finkka 02.10.07, 12:36 Platforma chce, aby każdy, kto wróci z Anglii czy Irlandii, mógł liczyć na 120 tys. nisko oprocentowanego kredytu z Banku Gospodarstwa Krajowego oraz zwolnienie przez 3 lata z płacenia składek i podatków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lutowa.2007 Re: Czy uważacie to za sprawiedliwe???? 02.10.07, 12:39 eee nie wierze, zeby tak mialo byc. Odpowiedz Link Zgłoś
adellante1 Re: Czy uważacie to za sprawiedliwe???? 02.10.07, 12:40 Nie zgodne z konstytucją która jasno mówi o równosci obywateli wobec prawa. Nie moze byc zwolnień z podatku z powodu miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Czy uważacie to za sprawiedliwe???? 02.10.07, 21:51 Mimo praw zapewnionych konstytucją, taka nierówność istnieje. Jedynie Polacy z Anglii i Irlandii nie muszą się tłumaczyć z zarobionych tam pieniędzy przed urzedem skarbowym. Ci, którzy pracują w innych państwach, muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
jopowa Re: Czy uważacie to za sprawiedliwe???? 02.10.07, 13:22 a z innych krajow? Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Czy uważacie to za sprawiedliwe???? 02.10.07, 14:06 nie słyszałam nic takiego, to jakaś bzdura chyba. a jeśli w czyjejś główce powstałby taki przedwyborczy projekt, to należało by mu skopać zad. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Nieznajomość prawa szkodzi 02.10.07, 15:02 Zamiast się podniecać lepiej przeczytać ze zrozumieniem konstytucję. Taka preferencja podatkowa nie w postaci ustawy nie przejdzie przez TK. Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 chyba zaczne się dokształcać 02.10.07, 15:18 serio, bo mnie zjedzą na deser Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: chyba zaczne się dokształcać 02.10.07, 15:27 Znajomość konstytucji była wymagana w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 Re: chyba zaczne się dokształcać 02.10.07, 15:31 W liceum to ja dyskoteki miałam w głowie, a nie konstytucje Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: chyba zaczne się dokształcać 02.10.07, 15:34 No to masz skutki.P Kultura prawna jest w tym kraju żenująca, każdym shitem można ludziom podkręcić ciśnienie, bo łykną jak gęś kulki bez cienia refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Nieznajomość prawa szkodzi 02.10.07, 16:45 A religia w szkołach, brak możliwości lub trudności z lekcjami etyki, brak urlopu wychowawczego dla kobiet prowadzących działalność gosp., lustracja (chodzi o brak faktycznej możliwości dochodzenia swoich praw przed sądem), i wiele wiele innych... Niestety niektórym politykom wisi konstytucja Odpowiedz Link Zgłoś
agata7712 wyjeżdżam 02.10.07, 15:17 a potem wróce ... jak już to uchwalą ... szkoda słów Odpowiedz Link Zgłoś
haja197222 Re: Czy uważacie to za sprawiedliwe???? 02.10.07, 15:37 Czyli jak??? Za to, że zostałam, mimo tego że chłop mnie namawiał na wyjazd, za to że za..... codziennie, żeby rodzinę utrzymać to Ci co pojechali i się drobili, wrócą to podatków mają nie płacić i jeszcze niskooprocentowane kredyty???? Nie opłaciła mi się moja miłość do ojczyzny, oj nie... Odpowiedz Link Zgłoś
dee.angel To prawda 02.10.07, 20:09 ...ze taki projekt powstal: "Kluzik-Rostkowska przyznała, że w 2006 roku Zbigniew Chlebowski z PO przedstawił tzw. pakiet startowy, który zawierał m.in. propozycje abolicji podatkowej, zwolnienie ze składki rentowej oraz preferencyjne kredyty dla osób powracających z zagranicy. Podkreśliła jednak, że program proponowany przez MPiPS jest znacznie szerszy". Tyle, ze faktycznie to jest nie do przepchniecia, bo zaklada nierownosc obywateli. W takiej sytuacji kazdy wyjedzie, chocby na 2 tygodnie, byle sie zalapac na przywileje Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: To prawda 02.10.07, 21:48 Potwierdzam, jest taki projekt. Nawet dwa, jeden rządowy drugi platformy. Tylko jeśli robimy cokolwiek, żeby skłonić ludzi do powrotu, to czemu tylko z tych dwóch krajów? Nie dość, że podatków już nie muszą u nas płacić to jeszcze dawać im kredyty? A co z tymi, któzy pracują w innych państwach? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: To prawda 02.10.07, 22:17 > "Kluzik-Rostkowska przyznała, że w 2006 roku Zbigniew Chlebowski z PO > przedstawił tzw. pakiet startowy, który zawierał m.in. propozycje abolicji > podatkowej, zwolnienie ze składki rentowej oraz preferencyjne kredyty dla osób > powracających z zagranicy. Podkreśliła jednak, że program proponowany przez > MPiPS jest znacznie szerszy". Ale to jest jednak co innego. Abolicja podatkowa (która bynajmniej nie oznacza zwolnienia z płacenia podatków) to akurat doskonały pomysł - nie można traktować jak przestępców ludzi, którym nie uśmiechało się płacenie najwyższej stawki podatkowej w Polsce z zarobków, które za granica ledwie wystarczały na utrzymanie. I nie sądze, by abolicja podatkowa niezgodna była z konstytucją. A wysokość składki rentowej (i liczba rent!) w Polsce to skandal, jakiekolwiek obniżanie jej dla kogokolwiek ma moje pełne poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: To prawda 02.10.07, 22:20 Ok, tylko dlaczego jedynie ludzi, którzy wyjechali do Anglii czy Irlandii? Odpowiedz Link Zgłoś