Dodaj do ulubionych

Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy

13.09.25, 18:55
Nie wiem czy tytuł wątku opisze to o co mi chodzi.
Moja córka przez kilka najbliższych miesięcy będzie przebywać w Polsce . Język zna na poziomie mniej więcej B1, dogada się, sporo rozumie, ale niestety niewystarczająco by czuć się swobodnie w kontaktach z rówieśnikami - 19 lat.
Całe życie spędziła w Afryce i Chinach, więc Polska jest dla niej krajem raczej obcym.
Obecnie czeka na rozpoczęcie roku akademickiego w Australii a do tego czasu będzie przebywać u babci, która mieszka pod Warszawą. Widzę, jak brakuje jej swobody w porozumiewaniu się w swoim ojczystym języku, dlatego też szukam jakiegoś punktu zaczepienia, jakiś grup młodzieżowych, gdzie język angielki / chiński jest językiem wiodącym. W okolicy ma małą grupę znajomych, którzy co prawda mówią po angielsku, jednak po chwili rozmowy kontynuowane są po polsku, a ona automatycznie wycofuje się z jakiejkolwiek konwersacji.
Młoda zbuntowana, bo “ nikt jej nie kocha” i widzę, jak powoli zaczyna gonić własny ogon, bo strasznie się nakręca, że to nie jest jej miejsce na ziemi. My to wiemy, ale jednak w Chinach nie może sobie przeczekać, ze względów wizowych.
Doradźcie proszę, Gdzie szukać takich grup? Uczelnie , a może są jakies sprawdzone grupy expackie, gdzie przedział wiekowy to głównie młodzi ludzie ? wiem o grupach na FB, jednak tam wiodą prym problemy mieszkaniowo/zawodowo/wizowe wink
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 19:01
      >Widzę, jak brakuje jej swobody w porozumiewaniu się w swoim ojczystym języku,

Piekny trolling
      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 19:04
        Dlaczego trolling ? Jej językiem ojczystym jest angielski. Jest pół Brytyjką a w Polsce nigdy nie mieszkała.
        • elinborg Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 19:41
          To zdanie, które cytuje Princessa, możne też zrozumieć tak, że brakuje jej swobody w porozumiewaniu się językiem polskim jako ojczystym. Bo ona nie mówi dobrze.Tymczasem Tobie chodzi o angielski.
          • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 19:44
            No fakt, dla nas ojczysty to angielski. Mogłam lepiej sprecyzować
            • dekoderka Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:11
              Jesteś Brytyjką? Dobrze piszesz po polsku.
              • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:16
                Moja babcia ( matka mojego ojca była Brytyjka) ja w Uk wychowywałam się od 12 do 20 r.z jednak mama kładła nacisk na naukę polskiego, więc w sumie miałam dobry warsztat.
                • dekoderka Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:19
                  Aha, czyli nie jest ojczysty.
                  • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:23
                    Polski czy angielski ?
                    Mój mąż jest Brytyjczykiem, w domu posługujemy się angielskim, z dziećmi rozmawiam w obu językach, jednak Polski strasznie zaniedbałam.
                    Dla moich dzieci angielski jest językiem ojczystym
                    • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:25
                      Cii bo zaraz przyjdzie asma i cie wyzwie.... Haha
                      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 21:50
                        Nie wiem kim jest asma
                        • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 21:52
                          A taka jedna forumka, biadoli jesli dziecko Polki nie posluguje sie idealnym polskim haha

Ale uwazaj bo beda tu sie dziwowac zaraz, ze nie wiesz kto to asma tak jak sie niezmiernie dziwuje, ze nie czytalam o twoim covidowym kocie ha ha...
                          • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 22:00
                            Trudno, przeżyję. Jestem tu tak sporadycznie, że kojarzę tylko foremki, które czynnie udzielały się w moim wątku o kocie 😉.
                            Zdecydowana większość z nich była bardzo pomocna i udzieliła mi merytorycznych odpowiedzi
                            • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 22:05
                              Mam przeczucie ze atrakcyjna mloda brytyjka zainteresuje wiele mlodych osob ktore chętnie podciagna swoj angielski. Bez obaw
                              • tania.dorada Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 22:58
                                To nie lata 90te. Dziewiętnastolatki jednak mają swoje towarzystwo i plany, żeby wzbudzić zainteresowanie to po prostu trzeba jakoś pasować zainteresowaniami czy stylem życia, a nie “być Brytyjką”.
                              • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 08:53
                                Prinzess to nie lata PRL-u gdzie każdy cudzoziemiec była łakomym kąskiem

Musisz częście jeździć do Polski teraz Brytyjczycy raczej się kojarzą z jakimiś burdami które robią w krakowie albo z brakami sklepach i strajkami w metrze
                                • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 10:55
                                  Bzdura.

Kazda ladna dziewczyna ma wziecie

I wmawiaj mi dalej ze nikt w Polsce nie jest zainteresowany cwiczeniem jezyka

Tak tak, nikomu nie zalezy na cwiczeniu jezyka, a pociag seksualnyy zaniknal

Co za bzdury opowiadacie
                                  • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:22
                                    Ale ona ma chłopaka Princess to nie byle jakiego polaka czy Brytyjczyka, ale Australijczyka to jest szanowana nacja i rokujące zamążpójście
                                    • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:29
                                      Widzisz tak jak w Polsce brytyjczycy kojarza sie tylko ze stag party klasy robotniczej w Krakowie, tak w UK brytyjczycy niestety kojarza Aussie z faktem, ze kraj ten skalda sie z potomkow brytyjskich przestepcow których tam wysylano by sie ich pozbyc.
                                      Niestety stereotypy sa czyms obecnym w kazdym kraju
                                  • dolce-gabanana Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:59
                                    A skąd wiesz, czy córka Shumarii jest ładna?
                                    A nawet jak jest ładna, to jeszcze musi trafić na towarzystwo, które jej odpowiada, a nie tylko takie, których pociąga jej uroda.
                                • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:16
                                  >Prinzess to nie lata PRL-u gdzie każdy cudzoziemiec była łakomym kąskiem

Musisz częście jeździć do Polski teraz Brytyjczycy raczej się kojarzą z jakimiś burdami które robią w krakowie albo z brakami sklepach i strajkami w metrze

To troche przykre ze Polacy nie maja szans podróżowania i rozpoznania ze do Polski czy Bendromu jezdzi klasa robotnicza bo chce zaoszczędzić. No i ta prounijna propaganda byście czasem nie pomysleli o Polexicie. Musi byc dla was malowany wizerunek jak w UK 'straszno straszno" a w Unii bezpiecznie.

• pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:27
                                    Ale to wina waszego rządu który już w ogóle chyba nie składa się z Brytyjczyków ale Ludzi którzy mają pochodzenie z Afryki czy z Azji
                                    jestem w szoku skoro są takie różne kultury u szczytu władzy
                                    to przecież ludzie to przejmują i zaczynają się zachowywać egzotycznie
                                    i nic dziwnego że potem takie osoby jak ty cierpią na tym zhańbionym wizerunku
                                    • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:29
                                      Ee tam, pare pokolen wstecz byli obcokrajowcami
                        • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 08:58
                          Jestem ambasadorką krzewienia języka polskiego u dzieci urodzonych za granicą

dzięki mnie np. synek Prinzess się rozwija i jeździ na kolonie do polskich

Szok i masakrę że tak zaniedbałaś naukę dziecka zamiast kultywować tradycję którą ci przekazałam mama pisze świetnie po polsku dlaczego nie nauczyłaś dziecka i teraz nam jęczysz
                          • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 10:58
                            Aaaa nie mowilam.shumari!!

A poza tym , asma przegapilas watek w ktorym daniela opowiadala jak kupowala 3 marynarki w second hand w Polsce. I ok ale potem dodala, ze sama sobie tez tam kupuje. W Polsce prawnicy dbaja o ekologie w przeciwienstwie do prawnikow na zachodzie gdzie te Suits sa jakos dla nich super wazne
                          • homohominilupus Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 15:32
                            pani.asma napisała:

> Jestem ambasadorką krzewienia języka polskiego u dzieci urodzonych za granicą
                            >
                            > dzięki mnie np. synek Prinzess się rozwija i jeździ na kolonie do polskich
                            >

Ahahaha 🤣
                            Czy ja to juz pisałam, ze bardzo lubię jak asma trolluje?

> Szok i masakrę że tak zaniedbałaś naukę dziecka zamiast kultywować tradycję któ
                            > rą ci przekazałam mama pisze świetnie po polsku dlaczego nie nauczyłaś dziecka
                            > i teraz nam jęczysz
                            • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 15:33
                              Ja tex
                      • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 08:56
                        Jestem wink
                • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 08:50
                  No właśnie dlaczego nie zrobiłaś tego w stosunku do twojej córki i teraz dziecko ma zmarnowane życie????

Tak ściekawosci pytam nie złośliwie bo chyba sama widziałaś że z korzystałaś na tym że mama cię nauczyła języka
                  • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:24
                    Nie ma zmarnowanego zycia. Ja się otaczałam w kręgu polonijnym a ona nie. Byłam jedyną osobą mówiącą po polsku w jej bezpośrednim otoczeniu. W domu, w szkole i na podwórku to Angielski był językiem wiodącym. Uczyłam na tyle na ile mogłam.
                    Nie będę się tłumaczyć dlaczego nie mowi na poziome native spekeara
                    • elinborg Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:29
                      Asma to troll. Z tych męczących. Ignoruj, potrafi długo pisać o niczym. Szkoda czasu.
                      • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:38
                        Elinborg to wielonickowiec, uwazaj bo zmienia nick co dwa dni, stalkuje ludzi oraz odreagowuje klopoty wychowawcze, taki serial " reniferek" w pigulce
                    • mikams75 Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 17:08
                      shumarii, nie wdawaj sie w dyskusje z asma, szkoda czasu, ona tak specjalnie podpuszcza a to jej jeden z ulubionych tematow.
                  • homohominilupus Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 15:32
                    pani.asma napisała:

> No właśnie dlaczego nie zrobiłaś tego w stosunku do twojej córki i teraz dzieck
                    > o ma zmarnowane życie????
                    >
                    > Tak ściekawosci pytam nie złośliwie bo chyba

Jak pytasz? 🤔

sama widziałaś że z korzystałaś na
                    > tym że mama cię nauczyła języka
                    • mateusz.urbanski Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 16:29
                      homohominilupus napisała:

> pani.asma napisała:

> > Tak ściekawosci pytam nie złośliwie bo chyba
                      >
                      > Jak pytasz? 🤔
                      >

"Ściekawości" pyta 🤣
                      Nie "z korzystała" z nauki w szkole🤣 matka też nie nauczyła
                      Słabo jak na ambasadorkę j.polskiego
                      Chyba że dysortografii i dysleksji 🤣🤣🤣

> sama widziałaś że z korzystałaś na
                      > > tym że mama cię nauczyła języka
                      >

• pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 16:58
                        To iPhone tak zapisuje z funkcji głośnomówiące

no ja myślałem że niemieckie trolle są zbriefowane odnośnie uczestników Forum

nią nią nią
                        • mateusz.urbanski Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 19:42
                          pani.asma napisała:

> To iPhone tak zapisuje z funkcji głośnomówiące
                          >

Aha, jak mówisz niechlujnie, to tak zapisuje

> no ja myślałem że niemieckie trolle są zbriefowane odnośnie uczestników Forum
                          >
                          > nią nią nią

Aha, aha, aha 🤣🤣🤣
                          Nie myśl tyle, tylko ucz się pisowni i wymowy

" ucz, ucz się polskiego, na łatwe i na trudne dni
                          Zanim ob. Chopin zasiadł do pianina,
                          to mu piękniej niż w Europie
                          polskie chrząszcze brzmiały w trzcinach"

• homohominilupus Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 22:29
                          pani.asma napisała:

> To iPhone tak zapisuje z funkcji głośnomówiące
                          >
                          Niedobry iphone!
                      • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 20:28
                        Nie rozumiem dlaczego sie czepiacie asmy. Ona jest zabawna. Tu jest cala masa zwyklych chamek zachowujacych sie znacznie gorzej.
                        • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 20:52
                          Princess już to Wałkowałyśmy przecież zazdroszczą

Tobie tak samo

Co poradzimy ?
                          • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 21:23
                            Je denerwuja osoby myslace inaczej, inne umysly. Denerwuje ich to ze trafnym lekkim zartem obnażasz ich hipokryzje
                            • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 07:51
                              Ty jeszcze lepiej to robisz
                              Zapędziłaś ije ostatnio w kozi rog jak się rzucały o listwach wink)))
                              • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 08:12
                                Listwy im.na mozg uderzyly
      • mika_p Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 19:45
        Dlaczego trolling? Przecież to Shumarii (Shumari) od covidowego kota porzuconego przez Amerykanów
        • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 19:54
          Jezu jakiego covidowego kota porzuconego...?
          • mysiulek08 Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 19:58
            tak wlasnie czytasz to co pisza inny na forum, po lebkach, byle jak, bez zrozumienia

chinski kot kowidowy byl/jest znany
            • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:22
              mysiulek08 napisała:

> tak wlasnie czytasz to co pisza inny na forum, po lebkach, byle jak, bez zrozum
              > ienia
              >
              > chinski kot kowidowy byl/jest znany
              >

Jak rozumiem czytasz kazdy jeden wątek. No ja nie. Szkoda czasu.
              • mika_p Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:26
                Wątek był aktywny przez prawie miesiąc, a wzmianki o nim były i długo później
                • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 21:50
                  Mika jedno co mnie odstrasza to watki tasiemcowe. Nigdy na takie nie wchodzs chyba ze zanim takim sie stana. Czytam co 5 ty watek
              • mysiulek08 Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:39
                nie, nie czytam kazdego, (koci kazdy) ale jak czytam to ze zrozumieniem, tobie to jednak sprawia trudnosc

i jak pisze Mika, trudno bylo kota Shumarii przegapic
                • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 21:45
                  Ale pomysl o ile mozesz sie czuc lepsza dzieki temu! No i masz taka fantastyczna okazje by komus wbic szpile i dac upust swojej prawdziwej osobowosci
                  • kira_03 Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 06:35
                    Przyjmij to po prostu jako feedback.Warto byłoby przeczytać więcej postów czy uruchomić wyszukiwarkę, skoro padło nawiązanie do innego wątku.
                    I zdecydowanie to kilometrowe wątki przechodzą do historii forum i forumki o nich pamiętają.
                    A Ty wpadasz, piszesz coś po bardzo pobieżnym przeczytaniu i wypadasz. Pewnie sama po 10 minutach nie pamiętasz co komentowała i po co.
                    • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 10:51
                      Ten feedback z namietnoscia mi tu powtarzaja. I wybacz ale na na psycholi czerpiacych satysfakcje z dowalanja mam wywalone.
                      Powtorze po raz setny: nie ma obowiazku czytania mnie. Należy wygasic mnie i sie nie męczyc. Ale co, tego nie zrobisz bo zal ze dowalic nie byloby.komu, no nie? Ot taka mentalnosc.
                    • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 10:53
                      >postów czy uruchomić wyszukiwarkę, skoro padło nawiązanie do innego wątku.

W zyciu nie poswiecilabym czasu na to. A zwlaszcza na analize historycznych tasiemcowych belkotow gdzie psychole.maja uzywanie
                • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:13
                  Ja przegapiam celowo tasiemcowe watki w ktorych anonimowe toksyczne forumki maja na kims uzywanie.
                  • kira_03 Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:44
                    Ale się striggerowalas. Ok, to nie czytaj uważnie, nie wyszukuj, odpowiadaj co uważasz. Tylko nie dziw się, ze będziesz oceniana tak, a nie inaczej. I nie, nie każde zwrócenie komuś uwagi czy feedback to hejt. Ale Ty od razu reagujesz nerwowo, zamiast przemyśleć sobie to i owo. Z moje strony eot.
                    • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:32
                      Tak spac nie moge taka sie przejmuje tym co mowisz. Jak zyc jak zyc! Oj jaka ja nerwowa z tego powodu
                      Duzo piszesz. Za bardzo triggerujesz sie moja osoba. To przykre ze tak intensywnie zyjesz watkami forum i co jaki nick robi. Taki feedback ode mnie. 😁
              • chicarica Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:00
                Kot to celebryta tego forum.
                • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:01
                  A i to zdanie juz jest kuszace by przeczytac co to za kot
    • tiffany_obolala Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:22
      Myślę, że 19-latka powinna być w stanie sama znaleźć ekspacko-studencką grupę tam, gdzie młodzież ma grupy (bo już raczej nie na FB). Mamy studentów na Erasmusie, mamy na kierunkach anglojęzycznych, mamy w końcu dzieci ekspatów. Może jej aż tak bardzo na tym nie zależy, tylko chce być ojojana? A może chce zrobić sobie roadtrip po Europie przed studiami, a nie nudzić się u babci?
      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:32
        No pewnie że, chce być ojojana, ale jest też zagubiona. Roadtrip brzmi fajnie, ale raczej nie w pojedynkę.
        Jak pisałam, zaczyna gonić własny ogon, a ja chcę pomóc jej przerwać to błędne koło.
        Nie ma FB a na instagramie stawia pierwsze kroki bo od 10 r.ż mieszkała w Chinach i tam posługiwała się lokalnymi social media.
        No i właśnie dlatego pytam, jak może dotrzeć do takich grup expackich
        • piesfafik Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 02:15
          Rozne uniwerki maja kursy polskiego na ktorych sa glownie Polacy urodzeni za granica co mowia po polsku ale maja braki. Moja corka byla kiedys ma takin kursie na UJ I bylo calkiem fajnie. Tylko to bylo w lecie ( mieszkali w akademiiki) wiec nie wiem czy cos takiego znajdziesz teraz
          • tania.dorada Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 06:16
            Znajdzie, UJ ma różne kursy, mniej lub bardziej intensywne, cały rok.
    • mika_p Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:31
      Daleko ma do tej Warszawy? Jak niezbyt i chciałoby jej się dojeżdżać, to może niech zaoferuje konwersacje z native speakerem da studentów anglistyki? Wiekowo będą pasować, język powinni znać. W barterze za konwersację po polsku, np., jak ma być w Polsce kilka miesięcy to może jej się przyda
      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:39
        Niedaleko.
        Jej kuzynka studiuje w innym dużym mieście z angielskim wykładowym i zabiera mojego dziubdziusia na wspólne wypady ze znajomymi z uczelni, ale właśnie każda rozmowa zaczyna się po angielsku a już po chwili wszyscy przechodzą na rozmowę po polsku.
        Z mojego punktu widzenia, to nie koniec świata i można wypracować kompromis, ale w Australii Chęćka na nią miłość życia, ona nie może się doczekać wyjazdu, w tutaj wszyscy “rzucają jej kłody pod nogi”.
        • mikams75 Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:39
          Podejrzewam, ze jak uwaza, ze wszyscy "rzucaja jej klody pod nogi", to ciezko bedzie jej uwierzyc, ze tak nie jest niezaleznie od tego jak bardzo ty i forum staniecie na rzesach, zeby jej pomoc.
          Ale korepetycje/konwersacje z nativem to dobry kierunek. Moze nawet i z chinskiego zrobilaby pozytek.
          • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:01
            No właśnie tak jest. Strasznie się zawzięła i niby rozumie, że to przejściowa sytuacja ale jednak jest jej bardzo ciężko.
            W okolicy facet szukał kogoś kto będzie uczył jego dzieci chińskiego i angielskiego, ale ona mówi, że nie ma cierpliwości do małych dzieci.
            Myślę, że po prostu nie chce.
            Mam ochotę walnąć “rób co uważasz” ale to i tak nic nie zmieni, bo ganiamy się w kółko
      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:39
        Niedaleko.
        Jej kuzynka studiuje w innym dużym mieście z angielskim wykładowym i zabiera mojego dziubdziusia na wspólne wypady ze znajomymi z uczelni, ale właśnie każda rozmowa zaczyna się po angielsku a już po chwili wszyscy przechodzą na rozmowę po polsku.
        Z mojego punktu widzenia, to nie koniec świata i można wypracować kompromis, ale w Australii czeka na nią miłość życia, ona nie może się doczekać wyjazdu, w tutaj wszyscy “rzucają jej kłody pod nogi”.
        • mika_p Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:46
          Student mógłby być zmotywowany, żeby próbować rozmawiać po angielsku.
          • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 20:49
            To jest dobry trop. Przegadam to z nią. Dzięki
        • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 08:55
          A jak załatwiłeś te studia w Australii to chyba nie jest takie proste???

Ile to kosztuje?
          • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:26
            Zdawała maturę IB złożyła podanie na uczelnie i dostała się do kilku wybranych.
            Kosztuje masę kasy ale pomagają dziadkowie
            • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:29
              Ekstra gratulacje fajny kraj do życia

a możesz napisać jakiego rzędu to koszty za przeciętne studia ?

My z princess już zbieramy info a dzieci jeszcze w podstawówce wink
              • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:44
                Koszty to ok 50 tyś dolarów australijskich czesne , plus akademik 9ok 600 dolarow i koszty utrzymania - no i tutaj wszystko zależy od stylu życia.
            • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:32
              Princess widzisz warto robić ib bo dziubdzius mógłby w Australii studiować jak uk upadnie pod ruska okupacja
              • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:45
                Wsrod Aussich ktorzy tu przyjezdzaja pod byle pretekstem wizy jako ze sa potomkami tamze zesłanych bandziorow?

A tak na serio: Gdyby bylo.to.tak atrakcyjne juz masy wyjezdzalyby z UK do Australii w ramach common wealth

Australia sams sie zmaga z problemem immigrantow oraz z zagrozeniem ze strony Chin

• pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:03
                  no problem jest taki ze tam jest trudno wyjechac nieturystycznie, wy macie jakies ulatwienia????
                  • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:07
                    Do Australii ? Dostała ofertę z uniwersytetu i na tej postawie dostaje wizę studencką. Właśnie mówiła że jeśli będzie miala egzamin SAT powyżej 65% to załapie się na małe stypendium. Właśnie uczy się do tego egzaminu, żeby zaaplikować o stypendium.
                  • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 15:37
                    W ramach Commonwealth czyli mamy wspolnego króla Brytyjczycy nie musza miec tam jakiejs specjalnej wizy tylko rejestruja sie online tzw eVisitor visa i mozna siedziec do 12 miesiecy. A takze Working Holiday Visa czyli mlodzi ludzie do 35 rz moga tam pracowac. No i w ogole w ramach umowy o wolnym handlu z 2023 łatwiej o wize pracownicza
              • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:48
                A co do UK okupacji przez Rosje to do niej nie dojdzie bo wczesniej bylaby wojna atomowa i wyparowaloby polowe swiata- 225 glowic jadrowych tu i na zamorskich terytoriach UK
                • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:05
                  princess ale to chlopak i wszystko wskazuje na to ze beda ich zaciagac do armii, IB pozwolilaby mu latwiej wyfrunac w swiat i uniknac bycia wcielonym do nowego dywizjonu 303
                  • princesswhitewolf Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 15:38
                    Bez IB tez moze fruwac. Ja IB nie zdawalam tylko zwykla polska mature
    • tania.dorada Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 13.09.25, 22:55
      Słabo widzę ogarnianie 19latce towarzystwa przez mamę, ale skoro już się za to wzięłaś - szkoły/kursy języka polskiego. Na pewno w Warszawie jest ich trochę.
      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:28
        Ale nie chce jej ogarniać towarzystwa tylko podpowiedzieć, gdzie szukać takich grup. W mieście mojej mamy nie ma.
        • tania.dorada Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 14:10
          No to mówię, poszukać kursu języka polskiego. Na pewno są w Warszawie i prywatne i jakieś przy uczelniach. Tam będzie mieć grupę ludzi w tej samej sytuacji językowej.
    • berdebul Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 06:45
      Zajęcia z polskiego wchodzą w grę? Wtedy trafi w mieszane środowisko, dla którego wspólnym językiem będzie angielski. Druga opcja - uczelnie? Instytucje naukowe w ogóle? W wielu językiem pracy jest angielski.
      Dlaczego się wycofuje? Nawet jak mówi z błędami, to?
      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:36
        W tamtym roku była na summer camp w Oxfordzie i z miejsca zakumplował a się z grupą Chińczyków. Tylko tam właśnie angielski był językiem wiodącym. Teraz myślałam, że coś podobnego mogłaby zrobić na UW bo mają ‘foundation program” ale widzę, że kręci nosem, dlatego nie naciskam.
        Jak już napisałam, z natury jest ogarnięta, ale teraz zupełnie jej nie poznaję. Wszystko na nie, zupełnie się tu nie odnajduje, i widzę, że nawet chyba nie chce spróbować. Spodobał jej się pomysł grup studenckich oraz jakiejś dorywczej pracy, ale biorę pod uwagę, że będzie ciężko dla studenta bez konkretnego zawodu oraz słabym polskim . No chyba, że się mylę , bo nie znam rynku pracy w PL.
        • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:42
          A możesz wyjaśnić jaki jest problem z tą chińską wizą???

Ewidentnie młoda nie chce być w Polsce

Skoro kasa nie jest problemem to czy jakaś podróż po świecie nie wchodzi w grę?
          • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:56
            Skończyła naukę w szkole oraz ma powyżej 18 lat. Może przyjechać na wizę turystyczną ale tylko na dwa tygodnie a potem musi opuścić Chiny kontynentalne.
            Kasę mamy na studia, a takie podróżowanie sporo kosztuje.
            Dostała zaproszenie do mojej bliskiej kuzynki, która mieszka w okolicach Nowego Jorku i ma dzieci mniej więcej w jej wieku, ale moja gwiazda mówi, że za daleko ( od Australii bo różnica czasu wynosi 10 godzin i ciężko rozmawiać z miłością życia )
            Gdyby tylko powiedziała TAK to z miejsca kupuję bilet.
            Ale jak już napisałam ona goni swój własny ogon i sama nie wie czego chce. Wie tylko że nie w Polsce, bo tu nikt jej nie zrozumie.
            No i co zrobisz, jak nic nie zrobisz ? Mnie już rynce opadają
            • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:40
              Ale z polskim paszportem możesz wyjechać do Chin na miesiąc czy tam na 90 dni ( nie pamiętam dokładnie ) , nie może teraz jechać” jako Polka”?

Jak nie chce do nowego Jorku to rzeczywiście problem jest może w tym że za bardzo się z nią Cackasz interesujesz ,
              jakbyś odpuściła i przestała się interesować to może sama by coś szybko zaproponowała i się ogarnęła

Dziewczyna ma jak Pączek w maśle i sama chyba nie wie jak ma dobrze
              • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:49
                No właśnie coś mi Świta że 15 dni. Jest jeszcze opcja wizy dla najbliższych członków rodziny na 180 dni ale nie wiem jakie kryteria trzeba spełnić. Jej zadaniem jest to ogarnąć i dać nam znać.
                Tak myślę , że się cackam, ale z naprawdę ogarniętej dziewczyny przeistoczyla się w jakieś ciepłe kluchy, no i trochę się martwię, żeby nie zafundowała sobie jakiegoś twardego lądowania. Dla równowagi, mój mąż oblewa ją często zimnym prysznicem. Właśnie zakończyliśmy rozmowę telefoniczną i póki co widzi światełko w tunelu
                • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:06
                  wlasnie bylam w te wakacje bezwizowo, fajnie macie w tych chinach smile
                  • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:09
                    A gdzie byłaś ? Bo my właśnie przenieśliśmy się z południowych Chin do Pekinu
                    • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:16
                      ja tylko w pekinie wlasnie, szok jakie Chiny rozwiniete technologicznie w porownaniu z europa, tylko na placu tiananmen komunizm kwitnie smile)))
                      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:26
                        No właśnie bardzo, i to pogłębia rozpacz mojej córy, bo jednak dla niej Polska to zupełnie inńy świat
            • mikams75 Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 16:05
              przerabany taki system tak naprawde. Nie ma opcji, zeby dorosle dziecko z wami zostalo, z wami rodzicami z prawem pobytu?
              • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 22:13
                Nie ma, bynajmniej nic takiego nie słyszałam. Dorosły człowiek to oddzielny byt i oni mają to gdzieś - tym bardziej że to cudzoziemiec.
        • berdebul Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 16.09.25, 05:51
          Nie naciskasz, to marudzi. Miłość życia daleko, przepaść między Polską a Chinami ogromna.
          Słaby polski to akurat małe miki, zwłaszcza w Warszawie.
    • mia_mia Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 07:24
      Nie sądzę, żeby istniało coś takiego, młodzi ludzie raczej działają na innej zasadzie, tzn. chyba nie organizują się w takie grupy jeśli chodzi o angielski, który w jakiś szczególny sposób nie wyklucza. Jeśli już to nawiązałabym kontakt z tymi mówiącymi po chińsku, oni mogą bardziej się organizować, jak? Nie wiem, może jest w internecie jakaś grupa, typu Chińczycy w Warszawie, to bardziej prawdopodobne, że działa.
    • turzyca Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 08:49
      Mam nietypową propozycję, ale opartą o doświadczenia mojego kolegi - niech pójdzie do chińskiej knajpy. Uczciwie ostrzegam, że chyba połowa chińskich knajp jest prowadzona przez Wietnamczyków, ale zdecydowanie nie wszystkie. Jak znajdzie taką właściwą, to będzie miała miejsce, do którego będą wpadać inni imigranci i dość szybko znajdzie towarzystwo. Plus znajome jedzenie też będzie koić duszę.

Pomysł z kursem językowym dla obcokrajowców też jest niezły, tam z założenia będzie mieć osoby borykające się z polskim.
      • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 09:01
        To nie jest ale kwestia wymyślenia nie wiadomo jakich zachęt tylko charakteru dziewczynki która chyba jest nieśmiała

odpuście już

Może niech nie chodzi jakieś dużych grupach tylko znajdzie jakąś osobę ze wspólnym Hobby czy coś i nawiąże jakąś relację a nie jakieś grupki którą ja przegaduje i spychają w kąt

słabo że ma już chłopaka bo mogłaby chodzić na randki i tam się towarzysko rozwijać
        • eglantine Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 10:55
          Asma, weź stoperan.
      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:26
        Super ! Spodobał jej się ten pomysł
    • mikams75 Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 11:43
      Alez zlecialo i juz dziecie takie duze. Dlugo bedzie w Polsce? Bo moze zdalne kontakty by wystarczyly i moze zaczelaby spedzac aktywnie czas w Polsce, Warszawa daje mnostwo mozliwosci, moja nastolatka uwielbia lazic po Warszawie, zwiedzac, obserwowac, sluchac co sie wokolo dzieje w jezyku, ktorego tez nie ma w nadmiarze na co dzien. Jakby twoja sie czyms zajela, to by przestala marudzic.
      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:05
        Będzie mniej więcej do marca. Mamy w planie spotkać sie na święta i spędzić ten czas razem tak długo jak będzie mogła dostać wizę.
        Robi prawo jazdy, oraz przygotowuje się do jednego egzaminu, więc w sumie ma co robić, ale ewidentnie brakuje je towarzystwa. Egzamin na prawko może zdać z tłumaczem przysięgłym
        • mikams75 Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 16:13
          do dolozyc inne zajecia, zeby nie rozmyslala za duzo i zwiekszala sobie szanse na kontakty z innymi, w kazdym jezyku.
          Moja byla np. na warsztatach ceramiki boleslawieckiej, bardzo jej sie podobalo.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:22
      Jak się nudzi, to może niech skontaktuje się z jakąś szkołą językową uczącą chińskiego - osób mówiacych po chinsku jest mniej i będzie miała większe "branie", będzie wśród ludzi anglo i chińsko języcznych.
      W Warszawie nie powinnnno być problemu, może też do jakiegoś stowarzyszenia uderzyć typu "dom kultury chińskiej", bo tam znajdzie te dwa języki, na sam angielski bym się nie nastawiała i nie szukała, tylko właśnie przez język chiński bo tu jest szansa, że słowa po polsku nie usłyszy.
    • afro.ninja Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:39
      Moze tez dawać korepetycje z chińskiego po angielsku. Bardzo dużo młodych ludzi w Polsce, dobrze mówi po angielsku.
    • dolce-gabanana Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 12:55
      Hm. Nie wiem co powiedzieć. 3 razy zmieniałam kraj zamieszkania, w tym dwa razy w wieku studenckim właśnie. Język raz znałam na B1, raz jeszcze gorzej 🙈 ale po prostu starałam się nauczyć… znajomi w Niemczech powiedzieli mi wprost: musisz się nauczyć niemieckiego, bo nikt dla Ciebie nie będzie się męczył po angielsku 😂 no i… nauczyłam się.
      Dlaczego twoja córka nie chce podszkolić polskiego? Każdy język obcy to doświadczenie, nauka, kontakt z inną kulturą. Jasne, na początku nie łapiesz, nie rozumiesz żartów, musisz prosić o powtarzanie, ale szybko zaczyna być lepiej.
      Chyba skupiłabym się nie na szukanie anglojęzycznych znajomych, ale polskojęzycznych grup, które rozumieją tych, którzy dopiero uczą się języka. Może coś związanego z hobby? Może jakiś wolontariat?
      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:01
        Ale ona raz chce, a pięć razy nie chce.
        Generalnie mówienie po polsku sprawia jej frajdę, ale chyba wpadła w jakiś kryzys.
        Odrzuca zaproszenia kuzynek na wspólne wyjście, chociaż bardzo fajnie się ze sobą dogadują. Zauważyłam, że ostatnio właśnie lubi siedzieć i użalać się nad swoim losem.
        Ale przed chwilą odbyłyśmy fajną rozmowę. Chyba znalazła jakiś punkt zaczepienia , a szczególnie spodobał jej się pomysł z restauracją chińska i tymi chińskimi studentami
        • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 13:09
          nie wiem kto dal pomysl tej chinskiej restauracji ale to kiepska alternatywa dla mlodej studentki,

nie znam akurat chinskich ale takie wietnamskie czy tureckie przybytki to drobna przestepczosc, nielegalne pobyty, moze byc jakis handel ludzmi itp itd

• dolce-gabanana Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 15:17
          Ale przy takim jej podejsciu żadna twoja propozycja jej nie pomoże, bo ona nie ma realnego problemu do rozwiązania…
          To znaczy, pewnie ma, ale myślę, że tak naprawdę chodzi o to, że wolałaby być w Australii ze swoim chłopakiem. Żadne chińskie restauracje ani anglojęzyczni znajomi tego nie zastąpią. I o ile rozumiem chwilowy kryzys, to obarczanie rodziców swoimi smutkami w ten sposób (tzn zmuszanie ich do rozwiązywania wymyślonych problemów, bez powodzenia, o co chodzi tak naprawdę) uważam za słabe. A wiadomo, że rodzice chcą pomóc, no bo… to rodzice. A w każdym razie mama.
          Chyba bliższe jest mi podejście twojego męża w tym przypadku.
          Młodej krzywda się nie dzieje, musi się nauczyć życ z tęsknotą i sama zapełniać sobie czas.
          • mikams75 Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 16:11
            Nie wiemy czy ona faktycznie oczekuje rozwiazania problemu przez mame. Mama sie stara, chce pomoc, bo jest mama. I dobrze, ze corka chce z mama rozmawiac o swoich byc moge wytworzonych i wyolbrzymionych problemach. Corka chce kontaktu, rozmowy, zrozumienia, glaskow i ma od tego mame. Wiec moze lepiej sie skupic na zaspokajaniu tych potrzeb a nie na szukaniu rozwiazania problemu, bo te pomysly beda w wiekszosc torpedowane, bo ona ma faze, ze wszystko jest na nie. Ot, przetrwac, wspierac ale sie nie przejmowac, bo wlasnie krzywda sie nie dzieje.
            • dolce-gabanana Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 18:02
              No właśnie, w sumie o to mi chodziło. Fajnie, gdyby młoda umiała wyartykułować „mamo, jest mi źle i tęsknię za X”, a nie „nie podoba mi się z Polsce, bo wszyscy mówią po polsku”. Wtedy i mama będzie się mniej martwić, i córka dostanie to, czego jej bardziej potrzeba - glaski zamiast dobrych rad.
          • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 14.09.25, 22:28
            Wiesz, ona nie zmusza, tylko ja cierpie jak to widzę. Właśnie wróciłam z dwutygodniowego pobytu w PL bo odwoziłam psa do mamy, więc spędziłyśmy ten czas razem.
            To nie jest postawa roszczeniowa a raczej właśnie potrzeba takiego przytulenia.
            Kuzynki , które też są pół Brytyjkami urodzone i wychowane w PL władają dobrze zarówno jeż polskim jak i angielskim. W tym gronie szybko się odnajduje, jednak problem pojawia się, gdy znajduje się w większych grupach , gdzie językiem wiodącym jest polski.
            Nie wiem czy skupiam się na rozwiązaniu problemu za nią, czy zwyczajnie chcę żeby się jakoś odnalazła w tej sytuacji, ale boję się że przepłaci ten pobyt jakaś depresja.
            Nie chcę jej zostawiać samej z tym problemem. Ja naprawdę wiem, że ona sama się nakręca, ale zakochana nastolatka, która zostawiła miłość na drugim końcu świata myśli innymi kategoriami.
            • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 07:45
              A miłość nie może podjechać do Polski bo chyba tu jest sedno problemu ?
              • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 09:16
                Może i planuje ale w Australii rok szkolny jeszcze się nie skończył. Są równolatkami i dopiero teraz będzie miał maturę. Był u niech w Chinach na Boże Narodzenie. Ona była w Australii w lipcu, więc te ‘obowiązki “ odwiedzania się są równo podzielone
            • dolce-gabanana Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 09:56
              Ależ to jest zrozumiałe, że chciałabyś jej pomóc! Tylko może pomocą byłoby prawidłowe nazwanie emocji i problemu, zamiast szukanie rozwiązań problemu „zastępczego”?
              19-latka powinna już być w stanie identyfikować takie stany, tzn odróżniać tęsknotę od zagubienia językowego. Rozumiem, że pobyt w Polsce może być mieszanka wielu stanów, ale jeśli chce studiować w Australii, też musi się liczyć z tym, że będzie tęsknić za wami na przykład… z chłopakiem może zerwać, i co wtedy? Rzuci studia i będzie szukała nowego kraju?
              To są scenariusze, na które warto się przygotować. Pewnie, że nie da się tego przećwiczyć, ale mogą się zdarzyć.
              Ja w De miałam taki napad tęsknoty za domem, że chodziłam i płakałam. Po kilku tygodniach znajomi wsadzili mnie do pociągu, bo mnie żal było kasy (inne czasy to były…) 😂 posiedziałam tydzień w domu i wróciłam jak nowo narodzona. Więc naprawdę rozumiem. Ale tym bardziej warto miec więcej opcji geograficznych i towarzyskich w zanadrzu, a nie zamykać się teraz na już dostępnych znajomych i Polskę, szukając nowych. Tak uważam, i starałabym się nastolatce przemówić jednak do rozumu, nie tylko podążać za jej niestabilnymi emocjami. A więc, niech się postara przeznaczyć te wakacje na podciągnięcie się w polskim, może poszukać jakiejś pracy i trochę zarobi na życie w Australii? Do marca jeszcze masa czasu, bedzie tak chodzić i narzekać?
          • furiatka_wariatka Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 08:10
            No więc właśnie, ciekawe co będzie jak "miłość życia" ją porzuci? Dziewczyna już powinna być na tyle duża, że wiedząc, że musi w Polsce wytrzymać do marca, jakoś się tu urządzić i spędzić czas z kuzynkami. Jak jej się nie podoba, ma opcje USA, ale też nie dogodzi. Myślę, że to taki typ. I albo się ogarnie, albo nie, to już jej wybór, rzeczywistego problemu brak.
            • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 09:25
              Równie dobrze to ona może porzucić miłość życia, lub po bliższym poznaniu się drogi mogą się im zwyczajnie rozjechać. Mam tylko nadzieję, że do tego czasu już się w tej Australii jakoś urządzi.

No widzisz, może to i taki typ, ale zakochała się pierwszy raz w życiu i pewnie sporo takich miłosnych rozterek jeszcze przed nią. Nie mam zamiaru jej wyśmiewać, lub ignorować jej rozterki bo bardzo zależy mi na tym, żeby wiedziała, że ma w nas oparcie.
              • furiatka_wariatka Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 09:54
                No jasne, że i ona może go porzucić. Chodzi mi o to, że obecnie mieszka u babci, ma w otoczeniu kuzynki, a i tak jęczy i jej nic nie pasuje. Jak więc poradzi sobie w Australii? Chłopak dziś ten, jutro inny, albo i żaden. Może warto jej uświadomić, że ten pobyt w Polsce to trochę taka próba generalna przed Australia, w której też niekoniecznie wszystko będzie jej pasować i życie uczuciowe też różnie może się potoczyć i jak ktoś decyduje się na wyjazd do innego kraju to ważna jest umiejętność odnalezienia się w nowych warunkach i dostosowania się do nich. Nie wiem w czym pomaga takie użalanie się nad nią.
                • dolce-gabanana Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 09:57
                  Och naprodukowałam się, a furiatka wariatka już wcześniej napisała to, co chciałam powiedzieć smile
                • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 10:18
                  Wiem, dziękuję . Chyba to wlasnie potrzebowałam usłyszeć. To jest właśnie motyw przewodni rozmowy między nią a ojcem. Ja podchodzę zbyt emocjonalnie i mimo wszystko traktuje ją jak dziecko, nie jak dorosła osobę.
                  Ona jest najstarsza, więc jeszcze nie przetarła nam szlaku. Pierwsza wyrusza w dorosłe życie, pierwsza się zakochała, pierwsza ma „dorosłe problemy’
    • subskrybcja Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 10:05
      shumarii napisała:

> Nie wiem czy tytuł wątku opisze to o co mi chodzi.
      > Moja córka przez kilka najbliższych miesięcy będzie przebywać w Polsce . Język
      > zna na poziomie mniej więcej B1, dogada się, sporo rozumie, ale niestety niewys
      > tarczająco by czuć się swobodnie w kontaktach z rówieśnikami - 19 lat.
      > Całe życie spędziła w Afryce i Chinach, więc Polska jest dla niej krajem raczej
      > obcym.
      > Obecnie czeka na rozpoczęcie roku akademickiego w Australii a do tego czasu będ
      >

Myslałam że to o dziecku jest , a to jest jakas dorosła osoba.
      Chyba sama sobie ogarnie takie grupy.
      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 10:20
        Pewnie że sama sobie ogarnie, ja nie będę jej szukać znajomych, ale chciałabym wiedzieć gdzie takich ludzi spotkać online.
        Social network działa w Chinach trochę inaczej.
        • tania.dorada Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 21.09.25, 17:38
          shumarii napisała:

> Pewnie że sama sobie ogarnie, ja nie będę jej szukać znajomych, ale chciałabym
          > wiedzieć gdzie takich ludzi spotkać online.

Noooo…. online. Nawet mnie się czasem wyswietla na Insta jakaś młoda Chinka w Polsce. Są młodzi obcokrajowcy mieszkający w Warszawie którzy prowadzą swoje profile o życiu w Polsce i jest ich niemało.
    • wena-suela Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 15.09.25, 16:43
      Przecież to dorosła kobieta. Wątpię, żeby korzystała z twoich i ematkowych polecajek. Mam 18 latkę i jakakolwiek propozycję interakcji towarzyskich pochodząca ode mnie potraktowałaby z najwyższą pogardąwink
      • shumarii Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 16.09.25, 02:12
        No to wyobraź sobie, że twoja 18 latka ląduje w Chinach i w obawie przed tą pogardą tak ją sobie zostawiasz, bo sama sobie jakoś ogarnie 😉
        • berdebul Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 16.09.25, 05:58
          Nie masz jej porzucić w najbliższym oknie życia, tylko nazwać problemwink problemem nie jest język, usycha z tęsknoty za chłopakiem (bywa), jest w obcym miejscu (i za chwilę będzie w kolejnym), obawy są normalne, ich werbalizowanie również. Odcinanie od kuzynek i unikanie wyjść - niech korzysta, uświadom że to mogą być jej ostatnie takie luźne wakacje wink. I jeszcze może przejrzeć oferty domów kultury, rzucić okiem na uniwerek czy inne uczelnie, albo NGO.
        • pani.asma Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 16.09.25, 11:36
          Czasami lepiej jednak za dużo się nie wtrącać bo ten pomysł z chodzeniem do Chińskiej restauracji i wkręcaniem się tam w kontakty z Chińczykami to niezbyt jest bezpieczny
        • dolce-gabanana Re: Grupy anglojęzyczne dla nastolatków. Pomocy 16.09.25, 12:49
          O rany, ale twoja 18-latka nie wylądowała sama w obcym kulturowo i językowo kraju (a przecież są i tacy, którzy tak właśnie wyjeżdżają - w nieznane), i nie jest sama, bo ma babcię, kuzynki i znajomych.
          Zachowajmy jednak proporcje w tej dyskusji smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka