wiosennedni5 06.04.23, 14:25 Jak gotujecie żurek? Ja zamiast kupić koncentrat kupiłam zupę żurek w kartonie. To chyba nadaje się tylko do podgrzania i ewentualnie odprawienia a nie do łączenia z bulionem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kk345 Re: Żurek jak? 06.04.23, 15:17 >To chyba nadaje się tylko do podgrzania i ewentualnie odprawienia a nie do łączenia z bulionem? Tak, to gotowa zupa Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Żurek jak? 06.04.23, 20:40 Ja kupuję żurek Krakusa w kartonie. Tak, to gotowa zupa, wystarczy podgrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Żurek jak? 06.04.23, 21:27 A mogę się podłączyć po Twoje pytanie? W moim domu rodzinnym się żurku nie gotowało, więc ja tak sobie eksperymentuję, zresztą od niedawna. Mam żur/zakwas (?) w butelce, gotuję białą kiełbasę (przyprawiam wodę, żeby się smak z kiełbasy nie wygotował), do wody dodaję ten żur i już? Dorzucić tylko kiełbasę (ja kroję w grubsze plastry) i jajka i gotowe? Bo ja to w tej wodzie po kiełbasie gotuję jeszcze trochę ziemniaków, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, a później w to żur z butelki, kiełbasę i jajka. Chcę w tym roku zrobić żurek bardziej prawdziwy Poradzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Żurek jak? 06.04.23, 21:44 Żurek gotuje się jak bulion warzywny, duzo warzyw, czosnku, grzybów, ziele ang, liść laurowy, sól, na koniec wlewasz zakwas - jak masz z takich butelek 0,33 - gęsty to on jes srednio kwaśny i ciężko przesadzić z "kwachem" sle ten z butelek półlitrowych - tu ostrożnie. Ja dodaję buliony kupne do smaku, albo domowe. Na koniec majeranek albo oregano. Kielbachę gotuję osobno, jajka osobno, z ziemniakami nie jadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Żurek jak? 06.04.23, 21:46 A zapomniałam, wrzucam podczas gotowania plasterki jakiejs wędzonej kielbachy typu jalowcowa, dla zapachu, czasem boczek ale najpierw na patelni usmażony i tylko skwarki wybieram i dodaję. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Żurek jak? 06.04.23, 21:47 Wywar warzywny, zakwas, biała kiełbasa podsmażona wcześniej i pokrojona w kostkę, jajko, dużo majeranku. Ja dodaje jeszcze ziemniaki, bo lubię, ale to już dziwactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Żurek jak? 06.04.23, 21:51 Dlaczego dziwactwo? Ja żurku bez ziemniaków też nie jem, ale ja dodaję je do gotowania do zupy, zanim wleję kwas. Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Żurek jak? 06.04.23, 21:56 Najlepsze do żurku są ziemniaki upieczone wcześniej w piekarniku. Zawijam w filię aluminiową ( każdy oddzielnie, a czasami jak są duże to kroję na połówki) i piekę około 50 minut ( czas zależy od wielkości, ziemniaków). Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Żurek jak? 06.04.23, 22:00 Oooo... zrobię tak, bo to może byc dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Żurek jak? 06.04.23, 22:13 Brzmi dobrze. Zrobię. Ja ziemniaki piekę często w cząstkach polane oliwą i przyprawami, i to faktycznie można podawać do żurku. Posypane np. wędzoną solą/papryką, bo ja za wędlinami specjalnie nie przepadam i dodają do żurku tylko trochę do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Żurek jak? 06.04.23, 22:58 Robię tak samo. U mnie w żurku zawsze są ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Żurek jak? 06.04.23, 21:50 Mój żurek, a tylko ja w rodzinie nauczyłam się gotować, to bulion warzywny, żurek czy barszcz w butelce szklanej, kiełbasy białe, boczek, czosnek, majeranek. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Żurek jak? 06.04.23, 22:03 Bardzo dobry żurek w kartonie z Krakusa, doprawiam go majerankiem czosnkiem, chrzanem, podsmażonym boczkiem itd Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Żurek jak? 07.04.23, 23:28 Skoro z kartonu taki dobry to może z proszku zrób będzie jeszcze lepszy :- D Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Żurek jak? 06.04.23, 22:18 Dawno temu w domu samodzielnie przygotowywali się szynkę na wedlinę gotując ją z przyprawami, marchewką i reszta warzyw w kawałkach. Po odcedzeniu taki wywar był podstawą żurku . Gotowała się też na nim biała kielbasę. Po odcedzeniu wystarczyło dodać rozbełtany zakwas chlebowy, pokrojoną kiełbasę i kawałki szynki dodać roztarty w dłoni majeranek, rozgnieciony czosnek i trochę startego korzenia chrzanu A po tym zagotować. Na talerz składało się jajko na twardo pokrojone w ćwiartki lub ósemki. Teraz najczęściej wykorzystuje się bulion drobiowy z warzywami jako podstawę ale może to być też wywar z białej kiełbasy czy żeberek, które później będą przysmazane do drugiego dania w którym gotowała się też warzywa z włoszczyzny w kawałkach A ci co lubią po odcedzeniu mogą w nim ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Do wiek i dodaje się też pidrumieniony wędzony boczek lub inną wędzonej dla smaku i zapachu A sam żurek dodaję na końcu jak i wszystkie pachnacevprzyprawy i tylko chwilę gotuje. Ja w ciągu roku często to nie zalewajkę czyli właśnie ziemniaki z boczkiem i cebulką ugotowane z warzywami i na końcu zalane zakwasem, doprawione majerankiem, czosnkiem , czasem do wywaru dodaję suszone grzyby Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Żurek jak? 06.04.23, 22:22 Ps. Jak ktoś pilnuje by w zupie nie było tłuszczu wystarczy wywar schłodzić, wstawić do lodówki a np tłuszcz z żeberek można zebrać łyżką i wykorzystać potem do smażenia innych potraw. Jajecznica lubi to Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Żurek jak? 07.04.23, 00:25 Ja zurek z torebki mam. I nie chce mi sie jechac do polskiego sklepu zeby zakwas kupowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Żurek jak? 07.04.23, 23:17 Zakwas się tylko kupuje (lub robi samemu) i łączy z bulionem i innymi skladnikami Odpowiedz Link Zgłoś