olamaj29 17.04.08, 14:49 Wiecie ze od poniedziałku poczta strajkuje przynajmniej w Krakowie .Poczta będzie zamknięta listonosze nie będą roznosic listów ani kaski nasz listonosz mówił ze pieron wie ile to potrwa! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawad Re: Strajk 17.04.08, 15:20 Wiem i cholera mnie trafia. Właśnie licytuję kilka rzeczy na allegro i ciekawe kiedy dojdą Ponoc mają nawet rent i emerytur nie dostarczać ani pitów do skarbówek. Ciekawe, jak taki listonosz bedzie chciał coś załatwić w urzędzie to co powie jak dowie się, że urzędy strajkują??? Pewnych rzeczy nie wolno robić. Bogu ducha winni ludzie nie mogą odpowiadać za kretynską sytuację w naszym kraju. Brakuje jeszcze tego żeby nauczyciele w czasie matur strajkowali!!! (Jestem nauczycielem i w czasie matur NIGDY bym nie strajkowała). Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Strajk 17.04.08, 15:24 Poczta od dawien dawna mi sie naraziła. Zpewnością najbardziej ucierpia emeryci i renciści..chociaz nie rozumiem czemy nie można wysyłać śiwdczeń inna drogą-swojegho czasu dostawała pocztę z gminy i straostwa za pośrednictwem firmy kurierskiej, więc niech inni zrobia to samo. Z Allegro tez nie widze problemu-umów się ze sprzedającym,ze wyśle za pośrednictwem firmy kurierskiej Odpowiedz Link Zgłoś
skoobus Re: Strajk 20.04.08, 20:40 renty i emerytury zostały dostarczone w piatek. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Strajk 17.04.08, 15:23 w Krakowie to ja mam wrażenie, że cały czas strajkuje ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Strajk 17.04.08, 15:34 mnie poprostu zabija to ze panstwo jeszcze przedluzylo im monopol i po co, zeby wlasnie takie akcje byly, niech uwolnia rynek a pp zdechnie smiercia naturalna, to relikt poprzedniego systemu, za co oni tyle kasy chca? za to ze moj polecony priorytet idzie ponad 14 dni? jeszcze mi sie nie zdarzylo powiem szczerze aby priorytet byl na drugi dzien D Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Strajk 17.04.08, 16:22 Tak, możemy być rozeźleni, ale... Moja mama jest szarym pracownikiem poczty, dziennie i nocnie przerzuca tony przesyłek i zarabia naprawdę niewielkie pieniądze, choć kończyła szkołę w tym kierunku. Problem leży w tym, że poczta ma bardzo mocno rozwinięty szczebel biurowy i kierowniczy, a tych szarych pracowników, którzy naprawdę ciężko pracują i są bardziej potrzebni niż kolejny "kierownik do spraw nieważnych", jest coraz mniej (emigracja, awanse, zwolnienia lekarskie). Mama dostała ostatnio podwyżkę 60 pln, a cała reszta pieniędzy poszła gdzie? Oczywiście do góry. W dodatku na poczcie panuje "kumoterstwo", czyli całe rodziny pracują, wciągają swoich na kolejne wysokie stanowiska, a etaty na rozdzielniach listów są poblokowane. Tak to wygląda, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Strajk 17.04.08, 16:39 Tak, 3/4 kierowników, kadrówek i innych kawożłopów mogłoby wylecieć. Ale jeżeli już kogoś zwalniają, to właśnie kogoś z tych szarych pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 Re: Strajk 17.04.08, 16:42 naprawdę? Opłaca się im zwalniać szarych pracowników którzy generują małe koszty i których zaczyna brakować? W każdej normalnej firmie czystki zaczyna się od tych którzy najwięcej kosztują... Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Strajk 17.04.08, 16:54 Zonka, jak sama zauważyłaś, w normalnych, prywatnych, samo utrzymujących się firmach tak jest. Ale poczta ciągle jest dosponsorowywana przez budżet (który też jakieś tam dno posiada), więc trzeba doić krowę, póki i ile się da. Na poczcie jeżeli już są redukcje, to na niższych etatach. Pozostali siłą rzeczy przejmują obowiązki zwolnionych. A awantura o podwyżki bierze się właśnie stąd, że pan kierownik dostanie 500, kadrowa 400, a za******ający na nich wszystkich szarak dostanie parę groszy dla zamknięcia gęby. I dlatego nie ma co się dziwić, że ci ludzie strajkują. Oni chcą być godnie wynagradzani za naprawdę ciężką i brudną robotę. A co do listonoszy, którzy ponoć po trzy pensje przynoszą do domu to już naprawdę mit. Od dość dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Strajk 18.04.08, 12:40 GKU jedynie ten co ma pracownika poczty (szaraka) w rodzinie potrafi zrozumiec te strajki. Dlaczego teraz tak dlugo ida przesylki? Bo niema listonoszy, sa straszne barki w etatach, poniewaz listonosz (w naszym miescie0 jest pod urzedem ok 5 - 5.30, po to aby posegregowac listy swoje, wpisac na liste listy polecone kolegi (kazdy swoich nie moze, jedynie innego listonosza), naszykowac tzw rozbiorke (czyli inny rejon niz swoj), na miasto wychodzi ok. 8.00, w domu w najlepszym przypdaku jest o 15 (jednak to juz swieto) na ogol ok. 17.00 - 18.00 i dostaje na reke z premia gora 1.000 - 1.500 PLN Oczywiscie rower swoj, auto jak rejon samochodowy swoj i na swoj koszt naprawa - daja na auto tylko kilometrowke - za benzyne A kierownik siedzi n akierowniku i kazdy ponizej 2 tys. niema Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Strajk 20.04.08, 08:57 weronikarb napisała: > GKU jedynie ten co ma pracownika poczty (szaraka) w rodzinie potrafi > zrozumiec te strajki. > Dobrze mowisz.Moja mama jest listonoszka.Nie raz jej w pracy pomagalam i wiem jak taka praca wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: Strajk 20.04.08, 20:55 > W każdej normalnej firmie czystki zaczyna się od tych którzy najwięcej kosztują Jak napisałaś NORMALNEJ, a poczty do takiej z pewnością zaliczyć nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
sara2103 Re: Strajk 19.04.08, 18:12 i tak priorytety dochodziły w 2 tygodnie. Gorzej rencistom i emerytom na których listonosze postanowili się zemścić. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Bo 20.04.08, 08:39 Poczcie Polskiej konkurencji brakuje po prostu! Monopolista kolejny! Odpowiedz Link Zgłoś
atrust Re: Strajk 20.04.08, 14:21 Moja mama emeryture zawsze dostaje 24.W tym miesiacu z racji zaplanowanego strajku listonosz przyniosl jej emeryture juz 18,tak wiec miejmy nadzieje ze emeryci i rencisci nie beda tak poszkodowani, przynajmniej czesc z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
skoobus Re: Strajk 20.04.08, 20:42 A a popieram, moja mama pracuje na poczcie ponad 30 lat... Wiem sporo na temat tej pracy, sama też pracowałam na poczcie... I jeszcze`raz powtarzam, renty i emerytury zostały dostarczone w piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Strajk 20.04.08, 20:46 Kontakt z ta instytucja ograniczam do minimum, ale nawet to minimum powoduje u mnie częsty w$%%^^^^wP Zauważam też, że podobny poziom frustracji, agresji i złych emocji panujący wśród petentów poczty, wywołuje wśród ludzi chyba tylko poczekalnia w państwowej przychodni zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś