kornelka37 21.03.25, 20:46 Co myślicie o taki imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornelka37 Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 20:51 Pomijając Mroza Dla dziecka... remik remek Zamiast ciągle np kuba antek itp Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 00:20 Mój kuzyn tak ma ale wszyscy mówią na niego Reniek Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 21:01 Wcale nie. Mróz ma na imię Remigiusz. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 20:52 Mam ogromny sentyment do tego imienia, bo mój najlepszy kolega z przedszkola nazywał się Remek. Na leżakowaniu obmyślaliśmy chytre plany ucieczki z opresyjnej placówki, które nawet udało nam się wprowadzić w czyn. 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 14:02 Ja mając jakieś 9-10 lat kochałam się w jednym Remiku (a może Remigu), więc też mam sentyment. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 20:54 kornelka37 napisała: > Co myślicie o taki imieniu. Imię jak imię - chyba ostatnio dość popularne? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 20:56 kornelka37 napisała: > Co myślicie o taki imieniu. Remigisz czy Remigiusz? Znam 2 Remigiuszow (zadnego Remigisza, sorry), jeden po 90tce - cool guy Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 21:02 Że miałam w dzieciństwie ukochanego wujka Remka, więc mam do tego imienia spory sentyment Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 21:12 Na którychś koloniach w podstawówce był Remigiusz, wszyscy mówili do niego Remi i bardzo mi się to podobało Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 21:42 To po francusku. Częściej słyszałem zdrobnienie Remik. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Imię Remigisz ... 23.03.25, 07:46 Rzekomo poprawnie jest: Remek, ale faktycznie najczęściej mówi się Remik. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Imię Remigisz ... 26.03.25, 21:01 W zdrobnieniach nie ma czegoś takiego jak "poprawnie". Podobno (czytałam ze trzydzieści lat temu w jakiejś ksiażce) w zdrobnieniach męskich są/były różnice regionalne. Tadeusz w Małopolsce to Tadzik, na Mazowszu - Tadek, Kazimierz odpowiednio Kazik i Kazek. Nie wiem, na ile to prawda, bo poza tymi dwoma przykładami nie zapamiętałam (nie było?) innych, ale mi pasowało. "Tadek" to był mój wujek, "Tadzik" pojawiał się tylko w książkach, a jak mój ojciec coś opowiadał o swoim znajomym, to mówił, że Kazek coś tam. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Imię Remigisz ... 26.03.25, 21:23 A Stach na Śląsku to bywał Stanik. Klasyka to też Olek i Alek. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 21:17 Remigisz to piękne imię Każdej przystoi dziewczynie Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 11:15 Nie wiem, mnie się kojarzy z kipiszem. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 11:42 daniela34 napisała: > Remigisz to piękne imię > Każdej przystoi dziewczynie Remigisz i Monika grali w dzieciństwie w remika. A w życiu mocno dorosłem przegrany został posłem.. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 21:18 Mojej córce się podoba. Kiedyś stwierdziła, że syna by tak nazwała. Zdębiałam ale bez komentarza- ja już swoje dzieci nazwałam Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 11:00 Zdębiałaś, bo córka chce dać na imię synowi Remigiusz? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 12:49 Ja bym też zdębiała. Totalnie zaskaujacy wybór dla mnie. Nigdy żadnego nie znałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 21:15 Ja bym zdębiała, gdyby mój syn chciał nazwać swoje dziecko, nie wiem, Thorgal, albo Żyraf Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 21:22 Przy Żyrafie bym zdębiała podwójnie. Moi ulubieńcy to Kalasanty i Martynian. A serio to jednak długie wieloslabowe imiona są nieporęczne. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 22:06 kamin napisał(a): > Ja bym też zdębiała. Totalnie zaskaujacy wybór dla mnie. Nigdy żadnego nie znał > am. No o to chodzi. Tym bardziej, że ona miała jakieś 16 lat i z tego co mi wiadomo żadnego Remigiusza nie znała Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 21:41 Zdrobnienie Remik. Dość częste na Śląsku Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 04:55 bmtm napisał(a): > Zdrobnienie Remik. Dość częste na Śląsku Tak, pamiętam z katowickiego dzieciństwa sporo Remikow. Nigdy mi nie brzmiało jakoś szlachetnie czy atrakcyjnie. Ot Remik jak i Sebek, ale bardzo naturalnie. Po prostu w krajobrazie byli. Jak szyby górnicze Remigiusz z kolei na moje językowo wyczulone ucho jest zbyt faramusne. 3 sylaby, nietypowe dla polskiego zmiękczone /g'/ przed samogłoska. Wymagajave w artykulacji Raczej nie. No i jego znaczenie też jest dość nieciekawe Ale jednak tradycyjne, wiec ostatecznie jestem na także choć syna bym tak nie nazwała. Generalnie Remiki to fajne chłopaki Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 10:04 Ciekawe spostrzeżenie. Dla kogoś wychowanego w innej części Polski może brzmieć bardziej szlachetnie. Na śląsku wiadomo, Remik to, Remik tamto. Taki właśnie Sebek albo pokolenie wcześniej Ziutek. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 11:05 Jestem z Górnego Śląska, a znam jednego Remigiusza i nigdy bym nie powiedziała, że to powszechne na Śląsku imię. Zawsze traktowałam je jako właśnie rzadkie (no bo znałam tego jednego chłopaka tylko), ale nie oryginalno-dziwaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 11:12 Może nie powszechne, ale osłuchane i występujące w krajobrazie. Na pewno na Śląsku jest to imię zauważalne,. Ma tak na imię np. popularny youtuber Rezi pochodzący z tamtych terenów. Co za tym idzie imię budzi raczej swojskie niż egzotyczne skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 13:49 mebloscianka_dziadka_franka napisała: > Jestem z Górnego Śląska, a znam jednego Remigiusza i nigdy bym nie powiedziała, > że to powszechne na Śląsku imię. podobnie, żadnego nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Imię Remigisz ... 26.03.25, 20:55 anajustina napisała: > Bercik może też być? Bercików sam było wiela. I Ecików Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 23:08 Kojarzy się z wysokim kujonkiem w okularach, który jest raczej w porządku i nawet czasami zażartuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 23:12 Nigdy nie spotkałam żadnego, kojarzy mi się najbardziej z Mrozem, ale ok, nie brzydkie, spoko brzmi zarówno w całości jak i jakoś zdrobnione, nie nazbyt popularne. No spoko Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Imię Remigisz ... 21.03.25, 23:14 kornelka37 napisała: > Co myślicie o taki imieniu. Brzmi jak imię z książek Niziurskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Imię Remigisz ... 23.03.25, 00:20 Tam to wszyscy mieli wymyślne imiona, Teodor, Wieńczysław, Kornel, Dionizy, Chryzostom, Ildefons itd. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Imię Remigisz ... 23.03.25, 16:52 Jak mogłam zapomnieć o Hippollicie! Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 07:25 Rzadkie imię.Nigdy nie spotkałam się z nim nawet jak przyjmuje pacjentów do operacji nikt takiego imienia jeszcze nie miał. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 10:29 zależy od regionu Polski. Na Śląsku to swojego czasu było dość powszechne imię spotykane w rocznikach 1970-1980. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 11:23 Kojarzy mi się z Mrozem zatem "po moim trupie" Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 11:57 Kornelko dlaczego zarzucasz temat i nie wypowiadasz się w swoim wątku? Odpowiedzi chociaż czytasz? I dzięki że nie pytasz gdzie kupić meski krawat w paski. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 12:44 Imię jak imię. Znam dwóch Remigiuszy, jednego od dziecka więc nie jest to dla mnie jakieś oryginalne imiona imię. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 12:52 Brrrr... okropne. Zwłaszcza, że moja znajoma usilnie nalegała, by jej syna nazywać Remek. Broń boże nie Remik! Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Imię Remigisz ... 22.03.25, 14:04 Nic. Absolutnie jest mi obojętne. Odpowiedz Link Zgłoś
moyyra Re: Imię Remigisz ... 26.03.25, 20:50 Brat ma tak na imię, ponad 50 lat ma Dla mnie normalne imię - Remi, Remik innej osoby o tym imieniu nie znam, poza autorem książek Odpowiedz Link Zgłoś