aneczkakaka 07.06.05, 11:19 Czy chestną może być rozwódka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marjotka Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 11:45 Z tego, co wiem, nie ma szans. Słyszałam wielkokrotnie od dalszej i blizszej rodziny. Wynika to z założen kosciola oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
marjotka Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 11:49 Ale wszystko oczywiście zalezy od księdza ))) Odpowiedz Link Zgłoś
kargab Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 12:18 Rozwódka nie może byc chrzestną,ani nawet żona rozwodnika,wiem bo u mnie jest taka sytuacja i nic nie dało si e zrobić.Trzeba poszukac kogoś innego na papierek ,a wtedy dziecko może mieć dwie chrzestne,u nas tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 12:22 Nie "nawet", tylko zwlaszcza. Zona rozwodnika oczywiscie nie moze, bo jest w zwiakzu z mezczyzna, ktory wedlug KK nie jest jej mezem. Natomiast rozwodka, owszem, co do zasady, moze, jesli nie jest w innym zwiazku. "Poszukac kogos na papier" - piekne okreslenie, zaprawde, zaprawde. No, jak chrzest to papier, to faktycznie lepiej poszukac, i glowy sobie nie zawracac ;- ))). A dwoch chrzestnych tej samej plci oczywiscie miec nie mozna, mozna miec ewentualnie chrzestna i kobiete-swiadka chrztu (wtedy moze byc nawet niewierzaca), ale to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
p_swiat Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 12:23 Nie może być - mój brat jest rozwiedziony i w żadnym wypadku nie mógł zostać chrzestnym mojej córki Pytałam w wielu kościołach i nie ma szans Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 12:44 no to u mnie jest bardzo ciekawie w takim razie bo: chrzestnym ojcem mojego dziecka jest moj brat, ktory ma slub tylo cywilny, ja jestem chrzestna corki mojego brata, ja tez mam tylko slub cywilny, moj maz, ktory jest rozwodnikiem, to znaczy teraz jest moim mezem cywilnym jest podwojnie chrzestnym. Ale tak, zarowno maz jak i ja zostalismy chrzestnymi przed slubami, natomisat moj brat zostal chrzestnym mojego synka niedawno, a on nie ma slubu koscielnego tylko cywilny, no ale fakt, ksiądz znajomy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczkakaka Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 12:47 Kobieta, o której muślę nie pozostaje w żadnym innym zwiazku. Co tydzień przystępuje do Komunii świętej. Naprawdę nie znam się na prawie kanonicznym, dlatego też proszę o informacje od osób, które orientują się w tych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szymka Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 12:55 MYślę, ze to zależy od księdza, jeżeli ta kobieta nie jest w innym zwiazku to chyba jest szansa zeby ksiądz się zgodził. U moich znajomych była taka sytuacja: chrzestnym miał zostać brat matki dziecka, który za 2 miesiące miał zaplanowany ślub kościelny, ale jego narzeczona była w ciązy (3 mies.) i ksiądz się nie zgodził. Prawdę mówiąc nie wiem jak to wyszło, ze jego kobieta jest w ciąży czy ksiądz wypytywał, czy jak? Ale to było w górach, tam księża (i ludzie) są może bardziej konserwatywni w sprawach religii. Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak przejść się do księdza i zapytać, albo nie pytać tylko zgłosić taką osobę jako chrzestną i zobaczysz co będzie dalej. Jakby co masz argument, ze ona jest wierząca "praktykująca" i nie ma faceta. Życzę powodzenia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andzia_19741 Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 12:57 Jeżeli nie pozostaje w związku, a nawet jeśli pozostaje ale nie współżyje z partnerem (nie "cudzołoży) to może byś matką chrzestną. Według Kościoła taka osoba nadal jest żoną swojego (cywilnie rozwiedzionego) męża i w związku z tym współżycie z kimś innym (nawet w wieloletnim związku) to cudzołustwo. W tej chwili KK wyszedł na przeciw takim parom i pozwala im na aktywne i pełne uczestnictwo w życiu Kościoła (przyjmowanie sakramentów itd.) pod warunkiem PEŁNEJ wstrzemięźliwości seksualnej (tzw biały związek). Zatem jeżeli ta osoba NIE MA partnera to MOŻE być matką chrzestną. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
j_e_s_z Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 12:58 Jak to przystępuje do komunii św? Przecież rozwodnicy nie mogą?... Chyba, że doszło do kanonicznego unieważnienia małżeństwa kościelnego. I wtedy jest tak, jakby nigdy nie miała męża. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 13:00 j_e_s_z napisała: > Jak to przystępuje do komunii św? Przecież rozwodnicy nie mogą?... Dlaczego nie moga? Jesli nie maja innego partnera, to nie grzeszą. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 13:24 Moga. KK jak najbardziej dopuszcza separacje, ale nie dopuszcza zawarcia powtornego zwiazku. Osoba, ktora pozostaje w takim zwiazku ma raczej mocno utrudnione prowadzenie zycia zgodnego z wiara, wiec chrzestnym byc nie bardzo moze. A tu masz stosowne kanony KPK: Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki. Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych. Kan. 874 - § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto: 1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania; 2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku; 3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; 4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej; 5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest. § 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczkakaka Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 13:06 Podobno mogą przystępować do komunii, jeżeli nie są w nowym związku. Odpowiedz Link Zgłoś
zoe26 Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 13:20 Nie mogą. U nas w kancelarii rodzicom po ślubie cywilnym bądż w po rozwodzie nawet nie daje się karteczek do spowiedzi o Komunii św. juz nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 13:27 Jesli tylko sa separowani, dlaczego nie? Kan. 1151 - Małżonkowie mają obowiązek i prawo zachowania współżycia małżeńskiego, chyba że usprawiedliwia ich zgodna z prawem przyczyna. Kan. 1152 - § 1. Chociaż bardzo zaleca się, aby współmałżonek pobudzony chrześcijańską miłością i zatroskany o dobro rodziny, nie odmawiał stronie cudzołożnej przebaczenia oraz nie zrywał z nią życia małżeńskiego, to jednak, gdy wyraźnie lub milcząco nie darował winy, ma prawo przerwać pożycie małżeńskie, chyba że zgodził się na cudzołóstwo, albo stał się jego przyczyną lub sam także popełnił cudzołóstwo. § 2. Zachodzi milczące darowanie, gdy strona niewinna upewniona już o zdradzie małżeńskiej, dobrowolnie z miłością małżeńską współżyje z tą, która zawiniła. Domniemywa się zaś je, jeśli przez okres sześciu miesięcy zachowała współżycie małżeńskie i nie odniosła się do władzy kościelnej lub państwowej. § 3. Jeśli współmałżonek niewinny sam zerwał dobrowolnie współżycie małżeńskie, powinien w ciągu sześciu miesięcy wnieść sprawę o separację do kompetentnej władzy kościelnej, która, biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności, rozważy, czy niewinny współmałżonek mógłby być skłoniony do darowania winy i nie przedłużania separacji na stałe. Kan. 1153 - § 1. Jeśli jedno z małżonków stanowi źródło poważnego niebezpieczeństwa dla duszy lub ciała drugiej strony albo dla potomstwa, lub w inny sposób czyni zbyt trudnym życie wspólne, tym samym daje drugiej stronie zgodną z prawem przyczynę odejścia, bądź na mocy dekretu ordynariusza miejsca, bądź też gdy niebezpieczeństwo jest bezpośrednie, również własną powagą. § 2. Po ustaniu przyczyny separacji, we wszystkich wypadkach należy wznowić współżycie małżeńskie, chyba że władza kościelna co innego postanowi. Kan. 1154 - Z chwilą zdecydowania o separacji małżonków, należy się zatroszczyć o odpowiednie utrzymanie i wychowanie dzieci. Kan. 1155 - Współmałżonek niewinny może, w sposób godny pochwały, dopuścić z powrotem drugą stronę do życia małżeńskiego. W takim wypadku zrzeka się prawa do separacji. Odpowiedz Link Zgłoś
p_swiat Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 13:22 Najlepiej będzie jak spytasz o to księdza bo każda z nas może jedynie domniemywać czy może czy nie Napewno każdy przypadek jest inaczej brany pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Chrzestna rozwódka 07.06.05, 14:51 a ja znam chrzestnego - niewierzącego!!! Za nic nie wiem - jak to możliwe ?! ------------------------------------------------------ çççççççççççççççççççççĂçççççç Odpowiedz Link Zgłoś