Dodaj do ulubionych

sterylizacja

30.06.06, 15:43
Uwazacie, ze powinna byc legalna w Polsce?
Bo ja tak. Co komu do tego, czy chce miec kiedys dzieci czy nie?
Sama sie zreszta zastanawialam nad ta opcja po blizniakach, ale wybralam w
koncu spiralke.
Co sadzicie?
---
"Bo tak normalnie to człowiek (kobieta człowiek ma pierś, a na niej cyce) wink"
bonkreta
Obserwuj wątek
    • elag3 Re: sterylizacja 30.06.06, 15:46
      ja jestem za a nawet twierdzę że takie matki co je potem w Kochaj mnie pokazują
      powinno się ciąć bez pytania.
      Poza tym co to komu szkodzi że mam przecięte jajowody - nie rozumiem.
      • janowa Re: sterylizacja 30.06.06, 15:48
        elag3 napisała:

> ja jestem za a nawet twierdzę że takie matki co je potem w Kochaj mnie
        pokazują powinno się ciąć bez pytania.
        -
        • elag3 Re: sterylizacja 30.06.06, 15:50
          No dobra - niech chociaż proponują - może ktoraś się zgodzi i mniej będzie tego
          niezawinionego nieszczęścia.
          • janowa Re: sterylizacja 30.06.06, 15:54
            To juz lepiej, choc sadze, ze gdyby im zalezalo to stosowalyby antykoncepcje.
            Widac maja gdzies co sie z ich dziecmi stanie...
            ---
            bonkreta
            • elag3 Re: sterylizacja 30.06.06, 15:59
              janowa - ty w Polsce mieszkasz czy w Szwajcarii? - wyobrażasz sobię zapijaczoną
              babę z tzw konkubentem ze speluniarskiej kamienicy ktora pamięta o
              antykoncepcji? A poza tym za co ma ją nabyć jak wszystko idzie na przelew. Ale
              nie mówie tu tylko o patologii - są kobiety naprawdę biedne, które mimo że
              kochaja dziecko decydują się zrzec praw rodzicielskich do dziecka dla jego
              własnego dobra. A gdyby jej zaproponowac zabieg - myślę że skorzystałaby.
              • vibe-b Re: sterylizacja 30.06.06, 17:02
                elag3 napisała:

<<- są kobiety naprawdę biedne (...) A gdyby jej zaproponowac zabieg - myślę że
                skorzystałaby.

Masz pojecie o kosztach takiego zabiegu? To operacja. Ta naprawde biedna na
                pewno nie skorzystalaby. Bo refundacji TAKICH nie ma sie co spodziewac.

• agastrusia Re: sterylizacja 30.06.06, 17:41
                  A czy myślicie, że taki zabieg byłby za darmo?
              • janowa Re: sterylizacja 30.06.06, 19:33
                Moze i racja. Jestem jak najbardziej za proponowaniem smile

---
                bonkreta
    • cocollino1 Re: sterylizacja 30.06.06, 15:50
      Wlasnie.
      Jestem ciekawa czemu jest zakazana.
      Jakie przeslanki?
      • janowa Re: sterylizacja 30.06.06, 15:53
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3451876.html

---
        bonkreta
        • cocollino1 Re: sterylizacja 30.06.06, 16:46
          dziekismile teraz juz wiemsmile
      • elag3 Re: sterylizacja 30.06.06, 15:55
        Przecież chodzi o moje wlasne ciało, po urodzeniu nie wiem dwójki czy trójki
        dzieci mowię dziękuję, zamykam linię produkcyjną i mam luz a nie bawić się w
        pigulki czy prezerwatywy.
    • bri Re: sterylizacja 30.06.06, 15:52
      Powinna być dozwolona. Chociaż niektórzy i tak będą kiedyś żałować swojej
      decyzji.
      • wesolek11 Re: ZA 30.06.06, 15:54

• anita.anita80 jestem zdecydowanie za 30.06.06, 15:56
          i sama rozważam taką obcje narazie mam spiralke pózniej zobacze co dalej
        • zonka77 jestem ZA n/t 30.06.06, 15:57

• elag3 Re: sterylizacja 30.06.06, 16:00
        tak jak można żałować decyzji o powiększeniu piersi czy zmniejszeniu nosa.
    • moofka Re: sterylizacja 30.06.06, 15:56
      niechby byla
      ale w okreslonym wieku
      nie wyobrazam sobie, zeby na przyklad zabawowy dwudziestolatek chcial sie
      poddac zabiegowi, zeby nie miec problemow z mysla, ze i tak dzieci nie lubi tongue_out
      chociaz moze faktycznie niech kazdy robi co uwaza za stosowne z swoim
      jajowodami czy innymi nasieniowodami
      ja bym sie nigdy nie dala okaleczyc na wlasne zyczenie w kazdym razie
      • bri Re: sterylizacja 30.06.06, 16:17
        A dwudziestolatek, który ma już dwoje dzieci i trzecie w drodze? wink
        • agastrusia Re: sterylizacja 30.06.06, 17:45
          To można stwierdzić, że poddał sie najpierw sterylizacji rozumu i wolnej woli. A
          na głupote nie ma lekarstwa niestety.
    • jowita771 Re: sterylizacja 30.06.06, 15:59
      za, zdecydowanie
    • a.lenard Re: sterylizacja 30.06.06, 16:14
      uważam ze powinno być legalne, ale nie przymusowe , tak jak to napisała któraś
      z emem, ze powinni ciąc a nie pytac te -co porzucaja dzieci
      • utunia Re: sterylizacja 30.06.06, 17:11
        zdecydowanie za
    • nchyb TAK... n/tx 30.06.06, 17:47

• mamka_klamka Re: sterylizacja 30.06.06, 17:49
      Niektóre baby to powinni poddać przymusowej sterylizacji. To samo dotyczy
      niektórych facetów.
      • edycia274 Re: sterylizacja 30.06.06, 18:09
        Jestem za...........
        • nchyb Edycia... 30.06.06, 18:27
          za przymusową sterylizacją, czy za prawem do niej? Bo to jest jednak różnica.
          Ja jestem za prawem dla tych osób, którre chcą. Przymus jednak mimo wszystko
          nie. To już było, m.nin. za panowania pewnego czarnowłosego malarza z
          wąsikiem...

Chociaż w przypadku ciągłego rodzenia przez pewne osoby dzieci, a potem ich
          zamęczania - jednak u takich osób - chyba byłabym również za przymusową...
          • edycia274 Re: Edycia... 30.06.06, 19:58
            Wiesz za prawem do niej, ale kurcze czasami uważam iż taka przymusowa by się
            przydała..
        • myelegans Re: sterylizacja 30.06.06, 18:36
          ALe dlaczego tu mowa tylko o podwiazaniu jajowodow, co jest zabiegiem znacznie
          bardziej skomplikowanym. Mezczyzni tez moga sie wysterylizowac,
          przez podwiazanie nasieniowodow, zabieg trwa niedlugo, drobne naciecie worka
          mosznowegok ciach, ciach i po krzyku, przy miejscowym znieczuleniu, a w dodatku
          jest odwracalny.
          Moj maz sam zaproponowal, ze sie podwiaze, bo ja nienajlepiej reaguje na
          pigulke. Mieszkamy za granica i tutaj wielu XX i XY to robi jak juz maja
          dzieci. Bezdzietnym osobnikom lekarz zazwyczaj usiluje wytlumaczyc, ale jak sie
          kto uprze, to jego cialo, jego sprawa. Poza tym ludziom obarczonym chorobami
          genetycznymi, ktorzy swiadomie nie chca przekazywac obciazen na potomstwo,
          powinno sie to umozliwic, to gwarantuje 100%, jakiej nie daje zadna
          antykoncepcja.
          Obie operacje sa odwracalne u mezczyzn jednak latwiej, bo u kobiet po
          odwroceniu istnieje podwyzszone ryzyko ciazy pozamacicznej, chociaz znam
          przypadki urodzenia dzieci po odwroceniu podwiazania jajowodow.
          Watpie, czy w Polsce przy obecnej strukturze politycznej bedzie na to
          przyzwolenie, ale kto wie.
          • joanna266 Re: sterylizacja 30.06.06, 18:44
            jestem za.ale choc mam juz troje dzieci sama nie poddałabym sie temu
            zabiegowi.jakos mam przeczucie ze mi s ie jeszcze zachce miec maluszka.a co do
            mojego męża to on napewno nie dałby sobie niczego podwiazać.ale dla ludzi
            ktorzy chcą powinno byc to dozowlone.
          • niepytana Re: sterylizacja 30.06.06, 23:22
            Hej myelegans, gdzie mieszkasz? wink Moj maz tez sie podcial wink)) U mezczyzn jest
            skuteczniej, szybciej i taniej. Maz sam chcial. Ja chcialam sama isc na zabieg
            ale maz nie chcial i mnie caly czas namawial zeby nie, ze ja mam cukrzyce i po
            co mi ten zabieg jeszcze i ze on sam zrobi. To znowu ja sie nie chcialam
            zgodzic i tak w kolo. W koncu przetlumaczyl mi nasz rodzinny lekarz o latwosci,
            skutecznosci i kosztach vasectomy vs. tube tying, zreszta nasz lekarz tez ma
            troje dzieci i tez ma to zrobione. To mnie jakos przekonalo. Jedyne konfliktowe
            info jakie ja mam to to ze ta metoda antykoncepcji jest uwazana raczej za
            nieodwracalna (nawet bardziej niz tube tying) i mozna niby na sile jakos pobrac
            nasienie i zrobic invitro ale naturalnie raczej juz nigdy. A moze cos
            przekrecilam? Nas to w kazdym razie juz nie interesuje wink Fabryka zamknieta wink))

PS do glownego pytania: Uwazam ze sterylizacja powinna byc ogolnodostepna i
            przede wszystkim dozwolona.
            • myelegans Re: sterylizacja 01.07.06, 03:00
              Tam gdzie TY, tylko na pln-wsch wink
              Ja gdzies czytalam o reversible vasectomy, jeszcze sie nie podpytalismy lekarza,
              ale maz jest zdecydowany, bo to jest prosty zabieg. Prawie wszyscy jego koledzy
              w wieku poreprodukcyjnym poddali sie vasektomii.

Do sterylizacji nikogo nie mozna zmusic, to chyba nie zmiesciloby sie w
              konwencji genewskiej. W oczach tego jak droga i czasami niedostepna jest inna
              antykoncepcja jak: pigulka, czy zastrzyki, to to bylaby prosta i skuteczna droga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka