Dodaj do ulubionych

Identyfikacja owada potrzebna na już ;)

29.07.26, 15:26
Powiedzcie co to jest ,Geigo, na pomoc smile, bo ja się upieram przy żuku majowym, a koleżanka stanowczo temu zaprzecza.
Obserwuj wątek
    • mabel_mora Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 15:38
      chrząszcz - dyląż garbarz

nie ma żuków majowych - są chrabąszcze majowe, mają całkiem inne czułki, takien wachlarzykowate
    • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 15:43
      Koleżanka stanowczo ma rację wink To kózka, dyląż garbarz (Prionus coriarius):
      insektarium.net/coleoptera-2/cerambycidae-kozkowate/prionus-coriarius-dylaz-garbarz/
      Chrabąszcze majowe mają zdecydowanie inne czułki, dużo krótsze i o blaszkowatej budowie. No i pora roku już nie ta.
      • szarmszejk123 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 15:50
        Nigdy mnie nie przestanie zaskakiwać, jak ty się za każdym razem jak duch wywołany pojawiasz :p
        • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:26
          big_grin A tematy owadzie są moją tabliczką ouija wink
        • homohominilupus Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:33
          No nie?
      • melisananosferatu Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 17:34
        😃 ja Cie nadal pamietam z mojego watku pajakowego i nadal jestem pod wrazeniem Twojej wiedzy.
        • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 17:54
          smile
      • pani_tau Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 17:38
        Dziękuję. Moja koleżanka moze odetchnąć i zakończyć śledztwo smile
    • default Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 15:52
      A mogę ją się podłączyć z pytaniem kto to jest na fotce ? Spotkałam dziś w lesie. Duży - tak z 5-6 cm (bez czułek, sam tułów).
      • mabel_mora Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:00
        to samo smile
        policz czułki, to rozróznisz płeć smile
        • abasia0 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:13
          Ja mam taką ślicznotę
          • szarmszejk123 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:13
            Oo, piękny robal!
            • alpepe Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:16
              Z ich pancerzyków robiono kiedyś aplikacje na suknie, chyba nawet kiedyś wkleiłam zdjęcia. Potem doczytałam, że to rzekomo z martwych, a nie, że zabijali, ale średnio wierzę.
              • szarmszejk123 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:21
                Też raczej nie wierzę, kiedyś mordowali wszystko co się dało.
          • mabel_mora Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:22
            złotawiec okazały( ten ze zdjeciach to chyba RIP), takie piekny, a w zasadzie całe zycie ukrywa się w próchnie smile
            • abasia0 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:26
              Żaden RIP, chodził po zasłonie w pokoju, przeniosłam go na drzewo, rzeczywiście przez chwilę udawał martwego a potem spokojnie odmaszerował🙂
            • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:39
              Złotawiec, czyli Protaetia speciosissima? Nie, chrząszcz na zdjęciu Abasi ma białe kreski na pokrywach, speciosissima ma pokrywy zupełnie gładkie i jeszcze bardziej błyszczące niż Cetonia.
              • mabel_mora Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 17:41
                całkiem możliwe, ze sie mylę smile
                musze sie jeszcze sporo dokształcić, choc ostatnio fascynuje mnie swiat grzybów (nie w znaczeniu zbierania, ale jako ukryty organizm tworzący podziemną sieć zycia)
                • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 18:01
                  Podzielam fascynację grzybami (choć u mnie nic nie pobije owadów, wiadomo :] ), te wszystkie formy jakie przybierają, relacje, w jakie wchodzą z innymi organizmami są niesamowite. Czytałaś może "Strzępki życia" Sheldrake'a?
                  • mabel_mora Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 18:15
                    no pewnie, ze czytałam smile
                    teraz kupiłam sobie W czym grzyby są lepsze od ciebie - zapowiada się dobrze

chętnie przyjmę inne propozycje czytelnicze

a ty zajmujesz sie "robactwem" zawodowo? smile
                    • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 18:49
                      Całkowicie amatorsko, za to w pełnym znaczeniu tego słowa (amo, amare wink ).

"Grzybowych" propozycji książkowych niestety nie mam (za to Twoja wygląda bardzo ciekawie, dorzucam sobie do listy do nabycia), natomiast tak owadowo łamane na ogólnie przyrodniczo polecam wszystko od Dave'a Goulsona i Anne Sverdrup-Thygeson. Plus "Pszczoły" Larsa Chittki i "Dlaczego motyl zjada muchę" Krzysztofa Pabisa.
                      • mabel_mora Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 22:12
                        bardzo dziekuje! to będą moje pozycje na wakacje smile
          • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:22
            A tu mamy kruszczycę złotawkę (Cetonia aurata), dość pospolitego, ale prześlicznego chrząszcza.

A te ozdoby na sukniach, o których pisze Alpepe, robiono z pokryw innych chrząszczy, bogatków z rodzaju Sternocera.
            • szarmszejk123 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:34
              Martwych już czy mordowali?
              • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:43
                Nie mam większych złudzeń, że nie mordowano, zwłaszcza przy takich ilościach pokryw, jakie były użyte.
                • szarmszejk123 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:44
                  Jakby nie mogli stonki ziemniaczanej użyć 😅
                  • niebieska.latarenka Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 16:50
                    szarmszejk123 napisał(a):

> Jakby nie mogli stonki ziemniaczanej użyć 😅
                    😂 No nie?
                    • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 17:54
                      Ziemniaczana byłaby chyba zbyt mało oczoyebna jak na wiktoriańskie wymogi wink
                      Aczkolwiek mamy też stoneczki pięknie błyszczące, na przykład takie złotki miętowe (tyle że malutkie w porównaniu do Sternocer):
                      • niebieska.latarenka Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 30.07.26, 00:11
                        Prześliczne! 😍
    • nenia1 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 17:16
      u nas też mały spór o owada smile Czy to zwykła mucha tylko światło się odbiło? Ja twierdzę, że nie. Co to za owad?
      • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 17:34
        To muchówka z rodziny bąkowatych (Tabanidae) - wygląda na coś z rodzaju Hybomitra.
        • nenia1 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 17:58
          dzięki smile Oczy zielone mnie zafascynowały, widać nie tylko Zenek wrażliwy na zielone big_grin
          • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 18:06
            big_grin
            Zostając w temacie zielonookich Tabanidów, mnie się marzy spotkanie z Silvius alpinus, no ale do tego trzeba by ruszyć szanowną sempiternę na południe Polski suspicious
            insektarium.net/diptera-2/tabanidae-bakowate/silvius-alpinus/
            • nenia1 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 18:15
              o wow, niesamowity 😍.
              Ale czytam, że to krwiopijcy. A tu widzę na kwiatkach, podobnie jak "mój". Żywią się też nektarem?
              • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 18:27
                Tak, nektarem i pyłkiem - samce wyłącznie, samice jako dopełnienie do picia krwi (której potrzebują do prawidłowego rozwoju jaj). Na Twoim zdjęciu jest właśnie samiczka (ma rozdzielone czołem oczy, u samca byłyby one połączone).
                • nenia1 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 18:55
                  no tak, przyjrzałam się teraz raz jeszcze fotce i faktycznie jest "przedziałek" między oczami. Czyli samica. Dziękuję ci za takie dokładne szczegóły, dymorfizm wśród gatunków, w tym ptaków, wydaje mi się szczególnie ciekawy. Życzę ci powodzenia w polowaniu na silvius alpinus smile Ja kiedyś za dropiem pojechałam na Węgry.
                  • pampelune Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 19:04
                    nenia1 napisała:

>Ja kiedyś za dropiem pojechałam na Węgry.

Ale i tak więcej wyświetleń od dropia miały Twoje rzęsy od kosmetyczki 😯
                    Pamiętam!
                    A tak serio to niezły czad, to podróżowanie za ptakami.
                    • nenia1 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 19:15
                      pampelune napisała:

> Ale i tak więcej wyświetleń od dropia miały Twoje rzęsy od kosmetyczki 😯
                      > Pamiętam!

o matulu, to mnie zaskoczyłaś, że pamiętasz. Tak, tak było, tylko że to nawet nie były moje rzęsy big_grin
                      • pampelune Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 20:26
                        Może i tak... Zapamiętałam stwierdzenie że rzęsy mają więcej wyświetleń niż drop.
    • mysiulek08 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 17:46
      to tez mam pytanie smile z konca swiata

co to jest? roj pokazal sie raz i zniknal po kilku godzinach, pozna wiosna to chyba byla
      i taki zielonek
      • mysiulek08 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 17:47
        roj to taki skrot myslowy smile
        • nenia1 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 17:59
          to pierwsze przedziwne, to drugie jak konik polny.
      • geigo Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 18:16
        "Rój" to agregacja gąsienic - nie czuję się zbyt pewnie w południowoamerykańskiej entomofaunie, ale po małym riserczu obstawiam, że to gąsienice pawic z rodzaju Ormiscodes.
        A zielonek to jakiś pasikonik, jednak foto jest zbyt nieostre, więc nie będę kombinować z nawet oględnym oznaczaniem.
        • mysiulek08 Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 20:31
          aaaa, to stad sie biora nasze piekne cmy 🙂

pasikonikow u nas bogactwo, tylko ze zwykle sa kamienistoszare
      • snakelilith Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 18:18
        To na pierwszych dwóch wygląda jak nasza Korowódka dębówka, ale co żyje na drugim końcu świata to trudno powiedzieć.
        W tym roku jest tego u nas mniej, ale w ostatnich latach to był plaga. Powoduje silne alergii u ludzi i zwierząt.
    • borsuczyca.klusek Re: Identyfikacja owada potrzebna na już ;) 29.07.26, 18:11
      Drań potrafi nieźle ugryźć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka