Dodaj do ulubionych

gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole???

10.06.06, 19:31
Mam pytanie, co radzicie??? Dziecko ma 2 lata i 4 miesiące. Od września
skonczy juz ponad 2,5 roku(kwalifikuje się do przedszkola).Ale sama nie
wiem... chodzi tutaj o pieniądze, ponieważ złobek jest tańszy, ale z drugiej
strony wolę zeby było w przedszkolu. No nie wiem...
Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • halszkabronstein Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 10.06.06, 19:41

Ja bym zdecydowanie posłała do przedszkola . Idąc już trybem przedszkolnym może
      troche wcześniej nawet rozpocząć edukacje co jest normą w krajach zachodnich a
      u nas czymś niesamowitym . Myśle , że dla dziecka to bedzie tylko z korzyścią -
      zawsze lepiej być z troszke starszymi smile.
    • mamand Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 10.06.06, 20:06
      to zależy od dziecka
      jeśli samo jje, nie korzysta z pieluch, umie się ubrać itp. możesz posłać go do
      przedszkola, ale ja bym jednak proponowała żłobek - teraz mogą chodzić do niego
      dzieci do 5 rż, jest dużo dodatkowych zajęć - rytmika, angielski itp
    • benita30 Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 11.06.06, 18:35
      To zależy od dziecka. U nas w przedszkolu był taki maly chlopczyk i swietnie
      się przyjął.
      Osobiscie wybrałabym żłobek. Tam też dzieci się uczą chociażby samodzielności ,
      piosenek i wychodzą świetnie przygotowane do przedszkola.
      Nasz syn poszedł do przedszkola mając 3,5 roku bo jako 2,5 latek nie był na to
      gotowy.
      • natkakoperku Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 11.06.06, 18:56
        Najczęściej jest w przedszkolu grópa młodsza tj.2-2,5 latki.Z tego co wiem
        malucha który dopiero co ma rozpocząć edukcje lepiej nie wysyłać do takiej grupy.
    • agacz2905 Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 11.06.06, 21:53
      To zależy od konkretnej placówki - powinnaś sama zorientować się w klimatach
      konkretnego żłobka i przedszkola, jakie wchodzą w grę. Ja np. już drugie
      dziecko posyłam do wspaniałego żłobka, który polecam wszyskim. Natomiast
      starszy syn chodzi aktualnie do przedszkola, które jest tylko przechowalnią
      dzieci, niczym więcej. Nie mogę jednak na razie tego zmienić, bo rano nie dojdę
      z młodym nigdzie dalej, żeby jeszcze spokojnie zdążyć do pracy (ja go
      zaprowadzam, więc zwyciężyło kryterium odległości od domu). Natomiast mąż,
      który i tak pracuje poza miastem i jeździ samochodem - bez problemu odwozi
      Agatę rano do żłobka. Powiem tak: z mojego doświadczenia wynika, że w żłobku
      niemal zawsze jest lepsza i bardziej profesjonalna opieka niż w przedszkolu.
      Natomiast nie wydaje mi się, żeby żłobek był tańszysmile) U nas jest wręcz droższy
      niż przedszkole Szymka.
      • kbart Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 08:43
        agacz2905 napisała:

> To zależy od konkretnej placówki - powinnaś sama zorientować się w klimatach
        > konkretnego żłobka i przedszkola, jakie wchodzą w grę. Ja np. już drugie
        > dziecko posyłam do wspaniałego żłobka, który polecam wszyskim. Natomiast
        > starszy syn chodzi aktualnie do przedszkola, które jest tylko przechowalnią
        > dzieci, niczym więcej. Nie mogę jednak na razie tego zmienić, bo rano nie
        dojdę
        >
        > z młodym nigdzie dalej, żeby jeszcze spokojnie zdążyć do pracy (ja go
        > zaprowadzam, więc zwyciężyło kryterium odległości od domu). Natomiast mąż,
        > który i tak pracuje poza miastem i jeździ samochodem - bez problemu odwozi
        > Agatę rano do żłobka. Powiem tak: z mojego doświadczenia wynika, że w żłobku
        > niemal zawsze jest lepsza i bardziej profesjonalna opieka niż w przedszkolu.
        > Natomiast nie wydaje mi się, żeby żłobek był tańszysmile) U nas jest wręcz
        droższy
        >
        > niż przedszkole Szymka.

no ale taka prawda ze zlobek tanszy, napewno w Warszawie, to wiem.
    • anetina Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 08:34
      dzieci z rocznika 2004 jeszcze nie idą do przedszkola
      chyba że prywatnego
      • joasiiik25 Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 08:50
        wlasnie tez bylam zdziwiona,ze niby rocznik 2004 moze juz isc do przedszkola.

Dziewczyny zalecam rozwage w zbyt wczesnym wysylaniem dzieci do przedszkola,
        zerowki. Poniewaz 2,5 latej nie jest jeszcze gotowy na sprostanie przedszkolnym
        obowiazkom (mimo,iz moze byc super rozwiniety itp.. w pewnych sytuacjach nie
        poradzi sobie). Niech 2,5 latki zostana jeszcze w zlobkach gdzie jest miejsce
        na zabawe, troche jest nauki. W tym wieku dziecko ma pozostac beztroskim
        dzieckiem- bez obowiazkow przedszkolnych!!!!

tyle jako matka a teraz jako pedagog

Posylanie dzieci wczesniej do szkol, jest glupota rodzica (nie dziecka).
        5 latek zle czuje sie w zerowce poniewaz emocjonalnie nie dorosl to tej roli
        (nie chce siedziec na zajeciach, tylko by sie bawil, trudno zaprowadzic
        dyscypline- jest glosny i ciagle wierdzacy). Ma klopoty w kontaktach z
        starszymi rowiesnikami (6 latkami)...
        Oj wiele jest argumentow za tym dlaczego 5 latki musza pozostac w przedszkolu a
        2,5 latki w zlobku....
        • halszkabronstein Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 10:50
          Ciekawe tylko czemu w polsce akurat 5 latek tak się zle czuje w zerówce , bo e
          Europie to standard , że dzieci rozpoczynają wcześniej edukacje ( przypominam ,
          że i u nas chciano to wprowadzić ), ale lprek uważa , że najlepiej jakby dzieci
          do 10 roku życia siedziały przy mamusi... Nawet na roku mam kilka osób które
          rozpoczeły edukacje wcześniej i bardzo sobie to chwalą .
          jeśli dziecko sobie bedzie radziło w przedszkolu i nie bedzie z nim jakiś
          znaczących kłopotów , nie bedzie odstawało od rówieśników to czemu nie ??
          • anetina Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 11:09
            halszkabronstein napisała:

> jeśli dziecko (...) nie bedzie odstawało od rówieśników to czemu nie ??

właśnie rówieśników nie będzie miało, jak pójdzie rok wcześniej do przedszkola
            w takim wieku u dzieci widać różnice
            • halszkabronstein Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 13:01
              Ju7ż ktoś pisał o tym , że w przedszkolach bywaja nawet grupy dla 2,5
              latków wink , poza tym bywaja nawet wśród 3 latków inne dzieci w tym wieku .
              Maluchy różnie się rozwijają - jedne mają dobre wyniki majac 2,5 roku inne
              nawet w wieku 3,5 lat jakoś kiepsko w przedszkolach sobie radzą...

Choc racja powinnam napisać , że jesli nie bedzie odstawało od innych dzieci
              dla jasności by nikt nie wypominał , że są młodsze o te 6 miesięcy wink.
              • anetina Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 14:13
                tylko że w publicznym przedszkolu nie przyjmują dzieci z roku 2004
        • olaj Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 11:10
          Tak, to nieustający problem polskich pedagogów, bo nie umieją postępować z 5
          letnimi dziećmi. Chcieliby je sadzać nieruchomo i cicho w ławkach, wprowadzać
          dyscyplinę i prowadzić 45 minutowe wykłady smile). Chyba trzeba zmienić najpierw
          programy kształcące takich nieszczęsnych nauczycieli.

Na szczęście na tzw Zachodzie jest również inne kształcenie pedagogów i na
          szczęście nie na tym u nich polega szkoła dla 5ciolatków.

Ad rem - u mnie na warszawskim ursynowie żłobek prawe dwieście, przedszkole
          niecałe sto PLN.

Pozdr
          Ola
      • rotera Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 14.06.06, 08:59
        Nieprawda.
        Mój synek rocznik 2004 idzie do przedszkola pańtwowego od września.
        Grupa jest tylko dla rocznika 2004 - 15 maluchów, 3 panie + salowa.
        Dziecko może samo się nie umieć najeść (jest dokarmiane, jeśli niezbyt dobrze
        sobie radzi z łyżką), może być w pampersach (jeśli jest problem w odzwyczajeniu
        mamy mają nie męczyć teraz dziecka, bo to je tylko zniechęci i panią utrudni
        pracę).
        Panie powiedziały, że nie ma co zmuszać dzieci zbytnio np do nocnika, bo potem
        się zniechęca, a tak mają nocniczek na sali i powoli sadzają maluchy, te co
        robia już i na zasadzie obserwacji, Broń Boże zawstydzania, po 2 miesiącach,
        żadne dziecko nie używa pampersów, to samo z jedzeniem, bo maluchy siedzą na
        praemian ze starszakami i na początku starszaki pomagają (Panie też
        oczywiście), ale dzieci od dzieci łapią szybciej.
        Mój synek jest już samodzielny, ale te informacje są bardzo miłe.
        Zapisy były w marcu, w kwietniu odpowiedz, a od maja chodzimy a spotkania
        integracyjne raz w tygodniu po 3h, do września (z przerwą w sierpniu), koszt
        spotkań 30pln. Dzieci mają np zajęcia z rytmiki, przejeżdz teatrzyk, uczą się
        piosenek itp, wszysko z garstką starszaków, które biorą maluchy za ręce i
        pokazują oswajają. Jedna dziewczynka rozwaliła mnie tekstem "wie pani ten pani
        synek to taki nieśmiały ale ja z Marzenką z nim potańczę".
        Pomiędzy tymi zajęciami dzieci idą na stołówkę na obiadek, albo do swojej sali
        na poczęstunek. Mamy mogą zajrzec w każdy kąt - toalety, sala do leżakowania
        itp.
        Te spotkania są dla dzieci żeby się poznały, dla mam - żeby wiedziały co i jak,
        dla pan - zeby poznały dzieci, żeby miały szanse się zorientować czy dziecko
        mówi, co mówi, czy je rozumieją, co je cieszy, co uspokaja, jak sobie radzi z
        jedzeniem, czy pije z kubeczka, czy ma jeszcze swoj niekapek, czy informuje o
        brudnej pieluszce itp.
        Spotkania bardzo sobie chwalę, widzę że panie są zainteresowane dziecmi, mój
        syn oswoił się z paniami i już się na mnie nie ogląda, a ja staram się siadać
        coraz to dalej w sali, albo wręcz chwilowo wychodzić na korytarz.
        Koszt tych spotkań wydaje mi się śmiesznie mały na ilość atrakcji które są, ale
        podobno jest dofinansowany z gminy.
        Koszt przedszkola - opłata stała 160 plus 5 pln za dzien wyżywienia.
        Mamy się przygotować, ze w pierwszym miesiącu dziecko będzie płakać, a w
        pierszym roku często chorować, polecana jest szczepionka na pneumokoki i
        szczepionki uodparniające, ale generalnie przy kontakcie z duż ilością dzieci
        choroby nieuniknione.
        Pożyjemy zobaczymy jak to będzie...
        • mamand Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 14.06.06, 09:07
          fajne sprawa

domyślam się, że to jest tzw. grupa żłobkowa - takie młodsze maluchy
    • kbart Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 09:24
      idę zaraz właśnie załatwic albo przedszkole albo żlobek i nie wiem gdzie
      isc??????? mam mętlik w głowie. Moje dziecko dużo jeszcze nie potrafii jak na
      przedszkolaka, więc sama nie wiem. Złobek byłby lepszy pod względem finansowym
      (pytałam ile kosztuje 180-200 max, a przedszkole 300-400 max)nie pracując jest
      mo cięzko więcej płacić. A zanim znajdę prace napewno minie jakiś czas i bede
      musiała oddac ostatni grosz, więc wolałąbym mneij płaic. Z drugiej strony moje
      dziecko moze nauczyłoby sie wiecej z rowiesnikami i starszymi, woli starsze
      dzieci.
      • joasiiik25 Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 09:39
        przeczytaj jeszcze raz dokladnie co napisalam
        wybierz zlobek tam na dzien dzisiejszy jest miejsce Twojego malucha( moj syn
        tez lubi bawic sie ze starszymi a chodzi do zlobka)
      • anetina Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 11:12
        w przedszkolu dziecko musi samo jeść, samo pójść do łazienki

sama napisałaś, że dużo nie potrafi

a umie się samo ubrać?
    • dzida133 Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 12:22
      Witam, ja też mam córkę, która we wrześniu będzie miała 2,5 roku, jest
      samodzielna jak na swój wiek, no i wymyśliłam sobie, że poślę ją do
      przedszkola, podkreślam , publicznego. No i figę - do żadnego się nie dostała,
      bo jest jeszcze za mała, w jednym mi powiedzieli, że ostatecznie od grudnia -
      ale do grudnia to ona mi mieszkanie rozniesie. Skończyło to się tak, że teraz
      jestem na końcu listy rezerwowej do żłobka i mam ciśnienie, czy we wrześniu
      przyjmą ją gdziekolwiek....Z doświadczenia Ci radzę, abyś najpierw próbowała do
      żłobka, bo ma większe szanse, a potem ją przeniosła w trakcie roku szkolnego,
      jak się miejsca w przedszkolu zwolnią. Chyba, że u Ciebie jest dużo wolnych
      miejsc, u mnie na Bielanach w W-wie niby jest dużo żłobków i przedszkoli, ale
      wolnych miejsc nie ma...
      • edycia274 Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 13:06
        Moja we wrześniu będzie miała 2,3 roczku zdecydowałam ja dać do złobka.pozdr
      • kbart dzida133 12.06.06, 14:17
        mieszkam na bielanach tez, nie ma miejsc ani w przedszkolu ani w żlobku, czyli
        po temacie...napisz gdzie dokładnie mieszkasz?
        • dzida133 Re: dzida133 13.06.06, 15:48
          Mieszkam na Magiera, podania składałam na Kochanowskiego,Popiełuszki i na
          Smoczą. No nic, kazali mi czekać do sierpnia i dzwonić.Jest jeszcze jedna
          opcja, jeżeli Cię to urządza, na Broniewskiego jest przedszkole na jakiś innych
          zasadach, czynne od 9 do 14, ale chyba bez obiadu - wiem, że od września ma być
          czynne od 8 do 15.
          • kbart Re: dzida133 13.06.06, 15:50
            nie urządz amnie do 14 czy 15 minimum 17, a najlepiej gdyby dłuzej, bo maz
            pracuje cały dzień, niestety, a ja nie znajde pracy do 15, czy 16.
          • fastcar Re: dzida133 13.06.06, 16:28
            Moja mala chodzi do zlobka na Popieluszki, ja Ci jeszcze moge poradzic abys
            zapytala na Wrzecionie - to jest za Szpitalem Bielanskim, na tej ulicy sa dwa
            zlobi i w obu moze byc miejsce, bo tam jest dosc daleko. MOja coreczka chodzila
            do jednego z tych zlobkow (naprzeciwko hali) i bylam naprawde zadowolona, duzo
            bardziej niz z Kochanowskiegi i Popieluszki. POzdrawiam
            • kbart Re: dzida133 13.06.06, 16:54
              fastcar napisała:

> Moja mala chodzi do zlobka na Popieluszki, ja Ci jeszcze moge poradzic abys
              > zapytala na Wrzecionie - to jest za Szpitalem Bielanskim, na tej ulicy sa dwa
              > zlobi i w obu moze byc miejsce, bo tam jest dosc daleko. MOja coreczka
              chodzila
              >
              > do jednego z tych zlobkow (naprzeciwko hali) i bylam naprawde zadowolona,
              duzo
              > bardziej niz z Kochanowskiegi i Popieluszki. POzdrawiam

mam pytanie gdzie jest daleko??????????????? na wrzeciono?? to zależy skąd.ja
              tam już pytałam.
              Nie mam miejsc
    • kbart Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 14:57
      to co ja mam teraz zrobic???? przedszkola zawalone, żlobki też. Czy można sie
      jakoś odwołac od tej decyzji??????? nie ma ratunku??????? wychodzi na to ze mam
      nadal siedziec w domu??????
      • anetina Re: gdzie oddac dziecko? żłobek czy przedszkole?? 12.06.06, 15:02
        z tego, co się orientuję
        za bardzo nie masz szans na przyjęcie dziecka do żłobka czy przedszkola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka