Dodaj do ulubionych

Antybiotyk help!

23.03.25, 00:53
Dziewczyny,
Od wczoraj daje dziecku antybiotyk ospamox (na zapalenie ucha), ale po zrobieniu zawiesiny nie był przechowywany w lodówce. Coś mnie zamroczyło! Bo dopiero co skończył mu Klacid, który miał być poza lodówką. Jprl, matka roku.

Co teraz? Zamówiłam na jutro rano telewizytę, ale jutro niedziela, nie wiem czy znajdziemy aptekę, w której ten antybiotyk będzie dostępny. może ktoś się zna i mi powie co w takiej sytuacji. Rozumiem, że brak antybiotyk w sobotę, a dzień dzisiejszy tak jakby nie leku nie dostał, bo taki przegrzany traci swoje właściwości?
Obserwuj wątek
    • antonina.n Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 00:54
      *rozumiem, że syn BRAŁ antybiotyk w sobotę
      • eva_evka Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 01:13
        Zadzwoń na NPL. Na pewno pomogą.
        • antonina.n Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 07:43
          Dzięki za podpowiedź, dzwoniłam wczoraj, kazali przyjechać rano z dzieckiem. No ale może się uda na telewizycie i nie będziemy musieli jechać.
    • katriel Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 02:51
      Farmaceutę spytaj. W kwestii przechowywania leku i ewentualnych zmian jego właściwości wskutek przegrzania będzie wiedział więcej niż lekarz. (Z internetu: do 12 godzin poza lodówką powinno być OK, o ile nie ma upału.)
      • antonina.n Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 07:41
        Niestety, leżał na stole całą sobotę i całą niedzielę…
        • eglantine Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 07:47
          Niedziela to się chyba dopiero zaczyna? 🧐
          • antonina.n Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 09:45
            Aaa, no tak, cały piątek i całą sobotę.
    • eliszka25 Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 05:31
      Spytałabym w aptece, czy można ten lek dziecku nadal podawać, czy lepiej wziąć nowe opakowanie. Farmaceuta napewno będzie wiedział, prędzej niż lekarz.
      • antonina.n Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 07:38
        Musimy kupić nowy, bo ten stał poza lodówką dwa dni 😳
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 07:05
      Weź go i idź do apteki. Farmaceuta ma prawo wypisać receptę, może ci wypisze i wyda nowy lek, jak nie w jednej to w drugiej aptece.
      • antonina.n Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 07:38
        O, dzięki, nie wiedziałam tego. Mąż właśnie pojechał do apteki, zobaczymy co załatwi. Ja umówiłam telewizytę, ale dopiero o 10, więc jak będziemy tyle czekać to mu przepadnie kolejna dawka. A jeśli się uda z farmaceutą to dostanie lek mniej więcej o normalnej porze. Dzięki!
    • kamin Re: Antybiotyk help! 23.03.25, 07:17
      ktomalek.pl/pytania-i-odpowiedzi/podaje-dzieciom-antybiotyk-ospamoxs-i-zapomnialam-schowac-do-lodowki-czy-mozna-go-dawac-st/q-40564?bgar=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8%3D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka