kokokoko_euro_spoko 22.07.25, 14:52 No wolę już "szejset", "bynajmniej" i "weszłem". Zjeżdżamy do Polski...... No to se zjeżdżajcie. No. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 19:26 Niestety poprawne. sjp.pwn.pl/sjp/zjechac;2546261.html Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 19:31 Ale nie ma: 10. Wrócić do Polski z jemigracji passatem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 19:46 kokokoko_euro_spoko napisał(a): > Ale nie ma: > > 10. Wrócić do Polski z jemigracji passatem. > Aaaa, "jemigracja" to już inne zagadnienie językowe. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 20:12 kokokoko_euro_spoko napisał(a): > Ale nie ma: > > 10. Wrócić do Polski z jemigracji passatem. > Dlaczego "10"? Była jakaś lista tych wyrażeń? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 19:32 Najokropniejszy żargon emigrancki. Nie cierpię tego określenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 20:25 Czym się różni od korpo ynglisz pidżynu na tym forum? chicarica napisała: > Najokropniejszy żargon emigrancki. Nie cierpię tego określenia. > Odpowiedz Link Zgłoś
smietankowa33 Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 23:01 Ja też. Z tego powodu przestałam czytać grupę o powrotach z UK do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 20:41 Język się rozwija i zmienia, i możesz sobie tupać nóżką i wskazywać paluszkiem, że fe, a i tak ludzie tak będą mówić i kiedyś to znaczenie zostanie wpisane do słowników. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 20:45 No może jak mi się przestanie kojarzyć z Brajankiem i Dżesiką to to jakoś zniosę Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 20:47 A tyj masz na imię? Maria Faustyna? Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 20:54 Akurat Afrodyta. A co? Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 20:59 A to, że czuję pogardę dla emigranckiego plebsu. Mój teść do śmierci mówił poszlem i póltora godziny, prosty człowiek, robotnik, ale klasą i dobrocią o lata świetlne bił wielu ą i ę wykształciuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zjechaliśmy do Polski 22.07.25, 23:16 Wyksztalcuch nie odnosi sie do osoby wykształconej. Ma calkiem okreslone znaczenie. Tesc chyba tego nie wiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Zjechaliśmy do Polski 23.07.25, 11:38 przecież to nie teść twierdził, że bił na głowę wykształciuchów... A znaczenie słowa wykształciuch masz tutaj: "ironiczne określenia osób posiadających wyższe wykształcenie, ale postrzeganych jako niespełniające wymogów koniecznych do osiągnięcia statusu inteligenta." Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zjechaliśmy do Polski 23.07.25, 14:55 Nie. Wyksztalciuch oznacza osibe wyksztalcona ale nieetycznaI bylo uzywane przez prawicowych politykow na okreslenie osoby wyksztalconych reprezentujacych iberalno- neolewicowe poglady. Ziemkiewicz, Kaczynski, Kisielewski uzywali tego Odpowiedz Link Zgłoś