Dodaj do ulubionych

cennik chrztu

30.03.07, 17:39
Chciałam się podzielić z wami swoją dzisiejszą przygodą. Byłam dziś w kościele aby załatwić formalności związane z chrztem, po czym ksiądz się spytał "płacisz teraz czy później?". Dałam więc mu 40zł. Stwierdził, że to za mało, ze chrzest kosztuje 150zł.... A że tyle nie miałam , to powiedziałam ze przyniose później. Pracuję jako nauczyciel na niepełnym etacie i zarabiam 680zł. Wydaje mi sie ze 150zł to przesada. Za ślub ten sam ksiądz dostał tyle ile chciał -650zł, bo byłam też w innej sytuacji finansowej. Teraz za 150zł wolę dziecku coś kupić. I co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • ivy15 Re: cennik chrztu 30.03.07, 17:44
      Kompletna paranoja. Wszysto zależy od księdza. Ja nie zapłaciłam ani złotówki i tak powinno być. Żadnego oficjalnego cennika nie ma i on nie ma prawa od ciebie tyle żądać. Powinno być zdecydowanie co łaska. Ja bym na twoim miejscu dała np. 50 zł. i powiedziała, że więcej nie mam, a jak się nie podoba to kościołów nie brakuje.
    • krztyna Re: cennik chrztu 30.03.07, 17:48
      Ja płaciłam 50 zł. Pani stwierdziła, ze taka jest "cena". Jak usługa.
      Zapłaciłam, bo tyle uważałam, ze można dać. Na Twoim miejscu poszłabym do
      sąsiedniej parafii i starała się tam załatwić chrzest (może u nich jest "co
      łaska" albo jest taniej). Zapewne ze swojej parafii będziesz musiała przynieść
      zaświadczenie.
      Albo - i to polecam - powiedz, ze Cię nie stać i poczekaj na reakcję drugiej
      strony. Nie tłumacz się ile zarabiasz i kim jesteś z zawodu - im nic do tego.
      Zobaczysz czy coś zaproponują.
      Mnie się wydaje 150 zł gruuubą przesadą.

tak samo zresztą jak 650 za ślub.
      • patyczako Re: cennik chrztu 30.03.07, 17:55
        tez dalam 50 zl nawet nie pytalam ile a ksiadz jeszcze czul sie skrepowany i
        bardzo dziekowal... na prawde zalezy od czlowieka... moglas powiedziec ze cie
        nie stac na 150 i co nie ochrzcilby???
    • leokadia206 Re: cennik chrztu 30.03.07, 18:31
      z tego co wiem to jest CO LASKA, i powiedz ksiedzu ze nie masz i juz. Ja teraz
      robie chrzest w wielkanoc i dalam 50 zl. Przeciez dziecko musi Ci ochrzcic a Ty
      mozesz nie miec 150 zl. Jakis wyjatkowo pazerny ksiadz, wstydu nie ma!!!
      • renia1807 Re: cennik chrztu 30.03.07, 18:46
        Też płaciłam 50 zł, dałam tyle bez pytania. I ksiądz wcale nie krzywił nosem,
        podziękował. 150 zł to jest za dużo, ja bym tyle nie dała. Wolałabym ochrzcić w
        innej parafii. Nie wiem jak u ciebie ale u nas w okolicy są 2 klasztory gdzie
        księża bardzo chętnie chrzczą, dają śluby i nie oczekują kokosów. Chytrego tego
        kiędza macie, albo ludzie już tak go sami nauczyli/zepsulismile
    • sylwia06_73 Re: cennik chrztu 30.03.07, 18:41
      To jest bezczelnosc tyle zadac.Daje sie co łaska.Ja bym wiecej niz 50 zl nie dala
    • syriana Re: cennik chrztu 30.03.07, 19:31
      a co można sądzić - prostak i tyle, w każdym zawodzie na takiego trafisz
      nie płać więcej, trzeba było od razu na miejscu powiedzieć co o tym myślisz
      • lidia23 Re: cennik chrztu 30.03.07, 19:52
        Ja zapłaciłam 100, ale do tej pory zastanawiam sie czy nie za dużosmile
        • chuck_norriss Re: cennik chrztu 30.03.07, 20:52
          Dzięki wielkie za opinie. Ja mu nie zapłaciłam, bo pogardził moimi 40zł,muszę do niego isc jeszcze raz i tak, bo kartki do spowiedzi nam dał i muszę oddac podpisane.Wtedy mu zapłacę 50zł. I wygarnę, jak będzie marudził(bo na to mnie stac jak ktoś mnie zdenerwuje).W sumie mogłam mu od razu powiedziec, co myślę, ale jestem chyba za grzeczna. Chciałam się tylko upewnic, czy jest więcej osób mojego zdania, że 150zł to za dużo. Teraz wiem, ze się nie myliłam.
          • denea Re: cennik chrztu 30.03.07, 21:12
            Pewnie że za dużo ! Przeważnie ludzie dają 50. Ja dałam 100 bo na pytanie ile
            się należy ksiądz odpowiedział "Inni dają 70 - 100, to jak pani uważa". A ja
            miałam dwa banknoty po 50 (szłam z zamiarem dania 50 zł, rozmieniłam setkę na
            pół), to co miałam zrobić.
            150 w moim mieście bierze ksiądz sławetny z niesamowitej pazerności, co ludziom
            po kolędzie potrafi powiedzieć "O, jaki sprzęt/dvd/obojętnie co zobaczy, to
            pewnie i na kościół dużo dacie". Ale on za ślub bierze 1200, więc sama widzisz
            że to wyższa szkoła jazdy.
    • tigra8 Re: cennik chrztu 30.03.07, 21:24
      Mój znajomy poszedł zapisac dziecko do chrztu, załatwił wszystkie formalności i
      już chciał wychodzic kiedy ksiądz mu powiedział:
      - pan jest mi coś winien.
      Na to znajomy odpowiedział:
      -czy ja od księdza coś pożyczałem?
      Co łaska to co łaska, u nas nie ma żadnego cennika, a ten ksiądz to sknerus i
      tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka