anbete 04.06.26, 22:10 Jak to zrobić? Na mejla mam kilka załączników. Muszę przeczytać i podpisać się w word. I nie potrafię podpisać się w word ... ktoś pomoże krok po kroku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnes_gray Re: Podpisać się w word 04.06.26, 22:36 Masz się podpisać elektronicznie czy tylko wkleić swój odręczny podpis? Elektronicznie w Wordzie to nie wiem, jak wkleić podpis to podpisujesz się odręcznie, robisz zdjęcie, otwierasz w paint, zaznaczasz kopiujesz i wklejasz w dokumencie word. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Podpisać się w word 04.06.26, 23:32 agnes_gray napisała: > Masz się podpisać elektronicznie czy tylko wkleić swój odręczny podpis? > > Elektronicznie w Wordzie to nie wiem, jak wkleić podpis to podpisujesz się odrę > cznie, robisz zdjęcie, otwierasz w paint, zaznaczasz kopiujesz i wklejasz w dok > umencie word. Już się zmęczyłam 🙈. Strasznie przekombinowane Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 06:50 Przekombinowane? Jak wkleic zdjecie na fejsuniu to wiesz, ale jak wkleic w dokument to "przekombinowane"... Dokładnie tak robiłam. Zdjęcie swojego podpisu, zresztą z pierwszego lepszego dokumentu, nawet nie podpisywałam się na nowo. Zdjęcie przenosiłam do komputera. Tam otwierałam w paincie, żeby np. przyciąć. Zapisywałam. A potem to zdjęcie wklejałam w odpowiednie miejsce w dokumencie. Z tym że to były dokumenty takie , hmmm, mniejszej wagi, np rezygnacja z ubezpieczenia samochodowego w tej konkretnej firmie. I Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Podpisać się w word 05.06.26, 08:02 Nie nakręcają się. Poniżej napisałam jak się robi takie rzeczy bez kombinowania jak koń pod górkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 12:03 no wiesz...podpisać sie piórem to nie jest takie proste, jesli nie trzymasz go w ręku. Mnie osobiście za jednym pociągnięciem, nie udaje się zrobić rysunku odręcznego. Myszką. Tak ze wiesz...Robi się, nie robi...robisz? czy dywagujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Podpisać się w word 04.06.26, 22:49 Na stronie www.gov.pl jest usługa podpisywania elektronicznego dokumentów w najróżniejszych formatach. Jak wejdziesz na stronę to na samej górze powinnaś mieć odnośnik "podpisz dokument elektronicznie". A po kliknięciu prowadzą krok po kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
skarlet.gdzie.jest Re: Podpisać się w word 05.06.26, 15:21 Najpierw trzeba taki podpis wyrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Podpisać się w word 05.06.26, 15:41 Wystarczy mObywatel albo e-dowód. O ile mObywatela trzeba sobie świadomie zainstalować, o tyle e-dowody zaraz będą mieli wszyscy, czy tego chcą czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Podpisać się w word 04.06.26, 22:51 Wydrukować, podpisać się odręcznie, zrobić fotkę lub zeskanować. Odesłać mailem. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 00:10 Taki podpis nie ma żadnej mocy prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Podpisać się w word 05.06.26, 00:46 Ale mnóstwo instytucji o takie podpisy prosi. Trzeba przekalkulować, o co nam naprawdę chodzi: żeby podpis miał moc prawną czy żeby instytucja czuła się usatysfakcjonowana i przestała zawracać głowę. Często to jest to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 07:15 > żeby podpis miał moc prawną czy żeby instytucja czuła się usatysfakcjonowana i przestała zawracać głowę. Ale chyba podpis zawsze ma moc prawną i podpisując coś nadajesz wagę prawną temu dokumentowi. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Podpisać się w word 05.06.26, 09:33 katriel napisała: > Ale mnóstwo instytucji o takie podpisy prosi. Trzeba przekalkulować, o co nam n > aprawdę chodzi: żeby podpis miał moc prawną czy żeby instytucja czuła się usaty > sfakcjonowana i przestała zawracać głowę. Często to jest to drugie. Wedle mojego niucha 99% to jest ten drugi przypadek. Jeśli instytucja wymaga podpisu z mocą prawną, to jest to zawsze wyraźnie i dobitnie zaznaczone. A jak piszą "prosimy podpisać załączniki i odesłać " to chodzi im o zwykłe skany, czy nawet zdjęcia (choć tego ostatniego nie polecam) Ps. Nie ma sensu wikłać się w tym wątku w nadmiernie szczegółowe rozważania, sytuacja autorki jest zapewne banalna, dywagacje o tym, żeby podpisywała kwalifikowanym podpisem elektronicznym przez mObywatela itp. wprowadzą tylko w jej głowie zamęt. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Podpisać się w word 05.06.26, 06:29 Naprawdę? Ja tak robię wszystko, jeżeli dokumenty do podpisu mam przesłane mailem. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 09:07 No to kwestia tego co uzna druga strona. W przypadku wypowiedzenia np. wprost jest już orzecznictwo, że mail czy skan pisma nie mają mocy prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Podpisać się w word 05.06.26, 10:23 profes79 napisał: > No to kwestia tego co uzna druga strona. W przypadku wypowiedzenia np. wprost jest już orzecznictwo, że mail czy skan pisma nie mają mocy prawnej. Zdarzało mi się wysyłać wypowiedzenie ubezpieczenia OC samochodu mailem - po paru minutach przychodził sms z potwierdzeniem skuteczności wypowiedzenia. Więc to jest jednak uznaniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Podpisać się w word 04.06.26, 23:35 Otwórz dokument. Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma być podpis. Kliknij Wstaw Rysunki i Rysuj (jeśli masz taką opcję). Wybierz pióro i podpisz się myszką albo palcem, jeśli masz ekran dotykowy. Zapisz dokument. Opcja druga to przekonwertować z Worda na PDF i już PDF podpisujesz normalnie elektronicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
anbete Re: Podpisać się w word 05.06.26, 14:26 Te załączniki są już w pdf. A ja nie potrafię podpisać się elektronicznie. I co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Podpisać się w word 05.06.26, 14:39 anbete napisała: > Te załączniki są już w pdf. > A ja nie potrafię podpisać się elektronicznie. I co teraz? Jeśli korzystasz z mobilnego mSzafiru (również tego darmowego z mObywatela), proces odbywa się całkowicie w przeglądarce internetowej.Wejdź na stronę portal.mszafir.pl i zaloguj się.Kliknij opcję Podpisz dokument i wgraj plik PDF ze swojego komputera lub telefonu.Wybierz miejsce na dokumencie, w którym ma się pojawić wizualna pieczątka podpisu.Kliknij Podpisz, a następnie autoryzuj operację (np. kodem SMS, logowaniem do banku lub w aplikacji mObywatel – w zależności od tego, jak zakładałaś mSzafir).Pobierz podpisany plik PDF na swoje urządzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
skarlet.gdzie.jest Re: Podpisać się w word 05.06.26, 15:25 Żaby podpisać dokumenty elektroniczne trzeba najpierw wyrobić sobie taki podpis. Szafir jest narzędziem do czynności podpisania, a nie podpisu. Ten należy sobie wyrobić czyli złożyć deklarację, udać się do wybranej instytucji rekomendowanej z dowodem osobistym . I czekać. Ja korzystałam z placówki NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
weronika_ozankowa Re: Podpisać się w word 05.06.26, 15:57 Można też zrobić sobie podpis elektroniczny za pośrednictwem banku, online, bez chodzenia i czekania. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 16:27 TYlko o ile kojarzę to jest profil zaufany a nie podpis. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Podpisać się w word 05.06.26, 18:56 Nie kojarzysz. Kurde, naprawdę nikt nie zajrzał w podany przeze mnie link? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 19:16 Wszedłem. Żeby podpisać pismo podpisem kwalifikowanym musisz mieć podpis kwalifikowany. Kropka. I jest to coś zupełnie innego od profilu zaufanego. Profil zaufany mam; niejednokrotnie za jego pośrednictwem podpisywałem dokumenty wysyłane do administracji publicznej (jeszcze za pośrednictwem ePUAP). Nie jest to jednak podpis kwalifikowany i w większości korespondencji poza sferą urzędową będzie bezużyteczny. Podpis kwalifikowany mam służbowy i procedura podpisywania przeze mnie dokumentów wygląda zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Podpisać się w word 05.06.26, 19:28 Pokaż mi, proszę, gdzie dziewczyna napisała, że ma być to "podpis kwalifikowany". (Pomijając już to, że w ogóle nie napisała, jakiego rodzaju są to dokumenty). Nie wiem też, na jakiej podstawie uważasz, że podpis weryfikowany przez profil zaufany "będzie bezużyteczny". Na pewno będzie bardziej wiarygodny niż "wydrukuj, podpisz, zeskanuj, odeślij". Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Podpisać się w word 05.06.26, 19:35 PS. I np. Krajowy Rejestr Sądowy bez problemu przyjmuje podpisane przez profil zaufany dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Podpisać się w word 05.06.26, 20:05 mdro napisała: > PS. I np. Krajowy Rejestr Sądowy bez problemu przyjmuje podpisane przez profil > zaufany dokumenty. Bo po to jest profil zaufany, służy tylko do kontaktu ( uwiarygadnia się) z administracją publiczną i instytucjami państwowymi. Nie ma zastosowania w kontaktach prywatnych czy biznesowych. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 19:36 Dziewczyna nic nie napisała więc tak sobie wesoło spekulujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
anbete Re: Podpisać się w word 05.06.26, 19:52 To jest tylko kurs BHP z pracy i mam to odesłać pracodawcy Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 19:53 To najprostszą metodą będzie wydrukować/podpisać/zeskanować lub zrobić dobre zdjęcie i odesłać. A oryginał dostarczyć przy najbliższej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
weronika_ozankowa Re: Podpisać się w word 05.06.26, 19:33 profes79 napisał: > TYlko o ile kojarzę to jest profil zaufany a nie podpis. > Racja, pomyliło mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Podpisać się w word 05.06.26, 00:00 Ale to ma być podpis elektroniczny czy odręczny? Odpowiedz Link Zgłoś
anbete Re: Podpisać się w word 05.06.26, 00:55 arthwen napisał(a): > Ale to ma być podpis elektroniczny czy odręczny? Nie wiem. Nie potrafię w żadnym... Jak to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 14:36 anbete napisała: > arthwen napisał(a): > > > Ale to ma być podpis elektroniczny czy odręczny? > > Nie wiem. Nie potrafię w żadnym... > Jak to zrobić? jak masz pdf, znajdz opcje comment i potem pencil i mozesz podpisac sie odrecznie, a jak nie musi byc odrecznie, tylko moze byc klawiatura to znajdz opcje, edit text (jest w zakladce Home) i podpisujesz sie pelnym imieniem i nazwiskiem, albo krocej tipewriter i tez mozesz wpisac imie i nazwosko w dowolnym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Podpisać się w word 05.06.26, 01:27 Na 99% chodzi o to, abyś wydrukowała te załączniki otrzymane w wordzie, odręcznie podpisała i odesłała danej instytucji skany w pdf-ie. Jak nie masz w domu skanera, to wydrukuj, podpisz, zrób zdjęcia telefonem , wejdż na pocztę z telefonu i odeślij te zdjęcia jako załączniki. Wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Podpisać się w word 05.06.26, 01:31 Może też nie mieć drukarki. Ja bym podpisała elektronicznie na rządowej stronie. W końcu do czegoś by sie rząd przydał. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 08:49 W iPhone, w zakładce „pliki”, po prawej stronie na górze są trzy kropeczki. Jak się je rozwinie, to tam jest skaner. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Podpisać się w word 06.06.26, 15:24 >Jak nie masz w domu skanera, to wydrukuj, zwyczajowo każda drukarka ma takze skner Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Podpisać się w word 06.06.26, 17:00 Nie każda. Oraz - co w bańce ematki jest niewyobrażalne - nie każdy ma w domu jakąkolwiek drukarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Podpisać się w word 05.06.26, 08:16 Zakładam, że masz profil zaufany. Wejdź na stronę: www.gov.pl/web/gov/podpisz-dokument-elektronicznie-wykorzystaj-podpis-zaufany i dalej wg wskazówek. Format .doc jest obsługiwany, czyli powinnaś móc to zrobić w Wordzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Podpisać się w word 05.06.26, 08:36 Przy czym ja bym jednak przekonwertowała to do pdf, by się nie okazało, że podpisałam coś, co zostało zmienione, choć nie wiem, czy tak jest, że można edytować dok.wordowski podpisany. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Podpisać się w word 05.06.26, 09:00 Największy problem w tym wątku jest taki, że autorka nie napisała, co to za dokument i czego dokładnie wymaga druga strona. Bez tego wszyscy zgadują. najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem dla osoby nietechnicznej, byłaby rada rikiiego ( wydrukować, podpisać, zeskanować i odesłać). Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: Podpisać się w word 05.06.26, 10:32 Jestem techniczna, a nigdy nie podpisałabym edytowalnego dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Podpisać się w word 05.06.26, 14:30 No, ale taki pdf można też edytować, taki scan też można przerobić, tylko nie wiem, czy program nie krzyczy wtedy, ze podpis elektroniczny jest nieważny. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Podpisać się w word 05.06.26, 15:13 Krzyczy. W innym przypadku podpis elektroniczny nie miałby sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
skarlet.gdzie.jest Re: Podpisać się w word 05.06.26, 15:30 W zależności od weryfikatora. W większości są informacje o zmienności pliku. Niektóre " krzyczą" walidacją na kolor czerwony, inne żółte i szukaj sama zmiany. Mniejsza o to. Odpowiedz Link Zgłoś
skarlet.gdzie.jest Re: Podpisać się w word 05.06.26, 15:19 Może napisz jaki dokument i w jakim celu masz podpisać. To pomoże. Zapewne jednak chodzi o podpis elektroniczny. Jeśli tak to musisz go sobie wyrobić. Z dnia na dzień nie uzyskasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Podpisać się w word 05.06.26, 18:55 Nic nie musi "wyrabiać". Wystarczy, że ma profil zaufany. Stronę zalinkowałam wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś