kain_brat_abla 20.01.07, 17:42 Jako przyszły dziadek czuję się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klef Re: Być dziadkiem, być babcią 20.01.07, 21:17 kain_brat_abla napisała: > Jako przyszły dziadek czuję się dobrze. ja z koleji jako przyszla babcia tez czuje sie swietnie choc trudno mi w to uwierzyc ze czas tak szybko leci i konczy sie pewien etap mojego zycia a zaczynac sie bedzie nowy radosny. Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: Być dziadkiem, być babcią 20.01.07, 22:09 ja mam wnuka 9 lat, ale się czuje już taką staruszką nie mam siły. Mam dwóch synow, może jak urodzi się wnuczka to siły wrócą. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodytatus Re: Być dziadkiem, być babcią 20.01.07, 22:14 moje rodzice najpierw byly w szoku, tzn tata. ale w koncu moja babcia byla mlodsza i ten argument jakos zadzialal no i teraz bardzo sie ciesza ze maly istnieje, choc smuci ich to ze rzadko go widza. ale ja w koncu tez. bo maly daleko u mamusi Odpowiedz Link Zgłoś
maybe111 Być dziadkiem, być babcią 20.01.07, 22:23 Mam troje wnuków i dlatego NIE IDĘ na wcześniejszą emeryturę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Być dziadkiem, być babcią 20.01.07, 23:33 Jako rodzicom ciągle brakowało czasu dla własnych dzieci,teraz mamy go dużo i możemy go darować wnukom i wnuczkom -i to jest wspaniałe.Oczywiście nie mamy zamiaru zastępować rodziców a tylko w miarę i delikatnie pomagać,bo i im podobnie jak i nam brakuje czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
olina2 Re: Być dziadkiem, być babcią 24.01.07, 17:39 Chciałam napisać o tym, jak można nie widywać wnuków będąc prawie obok nich, nie interesować się ich losem. Nie iść na dzień babci do szkoły na przedstawienie, bo nie lubię spędów. Nie pamiętać o urodzinach. I niby być bardzo wykształconą osobą. I uważać się za bardzo kulturalną. Kto to? To moja teściowa- niby babcia. Pozdrawiam Olina Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: Być dziadkiem, być babcią 19.01.08, 20:07 witam w klubie-moi teściowie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Być dziadkiem, być babcią 25.01.07, 13:54 BArdzo się cieszę, że ten artykuł przeczytali nie tylko rodzice, ale i dziadkowie. Moja mama, jak urodziłam 4 lata temu pierwsze dziecko, gdy ujawniła się pomiędzy nami różnica zdań, na temat pielęgnacji niemowlęcia i leczenia alergii, powiedziała mi, że mądrzyć się będę mogła, jak już odchowam dwójkę dzieci. A teraz, gdy urodziłam drugie maleństwo (19.01.2007), to po pewnej dyskusji mama powiedziała:"Hm, muszę coś na ten temat przeczytać." Odpowiedz Link Zgłoś
zawszejolanta Być dziadkiem, być babcią 20.09.07, 10:10 Tak to piekne byc babcia , sama mam dwoje wnuczat , ale z jedna sprawa nie moge sobie poradzic , moze ktos mi pomoze ,a mianowicie , pierwszy wnuczek , ma teraz trzy latka ,od poczatku mieszkal z rodzicami swoimi z dala odemnie , natomiast drugi , gdy sie urodzil byl bardzo chory , a potem zamieszkal ze mna i ze swoja mama, a teraz corka chce sie wyprowadzic i to tez wedlug mnie robi zyciowa glupote , ale to mniej wazne , najbardziej niepokoi mnie fakt , ze ona sobie nie poradzi z malym , bo ma on 10-miesiecy , jak u mnie mieszkala , to duzo jej pomagalam , a teraz bedzie musiala sama to wszystko robic , i tu jest moj niepokoj jak ona sobie da rade , najbardziej zalezy mi na wnuczku , boje sie , ze corka nie da mu jedzenia na czas , ze nie bedzie tak zadbany jak wtedy gdy byl u mnie , po prostu boje sie o mojego wnusia , ja juz psychicznie nie moge tego zniesc , blagam o jakakolwiek pomoc , jak mam sobie ztym poradzic , jezeli jest ktos , kto doskonale wie o czym pisze , to prosze pomoz mi. Odpowiedz Link Zgłoś
moniowiec Re: Być dziadkiem, być babcią 12.11.07, 14:10 szczerze - dasz sobie radę, wnuczek nie umrze z głodu czy mniejszej ilości zabawy, chyba że matka jest bardzo nieopdpowiedzialna (pije, pali przy dziecku, nie interesuje się małym, znika z domu bez żadnego ale na kilka dni - wtedy się martw). kocha dziecko? jest odpowiedzialna? to czym się martwisz?! że nie masz kontroli - właśnie tym. powiem jedno - taka babcia jak ty jast fajna, ale w czasie gdy od dziecka chce sie na chwilke odpoczać, a nie na codzień. ja bym zwiariowała, jakby ktoś wychowywał moje dziecko i twierdził że ja sobie z niczym ne poradzę. to podkopywanie autorytetu rodziców (jesli jej to mówisz np. przy dziecku) i wiary w siebie młodej matki. byłas kiedyś matką - wiesz że wszystko da się zrobić. daj jej byc sobą - bo teraz jest tylko twoja córka, a nie matka twojego wnuka... jestem sama teraz w ciąży, mi nikt nie pomoże, bo mieszkam daleko od babc i obie pracują na etacie. ale nawet jakby miały pomóc to nie chciałabym być 24h obsługiwana, bo nie czułabym się matką, tylko karmicielką... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Być dziadkiem, być babcią 20.09.07, 10:22 Zgadzam sie ze zdaniem "Jest to również okazja do wzbogacenia relacji z naszymi własnymi dziećmi, które teraz - w pewnej płaszczyźnie - stają się naszymi partnerami. Córka, która została matką, zyskuje zupełnie nowe spojrzenie na własną matkę, może ją teraz lepiej zrozumieć.". Teraz dobrze rozumiem moja mame, stojaca w oknie, jak wracalam z nocnych imprez , Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Być dziadkiem, być babcią 19.01.08, 21:28 a najgorzej, że juz potem do końca życia trzeba sypiać z dziadkiem...) Odpowiedz Link Zgłoś