06.08.05, 18:33
Ile płaci się teraz za chrzciny, u mnie mówią co łaska ale nie mam pojęcia
ile zazwyczaj ludzie dają?
Obserwuj wątek
    • dziama3 Re: Chrzest 06.08.05, 18:48
      My chrzciliśmy w grudniu i dawaliśmy chyba 100zł, mieszkamy w małym mieście.
      • torcik2 Re: Chrzest 06.08.05, 19:08
        U nas chrzest był 19.06.2005 daliśmy 50zł a i tak uważam że powinno być za
        darmo. Przecież to jest obowiązek księdza ochrzcić dziecko.
    • jagodasoft2 Re: Chrzest 06.08.05, 19:19
      Miesiąc temu przerabialiśmy ten temat i wcześniej pewnie też. WYSZUKIWARKA.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=25302264&a=25370691
      • sbial Re: Chrzest 06.08.05, 20:00
        My też 50 zł, ale to chrzestny płaci księdzusmile
        • annied Re: Chrzest 06.08.05, 21:17
          23.07.2005 100pln w Jędrzejowie
          • barbi1 Re: Chrzest 06.08.05, 21:24
            Nastawiłam się, że dam księdzu co łaska. Przy załatwianiu formalności zapytałam, ile ksiądz sobie życzy i on wyjął z szuflady cennik i powiedział, że chrzest kosztuje 100 zł. Trochę mnie zaskoczył, bo planowałam 50 zł.
            • mmala6 Re: Chrzest 06.08.05, 21:28
              oooo! cennik w kosciele!!pieknie,a bylo ile na tace dawac?smile)
        • agnieszka728 Chrzest-100 zł. 10.08.05, 12:34
          Chrzciłam córeczkę 26 czerwca i płaciliśmy z mężem 100 zł.
          Pozdrawiam.
    • tea77 Re: Chrzest 06.08.05, 22:55
      A u mnie chrzest kosztuje UWAGA-20zł.Dokładnie taką kwotę wymienił
      ksiadz.Dodam,że chrzest naszego synusia jest po mszy w dniu kiedy normanlnie
      chrzciny się nie odbywają.
      Mieszkam w Żorach
      Pozdrawiam
    • sbial Re: Chrzest 07.08.05, 08:16
      Czy tylko u nas za chrzciny płaci chrzestny?
      A wiecie, że u nas na mszy było łącznie 15 chrztów? Czysty obłęd - gdyby tak od
      każdego po 200 zł...
    • dat14031967 Re: Chrzest 08.08.05, 13:56
      A moze tak u franciszkanow?
      Ci rzeczywiscie biora co laska.
      Wrzuca sie do skarbonki w kancelarii tyle ile uwazasz(Panewniki).

darek
    • kontoani Re: Chrzest 08.08.05, 14:56
      co łaska, ja dałam 100 PLN (w WArszawie)
      A.
    • wenus.z.willendorfu Re: Chrzest 08.08.05, 15:00
      A my nie dawaliśmy nic. Zapytaliśmy księdza, ile kosztuje chrzest, a ten nam
      odpowiedział, że jeszcze jesteśmy młodzi, przy dziecku też sporo wydatków, więc
      lepiej zachowajmy te pieniądze na coś dla maluszka smile
      • monia725 Re: Chrzest 08.08.05, 15:29
        Są tacy księża??????
        • wenus.z.willendorfu Re: Chrzest 08.08.05, 15:30
          Ano są smile
    • elfik77 Re: Chrzest 08.08.05, 15:31
      Ja właśnie jestem na etapie załatwiania formalności związanych z chrztem. U nas
      w kościele ofiara - 50 zł.
      • axela Re: Chrzest 08.08.05, 15:33
        Sa tacy ksieza ale to wyjatki potwierdzajace niestety smutna pazerna regole
    • monsiu73 a na Grochowskiej 200 zł!!! 08.08.05, 17:34
      ciekawe,kto mnie przebije?
      Na Kamionku w W-wie na Grochowskiej chrzest kosztuje 200 zł i ani złotówki
      taniej.Też jest cennik.
      Mnie krew zalała i chciałam się kłócić,ale mąż mnie powstrzymałsad(
      • monsiu73 Re: a na Grochowskiej 200 zł!!! 08.08.05, 17:35
        aaa,zapomniałam dodać,że jak proboszcz ma dobry
        humor,to...(uwaga,tatatatata)-ROZKŁADA NA RATYbig_grin
        • aura78 U nas nie przyjal, ale sie pozniej dopominali :) 10.08.05, 13:17
          TO u nas bylo z platnoscia za chrzest - WESOLO smile
          Przy umawianiu terminu mielismy rozmowe z ksiedzem, bo nie mamy ślubu kościelnego.
          Ksiadz nawijał chyba z pol gdziny i na koniec jak mu hcieliśmy ofiare (w
          kopercie) wreczyc za chrzest to nie przyjąl i powiedział, zebysmy sobie na ślub
          zachowali (bo przyczyne braku ślubu koscielnego podalismy glownie finansowa).
          I tu powinien byc koniec mojej wypowiedzi smile ale....
          jak donioslam metryke urodzenia do kancelarii, to mnie sekretarka (? chyba
          sekretarka, bo raczej nie zakonnica) poinformowala (sama z siebie), ze oplate
          za chrzest (ofiare) moge pozniej uiscic, ja oczywiscei o to nei pytalam, bo jak
          ksiadz nie przyjal to co sie mialam sama narzucac.
          Ja jej na to, ze dawalismy ksiedzu, ale nie przyjal i wiec co Ona, cos zaczela
          ściemniac, w stylu: "No dobrze, ale to mozna pozniej"
          A w dniu chrztu wywolali nas z kaplicy przed chrztem, zeby odebrac metryke
          chrztu i tam tym razem ksiadz, ze za chrzest to mozna pozniej uiscic OFIARE
          (ofiare hehehe).
          Ale my jestesmy perfidni i nic nie dalismy.
          Bo dla mnie troszke ponizej krytyki jest kiedy daje sie ksiedzu, a On nie
          przyjmuje a pozniej inni za niego sie dopominaja.
          A u nas w parafii wcale to nei sa jakies gigantyczne koszty, co laska raczej.
          Znajomi dawali 50zl i mysmy tez chcieli tyle dac.
          --
          Ula i Patryczek, 17.II.2005
          • nadka1 Re: U nas nie przyjal, ale sie pozniej dopominali 10.08.05, 14:07
            Ja chrzciłam w kwietniu,na Bródnie też co łaska ale jak zapytałam ile ta co
            łaska wynosi to ksiądz pokazał mi zeszyt w którym było zapisane ile kto
            dał.Ceny wahały się od 80-150zł daliśmy 100zł.
          • ola31121982 Re: U nas nie przyjal, ale sie pozniej dopominali 11.08.05, 21:18
            ja bylam ostatnio w kosciele spytac z jakimi kosztami mam sie liczyc przy
            chrzcie.ksiadz wyjal cennik i powiedzial 150zł,a ja do niego ze chyba
            zartuje,zamurowalo mnie-myslalam ze jakies 50 zl.i pytam go a gdzie co łaska.on
            na to ze jak 150 nie pasuje to mozemy isc do innej parafii!!!!bezczelny typ-
            jestem chrzescijanka-ale ksiezy nie znosze.a co najlepsze mieszkam w malym
            miescie i jak czytam że nawet gdzies w warszawie 50zl to mnie trafia!!
    • evellek Re: Chrzest 10.08.05, 14:33
      kraków- 300 zł- specjalna msza w sobotę w lutym- w kosciele na tą okazję było
      cieplutko
    • kokons Re: Chrzest 11.08.05, 10:29
      CHREST NIE JEST OBOWIAZKIEM KSIEDZA - jak tu ktos pozwolil sobie stwierdzic. To
      decyzja rodzicow wynika z naszej wolnej woli...i blogoslawienstwo dla
      dziecka...no ale to kazdego indywidualnasprawa jakie kto ma przy tym odczucia -
      zostawmy to.
      Za chrzest jesli rzeczywiscie nas nie stac nie musimy dac zadnej ofiary i
      powinno byc to wyjasnione i zrozumiane przez kosciol. Jesli natomiast chrzest
      odbywa sie na mszy to w takiej sytuacji ofiara ok 50 zl - jest odpowiednia i
      chyba niezbyt wygorowana, bo kosciol sie utrzyumuje z naszych datkow. Jesli
      natomiast mamy chrzest na mszy indywidualnej mysle, ze powinnysmy zdawac sobie
      sprawe, ze to kosztuje - troche jak idywidualne wynajecie kosciola...
      Najprzyjemniej jest jednak juz juz tu zostalo zauwazone chrzcic u
      zakonnikow...niemniej jednak rowniez trzeba pamietac, ze oni sie z naszych
      datkow utrzymuja.
    • muki1 Re: Chrzest 11.08.05, 12:41
      No tak co łaska, ale moim zdaniem najmniej 50 zł.
      A gdzie w Warszawie jest kościół, w którym chrzczą dzieci rodzicó, którzy maja
      poki co tylko slub kościelny? Bo w jednym kosciele już nam odmówili...sad
      • tagutka Re: Chrzest 11.08.05, 15:24
        Muki! chyba myślałaś o cywilnym? ja też mam ten problem,ślub mamy cywilny (z
        wielu przyczyn,których nie chcę wymieniać żeby nie zanudzać)ale na skutek
        nacisków mojej mamy i trochę własnego sumienia chciałabym ochrzcić małego.
        Trochę się jednak boję wizyty u księży, nie będą mnie przypadkiem straszyć
        ogniem piekielnym? Może ktoś tu ma jakieś doświadczenie w tej kwestii?
        • kokons Re: Chrzest - rodzice nie musza.... 11.08.05, 16:23
          Polecam w calosci do przeczytania przed chrztem:
          www.archpoznan.org.pl/serwis/artykuly/2002/1/chrzest.htm
          A tu wklejam fragmenty w ktorych jest jasno wyjanione,zxe wedlug prawa
          kanonicznego rodzice nie musza zyc zgodnie z wiara...natomiast w takim
          przypadku wzorem chrzescijanina musza byc rodzice chrzestni! Ptroponuje
          zaopatrzyc sie w te upusty i pokazac ksiedzu...

Czy każde dziecko może być ochrzczone? Czego się wymaga do godziwości chrztu?

Zdatnym do przyjęcia tego sakramentu jest każdy jeszcze nie ochrzczony, stąd
          też należy być otwartym na wszystkie dzieci zgłaszane przez rodziców czy
          prawnych opiekunów, proszących w ich imieniu o chrzest św. Nie należy jednak
          zapominać o konieczności wzięcia odpowiedzialności za wychowanie w wierze
          ochrzczonego dziecka. Mając to na względzie Prawodawca kościelny wprowadził, co
          do godziwości chrztu, następujące zalecenia :
          -nie udzielać chrztu św. małym dzieciom bez wiedzy ich rodziców lub prawnych
          opiekunów, lub wbrew ich woli;
          -jeśli rodzice są połączeni związkiem cywilnym, duszpasterz powinien starać się
          doprowadzić ich do zawarcia małżeństwa sakramentalnego przed chrztem dziecka;
          -gdy żyjący w związku cywilnym wyraźnie odmawiają zawarcia małżeństwa
          sakramentalnego lub nie mogą tego uczynić z powodu przeszkód kanonicznych,
          duszpasterz ma obowiązek żądać na piśmie od rodziców dziecka i chrzestnych
          oświadczenia, że zobowiązują się wychować dziecko w wierze katolickiej;
          -jeśli jeden z rodziców dziecka jest wierzący a drugi nie, dziecko należy
          ochrzcić na wyraźną prośbę jednego z nich;
          -w zetknięciu się z trudnymi problemami z zakresu chrztu, duszpasterz czując
          się odpowiedzialny przed Bogiem za owoce łaski tego sakramentu, powinien
          poszczególne wypadki dokładnie analizować przed podjęciem ostatecznej decyzji,
          a w razie uzasadnionej potrzeby zwrócić się do Biskupa ordynariusza (por. kan.
          868§1 KPK).

Z powyższych ustaleń jasno wynika, że bardzo mało jest sytuacji kiedy byłoby
          uzasadnione odmówienie chrztu dziecka osobom, które będąc jego rodzicami czy
          opiekunami prawnymi, o to proszą. Powyższe wymogi stawia się co do godziwości,
          a nie co do ważności chrztu. To oczywiście nie znaczy, że należy je w jakimś
          stopniu lekceważyć, ale po prostu należy mieć tego świadomość.
          Znając realia naszej rzeczywistości, chciałbym podkreślić, że rodzice żyjący w
          związku cywilnym, nawet bez przeszkody kanonicznej uniemożliwiającej im
          zawarcie ślubu kościelnego, mają prawo domagać się ochrzczenia swego dziecka,
          jeśli na piśmie wraz z chrzestnymi zobowiążą się, że będą wychowywać je w
          wierze katolickiej. Takie zobowiązanie powinno uspokoić wyczulone sumienie
          duszpasterza i spowodować wyrażenie przez niego zgody na udzielenie sakramentu
          chrztu.
          Musimy wszyscy mieć świadomość tego, że Kościołowi, który pełni wolę swego
          Założyciela, zależy bardzo na ciągłym wzroście liczby należących do Ludu
          Bożego, stąd zależy także na tym, by wszyscy spełniający minimum wymagań,
          przyjmowali chrzest. Chodzi tu o niewyobrażalne dobrodziejstwo jakim
          bezsprzecznie jest możliwość życia wiecznego w niebie. Stąd też nic dziwnego,
          że kierując się tą troską, Prawodawca kościelny ustalił, że: Dziecko rodziców
          katolickich, a nawet i niekatolickich, znajdujące się w niebezpieczeństwie
          śmierci, jest godziwie ochrzczone, nawet wbrew woli rodziców (kan. 868§2 KPK).

• tagutka Re: Chrzest - rodzice nie musza.... 12.08.05, 11:49
            Kokons!bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienie!Teraz będzie mi razniej,
            pozdrawiam ciepło!
            • kokons Re: Chrzest - rodzice nie musza.... 12.08.05, 14:33
              Ciesze sie,ze nabralas optymizmu. Pozdrawiam!)
    • dzo_asia Ale się zdziwiłam 11.08.05, 17:03
      Dzięki za odpowiedzi. Poczytałam sobie troszkę i jak szliśmy do księdza to
      postanowiliśmy, że damy 100. Załatwiamy formalności, chcemy dać mu kase a on na
      to, żeby nie dawać i że jeśli chcemy to możemy na tace dać. Mam nadzieje, że
      nie zrobią takiej akcji jak u aura78.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka