lippy Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 09:10 pierogi ruskie tesciowa robi, ja jestem zbyt leniwa Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 11:41 Hihi a nie są to może pierogi leniwe?)) Odpowiedz Link Zgłoś
m_sl Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 09:10 Dziś jeszcze nie wiem, ale wczoraj poszalałam i zrobiłam obiad grecki: tsatiki, hummus, oliwki, sałatka grecka i gyros. I wszystko sama. Do tego butelka czerwonego wina.... Żyć nie umierać. Ps. dzieci są na wakacjach, bo by tego nie tknęły. Pozdrawiam m_sl Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 09:20 Chlodnik litewski, tylko on w ten upal wchodzi, pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
ingrid123 Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 09:20 pierogi z jagodami i śmietanką mniam mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: chłodnik litewski- przepis 29.07.05, 10:03 Gotuje 2 botwinki w niewielkiej ilosci wody z kostka rosolowa.Gdy jest juz miekka miksuje, dodaje koncentrat buraczany z butelki(polowe).Do tego dolewam litr naturalnego jogurtu pol na pol z kefirem lub maslanka, dodaje mala smietane (tu szkoly sa rozne, bo co kto lubi- moze byc na samym kefirze, bez smietany i jogurtu), dosmaczam sola.Chlodnik wedruje do lodówki.Teraz kroje w kostke zielone ogorki, rzodkiewke- duzo, siekam szczypior i koperek- po 1 peczku.Polowe warzyw i zieleniny wrzucam do chlodnika, polowe zostawiam do posypania juz na talerzu.Gotuje jajka na twardo, ktore siekam i dodaje do zupy przed podaniem, bezposrednio na talerz- wowczas chlodnik jest takze wizualnie apetyczny. Polecam, bo to bardzo smaczne danie i bardzo orzeźwiajace, na upal idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: chłodnik litewski- przepis 29.07.05, 11:37 ja robię podobnie, tylko nic nie miksuję i nie dodaję kostki rosołowej - kiedy zupa jest zimna po kostce pływają w niej kawałeczki tłuszczu. Chyba, ze po miksowaniu znika. Dziś też mam chłodnik więc: 2 botwinki, płuczę, wkrajam liście i buraczki (w kostkę)do gara, gotuję w małej il. wody, studzę. Gotuję jajka - jedno do 1 talerza, do tego ogórek w kostkę i koper. Mieszam z kefirem na oko, doprawiam koncentratem barszczu i wyżera taka, ze się nie chce wstawać od stołu. Ale to trzeba lubić, mąż sobie życzy ziemniaczki i je na ciepło sam barszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Chłodnik litewski BEZ gotowania 29.07.05, 11:47 Litr kiszonego barszczu (nie koncentratu, nie soku buraczanego z kartonu, a kiszonego barszczu - najlepszy do kupienia na starym kleparzu w Krakowie, można też zrobić samemu ) mieszamy z litrem kefiru lub maślanki. Doprawiamy po swojemu. Wlewamy do talerzy, na środeku każdego robimy kleks ze śmietany i wsypujemy posiekaną zieleninę, rzodkiewki i ogórek. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: chłodnik litewski- przepis 29.07.05, 13:23 > ja robię podobnie, tylko nic nie miksuję i nie dodaję kostki rosołowej - kiedy > zupa jest zimna po kostce pływają w niej kawałeczki tłuszczu. Chyba, ze po > miksowaniu znika. E, gdyby plywaly oka, to tez bym kostki nie dawala.Nic nie plywa po miksowaniu.A nie ciacham botwinki , bo po pierwsze nie lubie tych farfocli, a po drugie za leniwa jestem. A co do lubienia to rzeczywiscie, znam osoby, ktore nie tkna zupy na zimno.A ja robie i chlodnik i gazpacho. Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia Re: lola211 -jak sie robi gazpacho? 29.07.05, 13:34 jak sie robi gazpacho????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: lola211 -jak sie robi gazpacho? 29.07.05, 14:53 to chyba chłodnik z pomidorów, ale nie robiłam, nie wiem. Lola, czekamy Odpowiedz Link Zgłoś
ingrid123 gazpacho 29.07.05, 14:58 widze, że jesteście bardzo zainteresowane przepisem a Lola nie odpowiada; więc znalazłam dla Was ... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26270644&a=26270644 Odpowiedz Link Zgłoś
meessi Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 09:28 U mnie wczoraj pstrąg na parze (oczywiśćie w durszlaku nie w parowarze)i makaron w ziołach - takie nowe kostki Knorra z ziołami i oliwkami. Bardzo szybko się robi wszystko polecam. Wcześniej był boczniak i ziemniaczki. A dziś to zrobię kurczaka z warzywami zawijanego w naleśniki. Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 m_sl 29.07.05, 11:09 napisz jak robisz gyros w domu?potrzebuję dobry przepis Odpowiedz Link Zgłoś
palka_zapalka Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 11:40 ja dziś idę na łatwiznę ziemniaczki z jajeczkiem sadzonym do tego fasolka szparagowa i sałtka z pomidorów z zółtym serem Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Hmmmmm! 29.07.05, 11:54 Jeszcze nie wiem, chyba ryz i qurzy cyc ,no i oczywiscie surowka !! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
palka_zapalka A chce Wam sie jesc w taki upał ? 29.07.05, 12:00 ja ugotuje, ale kto to zje moja córka piła by tylko i chyba jej zrobię chłodnik z kompotu truskawkowego z makaronem - ja jadłam jako dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 11:57 U nas dziś zupka ogórkowa Ugotowana już wzoraj w szybkowarze, bo dziś przy kuchni to pewnie długo bym nie wytrzymała Odpowiedz Link Zgłoś
pavlaczka Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 12:05 Jak mi się nie chce gotowac to wrzucam tylko torebkę ryżu do gara z wrzątkiem i podgrzewam jakiś sos knorra.Ewentualnie może być fasolka lub kalafior z bułką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 13:03 Gołąbki zrobione przez mamę. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 14:55 lidkakn napisała: > Gołąbki zrobione przez mamę. Polecam. OK, powiem mamie Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 13:19 Frytki, jajka sadzone i fasolka szparagowa Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 13:27 Makaron z pastą ze szpinaku posypany zółtym startym serem - pycha, nawet moja 22 miesięczna Ola pałaszuje ze smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 13:32 Gotujesz makaron. Na patelnię wlewasz trochę oliwy i kładziesz paczkę zamrożonego szpinaku (ja kupuje gotowy mrożony). Jak się rozmrozi i odparuje woda, patelnię zdejmujesz z ognia i dodajesz sól, startą gałkę muszkatałową, przecisnięte przez praskę ząbki czosnku ok.3-4 - przyprawy i czosnek wg uznania oraz dodajesz kostkę rozdrobnionego białego sera. Mieszasz. Patelnia na gaz i pogrzewasz. Wykładasz na makaro, można posypać startym żółtym serem i zapiec.Przygotowuje się to błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 13:37 Cłodnik. Nikt nie chciał niczego ciepłego. Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 15:00 Uwielbiam chłodnik, szkoda ze nie wpadłam na pomysł zeby dzis zrobic. Jutro zrobię,mniam. A dziś faszerowana cukinika,paluszki lizac(mam nadzieje) Odpowiedz Link Zgłoś
iwles poproszę o przepis na faszerowaną cukinię :):):) 29.07.05, 16:26 kiedyś robiłam wg przepisu z jakiejś gazety, ale coś mi nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: poproszę o przepis na faszerowaną cukinię :): 29.07.05, 17:08 Iwles ja cukinie robię bardzo prosto. Na pewno są bardziej wyrafinowane przepisy. Mięso mielone doprawiam wg smaku+ jajko+gotowany ryz. Wymieszac. Cukinie poprzekrajac na ćwiartki,wydrążyc środek,w powstałe miejsce naładowac mięsa. Do brytfanki wlewam olej+woda+koncenrat pomidorowy+ pokrojona papryka. Układam cukinie i do piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: poproszę o przepis na faszerowaną cukinię :): 29.07.05, 17:15 Dzięki. ta cukinia to pewnie nie za duża i żeby miała miękką skórkę? Czy można jeść ze skórką? Taaaa.... bo ten przepis z gazety był dość zkomplikowany. Jeszcze raz dziękuję za Twój. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: a co u was dziś na obiad bo ja nie mam pomysł 29.07.05, 16:42 dziś zupa szpinakowa z grzankami Odpowiedz Link Zgłoś