Dodaj do ulubionych

Akt notarialny

IP: *.* 14.11.01, 16:40
Drogie prawniczki i mamy majace doswiadczenie prosze o rade: co nalezy sprawdzic i gdzie przed podpisaniem aktu notarialnego. Zaznaczam ze mieszkanie kupilam od developera w 1999r. Notariusz zostal wyznaczony przez developera.Czy powinnam cos sprawdzic czy isc i podpisac ? Wzielam kredyt w banku pod hipoteke mieszkania. Jak powinnam sie zachowac ?Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Akt notarialny IP: *.* 14.11.01, 17:08
      Anita, niestety za malo szczegolow... Dobrze byloby, zebys opisala dokladnie cala sytuacje - wtedy mzoe cos poradzimy :)PozdrawiamYennaM
      • Gość: guest Re: Akt notarialny IP: *.* 14.11.01, 20:05
        Hmmm mowisz malo szczegolow ? Mieszkanie kupione od developera, na podstawie tej umowy wystapilismy w banku o przyznanie kredytu mieszkaniowego (otrzymalismy i splacamy).Rozumiem ze akt notarialny to przeniesienie wlasnosci na kupujacego (czyli mnie i meza) z prawem do gruntu na ktorej stoi budynek. Chcialam wiedziec czy powinnam np.jeszcze raz sprawdzic w sadzie kto jest faktyycznym wlascicielem dzialki budowlanej (czy mogli do tego czasu sprzedac?), budynek juz zostal oficjalnie przekazany do gminy i juz mam tu meldunek. Nie wiem o jakie szczegoly mogloby jeszcze chodzic. Prosze o pytania do odpowiem.Dziekuje
        • Gość: guest Re: Akt notarialny IP: *.* 14.11.01, 21:25
          Sprawdzilabym stan prawny nieruchomosci.Nie tylko to, czy sprzedawca jest wlascicielem sprzedawanego gruntu/mieszkania/budynku (nie znam szczegolow), ale tez i to, czy w czasie od zawarcia z Wami umowy sprzedazy (podejrzewam, ze spisaliscie umowe w formie aktu notarialnego, w ktorym developer zobowiazal sie do przeniesienia na Was do oznaczonego dnia wlasnosci mieszkania wraz z udzialem we wspolwlasnosci nieruchomosci gruntowej, na ktorej stoi budynek) sprzedawca w tajemnicy przed wami nie zaciagnal jakis zobowiazan (np. kredytow) pod hipoteke sprzedawanej nieruchomosci.Dlatego dobrze byloby pojsc do sadu (wydzial ksiag wieczystych) i to sprawdzic. Jesli notariusz, u ktorego bedziecie zawierac umowe, jest dobry - tez ustali te kwestie.Natomiast wszystkie dokumenty poswiadczajace wlasnosc, niezbedne do zawarcia takiej umowy, dostarcza do notariusza sprzedawca - ale to juz wiecie. Nie wiem, czy wystarczajaco pomoglam - jak masz jakies pytania - pytaj, postaram sie odpowiedziec.
          • Gość: guest Re: Akt notarialny IP: *.* 15.11.01, 16:56
            Na razie serdecznie dziekuje za odpowiedz. Tak jak podejrzewalam musze jeszcze raz sprawdzic Ksiege .Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka