malila 19.09.08, 13:44 Bo ja jeszcze nie, ale zastanawiam się, czy zamówić sześć, bo tyle mam pomieszczeń, czy lepiej siedem? W końcu ta szóstka to może popsuć całą magiczną moc medalików. Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazetowe_konto_z_debetem Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 19.09.08, 13:57 6 zamawiaj bez obawy! W końcu nie masz rezydencji z 666 pomieszczeniami? No chyba że masz Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 19.09.08, 14:00 Nie Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 19.09.08, 14:08 Ja tam żadnego paska nawet nie widzę :F Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: ło co chłodzi? :-? 19.09.08, 14:11 ja nie rozumiem, jaki medalik z paska? Odpowiedz Link Zgłoś
malila Z paska reklamowego 19.09.08, 14:15 "Wszystkie osoby, które nosić go będą, otrzymają wielkie łaski." Sobie pomyślałam, że jak więcej zamówię, to więcej tych łask będzie. I może jeszcze na każdym czerwoną wstążeczkę zawiążę. Taką od uroków. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: aaaaa juz widze :) 19.09.08, 14:29 musialam kilka razy odswiezyc strone a czy taki medalik odgania te wstretne cioty? Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: BTW dlaczego matka boska 19.09.08, 14:31 nazywana jest niepokalaną? niepokalaną czym? męskim przyrodzeniem? seksem przedmałzenskim? grzechem pierworodnym??? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: BTW dlaczego matka boska 19.09.08, 18:29 "bez grzechu pierworodnego poczeta" to znaczy niepokalana liwilla Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: dzieki za wyjasnienie 19.09.08, 18:55 ale juz wczesniej sie zainteresowalam tematem i doszlam do tego sama nie rozumiem pojecia grzechu pierworodnego... tak jakby samo urodzenie sie bylo grzechem. moze cos w tym jest - w koncu kazdego rodzi nieczysta istota, zwana kobieta, kusicielka zlego brrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
renkag Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 19.09.08, 14:18 Widocznie już pasek jest dla wybranych. Przeanalizowali o czym piszesz - i albo Ci się należy taka oferta albo nie zasługujesz Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: :P 19.09.08, 14:33 bez polskich liter brzmi to tak: "Wszystkie osoby, ktore go nosic beda na szyi, otrzymaja wielkie laski" Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: zamawiajacy nie ryzykuje 19.09.08, 14:45 ale jak noszenie na szyi powoduje takie rzeczy, to co jakby malzowi powiesic na ... Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: :P 19.09.08, 14:48 > "Wszystkie osoby, ktore go nosic beda na szyi, otrzymaja wielkie laski" : A po jaki grzyb mi wielka laska? To chyba oferta dla chłopów.... Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: :P 19.09.08, 18:05 A ja dzis w kiosku widziałam pierwsza częśc cyklu gadżetów katolickich. Na pierwszy rzut poszedł różaniec fatimski. Coś się po nim powiększa, ale co, to tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: :P 19.09.08, 18:15 no jak to co sie powieksza? laska sie powieksza... brak polskich znakow nie zmienia laski w laske :o) Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: :P 20.09.08, 05:29 Jakby biust się powiększał, to bym się mogła zastanowić, ale większa laska mnie nie interesuje. Ale i tak musiałabym zakombinować z kimś, kto dostał ofertę, ja nie jestem godna widać, bo pasek mi się nie przedstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 19.09.08, 18:21 Hehe, widać poprawna i prawomyślna jestem, bo mi się wyświetla oferta ) Ciekawam, ile też taki powiększający medalik kosztuje, bo nie napisali chyba ? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 wiecie co mnei zastanawia 19.09.08, 18:39 ze jak sie przykladowo na geja "pedal" powie to juz jest wielkie oburzenie, za to nie wiem mozna sobie wszem i wobec drwic ze swietych i to jest towarzysko dobrze przyjete, jest to dla mnei niezrozumiale, skoro tolerujecie wszystko to tolerujcie tez medaliki czy wasza tolerancja sie konczy tam gdzie zaczynaja sie czyjes prawdy religijne?? matka boska powiekszajaca laski to dla mnie jest bluznierstwo i obraza to w co wierze i zglaszam watek do moderacji - obraza moje uczucia religijne... Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: wiecie co mnei zastanawia 19.09.08, 18:47 To ja zgłaszam, że tesciowe to świete kobiety i w związku z tym należy usunąc wszystkie watki szkalujące te niebiańskie kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: wiecie co mnei zastanawia 19.09.08, 18:56 zglaszaj sobie co chcesz a ten usuna bo obraza uczucia religijne i tyle... ci wstretni katole, takie madre jestescie jesli chodzi o Matke Boska, ciekawe czy ktoras mialaby odwage sobie publicznie drwic z Mahometa w jakims muzulmanskim kraju to co wypisujecie jest srednio smieszne, wrecz prymitywne... nie chcecie takiego medalika nikt was nie zmusza do tego aby go zamawiac to tyle, nie trzeba robic sobie uciechy kosztem tego w co ktos wierzy, no ale to jest teraz takie trendi i kul pluc na katoli.... Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: wiecie co mnei zastanawia 19.09.08, 19:05 Ale ja sama katolka jestem, w sumie Tyle że zakładająca, że Bóg ma poczucie humoru, a nie martyrologicznę łzę w oku. Co ma fiut do wiary, na jasnej ciasnej!!!??? Pamietam, że na młodzieńczych, towarzysko-religijnych wyjazdach psalm ze slowami: "ł(l)aska twoja i kij Twój mnie pocieszają" bawił nie tylko sprosne dziołchy, ale i świętobliwych franciszkanów))))) Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: wiecie co mnei zastanawia 19.09.08, 19:09 ja tez jestem "w sumie " bo niepraktykujaca ale kurde takie zarty to przewal moim skromnym zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: wiecie co mnei zastanawia 19.09.08, 19:17 A ja sie nauczyłsam dystansu do tego - no pomyśl, Elza, co ma wiara do fujarki, no!? Jedno z zabawniejszych wydarzeń w moim życiu to był wystep takiego młodego franciszkanina, bardzo publiczny wystep, na scenie, dla jakichś 2 tysięcy osób. Chudy jak szczapa, brzebrał sie za kobitkę (mini jak do lambady, staniczek), umalował i brawurowo, wyzywająco i bez zahamowań wykonał taneczna wersje karaoke do "Jestem kobietą" Górniakowej. Ludzie, jaki on był wtedy seksowny! jak ja żałuje, że nie było wówczas tel. z kamerką czy youtube'a. A potem wskoczył w habicik i był święty jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: wiecie co mnei zastanawia 19.09.08, 19:26 wiara do fujarki nie ma nic, ale do drwienia z Matki Boskiej juz tak... ja sama swieta nie jestem i sporo mam za uszami ale niektore rzeczy mis nie nie podobaja i juz poprostu tak mam... Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: wiecie co mnei zastanawia 20.09.08, 05:33 Dziewczyny drwią z medalika. Jeśli medalik jest dla Ciebie przedmiotem kultu, to większy Twój grzech niż tych, którzy z niego drwią. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: wiecie co mnei zastanawia 20.09.08, 19:30 a kim jestes zeby oceniac moje grzechy he?? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: wiecie co mnei zastanawia 21.09.08, 08:49 To wniosek z dekalogu. O drwinach z przedmiotów kultu nie ma nic, o otaczaniu kultem kogokolwiek czy czegokolwiek poza Bogiem - owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: no wlasnie :) 19.09.08, 19:09 ja pamietam, jak kiedys klerykom piwo kupowalam, bo im przy xiedzu nie wypadalo siatek z puszkami wynosic ze sklepu ach, to byly czasy... )) ale katolka juz nie jestem. nie czulam wiary, nie czulam zwiazku z kosciolem, a nie chcialam dluzej zyc w hipokryzji. no i malz, skrajny cynik i antyklerykal, troche mi pomogl w odnalezieniu sie bez KK. jest mi lepiej ale to ja, ostrzegam Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: no wlasnie :) 19.09.08, 19:16 ja mam poglady iscie katolsie wrecz skrajnie, ale niepraktykujaca jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: elza, no co Ty... 19.09.08, 18:51 przeciez to sa tylko zarciki, fakt, ze dosyc frywolne, ale wciaz zarciki. przepraszam, jesli Cie urazily. wiesz, mnie osobiscie smieszy reklamowanie medalionikow, talizmanow, kroliczych ogonow czy innych dziwnych rzeczy majacych w cudowny sposob realnie wplynac na nasze zycie. akurat trafil sie watek o medalionikach katolickich - reklama jest po prostu masakrycznie zenujaca - no i pofolgowalysmy sobie troche, popuszczajac wodze fantazji przeciez nie bylo to jakos wybitnie wulgarne czy niewlasciwe, a juz na pewno nie mialo na celu zranienia czyichkolwiek uczuc religijnych. w ogole nie rozumiem zwrotu "towarzysko dobrze przyjete" w kontekscie tego watku. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: elza, no co Ty... 19.09.08, 18:57 liwilla mnie srednio smiesza zarty z wiary mysle ze to powazny temat, tych medalikow nikt nei sprzedaje za kase... Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: ale dlaczego? 19.09.08, 19:01 dlaczego wiara to powazny temat? wiara to przede wszystkim temat abstrakcyjny, bo dotyczy sfery ducha. czemu wszystko zwiazane z KK musi byc pompatyczne i na serio? a ty sie nie nabijasz z zydow w kawalach, swiadkow jehowy czy tych zabawnych scjentologow wierzacych w kosmicznego morsa? prawdziwa, gleboka wiara i smiesznosci sie nie boi Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: wiecie co mnei zastanawia 19.09.08, 18:56 czy wasza tolerancja sie konczy tam gdzie zaczynaja sie czyjes prawdy religijne?? Skąd, byle bez epatowania i nawracania- wszystko inne strawię. Nawet to, że z wiekiem mojej mamie ciut się przestawiło i nagle zrobiła się krużgankowo-rozmodlona i radiomaryjna- postawiłam embargo na okołoreligijne tematy i luzikP Odpowiedz Link Zgłoś
biedro_neczka Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 19.09.08, 19:24 ja nie widzę żadnego paska a medalikiem Odpowiedz Link Zgłoś
mijas_costa Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 19.09.08, 23:44 Nie,nie zamowilam.Nie czuje takiej potrzeby.Tak samo jak nie czuje potrzeby obrazania czyjejs religii.Panienki sie tutaj popisaly...dno. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaisi Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 20.09.08, 16:04 Chyba coś się komuś pomyliło... Przecież żadna z dziewczyn nie obraziła niczyjej wiary. Drwiny i ironia dotyczyły medalików, które ponoć mają poprawić Ci życie. Osobiście mnie to śmieszy... Tak samo jak śmieszą mnie osoby wierzące w moc tych medalików (powtarzam: w moc medalików, nie w Boga!) Nie rozumiem więc, dlaczego niektóre obrażają się i straszą moderatorkami? Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 20.09.08, 19:54 20.2. "Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i tu na ziemi w dole, i tego co jest w wodzie pod ziemią. 20.3. Nie będziesz im się kłaniał i nie będziesz im służył" Odpowiedz Link Zgłoś
narsen Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 20.09.08, 20:09 PS: Skoro stara ateistka zna takie podstawy tym bardziej Panie wierzące powinny być na tyle obeznane z Biblią, żeby oddawać czci świętym obrazkom. Moje Panie toż to grzech! Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 20.09.08, 20:34 o widzę, że poganizm się szerzy Odpowiedz Link Zgłoś
mijas_costa drogie ignorantki 20.09.08, 23:53 Wasza troska przestrzegająca przed grzechem jest wzruszająca, mylicie się jednak bardzo.. Medaliki nie są amuletami noszonymi dla zażegnania złego uroku, jak to jest ze znakami zodiaku, zębami hipopotama, łapkami królika i innymi podobnymi przedmiotami.Te medaliki zawieszone na łańcuszku na szyi, przypominają tym, którzy je noszą, przynależność do Kościoła i jego bohaterów, których reprezentują. Są zachętą do naśladowania oraz modlitwy do tego, kto jest przedstawiony na wizerunku. Ich skuteczność jest wprost proporcjonalna do wiary i ufności tych, którzy ich używają. Dodatkowo akurat w/w medalik to wynik jednego z objawień maryjnych oficjalnie zatwierdzonego przez kosciół,ale cóż pewnie zaraz mądralińskie emateczki zaczną udowadniać Matce Boskiej ze bluźni Tutaj jeszcze fragment z sympozjum o kulcie maryjnym gdyby ktoś nie zrozumiał tego co wczesniej napisałam. "Bardzo wielu chrześcijan nosi na sobie medaliki z podobizną Maryi Dziewicy. Stanowią one bez wątpienia świadectwo wiary, znak czci dla Najświętszej Matki Pana oraz wyraz ufności w Jej macierzyńską opiekę. Kościół błogosławi te przedmioty pobożności Maryjnej, napominając równocześnie wiernych, by nie zapominali, że cześć dla Matki Jezusa wymaga przede wszystkim świadectwa życia głęboko chrześcijańskiego 38. Wśród medalików Maryjnych na pierwszym miejscu znajduje się tzw. "cudowny medalik" ze względu na swoje nadzwyczajne rozpowszechnienie. Wywodzi się on z objawień Maryi w roku 1830 św. Katarzynie Labouré. Matka Boża określiła nawet bogatą symbolikę tego medalika, dzięki czemu jest on nazywany "mikrokosmosem Maryjnym". Przypomina bowiem tajemnicę Odkupienia, miłość Serca Jezusowego i bolesnego Serca Maryi ku rodzajowi ludzkiemu, pośrednictwo Matki Pana, tajemnicę Kościoła, łączność nieba z ziemią i życia wiecznego z życiem doczesnym. Swój wielki wkład w rozpowszechnienie tego medalika miał również św. Maksymilian Maria Kolbe 39. Trzeba na końcu mocno podkreślić, że "cudowny medalik", jak wszystkie inne medaliki Maryjne i różne przedmioty kultu nie są nigdy i nie mogą być talizmanem. Nie mogą też one prowadzić do płytkiej i próżnej łatwowierności w automatyzm Bożej łaski 40. Obietnica Maryi, że ludzie noszący ten "cudowny medalik" otrzymają obfite łaski, wymaga od wiernych pokornego i trwałego przyjęcia posłannictwa chrześcijańskiego, głębokiej i ufnej modlitwy oraz prowadzenia życia według zasad wiary" I naprawde nie rozumiem jaki sens ma wypowiadanie się w temacie o którym nie ma się seledynowego pojęcia? przecież to jawna kompromitacja. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 21.09.08, 00:55 cóż... przyznam, że Stowarzyszenie księdza Piotra Skargi, które rozpowszechnia te medaliki nie bardzo mi się podoba. Nie uznaję też ewangelizacji za pomocą takich środków jak cudowny medalik, bo to nie jest ewangelizacja, tylko - tak naprawdę - zachęta do zakupu kolejnego amuletu, który może zająć miejsce koło "pierścienia Atlantów", drzewka szcześcia... przynajmniej taki jest sposób "reklamy" jaki stosuje to stowarzyszenie, z którym zresztą już się wcześniej zetknęłam i którego sposoby działania mi osobiście się nie podobają. Medalik, różaniec a nawet Biblia Bogiem nie są i niewłaściwie zrozumiane mogą niczym się nie różnić od magicznych amuletów a jak na moje oko - Stowarzyszenie Skargi własnie w taki sposób ten przedmiot (medalik) przedstawia... wypacza tym samym jego ideę i z "użytkowników" robi ciemnych, zakłamanych "katoli"... porażka. Nauka Jezusa zawsze potwierdzana była znakami, tak dzieje się i w dzisiejszych czasach, ale właśnie - NAUKA, a nie pogoń za cudownościami samymi w sobie, bo z wiarą to nei ma wiele wspólnego, choć swoją droga jest bardzo ludzkim odruchem i nawet takim prymitywnym działaniem Pan Bóg się czasem posługuje Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Zamówiłyście już Cudowny Medalik z paska na g 21.09.08, 08:56 cudowny -to słowo pułapka A sam medalik jest manifestacją i dowodem wiary, przynalezności do takiego a nie innego odłamu religijnego. Ludzie,czują się mocniejsi gdy mają świadomość bycia ważną częścią większej całości. W tym sensie medalik jest "cudowny" Odpowiedz Link Zgłoś