feniks_z_popiolu Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 07:19 Wyjazd można odłożyć na lepszy czas. Zresztą to chyba nie byłby fajny relaks jeśli teraz masz wątpliwości. No i wolałbym jednak nie mieć wyrzutów sumienia gdyby synowi coś się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 07:31 Przedziwne macie relacje w tej rodzinie. Mąż pełna beztroska, brat wdupiemanie. No ja bym się w życiu nie odprężyła na wyjeździe mając w domu samego 14 latka z depresją. Więc bym sobie wyjazd odpuściła. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 07:33 Nie zostawiłabym... W ostatnim czasie w moim otoczeniu dwoje młodych ludzi odebrało sobie życie- dziewczynka 14 lat (była pod opieką psychologa, niby wszystko było ok, wesoła, nawet w dniu samobójstwa mówiła o planach na kolejny dzień) i chłopak 21 lat (tu podejrzewam nieleczoną depresję). Dziewczynka odebrała sobie życie będąc w domu, rodzice też byli w domu. Chłopak mieszkał sam. Tak, wiem że jak ma się coś stać to się stanie nawet jak będzie się w domu ale chyba bym sobie nie wybaczyła gdyby coś się stało podczas mojego wyjazdu. Nie, nie zostawiłabym 14latka z leczoną depresją na kilka dni samego w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 07:34 Twój mąż i starszy syn są po jednych pieniądzach. Twoja decyzja czy chcesz być takim betonem jak oni. Chcesz, jedź. Ja bym w życiu nie pojechała. Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja16 Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 11:10 nastolatek sam w domu bez problemu. ale pozostawienie samej osoby z depresją to zdecydowanie inna para kaloszy. nie. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 13:09 Tylko gdyby wyjazd umożliwił natychmiastowy powrót w sytuacji awaryjnej. Ale nie wiem czy mogłabym cieszyć się wyjazdem mając z tyłu głowy że w domu może z dzieckiem dziać się coś złego. Odpowiedz Link Zgłoś
panterarei Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 14:11 A ta sytuacja awaryjna to rozumiem wezwanie do prokuratury jak dziecko bez opieki i z depresją podejmie próbę? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 17:12 Rodzice pewnie pracuja więc kilka godzin i tak syn jest bez nadzoru więc jakieś ryzyko istnieje? Rodzice sami widzą jak dzieciak się czuję i czy można zaryzykować by był kilka dni z bratem sam w domu, skoro matka już na tym etapie ma wątpliwości to pewnie nie warto ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 18.04.26, 08:05 Praca jest koniecznością, wyjazd i zostawienie dziecka samego na kilka nocy już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 19.04.26, 23:36 Praca nie uniemożliwia podania dziecku leków wieczorem, pogadania, przytulenia, zawiezienia do szpitala w razie potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
sunflowerin Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 13:56 Nie zostawilabym go nawet na 1 noc samego. Nastolatka na lekach antydepresyjnych trzeba miec na oku. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 14:22 No ale właściwie co byś robiła? Czuwała przy jego łóżku całą noc? Odpowiedz Link Zgłoś
sunflowerin Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 16:25 Rozumiem, ze nie masz dziecka na antydepresantach... Nie, nie czuwalabym przy jego lozku cala noc. Ale sa matki ktore to robia, bo dzieciaki sie tna lub skacza z okna.... Moj syn mial czas depresji w tym wieku, gdybym mu nie podala posilku to by nic nie zjadl. Gdybym mu nie kazala wstac z lozka lezalby w nim do 15ej, a potem zdziwienie ze robi sie ciemno przed oczami. W domu mozna zostawic nastolatka przez kilka dni ktory juz zostawal na 1 noc, ktory jest w stanie sie ogarnac ze wszystkim i nie ma depresji. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 18.04.26, 09:28 Dobrze rozumiesz, ale zapytałam zupełnie serio. Nie ma takiej możliwości, żeby nie odstępować na krok osoby z depresją, nawet jeśli to własny nastolatek. Odpowiedz Link Zgłoś
152kk Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 18.04.26, 09:48 Twoje pytanie było bez sensu. Oczywiste jest, że drugiego człowieka nie jesteś w stanie pilnować non stop, chyba że jest całkowicie niemobilny i podłączony do maszyn monitorujacych. Ale dla dziecka z depresją robi się to, co się może w danej chwili. Zwykle oznacza to bliskość fizyczną i dostępność emocjonalną oraz pilnowanie podstawowych spraw, jeśli chory sam nie jest w stanie (leki, jedzenie, sen, higiena). Nie zostawia się go samego w domu na kilka dni, ani pod "opieką" osoby nieodpowiedzialnej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 19.04.26, 21:33 Jej wpis był w ramach "a ja napisze inaczej niz wszyscy". Nie pierwszy raz Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 19.04.26, 21:32 Mało który 14latek nadaje się do zostania samemu na kilka dni...natomiast pomysł aby zostawić dziecko w depresji na lekach samego...dla mnie kosmos. I nie, nie upilnujesz kazdej minuty jednak jest różnica jak rodzice są w domu a daleko na wyjezdzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 17.04.26, 14:38 A brat ile ma lat, mieszka w domu czy osobno? Nie rozumiem co znaczy ze starszego syna to nie onchodzi? Samego czyli bez zadnego nadzoru nie zostawilabym na kilka dni 14-latka nawet zdrowego. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 18.04.26, 12:54 Nie. Nastolatka z depresja bym z pewnoscia nie zostawila samego w domu na kilka dni. Natomiast jesli chodzi o nastolatka zdrowego - to czytam i oczom nie wierze. Jak mialam 14 lat, moja matka zostawila mnie sama w domu na 8 dni. To byl rok 87 - nie bylo komorek, BA! nie bylo nawet telefonu stacjonarnego. Matka wyjechala do Berlina do pracy. Ja zostalam sama. Mialam w tym czasie normalnie chodzic do szkoly, normalnie zajac sie soba i normalnie sie wyzywic, ubrac, umyc etc. Co takiego stalo sie przez ostatnie 30-40 lat, ze matki trzesa sie nad dzieciakami jak galareta? Mamy teraz komorki, mamy internet, mamy mozliwosci dostawy prosto do domu roznych rzeczy, jakby dziubdzius sobie nie radzil. A potem zdziwienie bo 18 latek nie umie sie ogarnac jesli chodzi o podstawowe czynnosci zyciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 18.04.26, 13:22 Na przykład wzrosła świadomość tego, że takie postępowanie jak twojej matki to cholerna nieodpowiedzialność. Czternastolatka sama w domu przez osiem dni to zaniedbanie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 18.04.26, 13:47 Wiesz co, to akurat nie było normalne, że matka Cię zostawiła sama na 9 dni kiedy Ty miałaś 14 lat. Ja nie wyobrażam sobie siebie w takiej sytuacji. Umarłabym w nocy ze strachu. To jest 8 klasa podstawówki i dzieci w tym wieku ani wtedy ani teraz nie powinny zostawać tak dlugo same. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 18.04.26, 14:17 No ale jako 16 latka jezdzilam sama na wakacje. Tez nie bylo ze mna kontaktu przez 2-3 tygodnie. Nie. Nie na oboz zorganizowany. Po prostu ze znajomymi np. wloczyc sie po Mazurach z namiotem. Przeciez wiadomo bylo ze 16 latka raczej wakacji z rodzicami juz nie spedza, a jakos ten czas musi zagospodarowac. Jak widac sie dalo ... Teraz podejrzewam, ze nie do pomyslenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 18.04.26, 15:23 16 lat to nie 14. Ja wprawdzie nie jeździłam ale moja siostra jak miala 17 to pojechała pod namiot ze znajomymi ale tylko na 2 noce no i do miejscowości, w której pracował mój ojciec i on tam zdaje się zajechał do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 19.04.26, 21:35 Nie znam nikogo kto jezdził na samemu orgazowane wakacje w wieku 16 lat 30 lat temu. Na obozy tak... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 19.04.26, 21:35 Zdecydowanie odstajesz od tego co było normalne 30 lat temu...Wtedy te pomysły twojej matki też były nie do pomyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 19.04.26, 20:52 Nawet 30-40 lat temu zostawienie czternastolatki na kilka dni w domu nie było normą. Ja nie pamiętam żeby ktoś ode mnie z podstawówki miał "wolną chatę" przez tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 19.04.26, 21:15 Może matka nie miałaby pieniędzy, żeby dać ci na jedzenie na te 8 dni, gdyby nie pojechała do tego Berlina do pracy, skoro ojca najwyraźniej nie było. Ale nie, pod koniec lat 80. nie było normalne zostawianie na ponad tydzień dziecka podstawówkowego. Normalne było, że 14-latek wychodząc ze szkoły nawet nie myśli, co będzie jadł jak dotrze do domu, bo wprawdzie może trzeba będzie obrać kartofle albo jabłka na placki, ale gospodarstwa domowego nie prowadzi dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 19.04.26, 21:34 Moze twoja matka była zwyczajnie mało rozsądna. NIe zostawiałam sama w tym wieku na kilka dni, ani moi koledzy... Odpowiedz Link Zgłoś
danka88 Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 18.04.26, 16:59 Twój mąż ma rację , histeryzujesz Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 18.04.26, 17:19 Nigdy w życiu Niech zgadne wyszłaś za mąż tuż po maturze i mas. Porządny kryzys i stąd jakieś pomysły dzikich integracji Nie wiem jak pomóc WiN może rodziców że cię nie pokierowali Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 18.04.26, 17:53 Zanim przeczytam: trudno uwierzyć, że w ogóle to rozważacie w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 19.04.26, 23:49 Masz rację że panikujesz, nawet zdrowego czternastolatka nie zostawiłabym samego na kilka dni. Albo jedzie z Wami, albo zostajecie w domu. Niech wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Nastolatek sam w domu kilka dni? 20.04.26, 00:21 Serio? W rodzinie wszyscy zdrowi, no raczej nie skoro starszy brat ma w dupie młodszego, ojciec również ma wywalone, moze chociaz matka bardziej ogarnięta? Odpowiedz Link Zgłoś