coco.a 16.06.07, 20:35 ...POMOCY! Czyj to tekst??? Wiem, wiem, Majka Jeżowska śpiewa, ale aymyślił to na 100% ktoś inny ;/// Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata118 Re: "Hulali po polu i pili kakao" - Mamy polonist 16.06.07, 20:42 A nie śpiewała tego Monika Borys żona Kukulskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek A dlaczego polonistki???????? 16.06.07, 20:49 Marek Dukiewicz... a poza tym, BLAGAM, nauczcie sie uzywac wyszukiwarek do jasnej cholery!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Ja też zapytam, dlaczego polonistki 17.11.16, 20:42 bo nie widzę związku Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: "Hulali po polu i pili kakao" - Mamy polonist 16.06.07, 20:46 słowa Marek Dutkiewicz muza Jeżowska. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: "Hulali po polu i pili kakao" - Mamy polonist 16.06.07, 20:53 a piosenka ma tytuł "Najpiękniejsza w klasie". Odpowiedz Link Zgłoś
denea Już kiedyś się do mnie przyczepiła na dwa dni... 16.06.07, 21:17 Jeśli i teraz tak będzie to zacznę gryźć, bo nie lubię tej piosenki Odpowiedz Link Zgłoś
coco.a Re: "Hulali po polu i pili kakao" - Mamy polonist 16.06.07, 21:20 w piosence są użyte te słowa ale wiem na pewno, ze ktoś inny to dużo wcześniej powiedział. zamęczy mnie to, no! Odpowiedz Link Zgłoś
coco.a polonistki dlatego 16.06.07, 21:17 bo w szkole średniej na polskim właśnie nauczucielka podawała nam autora tych slów (Tuwim??? Przybora???) i anegdotę z tym związaną ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: polonistki dlatego 17.11.16, 21:18 coco.a napisała: > bo w szkole średniej na polskim A nas w szkole podstawowej polonista uczył ciekawych piosenek, i co z tego? Mam o nie pytać na naszej Polonistyce? Odpowiedz Link Zgłoś
hexella coco.a 16.06.07, 21:28 www.teatrplock.pl/article.php?sid=40 przeczytaj ten tekst. Tam coś piszą o "zaklęciu" wymyślonym przez Tuwima Odpowiedz Link Zgłoś
coco.a Re: Tuwim!!! ;))))))))))) 16.06.07, 21:34 No zasnę spokojnie, to na zdrowie na pewno! A co do anegdoty, to jakiejś "zagranicznej" lasce wciskał kit, ze słowa te oznaczają iż ją bardzo kocha Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Tuwim!!! ;))))))))))) 17.06.07, 00:07 Ja znam wersję, ze wmawiał rodowitej Hawajance, ze poslki jest bardzo podobny do hawajskiego i że bez problemu da sie powiedzieć po poslku zdanie brzmiące "po hawajsku", uzyciem głosek które występują w hawajskim. Efektem jest "mali hulali po polu i pili kakao". Laska się ucieszyła, podekscytowała, po czym Tuwim ją zabił bodajże "w Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie". Też mi się zdawało, ze to Tuwim, ale google nie pomagało i wyrzucało tylko Jeżowską, na Tuwima i zdanie nie reagowało. Okazuje się, ze słusznie, wlinku jest zdanie bez niektórych spacji ) Odpowiedz Link Zgłoś
troszqmalutka Re: "Hulali po polu i pili kakao" - Mamy polonist 16.11.16, 11:47 Julian Tuwim w czasie pobytu w Nowym Jorku w latach 40. poeta poznał pewną Hawajkę i od razu zachwycił się językiem jej kraju, niezwykle płynnym i melodyjnym. Wiedząc, jak trudna dla cudzoziemca jest polszczyzna, Tuwim wymyślił na poczekaniu zdanie z elementami instrumentacji głoskowej -ma, -na, -lu, -li, -la, -k. -po, -pi: Mali na polu hulali i pili kakao i powiedział, że znaczy ono: Jesteś bardzo piękna i kocham cię. Hawajka szybko przetłumaczyła je na swój ojczysty język i odparła: O, to brzmi prawie tak samo jak nasze „Ui maoli oe! Aloha”, ciesząc się, że język polski odznacza się równie wielką dźwięcznością i melodyjnością. Odpowiedz Link Zgłoś