Dodaj do ulubionych

Bombelka kupuję auto

11.08.26, 15:54
Jak w temacie. Pytanie o ubezpieczenie i jak ma kupic to auto bo pyta a ja nie mam pojęcia. Pewnie będzie miała jakieś kosmiczne stawki. Da radę jeździć na moim ubezpieczeniu jak kupi auto na siebie? Ematko pomóż bo nie mogę nikogo ze znajomych ktorzy sie na tym znają zapytać bo to straszna tajemnica.....
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 15:56
      Miało być że kupuje ale słownik mi uparcie zmienia...
    • kropkaa Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:00
      Jeśli będziesz współwłaścicielem, będzie mieć twoje zniżki.
      W razie kraksy nie tracicie wszystkiego, tylko zmniejszają rabat o 10%. No chyba, że coś się zmieniło. Wujek tak nam kiedyś doradził i zyskałam zniżki ojca.
      • em_em71 Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:02
        rankomat.pl/samochod/dwoch-wlascicieli-samochodu-a-ubezpieczenie
      • koronka2012 Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:17
        Będzie miała zwyżkę ze względu na młody wiek i brak doświadczenia. Trzeba dobrze poszukać żeby tego uniknąć. Moja córka najpierw była we współwłasności z dziadkiem który prawie nie jeździł więc ryzyko mniejsze, jak już przekroczyła magiczne 25 lat to wtedy dopiero zaczęła mieć auto na siebie, a jakieś zniżki już miała
        • slonko1335 Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:20
          Hm a może faktycznie współwłasność z dziadkiem który wogole nie jeździ już..
          • slonko1335 Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:22
            Tylko czy ogarniemy to z pełnomocnictwem? Bo z dziadkiem to już nie.....
      • zosia_1 Re: Bombelka kupuję auto 12.08.26, 08:52
        Przecież to od dawna nie obowiązuje
    • afro.ninja Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:00
      Nie możesz kupić auta na siebie?
      • slonko1335 Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:02
        Mogę ale to jej kasa, więc wolalabym żeby jednak miała jakiś w tym udział i liczyły się jej już jakieś zniżki .
      • andaba Re: Bombelka kupuję auto 12.08.26, 09:14
        Przecież bez sensu, żeby kupowała tylko na siebie, jak kupią na spółkę to córce będzie staż ubezpieczeniowy rosnał, a słonko na tym wiele nie traci, bo składki nie są jakieś drastycznie wyższe przy młodym współwłaścicielu.
    • marzenka12 Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:08
      Musisz byc wspołwłasciciem zeby auto objac twoimi znizkami
      • slonko1335 Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:10
        Muszę być gdzieś w umowie zakupu już wpisana czy przy rejestracji auta to się ogarnia a w umowie może być tylko ona ?
        • marzenka12 Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:14
          Urzad rejestruje na podstawie umowy wiec musi byc zawarta na was obie
        • andaba Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:17
          Musisz być w umowie kupna sprzedaży i potem tak samo wpisują w dowód rejestracyjny.
          My wpisywaliśmy dzieci jako współwłaścicieli jak tylko osiągnęli pełnoletność, dzięki temu szybciej im zniżki narastały.

Wiem, że da się to obejść, w sensie umowa na jedną osobę, rejestracja na dwie, ale nie ma co komplikować. Jedziesz z córką i umowę spisuje się na dwie osoby.
          I tak lepiej, żeby był ktoś jeszcze. Auto zapewne używane, pamiętaj, żeby jechać na przegląd przed zakupem.
    • koronka2012 Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:18
      Nawet jeśli auto będzie na ciebie to i tak musisz podać że jest młody kierowca, niektóre towarzystwa ubezpieczeniowe wymagają tej informacji nawet jeśli chodzi o sporadyczne korzystanie.
      Niestety jeśli polisa jest na ciebie to jest ryzyko że w razie stłuczki czy ocierki będą problemy z wypłatą odszkodowania.
    • lisciasty_pl Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 16:19
      Na umowie dwóch kupujących (można podzielić procentowo że np. kaszojad ma 90% a matka 10%), potem szukacie najbardziej korzystnego ubezpieczenia i tyle. Przy dwójce chyba nie ma problemu, u nas jedna fura ma 4 właścicieli (z czego trójka nieletnich) i chyba tylko PZU ogarnęło. Ale da się.
    • 35wcieniu Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 17:24
      No to współwłasność, żeby już jej leciały zniżki ale żeby stawka nie była wysoka.
      Inna sprawa co za auto, bo z tymi kosmicznymi stawkami to bez przesady. Zależy od pojazdu w dużej mierze.
    • eagle.eagle Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 19:37
      Ja kupiłam na siebie, dopiszę córkę jak przestanie być młodym kierowcą. Z ojcem miałam samochód ponad 10 lat, więc i ja jeszcze 10 czy 15 lat mogę mieć współwłasność z moim dzieckiem.
    • dors_venabili Re: Bombelka kupuję auto 11.08.26, 20:36
      My w kupiliśmy w sumie dwa - jako współwłaściciele - ja i syn oraz mąż i córka. Syn już nie młody kierowca, ale córka 20 latka. Jeżdżą na naszych zniżkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka