Dodaj do ulubionych

czy wszystkie mam są wyznania katolickiego??

08.08.05, 12:26
ponieważ jedna z nas napisał co by pójść do kościoła...
a ja nie chodzę do kościoła katolickiego tylko do cerkwii.
Obserwuj wątek
    • hpm3 Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 12:32
      Wiem że nie ma czegoś takiego jak wierzący niepraktykujący..ale ja właśnie
      takim wierzącym jestem.Sporadycznie chodzę do kościoła,a teraz jak mamy młodego
      to jeszcze żadziej niż sporadycznie,bo w kościele jest barrrrdddzzo
      zimno.Kiedyś miałam lekkie zwątpienie po przejściach..ale teraz wierzę i modle
      sie codziennie.
      • michiko ja miałam podobnie ale po wybrykach jednego księdz 08.08.05, 12:36
        a . Zaprzestałam chodzenia do kościoła i chodze do cerkwii
        i tam sie spowiadam.
        I moge sie skupic pogadac z Bogiem, a nie masza jak pod linijke siadac wstawać
        piać nie piać...horror.
        W cerkwii moje mysli płynał medytuje a że czaseem stoje 3 godziny coż to
        jest....
    • triss_merigold6 Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 12:34
      roblem odpada, jestem niewierząca od zawsze. Statystykę robisz?
      • michiko triss a czy ty zawsze musisz od razu napadać?? 08.08.05, 12:37
        pprosze cie tak zwyczajnei zapytałąm
        • triss_merigold6 Nie napadam; 08.08.05, 12:39
          Nie napadam, tak z ciekawości zapytałam. Różne statystyki ludzie robią, na f.
          społeczeństwo taka była ale przerodziła się w pyskówkę.
          • michiko mam nadzieję za ta sie do tego nie sprowadzi ale 08.08.05, 12:40
            jeśli cie uraziłam to przepraszam nie było to moim zamiarem
        • m_a_r_u_d_a Re: ha ha ha ha michiko 08.08.05, 13:23
          przyznam, że mnie rozbawiłaś, biedactwo, Triss Cię napadła? a jak Ty
          naskakujesz na prawie każdą bogu ducha winną osobę to jest dobrze tak? a teraz
          Ty taka biedna "napadnięta" i to przez kogo, przez Triss, której poglądy może
          nie zawsze podzielam, ale sposób ich wyrażenia z reguły kulturą przewyższa Twój.
    • zbrojwskas Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 12:36
      ja jestem katoliczka ale tu gdzie mieszkam i wsrod znajomych mam buddystke, wyznawcow islamu,ewangelistow i nawet ateistow bez chrztu, nie trzeba wierzyc w boga zeby byc dobrym a haslo ,,idz do kosciola '' jest dziecinne , swiadczy o braku argumentow i minimalnej wiedzy na tematy religijne.
    • isma Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 12:44
      Nie wiem, czy wiesz, ale zeby "byc wyznania prawoslawnego" nie wystarczy zaczac
      chodzic do cerkwi ;-O.
      A JAK sie spowiadasz w tej cerkwi?
      • michiko spowiedz bardziej przypomina rozmowę z psychologie 08.08.05, 12:46
        m niż typowa spowiedź w kosciele katolickim.
        Podczas spowiedzi kapłan nakrywa swoja i moja głowe taka ozdobna "kapa" i tak
        to mniej więcej wygląda.
        • isma Re: spowiedz bardziej przypomina rozmowę z psycho 08.08.05, 12:51
          Skarbie, obawiam sie, ze, po pierwsze, prawoslawny kaplan NIE MOZE spowiadac
          osoby innego wyznania...
          A po drugie, to moze cos blizej, jaka jest roznica (zostawmy na razie kape w
          spokoju, bo to chyba nie ta psychologia)? Bo wiesz, DOBRA spowiedz w Kosciele
          katolickim, to tez mniej wiecej jak rozmowa z psychologiem wyglada...
          • michiko isma to chyba ty nie bardzo wiesz co pisać. 08.08.05, 12:57
            Poza tym spowiedz wygląda podobnie jak w KK, tylko jeszcze nie widziałm zeby
            ktoś odszedł sponiewierany przez nawiedzonego kapłana a takie rzeczy widziłam
            w KK.
            • isma Re: isma to chyba ty nie bardzo wiesz co pisać. 08.08.05, 13:03
              Oj, wiem, wiem, co pisze, nawet nie wiesz, jak bardzo.
              No, a Ty, zwazywszy, ze od niedawna chodzisz do tej cerkwi, to chyba jeszcze
              faktycznie malo widzialas wink)).
              I nie wyjasnilas mi jeszcze, jak to dziala, z tym spowiadaniem sie katoliczki u
              prawoslawnego duchownego. Tak prosto z mostu mowisz ksiezulkowi: wlasciwie to
              ja naleze do KK, ale prosze, przykryj mnie kapa?
              • cezarynka74 Isma nie zamierzam z tego wątku robić pyskówki 08.08.05, 13:05
                Chodzę do cerkwi, spopwiadam się tam . Podobnie jak moja cała rodzina
                przyjaźnie się z Biskupem Ablem.
                Prawosłąwni księża znają mnie wiedzą że właściwie należe do KK ale nie robią z
                tego problemu.
                A tak naprawde to o co ci chodzi?
                • michiko przepraszam dawałam ogłoszenie i sie nie przelogow 08.08.05, 13:07
                  ałam
                  michiko= cezarynka
                • isma Interkomunia 08.08.05, 14:50
                  Tak naprawde, to chodzi mi o to, zeby sie doksztalcic. Bo widzisz, na moja
                  wiedze, to sprawa jest banalnie prosta, no, ale, moze cos mi w dialogu
                  ekumenicznym umknelo, i Ty staniesz sie dla mnie zwiastunem nowin o znaczeniu
                  historycznym wink)).

Dlatego, ze wzajemne uznawanie sakramentow miedzy kosciolem katolickim a
                  prawoslawnym nie jest takie proste. Bez problemu wzajemnie jest uznawany
                  jedynie chrzest, ale i tak niektore patriarchaty chrzcza powtornie konwertytow
                  z katolicyzmu ;-O.

Katolicki ksiadz, na przyklad, moze spowiadac prawoslawnego w stanie powaznej
                  koniecznosci, jesli ten sam dobrowolnie o to poprosi i wyzna wiare katolicka w
                  stosunku do tego sakramentu. I odwrotnie - katolik moze przystapic do
                  sakramentow w cerkwi tylko w przypadku koniecznosci.

Natomiast - i tu jest zasadniczy klopot w opisanej przez Ciebie historii -
                  duchowny prawoslawny konczy formule spowiedzi nastepujaco: "Nie odlacz go od
                  Twego Swiętego, Soborowego i Apostolskiego Kosciola, ale przylacz do czystego
                  stada Twojej owczarni" albo "Pojednaj i zjednocz go z Twym swietym Kosciołem" -
                  a wiec sankcjonuje powrot grzesznika na lono... Cerkwi. Bo prawoslawne
                  pokajanie jest przede wszystkim powrotem do wspolnoty.

Zagadka: co mialaby wyrazac spowiedz, jesli spowiadany nalezy do innej
                  wspolnoty koscielnej (no, chyba, ze cos w rodzaju seansu u psychoterapeuty ;-
                  )))? I co wyraza przystapienie przez katolika do komunii w cerkwi (podpowiedz:
                  jaki jest sens slowa communio, wspolnota)? Bo generalnie hierarchia prawoslawna
                  odrzuca interkomunie, a katolicy z kolei, co mozna sobie poczytac w encyklice
                  JPII "Ecclesia de Eucharistia", uwazaja sakrament Eucharystii tylko wtedy za
                  wazny, gdy jest celebrowany w lacznosci z nastepca sw. Piotra, czego, jak
                  wiadomo, w prawoslawiu brak.
      • michiko acha i nie zmieniłam wyznania poprostu zamiast do 08.08.05, 12:47
        KK chodzę do Cerkwii
    • weronikarb Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 12:51
      jestem katoliczka i chodze do kosciola.
      • maya2006 jak to nie moze? 08.08.05, 13:16
        dlaczego prawoslawny ksiadz nie moglby spowiadac katoliczki?
        • michiko owszem może ktoś jest nie doinformowany 08.08.05, 13:17

• lolinka2 Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 14:23
      Nie wszystkie. mówię o sobie. Ale wierząca owszem i to baaaaaaaaardzo. I
      praktykujaca jak najbardziej.
    • maadzik3 Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 15:31
      Podobnie jak poprzedniczkasmile))
    • 18lipcowa ja bez wyznania 08.08.05, 15:38
      michiko napisała:

> ponieważ jedna z nas napisał co by pójść do kościoła...
      > a ja nie chodzę do kościoła katolickiego tylko do cerkwii.
      >
    • lidkakn Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 15:54
      Jestem katoliczką, cała moja rodzina i rodz. męża też. Chodzę do kościoła,
      prakykuję. Nie wszystko mi się podoba w kościele, ale nie skupiam się na tym.
      • dagmama Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 16:14
        Ja jestem niewierząca. Nieochrzczona i bez żadnych kontaktów z KK.
        • mamaloli Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 16:54
          Wierząca , ostatnio rzadko praktykująca.
    • maczkama Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 20:47
      Ja jestem w kościele protestanckim od prawie 15 lat.
    • rysiowa Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 08.08.05, 23:32
      W kościele jestem tylko z okazji ślubów i pogrzebów.
      Czasem pogadam z Bogiem, ale bez pośredników.
      Często mu dziękuję, rzadziej proszę.
    • palka_zapalka Ja tak 09.08.05, 00:00

• kontaminacja michiko 09.08.05, 12:03
      W zeszlym tygodniu czytalam arcyciekawy artykul na temat KK i prawoslawia, nie mam go niestety pod reka, ale jesli Cie to interesuje, to sluze w przyszlym tygodniu. Wiem jednak z cala pewnoscia, ze jesli przyjmiesz komunie w cerkwii, przez Kosciol Prawoslawny jestes traktowana od tego momentu jako jego pelnoprawny czlonek.
      • michiko Wcale mnie to nie martwi.... ale moze daj link 09.08.05, 12:05
        chętnie poczytam.
        dzieki
      • isma Re: michiko 09.08.05, 12:08
        Otoz to wink)). W zwiazku z powyzszym nie bardzo sie da byc katolikiem i
        przystepowac do sakramentow w Cerkwi...
        • michiko Isma studiowałaś czy studiujesz teologię?? 09.08.05, 12:09

• isma Re: Isma studiowałaś czy studiujesz teologię?? 09.08.05, 13:02
            Nie ;-O. Ale mam takie dziwne przyzwyczajenie, ze lubie precyzyjnie wiedziec, w
            co wierze wink)). To juz, mozna powiedziec, zawodowa sklonnosc.
            • michiko policja czy prokuratura?? 09.08.05, 13:04

• lucasa Re: policja czy prokuratura?? 09.08.05, 14:55
                michiko napisała:

> policja czy prokuratura??

a moze po prostu uczciwosc i troche wiedzy o tym w co sie wierzy...
                aha, no i naiwne oczekiwanie tego od innych...
                A
              • isma Re: policja czy prokuratura?? 09.08.05, 16:23
                Policja odpada, nie ta kondycja. To juz predzej prokuratura wink)).
      • iwonka50 Re: michiko 11.08.05, 17:05
        Ja też bym prosiła o linka. Ja chodziłam do cerkwi, teraz chodzę do kościoła
        (jak mój mąż)ale coś mi jednak w głębi duszy nie pasuje.
    • kontaminacja Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 09.08.05, 19:44
      goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6&art=1120557894&dzi=1104780517
    • kontaminacja Re: czy wszystkie mam są wyznania katolickiego?? 09.08.05, 19:45
      To niestety duze streszczenie... Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka