nadalniemampomyslu 20.03.26, 14:36 Planowaliśmy w tym roku w wakacje lecieć do Nowego Jorku, ale teraz zaczynam się zastanawiać czy z uwagi na eskalację konfliktu na Bliskim Wschodzie może to nie jest dobry pomysł… co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: Wakacje w USA 20.03.26, 14:40 Myślę, że może to nie być dobry pomysł:p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wakacje w USA 20.03.26, 15:48 Bo jest możliwość, że wyrzucicie kasę i nie polecicie 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
nadalniemampomyslu Re: Wakacje w USA 20.03.26, 15:49 No właśnie też się obawiam, ale w sumie konkretnie nie wiem czego. Ale jakieś takie obawy mam dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:41 szarmszejk123 napisał(a): > Bo jest możliwość, że wyrzucicie kasę i nie polecicie 🤷 Dlaczego? Iran zablokuje USa drogi powietrzne? LOL Dziwne ze Polacy nie boja sie mieszkac w swoim kraju kiedy Ruskie rakiet juz im nad glwani lataja? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 21.03.26, 14:39 A skad wiesz co zalozycielka watku ma w Social Medias? I co " lajkuje"? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 14:49 To do mnie? Ja nawet słowem nie wspomniałam o żadnych social media ani lajkowaniu czegokolwiek, więc kolejny komentarz z dupy :p Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 21.03.26, 15:53 >To do mnie? Ja nawet słowem nie wspomniałam o żadnych social media ani lajkowaniu czegokolwiek, więc kolejny komentarz z dupy :p Z dupy to twoje rozumienie drzewka jest. To bylo do engine. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wakacje w USA 22.03.26, 11:31 Toż pytam,czy do mnie, bo nie widać 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 22.03.26, 13:37 szarmszejk123 napisał(a): > Toż pytam,czy do mnie, bo nie widać 🤷 ....zaraz oceniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wakacje w USA 22.03.26, 15:53 Ale engine tez nic nie pisał o SM, więc twoja odpowiedź, bez względu na to, do kogo w tej odnodze skierowana,jest z dupy :p Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:12 Szramszejk ty naprawde jakis masz malo elastyczny umysl. Czy tylko rozumiesz rozmowe gdy ktos cos powie to dokladnie scisle odpowiadasz? Nawet dla engine jest oczywiste co mowilam: na granicy USA sprawdzaja gdy chca 3 lata dzialalnosci w Social Medias i moga nie wpuscic jesli ktos im nie pasuje. O to mi chodzilo. Rozrysowac? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:18 To tobie trzeba rozrysować działanie forum. Podpinasz się gdzie ci wygodnie wpisując się od czapy, capisci? W TEJ ODNODZE NIKT NIE WSPOMNIAŁ SM, więc twój post nie ma w tym miejscu sensu, geniuszu ty nasz. Poza tym, to już 10 razy miałaś mnie wygasić, znów ci zresetowało ustawienia? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:48 A musial wspomniec? Moj wpis jest pod wpisem engine - to na jego wpis kilknelam Odpowiedz. Mowi dlaczego mieliby nie wleciec do US. To napisalam ze z powodu Social Media chociazby. Tylko ciezko zaawansowani biedni autysci nie mysla outside the box i rozmowa polega na pytanie i odpowiedz super scisle na temat. W kazdej rozmowie z ludzmi wprowadzane sa inne zmienne. Geniusz forum. No pisz znowu o d... To twoj styl. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:56 EOT 🤦 weź mnie zablokuj, bardzo cię proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 15:00 Bo ty nie masz mozliwosci zablokowania mnie? 😆🫵 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 15:37 Czytam forum tylko z telefonu, więc nie, nie mam. Nie będę się specjalnie dla ciebie logować z kompa. Pizza tym to ty obiecywałaś, ze mnie zablokujesz, więc nie rób z gęby cholewy i blokuj. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 15:40 Hahahaha Hahahaha ha wiosna dziewczyny i tak się przekomarzacie? kto się lubi ten się czubi Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 15:39 Prinzess ale ty byłaś ostatnio w USA albo znasz kogoś kto składał wniosek o esta bo wypisujesz oddaj Sushi Al media takie niestworzone rzeczy Podczas kiedy ja jestem teraz najbardziej doświadczoną osobą odnośnie przygotowania do wyjazdu do USA))) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 20:24 Esta w USA to juz dawno jest. Mialam ja juz dwukrotnie. Ostatnio czyli w tym roku nie. Bylam w 2024. Jakie znowu sushi? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 20:31 >Podczas kiedy ja jestem teraz najbardziej doświadczoną osobą odnośnie przygotowania do wyjazdu do USAwink))) Ee chyba nie Najpiere bylam na B1/B2 gdy Esta jeszcze nie istniala. Potem na F1, a potem znowu parokrotnie na B1/B2 z Esta. A potem juz tylko Esta i bez wizy i to trzy razy tak ze tego.... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 20:25 princesswhitewolf napisała: > A skad wiesz co zalozycielka watku ma w Social Medias? I co " lajkuje"? > My wszystko wiemy Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 14:46 Ja nie mieszkam w pl, wiec troche z dupy ten komentarz akurat pod moim postem:p Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 20.03.26, 18:34 Tak Niech jedzie do Scharm z przelatującymi bombkami Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 14:47 A to wybór jest tylko pomiędzy USA i innymi niebezpiecznymi miejscami? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 20:20 pani.asma napisała: > Tak > Niech jedzie do Scharm z przelatującymi bombkami Gdzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wakacje w USA 20.03.26, 14:57 Mająć w planach podróż do USA sprawdziłabym na co się muszę doszczepić Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:41 hanusinamama napisała: > Mająć w planach podróż do USA sprawdziłabym na co się muszę doszczepić Na lewactwo? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:17 Na choroby które u was panują... Na lewactwo się nie zaszczepię kolego bom lewaczka Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 23:20 hanusinamama napisała: > Na choroby które u was panują... > Na lewactwo się nie zaszczepię kolego bom lewaczka Innych chorob chyba nie ma bo ja z 15 lat na nic nie chorowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Wakacje w USA 20.03.26, 15:10 A co sie moze stać? Najwyżej was nie wpuszczą i trochę przytrzymają na lotnisku, przetrzepie telefony i każą wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Wakacje w USA 20.03.26, 15:11 nadalniemampomyslu napisała: > Planowaliśmy w tym roku w wakacje lecieć do Nowego Jorku, ale teraz zaczynam si > ę zastanawiać czy z uwagi na eskalację konfliktu na Bliskim Wschodzie może to n > ie jest dobry pomysł… co myślicie? OCD to ciężka sprawa. Wejdź na to forum: zaburzeni pl. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Wakacje w USA 20.03.26, 15:50 ale nie boicie sie ICE? bo wiesz, oni teraz trzepią media społecznosciowe, a potem siedzisz 3 dni w areszcie i czekasz na deport Odpowiedz Link Zgłoś
nadalniemampomyslu Re: Wakacje w USA 20.03.26, 22:09 W moich mediach spolecznosciowych nie ma nic Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Wakacje w USA 21.03.26, 10:48 czyli pokasowalas przed wyjazdem, nieladnie Odpowiedz Link Zgłoś
condesa1 Re: Wakacje w USA 20.03.26, 15:54 Trump pluje z pogardą na Europę i Europejczyków, a ja miałabym tam jechać i kasę zostawiać? W życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:43 condesa1 napisała: > Trump pluje z pogardą na Europę i Europejczyków, a ja miałabym tam jechać i kas > ę zostawiać? W życiu. Popieram. Nie potrzebujemy tu lewactwa nawet z pieniadzmi... a poza tym jakie i gdzie to wy "pieniadze" zostawiacie? W McDonadsie? Odpowiedz Link Zgłoś
condesa1 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 07:09 Żeby jeszcze do ciebie dotarło, że cię tutaj nikt nie potrzebuje, to by było super. Ale ty - w przeciwieństwie do mnie - masz zero godności i pchasz się, gdzie cię nie chcą, nawet jak piszą wprost, żebyś stąd spie...ał. Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Wakacje w USA 21.03.26, 15:40 engine8t napisał: > condesa1 napisała: > > > Trump pluje z pogardą na Europę i Europejczyków, a ja miałabym tam jechać > i kas > > ę zostawiać? W życiu. > > Popieram. > Nie potrzebujemy tu lewactwa nawet z pieniadzmi... a poza tym jakie i gdzie to > wy "pieniadze" zostawiacie? W McDonadsie? Turyści z Polski (w przeciwieństwie do wielu bezdomnych Amerykanów ) lubią się gdzieś porządnie przespać więc płacą chociażby za hotele. No i raczej raczej nikt własnego jedzenia z Polski nie bierze. Na różne atrakcje też coś wydają. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 20:29 baenzai napisał: > Turyści z Polski (w przeciwieństwie do wielu bezdomnych Amerykanów ) lubią si > ę gdzieś porządnie przespać więc płacą chociażby za hotele. No i raczej raczej > nikt własnego jedzenia z Polski nie bierze. Na różne atrakcje też coś wydają. heheheh,, w jakich hotelach spia i gdzie jedza? Na Polskich turystach ten kraj niewiele zarabia. potrafia cala noc jechac aby na hotelach oszczedzac a w hotelu pakuja sobie lunch bedac na sniadaniu - na wynos, chociaz to jest racze nie wskazane... Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Wakacje w USA 21.03.26, 21:26 Na wakacjach w USA tak czy owak dużo się wydaje, bo zazwyczaj leci się tam na dłużej niż tydzień. Wiadomo, że polscy turyści nie stanowią dużego procenta turystów i bojkot paru forumowiczów niewiele zmieni ale w całej Europie robią się nastroje antyamerykańskie a to już może mieć konkretne skutki nie tylko dla turystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 22:31 baenzai napisał: > Na wakacjach w USA tak czy owak dużo się wydaje, bo zazwyczaj leci się tam na d > łużej niż tydzień. > > Wiadomo, że polscy turyści nie stanowią dużego procenta turystów i bojkot paru > forumowiczów niewiele zmieni ale w całej Europie robią się nastroje antyameryka > ńskie a to już może mieć konkretne skutki nie tylko dla turystyki. No wiec czyje to zmartwienie? Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Wakacje w USA 22.03.26, 10:31 engine8t napisał: > baenzai napisał: > > > Na wakacjach w USA tak czy owak dużo się wydaje, bo zazwyczaj leci się ta > m na d > > łużej niż tydzień. > > > > Wiadomo, że polscy turyści nie stanowią dużego procenta turystów i bojkot > paru > > forumowiczów niewiele zmieni ale w całej Europie robią się nastroje antya > meryka > > ńskie a to już może mieć konkretne skutki nie tylko dla turystyki. > > No wiec czyje to zmartwienie? Bardziej chyba USA. Europejczycy mają sporo alternatyw jeżeli chodzi o wakacje. Swoją drogą z tego co zauważyłem to sporo opinii Polaków po pierwszej wizycie w USA brzmi tak: - to wygląda inaczej niż w filmach i serialach - ale jest tam syf - w życiu nie widziałem tylu otyłych ludzi co w USA w ciągu tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 11:03 Ale co wygląda inaczej ? Już 30 lat temu w centrum LA były całe ulice z namiotami bezdomnych Co widziałaś nie tak ?) Grubi też byli i co im zrobisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Wakacje w USA 22.03.26, 19:39 pani.asma napisała: > > Ale co wygląda inaczej ? > > Już 30 lat temu w centrum LA były całe ulice z namiotami bezdomnych > Owszem, ale filmy i seriale mocno wyidealizowały wizerunek USA w Polsce. Koczowiska bezdomnych to co najwyżej pojawiały się w jakichś kryminałach. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:28 baenzai napisał: > > Bardziej chyba USA. Europejczycy mają sporo alternatyw jeżeli chodzi o wakacje. > Np gdzie za ile? Bo amerykanie maja praktycznie caly swiat otwarty no i maja srodki aby to robic > Swoją drogą z tego co zauważyłem to sporo opinii Polaków po pierwszej wizycie w > USA brzmi tak: > - to wygląda inaczej niż w filmach i serialach Co raczej znaczy ze pojecie nie mieli gdzi jada i zyja cigal obrazami z Bonanzy albo serialu Dallas a wiec nie ma sie czym chwalic? > - ale jest tam syf Wszedzie jest ale ich widac tylko na takie rejony bylo stac? > - w życiu nie widziałem tylu otyłych ludzi co w USA w ciągu tygodnia to samo co napisalem powyzej. Jakby przyzezdzali gdzi ja meiszkam to by mowili ze nie widzieli tylu zgrabnych, szczuplych i usportowionych ludzi. Oj jeszcze macie duzo do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Wakacje w USA 22.03.26, 19:14 engine8t napisał: > > > > Bardziej chyba USA. Europejczycy mają sporo alternatyw jeżeli chodzi o wa > kacje. > > > > Np gdzie za ile? > Bo amerykanie maja praktycznie caly swiat otwarty no i maja srodki aby to robic > > Chociażby Hiszpania, Portugalia, Turcja, Egipt, Tunezja. > > > > - ale jest tam syf > > Wszedzie jest ale ich widac tylko na takie rejony bylo stac? > > Mówię o centrach dużych miast. Warszawa, Gdańsk czy Kraków są wręcz sterylne czyste przy NYC czy LA. > > - w życiu nie widziałem tylu otyłych ludzi co w USA w ciągu tygodnia > > to samo co napisalem powyzej. > > Jakby przyzezdzali gdzi ja meiszkam to by mowili ze nie widzieli tylu zgrabnych > , szczuplych i usportowionych ludzi. > Ale u nas takiego skrajnego grubasa dość ciężko jednak spotkać a co dopiero np. kilku w ciągu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 11:02 Ale czy ty w ogóle bywasz w jakimkolwiek hotelu ? ja właśnie przeczytałam na jakimś blogu że w Stanach jak najbardziej zachęcona jesteś do zabierania jedzenia na wynos świat ze śniadania w przeciwieństwie do europy ponieważ nawet masz specjalne plastikowe opakowania naszykowane w tym celu Teraz nie wiem jak się zachować bo widzę że Polonia nie może zabierać tego jedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:30 pani.asma napisała: > Ale czy ty w ogóle bywasz w jakimkolwiek hotelu ? > > ja właśnie przeczytałam na jakimś blogu że w Stanach jak najbardziej zachęcona > jesteś do zabierania jedzenia na wynos świat ze śniadania w przeciwieństwie do > europy ponieważ nawet masz specjalne plastikowe opakowania naszykowane w tym c > elu > > Teraz nie wiem jak się zachować bo widzę że Polonia nie może zabierać tego jedz > enia? I byc moze tu jest problem ze Twoja edukacja oparta jest na jakims tam blogu czy blogach Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:41 Twoja edukacja chyba też ograniczona więc zapytajmy ChatGPT W USA wynoszenie jedzenia ze śniadania hotelowego jest powszechnie akceptowane, zwłaszcza że wiele hoteli oferuje specjalne „grab-and-go” zestawy lub pozwala wziąć owoce, kanapki czy jogurt na drogę, co wpisuje się w tamtejszą kulturę wygody dla podróżnych; w Europie natomiast bufety śniadaniowe są zwykle przeznaczone do spożycia na miejscu, a hotele często nie pozwalają na wynoszenie jedzenia, traktując je jako część pobytu, co pokazuje wyraźną różnicę w podejściu do śniadania między tymi regionami. I co teraz ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 19:18 pani.asma napisała: > Twoja edukacja chyba też ograniczona więc zapytajmy ChatGPT > > W USA wynoszenie jedzenia ze śniadania hotelowego jest powszechnie akceptowane, > zwłaszcza że wiele hoteli oferuje specjalne „grab-and-go” zestawy lub pozwala > wziąć owoce, kanapki czy jogurt na drogę, co wpisuje się w tamtejszą kulturę wy > gody dla podróżnych; w Europie natomiast bufety śniadaniowe są zwykle przeznacz > one do spożycia na miejscu, a hotele często nie pozwalają na wynoszenie jedzeni > a, traktując je jako część pobytu, co pokazuje wyraźną różnicę w podejściu do ś > niadania między tymi regionami. > > I co teraz ? A to ze cos jest akceptowane to nie znaczy ze wlsciwe. Roznica w tym ze holte ni ebedzie sie z nikim szarpal A chat GPt inaczej zapytany mowi: Taking food from a hotel free breakfast can be okay or rude depending on context and how you do it. Quick rules: Check the hotel’s stated policy or posted signs first. If it’s labeled “complimentary” or “help yourself,” taking reasonable portions for your meal is fine. Don’t take excessive amounts, entire buffet items, or packaged supplies meant for other guests. Avoid taking food intended for onsite consumption when you clearly won’t eat it there (e.g., large trays). If you need food to go, ask staff politely—many hotels will allow a small take-away breakfast or provide a boxed option. Be discreet and clean up after yourself; don’t deprive other guests. When in doubt, ask the staff. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 19:28 OBOŻE sprzątanie po sobie pokoje też musicie sprzątać? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 23.03.26, 01:34 pani.asma napisała: > OBOŻE sprzątanie po sobie pokoje też musicie sprzątać? nie warto komentowac. Wnuczka 7 letnia madrzej rozumuje Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:27 engine8t napisał: > heheheh,, w jakich hotelach spia i gdzie jedza? Na Polskich turystach ten kraj > niewiele zarabia. > potrafia cala noc jechac aby na hotelach oszczedzac a w hotelu pakuja sobie lun > ch bedac na sniadaniu - na wynos, chociaz to jest racze nie wskazane... We włoskich i austriackich Alpach czy słowackich Tatrach w ośrodkach narciarskich tak dobrze zarabiają hotelarze i restauratorzy na Polakach, że są oni jedna z najliczniejszych grup, że wręcz się bija o polskich turystów. Nawet nagrywają na mediach społecznościowych filmiki po polsku byśmy tam przyjeżdżali. Amerykanie są bardzo przedsiębiorczy, na pewno byłoby im miło zarobić na Polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:39 bywalec.hoteli napisał: > We włoskich i austriackich Alpach czy słowackich Tatrach w ośrodkach narciarski > ch tak dobrze zarabiają hotelarze i restauratorzy na Polakach, że są oni jedna > z najliczniejszych grup, że wręcz się bija o polskich turystów. Nawet nagrywają > na mediach społecznościowych filmiki po polsku byśmy tam przyjeżdżali. > Amerykanie są bardzo przedsiębiorczy, na pewno byłoby im miło zarobić na Polaka > ch. Trudno sie wypowidac na temt o ktorym nie mam pojecia. Kiedys tak mowiono o Rosjanach? Jedyne co widzialem w Europie to Polskich turystow podrozujacych autokarami. Totalnie wymeczeni po calym dniu i nocy w autobusie idacy za przewodnikiem slaniaj sie na nogach a przed nimi i przed noca bylo jeszcze godin jazdy...a i nie szli do wybranej przez siebie restauracji ale tej ktora byla na zapas zamowiona i raczej nie miala gwaizdek na drzwiach.. No ale jak mowili tak jest taniej. A pewnie ze amerykanom bylby milo ale jak na razie nie zaslyneli z wydawani akasy na lewo i prawo jak np Niemcy. Tu zas Polscy turysci tez sa a ze nie ma zbiorkomu - tzn sa autokary wyciueczkow ale tym zwykle podorzuja azjaci, wiec wynajmuja auta i podrozuja na wlasn arekek ale rowniez na bardzo wysrubowanym czasie i budzecie. Sa oczywiscie i bogaci Polacy ale tych sie nie widzi i o nich nie slyszy . Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 22.03.26, 19:57 Engine od rzeczy opowiadasz. W Europie zorganizowane wycieczki autokarowe sa z kazdego kraju do kazdego kraju. Nie jest to zadna specyfika polska. Np w Paryzu spotkasz wycieczki autokarowe Wlochow, Hiszpanow, Niemcow, Portugalczykow i bog wie kogo jeszcze. Jest to wygodna forma bo sie zatrzymujesz tu i tam i cie obwoza, wszystko załatwiaja. Popularne szczegolnie wsrod emerytow ale nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 22.03.26, 21:44 ale engine napisał, że on tylko to widział w Europie (a nie, że to fakt). Swoją drogą fascynującą musiał miec podróż Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 22.03.26, 21:53 Za AI Glowne firmy w USA Gray Line: jedna z najbardziej znanych marek w turystyce miejskiej, oferuje wycieczki hop-on hop-off i zwiedzanie miast. Big Bus Tours: duzy operator wycieczek hop-on hop-off w miastach takich jak Nowy Jork, San Francisco i Las Vegas. Trafalgar: znana firma od zorganizowanych wycieczek autokarowych po USA. Globus: rowniez oferuje objazdowe wycieczki autokarowe. Diamond Tours: skupia sie na wyjazdach grupowych i klubowych po Stanach. Inne firmy Starline Tours: szczegolnie mocna w Los Angeles. Contiki, CIE Tours, Intrepid, Road Scholar i G Adventures: maja wycieczki po USA, ale sa bardziej markami wyjazdow niz typowymi firmami miejskich autobusow. Lokalne firmy autokarowe tez dzialaja w roznych stanach. Chyba zmienie nicka na princessaiwolf😄🫵 Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 08:22 Princess jak jedziesz do USA to wynajmujesz samochód więc nie potrzebujesz hop in W nowym jorku szybciej przemkniesz metrem Nie opłaca się tymi autobusami A Ty korzystałaś z tego kiedyś ? To dobre dla wycieczek chińczyków Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:15 >Princess jak jedziesz do USA to wynajmujesz samochód więc nie potrzebujesz hop in Mowimy o NYC przeciez a nie o calym USA. Jak jestes w Nowym Jorku to nie zwiedzasz samochodem bo na same parkingi wydasz wiecej niz na przelot. To jest miasto. Tam jest ruch i trzeba znac je by wiedziec gdzie zaparkowac i gdzie bedzie miejsce. Tak, zwiedzając pierwszy raz NYC zwiedzalam autobusem hop in hop off i wycieczka wodna. Sluchalam przez sluchawki wysiadalam zwiedzałam i wsaidalam z powrotem. Najlepsze rozwiazanie dla duzych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 23.03.26, 01:36 princesswhitewolf napisała: > Engine od rzeczy opowiadasz. W Europie zorganizowane wycieczki autokarowe sa z > kazdego kraju do kazdego kraju. Nie jest to zadna specyfika polska. Np w Paryzu > spotkasz wycieczki autokarowe Wlochow, Hiszpanow, Niemcow, Portugalczykow i bo > g wie kogo jeszcze. Jest to wygodna forma bo sie zatrzymujesz tu i tam i cie ob > woza, wszystko załatwiaja. Popularne szczegolnie wsrod emerytow ale nie tylko > Nic ogrszego niz wycieczki auokarowe... No chyba ze chcesz fotek narobic i "zaliczyc". Probowalem pare razy i to totalna masakra. Popularne wsrod biednych ni dajacych sobie rady Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 06:35 Nic ogrszego niz wycieczki auokarowe... No chyba ze chcesz fotek narobic i "zaliczyc". Probowalem pare razy i to totalna masakra. a i wszystko jasne. to ty jeździłeś na takie wycieczki i masz doświadczenie. Cóż, sam chciałeś Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 06:38 z ciekawości - a gdzie tak jeździłeś i strzelałeś foty? Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 08:01 Po US jeździł, żeby polskiej rodzinie wysłać foty😂 patrzcie bidoki, patrzcie i podziwiajcie👆 No ale wtedy był biedny, teraz jest bogaty i własnym samolotem podróżuje Kiedy tylko chce. A jak mu się nie chce, to nie podróżuje🤷♀️ Engine kiedyś popełnił był taką uwagę - to jest internet, tu każdy może być tym, kim chce 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 08:28 margit49 napisała: > Po US jeździł, żeby polskiej rodzinie wysłać foty😂 patrzcie bidoki, patrzcie i > podziwiajcie👆 > No ale wtedy był biedny, teraz jest bogaty i własnym samolotem podróżuje > Kiedy tylko chce. A jak mu się nie chce, to nie podróżuje🤷♀️ > Engine kiedyś popełnił był taką uwagę - to jest internet, tu każdy może być tym > , kim chce 😃 No to se wybrał Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 09:08 mocca26 napisała: > margit49 napisała: > > > Po US jeździł, żeby polskiej rodzinie wysłać foty😂 patrzcie bidoki, patr > zcie i > > podziwiajcie👆 > > No ale wtedy był biedny, teraz jest bogaty i własnym samolotem podróżuje > > Kiedy tylko chce. A jak mu się nie chce, to nie podróżuje🤷♀️ > > Engine kiedyś popełnił był taką uwagę - to jest internet, tu każdy moż > e być tym > > , kim chce 😃 > > > No to se wybrał -Możesz wykreować, kim chcesz być i zostać, kim tylko zechcesz! -OK, to wybieram wymarzoną postać niezbyt rozgarniętego wąsatego granpa Stanleya z Grinpojntu w Njujorku, snującego bajania, jak to wyobrażam sobie życie bogatego Amerykanina w latach 90-tych ubiegłego wieku Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 26.03.26, 18:53 margit49 napisała: > Po US jeździł, żeby polskiej rodzinie wysłać foty😂 patrzcie bidoki, patrzcie i > podziwiajcie👆 > No ale wtedy był biedny, teraz jest bogaty i własnym samolotem podróżuje > Kiedy tylko chce. A jak mu się nie chce, to nie podróżuje🤷♀️ > Engine kiedyś popełnił był taką uwagę - to jest internet, tu każdy może być tym > , kim chce 😃 Czy ty naprawde jestes taka ..ten tego czy tylko udajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:27 mocca26 napisała: > z ciekawości - a gdzie tak jeździłeś i strzelałeś foty? W Europie Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 19:58 mocca26 napisała: > Nic ogrszego niz wycieczki auokarowe... No chyba ze chcesz fotek narobic i " > zaliczyc". > Probowalem pare razy i to totalna masakra. > > a i wszystko jasne. to ty jeździłeś na takie wycieczki i masz doświadczenie. Có > ż, sam chciałeś Tak , pare razy pojechalem i powiedzialem nigdy wiecej Ja na urlopy i wycieczki jezdze aby cos przezyc (a wiec zatrzymac sie w jedym miejscu toak dlugo jak mi sie podoba) a nie narobic fotek i sie umeczyc po uszy Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:34 No to masz doświadczenie w podróżowaniu autokarami. Ja jeszcze nie, może kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:16 >Popularne wsrod biednych ni dajacych sobie rady No ale ty jestes tam rezydentem a ludzie z Europy nie sa. I dla nich to rewelacyjne rozwiazanie. Dla osob niedoleznych tez Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wakacje w USA 22.03.26, 20:34 engine8t napisał: > Jedyne co widzialem w Europie to Polskich turystow podrozujacych autokarami. To > talnie wymeczeni po calym dniu i nocy w autobusie idacy za przewodnikiem slani > aj sie na nogach a przed nimi i przed noca bylo jeszcze godin jazdy...a i nie > szli do wybranej przez siebie restauracji ale tej ktora byla na zapas zamowiona > i raczej nie miala gwaizdek na drzwiach.. No ale jak mowili tak jest taniej. To pojedź do jakiegoś ośrodka narciarskiego w wyżej wymienionych lokalizacjach, sam zobaczysz ile aut z polskimi rejestracjami i to jakich aut. Wejdz do restauracji czy baru na stoku i posłuchaj w jakim języku mówią goście. A Niemcy wcale nie słyną z wydawania kasy na lewo i prawo tylko właśnie z oszczędności. Szastanie kasa to raczej nowobogaccy. Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Wakacje w USA 22.03.26, 22:10 Generalnie sporo Polaków stać na wypasiony wyjazd do USA. Jednak mając do wyboru 15-20 dni urlopu w USA (lecieć na mniej za bardzo się nie opłaca, chyba że ktoś chce zwiedzać tylko NYC + Chicago) oraz 10 dni latem w Hiszpanii + 7-10 dni zimą na stoku w Italii wybiera jednak tą drugą opcję. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 22.03.26, 22:53 Oczywiscie. Lepsze jedzenie, ta sama strefa czasowa, jest co zwiedzac, lepszy transport w miescie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 09:01 >Na Polskich turystach ten kraj niewiele zarabia. potrafia cala noc jechac aby na hotelach To chyba dawno temu tak bylo. Polacy normalnie wakacjuja teraz na calym swiecie i na Malediwach i Fiji i bog wie gdzie. Nie jest jakos drozej dla nich w USA Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 12:23 > Polacy normalnie wakacjuja W Usa dalej nienormalnie. Sa jednostki, ktore z rodzina sa w stanie wyjechac i nie myslec za duzo o cenach, ale sa to osoby, ktore maja w Usa rynek zbytu. Czyli Amerykanie im te wakacje sponsoruja lub ci, ktorzy od nich mieszkania wynajmuja. O reszcie wczesniej napisalam. Jak tata pracujacy w Usa nie zasponsoruje, to wakacji cala rodzina nie ma. > Nie jest jakos drozej dla nich w USA Moze dla Polonii z Niemiec, UK. Nie czytalas watku o cenach paliwa, ktore podniesli kilka tyg temu? Tam jest lament, bo cukier pojdzie do gory. Normalna wycieczka po Usa dla 4osobowej rodziny, to minium 20ty$. Czyli roczna wyplata. Tak nie jest jakos drozej Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 25.03.26, 12:52 To jednak USA drogie, o wiele droższe od Europy A tyle osób pisało, że wszystko tanie i tańsze niż w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:15 mocca26 napisała: > To jednak USA drogie, o wiele droższe od Europy A tyle osób pisało, że wszyst > ko tanie i tańsze niż w Polsce Zalezy dla kogo sa tanie. Dla naszych rodzin i znajomych sa beznaadziejnie tanie z sewisem All inclusive. Ludzi ktorycch tu stac na swobodne wkaccje to zwykle lekarze z prywatnymi klinikami ( i nawet ci jaks ei okazuje przylatuja to w z wiazku z kongerencjami sponsorowanymi przez Farme) i ludzi majacy biznesy. Posty przelicznik to Lot w klasiee conomy premium (bo tgo 12 godzin lotu) to ok $2k na osobe, Hotele znosne to ok $200/noc (na rodzine , auto wynaajem plus paliwo to min $100/dzien. Wyzywienie na dobrym poziomie to ok $100/osobe na dzien. I do tego wstepy do atrakcji i inne nastene $100/dzien. A wiec na 20 dni ( bo przeciec tydzien to jetlag a odlegolsici sa ogromne wiec na krocej sie nie oplaca) A wiec dla przyklady na 3 osoby: lot to $6k Hotele to $4k Auto $2k wyzywienie - powiedzmy ze tylko $200/dzien a wiec $4k Atrakcje to $2k no bo jak nie wynajac lotu helikopterm nad Grand Canyon np Czy mozna taniej ? Mozna - pewnie i za polowe teego, ale wtedy nalezy ciac koszty gdzie si da na "jakosci" i nie mowic ze Ameryka to syf. A wiec na 3 tygodnie 3 osobowa rodzina mysi liczyc na ok $18 a wiec ponad $60 tys PLN. Dla wielu to prawie roczny dochod. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:33 No nie wiem robisz tour po parkach narodowych to wszędzie wjeżdżasz za darmo jeśli masz roczny bilet więc jakie to są koszty ??? możesz wynająć apartamencie z kuchnią robić sobie jedzenie sam czy nawet wziąć Namiot i spaść na kempingu to przecież wakacje masz za grosze Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 23:23 pani.asma napisała: > No nie wiem robisz tour po parkach narodowych to wszędzie wjeżdżasz za darmo je > śli masz roczny bilet więc jakie to są koszty ??? możesz wynająć apartamencie > z kuchnią robić sobie jedzenie sam czy nawet wziąć Namiot i spaść na kempingu > to przecież wakacje masz za grosze I ty to nazywasz wakacjami? No i jak szukasz wakacji za grosze to pewnie jak zwykle bedziesz je miec z tym ze tyle ile za to zaplacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 06:49 No piszesz ze jest drogo więc ci tłumaczę że można taniej dla tych Amerykanów no ja przecież mam pieniądze skoro tam jadę więc mogę mieć normalne wakacje z atrakcjami ale jak ktoś nie ma to może za 100 $ wykupić sobie roczny bilet do parków i całe wakacje siedzieć w tych parkach za grosze Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:05 >Jak tata pracujacy w Usa nie zasponsoruje, to wakacji cala rodzina nie ma. Przeciez w USA kobiety tez pracuja na boga. Co ty masz z tym patriarchatem. Studiowalam z cala masa kobiet ktore teraz pracuja w USA w finance, marketing, HR etc. Zapytalam AI o koszt wakacji w USA i te 20 tys dolarow dla 4 osobowej rodziny. I AI powiedziało tak: Jeśli ktoś powiedział Ci o 20 000 dolarów za tydzień dla 4 osób, to przestał mówić o „tanich” czy nawet „średnich” wakacjach. Wchodzimy w kategorię Ultra-Luxury lub bardzo intensywnego wyjazdu do najdroższych parków rozrywki z pełnym pakietem VIP. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:39 > Przeciez w USA kobiety tez pracuja na boga. C dzizas Mama. Jak mama pracujaca w Usa nie zasponsoruje... > Zapytalam AI Powiedzalas mu, ze bilety latem sa po 1000 za osobe i ze 2 dni odpadaja na przelot. Ja nie jezdze na tygodniowe wakacje na inny kontynent. 10 dni to minimum, a 2 tyg jezeli podroz w jedna strone zajmuje wiecej niz 5h liczac od wyjscia z domu. Usa to nie Francja , ze obskoczysz w 5 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:41 Akurat bilety do Stanów są strasznie tanie w porównaniu z innymi destynacja mi typu Japonia i Australia dosłownie grosze Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:49 ile ci pokazuje w wakacje? Mi pokazuje do PL, bez przesiadki min 1300$ za osobe. Zima byly po 450 ze wszystkim do PL. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 15:14 Gdzie masz lot z Europy do los angeles bez przesiadki Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 15:22 No oczywiscie ze sa. Pelno. 10-13 godzin. Bez zatrzymywania Londyn (LHR): British Airways, Virgin Atlantic, United, American Airlines. Paryż (CDG): Air France, Delta, Tahiti Nui. Frankfurt (FRA) i Monachium (MUC): Lufthansa. Amsterdam (AMS): KLM. Madryt (MAD) i Barcelona (BCN): Iberia, Level. Rzym (FCO): ITA Airways. Zurych (ZRH): SWISS. Warszawa (WAW): LOT (bezpośrednie loty odbywają się kilka razy w tygodniu). Stambuł (IST): Turkish Airlines. Dublin (DUB): Aer Lingus. Kopenhaga (CPH): SAS. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:18 pani.asma napisała: > Gdzie masz lot z Europy do los angeles bez przesiadki Warszawa do LA Lotem Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:08 >Powiedzalas mu, ze bilety latem sa po 1000 za osobe i ze 2 dni odpadaja na przelot. Komu powiedzialam i gdzie? Chyba mnie z kims mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 15:50 Zapomnialam dodac "?" . Czy powiedzialas AI , ,ze ma doliczyc bilety .... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:07 >Normalna wycieczka po Usa dla 4osobowej rodziny, to minium 20ty$. Czyli roczna wyplata. Pomijajac ze 20 tys dolarow to luksusowe wakacje wg AI... Kto zarabia 20 tys rocznie na boga na pelnym etacie??? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:37 princesswhitewolf napisała: > >Normalna wycieczka po Usa dla 4osobowej rodziny, to minium 20ty$. Czyli ro > czna wyplata. > > Pomijajac ze 20 tys dolarow to luksusowe wakacje wg AI... Kto zarabia 20 tys ro > cznie na pelnym etacie??? Pytanie czy Śrubokrętka miała na myśli mieszkańca PL czy USA? U nas jakby wziąć pracownika zarabiającego średnią krajową, to wyjdzie rzeczywiście koło 20 tys. dolarów netto na rok. 20 tys. $ na rok to myślę, że będzie niska pensja. MI AI podał, że dwutygodniowe wakacje w Stanach z Polski to raczej 10k$ Podsumowanie budżetu (Rodzina 2+2, 14 dni) Kategoria Oszczędnie Komfortowo (Średnio) Loty 10 000 PLN 14 000 PLN Noclegi 6 000 PLN 10 000 PLN Auto + Paliwo 3 000 PLN 4 500 PLN Jedzenie 4 000 PLN 7 000 PLN Atrakcje/Ubezp. 2 500 PLN 5 000 PLN Razem ~25 500 PLN ~40 500 PLN Z tego by wynikało, że z lotami około 10k$ powinno wystarczyć interameryka.com/2023/10/ile-kosztuje-wyjazd-do-usa/ 10 k$ Eur to tylko 2 razy tyle, co rodzina musiałaby wydać na dwutygodniowe wakacje w Chorwacji. Patrząc jak wiele osób z PL jeździ do Chorwacji, to wielu się znajdzie, których będzie stać na wakacje w USA. Pytanie czy samą Śrubokrętkę stać na takie wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:37 Korrekta: 20 tys. $ na rok to myślę, że będzie niska pensja w Stanach Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:43 > Korrekta: 20 tys. $ na rok to myślę, że będzie niska pensja w Stanach Dopisz 0. Nikt nie zarabia tyle w Usa, chyba ze part time. Mialam na mysli zarobki w PL. W koncu o Polakach jezdzacych do Usa piszemy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:44 srubokretka napisał: > > Korrekta: 20 tys. $ na rok to myślę, że będzie niska pensja w Stanach > > Dopisz 0. Nikt nie zarabia tyle w Usa, chyba ze part time. Mialam na mysli zaro > bki w PL. W koncu o Polakach jezdzacych do Usa piszemy. A Ty sama masz chociaż te 3000 dolarów na rękę po opłaceniu ubezpieczenia medycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:05 >A Ty sama masz chociaż te 3000 dolarów na rękę po opłaceniu ubezpieczenia medycznego? No chyba zartujesz takie cos mi sie pytajac? Oczywiscie ze sporo wiecej. Zapytaj AI ile zarabia w UK Product Marketing Manager w branzy bardzo technicznej z doswiadczeniem 20 lat...po podatku i ubezpieczeniu medycznym. Bedziesz miec mniej wiecej odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:12 Ale pisałaś kiedyś, princess, że twoja pensja w Londynie to trzy nowe termomixy Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 15:13 To bardzo mało chyba że pracuje na ćwiartkę etatu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:11 No to jakby to byla cwiartka etatu to bruto musialabym zarabiac brutto 300 tysiecy funtow rocznie haha plus na samochod z 30 tys i bonusy z 80 tys. Nie kochana, tyle to zarabiaja dyrektorzy i to w firmach chyba farmaceutycznych Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 15:25 W czym masz problem? Cos w oko kole. Mniej wiecej tyle to jest - netto. thermomix to koszt £1450 + ale dochodza rocxne bonusy i car allowance. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:03 princesswhitewolf napisała: > W czym masz problem? Cos w oko kole. Mniej wiecej tyle to jest - netto. thermom > ix to koszt £1450 + ale dochodza rocxne bonusy i car allowance. > Nie mam problemu, po prostu kiedyś to sprecyzowałaś. Samo określenie stanowiska/rodzaju pracy ma luźny związek z wynagrodzeniem. A tak to jest jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:09 >Samo określenie stanowiska/rodzaju pracy ma luźny związek z wynagrodzeniem. Ty chyba pod kamieniem siedzisz jakims. Oczywiscie, ze ma. Rynek pracy sie kieruje okreslonymi stawkami dla okreslonych zawodow w branzach. I zawsze jest to range. I ludzie zajmujacy sie recruitment w HR to analizuja by wieziec jakie wynagrodzenie jest oczekiwane na danym stanowisku. Rynek pracy ma swoje zasady dzialania Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:23 Ma, ale nie jest tak precyzyjne jak podałaś w innym wątku. p.s. zależy to np nie tlyko od branzy ale np wielkości firmy i jej struktury. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:41 >Ma, ale nie jest tak precyzyjne jak podałaś w innym wątku. Nigdy nie podalam jednej pensji bo to jest range i to oczywiste. Zawsze podaje range. Zalezy od wielu czynnikow. Stazu, wyksztalcenia, branzy, stanowiska i bog wie czego Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 17:14 Konkretnie? Niemozliwe. Wklej. Podawalam jakie sa srednie zarobki dla danego stanowiska Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 17:27 Hahaha Prinze sa mnie by to nie zdziwiło przecież ty ciągle piszesz o swojej pensji Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:04 Czyli ty myślisz ze to jest konkretnie z linijka? Tak w mojej netto miesiecznej pensji zmieszcza sie swobodnie 3 Thermomixy. 4 juz nie Cena Thermomixu to ok £1400. Dodaj do tego bonus i Car allowance. No ale to tylko mozesz wydedukowax z tego ze brutto rocznie zarabiam z bonusem i car allowance miedzy 75-100 tys funtow. Nie ma zadnych konkretów. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:10 No nie jest to kwota do trzeciego miejsca po przecinku, ale konkretniejsza niż widełki stanowiska w branźy. Pamiętam jak to pisałaś w wątku o thermomixach, bo byłam troszkę zdziwiona Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:20 Czym? Tym ze Product Marketing Manager zarabiam między 65-90 tys funtow rocznie? Co cie dziwi w tym? Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:32 Napisałaś, ile zarabiasz netto (bo założyłam, że to netto, skoro pisałaś , że możesz kupić sobie 3 thermomixy), sama z siebie, nikt nie pytał. I kwota netto (a nie widełki, które teraz wklejasz z netu) mnie zdziwiła. Na tyle, że zapamiętałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:34 w sumie nieważne. Po prostu znowu nawiązałaś do swojej pensji i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:36 p.s. bardziej czekam na odpowiedż engine i śrubokrętki czy USA są drogie czy tanie, tańsze niż Polska Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 19:53 mocca26 napisała: > p.s. bardziej czekam na odpowiedż engine i śrubokrętki czy USA są drogie czy ta > nie, tańsze niż Polska Dla ludzi tu mieszkajacych odwiedz jest prosta i uniwersalna - tak jak wszedzie , zalezy od mozliwosci finansowych Oczywiscie dla nas ceny w Polsce - moze oprocz paliw sa zdecydowanie nizsze. Generalnie w kwotach bezwzglednych tzn zakladajc ze zarobki so w podobnych granicach w Polsce dla Polakow jest drozej poniewaz kiedy ceny produktow polski sa proporcjonalne to zarobkow a wiec niskie to wszytko produkowane za granca ma ceny takie jak u nas w $ a wiec Polak za to placi 3.5 -4x wiecej. A to dotyczy samochodow, paliwa, wynajmu aut, przlotu samolotami (moze zw yjatkiem tych super tanich w europie) i kosztow urlopow zagranicznych, butow, elektroniki i powoli nawet Hoteli. Jak slysze ze ktos kupil buty sprotowe za 600 PLN to nie wierze bo takie tu kosztuja mniej niz $150. Kiedy ja tu kupuje nowe luksusowe auto za $50k to za to samo w Polsce trzeba zaplacic ponad 200k. Za lot samolotem do Polski klasa ekonomiczna placimy ponizej $1k a np za bizensowa tam i z powrotem z LAX do Warszawy $4k Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 19:54 Na tym forum przeliczamy na termomixy Ile Ty kupisz za pensje ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:29 pani.asma napisała: > Na tym forum przeliczamy na termomixy > Ile Ty kupisz za pensje ? JA? ZERO. Nie mam pensji i jestem biednym emerytem Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:30 No nie nie musisz mieć Termomix ale musisz być w stanie określić ile Termomix ów Kupisz za swoją pensję Netto czytam za pensję przeciętna Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 23:29 pani.asma napisała: > No nie nie musisz mieć Termomix ale musisz być w stanie określić ile Termomix ó > w Kupisz za swoją pensję Netto czytam za pensję przeciętna A co to jest ta pensja przecietna? I ile kosztuje ten termomix.... Moja przecietna? Ta sie zmienila w ciagu kariery mnie wiecej 10 krotnie. A do tego to mialem bonusy i Stock Options a wiec trudno policzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:35 >I kwota netto (a nie widełki, które teraz wklejasz z netu) mnie zdziwiła. Zdziwilo cie ze zarabiam netto miedzy £4200 a £5600? No zaiste bardzo dziwne. Ciekawe dla kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:38 No. MBA się chyba na start zarabia z 4 razy tyłe to przy taśmie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:50 >MBA się chyba na start zarabia z 4 razy tyłe to przy taśmie Asma MBA nie zarabia nic jesli nie ma doswiadczenia zawodowego. A ty bie rozumiesz roznicy miedzy brutto i netto i porownujesz brutto pracownicy fizycznej z netto pracownika niefizycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 19:04 No robisz to jak już masz doświadczenie i to karta przetargowa do wyższej pensji Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:12 Moja droga ja zarabiam bardzo dobrze jak na moj zawod. Oraz moja pozycja ma wielka sciezke rozwoju bo jestem pierwsza w tym dziale a w innych jest cale team Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:23 No mówiłam ci w mojej bańce to nie są jakieś kokosy wielkie żeby się chwalić na Forum ale tutaj też masz problem taki że to chyba taka branża że niestety starych ludzi wkurzają także za pięć lat możesz mieć niezłe problemy ze znalezieniem pracy czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:37 Nie wiem w jakiej ty bance ale prawdopodobnie w handlu zlotem zatem haha. >niestety starych ludzi wkurzają także za pięć lat możesz mieć niezłe problemy ze znalezieniem pracy czy nie? To zjawisko polskie. W UK liczy sie doswiadczenie. Zaden z moich kolegow na podobnym stanowisku nie ma mniej niz 50 lat Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 18:58 Umieraja rowno majac 60 lat. Asma moja matka pracowala do 72 roku zycia 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 19:32 Ej princess lekarz to inna kategoria trochę niż marketingowiec gdzie jest stereotyp młodzieniaszków i pełno chętnych Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 12:06 Ty myslisz o agencjach reklamowych. W branzach bardzo technicznych sa to ludzie znacznie dojrzalsi. Zwlaszcza w product marketing gdzie musisz miec s malym paluszku skomplikowana technologie i znajomosc rynku. Nie widuje za czesto nawet 30 latkow. Tzn mamy tzw graduate program dla takich po studiach ale to nie na stale. Sa przez pol roku i nastepni. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 12:08 Dodam tez ze ja wspolczuje teraz mlodym ludziom. Bardzo ciężko sie jest im przebić bo takie podrzedne prace teraz jak pisanie tekstow czy analiza danych sa wykonywane przez AI i zostaja doswiadczeni tylko którzy ogarniaja jak calosc dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 13:09 To Fajna branża że tak wspiera ludzi tuż przed emerytura Nigdy bym nie pomyślała że tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 13:09 A jaki w ogóle u was wiek emerytalny Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 13:19 W UK ludzie pracuja niezależnie od wieku do emerytury. Zjawisko" tylko mlode" to cos polskiego. Pracowalam kiedys w pewnej firmie i sie wyniosłam. No i pewien mlody gluptak postanowil ze nie bedzie zatrudnial na moje stanowisko kogos doświadczonego. Chcial tanio. Zatrudnil osobe w wieku 24 lat. Pare miesiecy pozniej zostala zwolniona bo miala zerowe pojecie i popelnila fatalne bledy ze szkoda dla firmy. No wiec kolejny raz chcial tanio i znow jakas sikse zatrudnil. Po paru miesiącach dala noge. W koncu tego chlopaka zwolniono i przyjeto innego ktory poszukal doswiadczonego pracownika ktory za grosze nie pracuje - i pracuje juz kolejny rok Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 16:40 Ale same siwe staruszki w branży to nie mogę uwierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:15 Czyli 4000 brutto ???? Ile to Netto 2100????? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:25 Asma ja mowilam o netto miesiecznie a nie brutto. 3 Thermomixy swobodnie sie mieszcza w mojej miesiecznej pensji napisalam. Czyli między 3x £1400 a 4x£1400 + bonus i car allowance. 4 tys brutto to zarabiaja sprzedawczynie w sklepie na tasmie Niesamowite jak mocca to zapamietala i z linijka do tego podeszla. Ja wtedy mówiłam w kontekscie Thermomixow ze w UK tonnie jest taki wielki wydatek i ze swobodnie 3 sztuki TM7 sie mieszcza w mojej pensji netto.iesiecznej Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:34 No ja nie wiem w jakim ja świecie żyje ale po 20 latach pracy ( na zachodzie) z jakimś dyplomem mba to nie jest jakaś szokująca kwota żeby się chwalić Tyle zarobisz jako junior w głównych ngo z konotacją międzynarodową w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:42 Nie. Zaden z moich kolegow w Polsce nie zarabia tyle w Polsce. Zarabiaja od 14000- 17 tys zlotych i to we Warszawie. W branzach IT moze wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:30 Haha pytasz na serio mnie czy to brutto czy netto? I nie 1400 razy 3 = 4200 a 4x 1400= 5600. Wiec pomiedzy gdzies tym. Tu masz najnizsza krajowa= £2279 ( brutto). Serio sadzisz ze bylo mi potrzebne meczyc sie i studiować po to? Oj asma Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:37 No właśnie jeśli kobieta na taśmie zarabia 2000 a ty 4000 to pprownanie do zarobków między biedronką w a polskim ministerstwie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:45 Asma kobieta na tasmie zarabia 2000 tys Brutto. A 5000 funtow netto to 7300 brutto. Asma czy ty rozumiesz roznice co brutto a co netto? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 19:02 A to nie jest tak że w międzynarodowych korpo nie płacisz podatków bo tak kombinują ? Płacisz do uk mimo że siedziba gdzie indziej ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 19:06 Placi sie podatki w kraju w ktorym jestes zatrudniona i w ktorym jestes rezydentem. Mylisz podatki indywidualnych pracownikow z podatkami od zyskow firmy gdzie jest wieksza mozliwosc kreatywnej ksiegowosci Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 19:53 To zależy jak zachachmeca chyba Nie jest to czarno białe Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 19:55 Ale od tych 2 000 to płaci grosze początku no ale od 6 000 to płacisz o wiele więcej Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:32 Asma na boga jakie 6 tys 🙄 brutto pisalam juz ile brutto... Co ty znowu wymyslasz. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:36 Prince to się zdecyduj jaką masz pensję bo jeśli masz 4 000 Netto to 7 500 brutto jakim cudem No chyba że migrancki rząd tak opodatkowałwysoko bo kraj upada Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 15:50 No ale skad ty wzielas 4000? Ja napisalam ze swobodnie kupie 3 Thermomixy. 1 to ok £1400. 3x £1400 to nie 4000. A £4200. No i teraz to ze swobodnie kupie nie oznacza ze netto zarabiam £4200. Oznacza tylko ze nie zarabiam £5600 netto miesiecznie. Wiec logiczny wniosek sie nasuwa ze netto mam w powyzsj £4200 a mniej niz £5600. Tak i jest to powyzsj £5k.netto Do tego dodaj 15 proc bonusu i 1/12 z 6 tys na samochod miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 15:51 A i to nie oznacza ile mam na utrzymanie bo... Stary zarabia tez, a ja mam mieszkanie w Polsce no i stary wynajmuje swoj dom... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:01 No mieszkanie w Polsce tolakomy kasek ))) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:11 Dla ciebie? Nie masz mieszkania w PL? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:22 Skąd taki śmiały wniosek ? Chyba wszyscy mają mieszkania w PL princess ile termkmixow warte twoje ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:56 Nie mam zielonego pojeciaz nie interesowalam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:00 I jeszcze szkoła gratis? Ile was ta szkoła wynosi ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:11 Mówiłam ci to nie jest szkola prywatna Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:49 Ale nic nie płacicie za obiady książki ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:55 Jakie ksiazki? W UK dzieci dostaja ksiazki w szkole i nie nosza ich do domu. Obiady to albo wykupujesz za grosze£2-3 , albo masz za darmo ( my nie), albo nosisz wlasne Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 17:15 Od czasow Jamie revolution w szkole w UK jest bardzo zdrowe jedzenie. I w jego szkole bardzo dobre - juz pokazywalam Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 17:41 No ale w domu jecie chyba tylko jakieś Bio o to mi chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 18:41 Gdzie sie da. Bo nie wszystko jest organic na tym swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:25 Kurczę ale o co chodzi ja to chyba jestem jakaś dziwna bo ja się zatrzymałam mentalnie kiedy £ kosztował jeden i pół euro a teraz widzę że stoi o wiele taniej nic niż euro o masakra Prinzess uciekaj No kraj się po prostu sypie jak to możliwe kiedy to się stało Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:45 Asma.jak zwykle cos sobie dziwnego wyobrazasz..., w PL ludzie zarabiaja mniej niz polowe za podobna robote... Popatrz chocby na minimalna pensje: Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 17:26 No tak princess ale 10 20 lat temu te różnice były razy cztery Teraz połowa pensji i szaleńczym tempie to się wyrównuje Pamiętam jak ten facet stał taki drogi kiedy ja to sprawdzałam dobre kilka lat temu co jest stało że tak spadl na łeb na szyję Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 17:31 Między 2006 a 2025–2026 realne (po uwzględnieniu inflacji) średnie zarobki w Polsce wzrosły mocniej niż w Wielkiej Brytanii — w Polsce realna siła nabywcza pensji rosła wyraźniej (ponad kilka procent rocznie), podczas gdy w UK realne zarobki wzrosły znacznie wolniej (często poniżej ~1 % rocznie), bo ceny rosły prawie tak szybko jak pensje.  Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:33 Ale jaki to ma zwiazek ze mna? Nedza w Polsce bo tysiac Euro to podat pensja i tyle.. Wszedzie w Europe mniej wiecej dwa razy tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 18:31 >Teraz połowa pensji i szaleńczym tempie to się wyrównuje To sa dane z 2026 ta tabela. To takie zyczeniowe myslenie ze sie wyrownuje czy przesciga. Polska to 20 ekonomia swiata, a UK 6ta Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:22 princesswhitewolf napisała: > >A Ty sama masz chociaż te 3000 dolarów na rękę po opłaceniu ubezpieczenia > medycznego? > > > No chyba zartujesz takie cos mi sie pytajac? Oczywiscie ze sporo wiecej. > > Zapytaj AI ile zarabia w UK Product Marketing Manager w branzy bardzo techniczn > ej z doswiadczeniem 20 lat...po podatku i ubezpieczeniu medycznym. Bedziesz mie > c mniej wiecej odpowiedz > Pytanie było do Śrubokrętki, która przekonuje, że w Stanach jest tak drogo, że Polaków nie stać na wakacje tam a nie do Ciebie Princess. Potem jeszcze dołożyła, że niska pensja netto w Stanach to 200k netto dolarów na rok. To już jakiś absurd, bo tyle to może mają senior IT w dolinie krzemowej. Większość osób ma wg netu poniżej 50k netto na rok. Więc zapytałem przekornie czy Śrubokrętka ma chociaż te 3k na miesiąc. Nie, żeby mnie to super interesowało, tylko żeby znaleźć przeciwwagę do jej straszenia drożyzna w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:27 Srednia pensja w USA to 65-68 tys rocznie. Ale to taka wypadkowa od pucybuta do Bezosa jak mowi AI Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:35 Skoro najczęściej spotykany pracownik w stanach dostaje 2500-3000 brutto to ile on rzeczywiście przynosi do domu netto? Po opłaceniu podatków, składki zdrowotnej, składki w programie emerytalnym. 1500-2000 dolarów miesięcznie? Nie wspomniawszy, że jeszcze może splacac kredyt na studia i kredyt na dom. Gdzies zreszta nie należący do topu zarobków Amerykanie muszą spędzać wakacje -> stany nie mogą być tak drogie do wakacjiwwnia jak to przedstawia Śrubokrętka 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 15:57 Potem jeszcze dołożyła, że niska pensja netto w Stanach to 200k netto dolarów na rok. Rany... gdzie napisalalam, ze to niska? To sa normalne zarobki teraz w ny. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:15 Co ty opowiadasz. 200 tys dolarow netto i wyzej zarabia mniej niz5 procent w NYC: Za AI 👉 Żeby mieć ~200k “na rękę”, trzeba zarabiać mniej więcej: 330k–380k USD brutto rocznie (czasem więcej, zależnie od sytuacji podatkowej) To już jest top kilka procent (ok. 2–5%) dochodów w NYC. 💼 Kto realnie osiąga 200k NETTO w NYC? To już nie są “zwykłe dobre zawody”, tylko top stanowiska lub bardzo dochodowe role: 🏦 Finanse (najczęściej) hedge fund manager / portfolio manager senior trader private equity (VP, principal, partner) 👉 często 300k–1M+ brutto 💻 Big Tech (wyższe poziomy) senior staff / principal engineer engineering manager (duże firmy) 👉 base + bonus + stock = 300k–500k+ ⚖️ Prawo (Big Law) mid/senior associate: ~300k partner: 500k+ 👉 to jedna z najbardziej “pewnych” ścieżek do tego poziomu 🏥 Medycyna (top specjaliści) surgeon, anesthesiologist, radiologist 👉 często 350k–700k+ 🚀 Top sprzedaż (high performers) enterprise sales (tech, SaaS) 👉 przy dobrym roku: 300k–600k+ 🏢 Executives / biznes VP, C-level (CEO, CFO itd.) 👉 400k+ (często dużo więcej) Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:23 >Co ty opowiadasz. 200 tys dolarow netto i wyzej zarabia mniej niz5 procent w NYC: >Za AI Niech wam bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:25 Jaki dochod (mediana) na 4 osobowa rodzine w Ny ci AI podaje? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:30 cofam pytanie. Nie jest to istotne, bo te statystyki biora pod uwage cala mase ludzi, ktorym sie pracowac nie chce. Tacy nie jezdza na normalne wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:39 Nie, mediana to srodkowa wartosc i nie jest kiepskim wskaznikiem. To Srednia ( mean) jest zawyzana przez milionerow. Percentyle sa dobrym wskaznikiem: Brutto: 75k → dokładnie w środku 150k → top ~25% 250k → top ~10% 350k+ → top ~5% 800k+ → top 1% Wiec nijak wiekszosc nie zarabia 200 tys dol netto Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wakacje w USA 25.03.26, 17:22 srubokretka napisał: > Potem jeszcze dołożyła, że niska pensja netto w Stanach to 200k netto dolarów n > a rok. > > Rany... gdzie napisalalam, ze to niska? To sa normalne zarobki teraz w ny. 17 tys dolarów na rękę na miesiąc to są normalne zarobki w NY dla jednej osoby? Zarabiasz tyle albo więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:25 bywalec.hoteli napisał: > A Ty sama masz chociaż te 3000 dolarów na rękę po opłaceniu ubezpieczenia medyc > znego? Ile razy ci mowilem abys nie wspominaj o naszych zarobkaach "na reke" bo to tu nie maa sensu. Kazdy ma inna sytuacje i ja moge sobie ustalic ile chce placic podatkow oraz ile za ubezeczenie - podstawowe ktore pokrywa 80% kosztow (wynegocjowanych przez ubezpieczyciela) jest zwykle za darmo a doplaca sie za dodatkow opcje. . A $3k to ja przynosilem do domu gdzies w 1985 roku.. Obecnie ludzi z wyzszym i oprzydatnym wyksztalceniem zarabiaja $10- $15k brutto/ miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 26.03.26, 01:57 > Po podatku to duzo mniej mmm jakby to napisac?. Napisze ogolnie, nie o mojej rodzinie. Ludzie kolo 50 tyle maja dochodu i po podatkach. W moim otoczeniu ludzie sobie rewelacyjnie radza. Oczywiscie, ze nie wszyscy. Dla rownowagi dopisze, ze tak zazwyczaj ludzie maja przez kilka-kilkanscie lat przed emerytura. Pozniej jest zjazd finansowy. Wiadomo SS nie rozpieszcza, ale jak czlowiek tego nie przehula, nie zaliczy rozwodu, uzaleznien, zainwestuje, to jest bdb. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:02 >Mialam na mysli zarobki w PL. W koncu o Polakach jezdzacych do Usa piszemy Ah.. no i to ma sens Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:45 Prinzess Stany są akurat bardzo tanie bo bilety są w miarę tanie i większość atrakcji nie ma takich wysokich cen typu wejście na górę Fudżi czy spanie na środku wielkiej rafy koralowej Byłaś ale nie masz porównania z innymi kierunkami Zastanawiam się ile pójdzie mi na jedzenie bo chyba zdrowe jedzenie ciężko tam oświadczyć Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:53 > Zastanawiam się ile pójdzie mi na jedzenie bo chyba zdrowe jedzenie ciężko tam oświadczyć Zalezy gdzie bedziesz jesc. Nam za restauracje teraz 50$ za osobe wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:06 No dokladnie. Wiec sie zastanawiam co ona opowiada. > Zastanawiam się ile pójdzie mi na jedzenie bo chyba zdrowe jedzenie ciężko tam oświadczyć Masz w NYC Whole Foods, Amish supermarkets, Trader's Joe - sieci i sklepy ze zdrowa zywnoscia i wszystko organic. W USA jest wszyyystko Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:31 princesswhitewolf napisała: > No dokladnie. Wiec sie zastanawiam co ona opowiada. > > > > Zastanawiam się ile pójdzie mi na jedzenie bo chyba zdrowe jedzenie ciężko tam > oświadczyć > > Masz w NYC Whole Foods, Amish supermarkets, Trader's Joe - sieci i sklepy ze zd > rowa zywnoscia i wszystko organic. > > W USA jest wszyyystko > Z tym ze turysci chyba nie beda sie zywic a Trader's Joe? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:33 No bo opowiada ze nie ma w US zdrowej zywnosci a to nieprawda wiec mowie jakie sa sieci ze zdrowa zywnoscia. I duzo wiecej lokalnych... Zwlaszcza w CA Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:34 No nie jest popularna taka żywność właśnie że jak u nas wejdzie do Aldiego czy biedry i już ją masz tylko jest droższe o to mi chodziło weźcie mi znowu nie wmawiajcie czegoś czego nie napisałam Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 00:52 Tzn w Biedrze i Aldim zdrowa zywnosc? Hahah. Wez mnie nie rozsmieszaj. Mamy tu taki sam dyskonciak niemiecki pt Aldi. To zywnosc byle jaka z niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 06:43 Oj princes bez przesady ty sobie dajesz wciskać takie rzeczy zmanipulowane przez reklamy i przepłacasz 10 razy tak samo jak z kosmetykami Było już wiele razy tłumaczone że jakieś Eko rzeczy wcale nie są lepsze niż normalne zdrowe produkty z prostym składem Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 11:23 Z jakimi kosmetykami? Ja nie kupuje jakichs ultradrogich skincare tylko takie z tutejszej sredniej polki po przecenach w necie z dobrymi skladami. Ta forumka co lazi i sprawdza w sklepie nie ma co robic bo jak juz chce TK Maxx to oni w necie sprzedaja wszystko tez. Najbardziej szanuje swoj czas Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 23:36 princesswhitewolf napisała: > No bo opowiada ze nie ma w US zdrowej zywnosci a to nieprawda wiec mowie jakie > sa sieci ze zdrowa zywnoscia. I duzo wiecej lokalnych... Zwlaszcza w CA > Tylko ze nie mozna liczyc na zdrowa zywnosc w restauracji - tam ma byc smacznie i drogo a reszta to juz tylko mozna podejrzewac bo sie nie dowiesz skad biora. Nawet na targu nie wiesz na 100% czy rolnik sprzedajacy zdrowa zywnosc jest naprawde rolnikiem i czy ona jest zdrowa... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 06:47 No dokładnie Prince się tak we wszystko wkręcać np. te jajka niby wolnego chowu gdzie góry mieszkają blisko Elektrowni atomowej i są napromieniowane i jedzą jeszcze sztuczne jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 11:27 Jezu jakie kury blisko elektrownii atomowej? Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Wakacje w USA 26.03.26, 11:48 Nie kury tylko góry. Chociaż mnie bardziej zastanawia skąd w tym wpisie o jajkach wziął się Prince. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 12:12 Nie zauważyłaś że w wątku udziela się Princess ? Może wizyta u okulisty się przyda ? Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Wakacje w USA 26.03.26, 13:12 pani.asma napisała: > Nie zauważyłaś że w wątku udziela się Princess ? > Może wizyta u okulisty się przyda ? Nawet jakby chodziło o Princess to nadal zdanie brzmi nie-po-polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 12:09 1. Fipronil w jajkach (2017, Europa) • Miliony jaj skażone zakazanym środkiem owadobójczym. Setki ferm zamknięto, produkty wycofano ze sklepów. 2. PFAS w Unity Organic Farm (2022, USA) • Organiczne produkty wycofane po wykryciu trwałych chemikaliów w glebie i wodzie. 3. Fałszywe certyfikaty ekologiczne (2015–2020, Chiny i Polska) • Niektóre gospodarstwa sprzedawały produkty „bio”, które w rzeczywistości były uprawiane konwencjonalnie z użyciem nawozów i pestycydów. 4. Dioxyny w mleku i jajach (2011, Niemcy) • Skażenie chemikaliami przemysłowymi w paszach doprowadziło do wycofania setek ton mleka i jaj. 5. GMO sprzedawane jako bio (różne lata, Europa) • Przypadki produktów oznaczonych jako ekologiczne zawierające nielegalne GMO lub śladowe ilości Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 12:11 Tu UK : ⸻ 🥚 1. Jajka „organic” z pestycydem w próbce (2018) – Testy niezależnej organizacji wykazały, że jedna próbka jaj oznaczonych jako ekologiczne sprzedawanych w UK zawierała wysokie poziomy pestycydu cyromazine, przekraczające dopuszczalne normy UE. To podważało wiarygodność certyfikacji ekologicznej produktów w sprzedaży.  ⸻ 🐟 2. Spór o certyfikację „organicznego” łososia (2026) – Brytyjski organ certyfikujący, Soil Association, został zmuszony przez sąd do ujawnienia inspekcji ferm łososia oznaczanych jako ekologiczne po zarzutach, że etykiety mogą wprowadzać konsumentów w błąd co do warunków środowiskowych i dobrostanu zwierząt.  ⸻ 🐝 3. Kontrowersje wokół miodu i zanieczyszczeń (2026) – Naukowcy w UK znaleźli w miodzie z lokalnych pasiek leki przeciwbólowe, farmaceutyki i inne chemikalia obecne w biosolidach stosowanych jako nawozy. Choć nie było formalnej afery z certyfikacją ekologiczną, wyniki te budzą obawy o bezpieczeństwo żywności i brak testów na takie skażenia.  ⸻ 🥚 4. Afera z jajkami importowanymi z Europy (2017) – W czasie pan‑europejskiego skandalu fipronil jaja z Holandii i Belgii trafiły do brytyjskich sklepów — część zostało wycofana lub usunięta przez supermarkety. Publiczne zaufanie do systemu kontroli była wtedy podważona, choć FSA mówiła o niskim ryzyku zdrowotnym.  ⸻ 📌 Podsumowanie: W UK problemy z produktami „ekologicznymi” lub oznakowanymi jako takie dotyczyły głównie niewłaściwych pozostałości chemicznych, podejrzeń o wprowadzające w błąd certyfikacje, oraz importowanych skażonych produktów — choć nie zawsze były to skandale wielkiej skali medialnej, pokazały luki w systemie kontroli i zaufaniu konsumentów do etykiet „organic”. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 13:05 >🥚 1. Jajka „organic” z pestycydem w próbce (2018) Pomysl sobie jaka rewelacja ze tak skrzetnie sprawdzaja w UK. W Polsce to zaplesniale ze sporyszem i bog wie jakimi pestycydami zboze trafilo do polskiego chleba i nikt nie wiedzial bo taka jest kontrola jakosci... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 11:26 Engine najlepsze żarcie w restauracjach jakie jadlam to bylo w Kalifornii. Chez Pannis restauracja w Berkeley. Z wlasnego ogrodka w wiekszosci i pare tam innych restauracji. Pamietam salate niesamowicie przyprawiona z morels grzybami. Jezu nie zapomne Ale tez uwielbiam tamale cakes w Cheesecake factory. Wbrew pozorom wcale nie slodkie i wcale nie deser. Uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 12:20 Jesssu Nie pamiętam żeby. W stanach jadła cokolwiek smacznego Te chleby gumowe ble Jedyne co ratowało człowieka to meksykańskie jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 13:02 No ale mowisz ze bylas w San Francisco? Moze zaopatrywalas sie w najtanszych miejscach, jakichs typu Walmart czy Target bo akurat z SF pochodzi San Francisco sourdough bread jaki jest rewelacyjny- chleb na zakwasie. Meksykanskie jedzenie w Taco jest byle jakie i tez trzeba isc do dobrej restauracji meksykanskiej by kupic Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 13:51 na pewno jako studentka nie stolowalam sie w michelen Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 15:46 No ale mowimy o bochenku chleba z piekarni.... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 00:28 condesa1 napisała: > Trump pluje z pogardą na Europę i Europejczyków, a ja miałabym tam jechać i kas > ę zostawiać? W życiu. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje w USA 20.03.26, 16:07 nadalniemampomyslu napisała: > może to nie jest dobry pomysł… co myślicie? To nie jest dobry pomysl! Wydaj swoje $$$ gdzie indziej. Seriously. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:44 bi_scotti napisała: > nadalniemampomyslu napisała: > > > może to nie jest dobry pomysł… co myślicie? > > To nie jest dobry pomysl! Wydaj swoje $$$ gdzie indziej. Seriously. Chee > rs. > > Pewnie, niech do socjalistycznej Kanady leci.. Swoj do swojego ) Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:19 Zdecydowanie wolałabym Kanadę. Byłam w NOwym Yorku, w Bostonie i w Houston i szczerze...szkoda kasy i czasu ( za mnie płaciła uczelnia). Gdybym miała leciec przez ocean i wydać wiecej kasy wybrałabym Kanadę... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:23 Ale dlaczego? Natura jest rowniez piekna w USA. Gg bylas po prostu w wielkich miastach. W Kanadzie miasta sa podobne do tych w USA. Tam raczej naturę sie oglada Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:34 hanusinamama napisała: > Zdecydowanie wolałabym Kanadę. Byłam w NOwym Yorku, w Bostonie i w Houston i sz > czerze...szkoda kasy i czasu ( za mnie płaciła uczelnia). Gdybym miała leciec p > rzez ocean i wydać wiecej kasy wybrałabym Kanadę... Twoja kasa , towj czas Twoj wybor. Ja wybralem i w Kanadzie byle, wiele razy. Oczywoscie fajna na urlop bo malo ludzi a duzo lasow i jezior i w sumie nic poza tym chyba? Infrastruktura niewile sie rozni od amerykanskiej. Costco jest wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wakacje w USA 20.03.26, 16:31 Zależy od alternatyw, myślę że np. wakacje na Bliskim Wschodzie to jeszcze gorszy pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:45 tania.dorada napisał(a): > Zależy od alternatyw, myślę że np. wakacje na Bliskim Wschodzie to jeszcze gors > zy pomysł. No nie. .Do Ziemi Swietej chyba nie jest strach leciec? Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Wakacje w USA 20.03.26, 16:50 Zmieniłabym plany, niekoniecznie ze względu na zagrożenie (na razie!), ale po to, aby nie dotować ich turystyki. Taki mini protest. W Danii już zwracają uwagę na produkty made in USA. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Wakacje w USA 20.03.26, 17:02 O to TO!! Choć obawiam się, że obecnym władzom USA NIC nie da/je do myślenia.. Ale tym bardziej - jest tyle innych miejsc, gdzie swoje ciężko zarobione pieniądze mogę wydać, że amerykańskie parki narodowe muszą poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Wakacje w USA 20.03.26, 17:31 Zainstalowałam sobie apkę Detrumpez-vous, żeby unikać produktów z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 21.03.26, 15:54 >Zainstalowałam sobie apkę Detrumpez-vous, żeby unikać produktów z USA. W ten sposob karasz tez obywateli USA a polow nie głosowała na Trumpa Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wakacje w USA 21.03.26, 16:19 Każdy jest świadomy tego, że Trump osobiście przez to nie zbiednieje. I trudno, połowa jednak głosowała na niego, więc niech pije piwo, którego nawarzyła. Można wyjechać na urlop do albo kupować produkty z kraju, gdzie nikt nie głosował na Trumpa, a ludzie też chcą zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 21.03.26, 20:07 >niech pije piwo, którego nawarzyła. No ale to tak jakbys Polske za czasu PISu karala Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wakacje w USA 21.03.26, 20:27 princesswhitewolf napisała: > >niech pije piwo, którego nawarzyła. > > No ale to tak jakbys Polske za czasu PISu karala > Owszem. I słusznie. Polacy tak samo wybrali PiS, Dudę i Nawrockiego jak US-Amerykanie Trumpa. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wakacje w USA 21.03.26, 16:27 princesswhitewolf napisała: > >Zainstalowałam sobie apkę Detrumpez-vous, żeby unikać produktów z USA. > > W ten sposob karasz tez obywateli USA a polow nie głosowała na Trumpa > I ta polowa która nie głosowała popiera ten ruch, bo jakoś trzeba dotrzeć do tej drugiej połowy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 21.03.26, 20:07 >I ta polowa która nie głosowała popiera ten ruch Cos ty, Trump ma teraz male poparcie. Mniej niz 30 procent. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 21.03.26, 16:31 W przyrodzie nic nie ginie Ja jadę teraz Biorę dodatkową walizkę i kupię więcej też za nie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 21.03.26, 20:08 Przygotuj sie na placenie cla za zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 20.03.26, 18:29 Tak super pomysł Popieram Kupujmy rosyjskie rzeczy ! Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:46 asiairma napisała: > Zmieniłabym plany, niekoniecznie ze względu na zagrożenie (na razie!), ale po t > o, aby nie dotować ich turystyki. > Taki mini protest. > W Danii już zwracają uwagę na produkty made in USA. A USA jak sie dowie to przestanie Lego kupowac? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Wakacje w USA 20.03.26, 17:02 Darowałabym sobie. Mogą odmówić wizy albo zawrócić z lotniska, jeśli nie spodobają im się twoje SM. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Wakacje w USA 20.03.26, 17:07 Nie planuję urlopu w USA, ale zastanawiam się, czy by mnie wpuścili. Bo nie istnieję w żadnych SM, nie mam nigdzie konta, po prostu nie ma mnie w internecie. Jak bardzo byłoby to podejrzane dla urzędników na lotnisku? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje w USA 20.03.26, 17:18 jkl13 napisała: > nie istnieję w żadnych SM, nie mam nigdzie konta, po prostu nie ma mnie w internecie. > Jak bardzo byłoby to podejrzane dla urzędników na lotnisku? Well ... who knows, who knows jak bardzo ICE jest zaanagazowane w forum emama Mogloby sie okazac, ze znaja nas tu wszystkie, rozpoznaja & na podstawie naszych dyskusji/watkow roku etc. wpuszcza albo nie wpuszcza ... Istniejemy Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje w USA 20.03.26, 17:44 mocca26 napisała: > Możemy im pomachac ? Moze sa (at least) more handsome niz "ruskie onuce" Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:51 bi_scotti napisała: > mocca26 napisała: > > > Możemy im pomachac ? > > Moze sa (at least) more handsome niz "ruskie onuce" Cheers. > poniewaz bylas na Kubie wiec i ciebie nie wpuszcza Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:49 mocca26 napisała: > Możemy im pomachac ? Machaj machaj zanim pojde spac Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Wakacje w USA 20.03.26, 18:20 Myślisz, że jesteśmy aż tak popularne ? A jeśli tak, to ciekawe, którą ematkę mają na czarnej liście... Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 20.03.26, 18:26 Ja bym zapytała której nie mają, będzie łatwiej Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje w USA 20.03.26, 18:44 mocca26 napisała: > Ja bym zapytała której nie mają, będzie łatwiej To be honest, bycie na pewnych czarnych listach to swoisty privilege & honour BTW, idea wycieczki do US w tym "momencie dziejowym" jest mi tak obca jak malo co; moge zrozumiec business trips, z ktorych czasem nie mozna sie wykrececi ale na wakacje No way Jose! Life. Odpowiedz Link Zgłoś
aurora20 Re: Wakacje w USA 20.03.26, 22:16 myslisz ze ktos takimi kwokami z syndromem jak wy sie zajmuje? omg Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:50 mocca26 napisała: > Ja bym zapytała której nie mają, będzie łatwiej Nie ma strchu , wiekszsc jest rozpracowanych i te otwarcie anty Trumpowe moga sobie darowac i nie ryzykowac... Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 09:05 engine8t napisał: > mocca26 napisała: > > > Ja bym zapytała której nie mają, będzie łatwiej > > Nie ma strchu , wiekszsc jest rozpracowanych i te otwarcie anty Trumpowe moga s > obie darowac i nie ryzykowac... Mówisz....ojej , to biegnę rozpakować walizki Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:48 bi_scotti napisała: > jkl13 napisała: > > > nie istnieję w żadnych SM, nie mam nigdzie konta, po prostu nie ma mnie w > internecie. > > Jak bardzo byłoby to podejrzane dla urzędników na lotnisku? > > Well ... who knows, who knows jak bardzo ICE jest zaanagazowane w forum emam > a Mogloby sie okazac, ze znaja nas tu wszystkie, rozpoznaja & na podstawie n > aszych dyskusji/watkow roku etc. wpuszcza albo nie wpuszcza ... Istniejemy C > heers. > A co myslsz ze ja tu za darmo koczuje..? LOL Kazda ematka bedzie przeswietlona na wylot LOL Odpowiedz Link Zgłoś
mayoliijka Re: Wakacje w USA 20.03.26, 17:22 W ogóle. Te wszystkie historie grozy to jakieś pierdoły wyssane z brudnego palca ematki. Od czasu zaprzysiężenia DT na prezydenta byłam w USA dwa razy i nikt się moim telefonem nie interesował; kont w social mediach też nie mam. Standardowe pytania - po co przyjechałam i gdzie się zatrzumuję. kl13 napisała: > Nie planuję urlopu w USA, ale zastanawiam się, czy by mnie wpuścili. Bo nie ist > nieję w żadnych SM, nie mam nigdzie konta, po prostu nie ma mnie w internecie. > Jak bardzo byłoby to podejrzane dla urzędników na lotnisku? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 20.03.26, 18:36 Dokładnie Już mi się nie chce tego dementować Składałam wniosek o esta i to pytanie jest opcjonalne )) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:53 pani.asma napisała: > Dokładnie > Już mi się nie chce tego dementować > Składałam wniosek o esta i to pytanie jest opcjonalne )) Absolutnie wazne pytanie po co przyjechalas i gdzie sie zatrzymujesz. Bo my tu ani propangadzistek ani bezdomnych nie potrzebujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 10:23 Dziadziuś endżin nawet sensu posta nie potrafi wyłapać i odpisuje bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 00:15 kk345 napisała: > Dziadziuś endżin nawet sensu posta nie potrafi wyłapać i odpisuje bez sensu... No ja to ze wzgedu na wiek ale ty? Ze wzgledu na glupote? Odpowiedz Link Zgłoś
mayoliijka Re: Wakacje w USA 20.03.26, 23:26 Jedź. Będzie fajnie. Z Nowego Jorku fajnie jest ruszyć na północ. Cape Cod ma przepiękne plaże. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:59 nadalniemampomyslu napisała: > Mam już Este Super, poprosze kolegow z ICE o osobiste przywitanie LOL Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 20.03.26, 18:33 Ale o co ci chodzi ? Bo ja jadę Myślisz Iran zaatakuje USA i przejmie władzę w białym domu i wprowadzą chusty ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 01:00 pani.asma napisała: > Ale o co ci chodzi ? > Bo ja jadę > Myślisz Iran zaatakuje USA i przejmie władzę w białym domu i wprowadzą chusty > ? Tylko potem nie mow ze nie wiedzialas albo ze sie przyczepili bez powodu.. Odpowiedz Link Zgłoś
aurora20 Re: Wakacje w USA 20.03.26, 19:57 Jedz - zwiedzaj, ogladaj, baw sie dobrze. A z tych idiotycznych tekstow o ICE, sprawdzaniu SM, etc - sie smiej. Anty-USA Propaganda w PL i Europie ma sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wakacje w USA 20.03.26, 21:52 A skąd pewność że to propaganda? ICE przecież jak najbardziej działa i zwija ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aurora20 Re: Wakacje w USA 20.03.26, 22:14 Tak, oczywiscie ze zwija. Nielegalnych - w pierwszej kolejnosci przestepcow z wyrokami O czym tutaj jest rozmowa? O wyjezdzie turystycznym czy o nielegalnych przestepcach ukrywajacych sie? Tak - jest w PL i Europie olbrzymia nienawisc do Trumpa, tzw Trump deranged syndrome, ktory tutaj ma wieeeeele przedstawicielek lol - ale co to ma wspolnego z wyjazdem turystycznym do USA? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:01 aurora20 napisała: > Tak, oczywiscie ze zwija. Nielegalnych - w pierwszej kolejnosci przestepcow z w > yrokami Gdyby wczoraj nie zwinęli żony znajomego, która nie ma żadnego wyroku, za to ma latynoski wygląd, to może, może bym ci uwierzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
aurora20 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:48 tylkoza latynowski wyglad? co za bzdura ))) Odpowiedz Link Zgłoś
aurora20 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:54 wiesz ile milionow ludzi z latynowskim wygladem zyje w USA? )))) i do tego bardzo dobrze zyja? nie przymierzajac - taki Marco Rubio Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:57 aurora20 napisała: > tylkoza latynowski wyglad? co za bzdura ))) No bo o reszcie i jej zwiazkach z gangami nie bedzie pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wakacje w USA 21.03.26, 01:03 Nie miała żadnej przeszłości kryminalnej - ot, pracowała, mąż pracował, dzieci na stanie. Jak miliony imigrantów. Ty oczywiście wiesz lepiej że na pewno jest przestępczynią, bo masz nade mną te przewagę że jej nie znasz, więc ci łatwiej łykać i sprzedawać dalej propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 01:21 tania.dorada napisał(a): > Nie miała żadnej przeszłości kryminalnej - ot, pracowała, mąż pracował, dzieci > na stanie. Jak miliony imigrantów. Ty oczywiście wiesz lepiej że na pewno jest > przestępczynią, bo masz nade mną te przewagę że jej nie znasz, więc ci łatwiej > łykać i sprzedawać dalej propagandę. I miala oczywiscie legalny status? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wakacje w USA 21.03.26, 02:06 engine8t napisał: > > I miala oczywiscie legalny status? Wiesz co nie wiem co miala w papierach. Ale i ona i maz pracują. Dla poważanych biznesmenów, o ironio prowadzących czasem biznesy z członkami obecnej administracji. A zatrudnianie nielegalnych rezydentów jest nielegalne. Tylko że tym łamiącym prawo pracodawców włos z głowy nie spadnie, a spokojnie mogliby im zasponsorować wizę pracowniczą, bo to nie są prace typu sprzątanie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 02:10 tania.dorada napisał(a): > engine8t napisał: > > > > > I miala oczywiscie legalny status? > > Wiesz co nie wiem co miala w papierach. Ale i ona i maz pracują. Dla poważanych > biznesmenów, o ironio prowadzących czasem biznesy z członkami obecnej administ > racji. A zatrudnianie nielegalnych rezydentów jest nielegalne. Tylko że tym łam > iącym prawo pracodawców włos z głowy nie spadnie, a spokojnie mogliby im zaspo > nsorować wizę pracowniczą, bo to nie są prace typu sprzątanie. Nielegalny pobyt jest przestepstwem i to ze inni popleniaj wykroczenia czy przestepstwa nie jest ani wytlumaczeniem ani tego przestpestwa nie neguje. Karze sie nie tych co zawinili ale tych co sie dali zlapac. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wakacje w USA 21.03.26, 02:39 engine8t napisał: > Nielegalny pobyt jest przestepstwem nie, jest wykroczeniem. Natomiast zatrudnianie nielegalnego to federal crime. i to ze inni popleniaj wykroczenia czy prz > estepstwa nie jest ani wytlumaczeniem ani tego przestpestwa nie neguje. um. To, że inni popełniają przestępstwa jest przyczyną tego wykroczenia - bo to pracodawca może zasponsorować wizę pracownikowi, ale z rozmysłem tego nie robi. Karze > sie nie tych co zawinili ale tych co sie dali zlapac. o, cudowna moralność. Z tym, że jeśli kogoś zgarniają spod miejsca pracy, czekając na niego, to znaczy, że doskonale wiedzą, gdzie pracuje i doskonale wiedzą , że pracodawca popełnia przestępstwo, tyle że go nie tykają. Innymi słowy, nie chcą łapać tych co lamią prawo, czyli criminals. Poza tym to trolliszcze, któremu sekundujesz, twierdzi, że zgarniają tylko violent criminals — no i to jest kłamstwo w żywe oczy. Cała ta twoja tyrada obnażająca obrzydliwą moralność nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 21.03.26, 07:32 Czyli nielegalni Oburzasz się bo zatrzymali ludzi bez papierow? Tak samo się oburzasz jak zatrzymają gwałciciela czy złodzieja ? Wow Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wakacje w USA 21.03.26, 13:49 Mówię, że nieprawda jest co sugerowało trolliszcze wyżej, że zatrzymują tylko violent criminals. A czy ktoś jest legalny czy nie to nie ma jak udowodnić gdy cię zgarniają jeśli nie masz przy sobie paszportu, więc jak najbardziej legalnych zgarniają też. (Możesz mieć prawo jazdy i być nielegalnym). Odpowiedz Link Zgłoś
aurora20 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 20:18 Nie dosc ze klamiesz - to jeszcze nie umiesz czytac. Violent criminals? Napisalam ze w pierszej kolejnosci przestepcow z wyrokami. Ale tak klamcy dzialaja jak ty - konfabulacja i dopisywanie kolejnych klamstw. podobno twoja "znajoma' zostala zatrzymana przez ICE tylko za latynowski wyglad - co matolku? Propaganda i klamstwa w twoim wykonaniu to master level lol Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wakacje w USA 21.03.26, 20:32 A ty pisać. Starasz się być elegancka z tym w? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wakacje w USA 21.03.26, 21:51 aurora20 napisała: > Nie dosc ze klamiesz - to jeszcze nie umiesz czytac. Violent criminals? Napisal > am ze w pierszej kolejnosci przestepcow z wyrokami. > Ale tak klamcy dzialaja jak ty - konfabulacja i dopisywanie kolejnych klamstw. No więc to nie jest też prawda jeśli chodzi o przestępców z wyrokami, ta kobitą nei miała żadnego wyroku. Wyroki to ma Trump. > > podobno twoja "znajoma' zostala zatrzymana przez ICE tylko za latynowski wyglad > - co matolku? Nie wie, za co została zatrzymana, to znaczy od niej się nie sposób niczego dowiedzieć, bo nie ma z nią kontaktu, nie wiadomo, gdzie jest, rodzina nei ma pojęcia jak i dlaczego, czy czy ją ktoś podkablował czy po prostu się nawinęła, ale nie ma na koncie ani kryminalnej przeszłości ani wyroków, onuco. > Propaganda i klamstwa w twoim wykonaniu to master level lol yhy, złodziej krzyczy "łapać złodzieja". Na razie to ty łżesz i nie wykazujesz ani jednego mojego kłamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
aurora20 Re: Wakacje w USA 22.03.26, 00:01 ojp - nie wiadomo gdzie jest? ale zwinal ja ICE to juz wiadomo? moze wyjechala do Polski matolku? moze uciekla od glupiego meza? hahaha - ty juz naprawde nie wiesz co piszesz)) klamstwa i propaganda cie zalewaja lol Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 08:56 Swego czasu zatrzymali nawet Native American bo im wyglądał jak Mexico. No i posiedzial 2 tyg zanim doszli ze jednak to nie Mexico. Debile Odpowiedz Link Zgłoś
aurora20 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 01:47 oczywiscie ze wiem lepiej ze piszesz klamstwa i bzdury. jak bardzo bys nienawidzil Trumpa i USA to taka idiotyczna propaganda moze byc tylko wymyslona przez takich ja ty i tobie podobnych - co to z opowieciami typu Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wakacje w USA 21.03.26, 02:08 Nie znasz mnie, nie znasz osób o których mówię, ośmieszasz się pisząc że ja piszę kłamstwa i bzdury jednocześnie szerząc kłamstwa i propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
aurora20 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 20:21 a co to ja mam znac ciebie? hahaha, dobre sobie internetowy bycie. wystarczy znac twoje klamstwa zeby wiedziec np. ze w USA to byles tylko palcem na mapie - ale z tego brudnego palucha tylko umiesz wyssac kolejne bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wakacje w USA 21.03.26, 21:47 aurora20 napisała: > a co to ja mam znac ciebie? hahaha, dobre sobie internetowy bycie. > > wystarczy znac twoje klamstwa zeby wiedziec np. ze w USA to byles tylko palcem > na mapie - ale z tego brudnego palucha tylko umiesz wyssac kolejne bzdury które moje kłamstwa, onuco? Odpowiedz Link Zgłoś
aurora20 Re: Wakacje w USA 22.03.26, 00:02 wszystkie - bzdury, propaganda i klamstwa matolku Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:56 aurora20 napisała: > O czym tutaj jest rozmowa? O wyjezdzie turystycznym czy o nielegalnych przestep > cach ukrywajacych sie? > > Tak - jest w PL i Europie olbrzymia nienawisc do Trumpa, tzw Trump deranged syn > drome, ktory tutaj ma wieeeeele przedstawicielek lol - ale co to ma wspolnego z > wyjazdem turystycznym do USA? > A to ze tacy co obrazja ten kraj i prezydenta nie sa tu mile widziani . O Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:52 aurora20 napisała: > Tak, oczywiscie ze zwija. Nielegalnych - w pierwszej kolejnosci przestepcow z w > yrokami > > O czym tutaj jest rozmowa? O wyjezdzie turystycznym czy o nielegalnych przestep > cach ukrywajacych sie? Ten czterolatek, ciekawe co przeskrobal, ze go zwineli. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wakacje w USA 20.03.26, 23:36 Skoro do obrony USA zlatują się pisowskie trolle, jest gorzej niż można byłoby myśleć Odpowiedz Link Zgłoś
aurora20 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:50 ....Skoro do obrony USA zlatują się pisowskie trolle, jest gorzej niż można byłoby myśleć big_grin gdzie gorzej ruska onuco? )) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 21.03.26, 00:58 niemcyy napisał(a): > Skoro do obrony USA zlatują się pisowskie trolle, jest gorzej niż można byłoby > myśleć Czyli nawet myslec nie potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 21.03.26, 07:30 No cóż Donek może tylko pomarzyć o zaproszeniu do USA i to jest fajne że ja mogę jechać a on nie będzie wpuszczony Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 07:47 pani.asma napisała: > No cóż Donek może tylko pomarzyć o zaproszeniu do USA No ale przecież Donek mieszka w USA, to po co mu zaproszenie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 21.03.26, 10:07 Chciałby Ale przez to że obrażał obecnego prezydenta na twitterze bez powodu niestety może tylko pomarzyć Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 16:18 To niemożliwe, Donek i Nałroky żyją w wielkiej przyjaźni 😂 Donek obraził obraził sojuszników - w tym polskich żołnierzy! - zarzucając im, że podczas wojny w Afganistanie "pozostali nieco z tyłu, z dala od linii frontu". I nie na tt, a w Fox News, A Nałroky jako wierny przyjaciel bronił Donka, że tak powiedział, ale wcale tak nie myślał😎 Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 21.03.26, 16:28 Przynajmniej robi i mówi a Donek tylko siedzi za murami KPRM mu i wcina popcorn oraz ogląda gwiezdne wojny Jak się coś robi to są wpadki jak się nic nie robi to wpadek nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 19:48 Donek Trump - to same wpadki Nobel peace prize🤦♀️🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 21.03.26, 02:40 Hmm ja do PL z tego samego powodu nie chce leciec. Eskalacja konfliktu spowodowala inflacje w NY. Jest jeszcze drozej i jeszcze ciasniej na ulicach. Robi mi sie slabo na mysl , ze mam jechac na Manhattan. W wakacje tutaj bedziecie sie czuc jak na Bliskim Wschodzie i Azji . Jest tyle miejsc ciekawych na swiecie. Ny mozecie sobie odpuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 09:04 srubokretka napisał: > Hmm ja do PL z tego samego powodu nie chce leciec. > Eskalacja konfliktu spowodowala inflacje w NY. Jest jeszcze drozej i jeszcze c > iasniej na ulicach. Robi mi sie slabo na mysl , ze mam jechac na Manhattan. W w > akacje tutaj bedziecie sie czuc jak na Bliskim Wschodzie i Azji . Jest tyle mie > jsc ciekawych na swiecie. Ny mozecie sobie odpuscic. A miało być tak pięknie.... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 21.03.26, 11:11 > A miało być tak pięknie.... Niestety. Covidowe pustki rozpiescily mnie. Latwo przyzwyczailam sie do tego, ze miasto jest wygodne i nie musze walczyc o miejsce na chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 10:42 Działania Trumpa spowodowały realny spadek turystów w Stanach, pierwszy raz od czasu covidu liczba przyjeżdżających jest niższa. Amerykanie, żyjący z turystyki muszą być zachwyceni, kolejna wypowiedź pomarańczowego i pyk, źródło dochodu się kurczy 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 21.03.26, 11:24 >pierwszy raz od czasu covidu liczba przyjeżdżających jest niższa Przez Manhattan nie da sie spokojnie przejsc. tradingeconomics.com/united-states/tourism-revenues Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wakacje w USA 21.03.26, 14:17 Jak ci wiadomo USA nie składająsię tylko z Manhattanu. www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/us-tourist-numbers-visitor-decline-b2924756.html Visitors from Canada — the second-largest source of U.S. tourism after Mexico — were down by 28 percent in January when compared to January 2024, the New York Times reports. Canadian travel to the U.S. has declined to the point where WestJet, a Canadian airline, has cut its summer flights to numerous U.S. destinations, and Montreal-based airline Air Transat announced that it would stop operating flights to Florida this summer. Airline bookings from Europe to the U.S. for the peak summer travel months are down more than 14 percent year-over-year, according to Forbes, citing aviation analytics company Cirium. “When 11 million international visitors aren’t showing up, the result is billions of dollars in economic losses to the travel industry,” Erik Hansen, a senior vice president at the U.S. Travel Association, told the Times. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 21.03.26, 15:18 Niemcy czasem się przydają Co za cudowny artykuł Mam nadzieję że to prawda i mi nie zatłoczą Kalifornii i nie będą mnie zadeptywać Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 16:38 > Niemcy czasem się przydają Jasne! Jedź koniecznie, wesprzyj Donka. Z niemieckim paszportem będzie ci łatwiej Jego dziadek Friedrich Drumpf to niemiecki imigrant🤣 Kanclerz Niemiec nawet przywiózł mu prezent – oprawioną kopię aktu urodzenia dziadka Trumpa. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 21.03.26, 16:45 Bycie całkowitym niemcem to teraz trochę obciach na szczęście jego Babka była ze Szkocji więc to się jakby neutralizuje Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Wakacje w USA 21.03.26, 19:32 Matka była Szkotką i na obywatelstwo czekała ponad 10 lat Natomiast babcia była Niemką, jak najbardziej😄 Dziadek Friedrich w 1901, podczas odwiedzin ojczyzny, poślubił w Palatynacie swoją byłą sąsiadkę Elizabeth Christ, z którą niedługo później wrócił do Stanów[ Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 21.03.26, 15:19 To zbyt piękne żeby było prawdziwe Spróbuj zarezerwować jakiś nocleg w parku narodowym mniej niż 12 miesięcy wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 00:35 kk345 napisała: > Działania Trumpa spowodowały realny spadek turystów w Stanach, pierwszy raz od > czasu covidu liczba przyjeżdżających jest niższa. Amerykanie, żyjący z turystyk > i muszą być zachwyceni, kolejna wypowiedź pomarańczowego i pyk, źródło dochodu > się kurczy 🤷🏻♀️ Forbes nawet oglosil ze USA moze stracic nawet 28 biliono dolatow z powody zmniejszenia ilosci turystow www.forbes.com/sites/suzannerowankelleher/2025/07/03/us-tourism-lose-29-billion-trump-policies/ A to duzo? 29 billion / 32 trillion (GDP) = 0.00090625 *100 to 0.09% dochodu narodowego... E, nawet tego nikt nie zauwazy ... Gdzie bys musila oszdzac jakby ci zamiast 10 000 wyplaty wyplacili 9 991 PLN? Next please.. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 22.03.26, 05:14 ok. 200 tys (WOW ale numer) Polakow odwiedza Usa rocznie. Wiekszosc kosztow pokrywaja ich czlonkowie rodzin, ktorzy tu sa na stale. Straszenie tym , ze nie przyjada wywoluje u mnie szatanski smiech. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 22.03.26, 06:26 srubokretka napisał: > ok. 200 tys (WOW ale numer) Polakow odwiedza Usa rocznie. Wiekszosc kosztow pok > rywaja ich czlonkowie rodzin, ktorzy tu sa na stale. Straszenie tym , ze nie pr > zyjada wywoluje u mnie szatanski smiech. " Paryż i inne francuskie atrakcje odwiedziło w sumie 810 tysięcy Polaków" (2024) Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 22.03.26, 14:27 Tak, na Paryz Polakow stac. Stany sa za drogie, a Polonia juz nie chce sponorowac. Ja od 3 lat przestalam byc frajerka. Wlasnie dzieki emama. Dopoki nie wiedzialam, co Polacy mysla o Poloni, to obwozilam, za restauracje placilam, oddawalam swoje lozko, a sama spalam na rozkladanym, goscilam jak przyslowiowe "Gosc w dom, Bog w dom". Nigdy nie wyliczalam. Pomyslec, ze byloby mi kiedys glupio komus gosciny odmowic Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:02 Na tym forum nie napisze, chyba to rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:06 Jejku Rozumiem Chodziło mi bardziej w której części bo może miałabym pytania o wyjazd i atrakcje Nic nie wyciągam Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 22.03.26, 23:37 Z checia nawet bym ciebie przenocowala itp, ale chce zostac anonimowa .Pelno tu dziwnych ludzi. Atrakcji jest caly wachlarz. Co lubisz? Kilka razy bylam w Summit One . Bardzo mi sie podobalo. Tylko za drugim razem chodzilam z wlasna muzyka, bo mi sie nie opdobalo co puszczali. Bilety trzeba kupic wczesniej jezeli chcesz zobaczyc zachod - b polecam. W Arte museum bylo super. Polecam bilet podstawowy, bez napojow (smakuja sztucznie), ale w kafejce mozna sobie posiedziec, bo tez klimatyczna. Warto przejsc przez Brooklyn B o wschodzie slonca. Wschodnim i zach wybrzezem przejechac rowerem. Okrazyc Manhattan lodka lub helikopterem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 22.03.26, 23:53 >Okrazyc Manhattan lodka lub helikopterem. Poplynac do statue of 🗽 Liberty W NYC jezdza Hop On Hop Off Buses i maja wliczona taka wycieczke wodna w cene. Tak najlepiej zwiedzac Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 08:26 No co ty Ja nie o nocleg pytam Nigdy e życiu nie spałabym u nikogo z forum bo właśnie dziwnie W nowy yorku też byłam teraz jadę na zachód ny tylko na kilka godzin Czy polecasz empire state czy te inne nowe punkty widokowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 12:31 >jadę na zachód Ale gdzie konkretnie? Będziesz latac miedzy stanami na zachodzie czy w jakies miejsce konkretnie. Caly zachod US jest wielkI jak zachodnia Europa Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 12:58 Prinzess po parkach będę jeździć narodowych dla w tajemniczo Nych to wiadomo o co chodzi czy ty tam w ogóle byłaś w jakimś parku??? Robi się taką całą trasę takie kółko Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 13:37 Bylam w kilku Tahoe, Yosemite, Redwood, Death Valley ( no wiadomo ze Kalifornie zjezdzilam) Poza tym Grand Canyon( tu sa co 30 min za darmo autobusy co cie obwoza). Parkujesz i wlazisz w autobus. Dojechalismy samochodem. W Yellowstone bylam ale to wielkie jak caly kraj wiec tam sie w środku jezdzi samochodem po grand loop, taka ósemke robi. Tam sa kwatery do wynajecia i ogladalismy gejzery, jeden wybucha co 90 min, wycieczka z oprowadzajacym na temat superwulkany. jeden teczowy taki gejzer, wielkie jezioro, wodospady, zwierzaki. O to ci chodzi o ta osemke w Yosemite? Ja nie wiem co za kolko No i parki miejskie np kolo Golden Gate park byla moja uczelnia, na Presidio czy w NYc z kolei Central Park ale to sa... Po prostu zwykle parki Bardzo mi sie tez podobal 17 miles drive na wybrzezu zachodnin obledne widoki. I chyba Sequoia National Park bo to wrazejia jak z Guliwera . Obled Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:11 Nie byłaś w Utah tam wydaje mi się że te parki są najfajniejsze bo nawet windows sobie je skradł na tapety Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:17 Bylam ale tylko przejazdem a nie wakacyjnie. Widzialam z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wakacje w USA 24.03.26, 23:51 pani.asma napisała: > Nie byłaś w Utah tam wydaje mi się że te parki są najfajniejsze bo nawet windo > ws sobie je skradł na tapety W Utah to Bryce i Zion. Ale dla mnie najlepszy jest i tak Grand Teton w Wyoming. Pewnie tam nie dotrzesz, bo nie po drodze, ale dla mnie jest magiczny. Stawiam go wyżej w prywatnym rankingu niż Yellowstone. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 07:31 No właśnie każdy ma swoich faworytów moja koleżanka która odwiedziła chyba wszystkie parki mówi że najfajniejsze jest Sekwoja co mnie trochę dziwi no ale zobaczę i ocenię A ten yellowstonr naprawdę taki fajny ? ok no są te gejzery ale gejzery są wielu miejscach i to takie jezioro z obwodami które jest na wszystkich zdjęciach świetnie wygląda na tych zdjęciach ale jak już oglądałam jakiś filmik polskich Utuberow to w rzeczywistości to jakaś taka szara Kałuża a jak ty byłaś to było kolorowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 12:43 >zdjęciach ale jak już oglądałam jakiś filmik polskich Utuberow to w rzeczywistości to jakaś taka szara Kałuża Im wiecej bedziesz ogladac yt, tym mniej beda ci sie podobac. To ja tak Polska bylam rozczarowana. Wszyscy od lat mowili "O teraz to PL nie poznasz! Jest pieknie, nowoczesnie" No jest, ale bez przesady. Glowy nie urywa. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 12:51 >jest Sekwoja co mnie trochę dziwi no ale zobaczę i ocenię No jest jest. Ja bylam w szoku bo to jest takie doswiadczenie jak z Guliwera i jesli tego sie nie przezyje to czlowiek nie wie o co chodzi. Pomijajac wielkośc drzew- Szyszki wielkosci glowy czlowieka.... Niesamowite miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:38 O to super A jak wrażenia z tego yellow stone w tej kałuży? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:12 Tzn Yellowstone jest wielkie jak panstwo. Bardzo dluga droga. My zrobilismy ta 8mke Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 24.03.26, 14:33 > Czy polecasz empire state czy te inne nowe punkty widokowe ? Nigdy nie bylam na empire. Mam znajomych, ktorzy mieszkali wysoko lub pracowali, wiec mialam dostep do widokow za darmo. Zawsze tez wykupuje miejsce w samolocie przy oknie, wiec Ny z gory juz jest mi dobrze znany. Zobacz co oferuje One world observatory. Wyglada to ciekawie. W ktorym miesiacu bedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 07:38 No właśnie nie wiem jeszcze nie mam ustalonego planu podróży chyba przejazd wokół Statuy wolności time square i zobaczymy na to czas pozwoli bo mamy dosłownie kilka godzin ja już tam byłam więc to bardziej żeby dziecku pokazać Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 12:39 Kilka h to malutko. Jak dasz rade to z lotniska pojedzcie od razu do Summit One (atrakcyjne wnetrze i widoki), pozniej do Vessel Hudson yards. Jak starczy ci czasu to poplyncie ferry na Staten island. Manhhatan widac i statue. Jest za darmo, jezdzi chyba co 15min i jest za darmo. 5-6h bedziesz na to potrzebowac. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:40 Wiem właśnie te promy sa dane nawet mam jeszcze fotkę siebie z wtc Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:43 srubokretka napisał: > Tak, na Paryz Polakow stac. No stac ale w zasadzie tylko na wycieczki zbiorowe i zorganizowane. > Stany sa za drogie, a Polonia juz nie chce sponorow > ac. Ja od 3 lat przestalam byc frajerka. Wlasnie dzieki emama. Dopoki nie wiedz > ialam, co Polacy mysla o Poloni, to obwozilam, za restauracje placilam, oddawal > am swoje lozko, a sama spalam na rozkladanym, goscilam jak przyslowiowe "Gosc w > dom, Bog w dom". Nigdy nie wyliczalam. Pomyslec, ze byloby mi kiedys glupio k > omus gosciny odmowic Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:47 Tak, na Paryz Polakow stac. Stany sa za drogie, a Polonia juz nie chce sponorowac. J No popatrz, a niektórzy się upierają, że w USA jest tanio Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 19:06 mocca26 napisała: > Tak, na Paryz Polakow stac. Stany sa za drogie, a Polonia juz nie chce spono > rowac. J > > No popatrz, a niektórzy się upierają, że w USA jest tanio Zalezy dla kogo i co jest tanie. Dla nas nie jest drogo Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wakacje w USA 22.03.26, 19:08 Ale podobno taniej niż w Polsce! Nieprawda to? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:35 mocca26 napisała: > Ale podobno taniej niż w Polsce! Nieprawda to? Podobno Odpowiedz Link Zgłoś
enaw11 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 09:44 oddawal am swoje lozko, a sama spalam na rozkladanym, Masz w domu tylko jedno łóżko? żadnej kanapy? Czyli mieszkanko w stylu Anny ? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 10:09 Nie chichraj się jeśli mieszka w nowym Jorku to tam apartamencik dziesięcio metrowy jest więcej warty niż Pałac kultury Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:29 > Czyli mieszkanko w stylu Anny ? Nie wiem jaki to styl. Nie mam jednego lozka. Nie mam kanap. Mam cos takiego Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 11:06 Straszy kilka osób )) Spróbuj coś zarezerwować W las vegas są koncerty gwiazd Bilet jeden kosztuje ok 900 dolarów średnia cena Nawet nad tym biletem nie możesz pomlaskac bo zapisy na listy specjalne i jak otworzą sprzedaż to w 5 minut wszystko rozdrapane Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 22.03.26, 14:14 O! wlasnie wczoraj sprawdzalam bilety na BackStr Boys, bo znajomy filmik wrzucil na FB, ale latem nie chce tam leciec. 1% biletow zostal. Ceny tez mnie zdziwily. Sa nawet po 26 ty$ Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 14:16 latem to BSB przylatuja do europy jesli nie wiedzialas ceny sa nizsze niz w LV bo tez nie ma takiej wyppasionej sali koncertowej w upadajacych niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 22.03.26, 14:34 Dzieki za info. Do Niemiec wybieram sie, ale BSB to sie w Usa oglada Zwlaszcza w Sphere. Zaraz sie nakrece i zracjonalizuje sobie upaly Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 16:40 Niby ogłosili że to już ostatnie koncerty ever choć tak naprawdę ostatnie miały być w zimie a teraz dodali te daty w lecie Ja się nie wybieram ale śledzę bo mi się to wszystko wyświetla jak mam polubione grupy o las vegas Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:01 Bardzo polecam LV, ale nie latem. 2 pelne dni i noce wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:08 Będzie latem bo nie ma innej opcji Zresztą już tam kiedyś byłam i przeżyłam Problemem w Stanach nie są dla mnie upały ale bardzo agresywna klimatyzacja np. w komunikacji miejskiej czy w markecie cale lato spędziłam w bluza z długim rękawem i długich spodniach bo było mi po prostu za zimno Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:17 >bardzo agresywna klimatyzacja np. w komunikacji miejskiej Komunikacja miejska w US?? Serio? Chyba tylko do NYC i Chicago itp jezdzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:29 Oj princess a w dolinie krzemowej byłaś ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:52 pani.asma napisała: > Oj princess a w dolinie krzemowej byłaś ? No pewnie ze byla, Moze nawet w samym Fejsbuku czy Googlu byla Przeciez pisze ze ksztalcona w San Francisco. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:55 No właśnie Prinze a czym ty jeździłaś jak tam byłaś na studiach Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 12:38 >Oj princess a w dolinie krzemowej byłaś ? Przeciez ja mieszkalam w San Francisco Bay area i niby jak mialam nie byc. To 4-5 km od miejsca gdzie mieszkalam. Ale co tam chcesz zwiedzac? business parks? 🤣 Robic zdjecia pod budynkiem Google i Meta? Jechac do Apple Park Visitor Center i pod budynkiem robic zdjecia? 😆 Chodzic pod uniwersytetem Stanforda? Wiesz w ogole co to jest Sillicon Valley? Ty to jakos kojarzysz jak park przyrody czy co?? 😄 Jedyne co spbie wyobrażam tam zwiedzic to garaz Steve Jobsa albo Computer History muzeum inaczej nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 12:59 No to ja właśnie ci się pytam jak ty tam jeździłaś skoro tam studiowałaś Bo ja na spokojnie cały ten obszar obiezjeździłam autobusem komunikacji miejskiej ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 13:15 Ja studiowalam na University of San Francisco ktore nie znajduje sie w Silicon Valley. Ale z racji ze mieszkalam tam prawie 5 lat to bylan tam wielokrotnie w roznym celu. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:09 No ale czym jeździłaś jak byłaś studentką Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:20 Asma, w USA kazdy czlowiek po 16 roku zycia ktory nie jest inwalida posiada samochod. Chyba ze mieszka na Manhattanie to wtedy nie. Ja sobie nie wyobrazam zyc w USA bez samochodu. Wszyscy studenci posiadaja samochody. Co za dziwne pytanie. W dodatku musialam robic tam prawo jazdy bo europejskie bylo wazne tylko 90 dni Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:32 O tyle ci moge pokazac. Tam driving licence sa jak dowod osobisty i kazdy ma chyba ze juz nie moze jezdzic to robia takie cos bez driving licence. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 13:17 >cały ten obszar obiezjeździłam autobusem komunikacji miejskiej Nie rozumiem. Przeciez autobusy jezdza tylko po glownych drogach i to dosc szybko w US, maja przystanki dalej niz w Europie. Odcinki sa dłuższe. Po co jezdzic dla jezdzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:50 princesswhitewolf napisała: > >bardzo agresywna klimatyzacja np. w komunikacji miejskiej > > Komunikacja miejska w US?? > > Serio? Chyba tylko do NYC i Chicago itp jezdzisz. > No co ty mowiesz ja przynajmniej pare razy w tyogdni jadac drog publiczna widze autobus i czsami nawet widac jak ktos na przystanku wsiada... O takich zwykle mowia " A trzeba bylo nie pic" Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 19:04 pani.asma napisała: > Tak młodzież szkolna to też pijacy Modziez szkolna korzytajaca z transportu publicznego w USA? Jedynie biedni, biedni i niepelnosprzwni oraz ci co im PJ zabrali za DUI. No takiego zartu nie syszalem dawno. Moze NYC. Modziez szkolna rodzice woza a jak maja 16 lat ti sami jezdza Ty tu nigdy nie bylas? Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Wakacje w USA 22.03.26, 19:07 engine8t napisał: > pani.asma napisała: > > > Tak młodzież szkolna to też pijacy > > Modziez szkolna korzytajaca z transportu publicznego w USA? > Jedynie biedni, biedni i niepelnosprzwni oraz ci co im PJ zabrali za DUI. > No takiego zartu nie syszalem dawno. Moze NYC. > > Modziez szkolna rodzice woza a jak maja 16 lat ti sami jezdza > Nie słyszałeś o czymś takim jak school bus? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 13:25 >Nie słyszałeś o czymś takim jak school bus? Ale asma nie mowi o zoltych school bus tylko miejskich. I chyba na podst NYC bo tam middle i high school spotkasz w autobusach. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:10 Wow byłam boedns studentka serio takie byłyście bogate podczas że jak jechały ście gdzieś na wakacje do wynajmowały ście sobie samochód albo kupowałyście??? Poznałam w Stanach setki studentów i nikt nie miał takiego luksusu tylko wszyscy jeździli komunikacją miejską haha ha kurczę uwielbiam tak dyskutować z wami nigdy nigdzie nie byliście ale wy zawsze wiecie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:23 Sorry asma ale dziwne rzeczy mowisz. Chyba znowu opowiesci z NYC Nie znam zadnego studenta ktory nie posiadalby samochodu. W USA nie studiuja ludzie bardzo biedni bo tam uczelnie sa platne. Ludzie jezdza starymi samochodami jak ich nie stac na nowe. To nie jest jakas fortuna. >haha ha kurczę uwielbiam tak dyskutować z wami nigdy nigdzie nie byliście ale wy zawsze wiecie lepiej No raczej ja zwatpilam czy ty bylas w USA poza NYC. Jak mozna nie wiedziec ze tam praktycznie prawie kazdy jest zmotoryzowany? A juz na zach wybrzezu nic by nie osiagnal. Ja tam zylam a nie bylam na parodniowej wycieczce tylko Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 15:44 Princess ja pisze o studentach który przyjeżdżali na wakacje spotkałam setki osób i nikt nie kupił sobie samochodu I ty miałaś samochód w tym mieście gdzie jest W miarę komunikacja publiczna dostępna ? na tym kampusie się woziłaś tym samochodem ? ciekawe po co studentom samochód tak serio pytam się jeszcze rozumiem że ktoś jest z miejscowy i jedzie np. na weekend do domu ale gdzie ty tym samochodem jeździłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 16:11 Ah wakacyjne wyjazdy we wakacje? No to pewno samochodu nie mieli i jak gdzies jechali to albo samochod wynajmowali albo wycieczkowymi autokarami itd >ciekawe po co studentom samochód tak serio pytam się jeszcze rozumiem że ktoś jest z miejscowy i jedzie np. na weekend do domu ale gdzie ty tym samochodem jeździłaś? Asma ty na pewno bylas w USA poza Nowym Jorkiem? Chyba nie. Ale co mi tam wyjasnie. W Europie siec czy autobusow miejskich czy metro czy pociagi jest stosunkowo gesta. W US sa ogromne odleglosci a autobusy czy miejska komunikacja jesli jest to jezdzi tylko po glownych trasach. Np ja mieszkalam w Piedmont w East Bay. A uniwersytet byl w San Francisco okolice Presidio. Samochodem 20 min. A komunikacja miejska to dojsc do Autobusu z 30 min dojechac do Bart ( rodzaj szybkiej kolejki/metra) najblizszdj stacji , potem jechac a potem wysiasc i kolejne 30 min autobusem i oczekiwanie ... To ponad 2 godziny. I tu mowimy o The Bay Area jakie ma niezla komunikacje miejska jak na US. Wiekszosc miast takiej nie ma i bez samochodu ani rusz. Do sklepu tez nie ruszysz sie bo za daleko. Poza tym wzgorza. Moja matka jak przyjechala i poszla na spacer z moim psem to zwlokl ja w dol wzgorza w 15 min a z powrotem wracala 2 godz 😂 US z wyjatkiem moze jakichs miast jak NYC, Chicago nie sa do zycia bez samochodu Ludzie czesto maja wyobrazenia jak ty, ze mozna tak jak w Europie spokojnie funkcjonowac bez samochodu bo jest brdzo dobra komunkacja miejska. No nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 16:21 A nie wiedziałam że tak daleko mieszkałaś ale to trochę bez sensu bo jednak mieszkają blisko Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 16:36 Nie. W USA ludzie czasami dojezdzaja dluugie godziny. W NYC pracuje masa ludzi mieszkajacych w New Jersey. W San Francisco pracują i studiuja ludzie ktorzy lubia wyjechac z miasta i mieszkc w ładnym i przyjaznym domku z widokiem na zatoke i z lepszym klimatem niz w San Francisco gdzie latem pizdzi i trzeba sweter brac a na plaze kurtke Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 16:38 No i ja dojezdzalam 20 min. Nie dlugo Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 16:40 Ale to samo jest gdzie indziej ale ja mówię o takich młodych ludziach studentach przecież studenci nie mieszkają w domkach poza miastem ale raczej gdzieś blisko uniwersytetu Masz blisko do uniwersytetu poza tym masz jakieś życie socjalne gdzie ty tam siedziałaś sama z tym facetem Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 17:01 >gdzie ty tam siedziałaś sama z tym facetem Hahah... Ale masz dziwne wyobrazenia. Ze wzgl na interes jaki prowadzil to byl dom z ciagle przewijanacymi sie ludzmi i wrecz trzeba bylo sie ukrywać. Poza tym mialam swoich znajomych tez. >Masz blisko do uniwersytetu To chyba myslisz o takich ludziach 19-22 letnich co dopiero z domu sie wyrwali. MBA studiuja ludzie dorosli, wiekszosc pracuje, ja zreszta tez pracowałam na pol etatu. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 18:11 Kurczę A tak Abstrahując od wszystkiego to MBA jest drogie co ty tam studiowałaś? przecież to biorą sobie menadżerowie i studiują za kasę firmową nikt sam nie za to nie płaci To są bardziej takie studia prestiżowe który robi się za kasę z firmy dla której się pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 18:19 Sa dwa rodzaje programow MBA w USA. Jedno to jest MBA a drugie Executive MBA. Pierwsze studiujesz 2 lata a drugie dłużej i jest to wlasnie sla executives. Ja studiowalam MBA. Mowilam juz ze srednia wieku tam to 27 lat. Na Executive MBA programie zas kolo 40 tki. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 18:39 A racja pomieszało mi się to twoje to takie normalne studia chyba Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 19:16 Program jest ten sam. Na Executive chyba nawet latwiej sie dostac bo licza staz pracy i chyba ( nie jestem pewna) nie trzeba zdawac GMAT. A gdzie i czy sie dostalas zalezy w najwiekszym stopniu od wynikow GMAT. Ja skladalam na 8 uczelni. Wiekszosc mnie przyjela. Ale tylko University of San Francisco zaoferowalo mi stypendium i mialam 50 procentowa znizke. Wiec nad czym tu dumac. Tam studiowalam Ciagle mam wrazenie ze mi nie dowierzasz. Ja nigdy nie klamie. Moge sie mylic z czyms ale nie jestem fantastka. Tasiemka przykrylam dane osobowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 19:30 Dyplom jak za Harrego Pottera ale piękny 🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 19:36 Teraz tez takie sa. Tradycja ktora sie kreca. Amerykanie lubia takie jazdy. Uniwersytet jak na warunki US stary. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 16:24 Kurczę ale z drugiej strony centrum san Francisco nie jest jakieś ogromne z buta dojdziesz od stacji aż do golden gate Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 16:34 Dlaczego zakladasz ze pracujacy i studiujacy w San Francisco maja chec i ochote mieszkac w San Francisco pod samym uniwersytetem? Ja mieszkalam w Piedmont, a moja psiapsi w Burlingame, znajomy w Sausalito. San Francisco jest trudne do mieszkania. Ja nialam tez tam zwiazek z kims i zycie poza uczelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 16:39 Bo już nie wiem gdzie ty studiowałeś ale ona studiowała w berkrley i mieszkała gdzieś tam w pobliżu bo chodziliśmy przecież na piechotę to wyglądało jak w takim filmie z holiłud Bez sensu mieszkać gdzieś indziej skoro można mieszkać jak na filmie z holiłud Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 17:02 W Berkeley studiowala i chodzila na piechote do San Francisco? Aha. 😆. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 17:04 Czyli co, 4 godziny w kazda strone? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 18:09 Prinze ss weź mi wklej gdzie ja napisałam że ona chodziła na piechotę do San Francisco no przecież tłumaczę ci jak dziecku że studiowała w Berkeley i myśmy tam pojechali ją odwiedzić Tam jest też takie Spore miasto San Jose tam też nie byłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 18:23 >Spore miasto San Jose tam też nie byłaś? A to " tam tez nie bylas" wynika z tego ze wydaje ci sie ze w Berkeley nie bylam? Moj najblizszy supermarket byl w Berkeley (Berkeley Bowl) wiec ani chybi bylam conajmniej raz w tygodniu Asma, San Jose to samo centrum Sillicon Valley wiec chyba juz o tym rozmawialismy. Jak sobie wyobrazasz mieszkac 5 lat w the Bay Area i nie byc w San Jose? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 18:38 A byłaś w winchester mistery House ? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 18:08 Gdzie ja pisze że chodziła na piechotę do San Francisco no tam cały czas siedziała i my tam do niej pojechaliśmy uwaga: komunikacją miejską Jej rodzice gdzieś mieszkali w jakimś miasteczku ale nie pamiętam już szczegółów i właśnie ten samochód miała bo to żeby tam jeździć bo jeśli chodzi o uniwersytet to wszystko było na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 18:25 No to BARTem pojechaliscie. BART to rodzaj kolejki dla calej okolicy a nie miejskiej bo obejmuje wiele miast. Przystanki sa w odleglosciach jak w Polsce przystanki pociagu. BART ma 5 lini tylko . Najblizszy przystanek kolo mnie nazywal sie Emeryville i aby tam sie dostac musialam brac taksowke. Ale to sie rzadko zdarzalo, tylko jak jechalam na lotnisko i nie chcialam gdzies parkowac iles tam dni. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 19:31 Nie pamiętam czym ale nie było to jakoś uciążliwe jak piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 19:42 Bo Downtown Berkeley Station jest dokladnie przy kampusie. 300 metrów. Ale nie wszyscy mieszkaja wokol tej stacji. Mnie przyjeto na Berkeley ale nie dali mi tam stypendium. Stanford mnie nie przyjal a juz St Clara i UCSF i pare innych tak. Zreszta SF Univ mi sie podobal. Na wzgorzu z widokiem na park i morze, na terenie uniwersytetu jest monumentalny kosciol sw Ignacego. Dyplomy odbieralismy w kosciele na tle flag uniwersyetu, Kalifornii i USA Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 20:10 Rzucaliście tymi czapkami jak na filmach w holiłud Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 20:17 Tak. Po calej ceremonii. Potem impreza Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 20:18 Ale jak tam mieszkałam to tęskniłam za Anglia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 18:27 I jak mowilam, jak sie jest we wakacje gdzies to mozna sobie pozwolic na dwie godziny podrozy w jedna strone srodkami miejskiej komunikacji. Ale jak ktos tam mieszka to jezdzi BARTem tylko jesli blisko stacji mieszka i pracuje. Inaczej to zajmuje bardzo duzo czasu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 16:15 >I ty miałaś samochód w tym mieście gdzie jest W miarę komunikacja publiczna dostępna ? na tym kampusie się woziłaś tym samochodem ? Nie znam nikogo kto nie mial. Univ Dan Francisco to nie uniwersytet z jakims kampusem gdzie mieszkaja studenci. Mieszkaja w różnych miasteczkach w The Bay Area. Poza tym ja mialam 28 lat jak zamieszkalam w US, nie bylam 19 latka i nieopierzonym kurczakiem. Nie wynajmowalam pokoju tylko mieszkalam w domu jaki wynajmowalismy z facetem z jakim bylam w zwiazku. To bylo postgraduate degree. Srednia wieku to bylo jakies 27 lat Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 16:23 A nie wiedziałam że miałaś tyle lat myślałam że od razu po liceum tam pojechałaś czy coś w każdym razie ja jedną koleżankę zapoznałam miejscową które też studiowała na uniwersytecie gdzieś tam w okolicach San Francisco nawet u niej byłam ale kurczę wyleciało mi z głowy i ona mieszkała w tym miasteczku a samochód właśnie jej służył tylko do Jeżdżenia do rodziny I Prinzess litości skoro ja będzie tam jeździłam komunikacją miejską nawet na ten uniwersytet pojechałam z kolegą już nie pamiętam jak ale nie pamiętam jakichś problemów z poruszaniem się Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 16:29 pani.asma napisała: > A nie wiedziałam że miałaś tyle lat myślałam że od razu po liceum tam pojechała > ś czy coś Nie, ja najpierw skonczylan hist sztuki 1991-96 i wyjechalam do UK w '96. Do US pojechalam w 2000 Pojechalas tam do San Francisco tylko i wylacznie. ?Nie przemieszczalas sie codziennie mostami Golden Gate czy The Bay Bridge miedzy miastami i nigdzie ci sie nie spieszylo bo bylas na wakacjach. Wtedy mozna zrobić sobie całodzienna wyprawe komunikacja miejska. Ja naprawde nie mialam ani czasu ani oholty na 4 godziny dziennie tam i z powrotem z uczelni. I 2 godziny wlazenia na wzgorze na jakim mieszkalam No ale twoja kolezanka miala samochod. Moze mieszkała w samym centrum i glownie chodzila. Posiadanie jakiegokolwiek samochodu w US nie jest swiadectwem zamoznosci w ogole . Ja wtedy jezdzilam golfem bo chcialam maly samochod a poza mini to chyba byl najmniejszy wtedy tam w US Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Wakacje w USA 24.03.26, 06:51 Trochę dziwne co piszesz Asma, praktycznie wszyscy studenci mają samochody, bo kampusy zwłaszcza mniejszych uczelni są dość często w środku niczego. Samochody mocno zużyte i tanie ale w stanach trudno bez samochodu funkcjonować, zakupy robi się raz na jakiś czas w dużych centrach. A zwiedzanie parków narodowych komunikacja publiczna to już wogole jakaś abstrakcja, nie znam nikogo kto by to robił. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 24.03.26, 14:23 20 lat temu wiekszosc nie miala samochodow. Teraz tez znam kilkoro bez. Jeden ma bliskiego kolege, ktory ma samochod. Reszta liczy na komunikacje miejska i ubery itp. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 24.03.26, 15:19 >20 lat temu wiekszosc nie miala samochodow. Teraz tez znam kilkoro bez. Jeden ma bliskiego kolege, ktory ma samochod. Reszta liczy na komunikacje miejska i ubery itp Ty o NYC mowisz. Tam wielu ludzi nie ma bo po co. Na zach wybrzezu ludzie jezdza samochodami Studenci na uniwersytetach w USA to nie sa biedni ludzie. Chyba ze ktos jest na stypedium. Wtedy gdy studiowalam calosc czesnego za cale MBA to bylo ok 35 tys dolarow. A teraz 85 tys. Pamietam ze zaoszczedzilam jakies 8.5 tys dol bo matematyke, statystyke, accounting zrobilam w community college biorac kursy letnie w wakacje przed studiami. No i z tego co zostalo to placilam 50 procent. Ale studiowali ze mna w wiekszosci naprawde nie biedni ludzie i wielu bardzo bogatych z urodzenia. Kazdy mial samochod stary czy nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 24.03.26, 15:36 >Ty o NYC mowisz. Nie, o NJ i upstate NY i MA. Chlopaki z NJ i z upstate sa tak uzaleznieni od grania w gry, ze nie chca nigdzie jezdzic (szkoda im czasu). Dziewczyna z Upstate ma niedaleko siostre i ona jej komunikacyjnie pomaga. Znajoma z Austin zrezygnowala z samochodu, bo firma jej placi za taksowki. >Chyba ze ktos jest na stypedium. Ze stypa znam kilka osob ( tzw eastern europe), wszystkie wypracowly ja elaboratami o dzadkach w holokauscie. >BA to bylo ok 35 tys dolarow. Dlugo splacalas? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 24.03.26, 16:07 >Dlugo splacalas? w ogole nie splacalam, skad pomysl ze wszyscy rodza sie biedni i nie pracuja? Mialam pierwsze mieszkanie w wieku 21 lat i odziedziczony majatek po babci >Ze stypa znam kilka osob ( tzw eastern europe), wszystkie wypracowly ja elaboratami o dzadkach w holokauscie. ja nie dostalam stypedniu ze wzgledu na dziadkow ale za dobre wyniki na GMAT, w zyciu nie spotkalam nikogo kto dostal na dziadka haha Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 00:57 >nikogo kto dostal na dziadka haha nikt tym sie nie chwali. Musisz znac tych ludzi, zeby sie dowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 01:21 Nie bylo zadnych stypendiow "na dziadka." Poza tym niewiele stypendiow jest dostepnych sla international students i sa w wiekszosci merit based. A merit jest edukacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 00:59 > w ogole nie splacalam, Czyli bojfrend splacal W tamtych czasach babciny majatek by ci tego nie splacil. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 01:18 Polki to naprawde sa staroświeckie, zawsze im sie wydaje, ze jak kobieta to musi miec pieniadze od faceta bo sama poza ladna d soba nie reprezentuje. Mylisz sie. Moi rodzice byli lekarzami, ojciec byl w komisji wojskowej a matka inwalidzkiej - nie urodzilam sie biedna. Moja siostra chodzila do prywatnej szkoly za komuny Urszulanek, stac moich rodzicow bylo. Majac 21 lat mialam w Polsce mieszkanie i samochod, a moja siostra na starcie dostala duzy dom. Nie, nigdy nie mieszkalam w bloku. Oraz od 1996 mieszkalam 3 lata w UK wczesniej gdzie pracowalam jako bibliotekarka w British Library.w dziale slowianskim i przygotowywalam sie do egzaminow. Moj owczesny facet w US byl zakredytowany po uszy i ani grosza nie zaplacil za moje studia. Za edukacje w UK tez ja i moja rodzina placilismy. Nie do wiary prawda- z twojego myslenia kazda emigracja to ekonomiczna a w Polsce same bidoki mieszkaly 😂🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 03:42 Gdybys napisala, ze studiowalas w mississipi 5 lat temu to bym uwierzyla. Moze nawet i w to, ze go utrzymywalas, ale nie jezeli to bylo w CA. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 08:09 Przeciez wkleiłam Asmie wyzej moj dyplom i nawet gore prawa jazdy- co w tym takiego niewiarygodnego ze w Kalifornii? To bylo w 2000-2005. Nie napisalam ze go utrzymywalam, on pracowal ale na pewno mi studiów nie fundowal. Ale juz sie spotkalam z niedowierzaniem i bylo to wlasnie ze strony Polakow ktorym sie wydaje ze w Kalifornii to tylko milionerzy mieszkaja i ich utrzymanki. Niby w US mieszkasz a piszesz jak Polka z podkarpacia. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 07:36 Boże ale się czepiacie ja byłam na wakacyjnej wymianie i mówię o tych studentach którzy przyjechali na wakacje Coś mi wmawiacie czego w ogóle nie napisałam I bez przesady z tą komunikacją bo zjechałam całą Kalifornię i jakoś wszędzie się przemieściłam bez problemu A co pamiętam właśnie jako niedogodność to tą straszną klimatyzację która powodowała że jak się wsiadało do autobusu to trzeba było natychmiast się opad Ulić bo inaczej człowiek by zamarzł Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:31 Przemieszczałaś się jak? W Kalifornii sieć autobusowa Greyhoundów ograniczona (jak w całych Stanach) jest do dużych miast więc bardzo jestem ciekawa jak zwiedzalas Yosemity, point Reyes, jezioro Tahoe czy chociażby Big Sur - miejsca „must see” w kaliforni? Pieszo? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:42 Kurczę dla mnie Must see wtedy było San Francisco los angela s San Diego i las vegas oraz tijuana Dajcie spokój z jakimś jeziorem nawet teraz się tam nie wybieram Nie rozumiem Zachwytów nad jeziorami wszędzie są takie same Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:15 No to góry, wybrzeze sobie też odpuść - też są wszędzie takie same Czyli poruszałaś się między dużymi miastami a nie zwiedzałaś Kalifornię. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 21:51 71tosia napisała: > Przemieszczałaś się jak? W Kalifornii sieć autobusowa Greyhoundów ograniczona > (jak w całych Stanach) jest do dużych miast więc bardzo jestem ciekawa jak zwi > edzalas Yosemity, point Reyes, jezioro Tahoe czy chociażby Big Sur - miejsca > „must see” w kaliforni? Pieszo? Samochodem - wlasnym albo wynajetym Tak sie zwiedza Dziki Zachod. No chyba ze sie jest chinczykiem czy jakim innym japonczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 21:53 pani.asma napisała: > Boże ale się czepiacie ja byłam na wakacyjnej wymianie i mówię o tych studentac > h którzy przyjechali na wakacje > > Coś mi wmawiacie czego w ogóle nie napisałam > > I bez przesady z tą komunikacją bo zjechałam całą Kalifornię i jakoś wszędzie s > ię przemieściłam bez problemu A co pamiętam właśnie jako niedogodność to tą st > raszną klimatyzację która powodowała że jak się wsiadało do autobusu to trzeba > było natychmiast się opad Ulić bo inaczej człowiek by zamarzł Wycieczka utobusem rozni sie od samochodem tym ze autobusem to wioza cie tam gdzie oni chca a anie gdzie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:36 baenzai napisał: > engine8t napisał: > > > pani.asma napisała: > > > > > Tak młodzież szkolna to też pijacy > > > > Modziez szkolna korzytajaca z transportu publicznego w USA? > > Jedynie biedni, biedni i niepelnosprzwni oraz ci co im PJ zabrali za DUI > . > > No takiego zartu nie syszalem dawno. Moze NYC. > > > > Modziez szkolna rodzice woza a jak maja 16 lat ti sami jezdza > > > > Nie słyszałeś o czymś takim jak school bus? slyszalem i nawet widzialem - biedne dzieci tym woza Odpowiedz Link Zgłoś
baenzai Re: Wakacje w USA 25.03.26, 22:25 engine8t napisał: > baenzai napisał: > > > > > Nie słyszałeś o czymś takim jak school bus? > > slyszalem i nawet widzialem - biedne dzieci tym woza To chyba ostatnio coś się musiało pod tym względem zmienić, bo do niedawna school busy jeździły pełne i to nie w jakichś dzielnicach biedoty. A jeżeli faktycznie się zmieniło to ciekawe w sumie czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 23:39 baenzai napisał: > engine8t napisał: > > > baenzai napisał: > > > > > > > > Nie słyszałeś o czymś takim jak school bus? > > > > slyszalem i nawet widzialem - biedne dzieci tym woza > > To chyba ostatnio coś się musiało pod tym względem zmienić, bo do niedawna scho > ol busy jeździły pełne i to nie w jakichś dzielnicach biedoty. > > A jeżeli faktycznie się zmieniło to ciekawe w sumie czemu. Nie wiem bo nie mam kontaktu z takimi ale widze ze jezdza te busy i dzieci woza i wiueksz chodza na piechote i jezdza na rowerach (elektrycznych ocywiscie) ale kolejka matek w Range Roverach przed szolami ok 14:00 pokazuje ze chyba wiekszosc jest dowozona prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 06:50 No właśnie ja tego nie kumam o co chodzi z tym podważeniem dzieci kto normalny by codziennie dziecko zawoził i przywoził ze szkoły i jeszcze stał w jakimś korku 0,5 h przecież to można oszaleć Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 11:20 Odleglosc. Nie wszedzie jedzi school bus w US. No i bezpieczenstwo. Zreszta ja tez Dziubdziusia woze. Wraca sam Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 12:19 Dwa lata temu pisałaś że jeździ rano sam dwoma autobusami Pamiętam bo prawie zemdlałam Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 13:03 Do primary chodzil 2 lata temu. A on teraz jest w secondary. I w drodze powrotnej jezdzi autobusami, dwoma. Do szkoly ja go woze. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 13:49 o tak , wydaje mi sie ze tez mowilas chyba ze na hulajnodze jedzie mialam koszmary w nocy, te londynskie gangi itp Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 13:57 jeste geniusze Dziubdzius wlazic będzie z nia do autobusu po zlozeniu. forum.gazeta.pl/forum/w%2C567%2C177626169%2C177626169%2CNajlzejsza_hulajnoga.html?so=0 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 14:42 No tak sobie planowalam ale jak sie zaczela secondary okazalo sie ze hulajnogi w tym wieku niemodne juz. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 14:44 Asma... Ja mieszkam w Hampton a nie w centrum Londynu. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 26.03.26, 17:23 > No właśnie ja tego nie kumam o co chodzi z tym podważeniem dzieci kto normalny >by codziennie dziecko zawoził i przywoził ze szkoły Kazdy ma swoje powody. Ja dlugo bronilam sie przed wozeniem. Po podstawowce moje starsze dziecko zostalo skierowane do szkoly oddalenej od domu 20-30min. Jezdzilam tak kilka lat, pozniej kupilismy drugi dom, bo fizycznie nie dalam rady. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 26.03.26, 19:01 pani.asma napisała: > No właśnie ja tego nie kumam o co chodzi z tym podważeniem dzieci kto normalny > by codziennie dziecko zawoził i przywoził ze szkoły i jeszcze stał w jakimś kor > ku 0,5 h przecież to można oszaleć Widac tak im jest wygodniej. Zreszta wiele dzieci nie chodzi do lokalnych szkol tylko prywatnych czy cos w tym sensie a wiec opcja autobusu szkolnego nie jest opcja. A matki nie maja nic innego do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 19:03 Przeciez prywatne szkoly tez maja autobusy Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Wakacje w USA 26.03.26, 19:51 engine8t napisał: > A matki nie maja nic innego do roboty. Serio? Śmiała teza.. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 13:24 >Ty tu nigdy nie bylas? No wlasnie zastanawiam sie nad tym co ona o tych autobusach miejskich mowi. Autobusami jezdza ci co nie maja samochodow bo sa bardzo biedni albo inwalidzi czy ludzie starzy. Bardzo rzadko kiedy ktokolwiek inny. Ja mysle ze Asma byla w NYC i tam jest nieco inna sytuacja bo autobusami i metrem jezdza tam wszelacy ludzie i przystanki sa dosc czeste tak jak w Europie. W NYC uzywa je czesc uczniow bo te zolte autobusy sa raczej tylko z mysla o podstawowkach i rzadziej middle i high school. I stad ona takie ma wnioski i mysli ze tak jest wszedzie jak w NYC Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 23.03.26, 12:43 Engine ale jedno to autobus typu Greyhound do przemieszczania sie dla biednych bez samochodu i chorych czy starszych ktorzy nie.moga jezdzic...a drugie to wycieczkowe. Zupelnie cos innego Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:38 princesswhitewolf napisała: > Engine ale jedno to autobus typu Greyhound do przemieszczania sie dla biednych > bez samochodu i chorych czy starszych ktorzy nie.moga jezdzic...a drugie to wyc > ieczkowe. Zupelnie cos innego > Nie zna sie na autobusach czy pociagch w USA. W ciagu clalego zycia tutaj to ani razu nie jechalem amerykanskim zadnym autobusem ani pociagiem Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 21:16 Nawet Julia roberts jeździła autobusem a engine nie Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 21:46 pani.asma napisała: > Nawet Julia roberts jeździła autobusem a engine nie Julia robila wiele rzeczy ktorych ja tez nie Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 22.03.26, 23:41 > ały ale bardzo agresywna klimatyzacja Juz nie mam tego problemu, ale rozumiem. Wez moze ze soba taka puchowa cienka kurtke, ktora mozna zwinac do mikrych rozmarow. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:48 srubokretka napisał: > Bardzo polecam LV, ale nie latem. 2 pelne dni i noce wystarcza. LOL Jak ktos ocenil LV ze to "Real Fejk". Dla mnie LV nie jest nigdy celem ale jedynie miejscem na "popas" w drodze. Fajnie to zobaczyc raz ale jak sie widzialo 25 razy i to co sie obecnie dzieje to szkoda czasu Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:51 Uchyl nam Rąbka tajemnicy co się obecnie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 19:01 pani.asma napisała: > Uchyl nam Rąbka tajemnicy co się obecnie dzieje W skrocie to na ulicach syf brud i smrod marychy a do tego ceny i parkingow( kiedys nikomu do glwy nie prychodzilo aby plci za parking) i hoteli (bo nie dosc ze same ceny za hotel wysokie to jeszcze osobie doliczja po $50 za dobe "Resort Fees") i jedzenia i tych byle jakich nawet "Shows" wyskoczyly juz do nieba. absolutnie unikac weekendow - od piatku do poniedzialku bo wszytko 3x drozsze) Te nowsze hotele jeszcze jakos sie da spac ale starsze smierdza staroscia i papierochami kto wie ile tam czego w materacach a naczelna zasada to nie dotykac pilota bo tyc nikt nieczysci i podobno niektre sie kleja. No i typy ludzi ktorzy tam przyjedzaja i jak sie ubieraja...who matko. To co bylo 10 -15 lat temu jeszcze a to co teraz to ogormna roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 22.03.26, 19:26 A byłeś w the sphere czy sobie tylko fantazjujesz o las vegas? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 24.03.26, 23:35 pani.asma napisała: > A byłeś w the sphere czy sobie tylko fantazjujesz o las vegas? Fntazjuje oczywiscie bo przeciez ja wogole w USA nie mieszkam i nigdzie poza Polska nie bylem .. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 07:32 No niby mieszkasz ale piszesz tak wybiórczo prowadzisz chyba bardzo ostrożny Tryb życia i podróżowanie to nie jest twoim konikiem? Skoro twierdzisz że las vegas upada to ja nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 08:10 No jest aktualnie duzo mniej turystow i ludzie w Las Vegas traca prace. Jest barszo duzo o tym w necie artykulow. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 20:40 pani.asma napisała: > No niby mieszkasz ale piszesz tak wybiórczo prowadzisz chyba bardzo ostrożny Tr > yb życia i podróżowanie to nie jest twoim konikiem? > > Skoro twierdzisz że las vegas upada to ja nie wiem Zwiedzilem i poznalem pol swiata. A w Las Vegas bylem ostatnio ubieglgo lata i jesieni 2x Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 21:15 Tak nie lubisz a ciągle jeździsz ? Za karę ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 21:47 pani.asma napisała: > Tak nie lubisz a ciągle jeździsz ? > Za karę ? Pokutuje za grzechy - Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: Wakacje w USA 25.03.26, 23:07 Wy tu o wakacjach a w Tajmsie takie herezje! Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 26.03.26, 01:25 > Wy tu o wakacjach a w Tajmsie Nie pamietam od ilu juz lat podsylaja mi filmiki, artykuly i inne reklamy zachecajace do tego zebym wrocila. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: Wakacje w USA 26.03.26, 02:08 srubokretka napisał: > > Wy tu o wakacjach a w Tajmsie > > Nie pamietam od ilu juz lat podsylaja mi filmiki, artykuly i inne reklamy zache > cajace do tego zebym wrocila. Ale tamtejsze media zachęcają? Eee, chyba zwykle polskie. Ja bym nie wracała. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 26.03.26, 02:43 Polskie. >Ja bym nie wracała. Moje zycie jest pelne niespodzianek, nic nie jest pewne. Obecnie zastanawiam sie co bedzie w Pl jak skonczy sie na dobre doplyw $, funta i euro. Ostatnie lata to duzy zastrzyk od powracajacych, ale co bedzie dalej? Wyglada na to, ze moje pokolenie jest ostatnim wysylajacym dewizy do rodziny z PL. Ciesze sie, ze juz nie trzeba, ale trudno mi sobie wyobrazic przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 06:41 Wyślij do princess i do rituals Mało im czasu zostało na ucieczkę Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 10:51 Ja tam nadal mowie ze to ze wsch na zach ludzie beda wiac. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 26.03.26, 12:21 >ze wsch na zach ludzie beda wiac. zpoludnia na polnoc. Caly czas probuja nas pedzic jak bydlo. pani.asma> Mało im czasu zostało na ucieczkę Jak sila nie przegonia, to princes sie nie ruszy, bo jej tam dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 12:59 Ja mam dwóch calym sercem Anglików w domu co za boga ojca by sie nie ruszyli. Ledwo na wakacje pojada. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 13:50 babcia ich zakrzzyczy i pogoni podrecznik juz macie Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 13:52 to cwana bestia, mieszkanie tam ma juz tylko zgarnie termomix i juz bedzie gotowa na przeprawe przez kanal jak przyjdzie ten moment Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 14:43 Kto? Moja mama nie planuje powrotu do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 15:11 A może ją chronisz i nie ma info o gangach, jak funt spadł i że są braki w sklepach spożywczych ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 15:45 Tzn wg Ciebie moja mama z domu nie wychodzi, w sklepie nie bywa? 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:02 Kurde chyba ma 80 lat nie zna w ogóle języka więc ja myślę że nie wychodzi bo w jakim celu ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:10 Skad ten pomysl? Jezyka nie zna jak ja ale zna na tyle by sie proozumiec ze sasiadami, swobodnie sie poruszac, dogadac z lekarzem, jechac na zastrzyk, dogadac sie z ojcem mojego dziecka, wiedziec co dziecko papla do mnie jak papla nie po polsku Jak sobie wyobrażasz ze nie wychodzi z domu? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:48 No sama moim zdaniem nie Z wami wiadomo Trochę strach sama ją puszczać jak taka przestępczość przecież z wami może chodzić Ale mega mnie dziwi że nie nauczyła się języka Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 17:16 Skoro rozmawia z ludzmi i z zieciem to chyba nauczyla? Nie mowi po prostu up to native speaker standard. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 17:32 Już nie chce mi się szukać Prince ale pisałaś że nie zna co mnie bardzo zdziwiło i to jest tak samo zapamiętałam jak z tą hulajnoga Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 18:42 No nie zna plynnie. Zreszta zapewne jak 95 proc tego forum Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 18:43 Jak sobie wyobrazasz 13 lat w UK i w ogole nie znac jezyka bedac inteligentna kobieta emerytowanym lekarzem. Jak niby nic w glowie by sie nie wchlonelo? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 19:35 No u starszych niestety nie Jak by przyjechała w wieku 20 lat to co innego Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 19:51 Nie znasz mojej matki. Siedzi z jakimis Hindusami na facebooku i Instagramie w necie i liczy zadania matematyczne, jest tam jakas gwiazda, prowadza ozywione dyskusje o hiperboli jak widze Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 20:16 Prince to uważaj żeby ją jakiś „książę hinduski” albo inny Milioner nie omamił Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Wakacje w USA 27.03.26, 09:19 Znam Brytyjczyków, którzy mieszkają w Polsce, nie mając polskiego partnera, nie mówią tez dobrze po polsku, albo wcale. I im sie tu bardziej podoba niz w UK. Oczywiście, wszyscy nowo poznani Polacy ich pytają- czemu ty tu jesteś, dlaczego mieszkasz w Polsce? Polacy nadal sa zaskoczoni, ze ktoś z Europy Zachodniej z własnej woli mieszka w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 10:15 Nie znaja jezyka i im sie podoba Zapewne dlugo nie mieszkaja, prawda? Normalnie jak sie gdzies mieszka dłużej to chyba sie uczy człowiek jezyka. Zreszta bez znajomosci jezyka na ile taki jest w stanie ocenic kulture. Jezyk to wazny element kulturowy. Nie nie mowie ze koniecznie bedzie im sie nie podobac gdy sie tego jezyka naucza, ale ich ocena do tego czasu jest dosc zawezona Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 10:16 No i jak to sie ma do tematu wakacji w USA? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 20:11 princesswhitewolf napisała: > No i jak to sie ma do tematu wakacji w USA? > Zapewne to opcja alternatywna? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 22.03.26, 23:52 > To co bylo 10 -15 lat temu jeszcze a to co teraz to ogormna roznica. Dlatego powstaja tam nowe atrakcje. Nikt nie zaciaga ludzi na sile do staroci. Jest wrecz odwrotnie. Zarezerwowalam Paris hotel a spalam w jakims innym , nowym. Wszystko bylo bdb. >bo nie dosc ze same ceny za hotel wysokie to jeszcze osobie doliczja po $50 za dobe "Resort Fees") i jedzenia i tych byle jakich nawet "Shows" wyskoczyly juz do nieba. I tak bedzie juz zawsze. Nigdy nie bedzie taniej, wiec jak ktos ma kase, sile i checi, to powinien teraz zwiedzac swiat, a nie czekac na reinkarnacje i liczyc, ze sie urodzi w bogatej rodzinie, w ulepszonej rownorzednnej rzeczywistosci. > nie dotykac pilota bo tyc nikt nieczysci i podobno niektre sie kleja. a jak ktos jedzie do Indii, to co ma zrobic? Caly w latex sie wcisnac? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 00:35 srubokretka napisał: > > To co bylo 10 -15 lat temu jeszcze a to co teraz to ogormna roznica. > > Dlatego powstaja tam nowe atrakcje. Nikt nie zaciaga ludzi na sile do staroci. > Jest wrecz odwrotnie. Zarezerwowalam Paris hotel a spalam w jakims innym , nowy > m. Wszystko bylo bdb. No bo stary Paris byl juz cuchnacy wiec go od paru lat omijalem obwozac wycieczki po zachodnich stanach Coz tam jeszcz emozna wymyslec aby to nie bylo podobne do tego co juz bylo albo nastepny Real Fejk? > >bo nie dosc ze same ceny za hotel wysokie to jeszcze osobie doliczja po $5 > 0 za dobe "Resort Fees") i jedzenia i tych byle jakich nawet "Shows" wyskoczyly > juz do nieba. > > I tak bedzie juz zawsze. Nigdy nie bedzie taniej, wiec jak ktos ma kase, sile i > checi, to powinien teraz zwiedzac swiat, a nie czekac na reinkarnacje i liczyc > , ze sie urodzi w bogatej rodzinie, w ulepszonej rownorzednnej rzeczywistosci. > Wyglada ze to sie zaczyna konczyc www.hotelmanagement-network.com/analysis/the-real-reasons-las-vegas-is-losing-visitors/?cf-view > > nie dotykac pilota bo tyc nikt nieczysci i podobno niektre sie kleja. > > a jak ktos jedzie do Indii, to co ma zrobic? Caly w latex sie wcisnac? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 22.03.26, 18:45 srubokretka napisał: > O! wlasnie wczoraj sprawdzalam bilety na BackStr Boys, bo znajomy filmik wrzuci > l na FB, ale latem nie chce tam leciec. 1% biletow zostal. Ceny tez mnie zdziwi > ly. Sa nawet po 26 ty$ Nie mow ze to polscy turysci wykupuja i napedzja takie ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 23.03.26, 00:01 Nie zrozumiales chyba tego co wczeniej napisalam, skoro takie pyt mi zadajesz "ok. 200 tys (WOW ale numer) Polakow odwiedza Usa rocznie. " Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 01:04 srubokretka napisał: > ok. 200 tys (WOW ale numer) Polakow odwiedza Usa rocznie. Wiekszosc kosztow pok > rywaja ich czlonkowie rodzin, ktorzy tu sa na stale. Straszenie tym , ze nie pr > zyjada wywoluje u mnie szatanski smiech. Skąd pomysł, że linkowana przeze mnie statystyka dotyczy Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 23.03.26, 01:45 to akurat bylo do engine . Linkowalas cos? Nic nie widze. Gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Wakacje w USA 22.03.26, 21:40 Na razie MSZ nie odradza wyjazdów do USA. Samoloty latają. Kierowałabym się tymi kryteriami, a nie zdaniem forum Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Wakacje w USA 23.03.26, 00:03 Odkąd powstała RadaPokoju Trumpa to chyba idzie ku dobremu Odpowiedz Link Zgłoś
pekaes886 Re: Wakacje w USA 23.03.26, 09:18 Bardzo ciekawy kanał na YT o realiach życia w USA. Polecam zwłaszcza odcinek jak koncertowo rozkładają sobie mieszkalnictwo i drugi o realiach wynajmu mieszkań i domów. www.youtube.com/@odkryjusa Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 23.03.26, 10:10 Kogo obchodzą realia życia ja chcę podpatrzyć ich parki narodowe i zrobić zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 23.03.26, 14:46 O parkach kiedys tez mial filmik. Kiedys obejrzalam kilka filmikow, ale mnie irytuje jego glos i duzo rzeczy sie nie zgadza, bo generalizuje (wlasnie apropos domow itp). Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 24.03.26, 23:32 srubokretka napisał: > O parkach kiedys tez mial filmik. Kiedys obejrzalam kilka filmikow, ale mnie ir > ytuje jego glos i duzo rzeczy sie nie zgadza, bo generalizuje (wlasnie apropos > domow itp). najwazniejsze aby byly sensacje i negatywy bo to genruje "kliki" Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Wakacje w USA 24.03.26, 06:34 Zakupy w Stanach? Dość drogo jest, okazje nawet w outletach trudno znaleźć. Ceny hoteli w atrakcyjnych turystycznie miejscach horendalne. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 24.03.26, 23:24 71tosia napisała: > Zakupy w Stanach? Dość drogo jest, okazje nawet w outletach trudno znaleźć. Cen > y hoteli w atrakcyjnych turystycznie miejscach horendalne. Bo ludzi nie zauwazaj ze teraz ceny w ouletach nie roznia sie niczym od tym galeriach bo outlety maj jedyne dawna nazwe i nic wiecej Tzn ceny hoteli sa horendalane ale chyba dla Polakow po przeliczaniu na zlotowki Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 07:33 Czyli gdzie mam kupować jak np. to jakieś Markowe ciuchy typu Lewis i Nike dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 08:46 Century 21 store na dolnym Manhattanie tuz przy miejscu gdzie bylo WTC. Tam masz znizki nawet i 65 procent. Jak kiedys musialam jezdzic do Connecticut z pracy to lecialam w piatek, w sobote niedzielę sobie zwiedzalam NYC a potem samochodem jechalam do Shelton CT Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 25.03.26, 16:01 > Czyli gdzie mam kupować jak np. to jakieś Markowe ciuchy Dziwie sie, ze jeszcze nikt nie napsal, ze na Temu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 23:46 pani.asma napisała: > Czyli gdzie mam kupować jak np. to jakieś Markowe ciuchy typu Lewis i Nike dla > dziecka Nie wiem bo ja nawet dla siebie ciuchow nie kupuje. W outletach masz sklepy firmowe wiec masz najwieksza szanse kupic co chcesz ale czy za cene jak chcesz to ci nie powiem. U nas nie m czegos takiego jak "ciuchy markowe" = wszytkie maj jaks tam marke/ etykiete przeciez? Raczej kupuje sie taki zeby nie bylo widac jaka to marka. Ostantnio kupilem wiazke skarptetek w Costco i zona mnie opitoilila ze przeciez na gorze skarpetek pisze "Puma" - "nie mogles kupic bez napisow" a jak juz to taki co maja napis na placach? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 06:45 To wy jesteście naprawdę oderwani od rzeczywistości bo teraz jest akurat Moda żeby ciuchy były z jakimś gigantycznym krzyczącym wrzaskliwy Logo Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 26.03.26, 19:21 pani.asma napisała: > To wy jesteście naprawdę oderwani od rzeczywistości bo teraz jest akurat Moda ż > eby ciuchy były z jakimś gigantycznym krzyczącym wrzaskliwy Logo Zalezy o jakiej rzeczywosstosci mowisz. Kiedys sobie kupilem t- shirty w costco bo lezaly przy drzwiacch i pomyslem sobie ze "A co to, raz moge sobie cos kupic.. Przynosze do domu a tu wielki oczy "czy ty zauwazyless ze na tych koszulkach jest ogromne logo? " No nie za bardzo a o co chodzi? - To zobacz. Patrze i rzeczywiscie - ogromne log GAP glupio mi sie zrobilo i ona mowi ze odda Raz ze ogromne logo a po drugie to GAP - a jakby mnie ktos w tym zobaczyl to bym sie ze wstydu spalil bo to WOKE i DEI i dopiro bym sie dziwil ze progresywne leactwo sie do mnie na ulicy usmiecha Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 19:34 No gap to tani jest Nie ubieraj się w markecie tylko jedź do outletu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 19:55 No a w outlecie to drogo? Cala idea outletow to sprzedaz tego co nie zeszło Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 26.03.26, 20:22 princesswhitewolf napisała: > No a w outlecie to drogo? Cala idea outletow to sprzedaz tego co nie zeszło > Tak bylo dawniej, potem zaczeto produkowc produkty podobnoe ali inne - cyli tansze a po naszemu to gorszej jakosci specjalanie do outletow a obecnie sklepy takie jak Sketchersczy Claarks np polikwidowli swoje placowki w galeriach i maja jedynie w outletach - oczywiscie po cenach jak poprzednio ale dla nich to sa mniejsze koszty bo outlety zwykle poza miasstem a wiec wynejem tanszy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 20:25 Ja mowie o Outlets w sensie discounts Clarks to UK marka Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 26.03.26, 20:40 princesswhitewolf napisała: > Ja mowie o Outlets w sensie discounts > > Clarks to UK marka > A co za roznica jak marka. Tam maj wszytkie i nie tylko amerykanskie. Tak bylo kiedys ze Outlety byly sklepami dyskontowymi ale to sie dawno zmienilo i czesto masz wieksze dyskonty w normalnych niz w outletach iludz sie polapaali to te pustkami swieca. Lepsze dyskonty znajdziesz w Nordstrom Rack np. . Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 26.03.26, 23:41 > Clarks to UK marka Lepiej teraz o tym nie pisac, niech ludzie mysla, ze to tania chinszczyzna. Z 10 lat temu mialam z nimi przygode. Szlam noca z dzieckiem na reku i tak jakos dziwnie mi sie zrobilo w stopy. Jak doszlam do domu, to sie okazalo, ze podeszwy w obu butach rozplynely sie jak piasek kinetyczny. Dobrze, ze mialam blisko do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 26.03.26, 23:45 srubokretka napisał: > > Clarks to UK marka > > Lepiej teraz o tym nie pisac, niech ludzie mysla, ze to tania chinszczyzna. Z 1 > 0 lat temu mialam z nimi przygode. Szlam noca z dzieckiem na reku i tak jakos d > ziwnie mi sie zrobilo w stopy. Jak doszlam do domu, to sie okazalo, ze podeszwy > w obu butach rozplynely sie jak piasek kinetyczny. Dobrze, ze mialam blisko do > domu. Poodobno podeszwy zrobione z bio degradable materialu i po 2 latach sie rozpdaja nawet jak nieuzywane. Green Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 26.03.26, 23:48 Nikt mnie nie uprzedzil, ze trzeba nosic ze soba zapasowe Probowalam reklamowac, ale nie udalo sie. Tego sie nie spodziewalam po tej marce. Po latach wiem juz dlaczego. Poszli z jakoscia na dno. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 02:04 srubokretka napisał: > Nikt mnie nie uprzedzil, ze trzeba nosic ze soba zapasowe Probowalam reklamo > wac, ale nie udalo sie. Tego sie nie spodziewalam po tej marce. Po latach wiem > juz dlaczego. Poszli z jakoscia na dno. Podobnie jak Rockport czy Ecco ktore cierpi dokladnie na ta sama chorobe co Clarks Hydrolysis in Ecco and Clark Shoes Both Ecco and Clark shoes can suffer from outer sole hydrolysis, especially if they feature polyurethane soles. This condition arises when moisture interacts with the polyurethane material, leading to its breakdown over time. Key Factors Contributing to Hydrolysis Moisture Exposure: Hydrolysis occurs primarily due to moisture entering the air bubbles in the polyurethane soles. Environmental Conditions: High humidity, heat, and UV light can accelerate the degradation process. Material Quality: The type of materials used in the soles significantly influences their susceptibility to hydrolysis. Signs of Hydrolysis Crumbling Soles: A visible sign of hydrolysis is the crumbling or disintegration of the sole material. Loss of Elasticity: The soles may lose their flexibility and structural integrity, making them uncomfortable to wear. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 02:13 - A ja kupilem Clarki niedawno bo licze na to ze tu mokro to mamy jak sie posikamy i czasami w zimie ktora juz minela a jak juz pada to glownie w nocy a w dzien sucho a wiec nawet jak padna po 2 latach to pies ich drapal bo kupilem za psie pieniadze LOL Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 27.03.26, 13:34 > A ja kupilem Clarki My od tamtej pory zazwyczaj kupujemy cole haan i NB. Starsze modele bardziej mi sie podobaly, ale przynajmniej sa trwale. Zadna z par nie rozleciala sie i nie obcieraja nog. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 13:37 Clarks sa jedynymi butami poza Geox ktore sie nie rozlatywaly na nogach Dziubdziusia zanim z nich wyrosl. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 27.03.26, 13:50 Wierze ci, bo moim dzieciom tez nie zdazyly sie rozleciec, ale te moje mialam dluzej niz rok. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 14:40 No wiadomo, dorosly nie kopie w pile i moglyby wytrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 27.03.26, 15:53 oj princes. Dorosly wiecej zuzywa, bo bardziej obciaza. Zwlaszcza jak jeszcze to dziecko nosi na reku i jest aktywny. Akurat my jestesmy bardzo aktywni fizycznie. Dzis spoljarzlam na podatki, ktore w UK placicie. Szok. A ty pisalas, ze w Usa sa wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 16:47 >A ty pisalas, ze w Usa sa wysokie. gdzie cos takiego pisalam? przeciez w Europie od zawsze sa wyzsze podatki niz w US? chyba mnie z kims mylisz Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 20:20 srubokretka napisał: > oj princes. Dorosly wiecej zuzywa, bo bardziej obciaza. Zwlaszcza jak jeszcze t > o dziecko nosi na reku i jest aktywny. Akurat my jestesmy bardzo aktywni fizycz > nie. > > Dzis spoljarzlam na podatki, ktore w UK placicie. Szok. A ty pisalas, ze w Usa > sa wysokie. No ale do aktywnosci fizycznych to chyba Clarkow nie uzywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 16:41 Kiedy on kopie w piłkę jak siedzi cały dzień na korepetycjach ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 16:49 w ogole nie kopie ale jak byl mniejszy to w szkole na przerwach dzieci graly Przesadzasz z ta iloscia korepetycji ma w pn godzine, wt godzine, sroda godzine i piarek godzine + polska szkola ale teraz jest przerwa swiateczna juz. Jutro idzie z tata na wojny robotow a wczesniej na Spectacular Space festival Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 20:18 princesswhitewolf napisała: > Clarks sa jedynymi butami poza Geox ktore sie nie rozlatywaly na nogach Dziubdz > iusia zanim z nich wyrosl. > Taak bylo jeszcze 10 - 15 lt temu/ Ja Clarki do szewca nawet nosilem. A za Rockporty glowe bym dal a w tym roku probowalem 3 pary i zadn ani epasuje i nie dziwie sie ze Rockort bankrutuje - po raz chyba ktorys tam Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 20:15 srubokretka napisał: > > A ja kupilem Clarki > > My od tamtej pory zazwyczaj kupujemy cole haan i NB. Starsze modele bardziej mi > sie podobaly, ale przynajmniej sa trwale. Zadna z par nie rozleciala sie i nie > obcieraja nog. Dla mnie nie sa rownie wygodne i do tego ciezkie. Moze ciezke dlatego ze solidniesze ale ja preferuje komfort Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 28.03.26, 13:22 > Dla mnie nie sa rownie wygodne i do tego ciezkie. Cole haan ciezkie? hmm nie zauwazylam. Ja min raz w tygodniu chodze z weights wokol kostek. Nie chce na stare lata szurac nogami. Mam nadzieje, ze mi to pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 08:35 Jak wszystkie marki Mam jeszcze spodenki Nike które mają 20 lat teraz rozsypują się po roku Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 27.03.26, 13:49 > Jak wszystkie marki Dokladnie tak jest. Dlatego od zawsze lubilam uzywaki. Po pierwsze jakosc mozna ocenic latwiej. Po drugie jak cos sie rozleci to nie zal. Cos pisaliscie o kosmetykach, ale juz sie pogubilam gdzie. Te felerne nie laduja w outlets tylko w innych krajach. Czasami na bazarach. Czas covidu byl rajem, bo mozna bylo kupic okropnie drogie kosmetyki za grosze. Nie uzywam, wiec niestety nie skorzystalam. Teraz sie zastanawiam, czy goowienko za 500$ zaczarowaloby moja skore na szyji (zartuje, nie jestem az tak naiwna). Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 16:45 A poradź mi jakie są najtańsze sklepy w sensie żeby kupić porządne Markowe ubrania jakieś dla dziecka typu Nike adidasy Itp itd pamiętam że kiedyś był Roses czy to jeszcze jest czy coś byś poleciła? Levis też Marka pamiętam że grosze kosztowały ale ta marka już nie jest taka cool Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 16:52 juz ci mowilam ze jak chcesz znizki markowych to tu c21stores.com/?srsltid=AfmBOordOQvSstorLWUMBknigHDsH7JDZQl4KNI-zCsnpL5MiZDcbK6T kolo WTC w NYC Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 17:30 Dzięki ale chce akurat w las vegas albo la Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 17:47 The Beverly Centre Citadel Outlets w LA, . A w Las Vegas to nie wiem Po co ty jedziesz do LA? naprawde nie warto. Chyba ze chcesz Getty Museum zwiedzic jako pasjonatka sztuki nowoczesnej. dziedziniec Lwow jest rozczarowywujacy podobnie jak Little Venice. Plaze pelne bezdomnych Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 19:55 Chcę pokazać dziecko jak byłam młoda i tam wyjechałam w nocy i zobaczyłam te wszystkie światła to został mi obraz na lata tak mi się podobało A ty byłaś w hotelu the view w monument valley ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 20:23 pani.asma napisała: > Chcę pokazać dziecko jak byłam młoda i tam wyjechałam w nocy i zobaczyłam te ws > zystkie światła to został mi obraz na lata tak mi się podobało > > A ty byłaś w hotelu the view w monument valley ? To taki indianski Wigwam? LOL Indianie niestety nie maja litosci nad bladymi twrzami... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 22:27 No coś w tym stylu Nieźle sobie życzą za nocleg ale podobno warte każdych pieniędzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 21:32 Nie bylam tam. Ale bylam pare razy w LA. Co nadwyczajnego w swiatlach w LA? Jakie znowu swiatla?Wiesz w Las Vegas sa ciekawe atrakcje ...i swiatla...ale.... LA? Pulapka na turystow. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 20:03 princesswhitewolf napisała: > The Beverly Centre Citadel Outlets w LA, . A w Las Vegas to nie wiem > > Po co ty jedziesz do LA? naprawde nie warto. Chyba ze chcesz Getty Museum zwied > zic jako pasjonatka sztuki nowoczesnej. dziedziniec Lwow jest rozczarowywujacy > podobnie jak Little Venice. Plaze pelne bezdomnych > akurat sie zgadzam ale .. Jedzie aby sobie fotke strtzelic na Hollywood Blvd i moze na Rodeo Drive. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 21:33 No chyba wlasnie tylko po to. ... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 22:29 Tak I zobaczyć dom bena afflecka o innych Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 22:41 Nie da sie. Przeciez to nie sa domy ktore widac z ulicy. Musialabys drona zapuścić. W Malibu te domu sa za wielkimi bramami i ich nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 28.03.26, 07:02 Hahaha Czyli nie zajrzę prądowi portowi do kuchni A byłaś na tej tour wokół tych domów ? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 28.03.26, 07:06 Nie prądowi hahahagagagahahaha Bradowi Pittowi Kurczę denerwuje mnie już to zmienianie mi słów przez telefon !!! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 08:58 Tam nic nie widac poza bramami a od bram daleka droga do domu, jeden czy dwa domy wypadaja na wzgorzu to je widac ale w oddali czyli prawie wcale. Wiekszosc gwiazd chce anonimowosci i nawet nie wiadomo gdzie kto mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 09:03 Jak chcesz cos zobaczyc to idzie sie wzdluz plazy pare godzin z butami w lapie. Bo te domy sa tuz przy plazy oczywiscie- Carbon beach czy Malibu colony. A poza tym to ta tour o jakiej mowisz to chyba pokazuje bramy wjazdowe na wysokosc 3 metrow, zywoploty bo tam te domy sa wbudowane w spad w kierunku plazy i nie widac. . Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 28.03.26, 11:21 No przecież kumam że to nie jest takie proste ale to takie guilt pleasure i można też mieć przelot helikopterem i ostrożnie tam zaglądać zobaczę co zrobimy A byłaś w tym teatrze co rozdają Oskary? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 15:17 Tak ale z przewodnikiem. Dolby Theatre kiedys kosztowal 20 dolarow ale teraz teraz pewno drozej Ale moim zdaniem to doswiadczenie tam jest rozczarowywujace. Zreszta w Cannes tez. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wakacje w USA 27.03.26, 21:42 Akurat zarówno Las Vegas, jak i LA to najbrzydsze i najmniej ciekawe miasta w USA, które widziałam (no chyba, że ciekawe dla socjologa, to niewykluczone). Las Vegas ma jedynie sens jako okolica Death Valley National Park, a LA to może z sentymentu dla popkultury. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 21:49 No pewno ale moze dla dzieciaka to te fontanny czy Sphere itd to jakaś atrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 22:32 Ej ja też tam byłam Jeśli mają mało atrakcji i są nieciekawe to jak można podsumować Luksemburg ? Musicie się zbiorowo rzucić z mostu Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wakacje w USA 27.03.26, 22:51 Atrakcja kwestia definicji, niektórzy będą się tu niewątpliwie nudzić, natomiast estetycznie Luksemburg bije na głowę Las Vegas czy LA. Las Vegas czy LA są po prostu brzydkie urbanistycznie i zwłaszcza LV jest ohydnie kiczowate. Jest wiele dużo ładniejszych miast w USA, i równiez w Polsce. Pomijam już fakt, że rozrywki w Las Vegas (miasto) to jak dla mnie żadne rozrywki, a już na pewno niestosowne dla dzieci. To jest miasto dla zdemenciałych amerykańskich emerytów, których nie stać na wyjazd do Europy i szczytem rozrywki jest wciskanie monet do aparatów w kasynach i oglądanie imitacji pseudoeuropejskich budowli czy krajobrazów - pseudo-Wenecja haha. Las Vegas wygląda jakoś tylko w nocy, w dzień jest przeraźliwie brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 00:22 Las Vegas jest specyficzne. Porownanie z jakimkolwiek miastem Europy to pomylka Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Wakacje w USA 28.03.26, 00:33 taje napisała: oglądanie imitacji pseudoeuropejskich budowli czy krajobraz > ów - pseudo-Wenecja haha. Las Vegas wygląda jakoś tylko w nocy, w dzień jest pr > zeraźliwie brzydkie. Nie masz pojecia czym jest Las Vegas. To nie jest zadne miasto i nie mialo nigdy byc miastem, chociaz sa ochotnicy, ktorzy tam mieszkaja. Las Vegas to wielka gra planszowa, inscenizacja, scena i jak najbardziej ma byc kiczowata, podobnie jak Disneylandy. Znawczyni USA sie znalazla. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 09:07 >To nie jest zadne miasto i nie mialo nigdy byc miastem Tam mieszka w calej aglomeracji Las Vegas 3 miliony ludzi a w samym Las Vegas to ok 700 tysiecy. Nie moja droga, Las Vegas juz dawno nie jest projektem rozrywkowym to tetniace życiem wielkie miasto z rozwijajaca sie branza technologii, medycyny, a takze wojskowe bazy Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 28.03.26, 11:17 Prince zdecyduj się czy las vegas właśnie upada czy tętni życiem i się rozwija Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 15:11 Turystyka upada. Natomiast to miasto nie opiera sie tylko na turystyce Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 28.03.26, 15:28 Chciałabym bo miałabym mniej tłumów ale niestety tak nie jest to samo w parkach - kolejka do wjazdu 2,5 h Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 15:38 Dziwne bo jest duzo mniej turystow teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 28.03.26, 07:05 Taje a twoje dzieci tam były ? Nie pamiętam ? One urodziły się e USA ? W las vegas masz całą listę atrakcji dla dzieci z the sphere na początku I dokładnie ten widok w nocy jest zabójczy tam trzeba przyjechać po zmroku , może wjechałaś w dzień ? Liczy się pierwsze wrażenie Msmyvyo szczęście że przyjeżdżamy wieczorem mam nadzieję że nic się nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 28.03.26, 00:42 >Jeśli mają mało atrakcji i są nieciekawe to jak można podsumować Luksemburg ? >Musicie się zbiorowo rzucić z mostu Znam takich osob sporo. Przyjaznie sie z facetem od 20 lat. NIgdzie nie byl sam. bo nic mu sie nie podoba. Nie kupi sobie domu, lodki, bo po co, skoro moze sobie w tv obejrzec kiedy chce. Z nami tylko jezdzi i potrafi nawet polowe kosztow pokryc, wiec nie o kase chodzi. Wujek- daje nam kase i kaze jechac, a sam siup przed tv. Moja rodzicielka zaciagnieta podstepem do restauracji tureckiej z atrakcja w postaci ogni popsula humor kazdemu, bo po co tyle wydawac skoro mozna w domu. Kobieta nie ma pojecia, ze my tak kilka razy w tyg. Jest naprawde duzo ludzi, ktorzy doslownie z niczego nie potrafia sie cieszyc. Mam nadzieje, ze mnie nigdy cos takiego nie dopadnie. To jak mentalna impotencja brrr Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 09:11 Tu chodzio o to ze ludzie chca porownywac miasta Europejskie z tymi w US. A to nie ma sensu. Wg mnie w US miasta to ciekawostka a jedzie sie by zobaczyc absolutnie obledna przyrode. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 28.03.26, 11:19 Nie no miasta też są fajne moje ulubione to jest Waszyngton Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 15:10 Centrum Waszyngtonu jest jak wiadomo ok ale juz poza centrum 🤢 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 20:26 pani.asma napisała: > A poradź mi jakie są najtańsze sklepy w sensie żeby kupić porządne Markowe ubra > nia jakieś dla dziecka typu Nike adidasy Itp itd pamiętam że kiedyś był Roses > czy to jeszcze jest czy coś byś poleciła? Levis też Marka pamiętam że grosze ko > sztowały ale ta marka już nie jest taka cool Najwiecej szczescia zwykle mielismy w Nordstrom Rack bo oni mieli wszytkiego po po troche i raczej z gornej polki ale ostatnio bylismy zaskoczenie ze i oni zjechali w dol. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 22:30 Ok Z tych wszystkich rzeczy co zeszły na psy to może coś wyłuskam Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 28.03.26, 13:36 > A poradź mi jakie są najtańsze sklepy Na sklepach to ja za bardzo sie nie znam. Sprobuj moze w TJMax, Marshalls, Target? Moja tesciowa ma karte do Macys, wiec dostaje kupony, wiec tez potrafi cos kupic tanio. Jak masz tu znajomych, to zapytaj sie, czy maja. Moja corka na Manhattanie kupuje czasami cos w vinted stores. Wygooglaj sobie np "what goes around comes around". Nie bylam, nie wiem jakie sa ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 16:50 >Te felerne nie laduja w outlets tylko w innych krajach. srubokretka, na pewno nie w Europie bo wiele kosmetykow i zywnosc z US nie jest dopuszczona ze wzgl na sklad w EUropie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 26.03.26, 19:54 Ludzie nosza GAP i nie zastanawiaja sie nad ideologia Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:36 Przyzwoity hotel w NY czy Bostonie to ok 300 -500 $ za noc więc nie opowiadaj że to tanio dla Amerykanów, bo nie jest ani dla nich ani dla nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:26 71tosia napisała: > Przyzwoity hotel w NY czy Bostonie to ok 300 -500 $ za noc więc nie opowiadaj ż > e to tanio dla Amerykanów, bo nie jest ani dla nich ani dla nikogo. Tosiu, w dobrym czterogwiazdkowym hotelu w Warszawie pokój będzie kosztował nawet 1000 złotych za dobe. Czyli 300 dolarów. Jakiś luksusowy nocleg to pewnie nawet więcej. Co nie znaczy, że turyści, którzy będą chcieli zwiedzic Warszawę, centrum nauki Kopernik itp będą spać akurat w takich hotelach i jeść w nich także obiady i kolacje. To są głównie noclegi biznesowe, za co płacą firmy, korporacje i wrzucają to w koszty. Turyści znajdą znacznie tańsze noclegi i posiłki. Nawet ematki nie będą spały w Intercontinentalu czy Marriotcie na przejazdzce do Warszawy, no może poza jedną, której mąż nocleg rodziny i tak wrzuci w koszty firmy 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 25.03.26, 14:45 Najtaniej w jakichs motelach nie bedzie drozej w USA niz w polskich przecietnych hotelikach Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 23:53 71tosia napisała: > Przyzwoity hotel w NY czy Bostonie to ok 300 -500 $ za noc więc nie opowiadaj ż > e to tanio dla Amerykanów, bo nie jest ani dla nich ani dla nikogo. Nie wsedzie jest tanio. Jak sie chce tanio to za $150 dalej od centrum spokojnier mozna cos znalezc. No wlasnie jak ktos tu wydaje $500 to Polskie blisko 2 tys? A ostatnio w Polsce spalismy w hotelach za 500 PLN to tu $135 a wiec jak najtanszy Motel. Hotel za 800 PLN to byly juz super a to tylko troche ponad $200 czyli sredniej klasy biznesowy hotel dostepny dla kazdego. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 06:45 500 to może było z pięć lat temu niestety te ceny idą w górę i w ogóle jak się kiedyś opłacało przyjeżdżać tylko z tego względu że było o wiele taniej to niestety te czasy bye bye Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 24.03.26, 23:30 pekaes886 napisał: > Bardzo ciekawy kanał na YT o realiach życia w USA. Polecam zwłaszcza odcinek ja > k koncertowo rozkładają sobie mieszkalnictwo i drugi o realiach wynajmu mieszka > ń i domów. > > www.youtube.com/@odkryjusa Tylko ze to nie sa realne realia. Ten czlowiek jak prawie kazdy youtuber robi tylko takie filmiki ktore sa sensacyjne, negatywne i robia kliki bo za kliki jest kasa i to jedynie to sie oplaca. Pozytywne opinie nikogo nie interesuja. A ze USa jest tak duze i zroznicowane to tu mozna wszytko znalezc jak sie chce. O tu masz sensacje.... kolezanki nie mogly sie dogadac kot i ile napwku ma dac i poszly na noze i rozbite butleki www.foxla.com/news/downtown-la-stabbing-over-restaurant-bill Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 23:56 pekaes886 napisał: > A y ile płacisz za swój basement? Nic.... Dawno splacony. Jedynie ubezpieczenie i podatek od nieruchomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
pekaes886 Re: Wakacje w USA 26.03.26, 06:51 No to możesz dorobić do emerytury i podnająć pokój albo dwa robotnikom. Dobrze przynajmniej że podatek nie duży, no ale taka dzielnica. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 26.03.26, 19:23 pekaes886 napisał: > No to możesz dorobić do emerytury i podnająć pokój albo dwa robotnikom. Dobrze > przynajmniej że podatek nie duży, no ale taka dzielnica. Nie potrzebuje dorabiac. Nie bede w stanie wydac tego co mam. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 26.03.26, 20:32 pani.asma napisała: > Daj na bezdomnych w la Rzad im daje wiecej niz sa w stanie skonsumowaac albo mowi ze daje a kasa wycieka prze palce bo sie okazuje ze nikt nie wie co sie z bilonmi $ co to milay isc na pomoc bezdomnym dzieje? N i pomimo bilonow wydanych absolutnie nic sie nie pprawilo wiec pewnie to tylko pranie kasy. Jeden bezdomny n Yt mowil ze im daja mieszkania ale wymagaja aby je trzymaali w dobrym i czzytym stanie i do tego ograniczaja kto tam moze co przynosic i co sprzedawac (wiadomo co) a to powoduje ze czuja sie kontrolowani a wiec wynajmuja te mieszknai pimpom na prostytucje a sami spia na ulicy w namiocie bo tam im przynosza jedzenie, ubraanie i kase od rzadu (ok $1k na miesiaac) i w nocy dostarczja "goodies" i nikt im niczego nie ogranicza. A wogole to preferuje aby ich nie nazywac homeless ale homefree. I takim mam dawac? Daje na szkoly w Afryce, na pomoc biednym eskimoskim sierotom na Alasce i organizacje pomagajace sierotom w Ameryce Pd. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 27.03.26, 13:55 > Daje na szkoly w Afryce,... Ja oddalam tylko raz... samochod. Nastepnego dnia przeczytalam komu oddalam i nie popelnilam tego bledu wiecej. Wszystkiie takie organizacje traktuje jak scams. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 20:10 srubokretka napisał: > > Daje na szkoly w Afryce,... > > Ja oddalam tylko raz... samochod. Nastepnego dnia przeczytalam komu oddalam i > nie popelnilam tego bledu wiecej. Wszystkiie takie organizacje traktuje jak sc > ams. Akutat tutaj chyba wiem komu i na co. Tu akurat to zaduopie w Ghanie. Znajomi (Sedzia z zona - emeryci) sa osobiscie w to zaangazowani i czest tam sa i widza i wiedza na co idzie kasa .... Glownie na buty i mundurki szkolne dla biednych dzieci ktore codziennie ida ponad 10 km piechota do szkoly. Obecnie buduja studnie wody pitnej i powiekszaj budynek szkolny. A w szkole to w jednej klasie maja 150 dzieci bo brak nauczycieli O nie nie daje grosza na cele gdzie nie wiem dokladnie na co i i ile idzie. Np na typu United Way. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 28.03.26, 00:22 Twoje pieniadze, wiec zrobisz.z nimi co chcesz, ale uwazaj, zeby nie bylo jak z tutejszymi Polakami, ktorym Polonia slala, a teraz w zamian jest szydera. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 09:18 No niestety. Polacy w wiekszosci ( bo oczywiście nie wszyscy) sa strasznie zakompleksieni i sa rasistowscy. Takich rasioli to chyba nigdzie nie ma. Na socialnych mediach jest masa filmikow jak to w Polsce czysto i wspaniale i bezpiecznie bo nie ma Arabow. Rozmawiałam z pewnym Polakiem z Polski ktory na podst ksiazki Lolita usilowal mi wyjaśnić ze niektore 13 latki" chca" i uzasadnic jego zachwyt na tajskimi ulicznymi nieletnimi prostytutkami. Na co ja do niego ze, 13 latki nie wiedza czego chca a czego nie chca i ze to dorosly powinien stawiac granice i to co on mowi to pedofilia. Na co on ze " u Was w UK" jest ludnosc arabska a oni wypychają za maz i mlodsze dziewczyny. OjP.. 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 28.03.26, 11:18 No nie to wy macie właśnie przyjęte akceptowanie pedofilii nawet w rodzinie królewskiej po prostu nic się nie stało a normalnie król chyba powinien ustąpić bo przecież o tym wiedział Polacy na tym polu to są zupełnie w lesie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 15:12 Taka akceptacja ze wlasnie ksiaze przestal byc ksieciem i trwa sledztwo i pewno pojdzie siedziec Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 28.03.26, 15:25 No to państwo go aresztowało Co zrobił braciszek jego? Teatralnie go się wyparł tylko dlatego że sprawa trafiła do mediów Czemu nie wyparli go się 20 lat temu jak robił te rzeczy ???? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 29.03.26, 13:23 Aha )) Bo ja i ty wiedzialam już od 10 lat Biedni królewicze nie przeczytali gazet Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 29.03.26, 14:06 Sprawy z Epsteinem wychodzily stopniowo. 10 lat temu widziano go rozmawiajacego z Epsteinem w parku i pozbawiono roli wyslannika. Reszta sie dziala pozniej. Oni tez stopniowo sie dowiadywali a nie naraz Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 29.03.26, 14:20 Serio princess myślisz że oni tam siedzą jakkroliki i nie mają informatorów Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 29.03.26, 15:59 Mysle ze sie ich przecenia. To anachroniczni ludzie bez faktycznej wladzy Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 30.03.26, 08:23 Tym bardziej czas żeby powiało nowością i wprowadzono demokrację że rządzi wami wybrana osoba przez większość Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 30.03.26, 09:26 Od 174O Jerzego Hannowerskiego przeciez nie rzadzi krol i ma wladze symboliczna a nie wykonawcza Tlumaczylam ci juz dziesiatki razy to. Krol w UK nie ma zadnej realnej wladzy. Wladze ma parlament i partia jaka ma wiekszosc ustanawia rzad. Tak nak w Polsce Nawet w Lichtenstein, Monaco i Hiszpanii maja monarchowie wieksza wladze niz w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 30.03.26, 09:36 Tym bardziej powinni oddać wszystkie klejnoty i zamki ludziom Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 30.03.26, 14:17 Ale oni nie posiadaja zadnych zamkow ani klejnotow. To wlasnosc skarbu państwa. To ze mieszkaja gdzies nie znaczy ze posiadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 30.03.26, 14:25 To tym bardziej powinni oddać no ludzie niech mają jeden zamek a nie 40 Naprawdę dziwi mnie to że tyle się mówi o równości o demokracji a tu się uchował taki Karol który nie wiadomo dlaczego żyje na koszt państwa nic za bardzo nie robiąc i żeby chociaż ładnie wyglądał ale nawet to mu się nie udało Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 30.03.26, 14:37 Asma a skad ci sie wzielo to 40 ci? Ale masz fantazjs o tej monarchii jak za czasow XVI eieku gdy mieli wladze jakas... Zamki sa wlasnoscia tzw Korony a ta jest wlasnoscia panstwa Oni nie mieszkaja w zamkach. Windsor Buckingham czy Hampton Court sa otwarte dla zwiedzajacych. Buckingham tylko w czesci mieszkala krolowa a Karol nie. To sa tylko w części " rezydencje" ( Windsor i Buckingham) na specjalne okazje a w większości muzea. Oni maja swoje wlasne posiadłości gdzie mieszkaja i nie sa to zamki Sandringham House, Balmoral Estate Balmoral Castle, Duchy of Lancaster, Highgrove ale to nie zadne zamki. Dochod i wydatki: Sovereign Grant czyli ile rocznie wydaje cala rodzina krolewska - £85 mln Dochod jaki przynosza: Z Crown Estate: £300–400 mln dla skarbu państwa Turystyka: £1.5 mld rocznie. Obi sie oplacaja po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 30.03.26, 19:04 No to jest wypadkowa magnesikow i kubkow z krolem i ile osoby poszlo na jakas tam paradę. Dlatego usredniaja bo za COVID to bylo nisko a bylo ze i 2 mld. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 30.03.26, 19:06 Zobacz z jakimi wypiekami na tym forum przeżywaly pierdniecie Meghan. Fenomen nie z tej ziemi bo to upiornie nudne przecietniasy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 15:40 I tez pomysl ze w USA poza jedna osoba nikt jeszcze nie siedzi i to korporacje wywalaja CEO itp zamieszanych w sprawe Epsteina. Nikt poza ta baba Epsteina nie siedzi mimo masy dowodow. Masakra Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 29.03.26, 13:25 Gdzyby dwór królewski zachował Się przyzwoicie to może nie byłoby takiej sytuacji bo byłyby większe naciski ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 29.03.26, 14:07 Nie rozumiem co ma sytuacja w USA do dworu krolewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 29.03.26, 14:20 No nie sytuacja w USA ale zjawisko pedofilii na dworze królewskim no ludzie Taka jest nagonka na kościół Katolicki a tutaj wszyscy przymykają oko na to że brat króla się zabawiał z dziewczynkami Nieźle was tam manipulują i trzymają za Pysk Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 29.03.26, 14:21 Nie wiem czy to dobry przykład ale przy obecnym premierze ale gdyby brat premiera lub prezydenta coś takiego zrobił to serio ten osoba mogłaby być dalej u władzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 29.03.26, 16:02 Jakimi dziewczynkami?? Virginia Guiffre miala 17 lat jak poznala Andrew. Sprawa Andrew nie jest o mniejsze dzieci ale o wykorzystywanie poznych nastolatek. Pedofilia to Epstein i inni. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Wakacje w USA 29.03.26, 23:52 „Sprawa Andrew” nie dotyczy wykorzystywania nastolatek. Andrzeja aresztowano w lutym zarzucając mu przekazywanie poufnych informacji biznesowych Epsteinowi. Co do sprawy Giuffre (została trzykrotnie „wypożyczona” Andrzejowi przez Epsteina) sprawa nie tyle dotyczy seksu z nastolatka tylko zbieranie (fabrykowania?) na polecenie Andrzeja dokumentów które miałyby skompromitować Giuffre. Pojawiły się nowe dowody już po zawarciu umowy sądowej między Giuffre i Andrzejem w 2022 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 30.03.26, 01:03 >Andrzeja aresztowano w lutym zarzucając mu przekazywanie poufnych informacji biznesowych Epsteinowi Przeciez pisalam o tym wyzej.. A teraz napisz o Mandelsonie Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 30.03.26, 08:25 Masakra A braciszek na to nic Skąd wiecie że nie przekazuje sam braciszek tajnych dokumentów innym ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 30.03.26, 09:17 No chyba nie nic skoro go wywalil i pozbawio tytulow. To matka chronila go. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 30.03.26, 09:36 Wstyd że głowie państwa nie można zaufać bo ukrywa przestępców Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 30.03.26, 14:19 No wydal go krol przecież i powiedział ze prawo to prawo i ma sie stosowac. Ja jestem republikanka ale nie jestem za niespojnoscia faktow Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 28.03.26, 13:12 > Takich rasioli to chyba nigdzie nie ma. Co ty opowiadasz? Chyba Zydow, Amiszow, Koreanczykow, Chinczykow na swojej drodze nie spotkalas. Wlasnie Polacy, jezeli juz, sa zdroworozsadkowo rasistowscy. Znam bardzo duzo zwiazkow Polakow z obcokrajowcami. >jest ludnosc arabska a oni wypychają za maz i mlodsze dziewczyny. OjP.. 🤭 Co OjP? Przeciez tak jest. Handluja swoimi dziecmi jak za dawnych czasow, wiec o co ci chodzi? Biale sa do uzywania, arabskie do rodzenia dzieci. Tego sie dowiedzialam od meza siostry, ktora za mlodu miala faze na Arabow. Pozniej to samo mi corka powiedziala ( nie wiedziala o tym co szwagierka mi mowila). Owszem zdziwilam sie, bo wydawalo mi sie, ze mamy 21 wiek, ale widocznie widocznie nie wszyscy sa po studiach europejskich i amerykanskich. Dziwne nie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 28.03.26, 15:14 >Wlasnie Polacy, jezeli juz, sa zdroworozsadkowo rasistowscy Nie ma czegos takiego jak zdrowrozsadkowy rasizm. >Co OjP? Przeciez tak jest. W krajach arabskich. W UK za to idzie sie do pierdla. Potwierdzasz tylko ze Polacy to rasisci Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Wakacje w USA 25.03.26, 13:53 Ja generalnie nie wybieram sie do krajow, do ktorych wjazd zalezy od widzimisia goscia na granicy. Jest tyle pieknych krajow. No ale to ja. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 25.03.26, 15:12 No to niewiele widziałaś do takiej Australii żeby wjechać to z bólem głowy musisz nawet ci się pytają o błoto które masz na butach Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 25.03.26, 23:57 novembre napisała: > Ja generalnie nie wybieram sie do krajow, do ktorych wjazd zalezy od widzimisia > goscia na granicy. Jest tyle pieknych krajow. No ale to ja. A w Polsce tak nie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Wakacje w USA 26.03.26, 13:39 A tak w ogóle to co ty chcesz robić w tym NY? Bo moim zdaniem tam jest atrakcji na 2-3 dni zwiedzania. Jak któryś z rzędu raz tam leciałam służbowo to już musiałam sobie wymyślać atrakcje typu ogród botaniczny - zimą. Z zakupów to szczerze mówiąc nie wiem, co chcesz przywieźć. Kiedyś przywoziłam fajne rzeczy z Uniqlo, jak jeszcze nie było w Polsce, i czasem jakieś wyprzedaże, ale to łatwo się naciąć, bo cena na metce $10, a w kasie płacisz $15, bo ceny są podawane netto i nigdy nie wiadomo, ile finalnie zapłacisz. W okolicy NY nie ma nawet nic ciekawego do zwiedzania. Najbliżej chyba Niagara, ale to już jest ze 3-4h w jedną stronę, więc raczej nie jednodniowy wypad. Jak do tego wszystkiego dodać jet laga w obie strony, to wycieczka do samego NY to jest chyba ostatnie, co by mi przyszło do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Wakacje w USA 26.03.26, 14:50 smoczy_plomien napisała: > W okolicy NY nie ma nawet nic cie > kawego do zwiedzania. Najbliżej chyba Niagara, ale to już jest ze 3-4h w jedną > stronę, więc raczej nie jednodniowy wypad. Jak do tego wszystkiego dodać jet la > ga w obie strony, to wycieczka do samego NY to jest chyba ostatnie, co by mi pr > zyszło do głowy. Nie lubię wielkich miast na wakacje, ale w pobliżu są też Filadelfia, Boston, stan Connectitut, miasto Waszyngton. Można rozważyć podróż np. pociągiem jak ktoś chce zwiedzać amerykańskie "zabytki". Jak kogoś interesuje historia Ameryki i miejsce przybycia okrętu Mayflower, to: en.wikipedia.org/wiki/Plymouth_Colony A co sądzisz o samym stanie Nowy Jork, poza Nowym Jorkiem? Jest duży jak pół Polski - Long Island - wybrzeże, plażowanie, homary (lobsters) - Park Adirondack - Park Catskill Podejrzewam, że by było ciężko Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje w USA 26.03.26, 15:04 smoczy_plomien napisała: > W okolicy NY nie ma nawet nic cie > kawego do zwiedzania. Najbliżej chyba Niagara, ale to już jest ze 3-4h w jedną > stronę, Jakim srodkiem lokomocji? Bo to jest approx. 640 km w jedna strone wiec autem to minimum 6 godzin, samolotem zas niewiele ponad 1.5 godziny - nijak nie wychodzi 3-4h w jedną stronę BTW, haslo, ze po 2-3 dniach nie ma co zwiedzac w NYC czy okolicach jest doprawdy "paradne" - simply funny. Mozna narzekac na rozne rzeczy w NYC ale na brak "czegos do zobaczenia/robienia" definitely not! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 26.03.26, 15:12 Autem 6 godzin ? Chyba syrenka Helou po 1950 wynaleziono już inne samochodu Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Wakacje w USA 26.03.26, 15:15 Sprawdzałam pociąg, ale to było ze 2 lata temu, więc może coś źle zapamiętałam. Nie chce mi się już tego weryfikować, ale wniosek jest ten sam - nie da się 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje w USA 26.03.26, 16:55 smoczy_plomien napisała: > Sprawdzałam pociąg, ale to było ze 2 lata temu, więc może coś źle zapamiętałam. Looks like ... zle zapamietalas Amtrak offers daily direct train service from New York City (Moynihan Train Hall at Penn Station) to Niagara Falls, NY, typically taking around 9–10 hours. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Wakacje w USA 26.03.26, 17:16 > Najbliżej chyba Niagara, ale to już jest ze 3-4h w jedną stronę, Skrzydla ci sie nie przegrzewaja? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Wakacje w USA 27.03.26, 04:07 Akurat uniqlo czy Muji to tylko w Japonii wybór dużo większy a ceny połowa polskich no i teraz sakura fajna Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 08:32 Dajcie spokój W tych sklepach tak śmierdzi chemią nie wytrzymałam tam 10 minut I wcale nie tak tanio Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 08:34 Asma jak na osobe ktora zarabia wiele tysiecy dolarow kierujesz sie wielka oszczednoscia a tanie sklepy nazywasz " nie tak tanio" Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 08:41 To prawda a ty szastasz kasą? Ale tu pisze o tym że w tym sklepie śmierdzi ( tak jak w wielu sklepach w Japonii w tym sensie że chyba w Europie jakoś maskują te zapachy roztopionego plastiku bo taki marketing a w Japonii firmy tego nie robią ) nie że jest brudno czy coś ale mają taki zapach jak ze sklepu z używanymi ubraniami/ budki z chińszczyzną ) To mnie odstraszyło i nie znalazłam nic fajnego w plsastikowym asortymencie w fajnej cenie usorawiedliwauahacej ten plastik Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 08:45 Nie szastam ale tez zdaje sobie sprawe ze do discount outlet trafiaja rzeczy nie bez przypadku przecenione. Kosmetyki z krotka data waznosci, beznadzieje ubrania i duzo czasu zajmuje by przegladac szmaty. Uniqlo czy Muji to w ogole nie sklep w necie jaki bralabym pod uwage Ponadto lazenie i szukanie tych ubran , kosmetykow to masa czasu jaka mozna wykorzystac lepiej. Ja stawiam na lepiej mniej a lepszej jakosci i internety sa pelne regularnych przecen. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 09:30 Outlety kosmetyczne to średni pomysł mogą być rzeczy jakieś z wystaw gdzie leżały pół roku na słońcu itp lepiej tam nie kupuj Zresztą w Europie chyba nie ma czegoś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 10:12 No dokladnie. >Zresztą w Europie chyba nie ma czegoś takiego Sa sa. Tu sa cale wioski outletowe. W Polsce tez- TK Maxx Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 27.03.26, 12:03 No tak TK Maxx ma duzy dzial wszelakich kosmetykow Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 20:13 princesswhitewolf napisała: > No dokladnie. > > >Zresztą w Europie chyba nie ma czegoś takiego > > Sa sa. Tu sa cale wioski outletowe. W Polsce tez- TK Maxx > W US to TJ Max Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Wakacje w USA 27.03.26, 14:19 No widzisz a ja właśnie zrobiłam zakupy, nic nie pachniało (no może jedzenie ale cała Japonia nim pachnie ) i jestem zadowolona. No i z jakiś powodów te sklepy są popularne na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 27.03.26, 16:43 To prawda Nie rozumiem tego fenomenu Jakieś zwykłe białe koszulki i sztywne biustonosze pamiętam i ten zapach No nie po drodze mi Nie chcę ci nic obrzydzać tylko po prostu to mi uświadomiło jak „powinno „pachnieć w Zarze czy w mango czy w innych sklepach w europie i jak ten zapach czymś chemicznym ukrywają Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wakacje w USA 27.03.26, 05:37 smoczy_plomien napisała: > A tak w ogóle to co ty chcesz robić w tym NY? Bo moim zdaniem tam jest atrakcji > na 2-3 dni zwiedzania. Jak któryś z rzędu raz tam leciałam służbowo to już mus > iałam sobie wymyślać atrakcje typu ogród botaniczny - zimą. Z zakupów to szczer > ze mówiąc nie wiem, co chcesz przywieźć. Kiedyś przywoziłam fajne rzeczy z Uniq > lo, jak jeszcze nie było w Polsce, i czasem jakieś wyprzedaże, ale to łatwo się > naciąć, bo cena na metce $10, a w kasie płacisz $15, bo ceny są podawane netto > i nigdy nie wiadomo, ile finalnie zapłacisz. Jakie netto ceny? Zawsze wiesz ile zaplacisz bo ceny nie uwzglednija lokalanych podatkow ale jak raz zapytasz,wygooglujesz czy zauwazysz na rachunku to juz wiesz i nie tak trudno sobie nawet w glowie doliczyc ? Matematyka z podstawowki W NYC jest 8.875% czyli na oko 9% A wiec jak masz cene $10 to zaplacisz $10.90 czyli niecale $11.. big deal? Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Wakacje w USA 30.03.26, 09:46 Po co do USA? Co w USA jest warte zwiedzenia? Prawie każdy kraj europejski pod względem turystycznym jest lepszy od USA. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 30.03.26, 09:49 Natura, parki narodowe w zach USA- obled Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 30.03.26, 14:07 Natura a kursy w porównaniu z Afryką czy Australiom to skromniutko Kiedyś to pamiętam że niech po tych parkach w USA nie jeździł nie było takich wyjazdów do parków tylko jak już ludzie jechali to po prostu zobaczyć jakieś wielkie miasta teraz ta Moda nagle jakoś rozbłysła Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wakacje w USA 30.03.26, 14:16 No ja nie wiem.... Natura w US jest bardziej zróżnicowana w USA niz w Australii czy Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Wakacje w USA 30.03.26, 14:24 Natura dla mnie to zwierzęta a dla ciebie skały)) Odpowiedz Link Zgłoś