Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach

24.02.26, 14:08
Czy tylko ja mam tak wysokie standardy i uważam, że podziękowanie kierowcy to miły gest, który powinien być codziennością?

Jestem zarówno kierowcą, jak i pieszą. I ZAWSZE dziękuję osobie, która przepuszcza mnie na pasach. Kiwam delikatnie głową.
Natomiast kiedy ja kogoś przepuszczam, to może jedna na 25 osób skinie tą głową, lub wystawi dłoń w geście podziękowania. Reszta zazwyczaj przechodzi z urażoną miną, lub wpatruje się we mnie, czy moje auto z zawiścią (najczęściej mężczyźni po 60)😅
Jak to jest u was i jakie zwyczaje panują za granicą? Jestem ciekawa, czy tylko ja to zauważyłam 😬
Obserwuj wątek
    • atoness Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:11
      Wzbudzam emocje, bo przechodzę z rowerem. Zawsze patrzę kierowcy w twarz. Sprawdzam, jakie ma zamiary. I dziękuję albo nie.
      • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:12
        Ale juz próbował cie ktoś staranowac? Na tych pasach z rowerem?
        • atoness Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:21
          Owszem, niejednokrotnie. Usłyszałam też kilka razy, jakie konkretnie emocje wzbudzam.
          • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:22
            Powaznie?
            • atoness Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:46
              Oczywiście. Nie zdarza się to codziennie, ale się zdarza. Są tacy, którzy na sam widok rowerzysty doznają silnych emocji, wiedzą, jak bardzo jestem zdeterminowana, żeby im przeszkodzić, i jak dawno nikt mnie nie wyru... A jeśli do tego w jakikolwiek sposób zasugeruję, że znam przepisy lepiej niż oni, to już wywala pokrywkę pod niebo.
              • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:47
                Zauważyłam, że rower w komunikacji miejskiej też triggeruje ludzi, zwłaszcza dziadersow.
                • atoness Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:16
                  O tak. Niektórych bardzo mocno. Zdarzyło mi się pogadać z panem, który narobił dymu i skłonił kierowcę do wywalenia dziewczyny podczas ulewy. Głosem pluszowym jak marzenie wyjaśniłam, że przed dziewczyną kiepski odcinek, nie tak łatwo przejechać przez most, a wystarczyłby jej jeden przystanek i byłaby bezpieczna i nie tak strasznie mokra. Widziałam, jak mój plusz się w niego wciera smile
                • mizantropka65 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:18
                  Jako dziaders potwierdzam i żałuję, że idąc chodnikiem, lub wysiadając z autobusu nie mam oczu dookoła głowy. Może wtedy (trzykrotnie) udałoby mi się uniknąć potrącenia przez młodych, pięknych rowerzystów. Kiedy ty będziesz dziadersem to zobaczysz, jak ci się optyka szybciutko zmieni.
                  • atoness Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:23
                    Ależ ja nigdy nie będę dziadersem. Pomyśl też o tym tak: nie jestem przyspawana do roweru. Już teraz chodzę chodnikiem i wysiadam z autobusu. Nie muszę na nic czekać.
                    • mizantropka65 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 17:11
                      Ale nie jesteś starą babą, której tak się porobiło, że boi się młodych, pięknych rowerzystów. Rozważam życzliwe rady niektórych forumek, żeby nie wychodzić z domu i nie zaburzać przestrzeni młodym i pięknym.
                  • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:28
                    Co?
                    Oni z tymi rowerami wyskakują na ciebie idącą po chodniku z autobusów? Jak to technicznie wygląda? Chyba w ogóle nie rozumiem o co ci chodzi :p
                    • mizantropka65 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 17:23
                      Nie, ja wysiadałam z autobusu, a młody i piękny rowerzysta był łaskaw (z braku miejsca z tyłu) przejechać na dość dużym gazie chodnikiem między stojącym autobusem, a wiatą przystankową. Wysiadłam i odwróciłam się, żeby pójść w swoją stronę, młody i piękny raczył mnie trącić kierownicą, bo był zbyt rozpędzony by zahamować, a ja niedojda zamiast iść tyłem i go wypatrywać, to się odwróciłam i szłam środkiem (wolnego od wiaty) chodnika. No po prostu mi się należało. Tym bardziej, że przy dość dużym miejscu przesiadkowym (tym razem podczas zbliżania się do autobusu) młody i piękny (tym razem hulajnogista) bawił się z kolegami w wyścigi i przy okazji wjechał centralnie we mnie. Ale ten, przynajmniej po wjechaniu od razu się zatrzymał, tak, że oprócz rozległego siniaka na klacie nic poważnego mi się nie stało. Tak, że tak.
                      • pani.asma Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 17:35
                        A mnie wczoraj baba 50 letnia jadąca na hulajnodze mi za plecami pohukiwała zgarniając mnie z chodnika ( dodam że u mnie jest absolutny zakaz jeżdżenia po chodniku )

Nie podziękowała , ciekawe co by jej Alexis powiedziała ?
                      • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 17:36
                        Aaa, teraz jaśniej :p
                        No cusz, idiotów wszędzie pełno. A hulajnogi to ich chyba przyciągają jakoś wyjątkowo. Kiedyś widziałam piękny lot takiego hulajnogowicza jak mu się kółko zablokowało na wystającej płycie chodnikowej. Hulajnoga się zatrzymała a on poleciał dalej.
                        • mizantropka65 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 18:07
                          U nas był przypadek, że rowerzysta nie zauważył wiaty przystankowej (zdjęcie poglądowe poniżej) i...
                          Pogotowie zabrało go do szpitala. To nie był pierwszy taki przypadek, ale ten okazał się bardzo spektakularny.
                          W moim mieście dużo przystanków usytuowanych jest na chodniku, z tyłu wiaty nie ma miejsca na objazd, więc młodzi i piękni radzą sobie jak mogą, łącznie z wjeżdżaniem w wysiadająco/wsiadających.
                • kanna Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 25.02.26, 22:28
                  Mnie tiggeruje, szczególnie jak jedzie w pociągu w przejściu, zamiast w miejscu do tego przeznaczonym... albo ktoś się wpycha, choć wiadomo, ze nie wejdzie, bez upaćkania kołem innych ludzi .
                  Sama wożę się rowerem w pociągu, dodam.
              • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:47
                Współczuję.
                • boggi_dan Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:57
                  gryzelda71 napisała:

> Współczuję.
                  Ja tej atoness bardzo współczuję. Jaką musi mieć traumę 🤪
                  • atoness Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:09
                    Współczuj do woli, ani trochę to na mnie nie wpływa, a tobie pewnie sprawia przyjemność. Traumy nie mam. Przez chwilę po takiej akcji rzeczywiście czuję się obrzygana, ale to, co ci ludzie robią, to przecież ich problem, nie mój. Zdarzyło mi się powiedzieć takiemu panu, że przecież jutro mogę się okazać nauczycielką jego dziecka albo lekarką matki. Trafiło. Nic oczywiście nie powiedział, ale wstrząs nastąpił.
                • atoness Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:09
                  Dziękuję smile
      • alexis1121 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:17
        Ok, czyli może źle odczytuję czyjąś minę. Ale wtedy można się delikatnie uśmiechnąć.
        • atoness Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:23
          Można, ale kierowca jednak nie robi łaski. Siedząc za kierownicą, nie czuję, że pieszy jest mi coś winien. To ja jestem jemu.
      • nangaparbat3 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 25.02.26, 10:22
        atoness napisała:

> Wzbudzam emocje, bo przechodzę z rowerem. Zawsze patrzę kierowcy w twarz. Spraw
        > dzam, jakie ma zamiary. I dziękuję albo nie.

Pierwsze słyszę, żeby emocje wzbierały w kierowcach na widok osoby przechodzącej z rowerem.
        • atoness Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 25.02.26, 10:55
          Widzisz! Człowiek uczy się całe życie.
    • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:11
      To nie jest miły gest kierowcy, to jego obowiazek zatrzymać się i pr,epiścic pieszych na pasach.
      • misiamama Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:31
        a jak kupujesz w sklepie i sprzedawca poda ci towar to dziękujesz czy bierzesz bez słowa, bo to jego obowiązek? dzwonisz na infolinię albo do urzędu i dziękujesz za informacje, czy rozłączasz się bez słowa? dla koleżanki w sumie pytam.
        • koko8 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:50
          Przecież to, że kierowca się zatrzymuje przed pasami, wynika z przepisów ruchu drogowego, a nie szczególnej kultury osobistej. Czy kiedy przejeżdżasz na zielonym, kiwasz w podziękowaniu głową kierowcom oczekującym na czerwonym świetle na swoją kolej?
          😂
          • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:57
            Albo pieszym przed przed przejściem.
            • memphis90 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 16:44
              Ja macham łapcią w stylu królowej brytyjskiej.
            • taki-sobie-nick Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 21:28
              gryzelda71 napisała:

> Albo pieszym przed przed przejściem.

Natomiast co najmniej solidny wp...ol i czasowe odebranie prawka należy się kierowcom w przypadku następującym:

- pieszy przechodzi na zielonym;

- W TRAKCIE przechodzenia zielone zmienia się na czerwone;

- zmotoryzowanym zmienia się czerwone na zielone, w związku z tym natychmiast oni ruszają, BO MAJĄ PRAWO, nie zwracając uwagi, czy nie potrącą pieszego.

• nangaparbat3 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 25.02.26, 10:25
                Przecież między tymi dwiema zmianami świateł zawsze jest jakaś pauza, kierowcom czerwone na zielone nie zmienia się natychmiast. A jeśli nawet nie zdążę jeszcze zejść z jezdni, spokojnie przepuszczają.
            • nangaparbat3 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 25.02.26, 10:23
              gryzelda71 napisała:

> Albo pieszym przed przed przejściem.

👏🏽
    • czekamnawiatr Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:12
      Czyli mam dziękować kierowcy, za to że zachował się zgodnie z prawem? Ojej.
      Nie, nie dziękuję. Natomiast jak np ktoś mnie wpuści, poczeka aż wyjadę, przepuści - dziękuję gestem albo awaryjnymi. Czyli jak ktoś wykazał dobrą wolę - a nie spełnił swój obowiazek
      • ritual2019 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:13
        A jaki problem zrobic to w obu przypadkach? Cos sie komus stanie?
        • kk345 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:21
          Czyli dziękujesz kierowcy, że zatrzymał się przed pasami?
          • ritual2019 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:27
            Usmiechne sie i podniose reke w podziekowaniu, tak robi wiekszosc ludzi. Kierowca tez sie usmiechnie i kiwnie. To dziala w obie strony i nic nie kosztuje, zupelnie nic, a jest milo.
            • alexis1121 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:31
              O to mi właśnie chodzi!
    • heca007 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:13
      Miło jak machną ręką ale nigdy tego nie oczekuję.
    • krwawy.lolo Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:14
      Trzeba jeździć samochodem, nie będziesz wzbudzać zawiści. tongue_out
    • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:15
      We Włoszech jak już się ktoś łaskawie zatrzyma i przepuści to dziękuję zauważalnie, takie coś, to się tam zbyt często nie zdarza, żeby kierowca znał przepisy drogowe:p
      W innych krajach gdzie przepuszczanie pieszych na pasach jest normalnym zachowaniem- różnie, czasem kiwne głową, czasem nie. Jako kierowca w ogóle na to nie zwracam uwagi, czy ktos kiwa czy nie kiwa, jakoś mi to w sumie wisi :p nie wiem też czy ktoś się wpatruje w moje auto z zawiścią, ale pewnie nie, bo kto by chciał jeździć nieekonomicznym czarnym Mini :p pewnie patrzą z politowaniem,nie z zawiścią:p
    • alpepe Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:16
      No, ale na pasach to pieszy ma pierwszeństwo, więc za co ma dziękować?
      • alexis1121 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:18
        Tak, ma pierwszeństwo i samochód musi się zatrzymać. Chodzi mi o zwykłą uprzejmość i bycie miłym, nawiązanie kontaktu na linii pieszy- kierowca.
        • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:19
          Ale dlaczego zależy ci na nawiązywaniu kontaktu z jakimiś obcymi przechodniami? To jest dziwne.
          • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:23
            Przeciez nawiazują. Z zazdrością zerkają i na nią i na auto.
            • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:26
              Ale to tylko dziadersy po 60tce :p
              • boggi_dan Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:00
                szarmszejk123 napisał(a):

> Ale to tylko dziadersy po 60tce :p
                Już drugi post o dziadersach? Masz jakąś traumę z tym dzisiaj.
                .
          • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:25
            Już pomijając fakt, że taki człowiek przechodzący przez pasy ma swoje sprawy w głowie i ty w twoim autku tym ludziom po prostu zwisasz i powiewasz, nawet nie rejestrują twojej obecności.
            • alexis1121 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:27
              Wiesz, nie raz przepuszczałam dziadersów wychodzących z Biedronki i przechodzących na dziko, też mieli wzrok morderców wlepionych we mnie, a przecież wykazałam się uprzejmością.
              • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:28
                To ich naturalny stan, myślałaś, że dla ciebie na te 5 sekund się zmienią?
                • boggi_dan Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:02
                  szarmszejk123 napisał(a):

> To ich naturalny stan, myślałaś, że dla ciebie na te 5 sekund się zmienią?
                  Serio. Wiesz jakie ludzie mają stany na pasach? Niesamowite.
                  • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:08
                    Wiem jakie stany mają ci, którzy przechodzą tam, gdzie tych pasów nie ma a przechodzenie jest niedozwolone. 🤷
              • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:38
                Ale po co? Po co stajesz znienacka i stwarzasz zagrożenie.
                • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:39
                  Żeby uzyskać uśmiech dziadersa, tylko jakoś nie działa. Nie dość, że się nie uśmiechają, to jeszcze się wrednie gapią.
              • heca007 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:39
                Przechodzących na dziko, o ile nie są już na drodze nie przepuszczam(zwalniam i przechodzą). Jak to sobie wyobrażasz? Że zatrzymuję samochód na środku drogi bo ktoś stoi przy krawężniku gdzie nie ma zebry? Inny kierowca wtedy wjedzie mi w tyłek albo potrąci przechodzącego.
                • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:48
                  Czego sie nie zrobi dla uśmiechu pieszego...
                  • heca007 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:03
                    wink Byle nie miał 60 lat bo i tak nie odwzajemni.
                    • mava12 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 25.02.26, 07:20
                      >Byle nie miał 60 lat

śmiech śmiechem ale tu byłabym ostrożna..
                      Kiedyś przez jezdnię (dosyc ruchliwą) przed moim samochodem, przechodził starszy pan, poruszający się przy pomocy balkonika. Znałam go z widzenia bo widywałam wcześniej w okolicy swojego domu. Pasy były kilka metrów dalej a on tak "na skuśke" sobie szedł, dosyć wolno z tym balkonikiem. Na szczęście zobaczyłam go odpowiednio wcześniej (jak wchodzi na jezdnię) i zatrzymałam się, a za mną kilka samochodów.
                      I tak sobie pomyślałam, że to strasznie niebezpieczne dla niego i co on wyprawia.
                      A potem zaczęłam zgłębiac przepisy i otóż okazuje się, że osoby niedołężne, właśnie np z balkonikiem, o kuli (nie wiem czy laska też wchodzi w grę..), nie wspominając osób "oznakowanych" wg przepisów, np. z białą laską, mogą przechodzić przez jezdnię "na dziko" a kierowca ma obowiazek ustąpić pierwszeństwa. Podobnie jak przechodniowi przed/na pasach.
                      • konsta-is-me Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 26.02.26, 16:05
                        Osoby z "widoczna niepełnosprawnoscia" co akurat jest wyjątkowo zdroworozsądkowym przepisem.
      • beneficia Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:22
        Wiadomo że za nic. Szlafrokowa znowu usiłuje zaistnieć i wrzuca te swoje "prowokacje" 🤦‍♂️
    • aagnes Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:21
      Za co mam dokładnie dziękować? za to że szanowny kierowca mnie nie przejechał na pasach?
      • alexis1121 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:30
        Wyczuwam kompleksy. Ja nie czuję się „tą gorszą” jako piesza, dziękuję bo jestem miła i uważam to za element dobrej kultury. Tak samo nie wymagam od pieszego, żeby mi dziękował, ale byłoby fajnie, gdyby nie przechodził przez pasy jak gbur.
        • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:33
          Tobie byłoby fajnie, jemu wisi jak ty go odbierasz. Nie możesz wymagać od świata, żeby był taki, jak sobie wymyśliłaś. Ludzie z natury nie są słodkopierdzący i większość nie ma słodkiego, miłego, życia, więc nie cieszą się jak głupi do sera na pasach.
        • kokosowy15 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:37
          Kazdy pieszy, przepuszczony przez ciebie na przejsciu podwinien pocalowac cie w rure, chocby wydechowa. Trudniej by bylo jakbys miala elektryka.
          • heca007 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:48
            W przypadku elektryka w gniazdko tongue_out
            • bazia_morska Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:17
              I jeszcze wykrzyczeć dzien dobry pani, bardzo pani dziękuję!
          • boggi_dan Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:03
            kokosowy15 napisał(a):

> Kazdy pieszy, przepuszczony przez ciebie na przejsciu podwinien pocalowac cie w
            > rure, chocby wydechowa. Trudniej by bylo jakbys miala elektryka.
            Daruj sobie. Uprzejmość na drodze to podstawa.
            • kokosowy15 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 17:34
              Na drodze podstawa jest stosowanie sie do przeoisow, uprzejmosc jest na drugim miejscu.
            • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 17:40
              "Uprzejmość na drodze to podstawa."

Jakos nie przypominam sobie, żeby uprzejmość była podstawą w kodeksie drogowym. Prawo jazdy robiłam o prawda 22 lata temu, może coś się od tego czasu zmieniło..
              • ritual2019 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 18:02
                Uprzejmosc, mile gesty sa podstawa ogolna w zyciu.
    • srubokretka Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:26
      Mi zawsze klaniaja sie w pas. Musisz kupic drozszy samochod. Zanim kupilam swoj, to wypozyczylam kilka modeli, poniewaz nie wiedzialam, na ktory tutejsi ludzie reaguja uklonem.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 16:37
        ❤️
    • majenkirr Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:29
      alexis1121 napisała:
      > Jak to jest u was i jakie zwyczaje panują za granicą?

Dziękuję i jest mi dziękowane. Również w przypadku przepuszczania auta.
      • alexis1121 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:30
        Wiedziałam że w Ameryce jest pełna kulturka. Brakuje mi właśnie takiego obycia w PL.
        • bazia_morska Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:17
          Wyjedź, a nie, czekaj...
          • alexis1121 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:22
            Nie rozumiem 😳
            • bazia_morska Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 17:14
              Jak już zrozumiesz, to załóż wątek!
    • mizantropka65 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:32
      Następnym razem padnę na kolana w podzięce. Albo mi się wydaje, albo od kilku lat (1 czerwca 2021 r.) kierujący pojazdem ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na pasach oraz wchodzącemu na nie, zatem ....
    • misiamama Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:35
      Aż się wpiszę jako Polka mieszkająca w Polsce - zawsze dziękuję (uśmiechem albo gestem), tak samo jak zawsze dziękuję pani w sklepie, kasjerce w kinie, kurierowi, listonoszowi, pani na infolinii. Fryzjerce, kosmetyczce. dziękukę kierowcy autobusu, który poczeka na mnie aż dobiegnę do przystanku. Wszyscy oni wykonują swoje obowiązki i żadnej łaski mi nie robią, ale ... ludzie, co z wami? jakie to ma znaczenie, że to ich obowiązek?
      • alexis1121 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:40
        Robię identycznie, na razie jesteśmy w mniejszości 😄
        • misiamama Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:46
          właśnie niestety widzę i przyznam, że jednak jestem w lekkim szoku
          • asia_i_p Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 20:12
            Może dlatego, że inaczej się rozmawia, kiedy startem rozmowy jest "Czy dziękujecie?", a inaczej "Czemu te chamy nie dziękują?". Ja od razu mam ochotę przestać dziękować, a przynajmniej się do tego nie przyznawać.
      • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:40
        Na światłach tez dziękujesz?
        • misiamama Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:44
          nie, na światłach nie, ale jak rozumiem, w wątku chodzi o zatrzymanie się i przepuszczenie pieszego, a nie zatrzymanie się na czerwonym świetle (niezależnie czy ktoś przechodzi, czy nie przechodzi).
          • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:49
            Ale to tak sama sytuacja.
            W obu przypadkach kierowca ma obowiązek sie zatrzymać
            • misiamama Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:04
              W ogóle kategoria obowiązku nie ma wg mnie znaczenia. Podałam przykłady sytuacji, w których dziękuje i co do których uważam, że niepodziękowanie jest buractwem - we wszystkich tych sytuacjach ludzie wykonują swoje obowiązki, nic więcej. Na światłach kierowca zatrzymuje się bez względu na to, czy ja przechodzę, czy nie. Natomiast bez świateł zatrzymuje się ze względu na mnie, personalnie. Inny przykład - nie dziękuję panu, który zamiata chodnik, bo robi to nie ze względu na mnie. Ale dziękuję mu, jeśli na chwilę przestanie zamiatać żebym mogła przejść nieukurzona, bo zrobił to ze względu na mnie.
          • koko8 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:08
            Ależ to dokładnie taka sama sytuacja: w jednej i w drugiej prowadzący pojazd stosuje się odpowiednio do znaków drogowych poziomych (pasy dla pieszych) i znaków drogowych (sygnalizatorów) świetlnych.
            W żadnym wypadku natomiast nie robi tego z uprzejmości, która ma być odwzajemniona czy nagrodzona w jakikolwiek sposób.
      • mizantropka65 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:48
        Na przykład taki, że z wszystkimi przez ciebie wymienionymi nawiązujesz osobiste interakcje.
        Niedaleko mnie jest ulica dwukierunkowa z czterema pasami jezdni w każdą stronę. Zaczynam się zastanawiać, czy:
        - mam podziękować wszystkim kierowcom z każdego pasa;
        - jeśli tak, to tylko tym pierwszym przy przejściu, czy obskoczyć wszystkich, którzy się zatrzymali.
        Ulica dość ruchliwa, tak, że i zatrzymujących się aut sporo.
        • misiamama Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:59
          Odniosłam się do argumentu obowiązku - nie zauważyłam, żeby ktoś podniósł argument braku osobistej interakcji. Byłby on zresztą nieprawdziwy, ponieważ jak najbardziej chodzi o osobistą interakcję (wykluczyliśmy zatrzymanie na sygnalizacji świetlnej). Okoliczność, że kierowca jes chowany w pojeździe, nie ma znaczenia, skoro dziękuję osobie wysyłającej mi informację mailem albo komunikatorem, osobie z którą rozmawiam na infolinii, osobie która powiedzmy, skanuje moje dane przy przejściach na lotnisku (zamknięta w szczelnej budce z szybami pancernymi).
          Przykład z czteropasmówką w każdą stronę fajny, ja na pewno podziękowałabym temu pierwszemu kierowcy z mojej strony, który zatrzymał się żeby mnie przepuścić.
          • mizantropka65 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:31
            A jak pozostałym zrobiłoby się przykro? I opowiedz jeszcze o osobistej interakcji z randomowym kierowcą usadowionym w samochodzie. Ja rozumiem, że jest to kontakt twarzą w twarz i ewentualna wymiana sygnałów niewerbalnych, lecz w takim razie mnie by się głowa musiała urwać, tyle tak rozumianych interakcji nawiązuje dziennie.
      • ta Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 16:41
        misiamama napisała:

> Aż się wpiszę jako Polka mieszkająca w Polsce - zawsze dziękuję (uśmiechem albo
        > gestem), tak samo jak zawsze dziękuję pani w sklepie, kasjerce w kinie, kurier
        > owi, listonoszowi, pani na infolinii. Fryzjerce, kosmetyczce. dziękukę kierowcy
        > autobusu, który poczeka na mnie aż dobiegnę do przystanku.

Takoż i ja. Dziękuję kierowcy podniesieniem ręki starając się nawiązać kontakt wzrokowy.
        Mam wówczas również pewność, że mnie widzi i rozumie mój zamiar wejścia na jezdnię.
        Często kierowca się oduśmiecha smile i jest milej, nawet w szarobury dzień.

>Wszyscy oni wykonu
        > ją swoje obowiązki i żadnej łaski mi nie robią, ale ... ludzie, co z wami? jaki
        > e to ma znaczenie, że to ich obowiązek?

Obowiązkiem nauczycieli uczyć, dziękujecie im?
        Obowiązkiem lekarzy leczyć, dziękujecie im?
        Obowiązkiem strażaków gasić pożar, uratowani z pożarów dziękują?
        itd itp

Zapytam, jak misiamama w cytowanym poście: ludzie, co z wami, gdy wzdragacie się na ludzki i niewiele „kosztujący” gest podziękowania.

A „ do widzenia” można powiedzieć komuś, o którym wiemy, że prawie napewno go nigdy już nie spotkamy wink?
        To przecież też tylko formuła grzecznościowa…
      • kachaa17 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 17:11
        misiamama napisała:

> dziękukę kierowcy
        > autobusu, który poczeka na mnie aż dobiegnę do przystanku. Wszyscy oni wykonu
        > ją swoje obowiązki i żadnej łaski mi nie robią, ale ... ludzie, co z wami? jaki
        > e to ma znaczenie, że to ich obowiązek?

Akurat kierowca, który czeka na Ciebie to wyswiadcza Ci przysługę więc jest za co dziękować.
        • misiamama Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 19:09
          No nie, wiele razy ZTM wyjaśniał, ze kierowca ma obowiązek poczekać na dobiegająca osobę a nie zamykać drzwi przed nosem. Oni są zatrudnieni w usługach i ja im płace za to żeby mi tyłek wozili, jak znów przysługa?🙃
      • mamamisi2005 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 18:08
        To ja podobnie. Poza tym jako piesza nawiązuję kontakt z kierowcą nie tylko z uprzejmości, ale i dla bezpieczeństwa.
    • princesswhitewolf Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:38
      Tu to norma.
    • mamaafg Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:38
      W uk z tego co widze wiekszosc dziekuje. Ja tez, skinieniem glowy, lub reki. Mam juz to tak wdrukowane w glowie, ze musialabym sie specjalnie powstrzymywac zeby nie wykonac tego gestu.
    • klaramara33 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:41
      Nie dziękuję przecież to jego nowiązek
      • majenkirr Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:48
        Obowiązkiem kasjerki w sklepie jest Cię obsłużyć, a dziękujesz chyba?
        • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:49
          Korzystam z samoobsługowych.
        • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:54
          I to wynika z prawa, że ta kasjerka musi mnie obsłużyć? 🤔 kierowca, to się zatrzymać musi bo tego wymaga od niego kodeks drogowy, niezbyt da się to porównać jednak.
          • misiamama Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:06
            nie wiem jak z kasjerką, ale listonosz na pewno ma obowiązek wynikający z prawa doręczyć ci list polecony z urzędu. mówisz dziękuję odbierając?
            • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:17
              Nie mam takiego szczęścia. Wrzuca do skrzynki sam sie podpisując.
            • mizantropka65 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 17:35
              Mnie tam wrzuca awizo....
          • misiamama Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:14
            przypomniały mi się te obrażone panie sprzedawczynie w PRLu. Puste półki, panie zajęte rozmową i złe jak osy kiedy się im przeszkodziło idiotycznym pytaniem, czy coś jest albo kiedy będzie. Dzisiaj to klient chodzi z obrażoną miną, a szkoda, bo chciałabym żyć w społeczeństwie w którym każdy jest po prostu uprzejmy, a nie licytuje się na prawa i obowiązki z przepisów prawa.
            • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:17
              Serio taki wpływ na na ciebie skinienie głowy ( lub jego brak) jakiegoś człowieka na pasach? Ja tego nawet nie zauważam i do dziś w sumie nie miałam pojęcia, że istnieją ludzie, którzy zwracają na to uwagę:p
              • misiamama Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 19:15
                Jak może zdążyłaś się zorientować z tego wątku, należę do grupy pieszych, którzy dziękują a nie kierowców, którzy ewentualnie przezywają brak podziękowania. Moja refleksja nt upadku kultury społecznej była natury ogólnej. Peace.
      • chicarica Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:22
        Bardzo często dziękuję ludziom, którzy robią coś bo jest to ich obowiązek. Dziś np. przyszedł pan posprzątać mi biuro i spotkałam go akurat jak wracałam po lunchu, więc podziękowałam i powiedziałam: ale pięknie i czysto teraz mam.
        • bazia_morska Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 25.02.26, 06:51
          Chica, te czynności są nieporównywalne. Kierowca musi tylko wcisnąć pedał hamulca, a nie sprzątać przez godzinę. Zdarza mi się podziękować na pasach, uśmiechnąć się czy kiwnąć głową, ale nie popadajmy w przesadę.
    • zbytomia100 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:55
      Jako pieszy wchodzacy na pasy bez swiatel, zawsze nawiazuje kontakt wzrokowy z kierowca i podnosze dlon. Ona ma raczej sluzyc jako moj sygnal, zeby kierowca nie mial watpliwosci, ze zamierzam wlasnie "wtargnac". Wiec to raczej nie jest podziekowanie. Jak ide z ogonami w wieku pkolnym, to po tym, jak juz cala gromadke z rowerami, wozkami, torbami itd przeprowadze na druga strone, to wtedy zdarza mi sie podniesc reke w gescie podziekowania, za cierpliwosc. Ale to tylko, gdy zajmuje zebre dluzej, niz jakbym szla sama.
      Jak ide sama normalnym tempem, to nie podnosze drugi raz reki.
      Jak ostatnio przechodzilam przez bardzo szeroka ulice w Rumunii, to obie rece mialam nad glowa i machalam we wszystkie strony, bo tam lubia na zebrach wyprzedzac, wiec chcialam byc widoczna z daleka.
      • zbytomia100 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 14:56
        Aha, jako kierowca wogole nie zwracam uwagi na podziekowania itp. Jedynie patrze, czy zielenieja na twarzy patrzac na moje luksusowe auto wink
        Wiec mowiesz, ze pod biedronka najwiecej zazdrosnikow siedzi? To chyba sie dzis tam przejade. Fyfnoscie razy.
    • droch Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:05
      Ostatnio pociąg zatrzymał się przed przejazdem kolejowym, z lokomotywy wyszedł maszynista i osobiście mi podziękował za zatrzymanie się przed zamkniętymi rogatkami wink
      • heca007 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:50
        big_grin
      • krwawy.lolo Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 16:31
        Po czym dowalił do pieca.
    • zerlinda Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:11
      Tak, zawsze patrzę z zawiścią na auto, które mnie przepuszcza na pasach. I to niezależnie, czy jest to nowe bmw, czy stary trabant. Alexis, tobie już zupełnie odbiło.
    • chicarica Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:17
      Bardzo często dziękują. Z tym, że nie w Polsce.
    • pursuedbyabear Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:24
      Robisz się piekielnie nudna.
    • azalee Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 15:30
      Ja dziekuje i lubie kiedy mnie dziekuja.
      Dzieci tez ucze zeby sie usmiechnac w strone czekajacego kierowcy.
    • ritual2019 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 16:37
      W tym watku wychodzi gburowatosc oraz arrogancja sporej grupy. Ciekawe jak to wyglada w skali kraju.
      • bazia_morska Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 17:16
        I tylko ty, cała na biało.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 16:39
      W Szczecinie rzeczywiście obowiązek puszczania pieszych umiarkowanie się przyjął. Może dlatego uważasz coś normalnego w innych miastach za wymagające szczególnego doceniania, ale Szczecin i jego kierowcy to stan umysłu.
      • birch70 Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 22:22
        Że co? 😳
    • pani.asma Re: Dlaczego ludzie nie dziękują na pasach 24.02.26, 16:39
      Czy to ty jesteś tą kierowczynią która myśli że mam 100% zaufania do ciebie i jak pędzisz 120 km i masz Zamiar zatrzymać się 1 cm przed pasami to ja będę śmiało przychodzić. No nie nie dość że nie podziękuję to jeszcze będę patrzeć z podejrzliwością i ostrożnie czekać aż na pewno się zatrzymasz i wchodzić na pasy z opóźnieniem a jak będziesz mi próbować przyjechać po stopach na pasach i potem przepraszać to będę się pukać w czoło.

Auto na pewno ci capi psem i słodkimi napojami z sieciówki więc nie zazdroszczę wole swoje bez zapachu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka