jakel 13.08.03, 09:52 Jak podróżować z półrocznym dzieckiem? Czy konieczny jest paszport? Chodzi o krótki wypad za granicę. EJ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.t Re: Paszport dla malucha? 13.08.03, 09:54 wydaje mi się, że albo dziecko musi miec swój paszport albo musi być wpisane do paszportu jednego z rodziców. W obu przypadkach wypełnia się te same papiery i załatwia te same formalności, ze zdjęciem włącznie. W obu przypadkach potrzebna jest zgoda obojga rodziców. O paszportach było już wiele, poszukaj! Odpowiedz Link Zgłoś
enut Re: Paszport dla malucha? 13.08.03, 10:02 Ja wyrabialam paszport dla Szymka niecaly miesiac temu. Koszt paszportu na 10 lat - 35zl, koszt wpisu do paszportu rodzica (ale mozna tylko jednego, klopot bedzie, jesli bedzie chcial jechac tylko z drugim rodzicem) - 5zl. Tylko ze na paszport czeka sie ok. 1 miesiaca, wpis robia na miejscu. Do paszportu potrzebne sa 2 zdjecia, akt urodzenia, dowody obojga rodzicow no i rodzice osobiscie. Odbior paszportu tez z aktem urodzenia dziecka. Pozdrowienia Nat Odpowiedz Link Zgłoś
jaga38 Re: Paszport dla malucha? 13.08.03, 10:26 W grudniu ubiegłego roku wpisywałam syna do poszportu i wyglądało to tak : - dziecko można było wpisać do paszportu obojga rodziców, - oboje z mężem mamy stare dowody, w których syn jest wpisany więc nie potrzebowaliśmy aktu urodzenia syna, - wtym samym czasie ja wyrabiałam sobie paszport więc wpis dziecka był za darmo, - wpis w paszporcie jest ważny przez dziesięć lat, - do wpisu nie potrzebujesz zdjęcia dziecka, - oboje z mężem wypełnialiśmy specjalny druk. Tak to wyglądało półroku temu nie wiem czy coś się teraz zmieniło. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Paszport dla malucha? 13.08.03, 11:15 Hej. Pisałam już post tutaj na ten temat. Akurat w przyszłym tygodniu idę składać wniosek o wymianę swojego paszportu na nowy i wpisanie dziecka do mojego paszportu. Dostałam 2 druki - wnioski takie same dla mnie i do wpisu. Do wpisu potrzebne jest 1 zdjęcie dziecka, do nowego paszportu 2 zdjęcia. Opłata za wpis - znaczek skarbowy 5 zł. Opłata z nowy paszport dla dziecka - 30 zł + 5 zł znak skarbowy. Czeka się 1 miesiąc, a na wpis nie wiem ile, ja i tak bede czekała miesiąc, bo mały ma być wpisany do mojego nowego już paszportu. Nie zdecydowaliśmy sie na osobny paszport dla synka, ponieważ nie jeździmy własciwie za granice, ewent. mały wypad na Słowację jak będziemy w Zakopanym. Po za tym paszport dziecku trzeba zmieniac często paszport , bo dziecko się zmienia. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś