dirgone 27.06.08, 21:30 Chodzi mi o głośne remontowanie, a nie malowanie ścian. Teoretycznie chyba do 22. A praktycznie? Do której godziny jest jeszcze ok, a od której to już jednak nie wypada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilka69 Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 27.06.08, 21:35 ja mysle, ze grzecznie to tak do max 21. ze wzgledu na dzieci, ktore prawie kazdy ma. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 27.06.08, 21:36 No właśnie ja mam zgryzotę, bo mnie rodzice kładli spać po dobranocce, czyli o 19.30. I jak luby stuka po 19.30, to niemal rozstroju żołądka dostaję. Odpowiedz Link Zgłoś
jk3377 Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 27.06.08, 21:38 wlasnie pisalam w watku ponizej jak mnie dzis sasiad wkurza bo wali mlotkiem po 21 a dzieci spia...wrrrrrr......przeczytaj sobie tak dla porownania)))) mysle ze trzeba brac pod uwage innych poprostu.... ale teoria mowi niestety do 22. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 27.06.08, 21:52 No czytałam, czytałam. Zainspirowałaś mnie do wątku, który długo we mnie kiełkował. A jaka według ciebie godzina jest ok? U mnie w bloku (100 mieszkań) w większości są starsi ludzie. Te Wiadomości więc mam na uwadze. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 27.06.08, 21:40 wyłanczałam maszyny o godzinie 19.30 biorac pod uwage, ze sąsiedzi maja ochote w spokoju obejzec wiadomości, a sasiadka chodzi na 6 do pracy... przed waleniem scian też przeszłam po sasiadach, mówiąc , ze bedzie duzy chałas i w miare mozliwosci , zeby nie siedzieli w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 27.06.08, 21:41 Na naszym osiedlu do 19.00 :o) Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: ale sie wyrwalam z ta 21;-) 27.06.08, 21:56 ja pisalam o 21 a jedna z was o 19! ale roznica. mysle, ze kazda z was wie mniej wiecej jakich ma sasiadow i trzeba sie dostosowac, zeby w miare wszyscy byli zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble Re: ja stawiam na 20.00 czy to dzieci czy starsi. 28.06.08, 14:41 bingo Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: ale sie wyrwalam z ta 21;-) 27.06.08, 21:59 Jak sąsiad remontuje to przyzwoicie będzie, jak skończy o 9.30. Jak ja - to do 23. Odpowiedz Link Zgłoś
ez-aw Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 27.06.08, 22:03 Wg Kodeksu cywilnego głośne prace w mieszkaniach można wykonywać miedzy 8 a 16 od poniedziałku do piątku. Później sąsiedzi mają prawo wezwać policję. Wszystko zależy jakich masz sąsiadów i czy nie przeszkadza im remont w późniejszych godzinach. Ja na ogół reagowałam dopiero po 20, ze względu na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 27.06.08, 23:00 A mogłabyś może podać artykuł ? Dobrze wiedzieć taką rzecz, nigdy nie wiadomo, czy się kiedyś nie przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 28.06.08, 00:16 możesz podać przepis konkretny? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 sprawdziłam sobie 28.06.08, 09:00 W kodeksie cywilnym nie ma ani słowa o głośnych pracach remontowych od 8-16, chyba, że coś przeoczyłam. Jest tylko to: Art. 144. Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych. Cisza nocna w budynkach mieszkalnych obowiązuje od 22 do 6 rano, natomiast ścisłych regulacji dokonuje spółdzielnia czy wspólnota. Jeśli takowych nie ma, sąsiad ma prawo łomotać, wiercić i kuć do 22. Jedyne, co można zrobić, to próbować się dogadać, może coś ustalić, ale tylko to. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: sprawdziłam sobie 28.06.08, 09:23 ja tam wiedziałam bez sprawdzania, że nie ma ale zakładam, że nie mogę wiedzieć wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: sprawdziłam sobie 28.06.08, 09:27 Ja wolałam sprawdzić i zacytować, bo jeszcze ktoś by w to uwierzył ;p Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: sprawdziłam sobie 28.06.08, 10:33 dokładnie,w kodeksie mowa jest tylko o 22:00-6:00 natomiast spółdzielnia może sobie ustalić wewnętrzny regulamin i zabronić głośnych prac w innych godzinach.Kto się nie dostosuje do tego wewnętrznego regulaminu może podlegać karze. Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 28.06.08, 14:43 >miedzy 8 a 16 a w regulaminie mojej spółdzielni stoi że, do 20 - no ale spółdzielnie to państwa w państwach ... Odpowiedz Link Zgłoś
balbina.x Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 27.06.08, 22:07 Myślę że 19.30-20.00 to max. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 28.06.08, 08:05 U mnie na osiedlu cisza nocna obowiazywala od godz 22.00. ale glosne prace,takie jak wiercenie ,stukanie mlotkiem,nawet trzepanie dywanow mozna bylo zrobic do godz 19.00. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Najlepiej to sasiadów bezpośrednich spytać czy 28.06.08, 08:31 około 21 możesz jeszcze powiercić. Masz dobry argument - tzn. , ze dzięki temu szybciej skończysz! Jeżeli to są starsi ludzie bardzo mozliwe , że jest im to obojętne bo i tak sporo siedzą w domu i cały czas słyszą ten remont więc nie ma godzin "lepszych" i "gorszych"... Ja informowałam sąsiadów- większość była miło zdumiona , że ktoś pyta, interesuje się ich komfortem i w efekcie "pozwolili" wiercić nawet do 22 (o późniejsze godziny nie pytałam bo wiercili robotnicy, którzy chcieli jednak w nocy spać u siebie a nie pracować)) Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Aha, 28.06.08, 08:34 a w bloku , w którym miałam "przyjemność" mieszkać wcześniej - ludzie robili sobie remonty np. do pierwszej w nocy - policja średnio była zainteresowana ... oczywiście bez żadnego przepraszania.. myslę, ze grunt to dogadać się z ludźmi - możliwe, ze np. woleliby, zebyś wierciła do 22 byle tylko nie przed 9 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 28.06.08, 08:46 Głośne prace do godziny 20 Odpowiedz Link Zgłoś
aguskin Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 28.06.08, 17:38 zależy co jest głośną praca, stukot, wierczenie udarowymi wiertarkami i inne to do 19, ale jakieś jeszcze sporadyczne przybicie, podszlifowanie to do 21, choć jak ocieplali blok to zazwyczaj o 19 już ich nie było, jak raz zostali dłużej to flugi leciały i się przed 20 wynieśli, także co blok, co klatka to obyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
chupachups1 Re: Do której godziny można remontować mieszkanie 28.06.08, 20:38 U nas ostatnio sąsiad do punkt 22 walił młotkiem. Myślałam, że mnie coś trafi. Wracam po całym dniu pracy do domu, a tu gość kuje przez 4 godziny non stop. Cóż, uroki mieszkania w bloku... mam nadzieje, że już niedługo Odpowiedz Link Zgłoś