bullterierka 04.04.08, 15:26 Czy jest taka granica? Czy np jak się nie umawiam na randki z Murzynem/Żydem/Arabem itp ale nie przeszkadza mi jak inni to robia to już rasiazm? czy dopiero wtedy jak to nie podoba mi się u innych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: rasizm miało być 04.04.08, 15:32 wg mnie: jeśli nie umawaisz się tylko ze względu na kolor skóry / religię.. to jest to rasizm Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: rasizm miało być 04.04.08, 15:33 z definicji : "Rasizm opiera się na przekonaniu, że różnice w wyglądzie ludzi niosą za sobą niezbywalne różnice osobowościowe i intelektualne " Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 04.04.08, 15:33 Rasizm jest wtedy, gdy np. twierdzisz, że nie umawiasz sie na randkę z Murzynem, bo biali powinni parzyć się tylko w obrębie własnej rasyP Arab, Azjata może Ci sie zwyczajnie fizycznie nie podobać, być złym człowiekiem i masz prawo do odmowy spotkań z takiego powodu. I nie jesteś rasistką, tak jak ksenofobką nie jest ta, która nie spotyka się z Niemcem, dlatego, że brakuje im wspólnych tematów a pan jest typowym macho, wymagającym pełnej obsługiP Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 04.04.08, 15:34 Rasizm zaczyna się - wg mnie - wtedy, gdy w ogole kolor skóry bierze sie pod uwage jako kryterium oceniania innych ludzi. A granica miedzy rasizmem a nierasizmem jest cienka. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 04.04.08, 16:06 rasizm zaczyna się wtedy kiedy postrzegasz np Murzyna jako "inną" osobę. A dlaczego "inną" skoro on jest taki sam jak ty, a jedyna różnica pomiędzy wami to taka że Murzyn ma po prostu więcej melatoniny w skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
bullterierka Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 04.04.08, 16:16 ale czy to to samo jak powiem "nie podoba mi sie ten chłopak bo ma niebieskie oczy" i "nie podoba mi się bo ma skośne oczy" ??? bo jakoś czuję, że to balansowanie na krawędzie a niby to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 04.04.08, 16:29 to może pomyśl w takiej kategorii: jak byś zareagowała gdyby jakiś facet powiedział że nie podobasz się mu bo np masz niebieskie(czy jakiekolwiek inne)oczy, a jakbyś zareagowała gdybyś miała skośne oczy i gdyby ktoś je skrytykował. co byłoby dla Ciebie bardziej obraźliwe? wg mnie mówienie o kolorze tęczówki to kwestia gustu, komuś się podobają niebieskie a innemu brązowe, ale porównywanie oczu skośnych czy ciemniejszej karnacji to już raczej podchodzi pod krytykę bo przecież Azjata rodzi się z takimi cechami tak jak i Murzyn z ciemną skórą. A kolor oczu zawsze można zmienić soczewkami...takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 00:06 Michael Jackson to biały murzyn - skórę tez mozna zmienic. Ja za rasizm uznaję moment, gdy z niechęcią spojrzymy na człowieka innej rasy. Nacjonalizm - innej narodowości. Ja nawet jak widzę homo to się cieszę że mają siebie nawzajem. Ale dla mnie to wszyscy sa piękni więc może moje zdanie nie jest zbyt kontrowersyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 00:16 Jejku,hippiska w XXI wieku. Jakie to miłe... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 00:22 Tak jeszcze na siebie nie spojrzałam ale dziękuję Ja to raczej ze ślubnym i dziećmi po górach śmigam i czekam aż Liczyrzepa mi się pokaże. Oooooooo ja to raczej taki osiołek ze Shreka jestem, Fajnie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 19:45 bombastycznie napisała: > to może pomyśl w takiej kategorii: > jak byś zareagowała gdyby jakiś facet powiedział że nie podobasz się mu bo np > masz niebieskie(czy jakiekolwiek inne)oczy, a jakbyś zareagowała gdybyś miała > skośne oczy i gdyby ktoś je skrytykował. co byłoby dla Ciebie bardziej obraźliw > e? to znaczy, że skośne oczy nie mają prawa mi się nie podobać? No to chyba jestem rasistką, bo mi się nie podobają. Ale do skośnookich nic nie mam, traktuję ich normalnie, choć na randkę z np. Chińczykiem bym się nie umówiła i już, dlatego właśnie że mężczyźni z tej rasy nie są w moim typie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 00:13 bombastycznie napisała: > rasizm zaczyna się wtedy kiedy postrzegasz np Murzyna jako "inną" osobę. > To ja jestem megarasistką, bo każdego postrzegam jako inną osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 00:30 i właśnie dlatego pisząc inną, wstawiłam cudzysłów. bo jasne, każdy jest inny w sensie oryginalny, ale mi chodziło o inność w sensie negatywnym, czyli np Murzyn jest inny bo jest czarny, czyli nie pasuje do większości społeczeństwa przez co może być dyskryminowany. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 00:36 Czarny w Somalii "pasuje" do większości społeczeństwa. Inny i nie pasujący do większości jest prawie każdy - rudy, gruby, chudy, czarny, piegowaty, niewierzący, kulawy i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 01:04 no tak, ale rasizm występuje przeważnie tam, gdzie np Murzyni nie mieszkają w swojej ojczyźnie czyli np dyskryminacja dochodzi powiedzmy sobie w Polsce bo Murzyni się tutaj nie rodzą(nie licząc dzieci par mieszanych czyli Mulatów)nie jest to państwo z którego się wywodzą.A kwestia czy ktoś lubi czy nie lubi kulawych, rudych, grubych czy jeszcze innych to co innego Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 00:33 bombastycznie napisała: > rasizm zaczyna się wtedy kiedy postrzegasz np Murzyna jako "inną" osobę. > A dlaczego "inną" skoro on jest taki sam jak ty, a jedyna różnica pomiędzy wami > to taka że Murzyn ma po prostu więcej melatoniny w skórze. Hmm,tylko poziom melatoniny nas różni??? Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 00:59 nie rozumiem dlaczego czepiasz się szczegółów, wiadomo że istnieje jeszcze dużo innych biologicznych różnic pomiędzy Europejczykiem a Murzynem, ale chyba każda z nas wie jakie, jeśli nie to może zajrzeć do encyklopedii, ale to nie ma znaczenia w tym przypadku, bo zaznaczyłam najważniejszą różnicę pomiędzy białym a czarnym człowiekiem, ponieważ ona jest głównym powodem dla którego Murzyni są dyskryminowani. a poza tym napisałam że to moje zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 00:38 bullterierka napisała: > Czy jest taka granica? > Czy np jak się nie umawiam na randki z Murzynem/Żydem/Arabem itp ale > nie przeszkadza mi jak inni to robia to już rasiazm? W sumie nie wiem, nie uwazam sie za rasistke, chociaz mialam same nieprzyjemne doswiadczenia z czarnoskorymi ludzmi. Ale nie uwazam sie, bo wiem ze nie wszyscy sa tacy sami- niemniej na randke z Murzynem nie, bo nie pociaga mnie fizycznie, ale tak samo jak otyly facet, albo niski. Arab nie bo wzgledy kulturowe. Zyd? Hm czemu nie? > czy dopiero wtedy jak to nie podoba mi się u innych? Odpowiedz Link Zgłoś
bullterierka Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 08.04.08, 12:17 Ale czy robi Ci róznicę czy Żyd prawnik z Manhattanu czy z Kibucu?... Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 08.04.08, 12:49 Wtedy kiedy dyskryminujesz innych tylko ze względu na kolor, pochodzenie, fryzurę, kolczyki ... To z kim i dlaczego się umówisz na randkę lub nie - nie ma chyba znaczenia. Chyba że nie umówisz się tylko dlatego że może i przystojny, wykształcony i czarujący ale ... żyd. Wtedy to rasizm. Z rugiej mańki, sama czasem przechadzam się ze swoim "kolorowym" synem - co budzi u ludzi różne emocje (zazwyczaj pozytywne - "jaka śliczna dziewczynka" he he) zaczynając, a kończąc na starej, zapuchniętej, brudnej, styranej pijaczce która uraczyła mnie stwierdzeniem - "ja bym z murzynem nie poszła". Urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
sakada Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 00:45 Jeżeli nie umawiasz się z kimś tylko dlatego, że jest czarnym, Żydem bądź arabem to jesteś rasistką. Nie zależnie od tego, co robią w takiej sytuacji "inni". Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 08.04.08, 10:38 Jestem rasistka zatem. Nie podobaja mi sie czarnoskorzy- w ogole- nie moj typ.To kwestia upodoban estetycznych.Do Araba podchodze podejrzliwie ze wzgledu na roznice w mentalnosci.A Żyd? Jesli bedzie przystojnym niebieskookim blondynem to chetnie na kawe sie umowie, czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 01:11 A ja sądzę,że jest tak: największymi rasistami są "kolorowi" mieszkańcy różnych państw. To tak samo jak my jesteśmy największymi antysemitami na każdym kroku,nie negując Żydów i ich tragedii. I nie ma o czym pisac,bo to forum jest POPRAWNE. Odpowiedz Link Zgłoś
sakada Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 01:18 Wypraszam sobie. Nie jestem i nie byłam nigdy antysemitką. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 01:32 Moim postem nie chciałam urazić Ciebie. Wybacz,jeśli uraziłam Cię.W jakikolwiek sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 16:38 ależ antysemita to nie jest ktoś, kto nie lubi Żydów, tylko ktoś, kogo nie lubią Żyydzi Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 16:24 trudno zmiescic wiecej glupoty w jednym zdaniu... to twoja prawdziwa opinia czy tylko prowokacja? Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 19:06 jeśli ostatnie zdanie skierowane było do mnie, to odpowiem - cóż, odrobina polotu i można załapać. Albo ćwiczeń Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 06.04.08, 10:45 wez linijke i przyloz do ekranu a dowiesz sie do kogo skierowana jest moja wypowiedz... dla ulatwienia :... do minerallnej! ale twoje "ależ antysemita to nie jest ktoś, kto nie lubi Żydów, tylko ktoś, kogo nie lubią Żyydzi " tez jest wyjatkowo durne i niesprawiedliwe. Ciekawe ilez tego polotu by ci zostalo jakby ktos na ulicy naplul ci w twarz i zerwal medalik tylko dlatego ze ten medalik to gwiazda dawidowa... nie wspomne o milionach pomordowanych bo dzis to takie banalne... to bylo dawno i nieprawda, czyz nie? Wiec schowaj to swoje cienkie intelektualizowanie i troche wiecej pokory i rozwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 07.04.08, 22:10 ma_dre napisała: > trudno zmiescic wiecej glupoty w jednym zdaniu... to twoja prawdziwa > opinia czy tylko prowokacja? Nic dziwnego,że nie rozumiesz tego co napisałam. Rozszerz swoje myślenie,a zrozumiesz. Piszę bez żadnej złośliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 08.04.08, 12:01 Raport Swiatowej organizacji Zydow (sprzed dwoch lat) pokazal, ze nie Polacy sa najwiekszymi antysemitami. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 10:38 Inne pytanie: jezeli napisze, ze czarni maja nizsze IQ niz biali- jestem rasistką czy tez nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 14:32 Ja na takie stwierdzenie potrzebowałabym dowodu w postaci jakiś dokumentów to potwierdzających. Nie można osądzac nikogo zanim się nie sprawdzi niczego od podszewki. Ja Ciebie nie osądzam bo sama mam pewne kontrowersyjne poglądy na różne sprawy, szczególnie związane z ustawą antyaborcyjną, refundacją leków przez NFZ, czy tez dotyczące spraw kościół - polityka. Toleruję poglądy każdego i chętnie jeszcze poczytam o Waszym spojrzeniu na świat. To ciekawe i daje do myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 14:33 I raczej nie wygląda mi to na rasizm ale na prowokację do ciekawej dyskusji... Kto wie co z tego wyniknie? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 16:22 no jestes rasistka pelna geba! w dodatku starasz sie oklamac sama siebie, oczywiscie jesli jestes biala... ale niektorzy ludzie lubia poprawic sobie humor takimi wyssanymi z palca idiotyzmami, Odpowiedz Link Zgłoś
wronka30 Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 18:12 POziom IQ jest przede wszystkim wyznacznikiem warunkow spolecznych w jakim dana jednostka dorasta/zyje. W Stanach zjednoczonych ze wzgledu na dyskryminacyjno-segregacyjna polityke pro-rasistowska, ktora propagowana byla od momentu sprowadzenia pierszych Afrykanczykow (poczatki XVII wieku) i ktorej skutki widoczne sa ciagle w terazniejszosci, wielu Murzynow, wychowanych w gettach, bez odpowiedniej edukacji, w seperacji od bialej czesci spoleczentwa, w przekonaniu o swej nizszosci, osiaga nizsze wyniki w badaniach IQ niz przecietny bialy obywatel USA. Nie ma natomiast absolutnie zadnych dowodow, ze kolor skory determinuje pozion inteligencji czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 20:21 W Stanach zjednoczonych ze > wzgledu na dyskryminacyjno-segregacyjna polityke pro-rasistowska, > ktora propagowana byla od momentu sprowadzenia pierszych > Afrykanczykow (poczatki XVII wieku) i ktorej skutki widoczne sa > ciagle w terazniejszosci, wielu Murzynow, wychowanych w gettach, bez > odpowiedniej edukacji, w seperacji od bialej czesci spoleczentwa, w > przekonaniu o swej nizszosci, osiaga nizsze wyniki w badaniach IQ > niz przecietny bialy obywatel USA bingo,wlasnie o ten przypadek mi chodzilo, ale nie rozwijam juz tematu, po co- jeden dyskutant to za malo ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 bycie niepoprawnym politycznie.... 05.04.08, 21:32 nie moge sie powstrzymac, jak swego czasu donosiła CNN James D. Watson - biochemik i genetyk, laureat nagrody Nobla, po 40 latach pracy w laboratorium Cold Spring Harbor w Nowym Jorku został zawieszony w obowiązkach dyrektora za stwierdzenie, iż przedstawiciele czarnej rasy są mniej inteligentni od przedstawicieli rasy białej, wyrazil rozniez sceptycyzym w odniesieniu do mozliwosci rozwoju Afryki... Nie mozna nawet przedstawic swojego pogladu ( w czym miesci sie opinia na temat nizszego poziomu IQ rasy czarnej)zbudowanego na podstawie wieloletnich badan i obserwacji, bedac przy tym autorytetem naukowym- bo zostanie sie uznanym za rasiste. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze James D. Watson 06.04.08, 23:33 James Dewey Watson (ur. 6 kwietnia 1928 w Chicago, Illinois, USA), genetyk i biochemik amerykański. W marcu 1953, mając 25 lat, wraz z F.H.C. Crickiem i Rosalind Franklin, opracował w Laboratorium Cavendisha model budowy przestrzennej podwójnej helisy DNA, za co, wraz z Crickiem i M.H.F. Wilkinsem, otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii za rok 1962. W latach 1958–1976 profesor Uniwersytetu Harvarda w Cambridge, od 1968 do przejścia na emeryturę w 2007, dyrektor Cold Spring Harbor Laboratory w Nowym Jorku. Członek m.in. Narodowej Akademii Nauk w Waszyngtonie. James Watson był jednym z pomysłodawców i został pierwszym szefem programu The Human Genome Project, który miał za zadanie zsekwencjonowanie całego genomu człowieka. Kontrowersje [edytuj] James Watson jest znany ze swoich prowokacyjnych i kontrowersyjnych wypowiedzi. W filmie dokumentalnym zrealizowanym w 2003 roku z okazji 50 rocznicy opracowania struktury DNA znalazła się jego wypowiedź określająca głupotę jako chorobę genetyczną, którą należy leczyć[1]. 14 października 2007 The Sunday Times opublikował wywiad z Watsonem, w którym wyraził on wątpliwości, co do rozwoju Afryki stwierdzając, że polityka społeczna w tej kwestii opiera się na przekonaniu, iż przedstawiciele rasy czarnej dorównują inteligencją przedstawicielom rasy białej. Tymczasem badania pokazują, że jest inaczej.[2][3]. Po tej wypowiedzi rada Cold Spring Harbor Laboratory zawiesiła go w obowiązkach dyrektora, a Science Museum w Londynie i Uniwersytet Edynburski odwołały jego wykłady, które miał wygłosić na ich zaproszenia. Watson przeprosił za swoje wypowiedzi mówiąc, że nie może sobie wyobrazić, jak mógłby coś takiego powiedzieć.[4]. 25 października 2007 złożył rezygnację z funkcji dyrektora instytutu i przeszedł na emeryturę [5]. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: James D. Watson 07.04.08, 12:07 i jeszcze jedno- podobno najinteligentniejsza rasa jest rasa zolta ;p Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze Re: James D. Watson 07.04.08, 12:18 Nawet oponować nie będę bo np w Japonii dzieci 12 godzin dziennie spędzają w szkole więc głowy tęgie. Zreszta i życie inne i mozliwości większe. Zdrowie do pozazdroszczenia i ehhh co tu gadac. My siedzimy przed tv a oni tai-chi uprawiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: James D. Watson 07.04.08, 12:22 > Nawet oponować nie będę bo np w Japonii dzieci 12 godzin dziennie > spędzają w szkole więc głowy tęgie. No widzisz- tu juz nie dziala poprawnosc polityczna- bo nie chodzi o ciemiezonego "czarnego luda" , ale o bialych. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze Re: James D. Watson 07.04.08, 12:36 Mój mąz to mówi że teraz to juz chyba nie spotkasz żadnej osoby czystej rasy. Przez wieki wszystko sie pomieszało i nawet ja mam z dalekiej strony krew arabska, węgierską i francuską a biała jestem i niebieskie oczy mam. A moja kuzynka ma męża Bułgara i wygląda on jak Bułgar ale jego matka jak Szwedka wygląda. Nic a nic nie podobni za to ojciec kropla w krople jak syn. Aaaa pomieszane z poplątanym. Biali czarni żółci mulaci zambosi metysi indianie aborygeni i kto wie co tam jeszcze mamy na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: James D. Watson 07.04.08, 12:18 Nie wiem, jak to jest z ta glupota jako choroba genetyczne- ale odnosnie wypowiedzi dotyczacej nizszej inteligencji rasy czarnej wobec bialej- uczony wyrazil ubolewanie wzgledem tego stanu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1976 Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 05.04.08, 19:41 Nie wiem bo sama chyba rasistką jestem . Uważam , ze nie liczy się rasa, religia, narodowość tylko człowiek ale.... No właśnie nie potrafię tak spojrzeć na Romów. Staram się ale nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze Przydatne definicje 06.04.08, 23:37 Propozycje definicji ważniejszych pojęć związanych z obszarem działalności „Otwartej Rzeczpospolitej” (oprac. Marek Gumkowski) ANTYSEMITYZM Negatywna postawa wobec Żydów, na ogół łącząca emocje (antysemityzm jako irracjonalna namiętność) oraz elementy poznawcze (antysemityzm jako pseudoracjonalny światopogląd), której przejawami są: głoszenie różnych negatywnych opinii – o charakterze stereotypów Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze Re: ciekawe kto się przyzna do bycia rasistą?:)n/ 07.04.08, 00:21 Hitler by to zrobił ale ciężko go znaleźć Poczekamy zobaczymy. Ja nie mam awersji do ras itp. ale kiedyś jak miałam ok 15 lat jeden cygan klepnął mnie w tyłek i od tego czasu tak nie za bardzo... chociaz mam kilka znajomych cyganów/nek i są ok. Mam tez awersję do pijanych osób - unikam jak ognia... i do palaczy - o ile nie palą przy mnie to ok ale jak chmurzą to juz mnie nie ma. Kiedyś na dyskotece jeden gośc zaczął palić w miejscu dla niepalących a jak zwróciłam mu uwagę to mnie zbluzgał więc mu naplułam do piwa i powiedziałam, że jak on mi powietrze zatruwa to ja jemu piwo zatruję - efekt był taki że wyszedł... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze Re: ciekawe kto się przyzna do bycia rasistą?:)n/ 07.04.08, 00:23 Może to nie rasizm ale jakaś forma nietolerancji zachowań. Odpowiedz Link Zgłoś
bullterierka Re: Przydatne definicje 07.04.08, 12:21 wg definicji rasistka nie jestem ale chyba ksenofobka tak. Ja w ogóle niechętnie umówiłabym się z nie-Polakiem, żeby w razie rozwoju zwiazku uninknąc w życiu i wychowaniu dzieci różnic kulturowych... to chyba wyrachowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze Re: Przydatne definicje 07.04.08, 12:27 Raczej dbałość o tolerancję kulturową. Zmieniać świat zaczynamy zawsze od siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 07.04.08, 09:51 Zdarzało mi się umawiać z ciemnoskórym marynarzem, który mnie poprosil o pokazanie mu miasta, ale natentychmiast wybijałam mu z głowy pomysł umawiania się na randki - nie podobają mi się czarnoskórzy mężczyźni - czy to jest rasizm? Nie randkowałabym również z Azjatami, ale już np z Hindusem randkę sobie wyobrażam a z Indianie (północnoamerykańscy) budzą mój zachwyt. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.karkonosze Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 07.04.08, 09:57 To nie rasizm ale rzecz gustu. Tak jak niektórym podobaja sie niebieskoocy blondyni... Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 07.04.08, 13:28 nie no rasizm to juz jest jak powiesz ze cos jest czarne/zolte/czerwone, Murzyn to tez okreslenie rasistowskie DD czasem mam wrazenie ze najwiekszymi rasistami sa wlasnie ci niby dotknieci rasizmem ze sami te konflikty podsycaja (chodzi mi oczywiscie o jakies pseudo dramaty typu ze ktos powiedzial ze kawa jest czarna przy murzynie) bo czuja sie wtedy wyjatkowi... mialam w podstawuwce czarna nauczycielke... potrafila wymazac buzie dziecku kreda nazywajac go biala swinia w odpowiedzi na "rasistowskie" rozrabianie na lekcji... mam uraz Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 07.04.08, 13:29 boszz podstawowce oczywiscie - za duzo juz dzis pisania hehe Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 07.04.08, 14:20 > czasem mam wrazenie ze najwiekszymi rasistami sa wlasnie ci niby dotknieci > rasizmem ze sami te konflikty podsycaja Niestety, czasami tak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Kiedy zaczyna się rasiazm? 08.04.08, 11:33 Brak rasimu / tolerancja nie oznaczaja ze musisz kochac caly swiat. Ja nie jestem zainteresowana byciem z facetem ktory sie wychowal np. w kraju muzulmanskim, bo nie mam ochoty na dopasowywanie sie pod wzgledem kulturowym. Za to mam znajomych muzulmanow - pochodzenie i kolor skory moich przyjaciol jest mi zupelnie obojetny. Tak samo gdyby moja corka chciala wyjsc np. za japonczyka to radzilabym sie jej piec razy zastanowic, bo roznice mentalne/ kulturowe to nierzadko ciezki orzech do zgryzienia. A przeciez nie ma to nic wspolnego z rasizmem, tylko ze zdrowym rozsadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś