chimba 19.04.05, 15:06 Zgłupiałam, czy ktoś może mi powiedzieć, jak nazywa się jesyk jakim posługują się w Holandii, bo do tej pory myśłałam, ze holenderski, a kolega mówi mi ze flamandzki???????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18lipcowa Re: Języki 19.04.05, 15:12 marcelino1 napisała: > język niderlandzki W Belgii mówią po holendersku, ale jest tam też drugi język tylko nie pamiętam jaki. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa Re: Języki 19.04.05, 15:11 chimba napisała: > Zgłupiałam, czy ktoś może mi powiedzieć, jak nazywa się jesyk jakim posługują > się w Holandii, bo do tej pory myśłałam, ze holenderski, a kolega mówi mi ze > flamandzki???????????? Holenderski. Co najwyżej może on się zaliczać do grupty języków flamandzkich.Ale może się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
mradford Re: Języki 19.04.05, 15:14 Język flamandzki - język należący do języków germańskich. Używa go ok. 7 mln mieszkańców Belgii, głównie w jej północnej połowie. Jeden z dwóch języków urzędowych Belgii, obok języka francuskiego. Język flamandzki jest bardzo podobny do holenderskiego, przez co oba te języki są czasami uznawane za odmiany jednego języka niderlandzkiego.ttaka jestem madra bo moj ex kiedys studiowal w Belgii i zdawal egzaminy z flamandzkiego. A co owiesz na Irlandie?Irlandzki,gaelicki,angielski?)) Odpowiedz Link Zgłoś
hawan Re: Języki 19.04.05, 15:15 W holandi jezykiem urzedowym jest jezyk niderlandzi. Jezyk flamandzki jest bardzo podobny do holenderskiego, przez co oba te jezyki sa czasami uznawane za odmiany jednego jezyka niderlandzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Języki 19.04.05, 15:17 "Język niderlandzki - język indoeuropejski z grupy języków germańskich. Ukształtował się w średniowieczu. Jego najstarsze pisemne zabytki pochodzą z IX wieku. W wyniku podziału Niderlandów na Holandię i Belgię podzielił się na język flamandzki i holenderski, które są jednak bardzo często uznawane za jeden język. Obu odmian języka niderlandzkiego używa ponad 20 milionów ludzi w Holandii, Belgii, Surinamie, Arubie i na Antylach Holenderskich." pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_niderlandzki pl.wikipedia.org/wiki/Holandia Odpowiedz Link Zgłoś
chimba Re: Języki 19.04.05, 15:20 Dzięki za odpowiedzi. Aha i przepraszam za błąd w wyrazie język, już nie dowidzę jak pisze, chyba dlatego, że siedzę 8 godzinę przed komputerem Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Języki 19.04.05, 15:25 chimba jezyk holenderski to potoczna nazwa tego czym mowia w Holandii. A mowia po niderlandzku, bo to Królestwo Niderlandow w koncu A flamandzki to to samo, tylko goscie ktorzy mowia po niderlandzku w Belgii mieszkaja na Flamandach ( a moze we Flamandii...) i nazywani sa Flamandami (Bez usmiechu tancza Flamandowie jak spiewal Jacques Brell) i sila rzeczy musza mowic po flamandzku )) Odpowiedz Link Zgłoś
hawan Wieczna gosia 19.04.05, 15:46 wieczna-gosia napisała: w Holandii. A mowia > po niderlandzku, bo to Królestwo Niderlandow w koncu > A flamandzki to to samo, Gosia to raczej nie to samo, gdyz flamandzki jest dialektem jezyka niderlandzkiego. To tak jakby powiedziec, ze polski i slaski to to samo... ja tam slazaka bez slownika zrozumiec nie potrafie Odpowiedz Link Zgłoś