Dodaj do ulubionych

serial kryminalny

23.11.25, 09:22
. Szukam seriali w powiedzmy, starym stylu, czyli sprawa 1-2 odcinki, wątki prywatne ograniczone do minimum, Obejrzałam Purpurowe rzeki, kończy mi się Milczący świadek, niestety starszych sezonów w necie nie znalazłam. Zabójcze umysły w necie są, ale większość jeszcze z TV pamiętam, Mindhunter mnie umęczył, dexter nie podszedł. Najlepiej CDA, tam chyba sporo i starszych jest, Netflix, ale znajdę sobie dostęp i z innych platform.
Obserwuj wątek
    • tanebo0001 Re: serial kryminalny 23.11.25, 09:32
      Najlepszy to "Glina" - jest absolutnie poza skalą. Polecam też 07 zgłoś się. Bez badania DNA w 7 sekund. Śledztwa prowadzone przez rozmowę ze świadkami i dedukcję.
      • nick_z_desperacji2 Re: serial kryminalny 23.11.25, 12:30
        tanebo0001 napisał:

> =olecam też 07 zgłoś się. Bez badania DNA w 7 sekund. Śledztwa prowadzone przez rozmowę ze świadkami i dedukcję.
        >
        Jak tylko Janosika skończę 🙄
    • pleszkazlasu Re: serial kryminalny 23.11.25, 09:34
      Ja ostatnio trafiłam na porucznika Columbo w telewizji i z przyjemnością obejrzałam. Z tym że odcinki są strasznie długie, chyba po 2 godziny!
    • evening.vibes Re: serial kryminalny 23.11.25, 09:34
      Bones (Kości), Castle, CSI.
      • mdro Re: serial kryminalny 23.11.25, 09:57
        Kości i Castle nie spełniają warunku "wątki prywatne ograniczone do minimum", Castle w późniejszych seriach robi się wręcz romansidłem z (coraz durniejszymi) wątkami kryminalnymi. A z CSI tylko Las Vegas IMO nadaje się do oglądania.
        Poleciłabym brytyjskie (Vera, DCI Banks, Midsomer Murders, pierwsze serie Death in Paradise też są dość fajne), ale może znasz, no i nie wiem, czy są gdzieś dostępne online. Norweski Wisting też jest dobry, choć tam wątki ciągną się dłużej (no i patrz zastrzeżenie wyżej).
        • nick_z_desperacji2 Re: serial kryminalny 23.11.25, 12:29
          Castle był w miarę, w Kościach w pewnym momencie główna bohaterka zaczęła mi grać na nerwach. CSI im dalej, tym gorzej. Midsomer kiedyś oglądałam, ale pewnie nie wszystkie. Dzięki.
          • kocynder Re: serial kryminalny 23.11.25, 15:33
            Castle było ok tak do trzeciego, czwartego sezonu, potem skupił się głównie na kotłowaninie romansowej i stał się niestrawny. Podobnie Kości - do pewnego momentu super, a potem równia pochyła. Jeśli podobało ci się w Midsomer, to polecam ci też serial "Lewis". Nie wiem, czy spełni wszystkie twoje wymagania, ale to całkiem niezły kryminał. W bonusie piękny Oxford.
            • mdro Re: serial kryminalny 23.11.25, 15:48
              O tak, "Lewis" też jest świetny. Oraz "Sprawy młodego Morse'a". Nigdy nie udało mi się obejrzeć "starego" wink, a bardzo bym chciała.
              • gris_gris Re: serial kryminalny 23.11.25, 15:55
                mdro napisała:

> O tak, "Lewis" też jest świetny. Oraz "Sprawy młodego Morse'a". Nigdy nie udało
                > mi się obejrzeć "starego" wink, a bardzo bym chciała.

Uwielbiam wszystkie Morsy. Stary zdecydowanie do obejrzenia (tylko bez ostatniego odcinka, ja udaje, że go nie było; nie to, że zły, tylko dla mnie zbyt emocjonalny).
                • tinywee Re: serial kryminalny 24.11.25, 17:04
                  "Uwielbiam wszystkie Morsy. "

też jestem team Morse, Lewis i (jakoś najmniej) Endeavour.

Lubiłam też (mocno stary i mocny) Prime Suspect z Mirren i pierwsze dwa sezony Damages (Układy) z Close.

• gris_gris Re: serial kryminalny 24.11.25, 17:07
                    tinywee napisała:

> "Uwielbiam wszystkie Morsy. "
                    >
                    > też jestem team Morse, Lewis i (jakoś najmniej) Endeavour.

Endeavour, wiadomo, juz inna bajka, ale obsada wspaniala, i tez mi sie bardzo podobal.
                    >
                    > Lubiłam też (mocno stary i mocny) Prime Suspect z Mirren i pierwsze dwa sezony
                    > Damages (Układy) z Close.
                    >
                    O, nie znam! Trzeba bedzie sprawdzic, bo teraz ogladamy Vere, a maz mowi, ze tylko pierwsze chyba trzy sezony sa ok, wiec przyda sie na potem.
                    • ritual2019 Re: serial kryminalny 24.11.25, 18:00
                      Wszystkie sezony Vera sa swietne.
                    • mdro Re: serial kryminalny 24.11.25, 18:20
                      Potwierdzam, Vera jest nieustająco dobra, aczkolwiek mocno dołująca (wg mnie serial bardziej niż powieści).
                      • gris_gris Re: serial kryminalny 24.11.25, 18:31
                        mdro napisała:

> Potwierdzam, Vera jest nieustająco dobra, aczkolwiek mocno dołująca (wg mnie se
                        > rial bardziej niż powieści).

Zobacze; jego zdaniem w którymś momencie Vera stała się bardziej przytulna i milsza dla personelu, Billy został zastąpiony kimś bezbarwnym… i to wpłynęło na całokształt.
    • krwawy.lolo Re: serial kryminalny 23.11.25, 10:25
      Macepekace z prześliczną Glynis Barber. Tam aż się łka o prywatność, a nie ma. smile
    • zielonazaba9999 Re: serial kryminalny 23.11.25, 11:06
      Tajemnice Brokenwood, Śmierć pod palmami, Śmierć z dala od palm (spin-off Śmierci pod palmami z genialnym Krisem Marshallem, ale tu są nienachalne watki prywalne). Wszystkie lecą na BBC FIRST.
      • mdro Re: serial kryminalny 23.11.25, 11:22
        O, "Tajemnica Brokenwood" też są niezłe. Z tych, co w miarę aktualnie lecą/leciały na BBC First, podobały mi się też "Ludwig" oraz "Profesor T", choć w pierwszym "wątek prywatny" jest osią serialu, a w drugim też się dość mocno zaznacza, zwłaszcza w 2. i 3. serii. I jeszcze "Detektyw z Chelsea" (zagadki dwuodcinkowe).
        "Śmierć z dala od palm" w ogóle mi nie podeszła.
        • ritual2019 Re: serial kryminalny 23.11.25, 11:43
          Chyba w wiekszosci seriali jest jakis watek prywatny. Nie do konca wiadomo co oznacza "ograniczony do minimum"?
          Shetland jest bardzo dobry, sa w nim watki prywatne ale zbalansowane.
          Nie lubie seriali w ktorych detektyw ma jakies traumy, dziwne ciagi narkotykowe/alkoholowe/lekowe, zachowuje jak zombie, itp.
          • nick_z_desperacji2 Re: serial kryminalny 23.11.25, 12:35
            Choćby to, przez co odpada dla mnie większość skandynawskich. Walka zapijaczonego detektywa, zapijaczonego też w pracy, z byłą żoną/mężem, potem się okazuje, że akurat jego/jej dziecko się wkręca w grubą aferę, ojciec okazuje się mordercą i siedzi w pierdlu i tak w kółko. Całe przestępcze życie kraju kręci się wokół jego/jej i jego/jej rodziny. Nie, dzięki.
            • ritual2019 Re: serial kryminalny 23.11.25, 12:49
              Rozumiem. Mam podobnie i napisalam czego nie lubie w serialach kryminalnych.
            • nenia1 Re: serial kryminalny 23.11.25, 16:27
              nick_z_desperacji2 napisała:

> Choćby to, przez co odpada dla mnie większość skandynawskich.

ja akurat odwrotnie, najbardziej lubię mroczne kryminały z ciężką atmosferą. No ale takie jak ty lubisz też z braku laku czasem zobaczę. Takie jednoodcinkowe, max dwu, to chyba CSI: Kryminalne zagadki Nowego Jorku. Oglądałam piąte przez dziesiąte. Kości moim zdaniem lepsze. Morderstwa w Midsomer - też się nie ciągnie się sprawa przez wiele odcinków - osobiście mnie znudził, ale zdaje się że mieści się w twoich oczekiwaniach. Happy Valley, Upadek (nie skandynawskie) fajne seriale, ale tam może być dla ciebie za dużo motywów osobistych. Może jeszcze Mentalista by ci się spodobał?

• mdro Re: serial kryminalny 23.11.25, 19:34
                Happy Valley jest bardzo schematyczne, intryga nie trzyma się kupy, a główna bohaterka jest mocno wkurzająca. Co prawda nie jest aż tak źle jak w innym prezentowanym właśnie w BBC First australijskim serialu My Life Is Murder, który IMO jest całkiem nieoglądalny...

A, "Lewis" właśnie jest powtarzany od 1. odcinka.
              • kocynder Re: serial kryminalny 23.11.25, 19:44
                Z CSI najlepsze jest Las Vegas, później Miami (Horejszio Kein słodki jak śpiączka cukrzycowa zza swoich legendowych okularków Silhouette). Z Nowojorczyków udało mi się polubić tylko Stellę Bonasera, niestety, bodajże po 6 sezonie zastąpiona przez koszmarną detektyw Jo Danville... Poza Stellą - wszyscy z NY byli jacyś... No, nie, nie do polubienia.
                Aczkolwiek, owszem, serie CSI jak najbardziej chyba większość kryteriów spełniają: sprawa zwykle zamyka się w jednym odcinku, akcja skupia się jednak głównie na wątku kryminalnym a nie kto z kim się przespał...
                • nenia1 Re: serial kryminalny 23.11.25, 19:55
                  kocynder napisała:

> Aczkolwiek, owszem, serie CSI jak najbardziej chyba większość kryteriów spełnia
                  > ją: sprawa zwykle zamyka się w jednym odcinku, akcja skupia się jednak głównie
                  > na wątku kryminalnym a nie kto z kim się przespał...
                  >
                  ja jesteś umysł ścisły, autor pyta więc trzymam się kryteriów. Nie są to "moje" seriale.
                  • kocynder Re: serial kryminalny 23.11.25, 20:00
                    Ale z CSI właśnie w NY było najwięcej "prywaty" czyli prywatnych spraw detektywów. smile
                    • nenia1 Re: serial kryminalny 23.11.25, 20:15
                      Możliwe, ja tego za bardzo nie oglądałam, jakieś pojedyncze odcinki, i to dość dawno . Generalnie pamiętam, że raczej mnie nudziło a na pewno nie wciągnęło smile No ale wydawało mi się, że spełnia kryteria autorki wątku.
                • nick_z_desperacji2 Re: serial kryminalny 24.11.25, 17:25
                  Na faceta z Miami byłam uczulona. NY było ok. Tylko cóż, ja pamiętam bohaterów gównie jeśli mnie wkurzają, w filmach z fajnymi bohaterami pamiętam filmy big_grin.
      • ritual2019 Re: serial kryminalny 24.11.25, 18:01
        Return To Paradise tez jest fajny.
    • koronka2012 Re: serial kryminalny 23.11.25, 11:11
      The killing, najlepiej to duńskie
    • simply_z Re: serial kryminalny 23.11.25, 11:16
      Obejrzalam ostatnio porucznika Montalbano, starsze odcinki.Calkiem przyjemne.
    • eliksirr_czarodziejski Re: serial kryminalny 23.11.25, 11:58
      Cold case
      • jowita771 Re: serial kryminalny 23.11.25, 13:19
        Uwielbiałam ten serial
        • simply_z Re: serial kryminalny 23.11.25, 20:29
          Tez lubie
    • bmtm Re: serial kryminalny 23.11.25, 12:04
      Seriale? Lepiej pooglądać klasykę- np. filmy Hitchcocka
    • kurt.wallander Re: serial kryminalny 23.11.25, 16:28
      Zabójcze umysły (Criminal Minds)

Wallander of course smile (wersja szwedzka z Kristerem Henrikssonem)

Trapped

Sherlock

Fargo

Kruk

Rojst

Upadek (wersja francuska lub brytyjska)

Most nad Sundem (obie wersje dobre, szwedzka lepsza), ale tu jest sporo prywaty
      • kurt.wallander Re: serial kryminalny 23.11.25, 16:28
        I CSI Las Vegas, wcześniejsze sezony.
      • nick_z_desperacji2 Re: serial kryminalny 23.11.25, 16:49
        Zabójcze umysły mam odhaczone. Niestety ale Wallander, Most nad Sundem są zdecydowanie nie do przejścia. nie lubię skandynawskich kryminałów, a od dłuższego czasu jest moda. Zazwyczaj fajne są brytyjskie i francuskie.
        Druga rzecz, że streaming zabił seriale z 1-2 wątkową fabułą. W tv męczenie buły przez 12 godzinnych odcinków, a w międzyczasie bohater jedzący płatki, bohater robiący pranie, zmywający naczynia i 20 minut szkolnego występu córki bohatera by ni przeszły, inna specyfika.
        • nick_z_desperacji2 Re: serial kryminalny 23.11.25, 16:50
          *1-2 odcinkową fabułą
        • gris_gris Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:22
          nick_z_desperacji2 napisała:

> l
          > Druga rzecz, że streaming zabił seriale z 1-2 wątkową fabułą. W tv męczenie buł
          > y przez 12 godzinnych odcinków, a w międzyczasie bohater jedzący płatki, bohate
          > r robiący pranie, zmywający naczynia i 20 minut szkolnego występu córki bohater
          > a by ni przeszły, inna specyfika.

Zgadzam się, z tego dokładnie powodu większość współczesnych seriali jest dla mnie nie do przejścia.
    • mysiulek08 Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:03
      a Monk? albo Mentalista?
      Kojak? 😎
      • memphis90 Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:12
        Wróciłam do Monka po latach i niestety IMO nie zestarzał się dobrze…
        • tanebo0001 Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:18
          Bo? Teraz przecież jest moda na spektrum.
          • nenia1 Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:24
            przerysowany jest. I schematyczny, szybko staje się nudny.
          • memphis90 Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:31
            To obrzydliwe to napisałeś 🤮
    • kocynder Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:04
      Polecam też twojej uwadze "Komisarza Montalbano" z Sycylii. Był też świetny "Dowody Zbrodni" ("Cold Case"), o jednostce odgrzebujacej stare, archiwalne, nierozwiązane sprawy. Z tym, że w obu byli sporo "prywaty", choć nie kolidującej z akcją kryminalną. W Montalbano do tego kapitalne rolę drugoplanowe, no i gorąca, słoneczna Sycylia...
      Bo serię "Poirota" z Davidem Suchet na pewno masz w małym paluszku. smile
      • simply_z Re: serial kryminalny 23.11.25, 20:30
        Wlasnie, tez polecam przez Sycylie i ten uroczy apartament komisarza.
        • kocynder Re: serial kryminalny 23.11.25, 21:20
          Fazia i Catarella też podbili serca... wink
          A całkiem serio: książki czyta się świetnie, choć są w nieco innym klimacie niż serial, ale jakoś nie miałam z tym "zgrzytu". Jeśli nie czytałaś serii Camilleriego to koniecznie przeczytaj! Nie wiem czy jest dostępna w e-wersji, ale w niektórych bibliotekach na pewno. smile
    • memphis90 Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:11
      Bosh
      DepartamentQ
      Genialna Morgan
      Broadchurch
      Hinterland
      Rookie
      I, Zombie
      Seriale na motywach powieści Cobena
      Rezydencja - tu jest jedna sprawa, ale tysiąc tropów
      • mysiulek08 Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:23
        Genialna Morgan jest wyjatkowo wk...a
        i jest prywata
        • memphis90 Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:34
          Nie ma przeciez serialu bez prywaty, bo taki bohater byłby nierealny i mało interesujący dla widza. Każdy ma jakąś przeszłość i jakąś teraźniejszość, która wpływa na jego decyzje i zachowania. Jest jednak różnica między Genialną Morgan, gdzie życie prywatne jest częścią zagadki kryminalnej a np serialem Chirurdzy, który skupia się na tym, kto z kim i w jakiej pozycji w szpitalnej scenografii…
        • kocynder Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:45
          A mnie "Genialna Morgan" tylko wkur... Wkurzała. Nie do oglądania, jak dla mnie.
          • mysiulek08 Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:56
            to samo napisalam 😄 i te stylowy, w sam raz do ogladania denatow 😝
            • kocynder Re: serial kryminalny 23.11.25, 18:05
              To mnie dziwi czemu wymieniasz w "polecajkach"? smile
              • memphis90 Re: serial kryminalny 23.11.25, 18:11
                Ja polecałam, bo mi się podoba, a Mysiulka wkur…a, więc nie poleca.
                • kocynder Re: serial kryminalny 23.11.25, 18:41
                  Aaa... Faktycznie! Przepraszam Mysiulka! Jakieś zaćmienie wzrokowe miałam...
      • semihora Re: serial kryminalny 24.11.25, 17:36
        Jeśli już HPI, to tylko w wersji "Genialna Morgane" - czyli francuskiej.

Ale prywata tu jest.
      • eglantine Re: serial kryminalny 24.11.25, 19:04
        Broadchurch i Departament Q to jedna sprawa na sezon. Ale i tak polecam, zwłaszcza ten pierwszy. 🙂
        • nick_z_desperacji2 Re: serial kryminalny 26.11.25, 14:24
          Departament Q jest w wersji filmowej, 100x lepszej, bo właśnie nie przeciągniętej na siłę.
    • paola.brunetti Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:20
      Na pewno widziałaś wszystkie sezony Milczacego świadka? Jest ich 28 i moim zdaniem starsze są duzo lepsze. Kiedyś obejrzałam wszystkie, leżąc w domu ze złamaną nogą. Poza tym bardzo fajny jest serial Vera, polecam również podobny do Milczacego świadka- Waking the dead. Mogę dodać jeszcze: Shetland, DCI Banks, The Bay, Unforgotten, Ellis, Whitechapel, The Inspector Lynley Mysteries (teraz wypuścili współczesną adaptację, ale jeszcze nie oglądałam).
      Polecam serwis imdb. Kiedy wejdziesz na stronę ulubionego serialu, to pokażą Ci się sugestie innych w podobnym stylu.
      • nick_z_desperacji2 Re: serial kryminalny 23.11.25, 19:33
        Niestety, znalazłam chyba od 15. czy jakoś tak.
    • mysiulek08 Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:27
      The Glades - ale jest prywata

Reacher ? chyba za wiele watkow prywatnych nie ma ale nie lapie sie na 'sprawa 1-2odcinki)

Will Trent - tu zycie prywatne na przelozenie na glownego bohatera - uprzedzam ksiazek nie czytalam wiec nie porownuje czy lepszy czy gorszy
      • mysiulek08 Re: serial kryminalny 23.11.25, 17:28
        *ma spore
    • mmoni Re: serial kryminalny 23.11.25, 18:55
      Strasznie mi się podobał australijski Dead Loch na Prime, ale tam zdecydowanie jest dużo prywaty, chociaż nie z gatunku "zapijaczony detektyw walczy z byłą żoną o dziecko".
      • mdro Re: serial kryminalny 23.11.25, 19:28
        Mnie też, ale tam jest, jak zauważyłaś, dużo prywaty, zagadka ciągnie się przez cały (choć dość krótki, 8 czy 9 odcinków) serial, a detektyw za kołnierz nie wylewa wink. Poza tym jest mocno odjechany.
    • tanebo0001 Re: serial kryminalny 23.11.25, 20:28
      A detektyw kraina nocy?
    • jola_ep Re: serial kryminalny 24.11.25, 17:15
      Chyba nie było wymienione The Closer (Podkomisarz Brenda Johnson), raczej pierwsze sezony. W ostatnim
      • rinoa_woman Re: serial kryminalny 24.11.25, 17:27
        Uwielbiam Closer, Kyra Sedgwick jest bezbłędna w roli Brendy, a jak pojawiają się jej rodzice to już w ogóle robi się świetnie! Serial ma tylko jedną wadę, jest na maksa przeciągnięty, widać że miał już słabą oglądalność więc produkcja łapała się czego się dało. Także najlepsze są początkowe sezony.
    • eglantine Re: serial kryminalny 24.11.25, 19:02
      Najlepszy kryminalny procedural to oczywiście Doktor House. 😉
      Ewentualnie Z archiwum X.
    • semihora Re: serial kryminalny 26.11.25, 13:45
      "My life is murder", prywata nienachalna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka