Dodaj do ulubionych

Philomena Cunk

11.08.25, 17:36
Cunk on Earth - polecam!
Monthy Python były zachwycony, ona jest genialnie arogancko-ignorancka.
Szkoda, że tylko 5 odcinków, dawno nic mnie tak nie zaskoczyło.
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: Philomena Cunk 11.08.25, 17:52
      Ona jest świetna ale duo ona i Brian Cox to istne cudo 🤣

youtu.be/Vi039BihSAk?si=4abqRMSNXRC6pK4F
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Philomena Cunk 11.08.25, 17:57
        Tak! Brian Cox jest niesamowity smile
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Philomena Cunk 11.08.25, 17:58
      Jest dużo więcej niż 5 odcinków - Cunk on Earth, Cunk on Life, Cunk on Britain,
      • mabel_mora Re: Philomena Cunk 11.08.25, 18:03
        dzieki!
    • danaide2.0 Re: Philomena Cunk 11.08.25, 19:03
      W Cunk on History miałam wrażenie, że nie wszyscy jej rozmówcy byli przygotowani na pytania i nie wszyscy byli w stanie zagrać w jej grę, ale też niektórzy potrafili tę grę całkiem dobrze przejrzeć.
      Są też książki typu Cunk o Wszystkim, ale w czasach, gdy nie można wierzyć internetowi nie móc wierzyć też książce - to już dla mnie za wiele.
      • ayanna Re: Philomena Cunk 13.08.25, 15:28
        Książki zupełnie nie polecam, nieśmieszna, brakuje jednak aktorstwa, no i właśnie czytasz i zastanawiasz się, czy cię rozum zawodzi.
        • abasia0 Re: Philomena Cunk 13.08.25, 15:33
          Bardzo mi się podoba jej absurdalny humor, świetna jest 🙂
    • alexis1121 Re: Philomena Cunk 12.08.25, 07:27
      Wytrzymałam 6 minut 🤪 To już Ali G był śmieszniejszy.
      • obrus_w_paski Re: Philomena Cunk 12.08.25, 07:54
        No chyba pierwszy raz się zgodzę z Alexis wink
        • sueellen Re: Philomena Cunk 13.08.25, 16:12
          Bo to ten specyficzny niezrozumiały dla innych nacji humor Brytyjczyków. Brytyjska rozmowa to gra pozorów, niedopowiedzeń i ironii. Zdecydowanie nie jest to dobry kraj do życia dla ludzi z autyzmem. Liczy się nie tylko to, co się mówi, ale i to, czego się nie mówi, a jeszcze bardziej sposób, w jaki jest to podane. To wymaga ogromnego wyczucia kontekstu, znajomości kodów kulturowych i subtelnych sygnałów. Humor Cunk polega na niezwykle precyzyjnym zadawaniu pytań absurdalnych i idiotycznych, ale z pełną powagą i oczekiwaniem na eksperckie, rzeczowe wyjaśnienie. Tylko ktoś wychowany w brytyjskiej kulturze potrafiłby odpowiedzieć na nie z absolutnie nieruchomą twarzą.. Brytyjczycy słyną z opanowania, więc ona ich nieustannie testuje... zarzuca sieć pytań i czeka aż pękną. Wtedy albo pojawi się lekki, nerwowy śmiech, albo konsternacja i wychodzi na jaw, że nie są aż tak brytyjscy jak myślą, że są 😅. Taka gra.
          • 35wcieniu Re: Philomena Cunk 13.08.25, 16:57
            Bzdury piszesz jak zwykle. Nie, to że coś kogoś nie bawi nie znaczy z automatu że nie zrozumiał.
            I nie, nie tylko Brytyjczyk potrafiłby odpowiedzieć z kamienną twarzą, to jest dość popularny rodzaj zartu w wielu kulturach, zresztą rozmówcami Cunk nie są z tego co mi wiadomo wyłącznie Brytyjczycy.
          • obrus_w_paski Re: Philomena Cunk 14.08.25, 23:10
            No dokładnie tak widziałam ten program i styl humoru. I w ogóle mnie to nie śmieszyło. Nie trzeba się obruszać, nie mówię ze jest zły tylko zs mnie się nie podobał.

A propos kraju nie dla autystykow- Z Brytyjczykami uwielbiam pracować- robię z nimi co chce i uwielbiam fakt że są tak niekonkretni że można zdecydować za nich wszystko. Tzn oni niby zdecydowali ale nie są w stanie tego powiedzieć. Coś tam mruczą “może to może tamto, byłoby dobrze gdyby, ale nic się nie stanie jeśli…”coś tam mówią, przebąkują coś w stylu “miłej drogi” zamiast “spier..łaj”, a ja na to “świetnie, dzięki że mówisz że mogę jechać, to jadę!” .
            • sueellen Re: Philomena Cunk 14.08.25, 23:23
              Ależ oni powiedzieli Ci spier… tak że poczułaś podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży 😊
              • simply_z Re: Philomena Cunk 14.08.25, 23:32
                No właśnie...
    • andace Re: Philomena Cunk 13.08.25, 15:37
      Jest więcej odcinków i kilka różnych serii.
      Bardzo lubię jej dyskusje z prof Ashley Jacksonem.

youtu.be/DFUd66pnyEI?si=sO_ImONoUPK4guXG
    • al_sahra Re: Philomena Cunk 13.08.25, 15:42
      Oboje z mężem jesteśmy fanami, a mój ulubiony segment to "What is clocks?" (Clocks were invented in ancient Mesopotamia, but they didn't know they were in ancient Mesopotamia, because there were no clocks).
      • memphis90 Re: Philomena Cunk 13.08.25, 16:04
        Moj ukochany fragment to ten o Ameryce jako kraju wolności „co musiało mocno zdziwić wszystkich czarnych niewolników” 😂 To jest tak niesamowicie celne!
    • gris_gris Re: Philomena Cunk 13.08.25, 16:02
      mabel_mora napisała:

> Cunk on Earth - polecam!
      > Monthy Python były zachwycony, ona jest genialnie arogancko-ignorancka.
      > Szkoda, że tylko 5 odcinków, dawno nic mnie tak nie zaskoczyło.

Philomena bardzo mi sie podobala na poczatku, potem mnie troche znudzila jako format. Aktorke bardzo lubie, w Motherland byla swietna. Moje dzieci uwielbiaja Philomene, bardzo im odpowiada ten humor smile
    • asia_i_p1 Re: Philomena Cunk 13.08.25, 17:30
      Oglądałam z mężem i bardzo żałowałam, że pewne wtręty nie pozwalają użyć tego jako materiału lekcyjnego.
    • karpie_gdyjem Re: Philomena Cunk 15.08.25, 02:10
      Właśnie się zastanawiamy, jak tu podesłać jej naszego szefa, rozmowę z Alim G swego czasu zaliczył, pora na kolejną odsłonę 😁
    • afro.ninja Re: Philomena Cunk 15.08.25, 08:47
      Wolę ten serial o brytyjskich matkach, gdzie gra główną rolę.
      Ten mnie jakoś nudzi, choć jest to satyra na te wszystkie brytyjskie programy edukacyjno-turystyczne.
      • mabel_mora Re: Philomena Cunk 15.08.25, 08:54
        czy to jest to? 3 sez.
        • gris_gris Re: Philomena Cunk 15.08.25, 09:44
          mabel_mora napisała:

> czy to jest to? 3 sez.

Tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka