Dodaj do ulubionych

dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajcie new

19.09.05, 07:42
sy: T. Poręczył za dwóch byznesmenów oskarżonych o...., chce poobcinać
emerytury o połowę wszystkim służbom mundurowym powtwierdził to wczoraj oj
zdąrzą mu jeszcze kilka rzeczy wyciągnąć. i bardzo mnie to cieszy
Obserwuj wątek
    • ula_max Słusznie Michiko napisałaś... 19.09.05, 08:15
      OSKARŻONYCH! Zobaczymy czy bedą SKAZANI! Ale to już osądzi sąd, dzięki Bogu nie
      my. Wtedy zastanowię się nad moralnością P.Tuska. Póki co trudno dzielić skórę
      na żyjącym niedźwiedziu.
      A głosuję na Tuska i PO.
    • gabrysia_s Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 08:18
      A skąd ta informacja?
      Z Faktu czy z SuperExpresu? A może z innego "szmatławca"?
      Może podasz źródło informacji?
      • michiko a nie!! z Radia i konferencji prasowej TUSKA 19.09.05, 08:21

• polka33 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 20.09.05, 09:19
        A wicie jakie mają emerytury mundurowi i za jaki czas pracy i kto za te
        emerytury płaci?
        Chętnie sie dowiem?
    • anias29 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 08:29
      Akurat te fakty, które podajesz, mnie nie zniechęcająwink
      • mamaestery Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 08:32
        no i to zawsze jest plus ze gosciu od razu mowi jakie ma zamiary a nie
        sprzedaje kaszanki przedwyborczejsmile
        pozdrawiam
    • dzindzinka Re: Oczywiście, że tak. 19.09.05, 08:38
      A Ty nadal głosujesz na Cimoszewicza?
    • koralik12 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 09:05
      tak tak zdąrzą big_grin
    • triss_merigold6 ;) 19.09.05, 09:20
      Mundurowym emerytom Tusk może skoczyć: prawo nie działa wstecz, te kwestie
      reguluje ustawa.
      Jeśli już muszę wybierać między dżumą a cholerą czyli Kaczyńskim a Tuskiem to
      oddam w II turze głos na Tuska.
      • karmazynowa_dama Re: ;) 19.09.05, 09:44
        Ja także mam zamiar oddać swój głos na Tuska, bo niby na kogo innego??
        Wybieram mniejsze złowink
        • andaba Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajc 19.09.05, 09:48
          Emerytury służb mundurowych mi snu z powiek nie spędzają, a takie mam wrażenie,
          że są wyższe niż przeciętne 700 zł?
          • dobor.r Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytaj 19.09.05, 09:50
            Tak,dalej głosuję na Tuska.
            • dzindzinka Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytaj 19.09.05, 10:02
              Nie jestem ślepą fanką Tuska, ma wady jak każdy z nas, nie jestem też
              prawnikiem, ale uczciwość wymagałaby wyjśnić co to znaczy "poręczył". Wg mojej
              wiedzy ręczył, że jego dawny kolega z opozycji nie nawieje, tylko odpowie przed
              sądem. Poręczył, aby tamci mogli odpowiadać z wolnej stopy, a nie, żeby uniknęli
              kary. Czy to aż taka afera?
              • edka05 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytaj 19.09.05, 10:17
                no własnie - popieram w 100%, pozatym to było 3 lata temu. A tak szczerze
                mówiąc to naprawdę nie ma na kogo głosować! Tusk wydaję sie najmniejszym złem.
            • ula_max Zresztą 19.09.05, 10:04
              warto obserwować co się dzieje u naszych sąsiadów Niemców po wczorajszych
              wyborach. Nie wyłoniono zdecydowanego zwyciężcy. Prawdopodobne są dwa
              scenariusze przysłej koalicji. Albo z liberałami, a z SPD. Ale faktem juz jest
              że stanowisko ministra finansów obejmnie znany spec od podatków, który
              zapowiada wprowadzenie w przyszłości podatku liniowego! Skąd my to znamy,
              prawda? Zdecydowany sukces odniosła partia liberalna!
              Widać nie tylko u nas powiew świeżości.
      • cocollino1 Re: ;) 19.09.05, 13:22
        no mam to samo zdanie, zarowno na temat emerytur mundurowych, jak i głosów w
        wyborachsmile
    • fastcar Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 10:42
      Chyba oglądałyśmy inne konfernecje! Gdzie usłyszałaś, że wszystkim służbom
      mundurowym???? A tak a propos, a Ty dalej głosujesz na Cimoszewicza tak, jak
      sie zarzekałaś? wink
    • aleksaa1 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 10:46
      Przecież Cimoszewicz zrezygnował z kandydowania i chwała Bogu...
      • fastcar Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 13:22
        boshh, to był żart!
    • jakw Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 11:29
      Mnie tam emerytury służb mundurowych mało obchodzą
    • atenka11 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 11:59
      Powinno sie zmniejszyc emerytuty mundurowych. Dwie osoby z mojej rodziny sa na
      emeryturze od 50 rz, wnosza 2500-3000tys.A moja babcia nauczycielka 700zl
      • gabrysia_s Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 18:43
        atenka11 napisała:

> Powinno sie zmniejszyc emerytuty mundurowych. Dwie osoby z mojej rodziny sa na
        > emeryturze od 50 rz, wnosza 2500-3000tys.A moja babcia nauczycielka 700zl

To raczej powinno się zwiększyć emerytury w innych sektorach.
        Nie po to człowiek zasuwa całe życie i płaci składki, aby na starość głodować.
        Kiedy wobec tego ludziom się "coś od życia należy"? Jak są na służbie nie, jak
        na emeryturze - też nie?
        Tak dla formalności - nie mam nikogo w mundurówce, ale z tego co pamiętam był
        już taki jeden co bogatym zabierał a biednym dawał. Marnie skończył, oj marnie,
        jeśli wierzyć legendom.
    • kasssannndra Re: michiko 19.09.05, 12:46
      Współczuje ci na prawde , bo Cimoszewicz zostawił Cię na lodzie i do tego nie
      wskazał nikogo na kogo mogłabyś głosować...pewnie masz teraza metlik w głowie i
      siejesz propagande , by inne osoby też miały mętlik.
      Nie uda Ci sie to niestety.PO i Tusk wygrają czy tego chcesz czy nie.Przekonasz
      sie o tym już w krótce.
      Pozdrawiam
      I jeśli mogę cos doradzic (bo pewnie troche sie zagubiłaś po odejściu
      Cimoszewicza) został ci jeszcze Borowski, no i ...może pan Andrze L.
      • kasssannndra Re: odp. na pyt. zadane w twoim poście 19.09.05, 12:48
        TAK!DALEJ BEDE GLOSOWAĆ NA PO I TUSKA.
        • balba_77 Re: odp. na pyt. zadane w twoim poście 19.09.05, 12:53
          Michiko ojej naprawdę?
          Ależ mnie przeraziłaś smile))))))) Kto by pomyślał wink
    • renata28 Re: Tylko TUSK i PO 19.09.05, 13:37
      Pewnie, że głosuję na Tuska i Platformę. I mam nadzieję, że Platformie uda się
      samodzielnie stworzyć rząd, to jedyna szans na jakieś konkretne zmiany. Inaczej
      będzie znowu klops (wiadomo jak to jest w koalicji).

Już ma szczerze dosyć reklamówek PiS ze znikającym łóżeczkiem - czy mają nas za
      kretynów, że jeśli ubranko dla dziecka do ok. 3 lat będzie droższe na sztuce
      ok. 2 zł, to ludzie przestaną mieć dzieci. Zaoszczędzą to na np. na proszkach
      do prania, bo te akurat będą tańsze.
    • kubusala Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 14:04
      Oj Michiko nawet jakbym nie chciała głosowac na Tuska po tym " wstrząsającym "
      artykule to lista kandydatów coraz uboższa jest. Cimoszewicz na którego
      chciałas głosować, obraził sie na cały świat- może to i lepiej bo w Polityce
      obrażać się nie można. Więc kto pozostaje?
    • ania.silenter Tak, dalej głosuję na Tuska n/t 19.09.05, 14:13

• iwoniaw Jak rozumiem, poręczył, że oskarżeni 19.09.05, 14:14
      biznesmeni nie czmyhną do Izraela, RPA, czy gdzie tam nie mamy umowy o
      ekstradycji, tylko stawią się na rozprawę w sądzie. I dzięki temu nie przebywali
      w areszcie, tylko z domu przychodzili. Nie doczytałam czegoś, czy jednak zwiali
      za granicę? Bo jeśli nie, to gdzie tu afera?
    • agatkaros Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 14:27
      Tak, dalej uważam, że Tusk jest najrozsądniejszym kandydatem. Będę na niego
      głosować. On poręczył, ale nie on jest oskarżony, służby mundurowe mają ogromne
      emerytury, a za co?
    • e_r_i_n Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 14:40
      Tak, dalej na niego głosuje.
      I mam nadzieje, ze potnie emerytury sluzbom mundurowym i górnikom. I ze
      bedziemy blizej rzadow liberalnych dzieki niemu (i rzadowi PO).
      • skrzynka3 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 18:01
        No to dobrze ze poreczyl, przynajmniej nie musieli przebywac na moj, podatniczy
        koszt tyle miesiecy w areszcie do rozprawy tylko sie sami utrzymywali w domu,
        za wlasne pieniadze.Skrzynka
    • dagella Dalej głosuję na Tuska n/t 19.09.05, 18:06

• agrest9 Re: michiko na kogo głosujesz? 19.09.05, 22:21
    • kamilkka30 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 19.09.05, 23:34
      Odnośnie emerytur mundurowych, odpowiedź Tuska była podobno taka:
      " dlaczego byli agenci SB, mają otrzymywać trzykrotnie wyższą emeryturę od
      nauczycieli, lekarzy ?"
    • daimona coś michiko NIE doczytałaś 20.09.05, 00:17
      Tusk poświadczył za to, że będą stawiac się na rozprawach, a nie za ich
      niewinność. A to spora różnica!!!
      A poobcinac emerytury słuzbom mundurowym - a czemu by nie? czemu oni akurat mają
      mieć większe niż wszyscy inni? wink))
      • polka33 Mundurowi-jaka emeryturka i za jaki czas pracy???? 20.09.05, 09:26
        Może ktos zna szczegóły?
      • triss_merigold6 LOL 20.09.05, 09:26
        Ustawa, dziewczyni, ustawa. Prawo nie działa wstecz. Nie można obciąć emerytur
        tym, którzy już jest otrzymują. Trybunał Konstytucyjny zakwestionowałby taki
        projekt bez czytania. Orzeczenia TK są ostateczne przypominam.
        Na emeryturę mundurową składa się dodatek za stopień i tzw. wysługę lat, m.in.
        dlatego są wyższe.
        • cocollino1 Re: LOL 20.09.05, 11:30
          no dokladnie, obciąć sie nie da, prawo nie dziala wstecz, a tym bardziej na
          niekorzyść nie zadziala, to by byla pranoja.
        • bogunia0 bzdury opowiadasz 21.09.05, 11:29
          > Ustawa, dziewczyni, ustawa. Prawo nie działa wstecz. Nie można obciąć emerytur
          > tym, którzy już jest otrzymują.

Nie można zabrać emerytur, które ci ludzie już odebrali. Ale zawsze ustawa może
          obciąć te emerytury - i gdzie tu działanie prawa wstecz? Do tej pory otrzymywali
          X, ale OD TERAZ będą otrzymywali X/2. Sejm ma pełne prawo, żeby przegłosować
          taką ustawę.
          Więc nie strasz tutaj TK.

b
          • michiko bzdury opowiadasz, bo prawa nie znasz.... 21.09.05, 11:44
            faktycznie prawo nie działa wstecz ale wiadomo co PO i PiS wymysli.. to furiaci.
            • bogunia0 Re: bzdury opowiadasz, bo prawa nie znasz.... 21.09.05, 15:40
              To pokaż mi tę ustawę, której niby nie znam.

> faktycznie prawo nie działa wstecz

Nie działa. Ale emerytury wypłaca się na mocy obowiązującego prawa, które zawsze
              może się zmienić.

b
              • triss_merigold6 Nie bądź śmieszna;) 21.09.05, 15:57
                Zmiana zasad wypłacania emerytur aktualnym emerytom nie jest możliwa.
                Mundurowych emerytur zwłaszcza nie jest możliwa. Sprawdź sobie jakie są zasady
                naliczania tych emerytur i dopiero dyskutuj. Niemundurowi nie mają dodatku za
                wysługę lat i za stopień - im wyższy tym więcej. Emerytura dla obecnych 60+
                latów wynosi X procent ostatniego wynagodzenia za jakiś okres - jeśli pensja
                była wysoka to emerytura jest wysoka.

Prawo nie działa wstecz. Prawo nie działa wstecz. Lex retro non agit.

Jesli nie czaisz nadal to wyjaśniam jak krowie na miedzy: emerytom przyznano
                ich prawa emerytalne na podstawie ustawy. Te prawa już mają i nie ma legalnej
                możliwości ich odebrania. Można zmienić zasady naliczania przyszłych emerytur
                dzisiejszym mundurowym 30-latkom.

Uwierzysz na słowo, że TK zakwestionowałby nowelizację na niekorzyść emerytów
                mundurowych czy mam podesłać opinię prawnika?
                Nawet gdyby TK się wygłupił to jest Trybunał Praw Człowieka w Strasburu - na
                dziś dzień Polska buli odszkodowania aż miło i buliłaby od każdego jednego
                wojskowego emeryta któremu zabranoby chociaż 10 zł.
                • bogunia0 Re: Nie bądź śmieszna;) 21.09.05, 16:33
                  > Uwierzysz na słowo, że TK zakwestionowałby nowelizację na niekorzyść emerytów
                  > mundurowych czy mam podesłać opinię prawnika?

Podeślij, skoro masz pod ręką.

b
                  • triss_merigold6 Re: Nie bądź śmieszna;) 21.09.05, 16:47
                    Dziecko drogie, przeczytaj co napisałam niżej.
                    Złamanie zasady "prawo nie działa wstecz" oznaczałoby zakwestionowanie każdej
                    dotąd podjętej decyzji mającej skutki prawne. Czyli państwo nieprzewidywalne.

Obietnice wyborcze możemy sobie wszyscy wsadzić w d..ę ponieważ nie ma
                    możliwości (żadnej) ich egzekwowania - obietnica nie ma skutków umowy
                    cywilnoprawnej. Mogą nawet obiecać, że po ich wyborze słońce nie będzie
                    zachodzić wcale, wszyscy będą mieli wykształcenie wyższe a Lublin zyska dostęp
                    do morza
                    Zamiast wierzyć w to co niektórzy plotą, może konstytucję przeczytaj?

Podeślę jak złapię koleżankę prawniczkę.D
                    • bogunia0 Re: Nie bądź śmieszna;) 21.09.05, 16:57
                      > Dziecko drogie, przeczytaj co napisałam niżej.
                      > Złamanie zasady "prawo nie działa wstecz" oznaczałoby zakwestionowanie każdej
                      > dotąd podjętej decyzji mającej skutki prawne. Czyli państwo nieprzewidywalne.

Ależ Trissiunio najmilsza ja wiem, dlaczego taka zasada isnieje w systemie prawnym.

> Zamiast wierzyć w to co niektórzy plotą,

Skąd wiesz, że wierzę?

> może konstytucję przeczytaj?

A gdzie w niej piszą o emeryturach mundurowych?

> Podeślę jak złapię koleżankę prawniczkę.D

Obiecanki-cacanki. A wyglądało, że znasz tę opinię na pamięć.

Zamiast posługiwać się chwytami z "Erystyki" ku uciesze mniej inteligentnej
                      publiczności, napisz coś, co naprawdę udowadniałoby prawdziwość twoich tez.

b
            • cocollino1 Re: bzdury opowiadasz, bo prawa nie znasz.... 21.09.05, 16:04
              no nie wymysla inaczej bo to jest ogolna zasada obowiazujaca nie tylko w
              Polsce, zatem nie wymyslona przez ekipy rzadzące obecnie, ani przez zadne inne.
              • triss_merigold6 Łopatologicznie 21.09.05, 16:30
                Rzymska zasada będąca fundamentem państwa prawa - prawo nie działa wstecz.

Znaczy się, jeśli ktoś np. za napad z bronią w ręku otrzymał wyrok 5 lat
                pozbawienia wolności, odsiedział 2 lata i w tym czasie zmieniła się ustawa
                Kodeks Karny i za to samo przestępstwo obowiązują kary od 10 lat pozbawienia
                wolności do dożywocia włącznie to temu co siedzi nie dowala się kolejnych
                minimum 5 lat.
                Nawet odszkodowania za znacjonalizowany po 45 r. majątek są wypłacane tylko
                jeśli doszło do złamania ówczesnego prawa.
                • cocollino1 Re: Łopatologicznie 21.09.05, 16:35
                  no dokladnie tak, nie ma to nic wspolnego z tusiem, kaczorem czy innym panem
                • bogunia0 Re: Łopatologicznie 21.09.05, 16:48
                  > Znaczy się, jeśli ktoś np. za napad z bronią w ręku otrzymał wyrok 5 lat
                  > pozbawienia wolności, odsiedział 2 lata i w tym czasie zmieniła się ustawa
                  > Kodeks Karny i za to samo przestępstwo obowiązują kary od 10 lat pozbawienia
                  > wolności do dożywocia włącznie to temu co siedzi nie dowala się kolejnych
                  > minimum 5 lat.

Przykład zupełnie nie a propos. Czy ty naprawdę nie widzisz, o co się spieramy,
                  czy tylko udajesz?

b
    • inia25 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 20.09.05, 09:37
      no tak Tusk poręczył za dwóch oskarżonych (jeszcze nie skazanych), poręczył że
      nie będą się migać, a nie że są niewinni. Kurcze myślę, że przegiął co?
      Najlepszy byłby Lepper w tej sytuacji, ten to przynajmniej idzie do przodu i
      się poprawaia - zmienił krawat! To zawsze jakiś plus!
      • arletta.wagner Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 20.09.05, 11:38
        poręczył to poręczył a oni są dopiero podejrzani a nie skazani. pozatym dobrze -
        przyznał sie że to zrobił a nie zrezygnował jak pan C. który najwidoczniej nie
        mógł sie doliczyc akcji kupionych za ukrytą pozyczkę
      • magdak5 Re: dalej głosujeie na PO i Tuska?Może poczytajci 20.09.05, 12:08
        Ja też będę głosować na Tuska.
        A Cimoszewicz był jedynie pionkiem w grze -wiadomo czyim.

Pozdrawiam
        Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka