Dodaj do ulubionych

planujecie drugie dziecko?kiedy?

10.03.07, 14:04
Witam.
Tak sie zastanawiam kiedy bylby dobry moment na drugie dziecko?mam synka z
grudnia 2005, chcialabym drugie, ale mamy tylko 2 pokoje i wiem, ze z dwojka
dzieci bedzie juz naprawde ciasno(teraz juz brakuje miejsca).mamy w planie
budowe domu, ale to za jakies dopiero 3 lata.Nie chce zeby byla taka duzo
roznica wieku?Sama nie wiem....ale wiem jedna chce miec 2 dzieci, (ja i maz
juz jestemy jedynakami).....jakos mi sie zrobilo smutno...jak jest u WAS?
Obserwuj wątek
    • sabka22 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 14:21
      Ja planowałam 2lata rożnicy,teraz mam synka ma roczek i niestety od wczoraj
      jestem samotną mamą...wiec nici z planow,mam dołka...
      • saga78 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 14:26
        oj przykro mi...

• sabka22 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 14:29
          Mi tez i to bardzo a miałam dzis robic roczek...jestem załamana,dlaczego mnie
          to spotkało?!zawsze marzyłam o wspaniałej rodzinie,jak czytałam ze chcecie
          budowac dom to normalnie zazdroszcze ci!
    • b-azylia Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 14:46
      Moje pierwsze dopiero ma się urodzic, ale chcę tu dac inne przykłady -
      mieszkałam kiedyś w bloku z sąsiadami, którzy w 2 pokojach mieszkali z 3 ( 2
      diewczynki i chłopak) dzieci, do tej pory zresztą tam mieszkają, dwójka z dzieci
      juz zdażyła pójśc na studia, ja ze swoim rodzeństwem sztuk jeden mieszkliśmy w 3
      pokojach, myslęjednak że tamta rodzina była dużo bardziej szczęsliwa. Moja
      przyjaciółka natomiast chowa
      dwójeczkę w kawalerce...sama mimo że mieszkała w domku jednorodzinnym i miejsce
      było - dzieliła pokój, nie malutki ale tez nie jakiś salon - z 2 jeszcze
      siostrami...myśle, że jeśli chce sie miec dzieci to powinno się je miec, dzieci
      to nie dom, nie można wszystkiego zaplanowac a czasem robi się w pewnym momencie
      za poźno, oczywiście ze chcialaoby sie zyc najwygodniej jak sie da, ale wtedy
      chyba w ogole dzieci sie nie powinno miecwink)Z perspektywy przyszlej dopiero mamy
      mysle,ze jesli radzisz sobie organizacyjnie z jednym brzdacem to nie ma co
      czekac - 3 lata ( o ile uda ci sie zajsc szybciutko to do tych 2 latek malego
      musisz doliczyc okres ciazy )to jeszcze fajna róznica, a i ty odpoczniesz od
      pieluch raz a dobrze!
    • zyleta_w Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 14:52
      Ja też Ci współczuje, życie jest czasami popieprzone. Ale nie martw się, będzie
      drugie dziecko, będzie Ci wtedy naprawdę wspaniale, bo przecież DZIECI - to
      samo SZCZĘŚCIE. Jak masz rodzinę , która Ci pomoże, to będzie OK. Ja mam synka
      18 miesięcy i już od grudnia myślimy o drugim dziecku, ale na razie starania
      nie dały rezultatu.smile))))))))))) Też mam 2 pokoje i pewno trochę będzie mało
      miejsca dla dwóch szalejących szkrabów, ale jakoś damy sobie radę. Trzymaj się,
      głowa do góry.

Pozdrawiam
      Zyleta i Adi
      • gabmar1 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 16:00
        witam. Szymonek urodził się nam w maju 2004r a we wrześniu 2006r zostaliśmy
        rodzicami Julki. szczęście podwójne,bo po 1 drugi skarb a po 2 córka. mamy więc
        komplet. małe problemy były w drugiej ciąży,bo przy synku nie można było się
        tak "rozleniwić" jak w pierwszej ciąży,nie można było sobie odpocząć i pomoc
        kogoś bliskiego jest na wagę złota.. a teraz... teraz jest fajnie. szczęście i
        radosne chwile. są też te gorsze momenty,ale o tych akurat szybko się zapomina.
        i fajnie też jest jak ma się kogoś do pomocy - chociażby na spacer. ale tak
        naprawdę wszystko zależy od charakterów dzieci i od tego jaka jest różnica
        wieku między nimi. wszystko więc jest sprawą indywidualną i nie można nic
        uogólniać. ale SZCZERZE POLECAM !!! im dłużej się człowiek zastanawia tym
        gorzej. czasami trzeba iść za ciosem.

pozdrawiam
        • zulcia73 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 21:24
          ja mam trójkę Julia-2001 Igor-2003 Kasia-2006,dodam że również nie mam
          cudownych warunków mieszkaniowych ale jakoś sie mieścimy,dużo roboty przy
          trójce maluchów ale ile radoścismile
    • komyszka Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 16:35
      a ja nie planujesmile zawsze chciałam tylko 1 dziecko. ja i maz bylismy jedynakami
      i bardzo dobrze oboje wspominamy dziecinstwo w tym aspekcie. nigdy tez nie
      zdecydowałbym sie na dziecko przy tzw. "ciasnocie". wiem z autopsji jak to
      wygląda i to nie dla mnie. a a`propos róznicy wieku- dzis w superniani padło
      zdanie ze taka róznica wieku jest dobra jaką wybiorą rodzice. i to wg mnie ma
      sens.pozdrawiam!
      • gabmar1 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 21:00
        chyba coś tracisz w życiu... ale raczej się o tym nie przekonasz !!! ja też
        jestem jedynaczką,ale zawsze chciałam mieć max 3 !!! fajną 3 fajnych
        dzieciaków !!! naszych dzieciaków !!! i żadne mieszkanie i żadne pieniądze tego
        nie zmienią !!! ale jak to powiadaja : NIE TWÓJ WÓZ NIE BĘDZIE CIĘ WIÓZŁ !!!

pozdrawiam
        • komyszka Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 13.03.07, 14:58
          ja uwazam ze absolutnie nic nie tracesmile a co do warunków mieszkaniowych i
          finansowych- nie sa byc moze najwazniejsze ale co najmniej kluczowe.
          przynajmniej dla mniesmile bo nie lubie alternatyw typu: albo kupuje sobie ksiazke
          albo dziecku buty lub albo dziecko oglada bajke albo ja pracuje. to oczywiscie
          moja prywatna opinia a kazdy postepuje wg własnych zasad. rowniez pozdrawiam!
          • saga78 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 15.03.07, 10:50
            widac, zeroznica jest nie istotna, to wszystko zalezy od postepowanie rodzicow
            wzdkedem pierwszego dziecka kiedy pojawi sie drugie, aby nie czylo sie
            opuszczone i nie czulo braku zainteresowania, bo pozniej faktyzcnei moze wrocic
            sie z rozwoje nasladujac mlodsze rodzenstwo, ale mysle, ze to tylko zalzey od
            rodzoow....wszystkim zycze jak najlepiej.... i max 3 dzieckismilesmilesmilesmilesmile
    • dragon_fruit Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 21:46
      nie spie 7 miesiac
      poki co fenkju very macz za kolejnego smile
      • lidkaaa Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 21:54
        dragon...też nie spię od 7 miesięcy,ale jak się obejrzę za siebie i rzucę okiem
        na śpiacego grzdylonka to od razu bym chciała drugiego do kompletu.Nawet do tej
        kawalerki wink No ale na koniec roku maluję 2 pokoje uff
        • dragon_fruit Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 21:56
          no moze i mi sie zmieni...
          metrow mam na osmiorosmile
    • benignusia Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 21:59
      MY MAMY DWA MALUTKIE POKOIKI.OD KWIETRNIA ZACZYNAMY SIE STARAć O DRUGIE
      DZIECKO,NASZA mała ma teraz 10 i pół m-ca.chcemy małą róznicę wieku,uważamy że
      jest super.
      • dragon_fruit Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 22:00
        nie podniecaj sie tak-wyłącz capsa
        • benignusia Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 22:26
          dragon_fruit napisała:

> nie podniecaj sie tak-wyłącz capsa
          wiesz co,jak nie chcesz to nie czytaj.
          Może ty się za bardzo podniecasz....
          • dragon_fruit Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 22:44
            hahaha
    • anetina Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 22:05
      plany takie - że jak Mały będzie miał 7 lat big_grin
    • kiniasek Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 22:50
      nie planuje nigdy w zyciu...jeden Dioboł mi starczy i dość !!!!!!
      • iwonia2 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 10.03.07, 23:20
        nie planowalam drugiego dziecka, aczkolwiek gdzies tam w podswiadomosci chcialam
        dla synka rodzenstwo no i stalo sie ,piec lat po narodzinach pierworodnego
        pojawila sie na swiecie mala siostrzyczka.
        • saga78 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 12.03.07, 08:03
          to sprawa indywidualna, jaka roznica wieku... ja uwazam ze max 4-5 lat.Ale tez
          wazne sa warunki mieszkalne i finansowe....to tez o tym decyduje...
          • janeczka79 ... 12.03.07, 08:45
            Kazda róznica jest dobra...wszystko zależy od rodziców, podejścia, wychowanie!
    • renia731 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 12.03.07, 08:55
      A ja mam dwie wspaniałe coreczki Natalkę (6,5) i Maję (1). I myslę że ta
      rożnica wieku -5,5 roku- nie jest taka zła. Jak Natalka miała 2 latka to byłam
      taka już "wolna", że mowiłam że prędko nie chcę drugiej dzidzi. Wrociłam do
      pracy, przesypiałam całe noce...smile Ale jak już miała 4 latka to zatęskniłam za
      maleństwem, bo ona tak szybko rosła. Jednak decyzja zapadła dopiero jak Nati
      miała 5 lat.
      Urodziła się Maja i Nati troszkę pokazywała rogi, ale nie było to do
      nieogarnięcia. A teraz świetnie się bawią ze sobą - Maja wpatrzona w siostrę
      jak w obraz i największe łzy przechodzą jak Nati ją rozśmiesza.
      Nie najważniejsza rożnica wieku, ale sposob wychowania.
      A jeszcze jedno - też mam 2 pokoje (40 m).
    • mamajulki080506 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 12.03.07, 09:09
      Julka ma teraz 10 mcy, nastepne dziecko chciałabym urodzić na wiosnę 2008, a po
      dwóch latach jeszcze jedno...jak Bóg da...
      Nie mamy własnego mieszkania (wynajmujemy 2-pokojowe) mieszkamy daleko od obu
      rodzin, zakładamy możliwość zmiany pracy i przeprowadzki w międzyczasie...
      i jednego jesteśmy tylko pewni: chcemy mieć trójeczkę bobasów !
      A reszta? Jak się wierzy, że bedzie dobrze, to będzie i już!

• mgmh Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 12.03.07, 09:21
        Zgadzam się. Nasza malutka skończyła roczek i już niedługo rozpoczynamy starania
        o drugiego dzidziusiasmile Tez wynajmujemy i mamy zamiar jeszcze w tym roku się
        budować. Nie przelewa nam się ale dzieci to największe szczęście i skarb i mimo
        nieprzespanych nocy (kolki, ząbkowanie) mam jakąś wewnętrzną siłę na następne. A
        przecież te trudne chwile szybko się zapomina gdy popatrzy się na stawiającego
        pierwsze kroki Maluszka! A dom i tak się wybuduje a czasami może pójść coś nie
        tak i np. budowa stanie i co wtedy...? Czas leci i życie to szczęśliwa rodzina -
        ludzie którzy ja tworzą a nie warunki mieszkaniowe, finansowe itp.
        Pozdrawiam i życzę każdemu by dobrze wykorzystał swoje życie po swojemusmile
      • monikzy Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 12.03.07, 13:49
        mój synek ma 9,5 m-ca. Ja chciałabym mieć nastepne dzidzi jak on będzie miał
        ok. 2 latek. Mój mąż trochę kręci nosem, ale może zmieni zdanie, jeszcze trochę
        czasu jest.
    • julka261 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 12.03.07, 15:03
      na pierwszą dzidzi ja namówiłam meża (oj ciezko było) niedługo kończył 30 lat
      wiec mówiłąm zę fajnie mieć taki "prezent"i faktycznie mały spóźnił sie o 1
      tydz. od jego urodzin. Teraz mąz jest zachwycony i powiedział ze do 35 musi
      miec drugie .... i nie mam nic do gadania - tylko ze teraz hmmmm...... ale
      zobaczymy jak bedzie
      • mika1332 Re: 6 lat 12.03.07, 15:31

• kar.ola123 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 15.03.07, 13:34
      A my zaplanowalismy na ok. 2 lat roznicy, bedzie ciut wiecej (2 i 5 miesiecy) i
      dobrze wyszlo, bo ostatnio mala przeszla juz bunt dwulatka wiec mamy to juz za
      soba smile
    • dominia25 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 15.03.07, 20:55
      Hmm ja już nie muszę planowaćsmileMoja Majeczka 21 czerwca skończy roczek a drugi
      dzidziuś ma się pojawić 5 lipca.W przybliżeniu jeden rok różnicy, cóż życie
      zaskakuje. Przede mną trudne wyzwanie podobno najgorsze są pierwsze 2 lata.
      Początkowo byłam przerażona, jeszcze nie zapomniałam o strasznym porodzie,
      byłam zmeczona nocnym wstawaniem, karmieniami...Za to mój mąż za bardzo sie
      zrelaksował;P Teraz jak sobie myśle o dwóch brzdącach bawiących się wspólnie to
      nawet się cieszę. Nie wszystko można zaplanować.
    • delfina77 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 15.03.07, 20:56
      Troje dzieci w dwóch pokojach? Podziwiam was, ja bym się w takiej sytuacji
      zdecydowała jedynie na jedno a jeśli już 2 bądź więcej to koniecznie zamiana
      mieszkania na większe, nie cierpię żyć w ciasnocie. Ja też chciałabym mieć
      drugie dziecko ale nie wiem czy i kiedy bo właśnie warunki mieszkaniowe są
      ograniczeniemsad( Myślę, że dobra różnica wieku to ok. 3 lat, ale każdy decyduje
      indywidualnie
    • asiamamusia Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 15.03.07, 21:44
      Nie da się przewidzieć jaka różnica będzie dobra bo to zależy od temperamentów,
      usposobienia dzieci, charakterów rodziców, wytrzymałości matki i tysiąca innych
      czynników. Może tak być, że jeden 3-latek będzie z zazdrości sikał w majtki a
      inny będzie zachwycony, podobnie z każdą inną różnicą wieku. Sama mam siostrę
      10 lat starszą i od początku mamy kontakt rewelacyjny, ale wynika to tylko i
      wyłącznie z tego, że jesteśmy obie jakie jesteśmy pod względem charakterów,
      idealnie się uzupełniamy, poza tym ona uwielbiała programy dla dzieci, bawić
      się ze mną, nawet jako nastolatka (a ja miałam 5). Ja jak miałam lat 15 to się
      umawiałam na randki i młodszą siostrę z pewnością miałabym gdzieś, ona była
      inna. Rodzice absolutnie tego nie przewidywali, to jest przypadek, że tak się
      zgrałyśmy. W tej chwili różnica jest już zupełnie niewyczuwalna, obie jesteśmy
      dorosłe. I również płeć ta sama co nie jest bez znaczenia. Moim zdaniem drugie
      dziecko należy mieć wtedy kiedy się chce i można z punktu widzenia obiektywnych
      rzeczy (warunki jakieś sensowne, wszystko jedno co kto za warunki sensowne
      uważa) je mieć. A nie patrzeć na to, że taka różnica to to a taka to to, bo nic
      się może nie sprawdzić z tych przewidywań.
    • kto7 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 16.03.07, 17:46
      Nas spotkała w zyciu okropna tragedia i bardzo przewartosciowała nasze zycie.
      Mielismy jedna kruszyne-teraz skończyłaby 5miesiąc i na wtedy wystarczyła nam
      na całe życie..Niechcielismy więcej dzieci ..niestety z jeszcze niewiadomego
      powodu nasza kruszyna odeszła od nas...Nie byłam nigdy przewrażliwiona Matka-
      Polką, do dzieci miałam sceptyczny stosunek, oczywiscie oprócz swojegosmile. Nawet
      sobie niewyobrażacie pustki..ciszy.. jaką sie czuje gdy nagle nie ma kruszyny,
      w zyciu niczego nam tak nie brakuje-trudno to opisać.
      W każdym razie teraz juz staramy sie o kolejnego maluszka, a potem jak tylko
      sie zagoje kolejnego i kolejnego..i tak do 36 ile Bóg dasmile Co prawde mozemy
      sobie na to pozwolic..nie ograniczaja nas ani warunki mieszkaniowe, ani
      finanse...ale wierzcie mi dopiero strata kruszyny uzmysłowiła nam ze dzieci sa
      całym naszym życiem, szczesciem, przyszłością...po co nam wielkie pieniądze
      skoro nie mamy na kogo ich wydawać (a wiem ze swojego doświadczenia, ze w końcu
      nudzi sie tracenie pieniędzy tylko na siebie-jakkolwiek głupio to nie brzmi),
      po co domy, inwestycje skoro nie mamy komu tego przekazać...
    • kasia2705 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 17.03.07, 15:47
      Olaf skonczy w maju rok a my od czerwca zabieramy sie do roboty wink Tak wiec
      moze na wiosne 2008 bedzie czworka - dwoje naszych i dwojka przyrodnia ( z
      bylego zwiazku Mm) smile))
    • paula6666 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 17.03.07, 17:52
      Ja nie planuje drugiego dziecka.Sama mam brata i nigdy nie byłam z tego powodu
      zadowolona.Nie miałam i nie mam dobrego kontaktu z bratem.Nie chcę znowu
      przeżywać bólu porodowego,połogu,nieprzespanych nocy,strachu związanego z
      powrotem do pracy itp.Też chcę sobie "pożyć", mieć coś od życia,spełniać swoje
      marzenia a nie tylko dzieci i dzieci.Mój synek na teraz 6,5 mca i z pewnością
      zostanie jedynakiemsmile Moje prywatne zdanie jest takie, że 2 dzieci + 2 rodziców
      w dwóch pokojach to zdecydowanie za mało miejsca.Dzieci powinny mieć więcej
      miejsca i swój pokój.To moja opinia i nikt nie musi ją podzielać.
      • delfina77 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 17.03.07, 19:25
        Ale ja ją podzielam
        • piedor Re: Tak 17.03.07, 23:21

ale najwczesniej za 2 lata. Corka ma na razie pol roku i chce poswiecic jej jak
          najwiecej czasu to jedno a po drugie teraz jestem na wychowawczym az corcia
          skonczy rok, potem wracam do pracy i chce troche popracowac a nie od razu
          zachodzic w ciaze. Tylko lata leca juz 33 niedlugo.
          • aishka2307 Re: Tak, drugie i jak Bozia da trzecie też 18.03.07, 10:15
            W lipcu Emi skończy rok, od maja zaczniemy starac sie o drugie dziecko - tak
            żeby przyszło na świat ok. luty/marzec/kwiecien 2008 i jak Bozia da nam to
            szczęście, to jeszcze wrzesień/październik 2009 trzecie dzidziuś. ha - i nie
            pytajcie mnie o warunki mieszkaniowe, nie pytajcie (mały pokoik u teściów, dom
            w budowie), to nie jest ważne, to w ogóle nie jest ważne. dzieci to sens życia,
            cos najcudowniejszego na świecie. Ale każdy ma na ten temat swoje zdanie. I ja
            szanuję zdanie innych kobiet i szanuje ich wybory. Pozdrawiam
    • oda100 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 18.03.07, 13:32
      maly ma 20 m-cy i jest coraz lepiej, dal nam popalic przez pierwszy rok, nocy
      jeszcze nie przesypia. Moze jak pojdzie do przedzkola, bo jakby drugie byloby
      podobne to sie zameczymy. Mamy warunki mieszkaniowe, fianansowe, tylko czekamy
      na "spokojniejsze" czasy, kiedy maly bedzie wiecej rozumial, komunikowal sie
      itp.
      Moj maz raczej nie chce drugiego, ja jestem jeszcze w stanie przezyc druga
      harowkesmile
      • dota77 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 18.03.07, 15:47
        A ja uważam, że najlepszy moment jest taki kiedy się poczuje że to już czas,
        kiedy patrzy się na przyszłe mamy i podziwia się ich brzusie z lekką tęsknotą
        za takim stanem. Najważniejsze żeby rodzice byli na to gotowi, szczęśliwi.
        Jestem aktualnie w 36 tygodniu, ciąża zagrożona. Pierwszy synek ma już 4 latka i
        dzięki temu że chodzi do przedszkola mam czas na to aby dużo wypoczywać bo to w
        mojej sytuacji jest konieczne. Zawsze chcieliśmy z mężem mieć dwójkę dzieci,
        pierwszy synek dał nam nieźle w kość, do roku potworne kolki, nieprzespane noce
        prawie 1,5 roku. Wtedy nie myślałam o drugim, wiedziałam że psychicznie nie
        dałabym rady. Potem był burzliwy okres 2,5 roku. W międzyczasie pobudowaliśmy
        dom i nie muszę już ciągnąć się na 4 piętro bez windy. Jestem szczęśliwa, bo
        wiem że dużo czasu poświęciłam pierwszemu synkowi i teraz jestem gotowa na
        drugie. A starszemu można już sporo wytłumaczyć, zrozumie, pomoże, pyta mnie jak
        się czuje, urządza z nami pokoik dla dzidzi, poprosił aby kupić mu baby born i
        bawi się lalą, opiekuje się nią, nosi w foteliku...pięknie to wygląda i nie może
        doczekać się na braciszka...My też smile Także wydaje mi się że to jest
        indywidualna sprawa i dużo zależy od temperamentu pierwszego dziecka.
        Pozdrawiam
        • aneteez1 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 18.03.07, 21:03
          ja mam 5 miesiecznego szkraba, mial kolki przez 1,5 m-ca, nie spal po nocach i
          w ogle ciagle cos, teraz musze sie z nim ciagle bawic. Bardzo lubi zabawy z
          mama! mama ztez ale nie przez caly dzien!!! jestem troche wykonczona tym
          wszystkim! poczawszy od ciazy do dzisiejszego dnia, choc juz sie zaczyna jakos
          normowac to wszystko. nie planuje drugiego narazie, chce pozyc i zrobic cos
          dla siebie! Jak Bog da to bedzie a jak nie to nie, ale przez najblizsze 6 lat
          to nie planuje.metrow mam 66, trzy pokoje. teraz jest ok:sypialnia , salon i
          pokoj dziecka.
    • jolantak5 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 18.03.07, 23:19
      Ja zawsze chciałam drugie dziecko, gdy się urodziła córeczka (2000rok) to po pewnym czasie chciałam drugie. Mój mąż jest jedynakiem i zawsze mówił ze będziemy mieć jedno dziecko, jemu nie brakowało rodzeństwa smile. Przekonywanie męża żebyśmy się zdecydowali na drugie dziecko zajęło mi 5 lat, różnica miedzy naszymi maluchami jest 6 lat. W tej chwili mąż nie widzi świata po za naszymi dziećmi i nawet wspominał ze smutno trochę ze już nie będzie małych stópek ( dwoje dzieci jak dla mnie to wystarczy). Myślę ze nigdy nie jest za późno na 2 dziecko mała różnica wszystko od razu duża różnica tez ma plusy córka bardzo angażuje się do pomoc przy młodszym bracie.
      • saga78 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 19.03.07, 12:10
        jak to czytam to fajnie mi sie robi na serduszku, cieksze sie ze fajnie sie
        ldziom uklada.... ja mam z grudnia 2005 a planujemy drugie najwczesniej na
        09.10.11 2009roksmile (jak juz bedzie domek) smile
    • jmama Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 19.03.07, 14:00
      Ja mam teraz 9-cio miesięczną córeczkę ale już myślę o kolejnym bobasku.
      Planuję różnicę wieku 3 lata więc jak córeczka skończy 2 latka bedziemy mogli
      zacząć się starać. Wydaje mi się że każda różnica wieku jest dobra bo każda ma
      swoje plusy i minusy i od rodziców zależy na jakie rozwiązanie się zdecydują.
      Sama mam 2 braci: jeden młodszy o 2 lata a drugi o 10. Z własnego doświadczenia
      wybieram jednak tę pierwszą opcję bo przy małej różnicy wieku dzieci traktowane
      są tak samo(prawie) a gdy po długim czasie pojawia się kolejny dzidziuś to to
      starsze dziecko musi być "duże" i wiele rzeczy rozumieć.
      A jeśli chodzi o kwestie mieszkaniowe -my mamy 2 pokoje- to nie sądzę żeby to
      był powód żeby nie mieć kolejnego dziecka. To że w danym momencie nie ma
      pieniędzy na większe lokum wcale nie oznacza, że tak będzie zawsze. A nóz w
      pewnym momencie okaże się, że mamy wielkie mieszkanie ale nie możemy go
      zapełnić dziećmi bo lata już nie te.
      Podsumowując uważam, że jak ktoś chce mieć więcej dzieci to powinien się na nie
      zdecydować bo potem może żałować.
      • delfina77 Re: planujecie drugie dziecko?kiedy? 19.03.07, 15:48
        Zgadzam się, pod warunkiem, że są perspektywy w przyszłości na większe lokum.
        Rodzice chcą mieć dzieci ale trzeba też patrzeć z punktu widzenia tych dzieci,
        chyba każde z nich zasługuje na osobny pokój, zwłaszcza jeśli to chłopiec i
        dziewczynka. Gdy są małe, może to nie mieć znaczenia ale gdy już dorastają staje
        się to wielkim problemem. Wiem coś o tym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka