Dodaj do ulubionych

planowanie ciąży

IP: *.* 21.06.01, 13:37
Mamy czteroletnią córkę i od kilku miesięcy staramy się o drugie dziecko. Nic nam nma razie z tego nie wychodzi. po jakim czasie powinniśmy udać się do lekarza.. czy ktoś z Was używał testerów płodności np :One step lub podobne ?czekam na odpowiedzi Celina
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 21.06.01, 14:30
      Czytalam,ze po roku prob powinno sie myslec o sprawdzeniu co jest przyczyna opoznienia.Co trzeciej parze zabiera to nieco pon 6 miesiecy, ale to sa statystyki.Powodzenia. BogusiaPSJa mam testy plodnosci ale jeszcze ich nie uzywalam. Czytalam tylko troche na ich temat
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 24.06.01, 23:54
      A czy pamietasz o zazywaniu kwasu foliowego? wazna rzecz: jezeli planujesz ciaze, konecznie zacznij juz teraz, nawet kilka miesiecy wczesniej, naprawd wazne!(np. Folik - bez recpty w aptekach)
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 26.06.01, 13:56
      Nie masz się czym martwić. skoro masz już jednego dzidziusia to znaczy żwe możesz zajść w ciążę. Wizyta u lekarz nic nie da. Trzeba próbować. Rada: wyluzuj, nie myśl o tym. Czasem zdarza się, ze blokujemy się psychicznie ustawicznie myśląc o ciąży, a to przynosi odwrotny od zamierzonego skutek.
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 26.06.01, 13:59
      Nie przejmuj się, moze poprostu za bardzo chcesz zajść w ciążę i za dużo o tym myślisz. Spróbuj się wyluzować i zobaczysz, że efekt będzie natychmiastowy.
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 26.06.01, 21:42
      Drogie Panie, piszecie " wyluzuj się, a wszystko będzie dobrze", wybaczcie, ale to w moim przypadku nie działa. Wiem co piszę, bo już 2 lata staram się ponownie zajść w ciążę, i mam wrażenie, że przeszłam już wszystkie stany emocjonalne. Zdecydowałam się iść do lekarza i zaczęłam robić badania i mam zamiar zrobić ile się da, by to marzenie zrealizować. Myślę teraz że czekanie na szczęśliwy przypadek to strata czasu, który w przypadku pań po 30-dziestce nie jest bez znaczenia. Pozdrawiam - Arleta
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 27.06.01, 11:43
        Mi to zajelo 8 lat... Totalnego szalenstwa wtedy, gdy najpewniej zostac Rodzicem... Ale chyba psychicznie nie bylam gotowa: najpierw problemy mieszkaniowo-finansowe, potem znow stres, ze chce miec dziecko i nic nie wychodzi... Wzielam wiec do domu psa, dwa koty i... odpuscilam sobie... Widac - stwierdzilam - maciezynstwo nie dla mnie...Michal ma pol roku i jest kochanym dzieckiem :)
        • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 27.06.01, 12:07
          wlasnie zauwazylam blad ortograficzny... :) Pospiech, pospiech. :) Przepraszam :) YM
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 31.10.01, 12:27
        Arleta,wierzę,że chcesz bardzo mieć dzidziusia,ja też tego pragnę i nie mogę przestać o tym myśleć,a to chyba tylko wszystko odwleka,ale jestem z Tobą,pozdrawiamArleta napisała/ł:> Drogie Panie, piszecie " wyluzuj się, a wszystko będzie dobrze", wybaczcie, ale to w moim przypadku nie działa. Wiem co piszę, bo już 2 lata staram się ponownie zajść w ciążę, i mam wrażenie, że przeszłam już wszystkie stany emocjonalne. Zdecydowałam się iść do lekarza i zaczęłam robić badania i mam zamiar zrobić ile się da, by to marzenie zrealizować. Myślę teraz że czekanie na szczęśliwy przypadek to strata czasu, który w przypadku pań po 30-dziestce nie jest bez znaczenia. Pozdrawiam - Arleta
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 27.06.01, 08:05
      cześć to ja ! Dzięki wszystkim za wsparcie , na razie faktycznie czekam , ale nie jest proste wyluzowanie się . Mam Pytanie jak długo Wy czekałyscie na spełnienie marzeń o dziecku ? Ja w ciąży z pierwszym dzieckiem byłam w pierwszym miesiącu prób , może dlatego jestem teraz taka niecierpliwa. pozdrowionka .Celina
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 27.06.01, 10:37
        Ja nie starlam sie zajsc w ciaze, bo pracowalam i studiowalam, ale nie zabezpieczalismy sie w zaden sposob. I tak trwalo to poltora roku, no i niespodzianka! jestem w ciazy. Ale do tego wszystkiego zaszlam w ciaze na urlopie, wiec w tym wyluzowaniu to duzo jest. A co jescze smieszniejsze, to zeby. Ktos pisalna forum niedawno o zebach. Kiedys cos takiego slyszalam ze leczenie siebie trzeba zawsze zaczac od zebow, bo moga byc przyczyna wielu chorob, nawet bezplodnosci (przejsciowej). Mowila to jakas pani profesor w radiu, wiec chyba cos w tym jest. Ale dopiero teraz sobie o tym pomyslalam. Bo wyobraz sobie, na pocatku urlopu stwierdzilam ze mam czas na dentyste i zaleczylam te kilka malych dziurek, no i efekt byl. Nie wiem czy cos w tym jest, ale Hmm... zeby zawsze wrto wyleczyc...Powodzenia, Trzymam kciuki!
        • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 27.06.01, 10:52
          Buba !Ten dentysya to naprawdę by mi sie przydał. Myśle że to jest dobry powód żeby w końcu się doniego wybrać.A co do urlopu to miesiąc temu byliśmy dwa tygodnie na wczasach.Celina
          • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 27.06.01, 11:01
            Juz znalazlam gdzie na forum o tym mowa, i tez tam napisalam. Pod tematem "ciaza i dentysta". Tam tez ktos napisal (chyba kasia) ze zaszla w ciaze po wyleczeniu zebow. Coz , nie zaszkodzi sprobowac... Pa!
            • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 27.06.01, 11:02
              zapomnialam - na forum o ciazy!
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 31.10.01, 13:29
        Dziewczyny !Znam wspaniala lekarke ginekologa-endokrynologa w Warszawie.Ja tez nie moglam zajsc w ciaze ale bylam tak niecierpliwa, ze juz po pol roku prob poszlam do niej - i stal sie cud - po jednym cyklu z lekami jakie mi przepisala bylam w ciazy..Moj syneczek ma 10 miesiecy i jest cudownym bobasem.Jezeli ktos jest zainteresowany to moge podac telefon i adres.Pozdrawiam - Iwon
        • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 31.10.01, 14:07
          proszę bardzo o telefon i adres tej lekarki,będę bardzo wdzięczna,jeśli można jeszcze dziś,daję e-meila oliviamaj@poczta.onet.pl DO IVON
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 27.06.01, 17:10
      Hej!Planowanie rodziny (n.b. naturalne) wychodziło nam dopóty, dopóki unikalismy ciąży. A potem się zaczęły schody - udało nam się począć dzieciaczka po 9 miesiącach prób. Moja lekarka wiedziała o tym, że chcę zajść w ciążę, więc zleciła mi najpierw wszystkie badania, które się robi na początku ciąży (toxoplasmosa etc.), a potem - jak nie wychodziło - badania hormonów. Okazało się, że mam mało progesteronu, dostałam duphaston i... pierwszą tabletkę łyknęłam już w ciąży... (wtedy oczywiście jeszcze o tym nie wiedziałam) Nota bene być może dzięki temu lekowi (zażywałam go przez cały pierwszy trymestr) ciąża się utrzymała.Mój mąż też dostał skierowanie na badania, strasznie się stresował, nawet zmienił datę badania i na szczęście nie musiał go robić.A Wisia ma już trzy miesiące i jest śliczna.Powodzenia!Zuza
    • Gość: guest może IP: *.* 11.07.01, 13:54
      O jeden dzień mi się spóźnia mi się okres., trzymajcie kciuki ......... Celina
      • Gość: guest Re: może IP: *.* 11.07.01, 14:03
        A w jakiej intencji? Ma być, czy nie? ;-)
        • Gość: guest Re: może IP: *.* 11.07.01, 14:05
          O rany, przepraszam, ale jestem ślepa, myślałam że to nowy wątek. Już wiem oczywiście w jakiej intencji i łapię kciuki :-)
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 07:55
      Jestem w siódmym niebie.!!!!!!!!!!Dwa paski na teście ciążowym !!!!!!!Jesteście pierwsi ,którzy o tym wiecie. Wczoraj wieczorem razem z mężem z niepewnościa czekaliśmy trzy minuty na wynik. I powiem Wam , że mój mąż nie wierzył , że w tym miesiącu może nam się udać , gdyż ja miałam mamę w szpitalu i w ogóle nie miałam ochoty na sex. Nawet nie pamiętam kiedy się kochaliśmy , nie wiem które to były dni. Już nie mogę się doczekać kiedy powiem mojej czteroletniej córeczce ,że będziemy mieć dzidziusia. Ona już od półtora roku wieczorem modli się o braciszka lub siostrzyczkę. Ostatnio pytała czy wszystkie dzieci muszą tak długo czekać na rodzeństwo.Pozdrowionka Szczęśliwa Mamusia.
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 08:07
        Prosze natychmiast ładnie podziękować za trzymanie kciuków! ;-)A tak serio - serdeczne gratulacje! I widzisz, chyba jesteście potwierdzeniem często słyszanej opinii, że najlepiej nam wychodzi, jeśli się nie upieramy...Dużo zdrowia dla dzidzi i dla Ciebie!
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 08:10
        Gratulacje i jeszcze raz gratulacje !!!! Mnie od 3 dni spóźnia się okres ale jakoś boję się zrobić jeszcze test, żeby się nie rozczarować. Pozdrawiam i trzymam kciuki, ech aż łezka w oku mi się zakręciała czytając twój post :)
        • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 08:13
          Magda!!!!Szoruj do apteki po ten test!!!!!I to juz!;)
          • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 10:01
            Bogusiu właśnie teraz czytam twój post i wyobraź sobie dopiero co przed chwilą wróciłam z apteki, zadzwoniłam do męża, że dokonałam takiego zakupu, ale chyba jeszcze odczekam parę dni (w razie czego test jest ważny do 2003 :) ) po prostu obawiam się, bo oprócz spóźniającej się miesiączki, niewielkiego rozdrażnienia - może jest to spowodowane powrotem do pracy po urlopie, nie mam innych objawów, aaa..i trochę mnie pobolewa brzuch ale to tak jakby miał przyjść okres, no więc już sama nie wiem. Pozdrawiam cię serdecznie.PS. Jeśli to ty jesteś tą Bogusią urodziła tą wspaniałą 4 dzieci, których zdjęcia tu są zamieszczone, to chciałabym ci powiedzieć, że ogromnie cię podziwiam - wspaniała rodzinka :)
            • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 12:25
              Magdalena, ja tez trzymam mocno kciuki. Rzeczywiscie warto poczekac dla pewnosci. Moja kolezanka wlasnie odkryla,ze jest w ciazy (szostej). Wczesniej zrobila 4 testy i byly negatywne,ale ona i tak `czula sie w ciazy` wiec uparcie tkwila przy tych testach. Piaty i szosty test (zrobione w odstepach 10min.:lol:) okazaly sie pozytywne. Po prostu wczesniej bylo za wczesnie by cos wykazalo. Rzeczywiscie chyba lepiej poczekac. Trzymam i trzymam te kciuki.:)BogusiaPSDziekuje za cieple slowa pod adresem naszych pociech.Ale uroslam.:)
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 08:11
        Gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Cudownej ciazy i cudnego bobaska.:)
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 08:37
        Gratulacje!!!! :love:
        • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 11:52
          Celina gratuuuuuluje!!!!Magdalena: i co? Zrobilas ten test? Caly czas trzymam kciuki!
          • Gość: guest Re: planowanie ciąży-do Margotki IP: *.* 13.07.01, 12:14
            Nie jeszcze nie zrobiłam, dopiero dzisiaj kupiłam i tak się zastanawiam - zrobić nie zrobić, bo chyba mam za mało objawów (tylko spoźniająca się miesiączka o 3 dni i niewielkie bóle brzucha takie jak przed okresem), więc potrzymaj jeszcze te kciuki troszkę, może się zmobilizuję w weekend. Pozdrowionka :)
            • Gość: guest Re: planowanie ciąży-do Margotki IP: *.* 13.07.01, 12:35
              to ja bede trzymac, ale cos ci powiem: ja zrobilam test przed terminem miesiaczki. Wyszly dwie kreski, ale ta jedn abyla bladziutka i pojawila sie pozniej niz przepisowa 1 minuta. Drugi powtorzylam po dwoch dniach (dalej to bylo przed miesiaczka) i kreska byla juz wielka. Mam nadzieje, ze w weekend juz sie zdecydujesz.
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 11:51
        gratulacje!!!!!!Strasznie Ci zazdroszcze. Mnie tez sie spoznia miesiaczka, zrobilam test ale niestety byl tylko jeden pasek. Mam nadzieje, ze za miesiac sie uda.Jeszcze raz gratulacje dla Ciebie i meza.
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 16.07.01, 08:43
        Gratulacje!!! A swoją drogą fajna ta Twoja córeczka! celina napisała/ł:> Jestem w siódmym niebie.!!!!!!!!!!> Dwa paski na teście ciążowym !!!!!!!> Jesteście pierwsi ,którzy o tym wiecie. > Wczoraj wieczorem razem z mężem z niepewnościa czekaliśmy trzy minuty na wynik. I powiem Wam , że mój mąż nie wierzył , że w tym miesiącu może nam się udać , gdyż ja miałam mamę w szpitalu i w ogóle nie miałam ochoty na sex. Nawet nie pamiętam kiedy się kochaliśmy , nie wiem które to były dni. > Już nie mogę się doczekać kiedy powiem mojej czteroletniej córeczce ,że będziemy mieć dzidziusia. Ona już od półtora roku wieczorem modli się o braciszka lub siostrzyczkę. Ostatnio pytała czy wszystkie dzieci muszą tak długo czekać na rodzeństwo.> Pozdrowionka Szczęśliwa Mamusia.
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 19.07.01, 13:02
        Kiedy przeczytałam Twój post, to zakręciły mi się łezki :cry: Przypomniało mi się jak ja czekałam na moją Anusię i jaka byłam szczęśliwa, gdy na teście zobaczyłam 2 kreski (ciągle mam ten test i chcę go w przyszłości pokazać Anusi :-) ) Test zrobiłam 1 dzień po terminie, mimo że kilka dni wcześniej - nie wytrzymałam i zrobiłam jeszcze przed terminem miesiączki - był negatywny. Gratuluję i życzę szczęścia całej rodzince :love:
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 12:20
      Nie macie pojęcia jak miło sie czyta takie liściki, że ktoś się cieszy razem ze mną. Magda rób ten test jak najszybciej. Mój mąż też nie chiał jeszcze robić , ale ja powiedziałam że wolę wiedzieć ; że się nie udało niż się niepotrzebnie łudzić . Czekam z niecierpliwościa na Twoje wiadomości. Celina.
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 12:25
        Celina! Gratulacje! Ha ale teraz ku radosci swojej i wszystkich innych mam musisz nam zdawać relację, co jakis czas!Hmmm chłopiec czy dziewczynka? Albo bliźniaki, co mi się dla mnie marzy w przyszłosci!Trzymaj sięM
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 13.07.01, 12:47
      MIlka. Jasne że o wszystkim będę Wam donosić, Mam nadzieję że długo będę pracować , bo w domu nie mam komputera , a strasznie by mi Was brakowało !!!!!!!Co do bliźniaków to jest to też moje wielkie marzenie, ale mąż twierdzi ,że się ze mną rozwiedzie jak to wykraczę . Oczywiście żartuje , bo w rzeczywistości jest super facetem , ale napewno o bliżniakach nie marzy. W mojej dalszej wielkiej rodzinie jest kila par bliźniaków, ale już sama nie wiem czy marzyc o tym czy nie.
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży-blizniaki IP: *.* 13.07.01, 13:01
        hmm, ja juz sie pochwalilam na forum, ze bed emiec blizniaki. A u mnie w rodzinie ani w rodzinie meza nie bylo w ogole. Tak to juz jest. Po prostu podwojne szczescie.
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży- do Bogusi, Celiny i Margotki IP: *.* 16.07.01, 07:35
      Witam i od razu mówię, że testu przez weekend nie zrobiłam... i dobrze po dzisiaj po przyjściu do pracy problem sam się rozwiązał, więc w tym miesiącu nie będę już miała takich dylematów. Bynajmniej nie jestem tym jakoś szczególnie rozczarowana, bo wydaje mi się, że każda kobieta intuicyjnie wie czy zostanie matką, ja oczywiście też chcę, ale czułam, że jeszcze nie w tym miesiącu. Poza tym jak to mówi mój mąż, to musiałby być wielki sukces, gdyby już za pierwszym razem był trafiony - zatopiony. W każdym razie będziemy się starać dalej, a póki co muszę się przygotowywać do obrony pracy mgr. Pozdrawiam Was wszystkie i dziękuję za wsparcie :)
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży- do Bogusi, Celiny i Margotki IP: *.* 27.08.01, 07:55
        Drogie przyszłe mamy ( bo na pewno się uda).Ja próbowałam ponad rok i do lekarza jakoś się nie kwapiłam, choć na logikę powinnam. Nie wiem czemu - jakoś nie uważałam tego za konieczne. Może dodatkowy zmysł? Ale ja nie o tym chciałam. Poobserwujcie siebie. U mnie dał się wyraźnie zauważyć wpływ stresu i pośpiechu. Jeszcze długo przed decyzją zostania mamą miałam bolesne miesiączki, a o dziwo w wakacje mogłam nie zauważyć, że okres wogóle mam. Choć nie przyszło mi to wtedy do głowy widocznie miało to też wpływ na płodność, bo jak już "załapało" to dopiero na super wakacjach. Najlepszych w moim życiu, na których tak się wyluzowałam jak nigdy w życiu.Może to jest metoda?
    • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 18.07.01, 10:38
      Nikomu się jeszcze nadal nie pochwaliliśmy a to z tego względu ,że nie chcę żeby w pracy już wiedzieli (kilka miesięcy temu awansowałam i nie wiem jakie będą reakcje , wolę troche poczekać) . Czuję się wyśmienicie , oby tak dalej.pozdrowiienia Celina
      • Gość: guest Re: planowanie ciąży IP: *.* 18.07.01, 12:39
        No i masz rację Celina, nie chwal się jak nie jestes pewna dobrej reakcji w pracy. No tak owszem wczesniej czy później sami się dowiedzą i im powiesz (hmmm uroki pierwszych 3 m-cy..)A tymczasem absolutnie nie stresuj się i jedz sobie smakowicie warzywa, owoce i co tam lubisz wartosciowego! Zdrówka i jak najmniej stresówi szalejących hormonów dla obojga (a może trojga?!) życzę!Pa, paMilka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka