kiraout 16.10.08, 20:29 A przeczytałam sobie ten artykuł. www.edziecko.pl/rodzic/1,79361,5795267,Nagosc_w_domu__Norma_czy_wynaturzenie_.html Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiraout Re: Nagość przy dziecku 16.10.08, 20:30 No to jeszcze raz... www.edziecko.pl/rodzice/1,79361,5795267,Nagosc_w_domu__Norma_czy_wynaturzenie_.html Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: Nagość przy dziecku 16.10.08, 20:30 U mnie nie znalazlo strony o podanym adresie Odpowiedz Link Zgłoś
kiraout Re: Nagość przy dziecku 16.10.08, 20:31 semida napisała: > U mnie nie znalazlo strony o podanym adresie > Sorry, sorry... Nie wiem, dlaczego za pierwszym razem nie załapało??/ Odpowiedz Link Zgłoś
kiraout Re: Nagość przy dziecku 16.10.08, 20:35 Zastanawiam się, czy mojej "zrobi się" w głowie coś złego od mojego i mężowego chodzenia nago (mąż jedynie w okolicach prysznica, ja potrafię również w innych okolicznościach przyrody i ten, i niepowtarzalnych) Córka ma 4 lata i chyba powinna cokolwiek wiedzieć i widzieć o budowie człowieka. Ja sama zobaczyłam pierwszy raz chłopa na golasa jak miałam 18 lat!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: Nagość przy dziecku 16.10.08, 20:38 sama nie wiem, ja z domu nagości nie znam, jeszcze prawdę mówiąc nie muszę się nad tym zastanawiać... Dwulatek pewnie nie zauważy, ale przy pięciolatku już jednak bez gaci latać nie będę. Myślę, że właściwy czas będzie wtedy na skończenie z nagością, kiedy dziecię zacznie się tym interesować. Ale to taka pierwsza myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Nagość przy dziecku 16.10.08, 20:38 "Bystro obserwuje i zauważa, że mama Karolka nigdy nie chodzi po domu w samej bieliźnie." może dlatego, że przy obcych [dzieciach] mało kto lata na golasa? "Zazwyczaj w tym momencie rodzice wycofują się ze swobodnego sposobu zachowania we własnych pieleszach. Uświadamiają sobie, że oto w domu wyrósł mały wizjer, przy pomocy którego sąsiedzi obejrzą ich rozebranych." hę? "Istnieje pewne niebezpieczeństwo, że relacja między rodzicami a dziećmi zacznie być naerotyzowana - tłumaczy w rozmowie dla Wysokich Obcasów Krzysztof Srebrny, psychoterapeuta Ośrodka Terapii Psychoanalitycznej. - Granica pomiędzy swobodą a ekscytacją jest bardzo cienka, nie wyznacza jej żadne konkretne zachowanie. Tak naprawdę ona leży gdzieś w rodzicu. To samo zachowanie u jednego rodzica będzie absolutnie neutralne, a u innego już nie. Samemu trudno to ocenić, dlatego lepiej, żeby rodzice nie chodzili nago przy dzieciach." Zbyt ogólnikowo napisane Odpowiedz Link Zgłoś
kiraout Re: Nagość przy dziecku 16.10.08, 20:53 No własnie... Czytając o tej "naerotyzowanej" sytuacji i niebezpieczeństwie powstania takiej dziwnej relacji rodzic- dziecko - zastanawiam się po pierwsze od kiedy, bo rozumiem, że jak matka chodzi przy 18-latku, to to nie jest ok., jak przy 5 latku, to źle? O dżizas, kiedy przestać?! poza tym, pan psycholog chyba przesadza z tym niechodzeniem w ogóle. Gdzieś kiedyś czytałam, że to niespecjalnie też wskazane, żeby skrywać swój wstyd tak w ogóle i w szczególe; że to rodzi w dziecku od razu szczególne zainteresowanie "tymi" okolicami i co za tym idzie - sprawami związanymi z nagością itd. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Nagość przy dziecku 16.10.08, 20:57 Mi się nierzadko zdarza być nago pzy córce (6lat). Czasami córka wejdzie do łazienki czy pokoju jak tatuś się przebiera i zobaczy co faktycznie ma "w majtkach". Nie robimy z tego powodu "afery", tatuś nie chowa pośpiesznie swych klejnotów. A i dziecko nie reaguje jakoś dziwnie. Wie co ma mama i co ma tata i jest ok. W tym temacie przesada w jedną czy drugą stronę jest nie wskazana. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Nagość przy dziecku 16.10.08, 20:55 Córka ma lat 8 i doskonale wie jak zbudowani są mężczyźni i kobiety Widuje nas nago. Podczas ubierania / kąpieli itp Nie wypędzamy z krzykiem z łazienki, nie zawijamy sie spanikowani w ręczniki Odpowiedz Link Zgłoś