Dodaj do ulubionych

4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400

24.11.06, 10:39
Czy 4 tys. w gospodarstwie domowym to mało? Kiedy średnia krajowa wynosi
około 2400? Oczywiście wiadomo, ze im więcej pieniążków tym lepiej, ale nie
przesadzajmy duża część społeczeństwa nawet nie ma tej średniej krajowej i
jakoś musi sobie dać radę. I powiedzcie szczerze - czy ktoś ma powyżej 4
tys. zł na miesiąc w gospodarstwie domowym? Ile nas jest? U mnie też będzie
coś około 4 tys. zł na miesiąc. I jakoś nie narzekam. A jeszcze będziemy się
budować.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • oxygen100 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 10:44
      malo. Ale zalezy gdzie i zalezy jakie kto ma stale koszty. W Warszawie to
      kiepskawo, ale jak sie chce to chyba mozna z tego przezyc (1-2 osoby)jak
      jeszcze jest dziecko to lekko przesrane
      • adamari1 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 21:17
        chyba cie pogrzalo, oxygen.
        Nie wiem, jak ty zyjesz, najwyrazniej z nieslychanym rozmachem, bo mnie i
        mezowi, gdzie wspolne dochody to niecale 4000 zł, w tym budowa domu (splata
        kredytu) i inne tego typu zobowiazania, starcza z nawiązką.
        Dziecko w drodze dodam. Swiadomie podjeta decyzja i wykalkulowana.
        • adamari1 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 21:19
          tez W-wa.
          • demarta adamari 24.11.06, 21:24
            kultura na najwyższym poziomie, widzę, tolerancjyjność stuprocentowa, dialog z
            szacunkiem.... może wystartuj na prezydenta warszawy w przyszłej kadencji, na
            kogoś takiego jak ty z pewnością zagłosuję wink))
      • maallinka Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 22:37
        nie rozumiem, dlaczego w W-wie to malo? Ja mieszkam w Lodzi ale mam spora
        rodzinke w W-wie i jezdze tam czesto, mam z rodzina kontakt, bywam w sklepach w
        W-wie. I wiesz co? Ceny podstawowego utrzymania sa takie jak u nas, szczegolnie
        w marketach, a niektore produkty sa nawet tansze. Budujemy sie i orientowalismy
        sie w internecie w cenach materialow budowlanych i niejednokrotnie wyszlo nam
        ze oplaciloby sie cos kupic w W-wie. A to dlatego ze jest tam wieksza
        konkurencja. Przechlapane moze miec ten kto wynajmuje mieszkanie w stolicy, ale
        jak ma wlasne to koszt jest podobny jak w innych miastach. Moja kuzynka placi
        czynsz taki jak ja (obie mamy mieszkania 2-pokojowe). Wiec niby dlaczego jej
        mialoby 4 tys nie wystarczac przy 1 dziecku skoro w innych miastach starcza?
      • lidia23 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:05
        hm...Ja mam 1400 na miesiąc
      • monia145 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:11
        Oxy, a odważyłabyś się to powiedzieć wśród ludzi mieszkających w upadłym PGR-
        rze na Pomorzu?smile)))))))))))
        • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:16
          no monia, chyba nie twierdzisz, że oxy powinna się wstydzić, że zarabia i
          wydaje więcej niż przeciętny polak. przecież to nie jej wina, że stać ją na
          więcej i prowadzi inny standard zycia od PGR-owców na pomorzu. dla oxy 4.000 to
          nie rewelacja, a co powiesz o.... np. michale wiśniewskim??? ten to się w ogóle
          już powinien pod ziemię zapaść, bo ujawnił swój styl życia i wartość drobnych
          wydatków publicznie, w TV.
          • janka007 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:18
            Ale nie pisał, ze osoby, które zarabiają mniej niż on mają przesrane, prawda?
            • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:20
              lekko przesrane, a to różnica.
              • janka007 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:29
                Tak subtelna, ze aż niezauważalna. Z punktu widzenia odbiorcy nie ma znaczenia,
                czy przeczyta "lekko przesrane", czy "przesrane".
          • monia145 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:21
            Nie twierdzę, że powinna się wstydzić- może tylko powinna się zdecydować w
            czyim imieniu przemawia. Jesli swoim to ok. Jesli głosi prawdy objawione ogólne
            to juz nie jest takie ok. I jak widać wiele osób to zabolałosmile
            Nadal twierdzę, że miarą naszej odwagi w głoszeniu kontrowersyjnych poglądów
            jest wygłoszenie ich na żywo, wśród ludzi, którzy mogliby nas zjeść na
            śniadanie, łącznie z płaszczem i kozaczkamismile)))))
            • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:25
              a twoją powyższą wypowiedź odniosłabym już nie tylko do oxy, a do wszystkich
              forumowiczek. żadna z nas przecież nie przemawia na forum emama w realu.
              wszystkie jesteśmy schowane za naszymi mniej lub bardziej tajemniczymi nickami.
              dlaczego właśnie oxy miałaby się zmierzyć z realem? myslę, że każdej z nas
              można od czasu do czasu taką konfrontację zaproponować.
              • monia145 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:33
                A i owszem, możnabysmile
                Większej odwagi jednak potrzebowałby ktoś, aby powiedzieć w realu, to, co oxy
                niż forumowiczka mówiąca tesciowej: " Mamo, czy mogłabyś dzwonić zanim
                wybierzesz się do nas z wizytą"smile)))) Chociaż kto wie?smile
                Naszej opinii o wystroju wnętrza raczej nikt nie chciałby uwiarygadniać
                konfrontacją w realu, nie sądzisz?
                • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:38
                  sądzę tylko, że temat finansów jest wyjątkowo gorącym, obraźliwym i ciśnienie
                  podnoszącym tematem. dziwi mnie to. przecież o pieniadze w swoim własnym życiu
                  jesteśmy osobiście odpowiedzialni. i tylko od nas zależy ile zarobimy, ile
                  wydamy.... i po co się tak unosić, że ktoś jest w stanie wydać więcej? a
                  słowa "lekko przesrane" są naprawdę lightowe w porównaniu z wulgaryzmami w
                  języku polskim, jak i stosunkowo lightowe jak na możliwości oxy wink)))
                  • janka007 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:45
                    demarta napisała:

> słowa "lekko przesrane" są naprawdę lightowe w porównaniu z wulgaryzmami w
                    > języku polskim, jak i stosunkowo lightowe jak na możliwości oxy wink)))

rozumiem - jak mnie oxy obleje g.wnem, to powinnam się cieszyć, że nie
                    wydłubała mi oczu?
                    • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:57
                      nie. oczywiście, że. aczkolwiek droga janko wzburzenie przez ciebie przemawia.
                      twoje wypowiedzi są nabuzowane emocjami i może dlatego trochę się mijamy w
                      komunikacji, mam wrażenie, ze ja to kanał lewy, a ty kanał prawy....
                  • monia145 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:49
                    Masz rację, że pieniądze na forum podnoszą ciśnienie. I bardzo dużo zależy od
                    nas samych, w jaki sposób dyskusja o finansach będzie przebiegała. Głosząc
                    zdecydowane sądy, chwaląc się czymś nalezy chociaz się postarać, aby nie
                    podeptać drugiego człowieka....
                    Nie sądzę, aby czynnikiem determinującym tę dyskusję była zazdrość. Popatrz, że
                    nie tylko Oxy powiedziała, że te 4 tys. to mało. Wiele dziewczyn tak
                    stwierdziło. Ale powstrzymały sie przed opiniami na temat tego, jaką wartość
                    według nich przedstawia życie kogoś, kto ma do dyspozycji jedynie te 4 tys.,
                    albo i mniejsmile
                    • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:55
                      może jestem inna, może wyjątkowa (;P), ale ... naprawdę nie obraziły mnie słowa
                      wyartykułowane przez oxy, choć mnie dotycząwink)))
                      i z mojego punktu widzenia obrażonym może poczuć się ktoś z lekka
                      przewrażliwiony, albo to ja gruboskórna taka jestem? wink)
                      • monia145 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 25.11.06, 00:05
                        Wiesz, te słowa mnie nie dotyczą. Bo oboje z mężem zarabiamy ciut więcej niz te
                        osławione 4 tyssmile))))Nie czuję się obrażona tymi słowami, ale potrafię sobie
                        wyobrazić kogoś, kogo urazić mogły.....Znam kilka rodzin, które dysponują taka
                        kwota lub mniejszą- nie ośmieliłabym się sugerować im, że mają przesrane- nie
                        żyją w lepiankach i czasami nawet stracza na coś więcej niż ciepła strawa.smile))
                        Skąd więc u Oxy taki pogląd na życie innych? Innych, których życia tak naprawdę
                        nie zna.... Tego raczej nie mogę pojąć.
                        Dzisiaj mam( a raczej miałam bo juz po północy) dzień bogaty w kontrowersyjne
                        dyskusjesmile)))))

"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa"
                        • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 25.11.06, 00:08
                          ja wypowiedź oxy rozumiem tak, że w jej przypadku zarabianie poniżej tych 4.000
                          byłoby przesrane, z lekka. no bo przecież wszystkie na forum jak się
                          wypowiadamy, to same siebie mamy na myśli. doszukiwanie się w słowach oxy oceny
                          sytuacji innych to dla mnie nadinterpretacja. ale oczywiście dla MNIE. inni
                          mogą odbierać to całkiem inaczej.
                          • monia145 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 25.11.06, 00:13
                            Ano widzisz, ja już się nauczyłam, aby dbać o precyzję wypowiedzi. Jak chcę
                            napisać o tym, że czegoś nie rozumiem, jestem czemuś przeciwna lub mam takie a
                            nie inne priorytety w życiu, poglądy na to życie, dodaję " ja", "dla
                            mnie", "według mnie", " to moje zdanie"- niby nic takiego, ale pozwala to
                            uniknąć posądzenia o wygłaszanie prawd ogólnych, które chyba najbardziej
                            potrafią zranić.
                            • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 25.11.06, 00:18
                              no to znów się czegoś nauczyłam. myślę, że do tej pory nadużywałam na forum
                              formy bezosobowej. tak mi się wydawało, ze skoro piszę cosik i uwidacznia się
                              mój nick, to wiadomo, że to ja tak myślę i do tego w odniesieniu do siebie
                              samej... ale forum to jednak niedoskonałe media, doprecyzowanie wypowiedzi
                              obligatoryjne!!! postaram się o tym pamiętać.
    • mandosia1 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 10:46
      puknij się w głowe oksygen.
      • mandosia1 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 10:47
        oxygen miało być
      • oxygen100 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 10:57
        kochana nie kazdemu do szczescia wystarcza lepianka i ciepla strawa. Ludzie
        maja kredyty, wysokie koszty utrzymania domow samochodow, korzystaja z rozrywek
        ktore bywaja dosc kosztowne (glupi karnet do fitness klubu kosztuje ze 160 PLN)
        nie kazdy ubiera sie na bazarze, inwestuje w siebie w dzieci, w pomnazanie dobr
        materialnych na gieldach itp. 4000 to nie kokosy
        • ola_mi81 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:01
          Proszę Cie, bo umre ze śmiechu. 4000 tysiące i lepianka, ciuchy z bazaru?Ludzie
          z takimi pieniążkami moga sobie pozwolić na coś więcej Rozumiem ironie, ale mi
          tu snobstwem zawiało...bez urazy.
          • swinka-morska Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:20
            > Ludzie
            > z takimi pieniążkami moga sobie pozwolić na coś więcej

Rozumiem, że "pieniążki" mają służyć podkreśleniu, że naprawdę z taką kwotą nie
            bardzo można sobie pozwolić na coś więcej?
          • marta-siuda Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 20:06
            Oxygen a Pani to pewnie z Warszawy? tylko tam takich sieja
        • mandosia1 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:43
          mam własne mieszkanie, 2 pokoje,zero kredytów , chodze na fitness, ubieram sie
          markowych sklepach i mam 4 tys miesięczne bo pracuje tylko mąz a ja jestem na
          wychowawczym. Może ty bidulko nie umiesz planowac swoich wydatków albo brniesz z
          kedytów w kredyty. Dla takiej osoby to faktycznie 4 tys to przymieranie głodem i
          lepianka.
          • mandosia1 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:53
            zapomniałm dodac że mieszkam w warszawie smile)
            • kalina_p Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 13:56
              hehe, ja sie z Toba zgadzam...może oxy je te pieniądze, zamiast kanapek,
              dlatego tak szybko znikaja? Niepojete, jak dla mnie...spora częśc ludzi w
              Warszawie w takim razie mieszkałaby w lepiankach...
              Ech, oxy, przesadzasz i to bardzosad
              • mlody_zonkos Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 14:16
                > Ech, oxy, przesadzasz i to bardzosad

wg mnie nie,
                my mamy po 4 netto na osobe i dupa, nic odlozyc sie nie da
                i nie mieszkamy w W-wie
              • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 15:09
                oczywiście zdania na temat światopoglądu mogą być podzielone, ale z mojego
                punktu widzenia nie sposób nie przyznać jej racji. te 4.000 to oczywiście kwota
                za którą da się przeżyć i nie jest to pensja głodowa, ale każdy z nas ma inny
                styl życia, inne potrzeby a co za tym idzie inne wydatki. zakładając, że oxy
                uwielbia dobre kosmetyki jestem w stanie sobie wyobrazić, ze dla niej to
                znacząca pozycja w budzecie. teoretycznie można założyć, że z powodu nadmiaru
                pracy nie goruje, a jada często na mieście, chyba zdajecie sobie sprawę, że to
                też inny koszt miesięcznego wyżywienia jest. a jeśli do tego dołożyć sposób
                spędzania wolnego czasu, ciuchy, wakacje.... spokojnie te 4.000 można
                przetrzepać co miesiąc na jedną osobę i to czasami moze nie wystarczyc. a, że
                są kobiety, którym wystarcza nowy ciuch, ale rzadziej, wczasy w jastarni, a nie
                na majorce, krem nivea zamasi biotherm i podróbka perfum zamiast oryginału, to
                chwała wam za to! tylko powinnyscie pomyśleć o jeszcze jednym wydatku na
                siebie: kurs tolerancji i kultury dla osób, które mają większe wymagania niż wy
                i wydają w związku z tym więcej od was.... mam nieodparte wrażenie, że to
                wzbudza w was zazdrość wink))))
                • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 15:09
                  powyżej chodziło mi o światopogląd OXY, naturalnie.
                  • janka007 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:09
                    Może najpierw w takim razie fundnij oxy kurs niewypowiadania sie za innych, a
                    wtedy tolerancja pojawi się samoistnie.
                    • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:13
                      osobiście nie mam oxy nic do zarzucenia. a z pewnością nie odstaje od
                      większości nas na forum.
                      • janka007 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:17
                        Widocznie jej wypowiedź była tym razem zbyt kontrowersyjna. Może powinna była
                        zaznaczyć, że ma specjalne potrzby i dlatego jej nie starcza.
                        • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:19
                          właśnie to powiedziała w swoim pierwszym poście. wcześniej mówiła też, że sporo
                          kasy wydaje na lekarstwa co miesiąc.
                          • janka007 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:28
                            ślepa jestem, ale nie widzę nic o specjalnych potrzebach w pierwszym poście,
                            postu o lekarstwach też nie muszę wyszukiwać w historii forum prawda? Widzę
                            tylko, ze w warszawie 4 ts. to kiepskawo i jak jest dziecko to jest przesrane.
                            Niniejszym pani oxygen poinformowała mnie, ze mam przesrane. Czuję się przez
                            nią stolerowana, a moze raczej powinnam powiedzieć - obesrana, bo wcale nie
                            uważam, zebym miala przesrane, ale moze powinnam tak uważać? Czy naświetliłam
                            ci wystarczająco punkt widzenia osób, które poczuly się urażone? Niech oxy nie
                            opluwa cudzych stylów życia, z którymi bliźnim może jest całkiem dobrze, a może
                            liczyć na pełną tolerancję.
                            • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:33
                              ależ droga janko, oxy odniosła się w swoim poście tylko i wyłącznie do swojego
                              sądu na temat zarabiania 4.000 w przypadku jej rodziny. gdyby ona zarabiając
                              4.000 była w posiadaniu dziecka miałaby lekko, powtarzam LEKKO przesrane. a tto
                              już ty sama dorabiasz sobie ideologię, że poniekąd zostałaś wyzwana przez oxy
                              od tych, co to przesrane w życiu mają. jak dla mnie oxy ma co innego na myśli,
                              niż wy. ona pisze o swoim zdaniu na temat, a wy doszukujecie się obraźliwości
                              wymierzonych w waszą stronę. a tak naprawdę wpieprza was fakt, że istnieje
                              ktoś, kto na comiesięczne wydatki am więcej niż wy, mam wrażenie.... ale to
                              tylko wrażenie wink)))
                              • monia145 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:41
                                A może to Ty dorabiasz ideologię o rzekomej zazdrości?
                                Nie było w pierwszym poście niczego, co sugerowałoby, że oxy pisze o swoich
                                przemyśleniach. Było?
                                Ja znam ją trochę z forum i mogę uwierzyć, że pisała kierując się tym, co sama
                                uważa, nie chcąc pewnie wywołać tej burzy, ale ton jej wypowiedzi mógł
                                niektórych oburzyć.
                                I niekoniecznie Ci, co piszą czują zazdrość.
                                Może nie uznają swgo życia za przesrane, jak pieknie opisała je Oxy?smile
                              • janka007 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:41
                                tak naprawdę wpieprza was fakt, że istnieje
                                > ktoś, kto na comiesięczne wydatki am więcej niż wy, mam wrażenie.... ale to
                                > tylko wrażenie wink)))

Słusznie mówisz - to tylko wrazenie, ponieważ mam głęboko w d. że istnieje
                                Kulczyk i parę innych osób, które mają więcej kasy i wiele oburzonych osób z
                                tego wątku posiada Kulczyka dokładnie w tym samym miejscu. Nie dla każdego
                                kasa, gadżety, ciuchy, kosmetyki itp. stanowią wartość uzasadniającą posiadanie
                                jakichkolwiek żywszych uczuć w stosunku do bliźnich, którzy posiadają więcej
                                takich, jak to mawia ojciec Rydzk, marności. Zresztą wiele osób może być i
                                jest usatysfakcjonowanych taką kwotą, ponieważ jak wynika z danych, które
                                przedstawiłam w innym poście, jest ona naprawde w skali spolecznej niezła.

Co zaś do oxy, uwierz mi, potrafię rozróżnić pisanie ze swojego punktu widzenia
                                od pseudoobiektywizacji, którą zastosowała oxy w swoim poście. Nie napisała, że
                                ona potrzebuje więcej, tylko że z 4 tys i dzieckiem w warszawie jest lekko
                                przesrane. Jest, a nie według niej jest, ze ona by tak się czuła itd. i nie ma
                                co jej dorabiać lepszych intencji, niż w rzeczywistosci miała - co cały czas z
                                niewiadomych powodów czynisz.
                                • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:51
                                  nie mam zamiarów dorabiać oxy żadnych pozytywnych intencji. ja poprostu nie
                                  zauważam, nie odbieram złośliwego tonu z jej wypowiedzi. nie mam wrazenia, ze
                                  wypowiadajac się w pierwszym poście ma ochotę mnie wyśmiać, obrazić.... ale
                                  rozumiem, że osoby o innej wrażliwości niż ja mają prawo odebrać to po swojemu.
                                  ja nie przeczę, ze nie macie prawa czuć się źle, tylko .... naprawdę nie do
                                  końca rozumiem co was tak oburzyło. i jeżeli pytam o szczegóły, które was w
                                  wypowiedzi oxy dotknęły, to nie ze złośliwości i żadnych złych zamiarów nie
                                  mam. ja naprawdę jestem zaciekawiona, co osoby o innym światopoglądzie, innym
                                  sposobie odczuwania świata (niż ja) rozdrażnia w wypowiedzi oxy.
                                  • janka007 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 25.11.06, 01:04
                                    No toż i ci napisałam, co mnie dotknęło, czarno na białym. O co jeszcze pytasz?
                                    • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 25.11.06, 01:14
                                      to nie było pytanie janka. to było zdanie oznajmujące.
                            • janka007 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:33
                              janka007 napisała:

Czuję się przez
                              > nią stolerowana, a moze raczej powinnam powiedzieć - obesrana,

O, przepraszam - czuję się "lekko obesrana". To poważna różnica, prawda?
                              • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:41
                                janka, zdenerwowała cię wypowiedź oxy, ale tak naprawdę nie potrafisz
                                powiedzieć szczerze, wprost co konkretnie cię wkurzyło. bo jeśli o użycie
                                słowa "przesrane" chodzi, to ja znam gorsze i o to bym się akurat nie
                                denerwowała. powiedz proszę co jeszcze cię drażni w wypowiedzi oxy. ale tak
                                szczerze.
                                • janka007 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:43
                                  Powiedziałam ci najszczerze, otworzyłam serce które lezy przed tobą niczym kawa
                                  na ławie, a ty nie próbuj robić za psychologa amatora, bo nie kryje się z atym
                                  nic więcej, niż ci napisałam. Nie oburzam się o wulgaryzm tylko o znaczenie,
                                  które ze sobą niesie.
                                  • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 25.11.06, 00:10
                                    janka, z psychologią niewiele mam wspólnego. kieruje mną czysta ciekawość i
                                    zainteresowanie, skad twoja reakcja taka a nie inna. ale skoro moja ciekawość
                                    cię rozdrażnia, to przykro mi. napewno nie takie były moje intencje.
        • paninemo Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 13:47
          oxygen popieram cię z 100%
        • adsa_21 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 15:00
          a ja sie zgadzam z oxygen, to wcale nie jest duzo!
          policzcie sobie. Same rachunki to ponad 1000 zł, a jak ktos ma kredyt??
          jedzenie tez kilka stow. Przedszkola lub opiekunka dla dzieciaka, ubrania,a
          gdzie rozrywki typu: kino, teatr, kregle dla dzieciaka. A jak dziecko starsze
          to zajecia dodatkowe np. basen, nauka jezyka.
          a wyjazdy: za 2 tyg pobyt w gdyni zaplacilam w zeszlym roku ponad 2 tys!
        • adsa_21 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 15:02
          starczy na biezace wydatki, ale oszczednosci z tego miec nie mozna..
        • linka4 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 20:34
          przepraszam ale ja nie ubieram się na bazarze,specjalnie nie oszczędzam,nie
          mieszkam w leoiance.a wiecie za ile żyjemy we 3?za 1500 miesięcznie.dla mnie
          4000 to marzenie.ale nie pozwolę się przez to obrażać
    • etiennette Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 10:47
      Dla mnie sporo. Z tym, ze ja mieszkam w małej mieścine, to życie jest trochę
      tańsze. Chociaz czynsz za mieszkanie to ok 400 zl. A nasz dochod nie przekracza
      średniej krajowej.
    • zaneta11113 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 10:47
      My mamy więcej jak 4 tys. na miesiąc dokładnie nie wiem.Ale mamy też dużo
      wydatków w zwiazku z prowadzeniem Firmy.No my tez chcemy się budować smile
      namówiłam męża on bardzo nie chciał a teraz już bardzo chce (właśnie rozglądam
      się za ziemią)marze kiedys uśiaść na tarasie rano i zjeść śniadanie z rodziną
      ymm ale się rozmarzyłam.
      Pozdrawiam
      • zaneta11113 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 10:48
        sorry za literówki
      • michasia24 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 10:50
        hmmm dla mnie to sporo, ale niewiem skąd sie bierze średnia krajowa 2400
        (dyrektorzy 30tys a pracownicy 1000 chyba tak jakoś), u nas ludzie zarabiają
        około 800zł, a jak mają powyżej tysiąca to się bardzo cieszą
        • ola_mi81 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 10:58
          Prawda jest taka,że jedni powiedza,że to bardzo dużo, a inni powiedza że
          nędza.Ja uważam ,że to dużo.Ale ktoś kto żyje na bardzo wysokim poziomie,
          obiady w restauracji, drogie ciuchy itd. to stwierdziże przy takiej sumie z
          dzieckiem to przesrane.Takim osobom radze się rozejrzeć dookoła,i zobaczyć jak
          niektórzy ludzie zyją, może wtedy nie będą prowokować losu.
          pozdrawiam
          • triss_merigold6 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:05
            Czy fakt, że 1/3 ludzkości żyje za 2$ dziennie a dzieci w byłych pegeerowskich
            wiochach jedyny ciepły posiłek mają sponsorowany w szkole ma wpływac na ocenę
            własnego poziomu życia?
            4 tys to nie jest fatalnie ale bez szału.
            • janka007 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 23:16
              triss_merigold6 napisała:

> 4 tys to nie jest fatalnie ale bez szału.

Powiedziałabym, że 4 tys. to jest bez szału, ale wystarcza na średnie życie.

Średnia krajowa to niecałe 2400, ale mediana jest niższa. Nie mam w tej chwili
              danych, ale o ile pamiętam ostatnio poniżej średniej krajowej zarabiało około
              70% pracujących. Poza tym trzeba dodac, ze w Polsce pracuje mniej niż polowa
              osób w wieku produkcyjnym (konkretnie, 46,1% osób w wieku produkcyjnym), a
              średnia dochodów dotyczy tylko pracujących.
      • zojkaojka Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:07
        To zależy od tego ile osób jest w tym "gospodarstwie" , nie? Jak 6 , tak jak u
        mnie , to to wychodzi około 640 zeta na osobę. Da się żyć ale na pewno nie
        budować dom. Pytanie też o stałe koszta , które nawet w ramach jednego miasta
        bardzo się różnią. Np na dojazdy nawet miejską komunikacją 4 osobowa rodzina
        może w Gdyni wydać 400 zł/mies , samochodem to nawet i 700 , a może wszyscy
        mają tak blisko ,że na piechotę idą i bez kosztów. Moi rodzice na mieszkanie
        wydają 1300 zł , a ja 350 - spora różnica , a miasto to samo. Pytanie ilu
        członków rodziny przyjmuje stale leki i jak drogie , jak często i "za ile"
        chorują dzieci.Czy masz z tego opłacić opiekunkę , czy to zarobki jednego , a
        drugie siedzi z dziećmi? A może masz rodzinę na wsi która rególarnie dostarcza
        eko mięsko , warzywa i owoce , i wypasione przetwory? A może (ja tak mam)
        wszystkie ciuch dla dzieci dostaje z USA po dzieciach cioci , śliczne i tylko
        buty kupuje-to naprawdę kolosalna pomoc.ITD. ITP..Na prawdę na podstawie samych
        zarobków nie da się powiedzieć czy to dużo , czy mało. A wiesz jakie różnice są
        w stawkach np. dentystów , korepetycji , kursów językowych ?! W "Gazecie wyb."
        było kiedyś takie proste zestawienie: średnie ceny różnych niezbędnych usług i
        artykułów i zarobków w większych miastach Polski.W W-wie mimo najwyższych
        dochodów najmniej ludziom "zostawało w kieszeni ".Pamiętam że najlepiej wypadły
        Katowice.
    • e_r_i_n Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 10:59
      To nie jest mało na bieżące wydatki. To jest życie na niezłym poziomie, chociaz
      bez szaleństw. Dodatkowo, jest to za mało, żeby zabezpieczyć się na gorsze
      czasy.
      • gwiazdka114 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:03
        myślę ze to mało nie jest z jednej strony, kiedy nie ma się kredytów, dzieci,
        niczego.
        Ale jeśłi moje opłaty wynoszą 1500 (czynsz i rata kredytu) nie mówiąc o
        prądzie, wodzie, ogrzewaniu gazowym, dojazdach do pracy, ubezpieczeniu, podatku
        itp, to 2400 jest bardzo mało na 3 osoby.Ale trzeba żyć i za mniejsze pieniadze.
        • gwiazdka114 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:04
          mówię tutaj o 2400 średniej krajowej oczywiście.A 4 tys to ok, nawet dobre
          zarobki, ale tez zależy dla kogo, bo niektóryz i za 10 tys nie wyżyją.
        • zuzanna56 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:13
          Nie wiem czy to mało czy to dużo. Myślę że to zależy od tego ile ma się lat,
          ile dzieci, czy ktoś ma już własne mieszkanie i jakie duże, czy dostał coś od
          rodziców czy też nie, czy planuje jeszcze dzieci, czy musi spłacać duży kredyt.

My mamy jakieś 2,3-2,5 tysiąca więcej i nam to wystarcza.
          Sami na wszystko zapracowaliśmy, mamy dwoje dzieci ale młodzi tacy to już nie
          jesteśmy.

Mój mąż sam tych 4 tyś nie zarabia ale ma niewiele mniej. Ja pracuję ale pewnie
          wg niektórych osób mogłabym nie pracować bo powinna nam starczyć pensja męża.
          Ja uważam że nie wystarczyłaby nam, ale ludzie są różni i każdy ma prawo mieć
          własne zdanie.

Jeśli średnia krajowa to 2400 zł netto (podobno) to jeśli pracuje mąż i żona to
          przecież mają ponad 4.000 zł na rodzinę.
          • yenna_m Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 15:08
            > Nie wiem czy to mało czy to dużo. Myślę że to zależy od tego ile ma się lat,
            > ile dzieci, czy ktoś ma już własne mieszkanie i jakie duże, czy dostał coś od
            > rodziców czy też nie, czy planuje jeszcze dzieci, czy musi spłacać duży
            kredyt.

ano właśnie

przy 4-osobowej rodzinie i koniecznosci opłacenia przedszkola dwojki dzieci,
            rachunków, ubrania przyzwoicie dzieci, dokształcania się czy kupowania od
            cxzasu do czasu książek, kupienia im przynajmniej 3 razy w roku dobrych butow -
            to bez rewelacji. Może nawet brakować.
          • e_r_i_n Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 21:20
            zuzanna56 napisała:

> Jeśli średnia krajowa to 2400 zł netto (podobno)

Brutto. I jest to bodajze nieco ponad 2500 zł.
      • madelaine6 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:06
        Mało nie,ale dla rodziny z 2 dzieci to na spokojne
        życie bez szaleństw i możliwości odłożenia (zależy jaki
        kto styl życia preferuje,bo jak sie uprzeć to i z 2 tysięcy
        można odkładać a na obiady wtedy wariacje nt. ziemniakawink.
    • etiennette Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:10
      My żyjąc za mniej niż średnia krajowa z jednym dzieckiem nie możemy sobie na
      wiele rzeczy pozwolic. A żeby życ tak jakbyśmy chcieli ( w naszym mieście) to
      te 4000 byłoby akurat.
      • edytek1 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:34
        Im wiecej się ma tym wiecej się chce mieć i tym wiecej się wydaje... Pochodzę z
        biednej rodziny (jedynaczka, ale dwie marne pesje+ choroba powodowały, że
        niewiele kasy zostawało) utrzymanie mnie na 1 roku studiów w stolicy było
        ogromnym wyrzeczenim na 2 roku zarabiałam porównywalnie z moją mamą. Teraz mi
        i mężowi powidzi się dobrze( nie wydajemy na lekarza, bo mamy pakiet medyczny
        zwracają też mężowi za leki które przyjmuje na stałe, nie wydajemy na pomoc
        domową, bo ja pracujęna tyle mało, że dam radę ogarnąć chatę sama. Pomagamy
        moim rodzicom oni czasem pomogą nam niefinansowo.
        Jak się ma 2 tyś na rodzinę to się zaspakaja bierzace potrzeby ( ograniczajać
        rozrywkę posyła się dziecko do pastwej szkoły bez zajeć dodatkowych jak ma się
        10 tyś sie nie mieszka w kawalerce i nie jeżdzi autobusem ...a wtedy rosną
        koszty stałe kredyty + ubezpieczenia szkoła lub przedszkole dziecka czasem
        opiekunka i pomoc domowa i już nie ma czym szaleć.... 4 tyś gdy nie ma kredytu
        a jedna osoba jest w domu( zostanie z chorym dzieckiem bez stresu załatwiania
        zwoleniena i zastępstwa) ugotuje, ma czas poszukać tańszych rzeczy ( promocje,
        wyprzedaże) rodzina nie wyda na opiekunę pomoc domową itp... to zupełnie inne
        4 tyś gdy obydwoje pracują a choroba dziecka ozancza prawie koniec świata.
      • moofka Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:35
        2400 o ktorej mowicie to kwota brutto, nie na reke
        czyli dwie osoby zarabiające srednia krajowa zarobia razem jaies 3200 zł
        w tym swietle 4000 na rodzine to duzo, bo wieksozsc sredniej krajowej w naszym
        kraju nie zarabia
        na inwestycje, kosztowne rozrywki i budowe domu jednak ciagle za malo
    • melka_x Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:13
      W takich wątkach zawsze lecą pióra. To oczywiste, że jednym nie wystarczy 10
      tys., inni będą zadowoleni mając 3.
      Wszystko zależy do jakiego poziomu wydatków się przyzwyczaiło, jakim się chce
      jeździć samochodem, gdzie na wakacje, jakiej wielkości i w jakim standardzie
      chce się mieć mieszkanie (dom), ciuchy i kosmetyki z której półki, wózek za 5
      stów czy 3 tys. itd itd itd. Generalnie niemal każde pieniadze można wydaćwink
      Po co ruszać takie tematy? Zawsze się znajdzie ktoś kto zarabia więcej i powie
      o tym (no pytany ma prawo odpowiedzieć) i zawsze się znajdzie ktoś ma kilka
      razy mniej i poczuje się dotknięty, że zdaniem tego pierwszego należy do
      biedaków.
      • ola_mi81 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:17
        Zgadzam się. Tylko niektórym wydaje mi się, brakuje zrozumienia,że ludzie
        którzy żyją za mniej niz np. 4000 nie żyją w nędzy i sa szczęśliwi.Nie wszyscy
        maja tez mozliwośc zarobienia dużych pieniędzy decyduje o tym zarówno miejsce
        zamieszkania jak i zawód.
        • demarta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 25.11.06, 01:00
          zawsze można zmienić miejsce zamieszkania, zawód też.... w tym przypadku fakt,
          że zarabia się mniej nie powinien być odbierany obraźliwie. ale moze zadziałać
          jak motywacja i dać do myslenia, skoro z dotychczasową pensją komuś źle.
      • minkapinka Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:22
        melka_x napisała:

> W takich wątkach zawsze lecą pióra. To oczywiste, że jednym nie wystarczy 10
        > tys., inni będą zadowoleni mając 3.
        > Wszystko zależy do jakiego poziomu wydatków się przyzwyczaiło, jakim się chce
        > jeździć samochodem, gdzie na wakacje, jakiej wielkości i w jakim standardzie
        > chce się mieć mieszkanie (dom), ciuchy i kosmetyki z której półki, wózek za 5
        > stów czy 3 tys. itd itd itd. Generalnie niemal każde pieniadze można wydaćwink

> Po co ruszać takie tematy?
        Zgadzam się, nie wiem, po co poruszac takie tematy, zwłaszcza, ze piszą tu
        osoby 19letnie i 40letnie. Trudno porównywac sytuacje osoby dopiero po maturze
        z sytuacja osoby z kilkunastoletnim dorobkiem zawodowym i wiekszym bagazem
        doświadczeń.
        • zuzanna56 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:24

> Zgadzam się, nie wiem, po co poruszac takie tematy, zwłaszcza, ze piszą tu
          > osoby 19letnie i 40letnie. Trudno porównywac sytuacje osoby dopiero po
          maturze
          > z sytuacja osoby z kilkunastoletnim dorobkiem zawodowym i wiekszym bagazem
          > doświadczeń.

Zgadzam się.
    • porzeczka.dzika Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:18
      Mamy 3 razy tyle i jest ok.
      4000 wydaje mi się kwotą średnią (na cztery osoby).
    • kozaki_wiesi Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:20
      Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Parę lat temu wydawało mi się to
      wystarczającą kwotą. Jednak wraz ze wzrostem zarobków rosły też potrzeby i
      widzę, że 10tys. na gospodarstwo domowe to obecnie wymagana przeze mnie kwota.
      • zuzanna56 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:25
        Święta racja.
        Parę dobrych lat temu mieliśmy pewnie te 4.000 i niczego nam nie brakowało.
        Teraz mamy 6.500 i też jest dobrze. Gdybysmy mieli więcej to pewnie byśmy
        przyzwyczaili sie do tej sumy.
      • zojkaojka Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:32
        A tak mniej serio , ale prawdziwie , to ja bym te 4000 wydała na siebie samą.
        Studia doktoranckie , zabiegi kosmetyczne , książki , kino , kurs językowy ,
        basen , wyjazdy zawodowe i...na pewno by mi zabrakłosmile Ale ja nie chcę nikomu
        udowadniać ,że "tak świetnie sobie radzi za 2400". Ja chcę by wymienione
        powyżej luksusy(hmmmm...)były normalne.Nie tylko dla mnie zresztą.Chcę też
        wykształcić dzieci i ułatwić im start więc...
    • joanna_poz Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:29
      mamy sporo powyżej 4 tys na 3 osobowe gospodarstwo domowe.
      przy stałych opłatach comiesięcznych rzędu 3 tysiace złotych - 4 tysiące to
      byłoby mało.
      z drugiej strony mając 4 tysiace złotych nie porywalibysmy się na kredyt na dom
      z ratą 850 zł i trochę inaczej gospodarowalibysmy taka kwota - niestety za cenę
      rezygnacji z wielu rzeczy.
      • gwiazdka114 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 14:37
        joanna_poz napisała:

> mamy sporo powyżej 4 tys na 3 osobowe gospodarstwo domowe.
        > przy stałych opłatach comiesięcznych rzędu 3 tysiace złotych - 4 tysiące to
        > byłoby mało.
        > z drugiej strony mając 4 tysiace złotych nie porywalibysmy się na kredyt na
        dom
        >
        > z ratą 850 zł i trochę inaczej gospodarowalibysmy taka kwota - niestety za
        cenę
        >
        > rezygnacji z wielu rzeczy.

joanna a co powies zna to mając ratę kredytu 1000 zł plus ubezpieczenie 150 zł
        do czasu wpisu do hipoteki, czyli razem 1100 a zarobek 1600, 1700 jak wypali, 3
        osoby w gospodarstwie domowym.
        I niestetyu trzeba się porywać na kredyty jak się nie ma dachu nad głową.
        • joanna_poz Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 14:47
          Ja bym się nie zdecydowała, bo po zapłaceniu raty i rachunków za media juz by
          nic z tych 1700 złotych nie zostało...

Wy podjęliście odważne wyzwanie - i ufam, że aby mu sprostac będziecie mieli
          dużą determinację do powiększenia Waszych dochodów.
          • gwiazdka114 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 15:14

joanna_poz napisała:

> Ja bym się nie zdecydowała, bo po zapłaceniu raty i rachunków za media juz by
            > nic z tych 1700 złotych nie zostało...
            >
            > Wy podjęliście odważne wyzwanie - i ufam, że aby mu sprostac będziecie mieli
            > dużą determinację do powiększenia Waszych dochodów.

wiesz co te dochoty z nadgodinami, sa miesiące gdzie nadgodzin nie ma i pensja
            goła 1200. A więc jestem na skraju rozpaczy. Ale musze gdzies mieszkać. Opłaty
            za czynsz i prąd i wode to 500 zł, więc pensji nie starcza na opłaty. pożyczamy
            narazie, ja do pracy nie moge iśc bo co z dzieckiem i koło zamknięte.
    • chicarica Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:40
      Mało to może nie, ale bez większych rewelacji.
    • sara.24 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:46
      To zalezy od stylu życia, miejsca zamieszkania, wielkości rodziny. Dla rodzin
      gdzie pracuje jedna osoba i zarabia 1000, a są dzieci, 4000 będzie kwotą
      nieosiągalną i bardzo wysoką. Dla kogoś z większego miasta, kiedy oboje pracują
      i zarabiają w okolicach sredniej krajowej, mają kredyty, będzie to kwota na
      normalne życie bez szaleństw. Dla zarabiających 10000 i mających wydatki
      proporcjonakne do zarobków, utrzymanie rodziny za 4000 będzie niemożliwe.
    • pamelia Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 11:51
      Jak juz ktoś powiedzial - im więcej zarabiamy tym więcej wydajemy. Jak
      zarabiałam 1000 netto miesięcznie, maż 1500, to tez nieźle sobie radziliśmy.
      Teraz mamy ok 7-8 na 4os. rodzinę i też ie wydaje mi się to dużo. No może ie
      muszę atrzeć na ceny artykułów spożywczych i biorę np. ten jogurt czy ser który
      lubie a nie ten tańszy. Ale spłacamy długi (budowa domu)i poszaleć za te
      pieniądze nie możemy. Gdyby teraz nasze dochody spadły do 4 tys to ciężko to
      odczulibyśmy ale w nędzę nie wpadlibyśmy. Z kolei gdyby te 4 tys. na miesięc
      mieć wtedy gdy mieliśmy 2500 to wydawałoby mi się że mamy mnóstwo kasy.... Po
      prostu im masz więcej tym szybciej przyzwyczajasz się do pewnych rzeczy i stają
      się dla ciebie standardem (nawet nieuświadomionym) a jak tych pieniędzy nie
      masz i nie miałaś wcześniej to nie odzczuwasz ich braku i dobrze sobie bez nich
      radzisz i nawet odłożyć potrafisz.
    • ciocia_luta Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:14
      Napisze tak,
      mamy wiecej niż 4 tys netto na 3 osoby.
      I powiem tak, że to kokosy nie są. W momencie, gdy sie mieszka w duzym miescie,
      ma jakies kredyty, przedszkole/szkołe dla dziecka za 800 zeta, spedza sie czas
      aktywnie - a nie przed tv, ma sie potrzeby troche wieksze od jedzenia
      sniadania/obiadu/kolacji to 4 koła to bardzo mało.
      • edycia274 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:15
        My mamy nie całe 2 tys na 3 osoby psa i kota. w tym dziecko ciągle bardzo
        chorujące. Ja nie pracuje. A jako pielegniarka zarabiałam 700zł na reke.
        • egoya Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:35
          MY mamy niecałe 2 tyś. na 4 - osobową rodzinę. Mamy tez dwa całkiem przyzwoite auta, ubieramy się całkiem dobrze (może nie w markowe ubrania, ale ładne i gatunkowo dobre ubrania), dzieciaki mają co jeść, czym się bawić, w co się ubrać. Mieszkamy w domu mojej mamy, ale musielismy zrobić wszystko (tynki, łazienkę, okna, ocieplenie, struktura, balkon, ogrodzilismy dużą działkę, teraz przymierzamy się do wymiany podłogi). Niektórym wydaje się, że jak mieszka się na wsi to można zaoszczędzić nie wiem jakie pieniądze (nie pałci się czynszu...), tyle że niewiele osób dolicza wszelkie koszty dodatkowe, jakich nie mają ludzie w blokach. W dodatku mąż pali, dojeżdża do pracy, ja woże starszaka do przedszkola
          I żyjemy za te 2 tyś. i nie narzekam. Pewnie, że chcielibyśmy zarabiac więcej, ale ja w tej chwili opiekuję się jeszcze naszym 2-latkiem, więc nie jest to możliwe. Ale obiady jemy w domu, nie w lokalach, i nie stać nas na wycieczki zagraniczne, tylko na wczasy w POlsce. A ze znajomymi też spotykamy się średnio dwa razy w m-cu i robimy sobie imprezy.
          Dla mnie więc 4 tyś. to dużo.
    • burza4 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:24
      to że ludzie w większości zarabiają bardzo mało nie świadczy jeszcze o tym, że
      4 tysiące to jakieś kokosy, biorąc pod uwagę obecne ceny (mieszkań, czynszu,
      wakacji) o ilości osób na utrzymaniu nie wspominając.

taką pensję miałam ładnych parę lat temu - na 2 osoby, i też nie uważałam że
      pławię się w luksusie, wystarczało na godziwe życie bez konieczności zaciskania
      pasa, z nadwyżek odkładałam na kupno większego mieszkania i samochodu.

pojęcie dobrych zarobków dla mnie oznacza stan, kiedy nie trzeba się martwić o
      to, skąd wziąć kasę na prywatną wizytę lekarską, wakacje, czy nagłe wydatki
      typu naprawa samochodu. I kiedy człowiek nie musi się zastanawiać, czy może
      sobie pozwolić na kupno butów zimowych dla siebie i dziecka w jednym miesiącu.
      • zuzanna56 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:42
        Chodzę prywatnie do lekarza, jak jest potrzeba to kupujemy w jednym miesiącu
        buty dla 3 osób, inne ubrania dla 4 osób, gdyby nagle zepsuł sie samochód to po
        prostu wzięlibyśmy odpowiednią sumę i pojechalibyśmy do warsztatu go naprawić.
        Jeździmy na wakacje choć za granicę ostatnio rzadziej ale w Polsce potrafimy
        wydać 5000 na urlop.
        Ale nie uważam że mamy dobre zarobki. Nie narzekam, te 6500 starcza nam
        spokojnie. Dla mnie dobre zarobki to byłoby 10000-12000 na miesiąc.
    • nisar Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:25
      Wszystko zależy od tego, gdzie się mieszka.
      Dla przykładu: mąż umówił się ostatnio u nas we stolycy na wymianę opon (sama
      zmiana, nie kupno). Podano mu cenę 107 zł.
      Ponieważ jechał zamknąć działkę na zimę zmienił te opony 20 km od Warszawy - w
      Mińsku Mazowieckim.
      Zapłacił 61 zł. z fakturą.
      I tak ze wszystkim proszę Państwa.
    • ania.silenter moim zdaniem jest tak jak pisze Melka 24.11.06, 12:38
      4 tys? Dużo czy mało? Zależy na co się wydaje te pieniądze. Na tzw. życie? Bo
      np. u nas na życie zostaje z dochodów ponad dwa razy większych ok. 1500-1700
      zł. Dlaczego? Bo bez przerwy inwestujemy w dom/drogę dojazdową/działkę (inaczej
      mieszkalibyśmy pod mostem), spłacamy ratę za samochód, płacimy opiekunce,
      spłacamy jeszcze dwa inne kredyty.
      Kilka miesięcy temu straciłam pracę, na szczęście na wypowiedzeniu jeszcze
      znalazłam nową, ale gdyby nie to pożegnalibyśmy się z moją pensją (wyższą niż
      ta średnia krajowa) i też musielibyśmy żyć.
      Naprawdę marzę o sytuacji, kiedy będę miała te parę groszy (z mojej pensji!) na
      jakiś ciuch albo perfumy a nie na instalację gazową albo drogę albo schody
      albo...itd.
      pozdrawiam
    • mynia_pynia Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:41
      No przepraszam, ale średnia krajowa dotyczy pracy jednej osoby.
      Jeśli ktoś ma 4tys i wychowóje dwoje dzieci (czyli 4tyś ma na 4 osoby) a żona
      twierdzi że mąż dobrze zarabia i nie musi iść do pracy to sorry, ludzie na
      głowę poupadali !!!

Bo dla mnie to określenie "mąż dobrze zatabia i nie muszę pracować" oznacza że
      do domu przynosi co miesiąc 10tyś, a my mamy już dom, samochód, wszyscy są
      zdrowi, jest kasa na wakacje, na zachcianki, itp.

Ludzie są w stanie utrzymac za 1000zł miesięcznie.
      • zuzanna56 Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:50
        I tu się zgadzam.
    • malgra Re: wystarczająco 24.11.06, 12:51
      dla jednych wystarczająco aby godnie żyć dla drugich taka kwota jest marzeniem
      a dla trzecich to śmieszne pieniądze.
      Według mnie 3-4 osobowa rodzina jest w stanie spokojnie żyć z czterech tysięcy
      miesiącznie.
    • mathiola Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 12:55
      nam by nie starczyło... ale 2 tys. to rachunki (razem z wynajmem mieszk.)
    • madziaaaa Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 13:01
      W Łodzi, dla 3 osobowej rodziny starcza spokojnie, nawet na małe przyjemności,
      ale bez szaleństw specjanych i bez odkładania na konto. Ale bez zmartwień, ze
      nie starczy na "coś tam" i bez odmawiania dzieciom różnego rodzaju atrakcji.
    • yenna_m Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 15:04
      nie jest zle, ale bez rewelacji, moim zdaniem.
    • g0sik Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 15:47
      Zależy gdzie się mieszka i jakie ma koszty stałe. Dla nas (Wa-wa, 2+1) to mało,
      bo ok., 4 tys. wynoszą nasze koszty stałe. Zarabiamy dużo, wydajemy sporo, ale
      też odkładamy, co miesiąc 2-3 tys. na czarną godzinę. Wiem, że wielu ludzi
      marzy o dochodzie 4 tys. ale to nie znaczy, że dla wszystkich to szczyt
      marzeń....
    • ewazak Re: 4 tys. to mało? A średnia krajowa ok.2400 24.11.06, 15:56
      Moim zdaniem czy 4 tyś. wystarczą zależy od wydatków i tutaj nie myślę o
      zbytkach typu: kosmetyki, ciuchy firmowe, drogie wczasy itp. U nas kredyt na
      dom, niania, przedszkole daje ponad 2 tyś miesięcznie. A gdzie opłaty: woda,
      prąd gaz ipt. Robi się z tego ok. 1 tyś . Więc z 4 tyś zostałby 1 tyś., o
      zbytkach za tę kwotę nie ma mowy. Z biedą wystarczy na jedzenie dla 4 osobowej
      rodziny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka