Dodaj do ulubionych

Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Downa)

02.09.08, 12:42
Naprawdę nie wiem, jak ugryźc ten temat. Pytałam męża, jego
rodziców, moich, znajomych, lekarza, ale nadal mam obawy, w końcu
chodzi o moje dziecko. Jestem w 11 tygodniu ciąży(pojedynczej). Wg
lekarza wszystko jest OK, płód się rozwija itd,itp, ale ten nasz
lekarz nie jest najlepszy(a mieszkam w małym mieście), na każde
pytanie odpowiada niechętnie lub w ogóle. Mnie zaś martwi jedna
kwestia: rodzona siostra mojego męża (starsza od niego o 9 lat) ma
zespół Downa. Może to i niedorzeczny strach, ale boję się, czy nie
przytrafi się to i mojemu dziecku. Naprawdę strasznie mnie to
gryzie...Może ktoś coś podpowie, poradzi, pocieszy, albo po
prostu "da kopa", bo sama się z tym nie uporam?
Obserwuj wątek
    • margotka28 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 12:48
      pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Downa
      • f.l.y Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 12:52
        we wrześniowych gazetach babskich /nie pamiętam tytułu, bo za dużo
        ich czytałam ostatnio/ było jasno napisane o tej chorobie - że NIE
        JEST DZIEDZICZNA

więc nie przejmuj się tak mocno..nie denerwuj się, dbaj o siebie i
        spokój, odżywiaj się dobrze i będzie wszystko ok smile

• baba06 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 13:00
          a czy twój strach coś zmieni?
          nic, a tylko stresujesz siebie i dziecko! uszy do gory i trzeba mysleć pozytywniesmile

p.s.

a myślałaś o badaniach prenatalnych?może warto zrobić, jeśli twoj niepokój ma
          trwać całe dziewięć m-cy
          www.badaniaprenatalne.pl/
          • agatar-m Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 13:02
            możesz spokojnie zrobić w 13 tygodniu usg genetyczne, dowiedz sie
            tylko gdzie to robia u ciebie i za ile. lekarz bada przezornośc
            fałdu krekowego i stwierdza zespół downa bądź wyklucza, bedziesz na
            100% spokojnasmile

odpoczywaj, mniej sie stresuj, ciesz sie ciążąsmile))
            • ammazuko agatar-m 02.09.08, 13:22
              to usg niestety nie daje 100% pewności, u mojej bliskiej znajomej na badaniu nic
              nie wyszło a dziecko urodziło się z zespołem w lekkim stopniu

do autorki, już ktoś pisał, że nie jest to choroba dziedziczna i możesz zrobić
              test o którym też było.
              • agatar-m Re: agatar-m 02.09.08, 18:38
                no to w szoku jestem...na szczescie ja byłam prowadzona przez
                klinike zaburzeń rozwoju płodu i wszystko sie zgadzzło, co do
                milimetra, wagi, nawet nosek wygladał jak na usg, no i
                oczywiscie,zadnych chorób, moze lekarz z diagnaza zawinił a nie samo
                usg????
                przykresad
              • agamama123 Re: agatar-m 02.09.08, 22:39
                Zespół Downa w stopniu lekkimsmile Pięknesmile
                Jak ja lubię jak ludzie nie mający pojęcia o temacie wypowiadają się opowiadając
                wierutne bzdury....
                Zespół Downa jest wadą uwarunkowaną genetycznie. Lekkie to może być tylko
                upośledzenie występujące przy tej wadzie a nie sam ZD. Jednakże stopień
                upośledzenia dziecka zależy od bardzo wielu czynników - głównie od sposobu
                stymulacji dziecka ale również od wad towarzyszących ZD. Zbytnie obciążenie może
                wpływać na rozwój malucha.
                Kwestia dziedziczności - ZD MOŻNA odziedziczyć. Zdrowy rodzić może być
                nosicielem nieprawidłowego chromosomu. Tak się dzieje przy transolkacji
                chromosomu 21. Wyróżnia się trzy postaci trisomii 21 - prosta, z translokacja i
                mozajkowatą. Prosta i mozajka są dziełem przypadku, nieprawidłowego pierwszego
                podziału komórki. Translokacja może ale nie musi być dziedziczna. gdy po badaniu
                kariotypu dziecka wynik wskazuje na translokacje - bada się rodziców.
                Co do pytania autorki watku - ustal jaki kariotyp ma osoba w rodzinie meża.
                Jesli wynik wskaże na trisomie prostą (47 XY +21, lub 47 XX +21) po prostu
                poinformuj o tym lekarza ale nie musisz sie obawiac bardziej niżkażda inna matka
                z nieobciązonym wywiadem. Postać prosta jest najpopularniejsza wiec głowa do góry.
                W razie pytań zapraszam na priv.
                • kamire12 Re: agatar-m 03.09.08, 10:16
                  prawda.
                  sama mam siostre z Zespolem Downa. Gdy zaszlam w ciaze od razu
                  pomyslalam, ze moze mi sie przydazyc to samo. ten strach....
                  pojechalam do Lodzi na usg i test z krwi. zee wskazan poprosilam
                  mame, zeby zrobila tez badania, czy to byla wada genetyczna,
                  czy "przypadek". zrobione ten kariotyp i wyszlo, ze to nie
                  genetyczne, wiec z powodu wieku. Panie od genetyki przekonywaly mnie
                  do zrobieniu amniopukncji. ale balam sie.... mozna ja bylo chyba
                  zrobic w 16 tyg. ciazy. i co.... ? nie masz pewnosci, ze zrobia
                  idealnie i dziecku sie nic nie stanie. myslalam tylko tak: a jak
                  dziecko bedzie zdrowe a naklocie spowoduje ze poronie, to co?
                  wynik chyba jest kolo 20tyg. wiec to duzy plod... no i decyzje o
                  aborcji musisz podjac szybko. i co? mase pytan.
                  wiesz.... zrobilam tylko usg i test z krwi - platne. wyszlo, ze
                  bardzo male ryzyko, wiec kamien spadl mi z serca....

ale nie wiem co bym zrobila, jakby wyszlo inaczej....
                  wiem co to znaczy zyc z takim dzieckiem. nie wiem czy bym sie tego
                  podjela i tyle.
                  calkowicie rozumiem Twoje zdenerwowanie.
                  ale musisz myslec dobrze i dbac o siebie. bo dziecko moze byc zdrowe
                  a przez Twoje stresy moze byc gorzej.
                  z relacji koleaznki wiem,z e warto jest zrobic takie dokladne usg w
                  zaawansowanej ciazy, jak juz mozna zobaczyc serce. wtedy mozna pomoc
                  dziecku juz w czasie ciazy.

powodzenia!
    • bozenka78 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 13:03
      Polecam test Papp-a - wykonywany wlasnie miedzy 10-14 tygodniem ciazy w celu
      wykluczenia zespolu downa i kilku innych chorob genetycznych. Jest nieinwazyjny
      - na podstawie probki krwi matki. Kosztuje kilkaset zlotych, ale spokoj po jego
      wykonaniu jest przeciez bezcenny. Musialabys sie zorientowac, gdzie mozna zlecic
      wykonanie takiego testu, w moim miescie sie go nie robi, pobrali mi krew i
      wyslali do Berlina.
      A zrobilam go dlatego, ze lekarz rzucil jakas glupia uwaga podczas usg
      sugerujac, ze zespol downa jest mozliwy. Potem sie z tego wycofal, ale ja juz
      wtedy bardzo sie balam.
      I tak urodzilabym dziecko, ale chcialam wiedziec, nie chcialam zyc w strachu
      przez nastepne pol roku.
      • aguskin Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 14:04
        wyluzuj, nie stresuj dziecka, męża i siebie,
        tak jak dziewczyny mówią zrób u pożądnego gina USG,
        w Łodzi polecam Dudarewicza,
        ale czemu takie pomysły masz???
        jak ktoś już w rodzinie ma, to już Ty nie będziesz miała,
        nie myśl w taki sposób!!!
        • gku25 aguskin 02.09.08, 14:36
          W mojej rodzinie jest dziewczyna, która urodziła 2 dzieci z zespołem Downa,
          jedno po drugim. Chowa je sama, bo mąż nie podołałuncertain Więc to kiepskie
          pocieszenie, że ktoś miał i autorce się to nie powtórzy.
          • aguskin Re: aguskin 02.09.08, 15:01
            gku25, nie to miałam na myśli, tylko, że jak ktoś ma to nie znaczy,
            że ona musi też mieć, to nic nie znaczy,
            ja pracowałam z dziećmi specjalnej troski, i jak wychodziłam z
            placówki, to wydawało mi się, że wszystkie dzieci są upośledzone i
            chore, to była dopiero schiza
            mam 2 zdrowych chłopaków, a sters w ciąży to najgorsza sprawa,
            moja koleżanka przeprowadziła tysiąc badań dlaczego jej dziecko ma
            zaspół downa, i najprawdopodobna wydaje się opcja, że jej komórka
            jajowa była "hodowana", w czasie infekcji, doszło do
            nieprawidłowości i już, lekarz nazwał to "palec Boży",
            jeśli dopuszczasz taka możliwość robisz badanie, ale nie możesz sie
            zamartwiać, bo tu chore dziecko, tam chore dziecko, nic to nie ma
            wspólnego z dzieckiem autorki postu, jej dziecko ma szanse być
            zdrowe niezależnie od chorych dzieci w rodzinie,
            pozdrawiam mocno też panikarasmile
    • pati9.78 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 14:15
      Wcale Ci sie nie dziwie, niby nie jest to choroba dziedziczna, ale
      jednak dlas spokoju, który przecież w ciąży ma niebagatelne
      znaczenie, zrobiłabym wszelkie badania pod tym kątem. Pewnie
      wszystko będzie ok, czego Ci serdecznie życzę
    • triss_merigold6 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 15:01
      Jeszcze masz szansę zrobić w 13 tygodniu ciąży amniopunkcję i mieć
      wtedy pewność co do stanu zdrowia płodu. Ciążę z wadą genetyczną
      można usunąć.
      • bea116 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 15:11
        Zdrowiej dla dziecka zrobić nieinwazjny test Papp-a, jak ktoś sugerował wyżej, niż amniopunkcję.
        "Amniocenteza standardowa wykonywana jest między 15 a 17 tygodniem ciąży (ryzyko utraty ciąży 1%), a wynik badania znany jest po 9-21 dniach od jego wykonania. Możliwa jest amniocenteza wczesna (10-14 tydzień ciąży), ale ryzyko utraty ciąży wzrasta wtedy do 2%."
        "Test PAPP-A jest wykonywany pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży jako badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau u płodu. Składa się z oceny biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu. Test PAPP-A jest odpowiedni dla pacjentek w każdym wieku, ponieważ około 70% dzieci z Zespołem Downa rodzą kobiety przed 35 rokiem życia. W Wielkiej Brytanii i wielu innych krajach europejskich test PAPP-A stanowi standard opieki dla każdej ciężarnej. Na podstawie jego wyniku wyodrębniona zostaje grupa kobiet ciężarnych, u których ryzyko zespołu Downa u płodu jest podwyższone, i tym kobietom proponowany jest test diagnostyczny - np. amniopunkcja, w wyniku której można rozpoznać chorobę płodu, lub ją wykluczyć. Kilkanaście lat temu, kiedy nie było takich badań, jak test PAPP-A amniopunkcję proponowano wszystkim kobietom, u których ryzyko wystąpienia zespołu Downa u płodu było podwyższone ze względu na ich wiek - zazwyczaj powyżej 35 roku życia. W chwili obecnej po wykonaniu testu PAPP-A u większości kobiet "starszych" okazuje się, że ryzyko choroby płodu jest na tyle niskie, że nie uzasadnia wykonania amniopunkcji. U kobiet poniżej 35 roku życia test umożliwia wykrycie płodów chorych, co dawniej było niemożliwe, ponieważ z założenia ryzyko choroby płodu był u nich zbyt niskie, aby proponować im niosący ryzyko zabieg amniopunkcji. Reasumując, obecnie decyzji o wykonaniu amniopunkcji, lub jej zaniechaniu nie musimy opierać jedynie na wieku kobiety ciężarnej - dzięki testowi PAPP-A można wykryć większość (około 90%) płodów chorych u kobiet bez uchwytnych objawów ryzyka choroby płodu i uniknąć amniopunkcji u wielu kobiet, dla których dawniej była ona jedynym źródłem informacji o stanie zdrowia płodu. Aktualnie test PAPP-A jest badaniem o najwyższej czułości wykrywania zespołu Downa. (czułość testu oznacza procent wykrytych płodów chorych - ogólna czułość testu PAPP-A wynosi ok. 90% - to znaczy, że wykrywanych jest 9 na 10 płodów chorych. Dla porównania ogólna czułość testu potrójnego wynosi ok. 60%)."
        www.genetyka.hg.pl/test_PAPPA.htm
        • triss_merigold6 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 15:14
          Nieinwazyjny test Pappa tylko wskazuje prawdopodobieństwo.
          Sama robiłam od razu amnio w 13 tygodniu ciąży, wyniki (prawidłowe)
          były po niecałym miesiącu, nie ryzykowałabym czekania.
          • kasia7911 Triss... 02.09.08, 15:16
            gdzie robiłaś w Warszawie amnio?
            • triss_merigold6 Re: Triss... 02.09.08, 15:46
              Instytut Matki I Dziecka. Odpłatnie, bo nie miałam wskazań. Umówiłam
              się na badanie jak tylko miałam potwierdzoną ciążę czyli z dużym
              wyprzedzeniem. Spławić mnie próbowali a jakże.wink W 2004 r. płaciłam
              za przyjemność 1200 zł, żadnego kwitu na to, że zapłaciłam nie
              otrzymałam ale badanie zrobili, wywiad z genetykiem też był i usg
              kontrolne 2 dni później.
          • bea116 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 21:54
            ale prawdopodobieństwo jest 90% a ryzyko poronienia zerowe a przy amniopunkcji ktoś w tym 1 czy 2 % być musi... to trochę tak jakby przy epizodycznych kłuciach za mostkiem walnąć sobie od razu koronarografię
            • triss_merigold6 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 21:59
              Pytanie zasadnicze do czego ma służyć wynik badan. Ja chciałam mieć
              pewność, żeby zminimalizowac ryzyko urodzenia dziecka z wadą
              genetyczną lub rozwojową, w razie złego wyniku - bratnie Czechy albo
              Holandia, żeby się nie chrzanić z widzimisię polskiej słuzby zdrowia.
              • bea116 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 22:22
                Znane jest obecnie około 400 wad rozwojowych, z którymi może urodzić się dziecko. Amniopunkcja pomaga w rozpoznaniu około 10 %, czyli 40. Tak wiec triss, Twój spokój nie wynikał z realnego faktu, że na 100% nie masz dziecka chorego, tylko z tego, że prawdopodobnie nie wiedziałaś o możliwości wystąpienia 360 pozostałychwink
                • agamama123 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 22:44
                  A dokładniej: próbke bada sie pod kątem 3 najpopularniejszych wad
                  genetycznych.... Tylko.
    • jvstys Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 02.09.08, 22:29
      Witam jeżeli jesteś z okolic Łodzi to polecam ci dr Dudarewicza b
      dobry specjalista ja po USG w jego klinice wyszłam dużo spokojniejsza
      ( brat mojego męża ma porażenie mózgowe i też się bałam)Pozdrawiam i
      życzę spokoju
      www.usg-3d.pl/
      • maga_luisa Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 03.09.08, 10:16
        Jaki ma związek USG płodu z mózgowym porażeniem???
    • doris316 Re: Boję się, choc podobno nie ma czego(zespół Do 03.09.08, 11:45
      Bardzo dobrze Cie rozumiem, rodzony brat mojego męża ma zespól Downa i jak
      zaszłam w ciąże to pomimo dobrych wyników usg genetycznego przestałam się
      martwic dopiero jak mała się urodziła, trzymaj się będzie dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka