michiko 19.09.05, 07:42 sy: T. Poręczył za dwóch byznesmenów oskarżonych o...., chce poobcinać emerytury o połowę wszystkim służbom mundurowym powtwierdził to wczoraj oj zdąrzą mu jeszcze kilka rzeczy wyciągnąć. i bardzo mnie to cieszy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ula_max Słusznie Michiko napisałaś... 19.09.05, 08:15 OSKARŻONYCH! Zobaczymy czy bedą SKAZANI! Ale to już osądzi sąd, dzięki Bogu nie my. Wtedy zastanowię się nad moralnością P.Tuska. Póki co trudno dzielić skórę na żyjącym niedźwiedziu. A głosuję na Tuska i PO. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 08:18 A skąd ta informacja? Z Faktu czy z SuperExpresu? A może z innego "szmatławca"? Może podasz źródło informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
polka33 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 20.09.05, 09:19 A wicie jakie mają emerytury mundurowi i za jaki czas pracy i kto za te emerytury płaci? Chętnie sie dowiem? Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 08:29 Akurat te fakty, które podajesz, mnie nie zniechęcają Odpowiedz Link Zgłoś
mamaestery Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 08:32 no i to zawsze jest plus ze gosciu od razu mowi jakie ma zamiary a nie sprzedaje kaszanki przedwyborczej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: Oczywiście, że tak. 19.09.05, 08:38 A Ty nadal głosujesz na Cimoszewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 09:05 tak tak zdąrzą Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 ;) 19.09.05, 09:20 Mundurowym emerytom Tusk może skoczyć: prawo nie działa wstecz, te kwestie reguluje ustawa. Jeśli już muszę wybierać między dżumą a cholerą czyli Kaczyńskim a Tuskiem to oddam w II turze głos na Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
karmazynowa_dama Re: ;) 19.09.05, 09:44 Ja także mam zamiar oddać swój głos na Tuska, bo niby na kogo innego?? Wybieram mniejsze zło Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajc 19.09.05, 09:48 Emerytury służb mundurowych mi snu z powiek nie spędzają, a takie mam wrażenie, że są wyższe niż przeciętne 700 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
dobor.r Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytaj 19.09.05, 09:50 Tak,dalej głosuję na Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytaj 19.09.05, 10:02 Nie jestem ślepą fanką Tuska, ma wady jak każdy z nas, nie jestem też prawnikiem, ale uczciwość wymagałaby wyjśnić co to znaczy "poręczył". Wg mojej wiedzy ręczył, że jego dawny kolega z opozycji nie nawieje, tylko odpowie przed sądem. Poręczył, aby tamci mogli odpowiadać z wolnej stopy, a nie, żeby uniknęli kary. Czy to aż taka afera? Odpowiedz Link Zgłoś
edka05 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytaj 19.09.05, 10:17 no własnie - popieram w 100%, pozatym to było 3 lata temu. A tak szczerze mówiąc to naprawdę nie ma na kogo głosować! Tusk wydaję sie najmniejszym złem. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_max Zresztą 19.09.05, 10:04 warto obserwować co się dzieje u naszych sąsiadów Niemców po wczorajszych wyborach. Nie wyłoniono zdecydowanego zwyciężcy. Prawdopodobne są dwa scenariusze przysłej koalicji. Albo z liberałami, a z SPD. Ale faktem juz jest że stanowisko ministra finansów obejmnie znany spec od podatków, który zapowiada wprowadzenie w przyszłości podatku liniowego! Skąd my to znamy, prawda? Zdecydowany sukces odniosła partia liberalna! Widać nie tylko u nas powiew świeżości. Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: ;) 19.09.05, 13:22 no mam to samo zdanie, zarowno na temat emerytur mundurowych, jak i głosów w wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
fastcar Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 10:42 Chyba oglądałyśmy inne konfernecje! Gdzie usłyszałaś, że wszystkim służbom mundurowym???? A tak a propos, a Ty dalej głosujesz na Cimoszewicza tak, jak sie zarzekałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksaa1 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 10:46 Przecież Cimoszewicz zrezygnował z kandydowania i chwała Bogu... Odpowiedz Link Zgłoś
fastcar Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 13:22 boshh, to był żart! Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 11:29 Mnie tam emerytury służb mundurowych mało obchodzą Odpowiedz Link Zgłoś
atenka11 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 11:59 Powinno sie zmniejszyc emerytuty mundurowych. Dwie osoby z mojej rodziny sa na emeryturze od 50 rz, wnosza 2500-3000tys.A moja babcia nauczycielka 700zl Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 18:43 atenka11 napisała: > Powinno sie zmniejszyc emerytuty mundurowych. Dwie osoby z mojej rodziny sa na > emeryturze od 50 rz, wnosza 2500-3000tys.A moja babcia nauczycielka 700zl To raczej powinno się zwiększyć emerytury w innych sektorach. Nie po to człowiek zasuwa całe życie i płaci składki, aby na starość głodować. Kiedy wobec tego ludziom się "coś od życia należy"? Jak są na służbie nie, jak na emeryturze - też nie? Tak dla formalności - nie mam nikogo w mundurówce, ale z tego co pamiętam był już taki jeden co bogatym zabierał a biednym dawał. Marnie skończył, oj marnie, jeśli wierzyć legendom. Odpowiedz Link Zgłoś
kasssannndra Re: michiko 19.09.05, 12:46 Współczuje ci na prawde , bo Cimoszewicz zostawił Cię na lodzie i do tego nie wskazał nikogo na kogo mogłabyś głosować...pewnie masz teraza metlik w głowie i siejesz propagande , by inne osoby też miały mętlik. Nie uda Ci sie to niestety.PO i Tusk wygrają czy tego chcesz czy nie.Przekonasz sie o tym już w krótce. Pozdrawiam I jeśli mogę cos doradzic (bo pewnie troche sie zagubiłaś po odejściu Cimoszewicza) został ci jeszcze Borowski, no i ...może pan Andrze L. Odpowiedz Link Zgłoś
kasssannndra Re: odp. na pyt. zadane w twoim poście 19.09.05, 12:48 TAK!DALEJ BEDE GLOSOWAĆ NA PO I TUSKA. Odpowiedz Link Zgłoś
balba_77 Re: odp. na pyt. zadane w twoim poście 19.09.05, 12:53 Michiko ojej naprawdę? Ależ mnie przeraziłaś ))))))) Kto by pomyślał Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Tylko TUSK i PO 19.09.05, 13:37 Pewnie, że głosuję na Tuska i Platformę. I mam nadzieję, że Platformie uda się samodzielnie stworzyć rząd, to jedyna szans na jakieś konkretne zmiany. Inaczej będzie znowu klops (wiadomo jak to jest w koalicji). Już ma szczerze dosyć reklamówek PiS ze znikającym łóżeczkiem - czy mają nas za kretynów, że jeśli ubranko dla dziecka do ok. 3 lat będzie droższe na sztuce ok. 2 zł, to ludzie przestaną mieć dzieci. Zaoszczędzą to na np. na proszkach do prania, bo te akurat będą tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kubusala Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 14:04 Oj Michiko nawet jakbym nie chciała głosowac na Tuska po tym " wstrząsającym " artykule to lista kandydatów coraz uboższa jest. Cimoszewicz na którego chciałas głosować, obraził sie na cały świat- może to i lepiej bo w Polityce obrażać się nie można. Więc kto pozostaje? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Jak rozumiem, poręczył, że oskarżeni 19.09.05, 14:14 biznesmeni nie czmyhną do Izraela, RPA, czy gdzie tam nie mamy umowy o ekstradycji, tylko stawią się na rozprawę w sądzie. I dzięki temu nie przebywali w areszcie, tylko z domu przychodzili. Nie doczytałam czegoś, czy jednak zwiali za granicę? Bo jeśli nie, to gdzie tu afera? Odpowiedz Link Zgłoś
agatkaros Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 14:27 Tak, dalej uważam, że Tusk jest najrozsądniejszym kandydatem. Będę na niego głosować. On poręczył, ale nie on jest oskarżony, służby mundurowe mają ogromne emerytury, a za co? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 14:40 Tak, dalej na niego głosuje. I mam nadzieje, ze potnie emerytury sluzbom mundurowym i górnikom. I ze bedziemy blizej rzadow liberalnych dzieki niemu (i rzadowi PO). Odpowiedz Link Zgłoś
skrzynka3 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 18:01 No to dobrze ze poreczyl, przynajmniej nie musieli przebywac na moj, podatniczy koszt tyle miesiecy w areszcie do rozprawy tylko sie sami utrzymywali w domu, za wlasne pieniadze.Skrzynka Odpowiedz Link Zgłoś
kamilkka30 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 23:34 Odnośnie emerytur mundurowych, odpowiedź Tuska była podobno taka: " dlaczego byli agenci SB, mają otrzymywać trzykrotnie wyższą emeryturę od nauczycieli, lekarzy ?" Odpowiedz Link Zgłoś
daimona coś michiko NIE doczytałaś 20.09.05, 00:17 Tusk poświadczył za to, że będą stawiac się na rozprawach, a nie za ich niewinność. A to spora różnica!!! A poobcinac emerytury słuzbom mundurowym - a czemu by nie? czemu oni akurat mają mieć większe niż wszyscy inni? )) Odpowiedz Link Zgłoś
polka33 Mundurowi-jaka emeryturka i za jaki czas pracy???? 20.09.05, 09:26 Może ktos zna szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 LOL 20.09.05, 09:26 Ustawa, dziewczyni, ustawa. Prawo nie działa wstecz. Nie można obciąć emerytur tym, którzy już jest otrzymują. Trybunał Konstytucyjny zakwestionowałby taki projekt bez czytania. Orzeczenia TK są ostateczne przypominam. Na emeryturę mundurową składa się dodatek za stopień i tzw. wysługę lat, m.in. dlatego są wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: LOL 20.09.05, 11:30 no dokladnie, obciąć sie nie da, prawo nie dziala wstecz, a tym bardziej na niekorzyść nie zadziala, to by byla pranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
bogunia0 bzdury opowiadasz 21.09.05, 11:29 > Ustawa, dziewczyni, ustawa. Prawo nie działa wstecz. Nie można obciąć emerytur > tym, którzy już jest otrzymują. Nie można zabrać emerytur, które ci ludzie już odebrali. Ale zawsze ustawa może obciąć te emerytury - i gdzie tu działanie prawa wstecz? Do tej pory otrzymywali X, ale OD TERAZ będą otrzymywali X/2. Sejm ma pełne prawo, żeby przegłosować taką ustawę. Więc nie strasz tutaj TK. b Odpowiedz Link Zgłoś
michiko bzdury opowiadasz, bo prawa nie znasz.... 21.09.05, 11:44 faktycznie prawo nie działa wstecz ale wiadomo co PO i PiS wymysli.. to furiaci. Odpowiedz Link Zgłoś
bogunia0 Re: bzdury opowiadasz, bo prawa nie znasz.... 21.09.05, 15:40 To pokaż mi tę ustawę, której niby nie znam. > faktycznie prawo nie działa wstecz Nie działa. Ale emerytury wypłaca się na mocy obowiązującego prawa, które zawsze może się zmienić. b Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Nie bądź śmieszna;) 21.09.05, 15:57 Zmiana zasad wypłacania emerytur aktualnym emerytom nie jest możliwa. Mundurowych emerytur zwłaszcza nie jest możliwa. Sprawdź sobie jakie są zasady naliczania tych emerytur i dopiero dyskutuj. Niemundurowi nie mają dodatku za wysługę lat i za stopień - im wyższy tym więcej. Emerytura dla obecnych 60+ latów wynosi X procent ostatniego wynagodzenia za jakiś okres - jeśli pensja była wysoka to emerytura jest wysoka. Prawo nie działa wstecz. Prawo nie działa wstecz. Lex retro non agit. Jesli nie czaisz nadal to wyjaśniam jak krowie na miedzy: emerytom przyznano ich prawa emerytalne na podstawie ustawy. Te prawa już mają i nie ma legalnej możliwości ich odebrania. Można zmienić zasady naliczania przyszłych emerytur dzisiejszym mundurowym 30-latkom. Uwierzysz na słowo, że TK zakwestionowałby nowelizację na niekorzyść emerytów mundurowych czy mam podesłać opinię prawnika? Nawet gdyby TK się wygłupił to jest Trybunał Praw Człowieka w Strasburu - na dziś dzień Polska buli odszkodowania aż miło i buliłaby od każdego jednego wojskowego emeryta któremu zabranoby chociaż 10 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
bogunia0 Re: Nie bądź śmieszna;) 21.09.05, 16:33 > Uwierzysz na słowo, że TK zakwestionowałby nowelizację na niekorzyść emerytów > mundurowych czy mam podesłać opinię prawnika? Podeślij, skoro masz pod ręką. b Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nie bądź śmieszna;) 21.09.05, 16:47 Dziecko drogie, przeczytaj co napisałam niżej. Złamanie zasady "prawo nie działa wstecz" oznaczałoby zakwestionowanie każdej dotąd podjętej decyzji mającej skutki prawne. Czyli państwo nieprzewidywalne. Obietnice wyborcze możemy sobie wszyscy wsadzić w d..ę ponieważ nie ma możliwości (żadnej) ich egzekwowania - obietnica nie ma skutków umowy cywilnoprawnej. Mogą nawet obiecać, że po ich wyborze słońce nie będzie zachodzić wcale, wszyscy będą mieli wykształcenie wyższe a Lublin zyska dostęp do morza Zamiast wierzyć w to co niektórzy plotą, może konstytucję przeczytaj? Podeślę jak złapię koleżankę prawniczkę.D Odpowiedz Link Zgłoś
bogunia0 Re: Nie bądź śmieszna;) 21.09.05, 16:57 > Dziecko drogie, przeczytaj co napisałam niżej. > Złamanie zasady "prawo nie działa wstecz" oznaczałoby zakwestionowanie każdej > dotąd podjętej decyzji mającej skutki prawne. Czyli państwo nieprzewidywalne. Ależ Trissiunio najmilsza ja wiem, dlaczego taka zasada isnieje w systemie prawnym. > Zamiast wierzyć w to co niektórzy plotą, Skąd wiesz, że wierzę? > może konstytucję przeczytaj? A gdzie w niej piszą o emeryturach mundurowych? > Podeślę jak złapię koleżankę prawniczkę.D Obiecanki-cacanki. A wyglądało, że znasz tę opinię na pamięć. Zamiast posługiwać się chwytami z "Erystyki" ku uciesze mniej inteligentnej publiczności, napisz coś, co naprawdę udowadniałoby prawdziwość twoich tez. b Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: bzdury opowiadasz, bo prawa nie znasz.... 21.09.05, 16:04 no nie wymysla inaczej bo to jest ogolna zasada obowiazujaca nie tylko w Polsce, zatem nie wymyslona przez ekipy rzadzące obecnie, ani przez zadne inne. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Łopatologicznie 21.09.05, 16:30 Rzymska zasada będąca fundamentem państwa prawa - prawo nie działa wstecz. Znaczy się, jeśli ktoś np. za napad z bronią w ręku otrzymał wyrok 5 lat pozbawienia wolności, odsiedział 2 lata i w tym czasie zmieniła się ustawa Kodeks Karny i za to samo przestępstwo obowiązują kary od 10 lat pozbawienia wolności do dożywocia włącznie to temu co siedzi nie dowala się kolejnych minimum 5 lat. Nawet odszkodowania za znacjonalizowany po 45 r. majątek są wypłacane tylko jeśli doszło do złamania ówczesnego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: Łopatologicznie 21.09.05, 16:35 no dokladnie tak, nie ma to nic wspolnego z tusiem, kaczorem czy innym panem Odpowiedz Link Zgłoś
bogunia0 Re: Łopatologicznie 21.09.05, 16:48 > Znaczy się, jeśli ktoś np. za napad z bronią w ręku otrzymał wyrok 5 lat > pozbawienia wolności, odsiedział 2 lata i w tym czasie zmieniła się ustawa > Kodeks Karny i za to samo przestępstwo obowiązują kary od 10 lat pozbawienia > wolności do dożywocia włącznie to temu co siedzi nie dowala się kolejnych > minimum 5 lat. Przykład zupełnie nie a propos. Czy ty naprawdę nie widzisz, o co się spieramy, czy tylko udajesz? b Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 20.09.05, 09:37 no tak Tusk poręczył za dwóch oskarżonych (jeszcze nie skazanych), poręczył że nie będą się migać, a nie że są niewinni. Kurcze myślę, że przegiął co? Najlepszy byłby Lepper w tej sytuacji, ten to przynajmniej idzie do przodu i się poprawaia - zmienił krawat! To zawsze jakiś plus! Odpowiedz Link Zgłoś
arletta.wagner Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 20.09.05, 11:38 poręczył to poręczył a oni są dopiero podejrzani a nie skazani. pozatym dobrze - przyznał sie że to zrobił a nie zrezygnował jak pan C. który najwidoczniej nie mógł sie doliczyc akcji kupionych za ukrytą pozyczkę Odpowiedz Link Zgłoś
magdak5 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 20.09.05, 12:08 Ja też będę głosować na Tuska. A Cimoszewicz był jedynie pionkiem w grze -wiadomo czyim. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś