mijaczek 05.11.08, 05:04 44 w kolei, pierwszy nie-bialy prezydent USA w historii... Hurra!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberka Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 06:01 własnie przemawia a jego kolor skóry niech da do myslenia wszystkim rasistom Iza Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 08:05 jezeli uwazasz że czernoskórzy nie są rasistami to jestes w błedzie. Podejrzewam ze wygral dlatego bo czarni ruszyli szturmem do urn głosowac na czarnego brata - czy to nie jest rasism? Nie głosowali na jego program tylko na kolor skóry, na podniesienie swojego poziomu społecznego. -- Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 08:12 tak, czarni tez sa rasistami. sporo z nich glosowalo na obame dlatego ze jest czarny. sporo bialych glosowalo na mc tylko dlatego ze jest bialy. zawsze jest grupa ludzi, ktora kieruje sie stereotypami. na szczescie jest tez sporo ludzi myslacych. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 08:56 tak ale tylko białym przypisuje sie rasizm... po za tym nie wierze że tylko "grupa" stereotypowo myśląca poszła do urn, myśle że było ich dużo, dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 11:48 Gdybys byla w nizinach spolecznych, nie glosowalabys na kogos, kto przynosi nadizeje, ze mozesz byc kims? Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc tylko 2% 06.11.08, 02:28 Tylko 2% wiecej (w stosunku do poprzednich wyborow) czarnych poszlo glosowac. Na Obame glosowalo 94% czarnych. Obama dostal wiecej bialych glosow niz jakikolwiek Demokrata przed nim. 70% bialych mlodych ludzi (first-time voters) glosowalo na Obame. Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 06:16 HuuuuuuuuuuuuRA!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 06:31 wprawdzie jeszcze wczoraj mówiłam, że mnie to nie rusza, ale dziś cieszę się, jakoś daje to nadzieję, że nawet najsilniejsze (choć nie do przyjęcia dla mnie) stereotypy mogą zostać oba(ma)lone, jakoś też przyszedł mi na myśl Martin Luther King ... musi być dumny... generalnie jestem na tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 07:04 44 ???hmm czyżby Mickiewicz TO miał na myśli? a tak w ogóle to zadziwiające i smutne że Amerykanie woleli czarnoskórego na prezydenta niż kobietę( Odpowiedz Link Zgłoś
ms78 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 07:21 a ja się cieszę, że wygrał bo w przeciwieństwie do rywala nie obiecywał zniesienia wiz- wiec może nie zniesie..... Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: ibulka 05.11.08, 07:42 woleli "czarnego" a nie kobiete bo kobieta dala plamy. sledzilas kampanie przedwyborcza? ja tak i wiem, ze Hilary w niektorych momentach przeginala. mysle, ze plec, kolor skory nie gra tu roli, ale wiele innych aspaktow. ja sie ciesze z tego wboru. Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 07:41 zupelnie abstrakcyjna jest twoja pisanina. a gdyby wygrala clinton, to pewnie smutne byloby, ze amerykanie woleli kobiete niz czranoskorego. i tak zle i tak niedobrze. a moze to jest prostsze niz ci sie wydaje? moze postawili na kogos, kto potrafil ich porwac? byl bardziej inteligentny i czyje przekonania byly im blizsze? dlaczego nie mozesz zalozyc, ze obama jest po prostu lepszy? musisz sie doszukiwac drugiego dna? Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 08:33 > a moze to jest prostsze niz ci sie wydaje? moze postawili na kogos, kto potrafi > l > ich porwac? byl bardziej inteligentny i czyje przekonania byly im blizsze? > dlaczego nie mozesz zalozyc, ze obama jest po prostu lepszy? musisz sie > doszukiwac drugiego dna? Oj Tora gdyby to było takie proste jak piszesz; ale ja nie żyję w matriksie tylko tu i teraz i wiem że polityka NIGDY nie kieruje się prostą zasadą przyczyny i skutku, poglądy kandydatów w zasadzie nie mają większego znaczenia liczy się ich image wykreowane przez całe hordy pomocników, i tak dziwi mnie że w Ameryce bardziej wyemancypowali się społecznie czarni niż kobiety, oczywiście Clinton najbardziej zaszkodził Clinton, z resztą nie ona pierwsza ani ostatnia kobieta której na plecach pasożytuje mąż... Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Prawa wyborcze tez mieli najpierw czarni mężczyźni 05.11.08, 10:06 a nie białe kobiety) Myślę, ze i tak prawdziwa rewolucja to będzie jak prezydentką zostanie CZARNA KOBIETA z wspaniałym programem ) Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Prawa wyborcze tez mieli najpierw czarni mężc 05.11.08, 10:13 sir.vimes napisała: > Myślę, ze i tak prawdziwa rewolucja to będzie jak prezydentką zostanie CZARNA > KOBIETA z wspaniałym programem ) He, he takie rzeczy to tylko w erze, ale na poważnie to pewnie tego doczekamy, chociaż tego programu to już nie jestem pewna. Zasadniczo nie wierzę w coś takiego jak "programy" u polityków Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Prawa wyborcze tez mieli najpierw czarni mężc 05.11.08, 10:16 ja chętnie taką zobaczę nawet z trochę gorszym programem. I mam nadzieję , że nie na zasadzie rodzynka - jedynej czarnej kandydatki i jedynej kandydatki wśród samych białych facetów. ) Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Prawa wyborcze tez mieli najpierw czarni mężc 06.11.08, 02:39 Nie tylko kobieta, nie tylko czarna, ale koniecznie homoseksualna. Moze transgender..? Tylko w ktora strone..? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 09:05 > 44 ???hmm czyżby Mickiewicz TO miał na myśli? Czytałam własnie niedawno, że to początek końca świata. Ludzie się ekscytowali wyborem papieża, żeby nie był czarny, a to nie o czarnego papieża chodziło w przepowiedni. Czarny przywódca mocarstwa miał być, a Watykan przez lata od tej przepowiedni stracił mocno na znaczeniu. No i mamy czarnego przywódcę mocarstwa. Ja się w te bajki nie bawię, ale mam w otoczeniu kogoś, kto się interesuje i truje mi trochę czasem Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 07:48 > Hurra!!!! Hurra? No nie wiem... Mnie to parzy ani ziębi. Do Ameryki stąd daleko jak na Księżyc, a nawet jak ktoś w Stanach mieszka to nie wierze żeby nagle Obama mu dobrze zrobił. A czy on biały czarny czy zielony ma najmniejsze znaczenie ...co do meritum. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 08:03 też mu kibicowałam.mam wrażenie ,ze świat kibicował mu bardziej nawet niż sama Ameryka-choć wynik ma ładny Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 08:20 A mnie o to w ogole nie cieszy.Generalnie zlewam bo mnie nie dotyczy ale dziwie sie wam, ze nie wysluchalyscie dokladnie obietnic jakie zlozyl jego kandydat na wiceprezydenta-ze wywoalją sztuczny konflitk zeby pokazac jak Obama sobie slicznie radzi.Na mysl wam nie przyszlo ze to moze byc wojna? Poza tym,kupiona prasa pisala same pozytwy.Malo kto wspoinmal na temat niejasnych powiązań z terrorystami, Jak dla mnie one jest szemrany na maxa.Nie ufam kompletnie osobom ktore nie odpowiadaja na polowe pytan ale za to tonem godnym kaznodzieji obiecuja lepszy swiat. Zycze jak najlepiej i mam nadzieje,ze to wszytsko byly bzdury ale powiem szczerze-nie daje mu nawet roku-mysle,ze ktos przeprowadzi zamach.Zbyt wielu nacjonalistow jest na swiecie zeby pozwolilo na czarnego prezddenta w kraju gdzie czarni stanowia jedynie 15 % spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 08:27 <Jak dla mnie one jest szemrany na maxa.Nie ufam kompletnie osobom ktore nie odpowiadaja na polowe pytan ale za to tonem godnym kaznodzieji obiecuja lepszy swiat. > rozumiem, ze ogladalas debaty obu panow i masz porownanie. nie powtarzasz bezmyslnie zaslyszanych opinii.. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 09:04 a jakze!w miensnym tak ja slyszala i tak se pieprze. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 14:05 > Poza tym,kupiona prasa pisala same pozytwy.Malo kto wspoinmal na > temat niejasnych powiązań z terrorystami, > To poczytaj sobie wiecej o tym, to Ci sie moze w glowce rozjasni i przestaniesz sie kompromitowac. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 08:22 odetchnęłam bałam się strasznie, że Karibu Barbi ze swoim kreacjonizmem i faszystowskim prolajfem znajdzie się tam, gdzie absolutnie nie powinna a McCaina mi szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 08:23 a ja mam gdzies kto wygrał, dla mnie to chory kraj.. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 08:29 Huuuuuuuuuraaaaaaaaaaa !!! Wreszcie wrócimy do własnego piekiełka, nadętych kaczek, rozżartych związkowców, Panów Z Przykrótkimi Nazwiskami i bezpardonowych przepychanek łokciami, zamiast słuchać, co też myśli John z Alabamy albo dlaczego Jane z Chicago chce się stać w kolejce Moim skromnym zdaniem media ciutkę przesadziły z ekscytacją nad każdym szczegółem tej kampanii... ...ale i owszem, też się cieszę. Głównie dlatego, że znacznie ciekawiej będzie zobaczyć, jak sobie poradzi Obama niż nabijać się z Busha Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 08:36 No wiesz, w końcu to wybory u naszego 'najbliższego sojusznika' Mnie w temacie Ameryki interesuje tylko jedno - kiedy zniosą wizy. Ale jak sobie poczytałam programy obu panów, to się cieszę, że tam nie mieszkam - bo bym miała dylemat wyborczy. Emocji nie czuję wielkich w związku z takim, a nie innym rozstrzygnięciem. Chyba jedynie ulgę, że Sarah Palin nie będzie specjalnie widoczna (mam nadzieje ). Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 09:28 Żałuję,że tak sie stało.Byłam za McCainem, bo był przewidywalny. Mało mnie interesuje kolor skóry prezydenta, ale jego podejście do polityki europejskiej już tak. Podczas konfliktu Rosja-Gruzja widać było, że Obama nie zamierza zbytnio ingerować w sprawy Europy,czyli zamierza dać wolną rękę Rosji. Nieprzypadkowo w jednej z wypowiedzi Putina padły słowa poparcia dla Obamy.McCain był jednak za tym,żeby USA dalej były "strażnikiem porządku" na starym kontynencie. I z tego właśnie powodu uważam, że dla nas będzie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 09:32 "Hurra" to moze lepiej zostawic na przyszlosc, jak juz bedzie wiadomo jak sie sprawdzil w tej roli.Bo poki co nic nie wiadomo i cos mi sie zdaje, ze optymizm zbyt wczesny i nieuzasadniony. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1976 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 09:41 Co do przepowiedni - to nie czarny tylko mulat więc spoko. Szczerze mówiąc było mi obojętne kto wygra dopóki nie pojawiła się Sarah P., MaCain nie jest najmłodszy więc miała duże szanse porządzić trochę USA. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 09:49 Obawiam sie , ze najblizszy rok bedzie rokiem bardzo ciekawym. Byle nie byl to rok niebezpieczny, i to wlasnie dla nas, Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama No i co z tego wynika??? 05.11.08, 10:15 Co sobie obiecujesz po wyborze Obamy, Mijaczku? Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Troszkę jednak wynika:)) 05.11.08, 10:19 choćby to, że wiele osób na świecie zobaczy nigra prezydenta i może im się troszkę załamie punt widzenia "czarnuch to fizol do wykładania chemii na półkach" albo zaćpany raper. To niby malutko a jednak ma pewne znaczenie. Np. w Polsce w której dzieci nadal są dziwnie przerażone odmiennościami - vide sprawa Żyda z Warki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Troszkę jednak wynika:)) 05.11.08, 10:24 No to pięknie, ale co konkretnie dla Polski, dla mnie, dla Ciebie z tego wynika, by aż krzyczec HURAAA! Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Troszkę jednak wynika:)) 05.11.08, 10:45 A czy coś musi wynikać dla nas konkretnie lub dla Polski, żeby krzyczeć "hura"? Ja np. bardzo się cieszę różnymi wydarzeniami, które uznaję za pozytywne, nawet jeśli nigdy nie będą dotyczyć bezpośrednio mojego życia. Cieszyłam się, jak odkryto dziewiczy kawałek dżungli różne nieznane gatunki zwierząt na Papui Nowej Gwinei, cieszyłabym się, gdyby udało się wyeliminować epidemię AIDS w Afryce - choć te sprawy nijak nie mają się do Polski i do mnie. Miło jest mieć w życiu dużo różnych powodów do radości Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Troszkę jednak wynika:)) 05.11.08, 10:48 he, he, he. Jasne. Mnie akurat nowe gatunki w Papui Nowej Gwinei zwisają. Ale cieszę się, jak słońce świeci, jak rano wstaję i nic mnie nie boli, jak moje dziecko jest zdrowe i mój niemąż powie mi coś miłego. Są różne źródła radości. Obama nim dla mnie po prostu nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes skupiłam się tylko na tym co dla mnie wynika 05.11.08, 11:06 jeżeli wspomoże to rozwój umysłowo - społeczny dzieci (bo antysemityzm i rasizm to dowód , ze coś się nie rozwinęło w wystarczającym stopniu) w Polsce to już to coś jest)) Dla mnie. A co do reszty - zobaczymy. Na razie wiemy, że wygrał i mniej więcej jakie ma poglądy. Co z nich wyniknie? Przekonamy się. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: skupiłam się tylko na tym co dla mnie wynika 05.11.08, 11:11 Łe, w to raczej nie wierzę. Dla mnie problem koloru skóry nie istnieje i tak wychowuję potomka. (A może on dla mnie nie istniej, bo w Polsce prawie nie ma czarnoskórych? No ale jest problem antysemitów, a ten dla mnie też nie istnieje.) A jak ktoś jest rasistą, to fakt, że prezydentem został człowiek o innym kolorze skóry nic nie zmieni. Ten drugi przynajmniej obiecał, że nam wizy zniosą, co notabene też mi zwisa. Natomiast bardzo mnie kręci nasza polityka, ale to już inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Troszkę jednak wynika:)) 05.11.08, 10:26 Malutko.Bardzo malutko. Wybieranie prezydenta największego mocarstwa po to,żeby łamać stereotypy, to trochę niepoważne.Może następnym razem wybiorą blondynkę, byłą miss USA, żeby udowodnić,że stereotyp ładnej i głupiej blondynki jest krzywdzący. Mniejsza o politykę... Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Sanna 05.11.08, 11:10 chyba mylisz dwie sprawy - ja piszę o indywidualnym zagadnieniu - co z tego wyboru wynika dla mnie i , pwoiedzmy, dla dzieci z Warki a nie wieszczę co się wydarzy na świecie. Sam wybór to za mało by przewidzieć jakie konsekwencje w każdym aspekcie życia dla całego świata mogą mieć rządy Obamy. Swoja drogą - to "malutko" pisałam ironicznie, bo gdyby rzeczywiście sam wybór Obamy na prezydenta wyrugował całkowicie rasizm , choćby tylko w Warce, to byłoby OGROMNE coś. Ale oczywiście nie ma takiej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Troszkę jednak wynika:)) 05.11.08, 10:34 Polski przyklad pokazuje, ze "inny" u wladzy nie oznacza, ze spoleczenstwo zacznie te innosc akceptowac.Przeciez u nas "na swieczniku" pelno Żydów.Czyli incydent z Zydem w warce nie powinien byl sie zdarzyc.Chyba ze brak pejsów robi taka roznice. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Myślę, że właśnie tak 05.11.08, 11:10 że brak pejsów robi wielką różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Myślę, że właśnie tak 05.11.08, 12:19 No to klops.Bo Obama to taki delikatnie ciemnoskory jest, rasisci moga go nie utozsamiac z prawdziwie czarnym czarnym. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 10:42 Ja już się wypowiadałam na ten temat obszerniej, więc teraz tylko dam wyraz swojej radości: Dodam tylko, że amerykańscy wyborcy za najważniejsze kwestie w tych wyborach uznali nie to, co wy poruszacie w dyskusji (czyli sprawy rasowe i stereotypy), ale sprawy gospodarki i ubezpieczeń zdrowotnych. Tutaj dostrzegano potrzebę zmian. Co oczywiście nie znaczy, że kolor skóry nie grał roli , ale bynajmniej wszystko się do tego nie sprowadza. Odpowiedz Link Zgłoś
kiraout Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 11:53 Obaj mieli programy zbliżone. to nie te czasy, żeby się różnić diametralnie. Wygrało być może przeświadczenie, że jeśli będzie działo się coś nieprzewidywalnego, to Obama po prostu lepiej sobie poradzi. W dzisiejszym świecie o to nietrudno. Program? kto w 100% realizuje program? On jest po to, zeby oponenci mieli na czym psy wieszać Bardzo się cieszę Odpowiedz Link Zgłoś
braat1 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 11:39 Dlaczego hurra? W czym Obama jest lepszy od Mcaina? Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 11:42 > Dlaczego hurra? W czym Obama jest lepszy od Mcaina? Chociażby w tym, że nie trzeba było go kupować w pakiecie z Sarah Palin Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 11:47 Widzialam analizy kto na kogo glosowal. Obama zebral wiecej "bialych" glosow, niz jakikolwiek inny demokratyczny kandydat, poza Jimmy Carterem. Poludniowo - amerykanski elektorat glosowal w 66 % na Obame, a jedna trzecie na republikanina. Mysle, ze to jednak oznacza, ze Amerykanie potrafili patrzec nie tylko na kolor skory. BArdzo sie ciesze z jego zwyciestwa. Mam nadzieje, ze bedzie dobrym prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 11:50 A tu będę troszkę polemizować - z jednej strony mam nadzieję, że głosowali na Obamę po prostu a nie na kolor skóry ale czy nie działa też troszkę schemat "jak nie zagłosuję na "innego" to wyjdę na ksenofoba" ? Też mam nadzieję, ze będzie dobrym prezydentem. A z pewnością lepszym niż B. co nie jest trudne ;P Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 11:54 >czy nie działa też troszkę schemat "jak > nie zagłosuję na "innego" to wyjdę na ksenofoba" ? Ale na kogo glosowałeś/aś, nie wie przecież nikt. Tego właśnie obawiano się po sondażach, wskazujących na przewagę Obamy - że ludzie deklarują ankieterowi, że na Obamę zagłosują, bo boją się wyjść na rasistów, a faktycznie zagłosują na McCaina, ale się, jak wiemy, obawy nie sprawdziły. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 11:57 no fakt, że nikt nie wie. Ale samemu się przecież wie) Nie twierdzę, ze tak było - zastanawiam się po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: Obama zostal wybrany prezydentem!!!! 05.11.08, 12:07 No fakt, ktos ponizej wspomina aborcje. Za czasow Busha- a choc zaprzestano czesciowych aborcji. Mysle, ze to jednak byl duzy plus Bush-a. Odpowiedz Link Zgłoś
michasia24 a czy to prawda ze Obama 05.11.08, 11:52 jest za aborcją do 8 miesiaca? Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: a czy to prawda ze Obama 05.11.08, 12:16 > jest za aborcją do 8 miesiaca? Tak w ogóle, to fakt, że polityk popiera ustawy dozwalające aborcję (zostawiające wybór kobiecie w tej kwestii) nie oznacza, że jest "za aborcją". Osobiście może być przeciw takiemu wyborowi, uważać go za moralnie zły itp. - ale może zezwalać na jego dokonanie innym. Co do Obamy, to jego wypowiedź: "On an issue like partial birth abortion, I strongly believe that the state can properly restrict late-term abortions. I have said so repeatedly. All I've said is we should have a provision to protect the health of the mother, and many of the bills that came before me didn't have that." za: www.ontheissues.org/Social/Barack_Obama_Abortion.htm Z tego, co wyczytałam, jest on za utrzymaniem stanu z 1973 roku, kiedy decyzją sądu najwyższego (federalnego) uznano prawa ograniczające prawo do aborcji za niekonstytucyjne jako godzące w życie prywatne, słowem, otworzono drogę do legalizacji aborcji. Akt zezwalał jednak na uchwalanie praw, dozwalających aborcję w terminie post-viable (gdy płód ma zdolność przeżycia), tylko w przypadku jeśli jest zagrożenie zdrowia lub życia matki. Wygląda na to, że zdaniem Obamy potrzebne są regulacje ogólnopaństwowe w tej kwestii: aborcja w późnej ciąży nie powinna być dostępna "na żądanie" (bo jest to sprawa moralnie problematyczna), ale w przypadku zagrożenia zdrowia lub życia matki - tak. Zwracam uwagę na to, że nawet u nas możliwa jest terminacja ciąży na późnym etapie jej trwania w przypadkach zagrożenia życia matki, poważnego ryzyka dla zdrowia lub poważnego upośledzenia dziecka (aczkolwiek terminacja tym się różni od partial-birth abortion, że nie zakłada w sposób konieczny śmierci dziecka - choć często do niej prowadzi). Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek dlaczego hura? 05.11.08, 20:47 ano chocby dlatego, ze ja mieszkam w tym kraju i to, co sie tu dzieje jest mi na chwile obecna blizsze niz to, co sie dzieje w Polsce, bo tu wychowuje moje dziecko, pracuje, place podatki i zyje. Po drugie widze, ze wiele osob nie do konca zdaje sobie sprawe z tego, czego jest swiadkiem... Obama jest pierwszym czarnoskorym prezydentem USA. Czy wy to rozumiecie? To jest rewolucja spoleczna! W kraju, w ktorym jeszcze 50 lat temu kolorowych traktowano jak gorszy gatunek czlowieka, gdzie segregacja rasowa byla faktem, gdzie kolorowy ledwo co mial prawo egzystowac w cieniu bialych... Ameryka pokazala, ze ze ludzie przestali bac sie glosowac na czarnych kandydatow [vide Tom Bradley]... miliony Amerykanow nigdy nie wierzylo, ze dozyja dnia, w ktorym nie dosyc, ze czarny to jeszcze urodzony na Hawajach! zostanie prezydentem.... wczorajszy dzien mozna porownac do upadku ZSRR, lub muru berlinskiego. widze, ze generalnie Polacy nie dosyc, ze maja w dupie, co sie z Ameryka dzieje to jeszcze wypowiadaja sie nie znajac tematu... a najbardziej spodobala mi sie wypowiedz w style - nie obchodzi mnie Ameryka, ja tylko chce, zeby zniesli wizy... po co komu zniesione wizy, skoro go ten kraj nie interesuje???? Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: dlaczego hura? 05.11.08, 21:13 Mijaczku...najlepiej o calej sytuacji swaidczy fakt ze po wyborze Obamy stock market poszedl 300 dolarow w dol. Ja tez tu mieszkam i place podatki i boje sie ze moje ciezko zarobione pieniadze pojda na czarnych i innych kolorowych nierobow. Tak tak, niziny spoleczne tworzone przez czarne rodziny gdzie tatus siedzi w wiezieniu, mamusia jest z piatka dzieci po trzech roznych ojcach. Odwolujesz sie do historii. W ciagu tych 50 lat duzo sie zmienilo.Czarni maja wiecej praw niz biali, maja preferencje przy przyjmowaniu do pracy, pracodawcy boja sie ich zwolnic (rasizm oczywiscie, niezaleznie od powodu zwolnienia), punkty przy przyjmowani do szkol. Mentalnosc ich jednak sie nie zmienia. Nadal wszystko im sie "nalezy' bo sa czarni. Juz bardziej cenie latynosow. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka30 Re: dlaczego hura? 06.11.08, 01:33 No niestety niewiele ludzi widzi wiecej niz czubek wlasnego nosa. Chociaz wypowiedz powyzej, ze sprawy USA sa sprawami tylko tego kraju to juz totalna ignorancja. Najwieksze wydarzenia obecne na swiecie sa blizej lub dalej zwiazane ze Stanami, i niestety wiekszosc konfliktow (Afganistan, Izrael, Irak, nie wspominajac historii - zimnej wojny, konfliktow na bliskim wschodzie, wojna w Wietnamie, Korei, konflikt na Kubie, i wiele innych). To Ameryka bodajze w 1962 roku wraz z szanownym ZSRR balansowali na krawedzi wojny atomowej. Rowniez ekonomia swiata zalezy w wiekszosci od Ameryki. Dlaczego mamy taki krach ekonomiczny, bo sie w Ameryce nie wiedzie. Dodac rowniez nalezy, ze Ameryka jest jednym z najwieszych "zanieczyszczaczy" srodowska. Czy to nas nie dotyczy/nie dotyczylo? No sorry!!! To, ze czarny czlowiek zostal prezydentem nie powinno miec zadnego znaczenia poniewaz program wyborczy Obamy, jego charyzma, madrosc w tym co mowi, elokwencja, poglady, ktore trzymaja sie kupy przekonala ludzi do oddania na niego glosu. Nie przecze, iz sam fakt, ze to czarny czlowiek zostal prezydentem jest bezprzecznie wydarzeniem historycznym dla calego swiata, ale tu juz trzeba znac troche historii tego kraju aby to zrozumiec. Zgadzam sie z mijaczkiem, to wydarzenie mozna porownac do upadku muru berlinskiego. To niesamowite, ze jeszcze 40 lat wczesniej Afro-Amerykanie musieli walczyc z jawna segregacja i dyskryminacja rasowa, a teraz czarny obywatel zostaje prezydentem. Szoooook !!! (pozytywny W 1968 roku, wieloletni bojownik o wolnosc rasowa Martin Luther King zginal z rak rasistow. Swoje zycie poswiecil po to, aby 40 lat pozniej swiat mogl byc swiadkiem tak spektakularnego wydarzenia. Moze naiwna jestem, ale wierze, ze Obama przeprowadzi pozytywne zmiany w tym kraju, co niewiatpliwie ma ogromne znaczenie dla calego swiata. Choc pewnie nie da sie ponaprawiac wszystkiego co zrujnowal pan Bush, to Barak wydaje sie byc wlasciwym nastepca, ktory nie boi sie podjac odpowiedzialnosci za sprzatanie po tym dziadzie. A McCaina to nawet nie komentuje, plecie to raz o jednym raz o drugim, ale zeby te jego wypowiedzi i "przemowy" jakikolwiek sens mialy. Bylaby to calkowita kompromitacja dla Ameryki, gdyby ta trzesaca sie dziadzina (zakichany weteran Wietnamski, morderca niewinnych ludzi) zostala reprezenteantem tego jakby nie bylo mocarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś