Dodaj do ulubionych

Duża różnica wieku potem

07.07.25, 15:20
Znacie pary z dużą różnicą wieku w bardziej zaawansowanych latach niż 20 i 40, czyli np. 40 i 60, 50 i 70 albo więcej? Mam sterotypową wizję pielęgniarki i dziadka, albo pielęgniarza i babci🙄 może pod wpływem babki z dawnej pracy, umęczonej w wieku ok. 50 lat, z bardzo schorowanym mężem i ostrzegającej obsesyjnie młodsze kobiety. Wiadomo, to może się zdarzyć i w wieku 30, ale prawdopodobieństwo później większe. Każdy wie na co się decyduje, ale jak wyglądają realia? Nie znam, więc z ciekawości pytam.
Obserwuj wątek
    • presens Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 15:29
      Znam dobre małżeństwo, gdzie pan miał 67, pani 20 mniej. Facet wysportowany, bardzo zamożny zmarł nagle na udar mózgu za granicą na wakacjach. Nie chorował nigdy.Pani nie otrzymała szansy bycia pielęgniarką
      • princesswhitewolf Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 00:34
        Jedna jaskolka nie czyni wiosny
    • simply_z Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 15:31
      Maz siostrzenicy mojej babci. Ozenil sie drugi raz (de facto) z pielegniarka, maja juz dorosla corke. Obecnie mocno po 80-tce, schorowany, zona jakies 60 lat, w zasadzie zyja obok siebie. Drugi przypadek, bardziej "kontrowersyjny". Jeden z dalekich wujkow ozenil sie z wdowa starsza od niego o jakies 30 lat, do konca bardzo ja kochal, po jej smierci ozenil sie drugi raz i na wlasne zyczenie lata pozniej zostal pochowany obok niej...nie kolo swojej pierwszej zony.
      • simply_z Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 15:31
        *drugiej zony
        • smoczy_plomien Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 20:07
          Moja praprababcia wyszła za wdowca z dziećmi, urodziła mu jeszcze dwójkę dzieci, ale mąż został pochowany z pierwszą żoną, a praprababcia ma pojedynczy, bardzo stary, zaniedbany grób.
          • mikams75 Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 20:54
            to czemu nikt nie zadbal o ten grob?
            • anajustina Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 22:16
              Grunt, że opłacił...
    • volta2 Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 15:39
      obserwowane z bliska małżeństwo pani młoszej ode mnie z facetem w wieku mojego ojca skończyło się tak, że pan kipnął 3 lata temu mając 75 lat, co robi pani obecnie, nie wiem, ale na pewno źle się nie ma.
    • malaperspektywa Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 15:51
      Znam. Koleżanka 52 lata, mąż 67 i niestety narzeka. Ona by latałam, zwiedzała, uprawiała sporty a mąż już nie nadąża. On raczej dom i tv. Z tym, że może on po prostu taki jest, i wiek tu nie ma znaczenia. Znam też małżeństwo gdzie pani dużo młodsza chciała mieć dziecko. Wszyscy jej mówili, że potem zostanie z dzieckiem sama, albo będzie miała do opieki dwoje. Niestety pani po kilku latach zachorowała na złośliwy nowotwór i jest jeszcze większy problem, bo pan nie daje rady z opieką nad nią i nad kilkulatkiem.
    • kotejka Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 16:01
      znam i serdecznie wspolczuję. Kiedy miala 20 lat bardzo imponował jej dojrzaly 40-letni mezczyzna z kasa. Pozniej i temperament i kasa sie skonczyly. Ona chciala zyc pelnia zycia, chciala seksu, podrozy, imprez a to juz byl tetryk. Obecnie ona m 50 on 70 po drodze choroby, kryzysy i toksyczna zazdrosc o piekna mloda zone
    • primula.alpicola Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 16:08
      W bliskim otoczeniu mam 3 takie pary, w każdym przypadku młodsza (o 20+ lat) jest pani, i, no cóż, mam wrażenie że robią dobrą minę do złej gry.
      • hrasier_2 Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 21:45
        primula.alpicola napisała:

> W bliskim otoczeniu mam 3 takie pary, w każdym przypadku młodsza (o 20+ lat) je
        > st pani, i, no cóż, mam wrażenie że robią dobrą minę do złej gry.
        E tam, kto bogatemu zabroni. Przy młodej się ładuje akumulatory. A nie traci się zasięg.
    • gru.u Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 16:38
      Im dalej tym bardziej widoczna różnica
    • la_felicja Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 17:34
      Jedyna para, jaka mi przychodzi do głowy, to Magdalena Zawadzka i Gustaw Holoubek
    • agcerz Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 17:48
      Donald i Melania.
    • daniela34 Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 18:03
      Tak, znam dwie.
      W jednym przypadku jest ok, panstwo zamożni, podrozuja, slow life itd.
      W drugim - no od pandemii jest słabo. Pan sie musiał mocno izolować, bo oprocz wieku były tez dodatkowe czynniki chorobowe obciążające, pani miała na głowie pracę, nadzorowanie nauki zdalnej dziecka (bo mieli wtedy kilkulatka), zakupy i cale kontakty ze światem zewnętrznym plus strach o męża.

Wydaje mi się, patrząc z zewnątrz, ze teraz to juz jest relacja opiekunka-podopieczny. No ale zastrzegam, ze tak to widzę z zewnętrz.
    • mikams75 Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 18:31
      Im starsi, tym gorzej. Znam pare takich par i tylko jedna z nich jako tako funkcjonuje ale facet wyglada i zachowuje sie jak o wiele mlodszy niz metryka wskazuje. Pozostale pary, nawet jesli zdrowie jako tako dopisuje, to jednak inny swiat. Kobiety w wieku 50-60 lat sa zazwyczaj energiczne, dzieci odchowane, chca korzystac z zycia, podrozowac, sporty uprawiac, realizowac sie hobbystycznie i towarzysko. Panowie 20-25 lat starsi sa juz na zupelnie innym etapie i nie maja tyle energii. Z mpim obserwacji 40-60 jeszcze jakos dziala a pozniej roznie ta roznica miedzy ludzmi.
    • aqua48 Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 19:02
      Znam osobiście, albo raczej znałam takie pary, bo obecnie ci starsi panowie już nie żyją. W jednej sytuacji było raczej odwrotnie niż stereotypowo pielęgniarka dziadka, bo to pan przez sporą część swojego życia troszczył się i opiekował panią, która po jego śmierci się załamała psychicznie. W drugiej, owszem pani opiekowała się dużo starszym mężem, ale to nie wiek tutaj grał rolę, tylko rodzaj choroby na którą cierpiał. Gdyby byli równolatkami tak samo wymagałby pomocy w kwestiach zdrowotnych, a żona w jego wieku zapewne nie byłaby w stanie tak sprawnie jej zorganizować.
      Trzeci związek z dużą różnicą wieku trwa nadal, z tego co wiem (tylko z obserwacji) nikt nie wymaga specjalnej opieki.
      Wszystkie trzy związki bardzo dobre, a pary mocno ze sobą związane.
      • boogiecat Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 21:28
        I ja znam taka pare, ktorej dobrze sie uklada. Pan w wieku lat 60 i pani lat 40 porozwodzili sie i zwiazali razem.
        Dzisiaj 70 i 50 lat, ladna para.
        Facet rzeczywiscie zdrowy, bardzo dobrze trzymajacy sie, a ta babka to wciaz baaaardzo atrakcyjna na wielu polach kobieta.

Zaprzyjaznili sie, a potem zakochali, ten pan mowi ze zyje dopiero odkad ja poznal, wczesniej byl w bardzo nieszczesliwym zwiazku. Ona na pewno bardzo go podziwia i takie tam, ale nie jest to uklad uczennica mistrz, ani na dzis pielegniarka/podopieczny.

Natomiast co bedzie za 10 lat jest jak najbardziej przedmiotem obaw tego pana, i ponoc bylo prawieze powodem niepowstania tego jakby nie bylo ryzykownego zwiazku. Co pozyli/pozyja, to ich.
        • ekstereso Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 21:34
          No dobra, ale jak jest z życiem erotycznym po tej 70 tce?
          • boogiecat Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 21:53
            Pewnie jakos jest, jesli jest milosc.
          • infinitypool Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 22:43
            Przecież ematka zamierza tez prowadzić życie erotyczne po 70tce. Może któraś z emam zbliżającą się do tego wieku się wypowie jak to jest w gronie jej znajomych
            • bi_scotti Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 00:43
              infinitypool napisał(a):

> Przecież ematka zamierza tez prowadzić życie erotyczne po 70tce. Może któraś z
              > emam zbliżającą się do tego wieku się wypowie jak to jest w gronie jej znajomyc
              > h

Jest chec, jest fun, everything works fine big_grin No worries, drogie panie, macie przed soba jeszcze duuuuuzo radosci z Waszymi ematkamezami/ematkaboyfriends/ematkapartners ... jesli tylko bedziecie mialy ochote wink Cheers.
              • boogiecat Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 12:52
                Zapomnialas o ematkokochankach 🤭
                • bi_scotti Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 13:38
                  boogiecat napisała:

> Zapomnialas o ematkokochankach 🤭

Czyzby jakas dulszczyzna sie we/ze mnie ujawnila tak wlasnie? Hmmm ... material do przemyslenia tongue_out Ematkokochankom jak najbardziej mowie wielkim glosem WELCOME & HAVE FUN! wink Cheers.
                  • boogiecat Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 23:05
                    I o to chodzi, samokryryka i do przodu😀Jakos w koncu trzeba ogarniac te zwiazki z dziadziusiami🤪
    • danaide2.0 Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 21:39
      Znam taką historię, różnica minimum 20 lat, babka starsza. Po latach, już na emigracji, rozstali się w zgodzie. Mężczyzna miał nową żonę, chyba nawet jakieś dzieci, dom.

Mój starszy "dziadek" wziął sobie młodszą żonę. Ona pewnie tak po 60. Krzyż pański z nim dwa lata miała, ale potem wszystko odziedziczyła, bo "dziadek" oficjalnie nie miał żadnych dzieci i wnuków.
    • rycerzowa1 Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 21:43
      Jest taka zasada, że pierwszy mąż powinien być 15 lat starszy, a drugi - 15 lat młodszy.
      • magata.d Re: Duża różnica wieku potem 10.07.25, 12:00
        No winkwink
    • dni_minione Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 21:44
      Ekstremalny przypadek to Antonina Turnau i Kondrat, tam jest prawie 40 lat różnicy. Az takich skrajnych przypadków nie znam, ale mój dziadek miał drugą żonę młodszą o jakieś 20 lat, była z nim do końca i choć dziadek był w pewnych sprawach trudnym człowiekiem, to dbała o niego i bardzo przeżyła jego śmierć. Ale dziadek dobrze się trzymał, gdy miał pod 90 to jeszcze jeździł na działkę i właził na czereśnię.
    • mabel_mora Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 21:53
      W bliskiej rodzinie: on z bardzo bogatej rodziny, wykształcony, przystojny, niestety przeokrutny babiarz, ona przepiękna sprzedawczyni z rodzinnej małej lodziarni big_grin (hehe, bez skojarzeń) ona miała 18 a on 36 lat gdy brali ślub. Ok. 70 on zachorował, niewydolność, astma, udar, wylądował na wózku i w łóżku na 5 lat, ona się nim opiekowała do końca - był złośliwy, upierdliwy, arogancki, a ona przemęczona.
      Teraz odżyła, ma emeryturę po nim (bo nigdy nie pracowała) oraz dochód z wynajmu 2 dużych lokali na głownej ulicy w duzym mieście. Wygląda pięknie i żyje pięknie.
      • dni_minione Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 22:05
        Z tą emeryturą wdowią to trzeba pamiętać, że żona w momencie śmierci męża musi być max 5 lat przed swoją emeryturą. Czyli jeśli żona ma 50, a mąż 70 i umiera, to emerytura nie przechodzi na nią.
        • black.imak Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 00:22
          dni_minione napisała:

> Z tą emeryturą wdowią to trzeba pamiętać, że żona w momencie śmierci męża musi
          > być max 5 lat przed swoją emeryturą. Czyli jeśli żona ma 50, a mąż 70 i umiera,
          > to emerytura nie przechodzi na nią.
          W takim przypadku młoda wdowa dostaje rentę rodzinną czyli 80 % emerytury męża. Jak mąż był bogaty to nadal się opłaca smile
    • szmytka1 Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 22:04
      Znam. Ona 45 l obecnie, on nie wiem ile dokładnie ale 65+ ma dzieci w jej wieku, dorosłe wnuki. Wspólnie maja 7letnie dziecko. Ona się go brzydzi, znalazła pracę na nocki, a w dzień wynajduje przeróżne zajęcia dodatkowe by wozić dziecko i jak najmniej z nim spędzić czasu. Żadnego z nich nie stać na samodzielne życie.
      • zosia_1 Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 06:55
        Hmm, kasy brak, skoro żadnego nie stać na samodzielne życie, brzydzi się go to naprawdę trudno zrozumieć po co się z nim wiązała?
        • szmytka1 Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 09:46
          Hmmm, bo jak się z nim wiązała była rozwódka z 2 dzieci szkolnych po 30, bez mieszkania, z pracą za najniższą, a on był po 50, jeszcze nie obrzydliwym dziadem i czymś ją widocznienujal, że uznała, że razem będzie lżej i warto się związać? Może jakoś ją tam zauroczył, a z czasem i wiekiem przeszło? W jej głowie to ja nie siedzę, tylko z grubsza mogę przeanalizować sytuację.
          • kira_03 Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 23:35
            Zafrapowały mnie te dzieci szkolne po 30 big_grin
            • szmytka1 Re: Duża różnica wieku potem 09.07.25, 13:27
              Nie były bardzo zdolne 😉
            • babcia47 Re: Duża różnica wieku potem 09.07.25, 14:10
              kira_03 napisała:

> Zafrapowały mnie te dzieci szkolne po 30 big_grin
              Co w tym dziwnego? Moje dzieci urodziły się gdy miałam 21 i 23 lata. Gdy skończyłam 40 tke właśnie wysyłałam je na studia
              • szmytka1 Re: Duża różnica wieku potem 09.07.25, 14:24
                Dzieci szkolne po 30 tzn, że te dzieci miały 30+ i chodziły do szkoły, źle ułożyłam zdanie i tak wyszło.
          • szpil1 Re: Duża różnica wieku potem 09.07.25, 13:10
            szmytka1 napisała:

>jak się z nim wiązała była rozwódka z 2 dzieci szkolnych po 30, bez mi
            > eszkania, z pracą za najniższą, a on był po 50, jeszcze nie obrzydliwym dziadem
            > i czymś ją widocznienujal, że uznała, że razem będzie lżej i warto się związać
            > ? Może jakoś ją tam zauroczył, a z czasem i wiekiem przeszło?

Zauroczył kasą.
            • szmytka1 Re: Duża różnica wieku potem 09.07.25, 13:26
              Tak, pan na rencie z powodu choroby serca, bez mieszkania, bo oddał dzieciom, zauroczył ją zdolnością do wynajęcia mieszkania. Lżej jej bylo ciągnąć ten wózek razem niż w pojedynkę, ale w Polsce renty chorobowe nie są tak oszałamiające jak myślisz
      • magata.d Re: Duża różnica wieku potem 10.07.25, 18:25
        szmytka1 napisała:

> znalazła pracę na nocki, a w dzień wynajduje przeróżne zajęcia dodatkowe by wozić dziecko
        > i jak najmniej z nim spędzić czasu. Żadnego z nich nie stać na samodzielne życi
        > e.
        A kiedy ona śpi? wink
    • mocca25 Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 22:05
      Znam, teraz już wdowę. Młodsza od męża o 20 lat, teraz ma 70+, od śmierci męża minęło kilka lat.

Cały czas tęskni, często jej się śni, bardzo docenia jeżeli może o nim mówic, rozmawiać, przywolywac jego teksty, różne historie.
    • 18lipcowa3 Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 22:08
      Znam
      Ciocia mojego męża, siostra teściowej
      Ona obecnie 75 mąż miałby obecnie 93
      Na szczęście odszedł niedawno zabierając z życia cioci jeszcze 10 lata życia....demencja itp
    • hanusinamama Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 22:23
      Właśnie się rozwodzą. Ona 34, on 60.
      Małżeństwem byli 13 lat. 46latek zostawił żonę dzieci dla 20 latki. Przy czym ja myślałam, ze są zgranym małżeństwem. Dopiero po rozwodzie wyszło, ze ona nie chciała przyznać się do błędu ( bo wszyscy jej to odradzali). Bo najpierw było super a potem ona na studiach nie mogła wyjsc ze znajomymi.
      Inną para gdzie różnica 21 lat. Bardzo się kochali do końca...a pani odzyła jak mąz umarł. Zaczeła zwiedzać świat, wyjezdzała na jakieś weekendy jogi. Kobieta w rok odmłodniala o 10 lat.
    • bi_scotti Re: Duża różnica wieku potem 07.07.25, 23:47
      Obserwuje na codzien (sort of, more or less) moja sekretarke, ktorej maz jest starszy od niej o 11 lat, 11 miesiecy & 11 dni (seriously!). No i on juz czas jakis na emeryturze, ona by jeszcze chetnie popracowala, bo lubi ale on ja "ciagnie" zeby juz tez skonczyla pracowac, zeby razem spedzali czas, pojezdzili etc. I ona w sumie tez by juz chciala byc z nim, bo sie coraz bardziej obawia kolejnych lat & ta roznica ich wieku dopiero teraz wydaje sie jej doskwierac. Nieraz wyznala, ze gdyby, oh gdyby on byl w jej wieku/niewiele starszy to sam by wciaz pracowal & kwestia retirement bylaby jakims tam future issue. Finansowo pewnie by juz mogla przestac pracowac no ale jest to "ale", bo ona prace lubi, bo nie chce jeszcze retire. No i tak tkwi w rozkroku, ja slucham, no comments ... A przeciez miedzy nimi nawet nie az tak duza ta roznica, eh. I pan jest w wysmienitej formie ale co z tego ... Life.
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 01:10
      Ona 82 on 80 z demencja, ona juz nie daje rady sie nim opiekowac, oddac gdzies nie chce, nie stac jej rowniez. opieka nad druga osoba (czesciej sie zdarza nad facetami, cale zycie im sie usluguje, obiadki itp i na koniec jeszcze daja popalic) w kazdym wieku jest ciezka. Fakt, ze tu mowa o zyciu z duza roznica wieku w zwiazku, ale chcialam przedstawic tylko ze z rownolatkami tez bywa ciezko, kiedy chcialoby sie w koncu odpoczac, to takie przeczolganie na stare lata.
      • simply_z Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 23:38
        Sama zachwalalas zwiazek z panem mocno starszym, w watku o kobiecie, ktora w wieku 40 plus szukala partnera...
        • fabryka.lodow.napatyku Re: Duża różnica wieku potem 09.07.25, 02:30
          simply_z napisała:

> Sama zachwalalas zwiazek z panem mocno starszym, w watku o kobiecie, ktora w wi
          > eku 40 plus szukala partnera...
          >
          Ja‽ Nic takiego nie pamietam, chyba to nie bylam ja.
    • mama_duzych_dzieci Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 05:23
      Znam osobiście, ona miała 42 lata on 25 i nie odpuscił, będziesz moja i skonczyło się ślubem ( miał wyubowac dom w Szklarskiej pod lasem gdzie zamieszkają) zamieszkali i tak już zyją razem 37 lat. Ona w tym roku kończy 80, on 63 lata, prowadzi ją pod rekę jakby była królowa świata ( widziałam ich na poczatku czerwca, byłam u nich na 25 rocznicy slubu). Bardzo sa lubiani, mają niesamowite poczucie humoru, w ich obecności wszystko jest proste.
      • damartyn Re: Duża różnica wieku potem 09.07.25, 20:35
        Znam bardzo podobną parę. Między nimi 24 lata różnicy -38 oficjalnie są razem. Rozumieją się w pół słowa. To była miłość wbrew wszystkiemu i wszystkim. Taka, co to zdarza się nielicznym.
        Pani ma lat 62. Ostatnio mówiła , że nie wyobraża sobie tego, ze miałaby przeżyć męża.
        Jak na nich patrzę , to myślę , że tylko miłość ma sens.

• anajustina Re: Duża różnica wieku potem 11.07.25, 07:22
          Pani młodsza czy starsza?
          • mikams75 Re: Duża różnica wieku potem 11.07.25, 07:31
            pani nie moze byc starsza, bo by musiala w niemowlaku sie zakochac.
            • anajustina Re: Duża różnica wieku potem 11.07.25, 07:33
              Właśnie coś mi nie pasowało...
    • zyciemniekocha2000 Re: Duża różnica wieku potem 08.07.25, 14:42
      Znam jedna ona 56 on 76 lat .Oboje dobrze sytuowani ona jeszcze pracuje prowadzi wlasna firme . On bardzo wysportowany jezdzi na nartach , w zeszlym roku bylismy razem na lodce i byl bardzo aktywny ,aktywniejszy od wielu od niego mlodszych. Mysle jednak ,ze to wyjatke moja Mama w jego wieku chodzi z chodzikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka