ania.silenter mam dwie córki i... 16.03.06, 14:43 nie planuję przekłuwania im uszu. Z tym, że jeśli jako 9, 10-latki będą marzyły o kolczykach to wtedy się zastanowię. pozdrawiam P.S. Znając poglądy mojego męża na tę sprawę dziewczyny założą sobie kolczyki na 18-nastkę. Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 14:49 ja bym wyrzucila tesciowa razem z tymi kolczykami! co za bezmyslnosc i glupota. po co okaleczac dziecko? wszystkie male dziewczyki sa sliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 16:48 Mam 4letnią córeczkę.Bardzo interesuje się moimi kosmetykami,ubraniami,także kolczykami.Gdy dostałam od męża nowe i pokazałam jej,jak się zakłada,aż się wzdrygnęła i powiedziała z żalem,że nie chce mieć dziurek w uszach chociaż kolczyki jej się podobały.Małe dziewczynki,o zgrozo niemowlęta w kolczykach,wyglądają dla mnie nieciekawie.Pierwsze przekłucie uszu w gabinecie pielęgniarskim, w wieku lat 12 na wyraźne moje życzenie zakończyło się dla mnie fatalną infekcją- z kolczyków musiałam zrezygnować na długo. Odpowiedz Link Zgłoś
masara25 Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 17:12 Każdy ma swoje zdanie,ale w mojej rodzinie zarówno moje siostry , mama jak była dzieckiem, nasze córeczki teraz, miałyśmy wcześnie przekłuwane uszy. Bardzo nam się to podoba, jak pisałam wcześniej nie było przy tym bólu,infekcji . A tu na forum nagle nagonka się zaczyna. Uważam, że ten kto nie chce niech nie przebija, ale zaraz zrobicie z tego jakiś problem społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kas2 my mialysmy 1,5 roku 16.03.06, 17:39 ..jak przebijałśmy nie uwarzam to za cos godnego potępienia Odpowiedz Link Zgłoś
stefa801 Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 20:57 ja tez sie balam przekluc malej uszy ale teraz robi sie to bezbolesnie laserem i niestety nie mozna zalozyc kolczykow swoich tylko specialne takie daja.po 3mies. mozna zmienic.mozna przekluwac uszy juz w 3mies.zycia moja mloda nosi kolczyki od 10mies.i nic jej sie nie stalo im starsze tym bedzie trudniej Odpowiedz Link Zgłoś
koala500 Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 21:36 No tak, ale ja nadał nie rozumiem CELU w jakim przekłuwa się uszy takim maluchom. I nie zgadzam się że im będzie starsze tym będzie trudniej-jeśli starsza już dziewczynka będzie chciała przekłuć to przekłuje, a jeśli nie będzie chciała to nie przekłuje- to chyba proste? Odpowiedz Link Zgłoś
moni-bel Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 22:10 Mam sasiadke hiszpanke ,ktora przekula swojej corce uszy gdy ta miala okolo 3 miesiecy.(podobno taka jest tradycja w Hiszpani).Dziecko wygladalo okropnie i tandetnie ze zlotymi kulkami w malutkich uszkach.Mysle ze warto poczekac az dziecko samo poprosi o kolczyki Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: moni-bel 17.03.06, 13:06 Tandetnie wyglądało dla Ciebie, bo nie uznajesz kolczyków u takich maluszków. Dla tej mamy i dla wielu innych, ktore lubią kolczyki u dzieci, zapewne mała wyglądała uroczo. Prawda? Osobiście również nie przebiję uszu swoim dziewczynkom, dokąd nie usłysze wyraźnej prośby, choć np. mój teść uważa, że ma tak piękne wnuczki, ze kolczyki byłyby dopełnieniem ich wizerunku. Uważam, że maluszek może sobie zrobic krzywdę i tyle. Nie oceniam innych rodziców, którzy przekłuwaja uszy swoim dzieciom. Znam kilka maluszków z kolczykami i jak na razie nic złego się nie stało, więc może moje obawy są na wyrost, ale ja mam prawo do obaw, tak samo jak inni rodzice mają prawo do ich braku. Jedyne co mnie uderzyło w poście autorki, to postawa dziadka. Powiedziałabym mu stanowczo: "NIE" i ucinała wszelkie dyskusje na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
moni-bel Re: moni-bel 19.03.06, 22:45 lila1974 napisała: > Tandetnie wyglądało dla Ciebie, bo nie uznajesz kolczyków u takich maluszków. > Dla tej mamy i dla wielu innych, ktore lubią kolczyki u dzieci, zapewne mała > wyglądała uroczo. Prawda? > > > > Nie o to chodzi ze nie uznaje kolczykow u takich maluszkow.Te zlote kulki byly po prostu _za duze_ na tak male uszka.Wygladalo to naprawde nieladnie Pozdrawiam > Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: Kolczyki na roczek. 17.03.06, 01:30 Sa rozne szkoly myslenia. Mojej corce przeklulismy jak miala dokladnie 2.5 roku. 100% bezbolesnie i nie bylo pozniej zadnych zabiegow typu przemywanie, czy zmienianie kolczykow. Poprostu tak jak jej przekluli i wlozyli te kolczyki tak jej siedzialy przez ponad rok. Jak sie rodzila jej mlodsza siostra to sobie zazyczyla zeby zalozyc inne jak jechalismy do szpitala. A tak pewnie do dzis by nosila te same. Drugiej corce tez w tym wieku przeklujemy bo sie "sprawdzilo" Na rok bym pewnie tez nie przeklula, ale to nie jest problem. Problem jest ze Ty nie chcesz przekluwac a Twoja tesciowa jest powiedzmy sobie bardzo malo dyplomatyczna. Zignoruj ja. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2606 Re: Kolczyki na roczek. 17.03.06, 12:54 Witam, moja córka w czerwcu skończy 3 lata a w lutym przekuliśmy jej uszka ,bo sama chciala . Widziała ze ja mam i on tez chciala . Uszka szybko sie zagoily.Lubi patrzec w lustro na kolczyki .Kosmetyczka która robila jej kolczyki , zrobila to w formie zabawy tak , ze córka wcale nic nie poczuła.Pani ta mowiła .że w Szwecji czy gdzieś tam kolczyki robią przy urodzeniu ,,,oczywiscie tylko dziewczynką,,,,. DLA MNIE TO BYLO NIE DO POMYSLENIA. Samo musisz zdecydowac co zrobic z tymi kolczykami.PS.TO NIE JEST TAKIE STRASZNE ALE ZRÓB JE SAMA A NIE BO TESCIOWA TAK CHCE.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: Kolczyki na roczek. 17.03.06, 15:30 rozwalają mnie teksty w stylu ..."a w Szwecji to przebijaja przy urodzeniu" ??? rozumiem w Hiszpanii i we Włoszech - widziałam, czesto małe dzieci noszą kolczyki i bransoletki ze złota, które są typowym prezentem np. na chrzest lub własnie z okazji urodzenia się dziecka kraje arabskie południowcy - to fakt ale "zimnych" Szwedów bym o taką ekstrawagancję nie podejrzewała )) na szczęście mam dwóch synków i nie mam problemu ale generalnie jestem przeciwna przekłuwaniu uszu małym dziewczynkom - sama to zrobiłam kiedy miałam 17 lat Odpowiedz Link Zgłoś
aneta79_1979 Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 01:44 Może uznacie mnie za wyrodną matkę ale moje Córci zafundowałam przekuwanie uszu gdy miała siedem miesięcy-wyszłam z założenia że im będzie starsza tym bardziej może się bać. Sama pamietam siebie jak mi przekuwali uszy w wieky 4 lat. Straszny stres. Ale to była moja dezyzja, nikt mi nie kazał, nie zmuszał. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 01:55 aneta79_1979 napisała: > Może uznacie mnie za wyrodną matkę ale moje Córci zafundowałam przekuwanie uszu gdy miała siedem miesięcy-wyszłam z założenia że im będzie starsza tym bardziej może się bać. Sama pamietam siebie jak mi przekuwali uszy w wieky 4 lat. Straszny stres. Ale to była moja dezyzja, nikt mi nie kazał, nie zmuszał. Po pierwsze, przekuć to może ewentualnie kowal sztabę żelaza. "Im będzie starsza, tym bardziej może się bać" - czy zakładasz, że dziecku t.r.z.e.b.a przekłuć uszy? Bo tak wynika z twojego postu. Mam rozumieć, że tobie również założono kolczyki pod przymusem? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 04:51 No i nie ma co dyskutować o gustach.Kolczyki u małego dziecka są dla mnie czymś dziwacznym,przyklejonym do dziecięcej buzi,co kompletnie nie ozdabia,tak jakby dziecko miało ufarbowane pasemko włosów czy wargi pomalowane jaskrawą szminką.Po prostu zgrzyt.Moja córeczka zawsze była dla mnie śliczna i nie wyobrażam sobie zafundowania jej takiej wątpliwej dekoracji.Zastanawia mnie jak patrzą na kolczyki w żłobkach i przedszkolach-każdy,nawet najmniejszy stanowi ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta79_1979 Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 04:56 Przecież ja nikogo nie przekonuje do swoich racji....to była moja decyzja.Jak nie będzie chciała ich nosić-żaden problem.... Odpowiedz Link Zgłoś
aneta79_1979 Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 04:59 Moim zdaniem uszy się przekłuwa ale jeśli masz inne zdanie Twoja sprawa, A czy Twoim zdaniem n.i.e w.o.l.n.o tego robić? czy ja Cie do czegokolwiek namawiam? Sorry że wyraziłam Swoje zdanie!!! PS. Nikt mnie nie zmuszał do Przekłuwania" uszu Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 05:04 Swoje własne uszy mozna przekłuwać,moim zdaniem.Nie małego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta79_1979 Re: Kolczyki na roczek. 19.03.06, 10:14 Przecież ja Cie do niczego nie zmuszam Odpowiedz Link Zgłoś
aluniaaa Re: Kolczyki na roczek. 19.03.06, 10:21 ja co prawda mam dwóch synków, ale gdybym miala córke to nigdy w życiu nie przebilabym jej uszu,tylko wtedy gdyby sama świadomie podjęla taka decyzje. Dziewczynki wygladaja jak lalki,okaleczone. Mam znajoma ktorej roczna coreczka nosila kolczyli wielkosci obrączki. Tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
e5121 My dostaliśmy na chrzciny 19.03.06, 21:27 A my dostaliśmy od chrzestnego na chrzciny. Córcia miała wtedy 9 miesięcy. Jak zobaczyłam te kolczyki to niepotrzebnie przy gościach chlapnęłam,że małej nigdy uszu nie przebiję.Chrzestnemu zrobiło się chyba głupio, mnie też. Jeszcze moja teściowa dodała,że jestem dziwna.Trudno,kolczyki leżą i poleżą na pewno długo długo. Nie wiem czy pozwolę córce przekłuć uszy zanim nie osiągnie wieku - nastu , a może -stu letniego. Odpowiedz Link Zgłoś
ethomas Re: Kolczyki na roczek. 19.03.06, 22:01 Mój argument będzie na zimno, bo dużo już zostało powiedziane i słusznie. Mój dwuletni syn chodzi do przedszkola i tam jest ZAKAZ zakładania czegokolwiek na szyję, ręce czy uszy dzieci, a same dziurki to żadna ozdoba. Powiedz teściowej, że jest niebezpieczeństwo, że mała sobie krzywdę zrobi, może do niej dotrze, a jak nie... to cóż, nie ona przecież decyduje Odpowiedz Link Zgłoś