Nie wiem czy tytuł wątku opisze to o co mi chodzi.
Moja córka przez kilka najbliższych miesięcy będzie przebywać w Polsce . Język zna na poziomie mniej więcej B1, dogada się, sporo rozumie, ale niestety niewystarczająco by czuć się swobodnie w kontaktach z rówieśnikami - 19 lat.
Całe życie spędziła w Afryce i Chinach, więc Polska jest dla niej krajem raczej obcym.
Obecnie czeka na rozpoczęcie roku akademickiego w Australii a do tego czasu będzie przebywać u babci, która mieszka pod Warszawą. Widzę, jak brakuje jej swobody w porozumiewaniu się w swoim ojczystym języku, dlatego też szukam jakiegoś punktu zaczepienia, jakiś grup młodzieżowych, gdzie język angielki / chiński jest językiem wiodącym. W okolicy ma małą grupę znajomych, którzy co prawda mówią po angielsku, jednak po chwili rozmowy kontynuowane są po polsku, a ona automatycznie wycofuje się z jakiejkolwiek konwersacji.
Młoda zbuntowana, bo “ nikt jej nie kocha” i widzę, jak powoli zaczyna gonić własny ogon, bo strasznie się nakręca, że to nie jest jej miejsce na ziemi. My to wiemy, ale jednak w Chinach nie może sobie przeczekać, ze względów wizowych.
Doradźcie proszę, Gdzie szukać takich grup? Uczelnie , a może są jakies sprawdzone grupy expackie, gdzie przedział wiekowy to głównie młodzi ludzie ? wiem o grupach na FB, jednak tam wiodą prym problemy mieszkaniowo/zawodowo/wizowe