Dodaj do ulubionych

Baza pod makijaż

23.09.25, 18:52
I nadszedł ten dzień gdy przeszkadzają mi zmarszczki po wykonaniu makijażu.
Zawsze używam kremu do twarzy i po kilku minutach nakładam puder płynny itd.
I zauważyłam, że bardziej uwidacznia on moje zmarszczki, nie jest to konkretny produkt bo zawsze mam z 5 na raz otwartych, o różnym kryciu, kolorze, rozświetlające, lekko matujące, w zaleznosci co mi potrzeba na daną chwilę.
Wiem, że są bazy, po których nie rolują się cienie na powiekach - też nie używam, bo mi się nie rolują, ale czy są bazy do całej twarzy?
Moja skóra bez makijażu jest gładsza niż po nałożeniu pudru (nie ma znaczenia czy nakładam palcami, pędzlem, czy gąbką).
Macie coś fajnego?
Obserwuj wątek
    • dwa_kubki_herbaty Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 18:54
      Ps. nie jest to wina kremu, bo też na raz mam 4 w użyciu.
      • akseinga1975 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 19:01
        Bazy nie polecę, ale możesz spróbować kremu bb lub cc. Mnie tez typowe podkłady zaczęły podkreślać zmarszczki, cerę ma ok i po nałożeniu bb jest ok.
        Niedawno miałam robiony makijaz profesjonalny z jąkać baza i po kilku godzinach była masakra.
    • 35wcieniu Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 19:07
      Są bazy, oczywiście.
      Podkłady pewnie powinnaś mieć nawilżające (a nie rozświetlające, a już na pewno nie matujące).
      A podkłady w pudrze? Jak skórę masz lepsza bez makijażu niż w nim, to bym po prostu ograniczyła ilość - sam podkład w pudrze i to w niewielkich ilościach, zamiast dodatkowej warstwy, czyli bazy.
    • princesswhitewolf Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 19:14
      A jaki podlklad uzywasz i jakiej marki? Oraz, jaki twoj budzet: nizsza polka, srednia, wysoka?
      • taki-sobie-nick [...] 23.09.25, 20:45
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:40
        "Sephora za 5 stów odpada"
        Używam pudrów w cenie do max 150 zł, raczej kupuje w promce za 50-100 zł,
        Teraz mam pudry: akurat na wykończeniu są 4, więc będę kupować nowe, (czarny loreal jest beznadziejny), jeszcze sypki mam w pracy na wszelki wypadek.
        • apallosa Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:48
          Dwa_ kubki- jaki jest ten AA wings? Kryjący może?
          Bo kocham miłością wielką ich puder sypki ( dust Matt loose powder) , ale podkładu nie miałam.
          Tutaj któraś z forumek chwaliła bardzo serum z AA, tobym sobie ,,następną razą " kupiła wszystko razem w ich sklepie firmowym.
          • dwa_kubki_herbaty Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 00:09
            Jest dosć kryjący, ale kupilam go na wiosnę gdy bylam blada po zimie, teraz to jako roswietlacz pod oczy uzywam i mnie denerwuje bo jest za jasny więc nie jestem obiektywna. Ale jako jedyny gdy nakladam go pędzlem to zostawia smugi od pędzla, muszę delikatniej i więcej ruchów robić niz przy innych. Kupilam go jako rozswietlający ale przy tym z m k i ma
            M f to mozna powiedzieć że nie rozświetla ;P.
            Spam mi wykrywa
            • szarmszejk123 Re: Baza pod makijaż 26.09.25, 08:05
              Ten MF nam, borze jaki to jest okropny kljaster, uwydatnia nawet te zmarszczki o których nie miałam pojęcia:p
    • nenia1 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 19:29
      dwa_kubki_herbaty napisała:

> Moja skóra bez makijażu jest gładsza niż po nałożeniu pudru (nie ma znaczenia c
      > zy nakładam palcami, pędzlem, czy gąbką).

to po co nakładasz?

• dwa_kubki_herbaty Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:31
        Dla kolorytu ładniejszego.
    • simply_z Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 20:10
      Bardzo lubię hydrobazę paese.
    • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 20:16
      witaminowa bobbi brown tylko cena ...

jakis czas temu byl watek o podklach dla cer, hmm dojrzalych
      • apallosa Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 20:28
        O właśnie- mysiulku08 !??
        Niedawno wspominałaś o tej żółtej bazie Bobbi Brown.
        Jak się sprawuje? Warta jest zakupu?
        Polecasz coś jeszcze Bobbi Brown?
        Ja niedawno kupiłam jej podklad i niestety, ale do Clarinsa nie ma podejścia...
        • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 21:16
          jak Ci pisalam, kupilam z pewnej takiej ciekawosci tongue_out przy okazji wyprzedazy , bodajze -50%
          to byl zestaw serum i baza (krem), serum jest mile w uzyciu, ladnie pachnie, lekkie, czy cos robi? nie wiem
          baza to krem w typie 'masla', solidna konsystencja, wyrazna nuta cytrusowa, uzywam po prostu na dzien, w ramach 'plodozmianiu', nie tylko pod podklad, solo jak krem tez mily

na podklady juz nie mam sily, co tez pisalam, jestem zadowolona z wyboru kolezanki (joko skin joy, w rozowych tonach) i bede sie go trzymac, kosztuje grosze, wiec jak sie celnicy przyczepia to niech sobie zniszcza czy co, mala strata bedzie
        • princesswhitewolf Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 21:41
          Eyelinery i kredki wszelakie maja swietne plus ta wlasnie witaminowa zolta baza.
          • simply_z Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 10:18
            Kredki z Bobby brown?
            • princesswhitewolf Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 10:37
              Tak, eyeliners i eye crayons - bardzo dobre
              • simply_z Re: Baza pod makijaż 26.09.25, 09:21
                Crayony mi troche migrowaly, lepszy jest dla mnie tint z Armaniego, musze wyprobowac kredke.
      • princesswhitewolf Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 21:40
        Tak dokladnie to chcialam polecic. Ja kupuje w duzych opakowaniach jak sa na wyprzedaży
    • panna_lila Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 21:49
      Co to jest puder płynny?
      • apallosa Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 22:14
        Podejrzewam, że po prostu podkład.
        Princess- powiadasz , że kredki do oczu i eyelinery są grzechu warte? Bo może się skuszę...
        Bo podkład Bobbi Brown niestety, ale to moja bardzo wielka wina, bo źle wybrałam kolor. Szukam teraz ciemniejszego ,,żółtka ", żeby po zmieszaniu wyszło coś nadającego się ,,na pysk na dyżurze ". Co muszę przyznać, to przynajmniej jest trwały...
        Mysiulku08 - co u Ciebie celnicy aż taki są wnikliwi? Każdej dupereli : podkładu czy maseczki muszą się doczepić ?
        Przypomina mi się mój pierwszy wjazd promem do Szwecji, kiedy to celnik doczepił się Bogu ducha winnych tabletek od bólu głowy i to jeszcze zakitranych między kartkami książki...
        • princesswhitewolf Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 22:30
          Sa grzechu warte, ale tez N7, tansza marka ma teraz takie w szarym opakowaniu mieciutkie
          • apallosa Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 22:37
            To muszę obczaic... Jeżeli mięciutkie, to coś dla mnie.
        • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 22:32
          nie, zwykle to jest 'przyszlo-wyszlo'' bez otwierania przesylki ale raz na przyslowiowy 'ruski rok' czyli bardzo bardzo rzadko, trafi sie jakas ( bo to glownie celniczki sa z gatunku 'czepialskich') swietsza od papieza, zwykle mloda ambitna, malo orientujaca sie w wnikliwych wytycznych i chce np do 1 szt podkladu czy 2 kg kocich przysmakow ( ilosc dozwolona) pozwolenia przywozu
          • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 22:41
            * za szybko wyslalo
            takie jak przy imporcie do sprzedazy, czyli tona papierow

a przepisy czy to SAG czy ISP mowia wyraznie, ile i co i w jakiej ilosci jest traktowane jako 'uzytek osobisty' ktory jest zwolniony z procedur wejscia
            i trwa potem wyjasnianie idiotkom, ze jednak racji nie maja i owszem naleza sie oplaty graniczne ale dokumenty przywozu sa absolutnie zbedne co powierdza sag i isp
          • apallosa Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 22:41
            No tacy ,,świętsi od papieża " to nie daj Boziu...
            Na Luton ostatnio wychodziłam jako ostatnia, bo zachciało mi się do toalety i już...poleciałam na kontrolę, bo oczywiście jak się grzebula grzebała, to napewno fajki przemyca...a tu nic, nawet wódki nie miałam, tylko kosmetyki...
            • apallosa Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 22:46
              No ja do śmierci nie zapomnę przepraw z celnikami w Libanie czy Omanie. Sto dwadzieścia pociech z nimi było.
              Co do paczek, to albo przychodziły nietknięte, albo wybebeszone na wylot. Do Omanu raz przyleciały do mnie polskie magazyny typu ,,Twój Styl" , to kartki ze zdjęciami modelek w bikini były zamazane jakimś czarnym mazidlem.
              • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 22:56
                kiedys sie trafila 'zemsta' 😎mamuska zapakowala kawe inke, w puszcze, z klosem na etykiecie 😉
                klos - wiadomo ziarno - ziarno dla sag = rowna sie nasiono czyli wrog bezwgledny i zostala otwarta puszka, wieczko z 'zawleczka' .... tak szybkiej rewizji celnej i przy tym braku oplat to nie nigdy nie bylo 😛 tylko wszystko w paczce bylo w proszku kawowym, ksiazek nie udalo sie doczyscic ale chcialabym zobaczyc jak wygladal sluzbista otwierajacy te puszke 🤣
                • apallosa Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:11
                  No to wesolutko było...
                  Ja kiedyś leciałam do Dubaju chyba ( dawno temu to było) z Libanu. Już przy odprawie zachciało mi się przy celniku z kieszeni w walizce wyciągnąć jakiś magazyn kobiecy , akurat miałam z Polski...a ten grzecznie złapał mnie za nadgarstek, wziął ten magazyn i przy mnie go przekartkowal. Gdyby były tam jakieś ,, nieprawomyślne " zdjęcia , toby chyba kartkę wydarł.
                  Nie pamiętam już,skąd w Omanie miałam ,, Playboya" i to chyba jeszcze polskie wydania...jakie Ja wtedy miałam chody w robocie w kasynie. Brałam wtedy drinki z baru, jakie chciałam, choć nam można było wtedy tylko dwa w ciągu nocy. A na zapleczu te nasze chłopaki oglądali z wypiekami na twarzach.
            • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 22:51
              trafiaja sie takie gwiazdy glownie w czasie wakacji, kiedy zastepuja kolegow 'pocztowych' , ktorzy sa zorientowani w niuansach
    • pepsi.only Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 22:55
      Używam Bourjois Healthy Mix, spoko jest. Na to krem bb (dzienny makijaż) , lub podkład (wieczorowy makijaż) ,
      i puder w kamieniu pędzelkiem.
      • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:08
        a ja sie rozczarowalam healthy mixem, uzywalam w czasie bytnosci w PL i bylo ok, i jakis czas temu kolezanka mi przyslala, razem z joko i porazka, odcien bardziej bezowy i tepa maska na twarzy
        • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:09
          ale mowie o podkladzie a nie o bazie
          • apallosa Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:15
            Gdyby był jakiś ,, żółtek " , tobym może spróbowała.
            Kiedyś uwielbiałam Bourjois, mieli genialne, pojedyncze cienie, bardzo trwałe i piękne kolory szminek. Tylko jakoś podkładów ani pudrów od nich nie miałam.
            Jakieś lat temu 6 czy 7 obrazili się na UK i wówczas nigdzie ich nie było. Ale już ,,odobrazili" się, bo w Bootsie znowu są.
            • apallosa Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:28
              Do dwa_kubki_ herbaty:
              - może cały dowcip polega na tym, że masz przesuszona skórę, która wszystko wypija ?
              Spróbuj może ,,nakarmić " swoją skórę pielęgnacja kilkuetapowa, na wieczór jakieś olejki, maseczki. Wtedy żadna baza już nie będzie potrzebna.
              Chociaż mysiulek08 ma rację z bazą od Bobbi Brown, bo jest bardzo treściwa.
              • dwa_kubki_herbaty Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:47
                Niemam wysuszonej, bo o to dbam, mam kremy, maski, zresztą u mnie idzie szybko wysuszenie, raz nie takie kosmetyk i wiem, że będzie źle.
                Mam cere delikatną, skórę cienką, jak kiedyś zrobilam koreańską pielęgnacje wieloetapową to podrazniłam twarz na dobre kilka dni i ratowałam się aptecznymi kremami dla atopowców malujac tylko rzęsy i brwi, zeby bylo mnie widać, bo prawie jak albinos jestem.
                • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:54
                  bo na delikatna, sucha, cienka to trzeba dmuchac i chuchac 🙂 nie pilingiwac, nic nie zdzierac, tylko wklepywac kolejne warstwy odzywczonawilzajace

wiem, bolesnie sie przekonalam, ze zadne retinole, retinoidy i tym podobne sa nie dla mnie, jedno smarowanie i najmarniej tydzien dochodzenia skory do siebie

menopauzalne spadki hormonow tez nie pomagaja
                  • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:54
                    * pilingowac
                    • apallosa Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 00:00
                      A co racja, to racja.
                      Są takie skóry i tutaj trzeba odżywiac i nawilżać, ile fabryka dała. No jak mnie po dyżurze, nie przymierzając.
                      Ile to razy wmawiano mi, że moja skóra na pewno tyle tego nie potrzebuje, że będzie się zapychać itp....taa...kilogram wazeliny by jej nie zapchał.
                      A propos wazeliny, to do końca życia będę błogosławić osobę, która mi ją poleciła jako ostatni etap przy wieczornej pielęgnacji .A już w górach - musowo. Tak się wytresowalam, że nawet w portkach górskich zawsze mam małe pudełeczko.
                      • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 00:10
                        i jedwabna poszewka do kompletu 🙂
                        • apallosa Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 00:17
                          Mysiulku08 - serio taka jedwabna poszewka coś daje?
                          Używam zwykłych bawełnianych.
                          • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 00:34
                            odkad uzywam jedwabiu do spania, nie mam problemu z 'odgniotami' na twarzy, ale ja uwielbiam teksture, gladkosc i 'temperature' jedwabiu wiec nie jestem bezstronna 😉
                            • apallosa Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 00:37
                              Ja z kolei kocham odzież jedwabna.
                              Bluzki z jedwabiu, apaszki- chociaż rzadko noszę.
                              A ognioty na twarzy to tak- miewam.
                              • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 00:42
                                apaszki to moje wielo wieloletnie hobby, ponad 50 bym naliczyla i wiekszosc jedwabna

lubie moje spodnie, ciezkie, pieknie 'pracuja' a koszule niezastapione latem
                                jednak najbardziej kocham jedwabna posciel i pizame
                                • apallosa Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 01:01
                                  Gdzie kupujesz odzież z jedwabiu,Mysiulku?
                                  Ja kiedyś kupowałam bluzki z Milanówka, kiedyś mieli firmowy sklep na Chmielnej w Warszawie, a może jeszcze mają?
                                  No i kiedyś H&M miał limitowana serie z jedwabiu.
                                  • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 01:09
                                    kupowalam na lovlisilk, ale chyba sie na aliexpres przerzuce, tak jak z posciela i koldra, skoro i tak chinskie
                                    posciel z malbery.eu okazala sie kiepska niestety, a droga okrutnie

z ciuchow to ja duzo nie potrzebuje 🙂
                                    • apallosa Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 01:17
                                      Oglądałam kiedyś lovlisilk , niektóre rzeczy sympatycznie wyglądały.
                                      Na AliExpress czy innych Shein nigdy nie kupowałam, jak żyje.
                                      Z piżam to u mnie wygrywają puchate i flanelowe, ciepłe skarpety do tego ,bo już chłodno jest wieczorem.
                                      • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 02:45
                                        kupilam u nich spodnie i dwie koszule i o ile spodnie sa, na moje oko, 22MM tak koszule raczej mniej niz 16MM i to niestety sie czuje

skarpetki do lozka? , no nie, bym nie zasnela tongue_out wole kocyk grzejny pod podkladem z merynosow wink
                                        mnie sie na stare lata odwidzialo, tak jak lubilam dosc ciezkawie koldry z merynosa tak teraz wole lekkie i koldra z wypelniem jedwabnym spelnia ten warunek - lekka i swietna teremicznie, do tego posciel i jestem w niebie smile
                                        tak wiem, zlym czlowiekiem jestem
                                        • mysiulek08 Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 02:46
                                          *termicznie
                • apallosa Re: Baza pod makijaż 23.09.25, 23:54
                  Ale ta koreańska pielęgnacja nie musi być ,,Koreańczykami " wcale robiona. Ja stosuję combo tego ,co mam, z tym że zawsze idzie tonik/ hydrolat, potem jeszcze maseczka, serum, olejek i jeszcze na to podkład i czasami puder też.
                  Skóra moja to pijaczka jest i wszystko wypije, a dodatkowo kocham tłuste konsystencje.
                  Ale widzę ,że jeżeli bardzo dbasz o cerę, to clou w tym,że masz skórę cienką i delikatną.
                  Też kolorystycznie jestem ,jak albinos- za to z makijażem można że mnie zrobić wszystko.
                  Może rzeczywiście ta baza Bobbi Brown cos da?
                  Napisz,co wybrałaś. Ściskam - Apa.
    • klaramara33 Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 10:11
      Nigdy nie byłam zwolenniczką pudru w kremie i tylko na imprezy używałam a teraz po znaleziniu idelanego dla mnie CC wyrzuciłam imprezowy podkład. Ja mam skórę ani taką jasną ani ciemną w odcieniu neutralnym z lekko ciepłym tonem, taki kolor rzadko spotykany i przez to nie było łatwe znlaeźc odpwiedni kolor a teraz mam Hean krem CC Medium. Super się nakłada(na serum z kremem spf), kryje nie za słabo i nie za mocno. Jestem nim zachywona, ma inne kolory może spróbuj.
      • mandre_polo Re: Baza pod makijaż 28.09.25, 07:45
        Dokładnie. Lumene CC jest bardzo dobry tylko kolor trzeba dobrać
    • purchawka2020 Re: Baza pod makijaż 24.09.25, 10:16
      Będąc w tej samej sytuacji przestałam się malować.
      A jak juz musze to używam bazy Bielenda Boost Me Up Make-up Primer Nawilżająco - Ochronna Kremowa Baza pod Makijaż 8w1 SPF50.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Baza pod makijaż 25.09.25, 16:40
      Kupilam sobie z cashmire baze-serum z witaminą C.
      Jutro zobaczę czy działa.
      Chciałam z pupy ale w moim wiejskim rossmanie nie ma.
      Koleżanka mówi, przetestuj, jak będziesz jędrna i gładka to też sobie kupię.
      Zgłębiłam temat i sa bazy wygladzające na zmarchy własnie, nawet jakieś koloryzujace, rozświetlajace, matujące .... Do smierci będę testować ;P
      • apallosa Re: Baza pod makijaż 25.09.25, 17:02
        Dwa_ kubki- przetestuj kochana i zdaje nam tu relację, bo też ciekawa jestem.
        Tak to jest, że człowiek jak czegoś nie przetestuje, to nie będzie wiedział. Tak miałam z podkładami: kiedy znikł mój ukochany Lirene Perfect tone, szukałam i znalazłam coś, co na pierwszy rzut wydawał się za ciemny, za ciepły ton i za ciężki. A okazał się rewelacyjny- piszę o Everlasting Clarinsa.
        Tak myślę, czy jednak polecana tu wielokrotnie przez mysiulek08 galaretka( droga, jak piorun,wiem) nie byłaby zbawienna?
    • slatynka85 Re: Baza pod makijaż 25.09.25, 18:59
      Mam tą kultową Bobby Brown, zakupioną pod wpływem tik toka 🤦🤣
      Mega jest.Uzywam codziennie z podkładem Estee lauder double wear.
      Warto polować na okazje,ja kupiłam na Zalando, wtedy było tam najtaniej, teraz nie wiem.Starczy mi ona chyba na kilka lat,bo naprawdę się jej malutko nakłada.
      • apallosa Re: Baza pod makijaż 25.09.25, 21:37
        Slatynko85-jak Ci się ta baza,,dogaduje" z Double wear?
        Bo właśnie się zastanawiam, czy tej bazy i ociupinke ciemniejszego Double wear nie dokupic, bo moj podklad jest dla mnie za jasny, a po wymieszaniu moze byloby dobrze?
        Tak zrobiłam kiedyś z True Match'em- kolor miałam dobrany idealnie, ale sam podklad był dla mnie minimalnie za rzadki, miałam w zanadrzu BB Resibo, wymieszałam obydwa i pasowało mi genialnie.
        • slatynka85 Re: Baza pod makijaż 27.09.25, 22:30
          Dogadują się świetnie, pracuje w skrajnych temperaturach, czyli w jednym kwadransie jestem w 7stopniach,za chwilę w 26 😁 Zestaw wytrzymuje w tej zmienności temperatury ok 12 godzin.
          Jak miałam zły odcień podkładu to mieszalam dwa i był idealny.
          Myślę że jakby bazę zmieszać z podkładem to byłby lżejszy o wiele.Tylko malutko tej bazy,bo jak jest jej za dużo to się nie sprawdza.
          • apallosa Re: Baza pod makijaż 27.09.25, 22:52
            Slatynko85 - jak to dobrze, ze odpisałaś .
            Ja też pracuje w skrajnych temperaturach, od ciepłych do gorących. Po 12 godzinach dyżuru mam na twarzy makijaż owszem, ale nie za świeży siła rzeczy.
            Dlatego przerzucilam się na mocne, gęste podkłady, bo zadne BB czy CC nie zdają egzaminu. Świetny był Everlasting Clarinsa, teraz mam Bobbi Brown, jest za jasny, mieszam go z ciemniejsza resztka BB- ku.
            Szału dostawalam z kredka do oczu Lancome, zrobiła mi pande jak u upiora, nie miałam w pędzie za bardzo kiedy zmyc, ale sie w koncu udalo. Z kolei taniutkie kredki Eveline daja rade.
            Tusz też używam Eveline.
    • katie3001 Re: Baza pod makijaż 26.09.25, 09:07
      Przede wszystkim nawilżenie. Duuuuużo wody do picia. Ja tez stosuje kremem nawilżającym metodę 7 skin. Nakładam kilka warstw. A na noc stosuje coś naprawdę tłustego np. maść z witaminami z apteki.
      • apallosa Re: Baza pod makijaż 26.09.25, 09:13
        Muszę się kiedyś skusić na te maść. Pamiętam,że ja kiedyś miałam.
        U mnie w kategorii,,ulubiony tluscioch " wygrywa od wielu lat krem oliwkowy Ziaji. Kocham go , moja skóra też, w nosie mam jego skład . No jeszcze krem ostowy Scheller'a jest dobry, albo gruba warstwa kremu Nivea , na to Ziaja i jeszcze wazelina. Po basenie albo ,,po górach " idealnie.
    • mandre_polo Re: Baza pod makijaż 28.09.25, 07:41
      Zmienić rodzaj podkładu na nawilżający. Wszystko co opisane jest na matujące, długie krycie powoduje skorupę. U kobiety dojrzałej będzie powodować zastygającą warstwę. Dlatego niechętnie korzystam z makijażu na okazje u kosmetyczki bo iczy się u nich długość trzymania na twarzy. Brr. Mam po takim makijaż ściągniętą maskęa że zmarszczkami zdjęciu. Noszę swój podkład
      • trina45 Re: Baza pod makijaż 29.09.25, 15:26
        clinique beyond perfect w butelce z pipetka bardzo wydajny i naturalny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka