anna-pia 03.10.06, 11:03 "biednym" wchodzić? wiadomosci.onet.pl/1412333,11,item.html ciekawa jestem, czy prof. Hołda zostawia otwarty dom czy samochód Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 11:06 Jasne, bo włamuja sie zawsze biedni do bogatych... Swoja droga, rozumiem, ze jesli kradnie biedny, to nie jest to kradziez (ewentualnie czyn zaslugujacy na mniejsze potepienie niz kradziez przez bogatszego). Tak posunietego 'wspolczucia spolecznego' nie widzialam. Uwazam te zmiany za dobre. W koncu wchodzi sie na cudza wlasnosc na wlasne ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 11:08 Czy kary za gwałt też wzrosną? Ciekawa jestem......Może w końcu ktoś zmieniłby durny przepis, że jesli kobieta nie broni sie to sąd traktuje to jako przyzwolenie.....A może znowu ustawodawca "zapomni" o ponad połowie społeczeństwa skupiając sie na wsadzaniu do wiezienia 15-latków? Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 11:12 chociaż polityka i politycy pisu nie budzą mojej szczególnej sympatii czy entuzjazmu - akurat ten pomysł mi się podoba dla mnie to logiczne: ktoś na mnie dybie, ja się bronię. nie wiem, czy ten kto się włamuje ma zamiar poderżnąć mi gardło czy "tylko" zwinąć parę przedmiotów. kilka lat temu głośna była sprawa p. elżbiety borowik oskarżonej o zabójstwo sukinkota który chciał się do niej włamać. paranoja - sprawa za obronę przed złodziejem? a profesor hołda jak chce, może wyjechać na kanary i zostawić otwarty dom z uchylonym sejfem. tylko niech mnie do tego nie namawia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 11:22 no wreszcie. Dla mnie chore było prawo ,które broniło złodzieja,włamywacza.. Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 11:33 "Protestuje za to prof. Zbigniew Hołda z Fundacji Helsińskiej: - Powiem brutalnie: te przepisy zachęcają, by bogaci bronili swojego mienia, zabijając biednych!" Ten pan to chyba z księżyca spadł. Szkoda, że nie widzi , że ci "biedni" jeżdżą bemkami i merolami. Teraz na dniach zginęła w Gdańsku 10 letnia dziewczynka we własnym domu. gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia/653719.html . Ciekawe co pan Hołda na to? Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 12:27 Kara "oficjalna" za kradziez nie jest kara smierci tylko wiezienia, wiec uwazam pozwolenie na zabijanie zlodzieja za demagogie i szalenstwo. Obrona powinna byc pi razy drzwi adekwatna do zagrozenia, rozumiem ze mozna rozwalic leb uzbrojonemu facetowi wkradajacemu sie do naszego mieszkania (bo nie wiemy po co sie wkrada) ale takie prawo to otwarte drzwi do strzelania z dubeltowki do dzieciakow kradnacych jablka w sadzie. I osobiscie wolalabym zyc z trauma bo ktos mi okradl samochod, niz zyc z trauma bo kogos zabilam. Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci.koniec.kija Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 04.10.06, 11:56 ROzumiem, że dysponujesz wiedzą i umiejętnościami, aby "rozwalić łeb facetowi", który właśnie się włamał do Twojego domu. A on grzecznie zdejmie czapkę i powie - o, tutaj proszę walić. Znasz jego zamiary? A może zapytasz go wcześniej - przyszedł sobie "tylko" coś ukraść, a może przy okazji zadźgać Ciebie i rodzinę, żeby nie było świadków. Demagogią jest pierniczenie o szaleńcach, którzy będą strzelać do dzieci kradnących jabłka. W prywatnych rękach już jest ponad milion sztuk broni palnej (piszę o legalnej). Jeżeli ktokolwiek postrzeli złodzieja, media piszą o tym w całej Polsce. Jeżeli postrzeliłby "dziecko kradnące jabłka", to przez tydzień huczałyby wszystkie tytuły - jeżeli nie huczały, to znaczy że takiego zdarzenia nie było. Znacznie niebezpieczniejszym narzędziem jest samochód niż rewolwer. Biorąc do ręki ten ostatni zawsze w podświadomości jest sygnał, że służy on nominalnie do robienia krzywdy. Siadając za kierownicą nie myśli się o tym, że właśnie stało się potencjalnym, dwutonowym zabójcą. Najwięksi przeciwnicy posiadania broni przeważnie nigdy w życiu nie mieli takowej w ręku, a "wiedzę" ograniczają do durnowatych przekazów telewizyjnych. I osobiście wolałabym żyć z traumą, że kogoś zabiłam niż z traumą, że on mi kogoś zabił, bo nie miałam jak się bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 12:34 Buuuuhahahaha, niezłe: Protestuje za to prof. Zbigniew Hołda z Fundacji Helsińskiej: - Powiem brutalnie: te przepisy zachęcają, by bogaci bronili swojego mienia, zabijając biednych! Ja bym powiedziała inaczej: przepisy zachęcą by ludzie (bogaci?) bronili swojego mienia, zabijając (?) bandytów. Nieeee no, biedni "biedni", muszą się włamywać do domów "bogatych", a ci jeszcze mają mieć możliwość bronienia siebie i dobytku. Zaiste, skandal... Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 12:35 nie jestem osobą, która mogła by zabić ...tak myslę.. ale po trzech włamaniach i totalnej bezsilności jestem za....wchodzisz na cudzy teren...to mozesz sie wszystkiego spodziewać... nawet wycieraczki pod prądem.... jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci.koniec.kija Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 04.10.06, 11:47 Każdy może zabić. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od konfrontacji wartości i okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 12:38 ciekawe tylko czy podobnie jak w Stanach uzasadnione bedzie tylko uzycie broni dlugiej a nie np. pistoletu centralnego zaplonu Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia broni?????? 03.10.06, 12:57 no chyba by musieli najpierw zliberalizować prawo dot. legalnego posiadania broni palnej, bo rozumiem, że o to chodzi Oxygen, jak pisze o "broni długiej" juz to widzę ;ppp idę kupić wałek wzmocniony żelazem Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: broni?????? 03.10.06, 13:05 Myśle, że liberalizacja prawa dot. posiadania broni palnej nie jest tu potrzebna. Jak sama zauważyłaś można zabić nie tylko strzelając do kogoś. Wałek nawet niezbrojony może zrobić poważną krzywde . A już tak poważniej, to przecież były przypadki z przekroczeniem obrony koniecznej kiedy włamywacza pogryzł pies, który siedział w domu - no to już było przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: broni?????? 03.10.06, 13:07 kazdy ma prawo do godnej smierci nawet wlamywacz lepiej zginac od kuli niz rozdzki bejsbolowki) w kazdym razie ja bym tak wolala jak juz Odpowiedz Link Zgłoś
gorgolka niekoniecznie 03.10.06, 13:08 pamiętam przypadek emeryta chyba z Łodzi, który dźgnął nożem w nogę włamywacza, tak pechowo że bandyta się wykrwawił. I był za to ciągany po sądach długi czas i chyba skazany. Ja gdybym była sędzią nie skazałabym go, uważam ze miał prawo tak zrobic, tzn. bronić się, (bo zabił nieumyślnie, w prawie karnym bardzo istotny jest zamiar, a zamiarem było przepędzenie napastnika, nie zabicie go). Nie uważam też że taki przepis spowoduje bezkarne zabijanie dzieci kradnących jabłka, natomiast mam nadzieję że ptencjalny włamywacz 8 razy zastanowi sie zanim się włamie do czyjegoś domu. Przy dzisiejszych zbrodniach, ich ilości i brutalnym sposobie popełniania bardzo przyda się rozszerzenie granic obrony koniecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: niekoniecznie 03.10.06, 14:49 gorgolka napisał: > pamiętam przypadek emeryta chyba z Łodzi, który dźgnął nożem w nogę włamywacza, > tak pechowo że bandyta się wykrwawił. > I był za to ciągany po sądach długi czas i chyba skazany. > Ja gdybym była sędzią nie skazałabym go, uważam ze miał prawo tak zrobic, tzn. > bronić się, (bo zabił nieumyślnie, w prawie karnym bardzo istotny jest zamiar, > a > zamiarem było przepędzenie napastnika, nie zabicie go). Problem sędziego polega na tym, że na czas wydawania wyroku poglądy musi schować do kieszeni, i stosować się do obowiązujących przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci.koniec.kija Broń Broni nie równa 04.10.06, 09:42 Statystycznie w domach Polaków najwięcej jest właśnie broni długiej (mówimy tutaj o palnej). A to za sprawą około pół miliona sztuk broni myśliwskiej oraz szybko rosnącej liczby długiej broni sportowej (przeważnie karabinki 5,6 bocznego zapłonu). Broń krótka stanowi ułamek tej liczby. Ograniczenia na nią nakładane wynikają z tego, że panowie prawodawcy (pań nie stwierdziłam) boją się, że "klamkę" można schować pod garsonkę i wyjść z nią na przykład na marsz przeciw PiS Broń długa, zwłaszcza myśliwska, to prawdziwe narzędzie zagłady w porównaniu do każdego rodzaju broni krótkiej, może z wyjątkiem pólcalówek Magnum. O czym niżej podpisana, związana z absolutnym fanatykiem broni palnej, miała okazję się przekonać na wszelkiego rodzaju strzelnicach. A tak na boku. Drogie Panie. Serdecznie polecam wycieczkę na strzelnicę z bronią krótką. Chyba są już w każdym większym mieście. Nie trzeba mieć pozwolenia na broń - wystarczy parę złotych na amunicję. Polecam wypożyczyć jakiś rewolwer 5,6 albo 0.38 (nieduży odrzut) i wyobrazić sobie dowolną osobę, jej samochód, etc. w miejscu, gdzie wisi tarcza. Mało rzeczy tak skutecznie rozładowuje stres Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 13:19 powiem tylko jedno słowo: nareszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 13:56 Cóż, nareszcie. Na pewno przekroczeniem granic obrony koniecznej będzie strzelanie z pistoletu do chłopaków obijających jabłka w sadzie ale umówmy się: większość włamań ma inny cel tj. nie jabłka. Odpowiedz Link Zgłoś
ala67 Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 03.10.06, 14:14 O tak. Popieram w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: będziecie bronic swojego domu czy pozwolicie 04.10.06, 08:28 Ach, to już kolejna wypowiedź tego pana dla mediów w tym stylu. Jakoś dziwnie mi się wydaje, że socprofesor, co to szeroko otwierałby drzwi cudzych domów, gdyby to jemu ktoś wyniósł z mieszkania choćby drobiazg, zacząłby inaczej śpiewać... Zawsze mnie tylko dziwi brak takiego pytania zadawanego rozmówcy. Tzn. ja na miejscu dziennikarza zapytałabym przede wszystkim p. profesora, czy sam nie używa zamków, kluczy i czy np. w tramwaju, gdyby mu ktoś portfel wyciągnął, byłby pełen empatii dla "biednego", który wszak nawet nie próbował nastawać na jego życie i zdrowie? Skoro obrona dóbr materalnych jest taka "niska"... Odpowiedz Link Zgłoś