Dodaj do ulubionych

jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka?

01.01.06, 17:07
Staramy sie o drugie dziecko. chcialam je urodzic miedzy kwietniem a
sierpniem 2006 no ale sie nie udalo. pierwsze dziecko jest z czerwca 2004.
jakos nie moge sie przekonac do miesiecy zimowych, niemawidze sniegu, zimna i
mrozu. latem jest tak cieplutko, duzo spacerow, cudna pogoda. no i mam
problem - czy czekac z poczeciem dziecka od wakacji (wtedy byc moze
trafilibysmy na letnie miesiace 2007) czy jednak strac sie nadal, nie myslac
o tym kiedy sie urodzi....

jak to bylo u Was? planowalyscie miesiac urodzenia dziecka czy nie mialo to
dla Was znaczenia?
w sumie i tak najwazniejsze zeby dziecko bylo zdrowesmile
Obserwuj wątek
    • andaba Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 17:11
      Każdy uważa inaczej. Niektórzy specjalnie celują żeby urodzić w lecia, a ja
      jedno urodziłam w sierpniu i powiedziałam: nigdy więcej w lecie. Koszmar.
      Zdecydowanie preferuję miesiące od stycznia do kwietnia, ostatecznie maj.
    • wadrosza Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 17:16
      ja czerwiec wspominam cudownie. caly czas na spacerach, duzo pieknej pogody.
      lato minelo nam super. kiedy maly zaczal stawiac pierwsze kroki tez bylo latosmile
      trawka, jeziorka....rany, supersmile
      jak sobie teraz pomysle ze mialabym urodzic w pazdzierniku - listopadzie to az
      mnie cierki przekodza. zimno, deszcze, malo spacerow no ale czy to tak wszystko
      mozna zaplanowac??
      • e5121 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 18:21
        Mam dwójkę, oboje z listopada ( w tym jedno z 1-eg) i mamy się
        dobrze...Pozdrawiam jesienne dzieciaczki
      • buanitka Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 18:21
        Ja urodziłam we wrześniu (22). Myślę, że to dobra pora. W zaawansowanej ciąży
        latem chyba jest łatwiej niż zimą. Jak sobie pomyślę,że w zimie tyle trzeba na
        siebie ubierać i schylać się by założyć buty... a tak klapki, coś lekkiego i
        GO.. W październiku i listopadzie było jeszcze dość ciepło, więc długie
        spacerki z dzieckiem. A zimą hartowanie maluszka - śnieg, deszcz, wiatr - a my
        na spacer! Jestem zadowolona z wrześniowego rozwiązania. (aha, żeby zdążyć na
        wrzesień to trzeba już.... no wiesz wink
      • ewma Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 18:23
        Ja też zawsze uważałam że najlepiej urodzić do maja ale sami staraliśmy się o
        dziecko dobrych pare miesięcy i już nie zważaliśmy na termin porodu,no i wyszło
        na listopad.Nie za specjalny termin bo zimno,szaro i daleko do wiosny.
        Jedyny plus -że ostatnie miesiące ciąży wypadają na okres zimowy.
        • ajka1 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 18:54
          pierwszą córkę urodziłam w czerwcu i było tak fantastycznie, że drugie dziecko planowaliśmy aby też urodziło się mniej więcej w tym samym okresie i udało się!
          Mam dwie córy z czerwca.
          Ewelina (06.06.1995) i Ula (21.06.2005)
          • bebell Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 12:58
            Też jestem z 06.06smile) tyle, że '78...
            Pozdrawiam cieplutko moja astralną bliżniaczkę Ewelinęsmile)

kasia
    • edorka1 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 18:27
      Ten, w którym urodzisz smile. Nie wszystko da sie zaplanować z ołówkiem w ręku ...
      Zima wbrew pozorom nie jest taka zła - ja mam zimowe dzieciaczki i chwalę sobie smile.
      • edka05 Re: edorka 01.01.06, 18:57
        Hej edorka, ja też sobie chwalę, moja córka tak jak Twoja z początku roku 2002
        a synek z końca 2003r.

mama Ady 01.2002r i Tomka 11.2003r
        ps. A ja się dzieciaki dogadują między sobą ?
        • edorka1 Re: edorka 01.01.06, 19:15
          Kochają się bardzo, biją się czasem się z miłości i wszystko - siusianie, spanie, jedzenie, kąpanie - muszą robić razem smile.
          • edka05 Re: edorka 01.01.06, 19:29
            Moje też wszystko razem robią, najgorzej jak chca tę samą zabawkę - a zdarza
            się to baardzo często, no i tłuką się przy tym niemiłosiernie. Pod choinkę
            dostali różne zabawki i była draka i wyrywanie.
            • edorka1 Re: edorka 02.01.06, 09:35
              Zawsze chca tą samą zabawkę,norma rodzinna. Młoda krzyczy "trzeba sie podzielić" a mały "to jest moje przecież". Koniec końców najlepiej bawią się lalami. "Lale są chore i śpią.Musimy być cichutko bo musza teraz spać." Ufff...
    • larenata Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 18:38
      Pierwsze dziecko urodziłam w kwietniu, a drugie pojawi się w lipcu. Na początku
      chciałam, aby drugie dziecię też przyszło wiosną, ale okazało się, że nie
      zawsze jest łatwo zajść w ciążę.
      • wadrosza Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 18:46
        no fakt, nie tak latwo zajsc w ciaze...im bardziej sie chce tym mniej z tego
        wychodzismile
        pierwsze przyszlo nadspodziewanie latwo (za pierwszym razem) moze dlatego ze
        sie nie spodziewalismysmile. z drugim juz od kilku miesiecy probujemy i nic..wiec
        na wrzesien sie "nie zalapiemy".
        no ale powiedzcie, jakie sa plusy rodzenie w zimie bo ja widze same
        minusy...jak tu sie przekonac?
        • buanitka Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 18:56
          a w sumie czy to takie ważne? Aby zdrowe było (dziecko) - to już ta pora będzie
          nieważna. Każdy miesiąc ma swoje plusy i swoje minusy
        • mama_4latka Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 19:23
          Na pewno plusem rodzenia w zimie jest to, że nie musisz w upały chodzić z
          wielkim brzuchem, nie puchniesz tak jak w upalne dni. Ja pierwsze urodziłam w
          listopadzie, drugie - koniec czerwca i ciężko mi było w drugiej ciąży -
          czerwiec akurat był bardzo upalny (całe szczęście mam fajną teściową, która
          zajęła się starszym 1,5 rocznym dzieckiem, więc chociaż nie musiałam biegać za
          nim z tym wielkim brzuchem w upale). No i tak fajnie było na Boże Narodzenie,
          jak byliśmy z naszym nowonarodzonym maluszkiem smile)
    • matkamichala Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 19:25
      moje jest z listopada- zaczal chodzic w najgorsza pogode zimno,chlapa a on sie drze w wozku i chce sam, jak jest snieg i lekki mrozik to ok. tez planuje drugie- zaczniemy tak zeby wypadlo marzec-maj, jak sie nie uda to trudno, drugiego "zimowego "nie chce, chociaz jest jeden plus- ciuszki by lepiej pasowaly...
      • szprotka6 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 20:08
        My z meżem wierzymy, ze wazne jest to, co dziecko zobaczy po urodzeniu i w
        trakcie pierwszych miesiecy zycia.A ze uwielbiamy słońce-postanowilismy ze
        jeśli się uda, nasze dziecko będzie wiosenno-letnie.I udalo sie -przyjdzie na
        swiat w połowie maja.W dodatku maż jest z kwietnia, ja z czerwca wiec nasz
        szkrab tak po środku-ale to już takie nasze myślenie magicznesmile)Ale faktycznie
        osobiście wolę kwiecień, maj na poród-upałów wtedy jeszcze nie ma dokuczliwych,
        a pierwsze pół roku dzidzi na spędzanych na długich spacerkach chyba robi swoje!
        Tak czy tak-najwazniejsze by wszystko z maluchem było ok.
      • berecik7 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 20:08
        kwiecień. Jeszcze nie ma upałów, ale już jest ciepławo i nie ma syfu.
        zdecydowanie kwiecień.
    • kssia Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 20:18
      Nie ma co planowac, skoro zdecydowaliście się na dziecko to zacznijcie
      produkcję a urodzi się kiedy się urodzismile)My nie palnowalismy a dwoje dzieci
      bedziemy mieli z kwietnia. Jedno juz jest z kwietnia 2003 a drugie ma sie
      urodzi w kwietniu 2006. Tak się składa , że to idealny czas na urodzenie
      dziecka. Pratycznie od razu mozesz wyjsc z maluchem , nie ma jeszcze upałów i
      meczącego słońca. Nie musisz kupowac drogich zimowych ubrań z których dziecko
      po miesiacu wyrasta. Zaawansowana ciąza wypada w zimie więc wystarcza ciepła
      spódnica na gumie i zimowy płaszcz a nawet nikt nie zauwazy że jestes w ciązy.
      W pierwszej ciązy moi sasiedzi byli w szoku jak mnie zobaczyli z wózkiem, teraz
      tez , jestem w 6 miesiacu i nikt nie wiem że jestem w ciazy. Oczywiscie ciąza
      to nie choroba która sie ukrywa ale w ten sposób mam z głowy "madre" rady i
      miliony pytańsmile)
      pozdrawiam
    • sakada Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 20:25
      Moim zdaniem wiosna jest najlepsza. Ozz urodził się w maju a obecnie mam termin
      na przełom marca i kwietnia. Cieszę się, bo wolę być w ciąży zimną a dzieckiem
      chodzić na spacery kiedy będzie już choć w miarę ciepło.

Pozdrówkasmile
    • zona_mi Dziewiąty ;) nt 01.01.06, 20:27

• onika27 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 20:43
      urodzilam w grudniu i bardzo sobie to chwale prawie okres mojego dochodzenia do
      zdrowia to i tak zima nie było zal ze nie mam siły wyjść.Jak mlody uczył sie
      siadać to prawie byla wiosna a jak zacza raczkowac to juz jesień i nie było
      problemu z utrzymaniem go w wózku na spacerze.Uczyć chodzić uczył sie prawie w
      zimie wiec w domciu a na wiosne juz pewnie chodził i kolana cały czas zdrowesmile
      Jedyny minus jaki znajduje to jednak to ze idac do szkoły czasem na poczadku
      może mu brakowac kilku miesięcy do kolegów np z począdku roku.ja np mam
      kolezanke z mojego rocznika ktora niestety nie nadążała w zerówce za reczta
      klasy ale jej mama poslała ja po prostu drugi raz do zerówki.poza tym nie mysl
      kiedy a wtedy na pewno sie uda smile
    • koleandra Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 01.01.06, 20:57
      Jedno urodziłam w grudniu, drugie w czerwcu. Zdecydowanie lepiej w grudniu. Po
      pierwsze upały - z wielkim brzuchem to tragedia. Po drugie upały - dziecko
      malusieńkie rozebrane a i tak całe w potówkach, przy piersi wisiało bez przerwy
      z pragnienia. Teraz zima... dziecka w kombinezon zapakowac nie mogę zeby wyjść
      na dwór bo się mały drze i wścieka (noworodek w tej kwestii to duzo mniejszy
      problem). No i latem dziecko urodzone w grudniu juz siedziało i spacerki fajne
      były. Polecam grudzień.
    • kalina_p jakos tak samo wyszło, że w maju 01.01.06, 22:02
      ale juz jak tak samo wyszło, że sie okazalo, że bedziemy rodzicami, i mała się
      w maju urodziła to uważam, że wiosna, wczesne lato to najlepszy czas na
      rodzenie.
      Spacery, nie trzeba takiego malucha upychac w kombinezon i czapy, super jak dla
      mnie.
      Ale jesli masz specjalnie czekac...no nie wiem. W zasadzie, wsio rawnowink
    • gagunia Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 09:16
      Ja planowalam przelom maja i czerwca, wyszlo na przelomie czerwca i lipca. Tez
      dobrze. Rowniez nie mam przekonania do zimowych miesiecy.
      Zimż brzuch byl plaski, wiec odpadal problem odpowiedniej kurtki/plaszcza.
      Wiosną nie bylo jeszcze takich upalow, wiec ciaze znioslam dobrze, bez meczarni.
      A po porodzie dziecko pol dnia spedzalo w wozku na powietrzu, zimą byl juz
      zahartowany smile
      Drugie planowalabym tez wiosenno-letnie.
      • elli04 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 09:38
        Ja mam pierwsze dziecko ze stycznia a drugie z konca listopada i bardzo sobie
        to chwale. Nigdy bym sie nie zdecycowala na planowanie urodzin w lecie, jak
        zniesc upaly w takim stanie, co z tego ze duzo na siebie nie wkladasz jak i tak
        gorąca, nogi puchna...
    • flurcia Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 09:59
      Ola urodziłą sie we wrześniu i jakbym miał rodzić drugie dziecko, to tez bym chciał wrzesień/pażdziernik. Nie rozumiem dlaczego są takie obawy ze spacerami zimą. My sapcerowąłyśmy i too bardzo dużo, więcej nawet niż obecnie, bo Ola terz ma 2 lata i nie zawsze chce iść ,albo wołą do domu
      • ledzeppelin3 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 10:46
        Pierwsze dziecko rodziłam w lipcu i nie ma nic gorszego niż upały w końcówce
        ciąży- obrzęki, duszność, stałe uczucie gorąca, upały z noworodkiem-koszmar,
        trudniej rozbujać laktację, duchota po porodzie w nagrzanych szpitalnych salach
        (po porodzie jest tendencja do pocenia się z powodu przestrojenia hormonalnego,
        co w atmosferze upału jest znacznie trudniej znieść). Teraz mam końcówkę w
        zimie i jest mi nieporównanie lżej. Obrzęki mniejsze, na dworze przyjemne
        rześkie powietrze, lepiej przespane noce.
        • agysa Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 11:11
          Uważam, że najlepiej dla dziecka urodzić się na początku roku. Ma sporą
          przewagę nad rówieśnikami w żłobku a potem w przeczkolu i szkole. Ja urodziłam
          w listopadzie 2003r i widzę sporą różnicę między dziećmi z tego samego roku np
          urodzonymi w styczniu, lutym lub marcu.
          Jak kiedyś będę się starać o następne dziecko to tak, żeby termin porodu był na
          początek roku.
          pozdrawiam
    • isma Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 11:05
      Hm. M. urodzila sie w pierwszych dniach sierpnia - akurat wtedy bite byly
      rekordy upalow, 33 stopnie. Ale jakos nie moge powiedziec, zebym jakos
      specjalnie cierpiala, puchla itp (bo tez, fakt, ciaze mialam bezobjawowa).
      Ciuchy, ktore przy przynajmniej moim noworodku byly do zmiany raz na godzine ;-
      ))), tez w godzine schly na balkonie.
      Jedyny minus - ale indywidualny - to bylo to, ze w sezonie pylenia traw, bedac
      alergiczna ciezarna, nie powinnam sie byla ruszac z domu, a niestety musialam,
      wiec, pozbawiona lekow, cokolwiek smarkalam i lzawilam ;-(((.
    • mama.tosi Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 13:11
      Tosia urodziła się pod koniec maja. Dobry czas. Drugie też sobie zaplanowałam na
      maj, myślałam z Tośką udało się za pierwszym razem, więc z drugim też się uda...
      Niestetysad(( Nie udawało się przez 4 miesiace, a jak w końcu test pokazał
      magiczne dwie kreski to ciąża okazała się pozamaciczna i radośc szybko zamieniła
      się w bólsad((
      Nie ma sensu tak planowac. Nie masz gwrancji, że uda się Wam "wstrzelic" w ten
      wiosenny czas w 2007 roku. Nie udało się teraz, może nie udac się i za rok... Po
      co odkładac?? Jeżeli się już zdecydowaliście na drugie Maleństwo to poprostu
      działajciesmile)) I napewno będzie się cieszyli z narodzin Maluszka ogromniesmile)
      niezależnie od pory rokusmile))

Pozdrawiam cieplutko życząc owocnych starań

kasia
    • alba27 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 13:15
      U mnie miesiące planowane to między wczesną wiosną a lipcem. I tak tez sie
      stało. Nie trzeba takiego maluszka ubierac w kombinezony, jak zgłodnieje można
      znależć gdzies dyskretną ławkę i nakarmić, a w zimie to troche za zimno na
      striptizsmile Nie chciałabym rodzic jesienią bo to zaraz zima a ja za zimą nie
      przepadam i najchetniej bym ją przespała.
    • e_madziq Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 14:00
      Ja planowałam zarówno pierwsze dziecko jak i drugie. Piewrszy synek jest z 28
      kwietnia 2003, z drugim malcem mam termin na 23 kwietnia 2006. Chciałam urodzić
      wczesna wiosną tak by macierzynski przesiedzieć na wakacjach. Miałam to
      szczeście, ze zarówno z pierwszym dzieckiem jak i teraz udało nam się
      "zaskoczyć" za pierwszym razem. Przyznam Ci sie, ze miałam podobny dylemat do
      Ciebie i brałam pod uwagę odłożenie staran na kilka miesięcy gdyby nie udalo sie
      za piewrszym razem. Teraz przy drugim dziecku zależało mi może nawet bardziej,
      bo trafiając w tę samą porę roku bez problemu będą pasowały ubranka po pierwszym
      dziecku.
      Pozdrawiam, magda
      • wesolek11 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 14:17
        Pierwsze luty, drugie kwiecień. Chciałam chodzić zimą w ciaży, a przez wiosnę i
        lato odchować dzieciaczki. Udało się!
    • mika_p Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 19:50
      Mam kwietniowe dzieci.
      Poza domem było super, głodnego znienacka noworodka czy malutkie niemowlę o
      wiele łatwiej nakarmić w plenerze wiosną i latem, niz zimą, teraz dzięki Bogu
      wiem, ile baba wytrzyma bez jedzenia i łatwiej wszystko zaplanować, nie
      wyobrazam sobie polgodzinnego ubierania sie i wracania po kwadransie, bo
      dziecko włącza syrenę.
      Ale z drugiej strony, gdyby Karusek urodził sie w styczniu/lutym, to w sezonie
      owocowo-warzywnym (sierpien, wrzesien) juz by mogla duzo rzeczy jeść, a nie
      tylko próbowac marchewki i kleiku. Tego sezonu mi żal.
      • mamipatryka Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 02.01.06, 19:54
        Kiedyś słyszałam ze najlepiej być w ciąży w okresie lata i jesieni, aby jak
        najlepiej odżywiać siebie i maleństwo w brzuszku...Bo wiadomo, ze latem i
        jestenia mamy wszystkie witaminki naturalne, a nie z mrozonek... Ale czy to
        prawda,ze taka pora roku jest dobra.....trzeba wyprobowac smile)))
    • morenaa Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 03.01.06, 10:44
      dziesiąty! niech sobie 9 spokojnie pomieszka w brzuszku ;o)
    • boonia Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 03.01.06, 11:29
      mam córcię jesienną z września a synka z sierpnia(2) i uważam że ta pora jest
      dobra, jeśli chodzi o ciążę w lecie to klapki spodenki itp a zimą ubieraj buty,
      płaszcz poza tym na porodówce nie zawsze ciepło, tydzień przed porodem jeszcze
      pływałam w jeziorku, więc było super.Ale dla równowagi mam koleżanki obie
      urodziły w grudniu i bardzo sobie chwalą bo trzy miesiące przesiedziały w
      domu(tylko werandowały maluchy) ,później kupiły spacerówkę a od marca jak dzień
      dłuższy i więcej słońca zaczęły wychodzić na spacery.Tak więc zależy.....
    • matkamichala Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 04.01.06, 20:56
      tak sobie wspominam... mial trzy - cztery miesiace wypadalo to luty- marzec, akurat zima byla spozniona, w styczniu 12 stopni, a w marcu snieg po osie... a mlody akurat odmowil spania na spacerach, darl sie po dwie godziny,bo mi sie wydawalo,ze jeszcze chwila i napewno zasnie... cycka nie bylo jak wyjac, jego na rece z tych piernatow tez nie bardzo bo go jeszcze zawieje... o nie, zdecydowanie stawiam na wczesna wiosne- wszystkie zwierzatka sie koca na wisne- nic innego tylko zdrowy instynkt...
    • alisja75 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 04.01.06, 21:24
      Żaden i każdy. To zależy od nastawienia. Osobiście urodziłam w styczniu prawie
      rok temu i jestem z tego bardzo zadowolona bo na wakacje wrzesień/październik
      pojechaliśmy już pełną rodzinką.Ciąza nie była planowana.
    • moni721 Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 04.01.06, 21:59
      ja mam córcie z września i nie narzekam drugiego bobaska chcialam żeby był z
      wiosny i udało sie niestety radość była przed wczesna bo poroniłam teraz znów
      sie staramy ale nie patrzę na porę roku tylko na to żeby sie udało i dzidzi było
      zdrowe myśle że każdy miesiąc jest dobry tylko zależy od nastawienia kobiety
    • termio Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 04.01.06, 22:45
      najlepszy podobno dziewiąty wink, a tak na poważnie, pierwsze dziecko urodziłam
      pod koniec sierpnia - gehenna jeżeli chodzi o upały, to było najgorętsze lato
      100-lecia, a ja z tym wielkim brzuchem, a teraz mamy termin nan 24 kwiecień, i
      wiesz co??? Tragedia, ubrać się na spacer czy w ogóle, żeby wyjść, schylać się i
      sznurować buty, o nie to ja juz wolę rodzić na jesień. Pozdrawiam, i życzę
      powodzenia. Polecam opcję: "starać się nadal, nie muyśląc o tym, kiedy się urodzi."
      • wadrosza Re: jak miesiac najlepszy na urodzenie dziecka? 05.01.06, 08:25
        smile
        serdeczne dzieki za wszystkioe opinie...
        nadal sie staramy wiec moze uda sie na pazdziernik, tak czy inaczej zima w
        naszym przypadku bedzie "przerabana" chociazby z tego powodu ze nie mamy
        balkonu ani nawet okna duzego balkonowego wiec jak werandowac dziecko?????
        zobaczymy, moze natura sama za nas zdecyduje...smile))
        dzieki i pozdrawiam cieplutko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka