taki-sobie-nick 11.12.25, 19:59 remiza.pl/13-latek-za-kierownica-audi-uciekal-przed-policja/ Bardzo jestem ciekawa opinii ematki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: Z cyklu 11.12.25, 20:00 Zły tytuł. Miało być "Z cyklu >po alkoholu za kierownicą<" Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Z cyklu 11.12.25, 20:07 a on byl po alko ? z tekstu to nie wynika oczywiscie dobralabym sie do skory rodzicom i opiekunom*, bo - skad szczen mial w ogole umiejetnosc prowadzenia ? czemu mial dostep do kluczykow, do auta ? *maloletniemu tez Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Z cyklu 11.12.25, 20:13 tt-tka napisała: > > oczywiscie dobralabym sie do skory rodzicom i opiekunom*, bo - skad szczen mial > w ogole umiejetnosc prowadzenia ? To akurat fakt, choc zalezy od auta, automat jest prosty czemu mial dostep do kluczykow, do auta ? ??? Ty chowasz/las klucze od auta przed dziecmi? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Z cyklu 11.12.25, 21:14 ritual2019 napisał(a): > ??? Ty chowasz/las klucze od auta przed dziecmi? Owszem. Od pracy, od skrytki bankowej i jeszcze kilka innych rzeczy chowam. A u ciebie dzieci maja nieograiczony dostep do wszystkiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Z cyklu 11.12.25, 21:42 Do wszystkiego to mało gdzie mają, ale znam mnóstwo ludzi u których kluczyki po prostu leżą/wiszą wyprzedziłoby, żeby było dogodnie brać przy wyjściu, nie słyszałam żeby ludzie masowo chowali je przed trzynastolatkami Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Z cyklu 11.12.25, 22:12 analoga_niet napisała: > ale znam mnóstwo ludzi u których kluczyki po prostu leżą/wiszą wyprzedziłoby, żeby było dogodnie brać przy > wyjściu, nie słyszałam żeby ludzie masowo chowali je przed trzynastolatkami Dokładnie. Sama swoich kluczy też nie chowam. Te rzadziej używane leżą w jednej, ogólnodostępnej szufladzie a te codziennie używane każdy sobie odkłada "pod ręką", tam, gdzie mu pasuje. Jedyny znany mi dom, gdzie faktycznie klucze trzymane są pod kluczem (kasetka z zamkiem szyfrowym) to znajomi z dzieckiem z niepełnosprawnością intelektualną i skłonnością do urywania się samodzielnie z domu. Ale u nich nawet klamki okienne są zamykane na kluczyk, nie tylko drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Z cyklu 11.12.25, 22:29 u nich nawet klamki okienne są zamykane na kluczyk u mnie, w 2 oknach, do których dostęp mogą mieć dzieci też są zamknięte na kluczyk. Obok jest wąskie skrzydło z moskitierą, przez które nie da się wyjść ani nic wyrzucić Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Z cyklu 12.12.25, 06:57 tt-tka napisała: A u ciebie dzieci maja nieograiczony dostep do wszystkiego ? > > Do wszystkiego nie, ale nigdy nie chowalam kluczy do auta ani innych kluczy. Nie robilam tego gdy mieli 3 lata, 13 ani teraz gdy maja 23 i 18. Klucze zawsze sa w okreslonym miejscu, u mnie to szuflada w komodzie w hallway. Lanyard z badge do pracy trzymam w schowku w aucie Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Z cyklu 11.12.25, 21:11 Jestem ciekawa ile fortunek trzyma kluczyki w sejfie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Z cyklu 11.12.25, 20:07 Policyjni mordercy prześladują niewinne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Z cyklu 11.12.25, 21:37 Dziadkowie kochają wnuka. Spryciula. Nie pierwszy raz za kierownicą😁 Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Z cyklu 11.12.25, 22:17 chłopaczek długo by pamiętał swoją wycieczkę, w której auto porusza się o 88 km/h szybciej niż zezwalają na to przepisy na tym odcinku drogi. Nie byłby to "łomot", który (jak ... przestanie boleć) mógłby szybko zapomnieć. Pewnie pojawią się ematki grzmiące o przemocy psychicznej i nawołujące do wizyty u psychologa i terapii (najlepiej całej rodziny, włącznie z dziadkami, pod opieką których był szczeniak). Tak samo jak pijak za kierownicą tak i ten mógłby kogoś zabić. I co? Sąd rodzinny, bo nieletni? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Z cyklu 11.12.25, 22:22 aankaa napisała: > Pewnie pojawią się ematki grzmiące o przemocy psychicznej Toteż ciekawi mnie, czy ematka pójdzie w kierunku niebezpieczny pirat drogowy czy raczej biedny bombelek nie wiedział, co robi, bo nikt mu nie powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Z cyklu 11.12.25, 22:34 Niemniej można przynajmniej ustalić, zważywszy zeznania bombelka, iż wiedział on, że łamie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Z cyklu 11.12.25, 22:45 Wbij sobie w wyszukiwarkę ilu młodocianych jeździ samochodami. Zwłaszcza 13 -latki. Jeden taki wyszkolony to jeździł z ojcem po alkohol. W Rydze 220 na godzinę. W opolskim pożyczył auto od babci i wylądował na słupie. Brak kontroli i chłopcy szaleją. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Z cyklu 11.12.25, 22:48 pożyczył auto od babci i wylądował na słupie i dobrze mu tak. Mam nadzieję, że babcia nie utuliła ciesząc się, że kuku sobie nie zrobił. A samochód - rzecz nabyta Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Z cyklu 11.12.25, 22:46 i, pewnie, śmiał się w duchu "a co mi zrobicie? jestem nieletni" a co przeżyłem (włącznie z pościgiem policyjnym) to moje! No, jeszcze kolegom opowiem, będą zazdrościć Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Z cyklu 12.12.25, 07:34 Tak, sąd rodzinny bo takie są przepisy. Jaką widzisz inna możliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Z cyklu 12.12.25, 19:52 niestety - żadnej. Ale mógłby powstać rejestr takich nastoletnich kierowców-rajdowców bez prawka. I ci mieliby, z automatu, szlaban na uzyskanie pj przez kilka (?) lat mimo zdanych na 7+ wszystkich egzaminów Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Z cyklu 12.12.25, 07:33 to jest jakis kosmos dla mnie. Mam trzynastolatka i nie wyobrazam sobie, zeby tak po prostu wzial kluczyki i pojechal (kluczyki sa zawsze w tym samym, ogolnodostepnym miejscu zaraz przy wyjsciu, nigdy nawet bym nie wpadla na to, ze trzeba je chowac przed dziecmi). Ok, u mnie to jeszcze by musial umiec wyjechac z garazu wiec daleko by nie pojechal Tzn. rozumiem, ze nastolatki miewaja glupie pomysly ale jednak nie wyscigi samochodowe… Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Z cyklu 12.12.25, 07:35 Zapewne jego rodzice też sobie nie wyobrażali Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Z cyklu 12.12.25, 15:54 nie wyobrazam sobie, zeby tak po prostu wzial kluczyki i pojechal sama napisałaś, że w przypadku swojego syna tego sobie nie wyobrażasz Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Z cyklu 12.12.25, 19:48 ale zdaje sobie sprawe, ze nastoletnie mozgi moga nas jednak czasem zaskoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Z cyklu 12.12.25, 19:53 wiesz, pisząc "nastoletni mózg" to jakby pobożne życzenie co takiemu do łba strzeli - najwięksi mędrcy nie przewidzą... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Z cyklu 12.12.25, 07:38 A pasa powinien ściągnąć policjant i mu wlać! Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Z cyklu 12.12.25, 08:22 I jeszcze ten głosik 13-latek uciekał przed policją ponad 140 km/h! Samochód ukradł mamie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Z cyklu 13.12.25, 07:58 Zdarzyło mi się spotkać z taką sytuacją, ale wówczas to było romskie dziecko. Rodzice wyprowadzili chłopaka z oddziału, że niby na spacer po terenie, dali kluczyki i młodzian pojechał się zabawić, bo mu w szpitalu było nudno 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś