Dodaj do ulubionych

Kiedy MOPS wypłaca 500 zł za poród?

09.04.05, 14:04
Czy któraś z Was korzystała z tego świadczenia? Ile czasu trzeba czekać na
pieniążki od złożenia wniosku? Mam zamiar udać sie do MOPSu w tej (i nie
tylko) sprawie, ale teoria teorią, chciałabym wiedzieć, jak to wygląda w
praktyce.
Obserwuj wątek
    • nataliamackowiak Re: Kiedy MOPS wypłaca 500 zł za poród? 09.04.05, 14:33
      Jak masz prawo do rodzinnego, to powinni Ci wtedy wypłącić też dodatek porodowy
      500zł.
      Natalia
      • kasiulek11 Re: Pracuję w MOPS 09.04.05, 15:16
        Wiem jak to wygląda w praktyce, bo zajmuje sie tym zawodowosmile) Otóż do zasiłku
        rodzinnego przysługuje dodatek z tytułu urodzenia dziecka w wysokości 500 zł.
        Od momentu kiedy złożysz wniosek w MOPS, musisz otzrymać pisemną decyzję w
        ciągu miesiąca. Wypłata świadczeń ustawowo odbywa się zawsze do 15 dnia danego
        miesiąca.Jesli np. złożysz wniosek w najbliższy poniedziałek tj. 11 kwietnia,
        to pieniązki musisz otrzymać najpozniej do 15 maja. Musisz oczywiście spełniać
        określone kryterium dochodeowe, tzn. dochód netto z 2005 roku w przeliczeniu na
        osobę w rodzinie nie może być wyższy niż 504 zł./mies.Wątek zasiłków rodzinnych
        i wszystkich dodatków do nich był kiedyś wyczerpująco omówiony na forum "ciąża
        i poród" było to pod koniec stycznia - proponuję skorzystać z wyszukiwarki.
        Pozdrawiam - Kasia
        • kinga3 Re: Pracuję w MOPS 10.04.05, 23:01
          Czy w ustaleniu prawa do tego świadczenia też są brane pod uwagę regularnie
          płacone składki przez mninimum 6 miesięcy przed datą porodu? Czy może są inne
          kryteria? Ja np. miałam przerwę w płaceniu składek, przez co regularność mogę
          wykazać tylko 3 miesiące przed miesiącem w którym urodziłam dziecko. Zasiłek
          rodzinny należy mi się na pewno, o ile nie jest problemem moja
          składkowa "przeszłość". Co byś zrobiła z moim przypadkiem?
    • anetonet Re: Kiedy MOPS wypłaca 500 zł za poród? 09.04.05, 15:08
      PO ZŁOŻENIU DOKUMENTÓW CZEKASZ JAKIEŚ 4 TYGODNIE.ALE TO TEŻ ZALEŻY OD
      INDYWIDUALNOŚCI UM LUB GMINY.ZALEŻY GDZIE MIESZKASZ
    • kasiulek11 Re: link z dyskusja nt. zasiłków 09.04.05, 15:27
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=19737899&a=19887416
    • berecik7 Re: Kiedy MOPS wypłaca 500 zł za poród? 09.04.05, 21:11
      a ja mam pytanie, kto osiąga kryteirum tych 500ileś zł miesięcznie na osobę?
      Przecież nawet jeśli zarabi się najniższą średnią krajową, to dochód na rękę
      jest chyba wyższy niż te pięćset ileś prawda?
      • kasiulek11 Re: do berecik 09.04.05, 21:20
        kryterium dochodowe 504 zł NA OSOBĘ w rodzinie, tzn. na każdego z rodziców i
        każde z dzieci. Zatem jeśli np. każde z dwojga małżonków zarabia 1000 zł. netto
        a mają trojkę dzieci, wówczas dochód na osobę w rodzinie wynosi 400 zł. (bo
        2000 zł. dzielone przez 5 osób). Zdziwiłabyś się ile rodzin żyje znacznie
        poniżej tego pułapu... Kasia
    • nataliamackowiak Re: Kiedy MOPS wypłaca 500 zł za poród?-kasiulek 09.04.05, 21:26
      Dlaczego piszesz, że dochód za 2005 r?
      Przecież do końca sierpnia 2005r. będą brane pod uwage dochody za 2002r., a
      potem za 2004r.
      Natalia
      (??)
      • karioka23 Re: Kiedy MOPS wypłaca 500 zł za poród?-kasiulek 09.04.05, 22:08
        A nie za 2003?
        • kasiulek11 Re: Kiedy MOPS wypłaca 500 zł za poród?-kasiulek 10.04.05, 12:37
          aaa masz rację. odruchowo wpisałam rok 2005- przepraszam. Oczywiście, że do
          sierpnia bedą brane pod uwage dochody za 2002r.a od wrzesnia za 2004.
          Paradoksalnie dochody za 2003 nie bedą juz nigdy brane pod uwage jesli chodzi o
          ubieganie sie o zasiłek rodzinny.
          • zuz-anka Do kiedy wnioski? 10.04.05, 16:06
            Ile czasu po porodzie maź. mam na złożenie wniosku o rodzinne z dodatkiem za
            poród? Czy jeśli rodzę w kwietniu, a złożę we wrześniu to też dostanę? Bardzo
            nam sie zmieniła sytuacja materialna od 2002 roku
            • kasiulek11 Re: Do zuz-anka 10.04.05, 18:10
              zasiłek rodzinny wypłaca się od miesiąca w ktorym zostanie złożony wniosek,
              natomiast dodatek z tyt. urodzenia dziecka w wys. 500 zł przysługuje
              jednorazowo jednak trzeba wystąpic z wnioskiem o jego wypłacenie nie pozniej
              niż do czasu kiedy dziecko ukończy rok.(Jeśli w 2002 r. mieliście lepszą
              sytuację dochodową niż w tej chwili, możecie podać we wniosku dochód utracony)
          • kinga3 Re: Kiedy MOPS wypłaca 500 zł za poród?-kasiulek 10.04.05, 23:02
            A dlaczego???
          • kinga3 Re: Kiedy MOPS wypłaca 500 zł za poród?-kasiulek 10.04.05, 23:05
            dlaczego dochód z 2003r będzie pomijany???
            • kasiulek11 Re: Kiedy MOPS wypłaca 500 zł za poród?-kasiulek 11.04.05, 09:01
              to dość zawiłe...Otóż dotą brano dochod nie z roku poprzedniego a z przed 2
              lat, ponieważ nowe wnioski o zas.rodzinny a z nimi zaświadczenia z urzedu
              skarbowego składało się w maju - co oznacza, że w maju US nie ma jeszcze
              zakończonego rozliczania dochodów podatników za rok ubiegły. dopiero teraz
              ustawodoawca pomyślał i przeniosł termin z maja na wrzesień co znaczy, że
              Urzedy skarbowe juz sie uporają z rozliczeniami za ubiegły rok podatkowy i beda
              mogly wydac zaswiadczenia o dochodach (w roku 2005 za rok 2004) i właśnie z
              powodu tego przeskoku z maja na wrzesień wynika sytuacja, w ktorej dochody za
              rok 2003 nie bedą brane pod uwage...
    • elgosia Re: Do kasiulek 11 10.04.05, 13:25
      Dziękuję za odpowiedź. Wątek z ciąża poród znam, bo go śledziłam. A zasiłek
      rodzinny pobieram. Do tego dodatek wychowawczy. I teraz nie wiem, jak będzie,
      bo termin mam na 9 V, więc zanim wyślę zaświadczenie o porodzie, MOPS mi juz
      pieniążki przeleje. Ale to jest chyba wypłata za kwiecień? Za maj dostanę
      macierzyński, ale co z początkiem maja? Część dodatku? Bo z tego, co wiem,
      dodatek wych. się zawiesza na czas macierzyńskiego.
      A mogę zasypać Cię moimi pytaniami na priva?
      • kasiulek11 Re: Do elgosia 10.04.05, 18:04
        możesz napisać do mnie na Gg moj nr: 4967008, jak tylko znajde czas to chetnie
        odpowiem na Twoje pytaniasmile
    • zuz-anka co to jest dochód utracony ... 16.04.05, 16:35
      ...i jak to udowodnić? Poprosze o odp. na zuz-anka@wp.pl, bo właśnie wróciłam z
      dzidzią

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka