Dodaj do ulubionych

Boję się wyjechać autem

29.12.05, 20:31
Prawko zrobiłam w 97,jezdziąłm może z 3 mieś.po zdaniu.Teraz kupiłam auto a
pogoda jak na złosc..snieg,slisko.Boje się ......Nie wiem czy przeczekać czy
ryzykować.Samoch ód stoiod 1,5 tyg.i patrze na niego z okna ew.ide go odpalic
i odśniezyc raz poraz.
Obserwuj wątek
    • vibe-b Re: Boję się wyjechać autem 29.12.05, 20:48
      wykup sobie pare godzin u instruktora.
      • cruella Re: Boję się wyjechać autem 29.12.05, 20:51
        Mnie już jedna godzina sporo dałasmile))
        Idź, wykup sobie parę godzin i obijaj na początku cudze zderzakismile))
        • lilaa Re: Boję się wyjechać autem 30.12.05, 10:21
          ja bym wsiadla.
          Sama, nocka jak ruch jest mniejszy.
          Ja bym nie poszla do instruktora, za te pieniadze wolalabym sobie zatankowac do
          pelna.
          Jesli teraz sie nie przelamiesz to kiedy???

odwagi, ruszaj jak najszybciej.
          • ewcialinka Ja też !!! :( 30.12.05, 10:36
            Ja mam prawko od 2000 roku i tez nie jeźdże sad chciałabym bardzo bo mąz sie
            tylko wkurza że mnie wożić wszędzie musi jak mam prawko.juz jeździłam do pracy
            ale mąż siedział obok i potem autko zabierał żeby samemu do pracy pojechac
            mialam się w ten sposób przyzwyczaić jeździc potem zaszam w ciążę i bałam się
            sama jeździc i tak jest do dziś sad a szkoda co rusz koleżanki robia prawko i
            jeźdzą a ja nie .boję sie sad buuu
          • vibe-b modlitwa 30.12.05, 13:22
            ..

Oszczedz mi Panie spotkania na drodze kierowcow , ktorzy nie majac zadnego
            doswiadczenia, zrobiwszy prawko 8 lat temu, wsiadaja w samochod po raz pierwszy
            podczas gdy snieg i lod na drodze...tego oszczedz mi Panie"
    • gabrysia_s Re: Boję się wyjechać autem 30.12.05, 10:38
      Ja bym dzisiaj nie ryzykowała, tzn zależy jaka jest u Ciebie pogoda.
      Jechałam dzisiaj do pracy 10 km i miałam dośc a jeżdżę 13 lat.
      Może zaczekaj na chociaż troche lepsze warunki i czarne drogi.
    • elena70 Re: Boję się wyjechać autem 30.12.05, 10:47
      Poczekaj z nauką na lepsze warunki. W takich warunkach stwarzasz zagrożenie nie
      tylko dla siebie ale i dla innych. W poślizg wcale nie jest trudno wpaść nawet
      na zimowych oponach, gdy się nie ma doświadczenia w operowaniu gazem i
      sprzęgłem na zimowej szosie. Mówię z doświadczenia. Prawo jazdy mam 10 lat i
      tyle też jeżdżę - codziennie do pracy ( ok 30 km dziennie).
      • karola.v Re: Boję się wyjechać autem 30.12.05, 11:26
        elena70 napisała:

> Poczekaj z nauką na lepsze warunki. W takich warunkach stwarzasz zagrożenie nie
        >
        > tylko dla siebie ale i dla innych. W poślizg wcale nie jest trudno wpaść nawet
        > na zimowych oponach, gdy się nie ma doświadczenia w operowaniu gazem i
        > sprzęgłem na zimowej szosie. Mówię z doświadczenia. Prawo jazdy mam 10 lat i
        > tyle też jeżdżę - codziennie do pracy ( ok 30 km dziennie).
        Dokładnie tak!
        Przeczekaj te warunki,jezdzi sie teraz okropnie.Nawet wprawieni kierowcy maja
        teraz kłopoty.
        Ja jezdzę bardzo dużo,i w tym roku niestety przekonałam sie co znaczy wpaśc w
        poślizg i wylądować na barierce w górach.
        Policja zawsze apeluje w taka pogodę,że jak nie ma pilnej potrzeby to najlepiej
        nie jezdzić teraz.Ja myślę tak samo.
    • lola211 Re: Boję się wyjechać autem 30.12.05, 10:58
      TAk jak Ci tu juz radzono- uwazam, ze powinnas poczekac, az drogi beda
      czarne.Jazda po zasniezonych wymaga pewnych umiejetnosci, zanim nie nabedziesz
      jako takiej wprawy w kierowaniu , odradzam.
      • gosia_grabosia a ja zaczynałam właśnie zimą 30.12.05, 11:18
        i teraz to sobie chwalę. Nauczyłam się jeździć w złych warunkach i teraz nawet
        podróż w śnieżycy górskimi drogami mi nie straszna. Tylko trzeba rozsądnie i
        bez pośpiechu.

Prawko mam 14 lat i tyle też jeżdżę. A rozbiłam autko raz (leciutko na
        szczęście) - na suchej, czarnej drodze bo się zagapiłam na światłach pan tuszył
        ja też on stanął a ja już nie sad
        • elena70 Re: a ja zaczynałam właśnie zimą 30.12.05, 11:38
          Ja też zaczynałam zimą - maluchem na letnich oponach, co nie zmienia faktu, że
          z perspektywy czasu uważam,że to było głupie. Wtedy też nie było tylu
          samochodów. A malucha skasowałam (kompletnie) w marcu gdy już nie było śniegu
          na oblodzonym zakręcie w lesie.
        • lola211 Re: a ja zaczynałam właśnie zimą 30.12.05, 13:16
          Nauczyłam się jeździć w złych warunkach i teraz nawet
          > podróż w śnieżycy górskimi drogami mi nie straszna.

Tak samo (tylko mniej ryzykownie) byłoby , gdybys zaczela jeżdzic latem.Do zimy-
          trening i wowczas zasniezone drogi nie byłyby przeszkoda.
          Trzeba pomyslec o bezpieczenstwie innych uzytkownikow dróg- taki niewprawny
          kierowca jadacy po zasniezonej , oblodzonej drodze to spore zagrozenie.
    • 18_lipcowa Re: Boję się wyjechać autem 30.12.05, 13:18
      ja tez nie jezdze w taka pogode...
      • agysa Re: Boję się wyjechać autem 30.12.05, 13:59
        W taką pogodą początkujący kierowcy powinni mieć zakaz jazdy, ja jeżdżę od 8
        lat ale dzisiaj nie muszę więc się z domu autem nie ruszam. A lekcje powinnaś
        wykupić bo Twoje życie i zdrowie chyba jest więcej warte, już nie mówiąc o
        innych. A naprawa auta też trochę kosztuje!
        pozdrawiam
        • twoje_marzenie Re: Boję się wyjechać autem 30.12.05, 15:40
          Dzieki za rady smile)
          Lekcje wykupiłam .Miałam 4 godziny L we wrzesniu bo wtedy wyjechałam pierwszy
          raz.Z jazdą zle mi nie idzie.Gorzej z parkowaniem.Pzredwczoraj wziełam godzine
          jazdy L -ćwiczyłam poslizg kontrolowany ale cóz gdy się ma pusty palc to sobie
          mozna wychodzić z poślizgu,a na ulicy ......
          Tak więc chyba przeczekam az ulice będa czarne.W sumie już dziś sa.Jutro
          zawioze męża do pracy.
          Wiecie czego się jeszcze boję?Jazdy z moja 2 letnią córcią?Nie chce siedzieć w
          foteliku,strasznie duzo gada co mnie rozprasza.Tak więc zabieram ja naprawdę
          wtedy gdy nie ma innego wyjscia lub gdy ktos siedzi z tyłu.Pozdrawiam
    • wielki_kot Re: Boję się wyjechać autem 30.12.05, 16:03
      Weź kilka jazd i w trasę; nie nauczysz się jeździć w takich warunkach... nie
      jeżdżąc w nich. Co z tego, że potrenujesz na suchej, czarnej nawierzchni? Za
      rok będziesz miała ten sam problem i umiejętności bardzo podobne. Chyba, że
      planujesz zostać niedzielnym kierowcą, jeżdżącym tylko w sprzyjających
      warunkach. Wtedy lepiej znajdź kierowcę... Powodzenia, to nie jest takie
      strasznesmile))
      Większą głupotą jest odebrać prawo jazdy i od razu szaleć, jak to czynili
      niektórzysmile))
      • karawara Re: Boję się wyjechać autem 30.12.05, 16:22
        Jechałam dziś bo musiałam, fatalne warunki, nie radzę w taką pogodę siadać za
        kółkiem świeżemu kierowcy. Pozdrawiam.
        • wielki_kot Re: Boję się wyjechać autem 30.12.05, 16:28
          Nie przeczę; jednak w dalszym ciągu uważam, że niejeżdżenie w ogóle zimową
          porą, jest dobrym rozwiązaniem. Wcześniej czy później będzie ten pierwszy raz,
          a sytuacja nowa, bez względu na "kierowcowy" staż. Też będę za chwilę jechać,
          ale mnie to nie przeraża. Również pozdrawiam.
          • lola211 Re: Boję się wyjechać autem 31.12.05, 21:42
            Wcześniej czy później będzie ten pierwszy raz,
            > a sytuacja nowa, bez względu na "kierowcowy" staż

Hmm, a moim zdaniem staz ma wlasnie podstawowe znaczenie.POczatkujacy kierowca
            czuje sie za kierownica niepewnie, skupia sie na podstawowych sprawach(typu
            wlaczenie kierunkowskazu), ktore po paru miesiacach wejda mu w krew i stana sie
            odruchem. Wowczas jadac zima po zasniezonej drodze pozostaje mu tylko martwic
            sie o dobranie odpowiedniej predkosci do warunkow jazdy, by nie wpasc w
            poslizg, a nie dodatkowo o elementarne podstawy.Reasumujac- jest zdecydowanie
            latwiej, gdy juz sie troche pojeździlo.
    • pychotka13 Re: Boję się wyjechać autem 31.12.05, 20:46
      po sliskim nie ma co....wez kilka lekcji zeby sie "odswiezyc" - koniecznie, a
      potem pomalutku sama...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka