Dodaj do ulubionych

Kolczyki na roczek.

• ania.silenter mam dwie córki i... 16.03.06, 14:43
      nie planuję przekłuwania im uszu. Z tym, że jeśli jako 9, 10-latki będą marzyły
      o kolczykach to wtedy się zastanowięsmile.
      pozdrawiam
      P.S. Znając poglądy mojego męża na tę sprawę dziewczyny założą sobie kolczyki
      na 18-nastkęwink.
    • adsa_21 Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 14:49
      ja bym wyrzucila tesciowa razem z tymi kolczykami!
      co za bezmyslnosc i glupota.
      po co okaleczac dziecko?
      wszystkie male dziewczyki sa sliczne.
      • agnieszkas72 Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 16:48
        Mam 4letnią córeczkę.Bardzo interesuje się moimi kosmetykami,ubraniami,także
        kolczykami.Gdy dostałam od męża nowe i pokazałam jej,jak się zakłada,aż się
        wzdrygnęła i powiedziała z żalem,że nie chce mieć dziurek w uszach chociaż
        kolczyki jej się podobały.Małe dziewczynki,o zgrozo niemowlęta w
        kolczykach,wyglądają dla mnie nieciekawie.Pierwsze przekłucie uszu w gabinecie
        pielęgniarskim, w wieku lat 12 na wyraźne moje życzenie zakończyło się dla mnie
        fatalną infekcją- z kolczyków musiałam zrezygnować na długo.
        • masara25 Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 17:12
          Każdy ma swoje zdanie,ale w mojej rodzinie zarówno moje siostry , mama jak była
          dzieckiem, nasze córeczki teraz, miałyśmy wcześnie przekłuwane uszy. Bardzo nam
          się to podoba, jak pisałam wcześniej nie było przy tym bólu,infekcji . A tu na
          forum nagle nagonka się zaczyna. Uważam, że ten kto nie chce niech nie
          przebija, ale zaraz zrobicie z tego jakiś problem społeczny.
          • kas2 my mialysmy 1,5 roku 16.03.06, 17:39
            ..jak przebijałśmy nie uwarzam to za cos godnego potępienia
          • stefa801 Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 20:57
            ja tez sie balam przekluc malej uszy ale teraz robi sie to bezbolesnie laserem
            i niestety nie mozna zalozyc kolczykow swoich tylko specialne takie daja.po
            3mies. mozna zmienic.mozna przekluwac uszy juz w 3mies.zycia moja mloda nosi
            kolczyki od 10mies.i nic jej sie nie stalo im starsze tym bedzie trudniej
            • koala500 Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 21:36
              No tak, ale ja nadał nie rozumiem CELU w jakim przekłuwa się uszy takim
              maluchom.
              I nie zgadzam się że im będzie starsze tym będzie trudniej-jeśli starsza już
              dziewczynka będzie chciała przekłuć to przekłuje, a jeśli nie będzie chciała to
              nie przekłuje- to chyba proste?
              • moni-bel Re: Kolczyki na roczek. 16.03.06, 22:10
                Mam sasiadke hiszpanke ,ktora przekula swojej corce uszy gdy ta miala okolo 3
                miesiecy.(podobno taka jest tradycja w Hiszpani).Dziecko wygladalo okropnie i
                tandetnie ze zlotymi kulkami w malutkich uszkach.Mysle ze warto poczekac az
                dziecko samo poprosi o kolczyki

Pozdrawiam
                Monika
                • lila1974 Re: moni-bel 17.03.06, 13:06
                  Tandetnie wyglądało dla Ciebie, bo nie uznajesz kolczyków u takich maluszków.
                  Dla tej mamy i dla wielu innych, ktore lubią kolczyki u dzieci, zapewne mała
                  wyglądała uroczo. Prawda?

Osobiście również nie przebiję uszu swoim dziewczynkom, dokąd nie usłysze
                  wyraźnej prośby, choć np. mój teść uważa, że ma tak piękne wnuczki, ze kolczyki
                  byłyby dopełnieniem ich wizerunku.

Uważam, że maluszek może sobie zrobic krzywdę i tyle. Nie oceniam innych
                  rodziców, którzy przekłuwaja uszy swoim dzieciom. Znam kilka maluszków z
                  kolczykami i jak na razie nic złego się nie stało, więc może moje obawy są na
                  wyrost, ale ja mam prawo do obaw, tak samo jak inni rodzice mają prawo do ich
                  braku.

Jedyne co mnie uderzyło w poście autorki, to postawa dziadka. Powiedziałabym mu
                  stanowczo: "NIE" i ucinała wszelkie dyskusje na ten temat.
                  • moni-bel Re: moni-bel 19.03.06, 22:45
                    lila1974 napisała:

> Tandetnie wyglądało dla Ciebie, bo nie uznajesz kolczyków u takich maluszków.
                    > Dla tej mamy i dla wielu innych, ktore lubią kolczyki u dzieci, zapewne mała
                    > wyglądała uroczo. Prawda?
                    > > >
                    > Nie o to chodzi ze nie uznaje kolczykow u takich maluszkow.Te zlote kulki
                    byly po prostu _za duze_ na tak male uszka.Wygladalo to naprawde nieladnie
                    Pozdrawiam
                    >
    • niepytana Re: Kolczyki na roczek. 17.03.06, 01:30
      Sa rozne szkoly myslenia. Mojej corce przeklulismy jak miala dokladnie 2.5
      roku. 100% bezbolesnie i nie bylo pozniej zadnych zabiegow typu przemywanie,
      czy zmienianie kolczykow. Poprostu tak jak jej przekluli i wlozyli te kolczyki
      tak jej siedzialy przez ponad rok. Jak sie rodzila jej mlodsza siostra to
      sobie zazyczyla zeby zalozyc inne jak jechalismy do szpitala. A tak pewnie do
      dzis by nosila te same. Drugiej corce tez w tym wieku przeklujemy bo
      sie "sprawdzilo" wink Na rok bym pewnie tez nie przeklula, ale to nie jest
      problem. Problem jest ze Ty nie chcesz przekluwac a Twoja tesciowa jest
      powiedzmy sobie bardzo malo dyplomatyczna. Zignoruj ja. Pozdrawiam.
    • martyna2606 Re: Kolczyki na roczek. 17.03.06, 12:54
      Witam, moja córka w czerwcu skończy 3 lata a w lutym przekuliśmy jej uszka ,bo
      sama chciala . Widziała ze ja mam i on tez chciala . Uszka szybko sie
      zagoily.Lubi patrzec w lustro na kolczyki .Kosmetyczka która robila jej kolczyki
      , zrobila to w formie zabawy tak , ze córka wcale nic nie poczuła.Pani ta mowiła
      .że w Szwecji czy gdzieś tam kolczyki robią przy urodzeniu ,,,oczywiscie tylko
      dziewczynką,,,,. DLA MNIE TO BYLO NIE DO POMYSLENIA. Samo musisz zdecydowac co
      zrobic z tymi kolczykami.PS.TO NIE JEST TAKIE STRASZNE ALE ZRÓB JE SAMA A NIE BO
      TESCIOWA TAK CHCE.POZDRAWIAM
      • malgog Re: Kolczyki na roczek. 17.03.06, 15:30
        rozwalają mnie teksty w stylu ..."a w Szwecji to przebijaja przy urodzeniu" ???
        rozumiem w Hiszpanii i we Włoszech - widziałam, czesto małe dzieci noszą
        kolczyki i bransoletki ze złota, które są typowym prezentem np. na chrzest lub
        własnie z okazji urodzenia się dziecka
        kraje arabskie
        południowcy - to fakt

ale "zimnych" Szwedów bym o taką ekstrawagancję nie podejrzewała smile))

na szczęście mam dwóch synków i nie mam problemu

ale generalnie jestem przeciwna przekłuwaniu uszu małym dziewczynkom - sama to
        zrobiłam kiedy miałam 17 lat
    • aneta79_1979 Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 01:44
      Może uznacie mnie za wyrodną matkę ale moje Córci zafundowałam przekuwanie uszu
      gdy miała siedem miesięcy-wyszłam z założenia że im będzie starsza tym bardziej
      może się bać. Sama pamietam siebie jak mi przekuwali uszy w wieky 4 lat.
      Straszny stres. Ale to była moja dezyzja, nikt mi nie kazał, nie zmuszał.
      Powodzenia.
      • mama_kotula Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 01:55
        aneta79_1979 napisała:

> Może uznacie mnie za wyrodną matkę ale moje Córci zafundowałam przekuwanie
        uszu gdy miała siedem miesięcy-wyszłam z założenia że im będzie starsza tym
        bardziej może się bać. Sama pamietam siebie jak mi przekuwali uszy w wieky 4
        lat. Straszny stres. Ale to była moja dezyzja, nikt mi nie kazał, nie zmuszał.

Po pierwsze, przekuć to może ewentualnie kowal sztabę żelaza.
        "Im będzie starsza, tym bardziej może się bać" - czy zakładasz, że dziecku
        t.r.z.e.b.a przekłuć uszy? Bo tak wynika z twojego postu. Mam rozumieć, że
        tobie również założono kolczyki pod przymusem?
        • agnieszkas72 Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 04:51
          No i nie ma co dyskutować o gustach.Kolczyki u małego dziecka są dla mnie czymś
          dziwacznym,przyklejonym do dziecięcej buzi,co kompletnie nie ozdabia,tak jakby
          dziecko miało ufarbowane pasemko włosów czy wargi pomalowane jaskrawą szminką.Po
          prostu zgrzyt.Moja córeczka zawsze była dla mnie śliczna i nie wyobrażam sobie
          zafundowania jej takiej wątpliwej dekoracji.Zastanawia mnie jak patrzą na
          kolczyki w żłobkach i przedszkolach-każdy,nawet najmniejszy stanowi ryzyko.
          • aneta79_1979 Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 04:56
            Przecież ja nikogo nie przekonuje do swoich racji....to była moja decyzja.Jak
            nie będzie chciała ich nosić-żaden problem....
        • aneta79_1979 Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 04:59
          Moim zdaniem uszy się przekłuwa ale jeśli masz inne zdanie Twoja sprawa, A czy
          Twoim zdaniem n.i.e w.o.l.n.o tego robić? czy ja Cie do czegokolwiek namawiam?
          Sorry że wyraziłam Swoje zdanie!!!
          PS. Nikt mnie nie zmuszał do Przekłuwania" uszutongue_out
          • agnieszkas72 Re: Kolczyki na roczek. 18.03.06, 05:04
            Swoje własne uszy mozna przekłuwać,moim zdaniem.Nie małego dziecka.
            • aneta79_1979 Re: Kolczyki na roczek. 19.03.06, 10:14
              Przecież ja Cie do niczego nie zmuszam
    • aluniaaa Re: Kolczyki na roczek. 19.03.06, 10:21
      ja co prawda mam dwóch synków, ale gdybym miala córke to nigdy w życiu nie
      przebilabym jej uszu,tylko wtedy gdyby sama świadomie podjęla taka decyzje.
      Dziewczynki wygladaja jak lalki,okaleczone. Mam znajoma ktorej roczna coreczka
      nosila kolczyli wielkosci obrączki. Tragedia.
      • e5121 My dostaliśmy na chrzciny 19.03.06, 21:27
        A my dostaliśmy od chrzestnego na chrzciny. Córcia miała wtedy 9 miesięcy. Jak
        zobaczyłam te kolczyki to niepotrzebnie przy gościach chlapnęłam,że małej nigdy
        uszu nie przebiję.Chrzestnemu zrobiło się chyba głupio, mnie też. Jeszcze moja
        teściowa dodała,że jestem dziwna.Trudno,kolczyki leżą i poleżą na pewno długo
        długo. Nie wiem czy pozwolę córce przekłuć uszy zanim nie osiągnie wieku -
        nastu , a może -stu letniego.
    • ethomas Re: Kolczyki na roczek. 19.03.06, 22:01
      Mój argument będzie na zimno, bo dużo już zostało powiedziane i słusznie.

Mój dwuletni syn chodzi do przedszkola i tam jest ZAKAZ zakładania czegokolwiek
      na szyję, ręce czy uszy dzieci, a same dziurki to żadna ozdoba. Powiedz
      teściowej, że jest niebezpieczeństwo, że mała sobie krzywdę zrobi, może do niej
      dotrze, a jak nie... to cóż, nie ona przecież decyduje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka