Dodaj do ulubionych

Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa

20.01.26, 17:58
Zrobiłam sobie panel 56 produktów. Smętne wyniki popychają mnie w stronę poszerzonego testu. I oytanie- czy możecie polecić jakieś sensowne laboratorium/ pakiety, gdzie rozbijam sobie diagnostykę?
Czy po prostu olać to i iść do alergologa?
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 20.01.26, 18:12
      Mam nietolerancje laktozy, zadne testy nie byly mi potrzebne zeby to stwierdzic.
      • lilia.z.doliny Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 20.01.26, 18:19
        Mnie sugerowano szczegółowe testy ze względu na migreny ( m.in) Wyszła mi silna nietolerancja na jaja kurze, drożdże. Mleko krowie, orzechy, mąkę pszenną. Plus histamina słaba. Powinnam sorawdzic, co jeszcze mnie rozwala od środka, bo niespodzianek może być więcej
        • memphis90 Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 20.01.26, 19:23
          Tzn w jakim konkretnie teście wyszła „nietolerancja” na mleko, jaja, drożdże, orzechy, pszenicę. I co dokładnie znaczy „plus histamina słaba”?
          • lilia.z.doliny Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 20.01.26, 19:26
            Znaczy że badanie aktywności enzymu dao skłoniło dietetyczkę do wyeliminowania z jadłospisu wielu, wielu rzeczy ( np pomidorów, truskawek, wędlin)
            • memphis90 Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 10:23
              Jeżeli masz niedobór dao, to histamina powinna być wysoka, a nie słaba. I nie ma to związku z nietolerancją orzechów czy mleka.
              • lilia.z.doliny Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 10:36
                No oczywiście, że nie ma. To dwa różne badania, które mi zlecono. I , mówiąc, slabo, miałam na myśli ogólnie zły wynik, a nie "malutki"
                • memphis90 Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 10:42
                  No to jakie testy robiłaś? Bo chcesz porady co dalej i co jeszcze, a nie piszesz jakie testy już robiłaś.
    • mandre_polo Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 20.01.26, 18:57
      W nietolerancja węglowodanow? Mało osób przyznaje się
      • lilia.z.doliny Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 20.01.26, 19:27
        W jakim sensie? To wstydliwe jest?
        • mandre_polo Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 20.01.26, 20:17
          Trudniej postawić ograniczenia. Węglowodany to nawet miód
          • pleszkazlasu Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 20.01.26, 22:50
            NAWET miód?
            • mandre_polo Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 08:12
              Tak - składa się z glukozy i fruktozy. Osoby z cukrzycę powinny jeść go w bardzo małych ilościach i w sposób kontrolowany
              • 35wcieniu Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 08:17
                Myślę że przedmowczyni chodziło o to że podajesz to jako przykład, który miałby być jakoś zdumiewający czy coś w tym rodzaju -NAWET miód.
                No myślę że dla większości osób jest logiczne że miód to praktycznie same węglowodany, no cóż niby innego.
                • mandre_polo Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 08:34
                  Znam osoby które wiele wykluczyły np mleko krowie, makaron ale nie węglowodany🙆. Jak to mówi moja koleżanka z migrenami -musi mieć w życiu przyjemności
                  • 35wcieniu Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 08:36
                    No niech wykluczają co chcą, i ja sprawa, ale jak są w normie intelektualnej to raczej wiedzą że miód to węglowodany big_grin
                    • 35wcieniu Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 08:36
                      ich sprawa*
                    • mandre_polo Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 13:30
                      35wcieniu napisał(a):

> No niech wykluczają co chcą, i ja sprawa, ale jak są w normie intelektualnej to
                      > raczej wiedzą że miód to węglowodany big_grin
                      >
                      >

Intelekt a dokonywany prv wybór to w praktyce dwie różne kwestie. Trzeba mieć przepracowane emocje własne by wybierać mądrze dla zdrowia
                      • 35wcieniu Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 13:31
                        No spoko ale ja nie o tym.
                • pleszkazlasu Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 09:33
                  35wcieniu napisał(a):

> Myślę że przedmowczyni chodziło o to że podajesz to jako przykład, który miałby
                  > być jakoś zdumiewający czy coś w tym rodzaju -NAWET miód.
                  > No myślę że dla większości osób jest logiczne że miód to praktycznie same węglo
                  > wodany, no cóż niby innego.
                  >
                  Dokładnie o to mi chodziło, dzięki.
    • andace Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 20.01.26, 22:48
      Polecam ten artykuł i powrót do normalnego jedzenia i pójście do lekarza na diagnostykę. Diagnostyki alergii nie robi się na diecie wykluczającej.
      www.damianparol.com/testy-igg-na-nietolerancje-pokarmowe-to-pseudodiagnostyka/
      • lilia.z.doliny Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 01:23
        Andace, dzięki za art. Powiem tak- po wprowadzeniu bardzo.bardzo restrykcyjnej duety wykluczającej ( po testach), moje migreny zostały zredukowane o jakieś 90.procent. więc tak...
        • mandre_polo Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 08:30
          Czyli foodmap zadziałało. Można wracać do dożywiania
        • memphis90 Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 10:25
          Ale po jakich testach?
          • lilia.z.doliny Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 10:43
            Testy IgG zależne - dokładnie to mi robiono.
            Pakiet obejmował 56 produktow
    • swiecaca Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 10:09
      robiłam w Diagnostyce. i nietolerancja to jest coś innego niż alergia. wiem, że nie do końca jest to uznawane przez medycynę ale mi wyszły bardzo konkretne wyniki i jak trzymałam ścisłą dietę bezmleczną to po raz pierwszy od lat miałam cholesterol w normie. może te procesy nie są jeszcze do końca poznane, ale wierzę, że długotrwałe jedzenie pokarmów na które ma się nietolerancję powoduje zaognienie stanow zapalnych w organizmie.

aha i nie mylić problemu z cukrami (laktoza, fruktoza - wzdięcia itp) z nietolerancją - ta dotyczy białek np kazeina. aczkolwiek te problemy lubią pojawiać się razem. u mnie dieta low fodmap + wykluczenie nabiału zdziałało cuda. niestety z czasem poluzowałam i jest gorzej ale i tak lepiej niż przedtem.
      • lilia.z.doliny Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 10:39
        nietolerancja to jest coś innego niż alergia. wiem, że nie do końca jest to uznawane przez medycynę
        Jak to?
        Tzn znam różnice między nietolerancja a alergia ( lekarka przed badaniem dokładnie mi tłumaczyła)
        • 35wcieniu Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 10:44
          To o co pytasz?
      • lilia.z.doliny Re: Do dziewczyn z nietolerancją pokarmowa 21.01.26, 11:26
        robiłam w Diagnostyce. i
        Dzięki, popytam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka