michiko 08.08.05, 12:26 ponieważ jedna z nas napisał co by pójść do kościoła... a ja nie chodzę do kościoła katolickiego tylko do cerkwii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hpm3 Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 12:32 Wiem że nie ma czegoś takiego jak wierzący niepraktykujący..ale ja właśnie takim wierzącym jestem.Sporadycznie chodzę do kościoła,a teraz jak mamy młodego to jeszcze żadziej niż sporadycznie,bo w kościele jest barrrrdddzzo zimno.Kiedyś miałam lekkie zwątpienie po przejściach..ale teraz wierzę i modle sie codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
michiko ja miałam podobnie ale po wybrykach jednego księdz 08.08.05, 12:36 a . Zaprzestałam chodzenia do kościoła i chodze do cerkwii i tam sie spowiadam. I moge sie skupic pogadac z Bogiem, a nie masza jak pod linijke siadac wstawać piać nie piać...horror. W cerkwii moje mysli płynał medytuje a że czaseem stoje 3 godziny coż to jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 12:34 roblem odpada, jestem niewierząca od zawsze. Statystykę robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
michiko triss a czy ty zawsze musisz od razu napadać?? 08.08.05, 12:37 pprosze cie tak zwyczajnei zapytałąm Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Nie napadam; 08.08.05, 12:39 Nie napadam, tak z ciekawości zapytałam. Różne statystyki ludzie robią, na f. społeczeństwo taka była ale przerodziła się w pyskówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
michiko mam nadzieję za ta sie do tego nie sprowadzi ale 08.08.05, 12:40 jeśli cie uraziłam to przepraszam nie było to moim zamiarem Odpowiedz Link Zgłoś
m_a_r_u_d_a Re: ha ha ha ha michiko 08.08.05, 13:23 przyznam, że mnie rozbawiłaś, biedactwo, Triss Cię napadła? a jak Ty naskakujesz na prawie każdą bogu ducha winną osobę to jest dobrze tak? a teraz Ty taka biedna "napadnięta" i to przez kogo, przez Triss, której poglądy może nie zawsze podzielam, ale sposób ich wyrażenia z reguły kulturą przewyższa Twój. Odpowiedz Link Zgłoś
zbrojwskas Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 12:36 ja jestem katoliczka ale tu gdzie mieszkam i wsrod znajomych mam buddystke, wyznawcow islamu,ewangelistow i nawet ateistow bez chrztu, nie trzeba wierzyc w boga zeby byc dobrym a haslo ,,idz do kosciola '' jest dziecinne , swiadczy o braku argumentow i minimalnej wiedzy na tematy religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 12:44 Nie wiem, czy wiesz, ale zeby "byc wyznania prawoslawnego" nie wystarczy zaczac chodzic do cerkwi ;-O. A JAK sie spowiadasz w tej cerkwi? Odpowiedz Link Zgłoś
michiko spowiedz bardziej przypomina rozmowę z psychologie 08.08.05, 12:46 m niż typowa spowiedź w kosciele katolickim. Podczas spowiedzi kapłan nakrywa swoja i moja głowe taka ozdobna "kapa" i tak to mniej więcej wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: spowiedz bardziej przypomina rozmowę z psycho 08.08.05, 12:51 Skarbie, obawiam sie, ze, po pierwsze, prawoslawny kaplan NIE MOZE spowiadac osoby innego wyznania... A po drugie, to moze cos blizej, jaka jest roznica (zostawmy na razie kape w spokoju, bo to chyba nie ta psychologia)? Bo wiesz, DOBRA spowiedz w Kosciele katolickim, to tez mniej wiecej jak rozmowa z psychologiem wyglada... Odpowiedz Link Zgłoś
michiko isma to chyba ty nie bardzo wiesz co pisać. 08.08.05, 12:57 Poza tym spowiedz wygląda podobnie jak w KK, tylko jeszcze nie widziałm zeby ktoś odszedł sponiewierany przez nawiedzonego kapłana a takie rzeczy widziłam w KK. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: isma to chyba ty nie bardzo wiesz co pisać. 08.08.05, 13:03 Oj, wiem, wiem, co pisze, nawet nie wiesz, jak bardzo. No, a Ty, zwazywszy, ze od niedawna chodzisz do tej cerkwi, to chyba jeszcze faktycznie malo widzialas )). I nie wyjasnilas mi jeszcze, jak to dziala, z tym spowiadaniem sie katoliczki u prawoslawnego duchownego. Tak prosto z mostu mowisz ksiezulkowi: wlasciwie to ja naleze do KK, ale prosze, przykryj mnie kapa? Odpowiedz Link Zgłoś
cezarynka74 Isma nie zamierzam z tego wątku robić pyskówki 08.08.05, 13:05 Chodzę do cerkwi, spopwiadam się tam . Podobnie jak moja cała rodzina przyjaźnie się z Biskupem Ablem. Prawosłąwni księża znają mnie wiedzą że właściwie należe do KK ale nie robią z tego problemu. A tak naprawde to o co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
michiko przepraszam dawałam ogłoszenie i sie nie przelogow 08.08.05, 13:07 ałam michiko= cezarynka Odpowiedz Link Zgłoś
isma Interkomunia 08.08.05, 14:50 Tak naprawde, to chodzi mi o to, zeby sie doksztalcic. Bo widzisz, na moja wiedze, to sprawa jest banalnie prosta, no, ale, moze cos mi w dialogu ekumenicznym umknelo, i Ty staniesz sie dla mnie zwiastunem nowin o znaczeniu historycznym )). Dlatego, ze wzajemne uznawanie sakramentow miedzy kosciolem katolickim a prawoslawnym nie jest takie proste. Bez problemu wzajemnie jest uznawany jedynie chrzest, ale i tak niektore patriarchaty chrzcza powtornie konwertytow z katolicyzmu ;-O. Katolicki ksiadz, na przyklad, moze spowiadac prawoslawnego w stanie powaznej koniecznosci, jesli ten sam dobrowolnie o to poprosi i wyzna wiare katolicka w stosunku do tego sakramentu. I odwrotnie - katolik moze przystapic do sakramentow w cerkwi tylko w przypadku koniecznosci. Natomiast - i tu jest zasadniczy klopot w opisanej przez Ciebie historii - duchowny prawoslawny konczy formule spowiedzi nastepujaco: "Nie odlacz go od Twego Swiętego, Soborowego i Apostolskiego Kosciola, ale przylacz do czystego stada Twojej owczarni" albo "Pojednaj i zjednocz go z Twym swietym Kosciołem" - a wiec sankcjonuje powrot grzesznika na lono... Cerkwi. Bo prawoslawne pokajanie jest przede wszystkim powrotem do wspolnoty. Zagadka: co mialaby wyrazac spowiedz, jesli spowiadany nalezy do innej wspolnoty koscielnej (no, chyba, ze cos w rodzaju seansu u psychoterapeuty ;- )))? I co wyraza przystapienie przez katolika do komunii w cerkwi (podpowiedz: jaki jest sens slowa communio, wspolnota)? Bo generalnie hierarchia prawoslawna odrzuca interkomunie, a katolicy z kolei, co mozna sobie poczytac w encyklice JPII "Ecclesia de Eucharistia", uwazaja sakrament Eucharystii tylko wtedy za wazny, gdy jest celebrowany w lacznosci z nastepca sw. Piotra, czego, jak wiadomo, w prawoslawiu brak. Odpowiedz Link Zgłoś
michiko acha i nie zmieniłam wyznania poprostu zamiast do 08.08.05, 12:47 KK chodzę do Cerkwii Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 12:51 jestem katoliczka i chodze do kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 jak to nie moze? 08.08.05, 13:16 dlaczego prawoslawny ksiadz nie moglby spowiadac katoliczki? Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 14:23 Nie wszystkie. mówię o sobie. Ale wierząca owszem i to baaaaaaaaardzo. I praktykujaca jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 15:31 Podobnie jak poprzedniczka)) Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa ja bez wyznania 08.08.05, 15:38 michiko napisała: > ponieważ jedna z nas napisał co by pójść do kościoła... > a ja nie chodzę do kościoła katolickiego tylko do cerkwii. > Odpowiedz Link Zgłoś
lidkakn Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 15:54 Jestem katoliczką, cała moja rodzina i rodz. męża też. Chodzę do kościoła, prakykuję. Nie wszystko mi się podoba w kościele, ale nie skupiam się na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmama Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 16:14 Ja jestem niewierząca. Nieochrzczona i bez żadnych kontaktów z KK. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaloli Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 16:54 Wierząca , ostatnio rzadko praktykująca. Odpowiedz Link Zgłoś
maczkama Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 20:47 Ja jestem w kościele protestanckim od prawie 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiowa Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 23:32 W kościele jestem tylko z okazji ślubów i pogrzebów. Czasem pogadam z Bogiem, ale bez pośredników. Często mu dziękuję, rzadziej proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja michiko 09.08.05, 12:03 W zeszlym tygodniu czytalam arcyciekawy artykul na temat KK i prawoslawia, nie mam go niestety pod reka, ale jesli Cie to interesuje, to sluze w przyszlym tygodniu. Wiem jednak z cala pewnoscia, ze jesli przyjmiesz komunie w cerkwii, przez Kosciol Prawoslawny jestes traktowana od tego momentu jako jego pelnoprawny czlonek. Odpowiedz Link Zgłoś
michiko Wcale mnie to nie martwi.... ale moze daj link 09.08.05, 12:05 chętnie poczytam. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: michiko 09.08.05, 12:08 Otoz to )). W zwiazku z powyzszym nie bardzo sie da byc katolikiem i przystepowac do sakramentow w Cerkwi... Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Isma studiowałaś czy studiujesz teologię?? 09.08.05, 13:02 Nie ;-O. Ale mam takie dziwne przyzwyczajenie, ze lubie precyzyjnie wiedziec, w co wierze )). To juz, mozna powiedziec, zawodowa sklonnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
lucasa Re: policja czy prokuratura?? 09.08.05, 14:55 michiko napisała: > policja czy prokuratura?? a moze po prostu uczciwosc i troche wiedzy o tym w co sie wierzy... aha, no i naiwne oczekiwanie tego od innych... A Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: policja czy prokuratura?? 09.08.05, 16:23 Policja odpada, nie ta kondycja. To juz predzej prokuratura )). Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: michiko 11.08.05, 17:05 Ja też bym prosiła o linka. Ja chodziłam do cerkwi, teraz chodzę do kościoła (jak mój mąż)ale coś mi jednak w głębi duszy nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 09.08.05, 19:44 goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6&art=1120557894&dzi=1104780517 Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 09.08.05, 19:45 To niestety duze streszczenie... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś