kasia1302 24.07.06, 17:21 Głupia i niepotrzebna śmierć. Współczuje najbliższym. film.onet.pl/0,0,1360812,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathiola Re: Ewa Sałacka nie żyje 24.07.06, 17:54 ja tez jestem w szoku nie moge przestac myslec o tym, to do niej tak bardzo nie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: Ewa Sałacka nie żyje 24.07.06, 17:57 Załamka totalna. Aż mnie zmroziło. Pytanie tylko, czy z wiekeim takie uczulenie może przyjść i można nie być tego świadomym. Jak przeczytałam naszla mnie myśl, że strach na dwór wyjść. Szkoda kobiety, ładna kolorowa postać. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Ewa Sałacka nie żyje 24.07.06, 18:02 wielka strata wystraszylam sie bo sama jestem uczulona, ta allergia pojawia sie nie wiadomo skad a kazdy kolejne ukaszenie jes b. niebezpieczne za 1 razem jechalam do szpitala z zagrozeniem zycia, dopiero po bad. okazalo sie ze to uczulenie na jad mi sie udalo... wspolczuje Odpowiedz Link Zgłoś
nesting_sheep 8O 24.07.06, 18:11 Tydzień temu wiozłam męża na pogotowie, nie wiedzieliśmy że jest uczulony dopóki nie spuchł... Odpowiedz Link Zgłoś
berecik7 ? 24.07.06, 18:22 Słuchajcie, mojego męża użądliła osa wczoraj. Wczoraj było ok, ale dzisiaj ma strasznie spuchniętą rękę. Co na to położyć? Fenistil nie pomaga... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaxxx4 Re: [*] [*][*] 24.07.06, 19:51 okropna tragedia. A ile jej coreczka ma lat? Mala jeszcze chyba jest... Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: [*] [*][*] 24.07.06, 20:02 Zaszokowała mnie ta wiadomość, taka piękna kobieta... Z tego co pamiętam urodziła grubo po trzydziestce, raczej koło czterdziestki. Smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re:do berecik 24.07.06, 20:14 najlepiej do lekarza, nawet na pogotowie a jeśli nie to chociaż do apteki po wapno i rivanol Odpowiedz Link Zgłoś
zuzik30 Re:do berecik 24.07.06, 20:19 Szkoda mi jej, tyle dobrego zrobiła dla bezpańskich zwierząt.... Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: ? 24.07.06, 23:19 na pogotowie koniecznie, na zastrzyk p. tężcowi to się raczej kwalifikuje. Bardzo współczuję rodzinie pani Ewy. Była bardzo barwną i sympatyczną kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
lenkao Re: ? 25.07.06, 09:41 Zmykajcie do lekarza jak najszybciej.Ja tez zareagowalam na jad po 24 godzinach i oprocz tego doszlo do nadkazenia bakteryjnego!Z tym nie ma zartow. Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: 8O 25.07.06, 08:30 ja też jestem uczulona a osboję się cholernie - jak widać słusznie. Szkoda, wielka szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: Ewa Sałacka nie żyje 24.07.06, 22:06 bardzo smutne,do tej pory trudno uwierzyc........ jak już nic nie ma pod ręką (np sody, wapna) to dobrze jest przekroic cebulę i przyłożyc do miejsca urządlenia a potem na pogotowie jak bardzo spuchnie i jak pisał ktos wyżej leki p/wstrząsowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hratli Re: Ewa Sałacka nie żyje 24.07.06, 23:30 jestem wstrzasnieta mam uczulenie na jad pszczeli. kazde uzadlenie konczy sie wizyta na pogotowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Ewa Sałacka nie żyje 25.07.06, 00:35 Szok!!! A parę dni temu ogladałam ją na ekranie i zastanawiałam się, jak będzie wyglądała jako staruszka. Bardzo mi przykro - barwna osoba Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Ewa Sałacka nie żyje 25.07.06, 07:55 Ja tez sie zastawnawialam jak sie zestarzeje-niektórych czas sie nie ima... Jako okropny alergik na użądlenia mialam okazje doświadczyc 2 razy wstrząsu anafilaktycznego.Wrażenie okropne...czujesz ze nic nie możesz i wiesz ze mozesz po prostu zgasnąć... (*)(*)(*) Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Ewa Sałacka nie żyje 25.07.06, 08:29 Jeśli po użądleniu robi się spora opuchlizna, to należy zgłosić się na odczulanie. Przy następnym użądleniu to może uratować życie. Odpowiedz Link Zgłoś
kubara1 Re: Ewa Sałacka nie żyje 25.07.06, 08:33 Coi to znaczy spora opuchlizna? matko, mnei trzy dnitemu użarła osa i nogę maiałam jak bania. Dzisiaj dopiero zeszło. PRzedtem nigdy nei miaąłm takiej reakcji na jad. Isć się odczulać? Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Ewa Sałacka nie żyje 25.07.06, 11:33 Na pewno iść do lekarza z pytaniem czy się odczulać. A jeśli zostanie u Ciebie zdiagnozowana alergia, to do zakończenia odczulania nosić z sobą adrenalinę. Odpowiedz Link Zgłoś
anik801 Re: Ewa Sałacka nie żyje 25.07.06, 14:15 Czy uczulenie może przyjść z wiekiem?Jak byłam w podstawówce pogryzło mnie kilkanaście os(przez przypadek wlazłam na ich gniazdo).Nic mi nie było,nie byłam na pogotowiu,tylko mama przykładała mi cebulę.Os boję się od tamtej pory panicznie.Jakieś dwa tygodnie temu szerszenie pogryzły mojego dziadka,dotarł na pogotowie dopiero po namowie babci.Kurcze jakie to dziwne,że jednego człowieka może ugryźć kilka os i nic,a drugiego tylko jedna i umiera. Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: Ewa Sałacka nie żyje 25.07.06, 16:55 Przed chwilą w IPr Radia lekarz tłumaczył, że osoby uczulone na osy powinny nosić przy sobie zastrzyk z adrenaliny - chyba dobrze zrozumiałam, bo nie znam się, co ma adrenalina do tego, i umieć go podać natychmiast, bez zastanowienia przez ubranie. Mówił, że błędem jest, że tak o tym cicho i że osoby te nie są podszkolone do takiej reakcji ratującej im życie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzik30 Re: Ewa Sałacka nie żyje 25.07.06, 19:25 Ten zastrzyk to Anapen i tylko on może uratować życie. Inne leki, a w szczególności wapno, mają skuteczność porównywalną z wodą święconą. Odpowiedz Link Zgłoś