mearuless 24.01.09, 16:48 j/w z 3 czy z 4 ??? hahah pytanie banalnie proste, ciekawam czy wy wykształciuchy ematkowe wiecie???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kra123snal Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 16:49 z 3? Wyczuwam podstęp eu-ro-pa Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 16:49 Chyba 4? W jednej sylabie może być tylko jedna samogłoska, azaliż się nie mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 16:51 > Chyba 4? W jednej sylabie może być tylko jedna samogłoska, azaliż się nie mylę? niby tak, ale samogłoska to chyba coś, co wymawia się jak samogłoskę (w końcu to fonetyka...). stawiam, że chodzi o 3 sylaby. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 16:53 kurczę, chyba równie często słyszę [europa] co [ełropa] Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 17:30 Ally, jak można wymówić, eUropa? Przecież to wychodzi jak kwadrat Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 17:44 za długo nad tym myślałam i może przekombinowałam, ale naprawdę słyszę to uszami wyobraźni Odpowiedz Link Zgłoś
soczek_bez_gazu Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 25.03.14, 12:30 No bo niektórzy mówią [ełropa] a inni [ełuropa]. Tak samo z hydraulikiem Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 25.03.14, 23:39 Co Wy wygadujecie? Ja mowie EUropa i ł tam nie przemycam, wiec da sie Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 16:53 Lub dyftong - właśnie sprawdziłam Będę wielbić dzień kiedy odkryłam ematkę. Dzięki temu ciągle się douczam, przypominam i poszerzam morgen_stern napisała: > Chyba 4? W jednej sylabie może być tylko jedna samogłoska, azaliż się nie mylę? > Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 17:29 z 3? W jednej sylabie może być tylko jedna samogłoska, ale tu chodzi o wymowe a nie pisownie, więc: eł - ro - pa. A w auto są dwie czy 3? Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 25.03.14, 23:41 dlania, jesli chodzi o wymowe to tez 4: e-u-ro-pa, przynajmniej ja tak wlasnie wymawiam i sadzilam, ze to standard Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 16:52 W/g mnie z 3. Nie mowisz przeciez E-U-ROPA,tylko EŁ-ROPA(fonetycznie) Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom W chwilach niepewności... 24.01.09, 16:53 so.pwn.pl/lista.php?co=europa Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: W chwilach niepewności... 24.01.09, 17:46 Golfstrom, oświeć mnie, proszę, co ma Europa do eutanazji i jak się te dwa wyrazy i internetowy słownik ortograficzny PWN-u mają do liczby sylab. Odpowiedz Link Zgłoś
golfstrom Re: W chwilach niepewności... 24.01.09, 18:21 Słownik nie pokazuje rozbicia na sylaby, ale pokazuje, że sprawiające watpliwości "eu" traktowane jest jednostkowo. Co pokazuje również przykład "eutanazji". Z "ro-pą" chyba nie mamy tu problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: W chwilach niepewności... 25.03.14, 14:37 hehe, wg podanego przez ciebie linku wychodzi, że sylaby są dwie Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 17:10 No ile w końcu, mea nie trzymaj nas w niewiedzy /która oczywiście i tak mamy olbrzymią/ Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka z trzech 24.01.09, 17:16 jeżeli zauważymy w wyrazie sekwencję „au” lub „eu”, sprawdzamy czy nie jest to dyftong. Jeśli podczas wymowy samogłoska „u” brzmi jak „ł”, to ich nie rozdzielamy (dyftong), jeżeli brzmi jak "u", to możemy je rozdzielić Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 17:30 U jest tu niezgłoskotwórcze, więc z trzech. Odpowiedz Link Zgłoś
mearuless ale ja nie wiem..... 24.01.09, 17:37 obstawiam 3 a malzonek 4. dlatego zapytalam wasbo wyscie jako ten salomon madrei myslalam ze rozwiazecie nasz sopr Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Meo, wygrałaś z mężem ;) 24.01.09, 17:45 Powiedz mężowi, że przegrał Europa dzieli się na 3 sylaby, zarówno w wymowie (Eu-ro-pa, z akcentem na "ro"), jak i w pisowni podczas dzielenia wyrazów (Eu-ro-pa). Informacje za "Słownikiem poprawnej polszczyzny" Markowskiego i "Wielkim słownikiem ortograficzno-fleksyjnym" Turczyna między innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mearuless ufffff 24.01.09, 17:47 chociaz z drugiej strony od dawna bylo wiadome zem madrzejsza Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: ufffff 24.01.09, 17:53 Od dawna wiadomo, że kobieta od mężczyzny mądrzejsza jest Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: ufffff 24.01.09, 17:54 kra123snal napisała: > Od dawna wiadomo, że kobieta od mężczyzny mądrzejsza jest własnie W pierwszym odruchu pomyslałam 3.Potem-a może jednak cztery? Jakim cudem miałam takie dobre oceny Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: ufffff 24.01.09, 18:00 W pierwszym odruchu pomyslałaś dobrze. Pewien facet zasiał wątpliwość w swojej żonie. Ona w Tobie. A że my mądrzejsze, to rozpatrujemy wszystkie możliwości, bo anuż To jest też oznaką mądrości Kiedyś usłyszałam "Tylko człowiek głupi myśli, że wie wszystko"... Jak widzisz z powyższego uzasadniłam Twoje dobre oceny Mądra jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 18:00 4 odpowiadam nie czytając-i jak wypadłam w teście na wykształciucha??? Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 18:01 smerfetka8801 napisała: > 4 odpowiadam nie czytając-i jak wypadłam w teście na wykształciucha??? Fatalnie, kochana, fatalnie Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 18:04 aa buuu kiepsko ale człowiek uczy się całe życie Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 18:04 Moja córka pierwszoklasistka twierdzi, że "europa" ma trzy sylaby. ;P I ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 18:28 3 sylaby. Sylabowanie ćwicze ostatnio z zerókowiczem bo intensywnie trenuja. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 25.03.14, 12:06 Z trzech. ja nie analizowałam tylko podzieliłam ustnie tak jak mnie w podstawówcw nauczono , umiem to robic au to ma ty cznie Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 24.01.09, 18:33 Ale ciekawostka . Juz doczytalam ze z trzech, ale ja bylam sklonna powiedziec ze z 4. W szkole uczono mnie ze: sylab jest tyle ile samoglosek, wyjawszy "i" spelniajace role zmiekczenia. Czyzby sie nomenklatura zmienila? No dobra, w koncu do szkoly juz daaawno temu chodzilam Odpowiedz Link Zgłoś
faq konkurs rozstrzygniety??? 24.01.09, 18:36 no nic wezme udzial z trzech jestt taki sposob na liczenie sylab - dlon pod brode - tyle razy ile broda dotknie reki tyle sylab Odpowiedz Link Zgłoś
bettywp Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 11:13 Właśnie robię z córką zadanie z Europą i to wyjaśnienie z "brodą" bardzo się mi spodobało. Człowiek uczy się całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 11:47 No dobra, to kto mi pomoże - jak głoskować wyraz "urodziny"? u r o dzi y n y ??? czy jak - co z tym "dzi" zrobić? no mam problem Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 13:55 u - ro - dzi - ny co w tym trudnego? nie kumam też trudności ze słowem "europa"? przecież to słychać, ostatecznie można sobie wyklaskać, jak to robią dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 14:12 latarnia_umarlych napisał(a): > co w tym trudnego? nie kumam też trudności ze słowem "europa"? Tez sie zastanawiam. Przeciez umiejetnosc gloskowania to poczatki szkoly podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 14:36 e-matkajest wprawdzie bardzo mloda (a wyglada jeszcze mlodziej) ale szkole podstawowa konczyla juz dawno Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 14:46 Nie szkoła podstawowa, ale przedszkole. Okazuje się, że małe dzieci (dwu-trzylatki) sylabizują zupełnie odruchowo i nie trzeba ich tego uczyć. Teraz sylabizowanie ćwiczone jest całe przedszkole, po to aby dzieci nie utraciły odruchu i nie trzeba było ich uczyć w zerówce, jak naszych roczników. Mój pięciolatek przesylabizował Europę bez problemu, jak każde dziecko w jego grupie pewnie. Ale jak już miał sylaby policzyć, to zrezygnował Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 15:32 Nie nie! Nie chodzi mi o sylabizowanie. Chodzi mi o głoskowanie. Czyli głoski - każą osobno jak słyszymy. W wyrazie bez wieloznaków to proste. Np. mama - m a m a. Ale urodziny??? u r o dzi (i teraz co?) n y? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 15:36 Ja się własnie uczyłam klaskając . Kilkadziesiąt lat temu. Czytać też nie zapomniałam ale z umiejetności wyniesionych ze szkół wiele się ulotniło .. taka tabliczka mnożenia np.... Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 16:30 Urodziny: 6 glosek u r o dzi n y litera "i" jest zmiekczeniem gloski "dz" (dwuznak), dlatego czwarta gloska oznaczona jest trzema literami "dzi". Odpowiedz Link Zgłoś
inia33 Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 23:11 6 głosek: u-r-o-dzi-i-n-y (to "i" zaraz za "dz" piszemy na górze, jak potęgę - oznacza zmiękczenie) "i" jest powtórzone po myślniku, gdyż oprócz zmiękczenia jest też sylabotwórcze, w odróżnieniu od wyrazu np. dzi-a-ł-k-a, gdzie "i" pełni rolę tylko zmiękczenia, sylabę tworzy "a" Odpowiedz Link Zgłoś
inia33 Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 23:12 > 6 głosek: errata: oczywiście 7 głosek Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: konkurs rozstrzygniety??? 25.03.14, 20:17 faq napisała: > no nic wezme udzial z trzech > jestt taki sposob na liczenie sylab - dlon pod brode - tyle razy ile broda > dotknie reki tyle sylab : Sposób do bani, bo jak ktoś mówi: e-u-ro-pa, albo hy-dra-u-lik, to mu dotknie 4 razy i co?? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 25.03.14, 14:35 Czyli się pomyliłam. Człowiek uczy się całe życie Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 25.03.14, 14:32 3 I klasistka też tak klaszcze dobrze ? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: z ilu sylab sklada sie europa??? 25.03.14, 15:09 ma 3 sylaby: Eu-ro-pa Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 3 25.03.14, 15:18 Jeśli przy wymowie "au" i "eu" słyszymy "ał" i "eł" to ich nie rozdzielamy. Czyli mamy Eu-ro-pę. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: 3 25.03.14, 16:09 Czasem eu i au tworzą dyftong, czasem nie. W imieniu Paulina mamy dyftong, w imieniu Mateusz nie. I Paulina, i Mateusz mają trzy sylaby. Europa zaczyna się od dyftongu, sylaby są trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: 3 25.03.14, 20:09 Jaka racja?? Paulina to akurat ma 4 sylaby, a nie 3. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: 3 25.03.14, 22:06 Naprawde wymawiasz Paulina jako Pal-li-na (sorry za brak polskich liter)? Nigdy nie slyszalam, zeby ktos wymawial to imie w ten sposob. Moim zdaniem wylacznie Pa-u-li-na. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: 3 25.03.14, 22:12 Zdecydowanie. Tylko tak: Pał-li-na. Tak jak ał-tor, nie a-u-tor. Chociaż słyszałam już i taką wersję. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Czy Wy wiecie... 25.03.14, 20:26 No i co, że 2009? Jak widać wiedza w tej dziedzinie nadal kuleje. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Chie chie 25.03.14, 23:22 Kazałam bratu (25 lat) policzyć sylaby w "Europie", oczywiście zakręcił się, liczył pół godziny węsząc podstęp i w końcu powiedział, że 4. Wołam mojego pięciolatka, każę sylabizować (rano zrobił to bezbłędnie), malutki nadęty z zadowolenia i nastawiony na dalsze pochwały: - Er-ło-pa! Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Czy Wy wiecie... 26.03.14, 15:18 o cholera! faktycznie, a my się tu podniecamy Odpowiedz Link Zgłoś