mabel_mora 11.08.25, 17:36 Cunk on Earth - polecam! Monthy Python były zachwycony, ona jest genialnie arogancko-ignorancka. Szkoda, że tylko 5 odcinków, dawno nic mnie tak nie zaskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sueellen Re: Philomena Cunk 11.08.25, 17:52 Ona jest świetna ale duo ona i Brian Cox to istne cudo 🤣 youtu.be/Vi039BihSAk?si=4abqRMSNXRC6pK4F Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Philomena Cunk 11.08.25, 17:57 Tak! Brian Cox jest niesamowity Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Philomena Cunk 11.08.25, 17:58 Jest dużo więcej niż 5 odcinków - Cunk on Earth, Cunk on Life, Cunk on Britain, Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Philomena Cunk 11.08.25, 19:03 W Cunk on History miałam wrażenie, że nie wszyscy jej rozmówcy byli przygotowani na pytania i nie wszyscy byli w stanie zagrać w jej grę, ale też niektórzy potrafili tę grę całkiem dobrze przejrzeć. Są też książki typu Cunk o Wszystkim, ale w czasach, gdy nie można wierzyć internetowi nie móc wierzyć też książce - to już dla mnie za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
ayanna Re: Philomena Cunk 13.08.25, 15:28 Książki zupełnie nie polecam, nieśmieszna, brakuje jednak aktorstwa, no i właśnie czytasz i zastanawiasz się, czy cię rozum zawodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Philomena Cunk 13.08.25, 15:33 Bardzo mi się podoba jej absurdalny humor, świetna jest 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Philomena Cunk 12.08.25, 07:27 Wytrzymałam 6 minut 🤪 To już Ali G był śmieszniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Philomena Cunk 12.08.25, 07:54 No chyba pierwszy raz się zgodzę z Alexis Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Philomena Cunk 13.08.25, 16:12 Bo to ten specyficzny niezrozumiały dla innych nacji humor Brytyjczyków. Brytyjska rozmowa to gra pozorów, niedopowiedzeń i ironii. Zdecydowanie nie jest to dobry kraj do życia dla ludzi z autyzmem. Liczy się nie tylko to, co się mówi, ale i to, czego się nie mówi, a jeszcze bardziej sposób, w jaki jest to podane. To wymaga ogromnego wyczucia kontekstu, znajomości kodów kulturowych i subtelnych sygnałów. Humor Cunk polega na niezwykle precyzyjnym zadawaniu pytań absurdalnych i idiotycznych, ale z pełną powagą i oczekiwaniem na eksperckie, rzeczowe wyjaśnienie. Tylko ktoś wychowany w brytyjskiej kulturze potrafiłby odpowiedzieć na nie z absolutnie nieruchomą twarzą.. Brytyjczycy słyną z opanowania, więc ona ich nieustannie testuje... zarzuca sieć pytań i czeka aż pękną. Wtedy albo pojawi się lekki, nerwowy śmiech, albo konsternacja i wychodzi na jaw, że nie są aż tak brytyjscy jak myślą, że są 😅. Taka gra. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Philomena Cunk 13.08.25, 16:57 Bzdury piszesz jak zwykle. Nie, to że coś kogoś nie bawi nie znaczy z automatu że nie zrozumiał. I nie, nie tylko Brytyjczyk potrafiłby odpowiedzieć z kamienną twarzą, to jest dość popularny rodzaj zartu w wielu kulturach, zresztą rozmówcami Cunk nie są z tego co mi wiadomo wyłącznie Brytyjczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Philomena Cunk 14.08.25, 23:10 No dokładnie tak widziałam ten program i styl humoru. I w ogóle mnie to nie śmieszyło. Nie trzeba się obruszać, nie mówię ze jest zły tylko zs mnie się nie podobał. A propos kraju nie dla autystykow- Z Brytyjczykami uwielbiam pracować- robię z nimi co chce i uwielbiam fakt że są tak niekonkretni że można zdecydować za nich wszystko. Tzn oni niby zdecydowali ale nie są w stanie tego powiedzieć. Coś tam mruczą “może to może tamto, byłoby dobrze gdyby, ale nic się nie stanie jeśli…”coś tam mówią, przebąkują coś w stylu “miłej drogi” zamiast “spier..łaj”, a ja na to “świetnie, dzięki że mówisz że mogę jechać, to jadę!” . Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Philomena Cunk 14.08.25, 23:23 Ależ oni powiedzieli Ci spier… tak że poczułaś podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Philomena Cunk 13.08.25, 15:37 Jest więcej odcinków i kilka różnych serii. Bardzo lubię jej dyskusje z prof Ashley Jacksonem. youtu.be/DFUd66pnyEI?si=sO_ImONoUPK4guXG Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Philomena Cunk 13.08.25, 15:42 Oboje z mężem jesteśmy fanami, a mój ulubiony segment to "What is clocks?" (Clocks were invented in ancient Mesopotamia, but they didn't know they were in ancient Mesopotamia, because there were no clocks). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Philomena Cunk 13.08.25, 16:04 Moj ukochany fragment to ten o Ameryce jako kraju wolności „co musiało mocno zdziwić wszystkich czarnych niewolników” 😂 To jest tak niesamowicie celne! Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Philomena Cunk 13.08.25, 16:02 mabel_mora napisała: > Cunk on Earth - polecam! > Monthy Python były zachwycony, ona jest genialnie arogancko-ignorancka. > Szkoda, że tylko 5 odcinków, dawno nic mnie tak nie zaskoczyło. Philomena bardzo mi sie podobala na poczatku, potem mnie troche znudzila jako format. Aktorke bardzo lubie, w Motherland byla swietna. Moje dzieci uwielbiaja Philomene, bardzo im odpowiada ten humor Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Philomena Cunk 13.08.25, 17:30 Oglądałam z mężem i bardzo żałowałam, że pewne wtręty nie pozwalają użyć tego jako materiału lekcyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
karpie_gdyjem Re: Philomena Cunk 15.08.25, 02:10 Właśnie się zastanawiamy, jak tu podesłać jej naszego szefa, rozmowę z Alim G swego czasu zaliczył, pora na kolejną odsłonę 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Philomena Cunk 15.08.25, 08:47 Wolę ten serial o brytyjskich matkach, gdzie gra główną rolę. Ten mnie jakoś nudzi, choć jest to satyra na te wszystkie brytyjskie programy edukacyjno-turystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Philomena Cunk 15.08.25, 09:44 mabel_mora napisała: > czy to jest to? 3 sez. Tak Odpowiedz Link Zgłoś