Dodaj do ulubionych

Berlin turystycznie

19.05.25, 11:00
Proszę o dorady jak wyżej. Będę w Berlinie 3 dni.

Co warto zobaczyć poza oczywistościami. Coś off the beaten track? A co sobie darować?
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:03
      Palac Charlottenburg, przepiekny plus cudowny ogrod. co do reszty nie pomoge, takiego brudu w komunikacji miejskiej, dawno juz nie widzialam.
    • wyprawa32768 Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:06
      Na ulicach mnóstwo tęczowych flag, a w metrze zaczepiający nachalnie imigranci. Czyli to co chcą wepchnąć do Polski. Na razie poogladaj sobie tam.
      • homohominilupus Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:21
        wyprawa32768 napisał:

> Na ulicach mnóstwo tęczowych flag, a w metrze zaczepiający nachalnie imigranci.
        > Czyli to co chcą wepchnąć do Polski. Na razie poogladaj sobie tam.

Spadaj na bambus
      • princesswhitewolf Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:22
        Ona jedzie zwiedzać miasto a nie metro czy ogladac ludzi na ulicach. Pyta o muzea, zamki, punkty widokowe itd
        • wyprawa32768 Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:40
          Czytać nie umiesz ? pyta co warto zobaczyć. Imigranci to jedna z tamtejszych "atrakcji". Wkrótce w Polsce.
        • volta2 Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 18:17
          no ja jak stałam w kolejce do luwru to musiałam się napatrzeć na ruszające się krzaczory, z których co parę metrów wyłaniały się czarne ręce i namawiały mnie do zakupu wieży eiffla albo buteleczki wody (to też przy coloseum w rzymie, tylko tam krzaczków bukszpanu nie było, więc nikt się nie krył)
          i cóż z tego, że pojechałam oglądać muzea?
          bardzo się chciało powiedzieć: spadaj na bambus, ale podobno nie wypada?
      • alpepe Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:47
        Tak było, nie kłamię!
    • dekoderka Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:22
      A co to jest ten beaten track? Jakiś kebab?
      • homohominilupus Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:28
        Tak
        • dekoderka Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:29
          Daj linka do mapy google.
          • homohominilupus Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:34
            Se poszukaj
            • dekoderka Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:47
              To gwara z twojej gminy?
              • homohominilupus Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:01
                Na pewno nie twojej.

Spadaj upierdliwcu.
      • pkt4a Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:46
        dekoderka napisała:

> A co to jest ten beaten track? Jakiś kebab?
        >

się PiSior odezwał

• slonko1335 Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:26
      Jeżeli planujesz zwiedzic Reichstag pamietaj o tym, zeby się zpaisać wcześniej.
    • alpepe Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:47
      Mnie się podoba w Futurium, wstęp wolny, na dole kawiarnia, dużo miejsc do siedzenia, można zwiedzać, oglądać, czytać i jednocześnie zrobić sobie reset.
      A i tu mi się też podobało bardzo: schloss-gutshof-britz.de/schloss-britz/schloss-britz/einfuehrung
      • alpepe Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:52
        A jakby cię wzięło na jakieś proradzieckie sentymenty, to www.visitberlin.de/de/sowjetisches-ehrenmal-treptow po jednej stronie jest Treptower Park, bardzo lubiane tereny parkowe nad rzeką, po drugiej olbrzymi kompleks z mauzoleum.
        • homohominilupus Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:02
          Oooo właśnie na takie dorady liczyłam. Dzięki!
          • alpepe Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:26
            Chciałam ci, wiem, creepy, o ile lubisz piękną architekturę i cmentarniane klimaty, polecić też zwiedzenie krematorium w Kifeholzstraße, ale niestety, nie jest otwarte dla zwiedzającyh, można tylko obejrzeć na zewnątrz, wokół jest cmentarz. To krematorium zresztą "grało" w różnych filmach. Ja tam, ale po przeciwnej stronie, gdzie są pochówki urnowe, są tam też groby polskich jeńców wojennym bodajże, chodziłam z psem na spacery. Zupełnie inny klimat niż na polskich cmentarzach.
            A, a w Treptower Park jest też obserwatorium astronomiczne, gdzie szkoła moich córek robi rozdania świadectw po 10. klasie. Tam Einstein zabłysnął po raz pierwszy.
            • alpepe Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:27
              Kiefholzstraße.www.krematorium-berlin.de/Aktuelles/2019/Neues-Video.php
              • homohominilupus Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:41
                Cmentarze lubię, krematorium trochę creepy...
    • makurokurosek Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 11:54
      Sądzę, że pytanie zadane w ten sposób jest lekko głupie i nie wiadomo czemu ma służyć.
      Nic nie napisałaś o tym co lubisz więc trudno cokolwiek ci doradzić, trudno powiedzieć czy szukasz porady odnośnie knajp czy zwiedzania.

Jeżeli lubisz zwiedzać to polecam muzeum archeologiczne natomiast nie polecam muzeum techniki uważam, że jest bardzo słabe, jedyny dobrze rozbudowany dział to transport kolejowy, bardzo fajne jest też stanowisko z systemem dwójkowym natomiast cała reszta jest słaba.

• homohominilupus Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:02
        makurokurosek napisała:

> Sądzę, że pytanie zadane w ten sposób jest lekko głupie i nie wiadomo czemu ma
        > służyć.

😘😘😘😘

> Nic nie napisałaś o tym co lubisz więc trudno cokolwiek ci doradzić, trudno pow
        > iedzieć czy szukasz porady odnośnie knajp czy zwiedzania.
        >
        > Jeżeli lubisz zwiedzać to polecam muzeum archeologiczne natomiast nie polecam m
        > uzeum techniki uważam, że jest bardzo słabe, jedyny dobrze rozbudowany dział to
        > transport kolejowy, bardzo fajne jest też stanowisko z systemem dwójkowym nato
        > miast cała reszta jest słaba.
        >
        >
    • lilia_tygrysia Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:00
      Jeśli off the beaten track, to w Berlinie najciekawsza moim zdaniem jest kultura techno smile
      • szarmszejk123 Re: Berlin turystycznie 22.05.25, 08:58
        Hah, się było na Love Parade za młodu 😂
    • inaccessible_rail Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:13
      Mi podobał się rejs barką po Szprewie ale wersja 2,5 godziny
      • alina460 Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 13:02
        Też polecam ten rejs.
      • vivyan Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 17:05
        Też mi się podobał rejs 😊
    • mocca25 Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:17
      Zdecydowanie Nefretete!

I muzeum Bauhausu, pomimo, że małe (przynajmniej kiedyś było małe)
      • chlodne_dlonie Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:57
        Muzeum Pergamońskie - 'must-see' jak dla mnie.
        Rejs po Szprewie też bardzo przyjemny.
        • alpepe Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 13:45
          Tyle, że ono jest akurat zamknięte.
    • imponderabilia20 Re: Berlin turystycznie 19.05.25, 12:35
      Na kebaba na Hermannstraße
    • kurtkapuchowa Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 13:32
      Ogrody Swiata: www.gaertenderwelt.de/en/ jest tam kolejka linowa, taki jakby tor saneczkarski no i ogrody cudne. Ogrod Britz tez jest piekny, tylko sie nalazic trzeba.
      Dungeon Berlin, nie bylam, ale podobno super: www.thedungeons.com/berlin/
      Co tam jeszcze? Moze Simon-Dach-Strasse, taka ulica knajpek i turystow. Kawalek muru przy U Warschauer Strasse.
      Napisz, co Cie interesuje i czy jedziesz sama czy z dzatwa to bedzie latwiej doradzic.
      • homohominilupus Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 15:19
        Bez dzieci, z chłopem.

Chlopa interesuje historia. Ja jestem otwarta na propozycje, jakiś street art chętnie bym zobaczyła. Parki, ogrody.
        Reichstag warto?
        • kurtkapuchowa Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 17:09
          homohominilupus napisa�a:

> Bez dzieci, z chłopem.
          >
          > Chlopa interesuje historia.

No to moze Stasimuseum: www.stasimuseum.de/en/enausstellung.htm
          albo muzeum szpiegostwa: www.deutsches-spionagemuseum.de/en
          albo zwiedzanie wiezienia Stasi Miejsca-Pamieci Hohenschönhausen z przewodnikiem: www.stiftung-hsh.de/en/visit/guided-tours

Nie bylam w zadnym z nich, wiec nie polece z doswiadczenia. Aha, i cmentarz zydowski w Weißensee, cos wspanialego.
          • homohominilupus Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 17:56
            Wielkie dzięki!
    • sylwiastka Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 13:47
      Kulinarnie - Berlin to raj kuchni swiata.
      Doner (kebab) wszedzie porownywalny i moim zdaniem nie trzeba stac w kolejkach to tych najbardziej znanych miejsc.
      Natomiast najlepszy hummus jest w Kedem w dzienlnicy Neukolln
      Popularne jest tez wietnamskie jedzenie np Monsieur Vuong, lub kanapki Banh Mi - oba miejsca w dzielnicy Mitte
      Dobre cukiernie i piekarnie to Canal (najlepsze eklery) oraz Zeit fur Brot (maja kilka lokalizacji)
      Chinskie recznie robione kluski (makaron) polecam w Wen Cheng (kilka lokalizacji, glownie Mitte i Prenzlauer Berg)
      A jak chcesz wariacje na temat sznycli to Schnitzelei tez kilka lokalizacji, sznycle cielece, kotlety schabowe i bardzo dobre kotlety z boczniakow.
      • szafireczek Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 14:11
        A w weekend - wizyta w Thaipark w nowej lokalizacji w dzielnicy Wilmersdorf - dla smakoszy kuchni azjatyckiej, albo na Thai Bridge w Kreuzbergu - tam można nawet zobaczyć rozgrywki tajskiego brydża. Tak, w Berlinie można sobie dobrze podjeśćsmile
      • homohominilupus Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 15:20
        Mniam, tzn sznycle i kebaby niekoniecznie ale reszta tak.

Dzięki!
    • agnieszkas72 Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 15:52
      Piękny Poczdam, można szybko dojechać podmiejskim pociągiem. Pandy w zoo. Muzeum Pergamońskie - panorama.
    • lilia_tygrysia Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 16:40
      A, no i jeszcze świetne SPA, Vabali, zaraz koło Hauptbahnhof.
    • donica35 Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 16:59
      Z nieoczywistych, a świetnych Fundacja Helmuta Newtona z kultowymi fotografiami.
      • alpepe Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 17:08
        Serio? Kultowe fotografie odczłowieczające kobiety, bo jakoś głównie je i to rozebrane fotografował?
        • donica35 Re: Berlin turystycznie 21.05.25, 17:28
          Serio. Inaczej interpretuję jego twórczość.
          • alpepe Re: Berlin turystycznie 22.05.25, 09:29
            No tak, niektórzy i Klausa Kinskiego nadal poważają.
    • kurtkapuchowa Re: Berlin turystycznie 22.05.25, 08:03
      a, i jak jedziecie na 3 dni to polecam Berlin CityTourCard 72h: www.bvg.de/de/abos-und-tickets/alle-tickets/touristen/citytourcard-72h
      Wazny od momentu skasowania 72 godziny na wszystkie srodki komunikacji miejskiej (S-Bahn, U-Bahn, Bus, tramwaj, pociag regionalny czy prom) w wykupionej taryfie. Caly Berlin to strefa AB, Poczdam czy lotnisko BER to juz strefa C, wiec trzeba by kupic bilet ABC.
      • homohominilupus Re: Berlin turystycznie 22.05.25, 08:45
        O, ważna informacja. Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka