Dodaj do ulubionych

Który retinal polecacie?

02.04.26, 14:37
Zaczynałam od tego słabszego 0,05 z PhDoctor, teraz mam ten mocniejszy 0,1 też z Ph.Doctor.

Mam takie charakterystyczne glow na skórze, oraz zniknęły wszystkie niedoskonałości, ale poza tym mam wrażenie, że nic spektakulatnego się nie dzieje. Używam od września.

Jakiego retinalu używacie? Jakie macie efekty? Który polecacie, a który odradzacie?

P.S. ja po tych retinalach z PhDoctor nie miałam nigdy żadnych przesuszen, ani podrażnień. Nie wiem czy mam skórę nosorożca, czy one po prostu nic nie robią.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Który retinal polecacie? 02.04.26, 14:43
      Co nazywasz spektakularnym efektem? Żaden retinal nie zrobi Ci liftingu, wiafomowink ten glow to już dużo.
      Brak podrażnień i przesuszenia nie oznacza braku działania. Mnie podrażnienia i przesusz robi jedynie Ketrel z apteki, czysta tretynoina w stężeniu 0,5. Takie drogeryjne nie podrażniają.
      Spróbuj sobie Geek&Gorgeous, ten najmocniejszy.
    • pani.asma Re: Który retinal polecacie? 02.04.26, 14:53
      Bo ta firma to chwyt instagramowy szkoda zachodu
      Kup cos co ma prawdziwe składniki
      • simply_z Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 10:05
        Powtarzacie to jak mantre, mnie te kosmetyki robia duzo dobrego na skorze. Uzywam witaminy c, retinallu wlasnie, kremu lipidowego, kremu pod oczu i jestem bardzo zadowolona.
        • autentyczka Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 11:30
          A mi nie robią nic, spektakularnie nic- a inne owszem
          • simply_z Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 12:18
            A ktore to sa te inne? mnie bardzo uspokoily cere, po tym jak dostalam wysypu, po jakims polecanym tutaj kremie z Bielendy.
    • koko8 Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 09:53
      Niezmiennie polecam G&G w relatywnie wysokim stężeniu 0,2.
      Tej zimy miałam też przyjemność (dużą) stosować serum z retinalem w stężeniu 0,3 Hdrey. Świetne, nie podrażnia i przesadnie nie przesusza. Bardzo rekomenduję.
      Bogaty krem z tej samej linii też nienajgorszy, delikatniejszy niż serum, w konsystencji dość treściwy.
    • geez_louise Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 10:13
      Ponieważ retinol warto stosować nie tylko na twarz, ale jeszcze ważniejsza jest szyja, dekolt, dłonie u mnie też piersi po schudnięciu, to uważam że najlepiej sprawdzi się najtańszy.

Koreanczyki są tanie i skuteczne, kupuję beauty iof joseon pod oczy, oprócz tego celimax i Seoul 1988
    • husky_cat Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 10:16
      Wypróbuj wyzsze stezenia z polecanego już tutaj G&G albo Medik8.
      Retinal z zasady ma działać długoterminowo, a nie spektakularnie.
      Jeśli wszystko jest ok, to stosuj retinal częściej w tygodniu. Ja obecnie używam 4 razy w tygodniu, raz w tygodniu kwas glikolowy i 2 razy tylko regeneracja
    • leyla76 Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 13:11
      Szczerze, to ja sama nie wiem jakiego spektakularnego efektu można się spodziewać po używaniu retinolu itp.
      Uzywam od paru lat i w sumie co wieczór , nawet latem, czasami na zmianę z jakimiś peptydami czy obecnie serum z colagenem .

Żaden retinol mi nigdy krzywdy nie zrobił, a używam wyższych stężeń. A czy daje spektakularne efekty, nie wiem, bo nie wiem jakbym wyglądała bez używania tych wszystkich kosmetyków.

Zazwyczaj kupuję od medik8, wole retinol (olejowy w brązowej butelce) od retinalu. Jedynie pod oczy kupuję crystal retinal z medik8.

Jak akurat nie mam pieniędzy to coś tańszego na chwilę, ale i tak zawsze wracam do medik8 lub Paula’s choice.

Obecnie mam
      - Paula’s choice Pro Retinaldehyde Dual-Retinoid Treatment - polecany był w jakimś innym wątku, bardzo przyjemny, żadnych podrażnień i raczej kupię kolejny.
      - serum z collagenem od Paula’s choice
      - crystal retinal pod oczy z medik8
      - spf shisheido waso
      - krem z witaminą c sesderma

Mam zamiar kupić teraz
      - Medik8 Liquid Peptides Advanced MP

Ale też bardzo lubię copper peptides z the ordinary.

-
      • pani.asma Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 18:44
        Mam te same kosmetyki wink

- Paula’s choice Pro Retinaldehyde Dual-Retinoid Treatment - polecany był w jakimś innym wątku, bardzo przyjemny, żadnych podrażnień i raczej kupię kolejny.
        - serum z collagenem od Paula’s choice
        - crystal retinal pod oczy z medik8
    • fandorina Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 14:22
      Aven wypuściło jakoś nowość z.retinalem 0,7 chce wypróbować .
      • koko8 Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 18:19
        Avene czy Avon? Bo googluję, i żadne wyniki nie wyskakują. 0.7 to bardzo wysokie stężenie, też chciałabym wypróbować.
        • thank_you Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 19:11
          Ważniejsze od stężenia jest to, aby stosować retinoidy codziennie. tongue_out
        • fandorina Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 19:40
          Moja pomyłka stężenie 0,1 Avene
    • mocca26 Re: Który retinal polecacie? 03.04.26, 19:20
      Zawsze wracam do Facetheory (retinol/retinal).

O ile ich witaminy C średnio mi pasują, to retoinoidy zawsze są ok. Oczywiście nie jestem i nie będę w stanie sprawdzić działania odmładzajcego, ale takie odświeżająco-rozjaśniająco-zmniejszające rozszerzone pory dla mnie są super. (z tym, że Retinal0.2 jest dla mnie jednak zbyt drażniący)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka